10.10.2002 2:00:30 Bedrun, 5 teček
Domaci chleb
Tak pridavam recept na osvedceny cesky domaci chleb. (Manzel jelikoz takovy chleba nikdy nemel, tomu rika chleba z druhe svetove :o) )
1 kg (35.2 oz) zitne mouky (pouzivam whole weat bread flour)
drozdi (pouzivam normalne susene s tim, ze to necham vykynout, mnozstvi jako 1 sacek)
1 lzicka kminu a fenyklu
2 varene studene brambory
10 g soli
3 dl vlazne vody
Udelame si kvasek. Tak jak jsem popisovala predtim, pokud pouzivame susene kvasnice.
Nahratou osolenou mouku dame do misy (nahrivam uz v mise na par sekund v mikrovlnce), pridame koreni, jemne ustrouhane brambory, vykynuty kvasek a 3 dl, vlazne vody. Dukladne promichame, vyklopime na val a prohneteme. Vratime do misy, prikryjeme a nechame vykynout. Nechavam asi 1 hodinu. Vykynute testo znovu prohneteme, svalime so sisky ci bochanku a nechame na plechu posypanem moukou vykynout. Asi kolem 20 minut. Behem kynuti potreme stetcem nmocenym do vlazne vody. Vykynuty bochanek znovu omyjeme vodou a vlozime do horke trouby. Zpocatku prudce zapeceme, pozdeji prikon tepla zmirnime a chleb dopeceme. Behem peceni jej potreme nejmene dvakrat vlaznou vodou. Chleb z tohoto mnozstvi peceme 3/4 az 1 hodinu.
Ja pecu na zacatku asi 10 - 15 minut na 400F a pak to amirnim na 350 - 330F.
Odpovědět