4.10.2002 9:36:27 Romana, 2 holciny
Re: Hura, blizi se nam Vanoce!!!
Ahoj devcatka. No, uz se tu zase zaciname pekne schazet, jako kdysi. Madlo, ani jsem nevedela ze mas chlapecka. Gratuluju! Tady u nas v Nemecku se uz taky v obchodech objevily perniky (po nemecku Lebkuchen), cim oni vetsinou nahrazuji nase skvele vanocni cukratka. Ja taky pecu sama, zacinam uz na zacatku listopadu. Nejdriv jsem to delala jenom kvuli dcerce, aby o to neprisla. Ale postupne pecu cim dal tim vic, protoze kamaradi, co u nas ochutnali si u me "objednavaji". Par sousedu dostava na vanoce taky "vysluzku"(jenom ti hodni sousedi), takze aby na nas taky neco zbylo musim se docela cinit. Stromecek jsme meli nejdriv taky umely, ale pred 2 lety jsme koupili zivy v kvetinaci, ktery se po vanocich odveze zpatky do zahradnictvi, kde ho pres rok pouzivaji jako dekoraci a pred vanoci ho zas dostaneme zpatky. Nevim, kam bych ho v nasem bytecku strcila, takze mi to prislo jako super reseni. Pohledy a ozdoby se zacinaji objevovat az tak v listopadu, coz mi pripada prijatelny. Ale taky jak kde. Letos jedeme taky zas do Cech, uz se tesim. Budou to prvni vanoce s nasim mimiskem, bude ji uz 8 mesicu, tak uz by z toho snad mohla alespon malicko vnimat, co myslite? Vloni jsem taky vlastne poprve pripravovala vsechno sama, jinak jsme se vzdycky v Cechach delily o praci a pripravy s maminou a segrou. Mela jsem z toho docela vitr, ale kupodivu jsem to zvladla bez problemu a ani to nebylo tolik prace. No, jako se vsim, kdyz te neco bavi, jde to od ruky skoro samo. Jinak nase vanoce jsou z 99% ceske. Muj manzel pochazi z Iranu, takze mu vanoce moc nerikaly, o nejakych zvycich ani nemluve. Tak jsem ho pekne vychovala k obrazu vanoc ceskych. Na prvni advent si zapalujeme prvni svicku na venci, ten musi byt! Ted uz se zacina objevovat i v Cechach, ale spousta lidi zapaluje vsechny 4 svicky najednou az na stedry vecer, jak jsem vypozorovala. No, driv se to nedelalo, alespon ja si nepamatuju, ze bych ho jako dite u nekoho videla, nabo slysela mluvit. (Muj boze, asi se zblaznim, mala se naucila asi pred tydnem lezt a je hrozne rychla, jsem za ni neustale jak stihacka!)Kapra jsem vloni nekupovala ziveho, ale tady prodava obchodnik s rybama naporcovanyho a zachlazenyho. Salat je kazdy rok tradicni, vanocka a strudl taky. Taky bych uvitala nejake nove receptiky na nase ceske cukrovi, ale klidne i na tradicni vanocni jidla z jinych zemi. Co rikate, udelame burzu vanocnich receptu? Dejte vedet, jestli by byl zajem a ja zapatram v moji vanocni kucharce. Pohledy a gratulace nekupuju, ale vyuzivam dlouhych podzimnich uprsenych dnu k jejich vyrabeni, cimz zabavuji moji velkou princeznu, kdyz nemuze ven a nudi se. Takze mame kazdy rok vlastnorucene vyrobena pranicka k vanocum. Taky se Kazdy rok snazim pro kazdeho, koho mam rada udelat alespon malickost sama. No, koukam, ze jsem se rozepsala a mimco konzumuje vcerejsi noviny. Jdu ji to zatrhnout. Mejte se devcata. Romana
PS. Madlo, ty zkousky se tykaji deti, ktere maji ceske obcanstvi a t r v a l y pobyt v Ceske republice, ale ziji v zahranici. Povinna skolni dochazka v Cechach je do 15 let ditete a ty zkousky pro tyhle deti proste musi byt. Taky mi to pripada postaveny na hlavu, ale je to holt tak. Proto jsem nase deti z trvaleho pobytu odhlasila, a znovu je prihlasim az jim bude 15 a jeden den. Cauky.
Odpovědět