6.10.2002 17:36:02 Bedrun, 5 teček
Vanocni recepty
tak ted neco vanocniho:
Kokosove stromecky
---------------------
1 dobre umyty citron
150g (5.28 oz)mouky
100g (3.5 oz) strouhaneho kokosu
100g (3.5 oz) masla
1 vejce
100g (3.5 oz) cukru
mouka na podsypani
formicky stromecky
Na polevu:
1 dobre umyty citron
150g (5.28 oz) praskoveho cukru
100g (3.5 oz) strouhaneho kokosu
-Nastrouhame citronovou kuru. Pridame mouku, strouhany kokos, maslo, vejce a cukr a rychle vypracujeme hladke testo. Zabalime do folie a dame na 20 minut do chladku. Troubu predehrejeme troubu na 200 stupnu.
-Plech vylozime pecicim papirem. Testo podsypeme a vyvalime plat vysoky priblizne 3 milimetry. Vykrajujeme stromecky. Formicky obcas pomoucime, aby se testo nelepilo.
-vykrajene kokosove stromecky naskladame na plech a peceme v predehrate troube asi 15 minut. Hotove nechame vychladnout.
-Nastrouhame kuru z druheho citronu, Stavu vymackame.
-Smichame cukr s nastrouhanou kurou a 5 lzicemi stavy. Upecene stromecky dukladne potreme polevou a posypeme strouhanym kokosem.
Pestrobarevne vanocni cukrovi
---------------------------------
300g (asi 10.5 oz) hladke mouky
1/4 lzicky mlete skorice
200g (7 oz) masla
2 zloutky
100g (3.5 oz) cukru
sacek vanilkoveho cukru
1 rumova trest nebo 2 lzice rumu
Na ozdobu:
200g (7 oz) marcipanove smesi
500g (17.6 oz) praskoveho cukru
potravinarske barvivo
kako
1 bilek
2lzice rumu
rozinky
strouhany kokos
cukr krupice
50 g (1.75 oz) cokolady na vareni
rozdrcene orisky
Krehke testo: - Na val dame mouku, skorici, zloutky, rozdrobene maslo, cukr, a vanilkovy cukr. Z prisad rychle vypracujeme krehke testo. Trochu je rukou zplostime, zabalime do folie a dame do chladu na 60 minut.
-Vychlazene testo po castech rozvalime mezi dvema pruhlednymi foliemi na plat silny 0.5 cm.
-Vykrajujeme stromecky, snehulacky...
Troubu si predehrejeme na 175 stupnu. Dva pecici plechy vylozime papirem. Cukrovi peceme asi 10 minut.
(Pokud nemame formicky snehulaku, muzeme vykrajet 2 kola o prumeru 3 a 5 cm)
Ozdobeni: - Vypracujeme marcipanovou hmotu, pridame 100g (3.5 oz) cukru, a prohneteme. Polovinu testa pribarvime potrvinarskym barvivem do cervena.
-Z druhe poloviny odebereme jeste asi 1 tretinu. Z te udelame snehulackum nosy, takze ji zbarvime do oranzova. (Zluta s cervenou barvou). Vytvorime nosy jako mrkvicky. Zbytek testa obarvime na hnedo pro klobouky. Vyvalime na 0.5 cm testo a vykrajime z cerveneho saly a z hnedeho klobouky.
-Zpracujeme 350g cukru se zloutkem a rumem do hladke ledove polevy. Polovinu hmoty obarvime na zeleno.
-Snehulacky potreme bilou polevou, Ihned do ni pritiskneme rozinky na knofliky a oci. Nektere snehulacky muzeme jeste posypat kokosem. Pak jejich vyzdobu dokoncime pidanim nosu, sal a klobouku.Je-li treba, prilepime je polevou.
-Cast stromecku potreme cukrovou polevou a posypeme krupicovym cukrem, ci rozdrcenymi orisky.
-Ostatni stromecky nabarvime zelenou polevou, poprasime mouckovym cukrem. Kmeny stromku potreme rozpustenou tekutou cokoladou na vareni.
Visnove pralinky
----------------
Asi na 75 kousku
300g (10.5 oz) cokoladove polevy
150g (5.28 oz) bile cokolady
100g (3.5 oz) masla
100g (3.5 oz) mouckoveho cukru
3 lzice griotky
1 lzicka visnovice
-polevu a cokoladu rozpustime zvlast.
-Staniolove kosicky potahneme uvnitr polevou.
-maslo s mouckovym cukrem utreme do peny, vmichame alkohol a bilou cokoladu. Naplnime do formicek. Pokapeme polevou.
Odpovědět