| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravá snídaně: podceňované pravidlo

 Celkem 92 názorů.
 ronniev 


Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(28.12.2005 21:09:44)
Možná je zdravé snídat, ale já dodnes s hrůzou vzpomínám, jak mě k tomu v dětství nutili a já jsem se pak denně div nepoblinkala v tramvaji. Jsem typická sova, dodnes nejsem schopná nic kromě čaje s mlékem pozřít před desátou. Možná to není zdravé, ale aspoň se mi nezvedá žaludek. A obézní v žádném případě nejsem, i když jsem ze "záživné" rodiny. Podotýkám, že všechny tři moje děti snídají, ale kdyby nechtěly, tak jim prostě připravím větší svačinu a dám jim pokoj. Násilné nucení k něčemu, co je člověku odporné, mi totiž připadá mnohem nezdravější.
 Hana 
  • 

Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 2:41:30)
Ano, taky se mi obrací žaludek při představě snídaně před devátou... Dětem ráno chystám pití a jogurt, někdy chléb... ale snědí toho málo. Nedivím se jim, sama toho moc nesním po probuzení - ale aby se mohly nasnídat probuzené a s chutí (jak to dělají o víkendu), musely by vstávat asi o tři čtvrtě hodiny dřív, což je neúnosné. Řeším to svačinami.
 Eva K 
  • 

Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 9:03:49)
To já jsem asi skřivan:-). Když se nenasnídám, mám podobné pocity jako vy, když se nasnídáte:-)). Manžel je sova, snídá až po desáté, někdy až obědvá.
Úplné vynechání snídaně mi tedy nepřipadá správné, pozdější snídaně je určitě v pořádku. Ale určitě je fakt, že snídaně rohlík a taveňák je u nás hodně zažitá. Ještě by mě zajímalo, zda jsou zdravé "cereální snídaně", např. takovéty kukuřičné lupínky, co se zalévají mlékem. Eva
 Míša,Kryštof12/04,Vanda9/06, 


Re: Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 10:00:24)
Tak ja to mam zhruba jako Ty. Pritel vstava dopoledne, spis v poledne... o vikendu tedy... a az obedva (obed mame tak kolem treti, to vyhovuje i me, ale brzy to budem muset kvuli malíčkovi upravit). Ja rano vyskocim z pelechu, nakojim malíčka a jdu nam pripravit snidani. Taky se rano bez neceho k zakousnuti a bilyho kafe tezko obejdu. Nejvic jsem se naucila snidat v tehotenstvi, kdy jsem opravdu bez snidane neudelala ani "krok". Nejhorsi zkusenost v tom obdobi, co se tyce hladoveni, pro me byl glukozovy tolerancni test, kdy jsem musela vstavat v pul seste a vydrzet lacna, tusim, do deseti, ci jedenacti dopo. Fujtajbl. Premyslela jsem dokonce, zda nemam odmitnout, ale kvuli zdravi mimča... Nejradsi mam velke bohate dlouhe snidane na dovolene, staci kamaradova chata. Syna povedu k tomu, aby dodrzoval jakas takas pravidla zdraveho zivotniho stylu, ale pokud bude trebas zrovna ta sova (a jakoze nejspis bude, protoze spime minimalne do pul devaty... kez by mu to vydrzelo:)), opulentni snidane mu nutit nebudu. Evo, podle pravidel zdrave vyzivy a podle toho, co ja v jidle uznavam (tudiz i podle me), je "cerealni" snidane opravdu hodne zdrava a vydatna. Nejake to musli (vim, ze ma byt prehlasovane U, ale nechce se mi ted hledat:)), kousek ovoce a neco mlecneho, by melo cloveku dodat presne to, co na zacatku dne potrebuje (ted jsem jak reklama na zdravou vyzivu:)). Ja se toho nedrzim, protoze mam k snidani rada sladke (antireklama:)). Ja osobne si myslim, ze snidat by se melo a pokud se nesnida, neumre se. Snidat by meli cukrovkari, vredari, jinak nemocni, obezni lidi a lidi, kteri si rano davaji kafe a cigaro, aby se "probrali". I ja jsem mezi ne jeden cas patrila a zacala jsem trpet dost velkym brichabolem. Pak jsem zacala snidat a bylo to dobre. Pak jsem tedy prestala kourit a pit silneho turka a je to jeste lepsi:).
 Eva K 
  • 

Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 10:49:10)
U musli jsem četla, že je třeba dávat pozor na cukr, hodně ty směsy přislazují. Ale myslela jsem takovéty kuličky nebo tvar zrníčka třeba s čokoládovou nebo medovou příchutí. Ty na mě moc zdravý dojem nedělají, ale znám je jen z reklam.
Já si někdy dávám obyčejné ovesné vločky s mlékem a ovoce, nachystám si to už večer, aby to pořádně nabobtnalo. Se snídaní a těhotenstvím mám stejnou zkušenost, když se nenajím, je mi strašně špatně (7 měsíc:-)). Taky už miminko na některá jídla reaguje kopáním:-).
Eva
 Míša,Kryštof12/04,Vanda9/06, 


Re: Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 11:01:37)
JO jasne, myslis takovy ty sladoucky veci:). To si zas davam k snidani obcas ja, kdyz je najdu nekde v akci. Myslim, ze je to hodne zdrava zalezitost... cerealie, mixnuta hodne nezdravou zalezitosti... cukrova krusticka. Ty pokud poranu dlabes vlocky + mleko + ovoce, je to to nejlepsi, co muzes udelat. Ja momentalne uz par dnu zvrhle snidam bramsalat, nekdy s rizkem... je to nadhera:). Jinak kroasan, mufin, nebo neco doma peceneho... taky nic moc slavnyho. Tak hodne stesti s briskem a pak s mimcem...
 Eva K 
  • 

Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 12:41:46)
Jojo, vločky si dělám až teď, dohnala mě k tomu těhotenská zácpa:-). Ale docela jsem tomu přišla na chuť, s nastrouhaným banánem je to docela slaďárna. Můžu ti to dovolit, moc nepřibírám:-). Jen ta příprava je trošku složitější, ale zase vstanu k hotovému a zasytí to až do oběda. Jinak koláčkem či domácí buchtou taky nepohrdnu. Nemyslím, že je potřeba se nějak se zdravou stravou hrotit.
Taveňáky a uzeniny vůbec nemusím, co jsme těhotná, připadá mi to přesolené. Takže věčně mixuju tvaroh s něčím jako pomazánku a chleba, nejlépe ne čistě pšeničný, ten mi nechutná. Až budeme mít větší kuchyň, chci pořídit domácí pekárnu, abych mohla dělat chleba doma, kupovaný zdravější chleba je drahý a ještě ho často obarvují na tmavěji a ve většině případů chybí obsah, nebo aspoň poměr mouky pšeničné a žitné.
Ale ono stravování jsou často velká kouzla a spousta informací si protiřečí:-).
Eva
 Anna  
  • 

Re: Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(29.12.2005 10:14:55)
Ahoj, já vyzkoušela snídat i nesnídat, obecně bylo lepší snídat, ale né hned, to bych nezvládla, spíš tak cca do hodiny.... Je pravda, že když se ráno najím, mám i dřív hlad na oběd, v práci chodíme už v jedenáct, takže kolem čtvrt na dvanáct už do sebe hážem zase to "nezdravé" hospodské jídlo....
Co se týče vlivu snídaně na obezitu, tomu věřím, mám to odzkoušeno na sobě.
Také by mě zajímalo, jestli je vhodné jíst mléčné výrobky (např. jogurt) každý den, když zahleňují žaludek....
Díky
A.
 Rosie 


Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(30.12.2005 18:09:37)
Souhlasím. Dcerka než jde do školky (vstává po 6hodině) téměř nesnídá, maximálně trošku lupínku nebo necelou půlku chleba, okolo 9.h má ve školce snídani. Nutit do jídla za každou cenu je dost riskantní, mě takhle nutili jíst polévky bezprostředněpřed hlavním jídlem se slovy - dokud nedojíš, od stolu nepůjdeš. Dodnes polévky nemusím a téměř averzi mám vůči hovězímu vývaru. Dětem dávám polévku a hlavní jídlo s odstupem, aby jim odlehlo. Ale to se snídaní vlastně netýká... :-)))
 Zuza 
  • 

Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(3.1.2006 17:11:45)
Neřešte to, neděláte nic nezdravého. Nezdravé je nutit se do jídla tak, až je z toho člověku na zvracení. Odborníci ať si píšou, co chtějí.
 Zuza 
  • 

Re: Nejhorší je někoho k něčemu nutit 

(3.1.2006 17:11:59)
Neřešte to, neděláte nic nezdravého. Nezdravé je nutit se do jídla tak, až je z toho člověku na zvracení. Odborníci ať si píšou, co chtějí.
 Marek 
  • 

Koblihy apod. 

(28.12.2005 22:13:09)
Dobrou chuť!
Zajímalo by mě, jak můžou potraviny bohaté na tuky a sacharidy zasytit jen nakrátko? Neměly by být právě ony schopny pokrýt potřebu energie?
Rostlinné tuky k namazání se mi nezdají být vhodným doporučením kvůli technologii výroby.Používají se při ní těžké kovy jako katalyzátory, odstraní se při ní nenasycené mastné kyseliny a ty jsou pak do mazadla uměle přidány. Je to pak v postatě syntetický produkt.
Chtěl bych upozornit na fakt, že nutné zachovávat vyvážený poměr v příjmu sacharidů a tuků, poněvadž při větším podílu sachridů dochází k většímu ohrožení cév. Z tohoto hlediska se mi nízkotučné produkty jeví jako výstřelek nutriční módy. A navíc většinou chuťově zaostávají za normálními potravinami.

 Petra+Danýsek 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(28.12.2005 23:38:42)
Plně souhlasím s Markem. Neříkám tím samozřejmě, že všechny informace v článku jsou naprostý blábol, ale v žádném případě nemůžu tak jako on souhlasit s nízkotučnými a odtučněnými mléčnými výrobky a margaríny. A už v žádném případě nechápu jak se v jednom článku může objevit zároveň zmínka o těchto "zdravých" jídlech a dětech!
 Eva K 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(29.12.2005 9:15:18)
Rozhodně souhlasím s nezdravostí light jídel a margarínu. Taky mi nechutnají. Zrovně včera jsem se v regálu přehmátla a koupila light zakysaný nápoj a vyhodila jsem ho po ochutnání. Navíc obsahoval aspartam, což by vysvětlovalo tu pachuť. Máslo používáme "normální".
Doufám, že si to dobře pamatuji: mouka, cukry a tuky zasytí rychle na krátkou dobu a pak se ukládá do zásob. Kdežto celozrné pečivo, zelenina apod. uvolňuje sacharidy postupně a je déle v krvi. Prvně jsem taky nevěřila, že mě napr. maso se zeleninou k obědu zasytí na déle, ale je to tak. Dokonce jsem vynechala odpolední svačinku a vydržela až do večeře:-). Patřím totiž k těm, co upřednostňuje 5 menších jídel denně:-) Eva
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(29.12.2005 12:44:49)
Sladká jídla vyplaví hodně inzulinu , aby organismus mohl srovnat svojí hladinu cukru do normálu po náloži. Jenže ten inzulin zůstane zvýšený, i když už má porci cukru ztrávenou, vy se dostáváte do hypoglykemie, tudíž máte hlad a musíte se rychle najíst. Když si dáte zase sladké, tak se roztáčí kolotoč. Dát si pár kostek cukru je dobré před i během třeba maratonu, protože pak cukr spotřebováváte jako energii. Když si cukr nedáte jako rychlý zdroj energie, bere si tělo energii z tuků. A ten nadbytečný cukr se ukládá jako zdroj záložní energie ve formě tuků.
Snad je to alespoň trošku srozumitelné.
Každý obézní člověk má na 90% zvýšenou hladinu inzilunu, což souvisí s nesprávnými stravovacími návyky. ( Koblihy). Když začnou jíst netučné maso a zeleninu, tak se jim srovná insulin, nebaští tolik, pravda musí se ovládat, aby nesnědli 2 kg paprik na posezení-musí to jít i přes hlavu, začnou se trošku více hýbat a zhubnou. Totiž ta vysoká hladina insuliny nutí tlouštíky stále něco baštit a nejlépe sladkého a tučného. No a za chvíli mají zase hlad, protože jsou v hypoglykemii. Tak se znova najedí.
 Eva K 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(29.12.2005 13:22:40)
Ahoj, vysvětlila jsi to fakt perfektně.
Četla jsem, že někdy způsobuje těhotenské nevolnosti klesající hladina cukru v krvi a právě na to doporučovali celozrné pečivo, zeleninu apod., že to vydrží v krvi déle, kdyžto rychlé cukry se dostanou do oběhu dříve, úleva je však jen dočasná. Já asi měla tyhlety nevolnosti, pomáhala pravidelná strava v malých dávkách:-).
Eva
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Koblihy apod. 

(30.12.2005 18:32:36)
Nelíbí se mi teda říkat zdravá výživa=margarín, četla jsem studii o jeho možném vlivu na vznik Cronovi choroby, studie srovnávala Francii (většinou máslo a málo lidí s Cronovou chorobou)a Švédsko (většinou margaríny a hodně lidí s Cronovou chorobou)
 Eva K 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(5.1.2006 9:04:09)
Souhlasím, taky mám informace, že margarín není zdraví. To je tak, když se soustředíš jen na jednu věc, že neobsahuje cholesterol. A že se dá hned roztírat:-))
Eva
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Inzulín 

(2.1.2006 16:57:37)
děkuji moc za vysvětlení, proč jsem po snězení tabulky čokolády měla za chvíli zase hlad. Když jsem kojila, tak jsem jela po čokoládě jako vosa po bonbónu a hlad jsem přičítala velkému odběru mléka :-)
 Zuza 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(3.1.2006 17:16:00)
Marku, je to glykemickým indexem. Čím vyšší GI, tím dřív máte po konzumaci takové potraviny zase hlad.
 Zuza 
  • 

Re: Koblihy apod. 

(3.1.2006 17:16:27)
Marku, je to glykemickým indexem. Čím vyšší GI, tím dřív máte po konzumaci takové potraviny zase hlad.
 Alena 
  • 

Snídej sám, obědvej s přítelem .... 

(29.12.2005 12:25:47)
Takhle přece nějak to pořekadlo zní a určitě na něm něco jo. Ale to platilo snad v době, kdy se nikam nespěchalo a a na snídani byl čas. Ale kdy to bylo ? Už v době socialismu všichni spěchali.A dnes? Dcera dojíždí 30 km do školy ráno vlakem. Vlak jí jede před půl sedmou, tudíž v 6 musí denně vycházet z domu. Když se do noci učí ( a to někdy dost dlouho - je na střední škole) tak je ráda za každou minutu, co může spát. Představa, že by ráno měla ještě o 20 minut vstávat dříve kvůli snídani, je pro ni hrozná a já se jí ani nedivím. V sobotu si zase trochu pospí a většinou v 10 hodin si jen tak něco zobne, protoze většinou v půl 12 obědváme. Tak jak to řešit ? A zdravá výživa ? Není to tak náhodou jen taková móda ? Nejsem pro cpát se stále sladkým, živočišným tukem atd. ale ty hnusy s umělým sladidlem, některé rostlinné tuky apod. to se nedá jíst. Vždyť křupavý koláč, nebo chleba s máslem, nad to přece není. Nemusíme se cpát na noc, ale strava má být podle mne pestrá, jak ovoce zelenina, tak maso atd. a pak je to dle mého soudu v pořádku. Vždyť naše babičky vyrostly na chlebu s máslem a sádlem a jak byly zdravé, Jenže mléko v té době bylo mléko a ne ta chemie co je dnes. Co může být zdravého na jogurtu, který má trvanlivost měsíc a je tedy plný Eček?
 Eva K 
  • 

Re: Snídej sám, obědvej s přítelem .... 

(29.12.2005 13:36:32)
Myslím, že chleba našich babiček nebyl jen z pšeničné mouky, byl více žitný a mouka nebyla tak bílá a pročištěná jako dnes. A nebyl narvaný konzervanty, ani přibarvovaný. Jinak na chlebu s máslem nevidím nic špatného, pokud je pšenično žitný, nebo dokonce se semínky. Já sama kvůli snídaní vstávám dříve, ale jsem skřivánek, takže mě to zase takové úsilí nestojí. Ono bez snídaně mám zkažené dopoledne, takže prostě musím:-)
Konzervanty jsou bohužel součástí téměř všech potravin, pořídila jsem si jeden seznam a byla jsem velmi překvapená, že mimo uzenin a konzerv odpadly také další potraviny. V něčem tu chuť přímo cítíš.
Myslím, že nic se nemá hrotit. Takovéhle články předpokládají, že to stejně málokdo bude dodržovat úplně, proto působí vyhroceným dojmem, aby dosáhli aspoň částečného úspěchu:-). Tedy podle mého názoru.
Hodně lidí dává přednost snadné stravě, máslu, co jde hned roztírat, jogurtu, co se nezkazí, konzervě, co vydrží dva roky ve špajzce. Vždyť přeci v telce říkali, že je tam méně tuku..
Eva
 Anna K. 
  • 

Re: Re: Snídej sám, obědvej s přítelem .... 

(29.12.2005 14:11:55)
Jo, s tím plně souhlasím.... Tyto články o zdravé výživě jsou víceméně vyhrocené, stačí, když budeme dodržovat z poloviny jejich doporučení.... Ať už jíme maso či ne, všeho má být s mírou, zeleniny, ovoce, pečivo opravdu raději celozrnné (výborný je i celožitný chléb - k dostání v prodejnách zdravé výživy) a taky nějaká ta vláknina v podobě ovesných vloček a tak. Naše babičky by skutečně kroutily hlavou nad složením dnešního chleba i másla... Je těžké se v tom orientovat, zvláště, když nás tlačí také finanční stránka, ale na druhou stranu je dobré si uvědomit, že zdraví naše i naší rodiny za to prostě stojí :-)
 Eva K 
  • 

Re: Snídej sám, obědvej s přítelem .... 

(30.12.2005 13:52:18)
S chlebem je to asi nejhorší, kupuji většinou balený, kde je rozepsán obsah. U některých neuvádí žádné konzervanty, tak snad to tak je:-). Nechávám ho v lednici, brzo plesnivý. Jinak jíme všechno, snažím se, aby toho zdravého bylo více:-), něco kupujeme i BIO.
Pečivo BIO v mém okolí neprodávají a jezdit pro chleba do centra se mi nechce. Jen když mám cestu.

Ono by asi šlo dodržovat všechna ta doporučení, ale to by jeden neřešil nic jiného, než co může jíst.

Eva
 Lucie 
  • 

Re: Re: Snídej sám, obědvej s přítelem .... 

(3.1.2006 9:10:52)
Chleba nasich babicek byl zrejme vice zitny a mouka byvala mene vymleta, ale ani dnes u nas (v Cechach) v podstate nejde koupit ciste psenicny chleba (krome toastoveho), vzdycky je tam primes zitne mouky. Pusobilo na me dosti frustrujicim dojmem, kdyz jsem si v supermarketu precetla slozeni vsech 25 chlebu a nakonec si koupila zase jen ten (konzervovany :-( ) toastovy, protoze ve vsech ostatnich byla zitna mouka. Proto jsem si nakonec koupila pekarnu.
 Eva K 
  • 

Re: pekárna 

(4.1.2006 16:47:41)
Tu asi dostanu, až budeme ve větším bydlení:-). Jsi s ní spokojená? Co údržba, myje se to dobře? Eva
 astray 
  • 

Re: Re: Re: Snídej sám, obědvej s přítelem .... 

(26.1.2007 3:41:23)
Žitná mouka je tam kvůli tomu, aby byl chléb vláčný, nerozsýpal se a déle vydržel měkký. Pšeničnožitný kváskový chléb je nejlepší.
 Lenka C. 


A co k pití???? 

(29.12.2005 18:32:43)
PS: a co dáváte doma dětem pít?
 Janka Linhartová, dcera 5,5, syn 1,5 
  • 

Re: A co k pití???? 

(29.12.2005 20:01:36)
My děláme ráno bylinný čaj s medem, nebo nerafinovanym cukrem, případně kakao z kozího, nebo sojového mléka, během dne bezinkovou šťávu od babičky, nebo kupovanou, je sice dražší (cca 55-60 Kč za 750 ml), ale neobsahuje žádná Ečka a dětem moc chutná, 100% pomerančový juice ředěný vodou, minerálku, ochucenou minerálku, obyč. vodu...
Nevím, proč spojujete light výrobky, margaríny atd. se zdravou výživou - nemá to s ní nic společného - podívejte se někde v prodejně zdravé výživy, nic takového tam neprodávají. mají sice margaríny, ale postup výroby je jiný, neobsahují rafinované tuky, případně obsahují podíl panenského olivového oleje atd. (my třeba nesmíme nic s obsahem kravské bílkoviny, tudíž ani máslo). A k snídani mám nejradši kousek koláče a naše děti taky, jen ho peču z CZ mouky a občas přisypu nějaká semínka - slunečnici, mák, sezam...
Mějte se hezky, Janka
 Iva,syn 3roky 
  • 

Nevstavat na budik,hlidat ecka a jist bio potraviny 

(29.12.2005 23:20:57)
Ahojky,moje zkusenost je ta,ze kdyz nemusim vstavat na budika tak se probouzim kolem 8-9hod a do hodiny take snidam-driv jsem si dost davala musli s mlekem nebo jogurtem,ted na to nejak nemam chut,tak spis tmavy rohliky nebo chleba se zerve nebo jogurt/jihocesky ve sklenici,Bio-jogurt nebo Holandia a Caro s mlekem/cerstvym Bio nebo normalnim v lahvi,krabicovym jen v nouzi-pisou osetreno UHT- prej sajrajt/.Malej kazdy rano a vecer chce mleko,taky sni jogurt,o pecivo moc nestoji.Vstavani na budika je dost velky problem,kor u nas,kdyz tu zacina vetsinou pracovni doba mezi 6-8hod a skola v 8/zavidim zemim,kde maji skolu od 9 a praci treba az od pul 10 a kratsi prac.dobu nez u nas/.
Nizkotucny veci moc nekupuju,protoze maji vetsinou vic ecek a nejsou dobry.Zjistila jsem dve zajimavy adresy,kde jsou asi komplet info o eckach,ale trochu se to lisi?!
http://ecka.zbynekmlcoch.cz/najdetesisveecko.htm
http://www.dobromysl.cz/scripts/detail.asp?id=166
K piti dobry vody neperlivy,obcas mineralky,caje ovocny,zeleny,100%dzusy.Bezinkova stava jak tu nekdo psal-kde se da koupit?
Obcas kupuju pro maleho Sojove susene mleko,ale maji i s vitaminy a syrovatkou nebo s prichutema,mate nekdo prehled,co je lepsi?Alergie nema,ale ma exem.
 susan 
  • 

Pozor na med!!! 

(2.1.2006 11:55:47)
Všude se píše a radí, jak je zdravý med. To může být samozřejmě pravda, ale záleží JAKÝ MED!!! Levné medy, co prodávají např. v Lidlu a Penny marketu, ale i v jiných obchodech, můžou obsahovat zakázané látky. Poznáte to tak, že je tam o původu medu napsané: původ ze zemí EHS i mimo EHS (Evropské Hospodářské Společenství). Často bývají v hranaté skleničce. Tyto medy bývají dovážené někde z Asie (Číny) a při výrobě rutinně používají chemické látky a léky pro včelstvo, které jsou u nás (v Evropě) zakázané. A med obsahuje zbytky těchto látek a zbytky antibiotik. U nás se o tom nemluví, ale v časopisech v zahraničí často spotřebitele varují před medy pochybného původu. U nás bohužel lidi hledí často jen na cenu a pak tato svinstva dávají dětem a ani o tom neví.
 Eva K 
  • 

Re: Pozor na med!!! 

(4.1.2006 16:54:30)
Už jsem o tom taky slyšela. Levné věci jsou většinou riskantní..
Med bez konzervantů se prý pozná podle toho, že začne cukernatět. Díky za typ s označením. Eva
 Renda 
  • 

Re: Re: Pozor na med!!! 

(4.1.2006 16:58:48)
Nemá tam být spíš, že NEzačne cukernatět?
 Renda 
  • 

Re: Re: Re: Pozor na med!!! 

(4.1.2006 17:12:07)
Jéééé, blbě čtu, med bez kontervantů samozřejmě ZAčne cukernatět, pardon.
 Maci1 


Re: Nevstavat na budik,hlidat ecka a jist bio potraviny 

(2.1.2006 14:37:22)
Ivo, jen drobná poznámka - UHT znamená Ultra High Temperature, tedy že mléko bylo zahřáté na velmi vysokou teplotu. Žádný přidaný umělý sajrajt :-).
 Ivana Procházková 


Re: A co k pití???? 

(29.12.2005 22:44:49)
My pijeme obyč. vodu (balenou). Já, manžel i dítě :) Jakékoli šťávičky pro dítě mi přijdou strašné, já bych tím žízeň nikdy pořádně nezahnala.
 Janka Linhartová, dcera 5,5, syn 1,5 
  • 

Re: Re: A co k pití???? 

(30.12.2005 13:09:14)
Když dětem stačí jen voda, to máš fajn, ale ja ty "strašné šťávičky" považuji za lepší řešení, než aby nepily vůbec. I v šťávičkách se dá vybírat.
Bezinková šťáva se dá koupit v Albertovi, Hypernově, Tescu...Je, myslím, od firmy YO, která dělá také docela dobré 100% juice. Dělají také snad lesní plody a višeň, ale ta už nám tolik nechutnala.
 Líza 


Re: Re: Re: A co k pití???? 

(30.12.2005 13:18:15)
No ale toho cukru tam...
 Janka Linhartová, dcera 5,5, syn 1,5 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co k pití???? 

(30.12.2005 13:29:58)
Množství cukru se odvíjí od poměru šťáva - voda. Mé děti příliš mnoho jiného cukru nemají, sladíme rýžovým, nebo kukuřičným sladem, nejí pribiňáky ani mléčné řezy, kupuji jim sušenky bez cukru. Ale zdá se, že lepší bude nechat je vysušit, než jim dát vodu se šťávou...
 Katka,kluci 3 a 7 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A co k pití???? 

(30.12.2005 15:06:35)
To neřeš,máš pravdu,je lepší pít NĚCO (byť s cukrem) než nic.A v případě mých dětí by to dopadlo tak,že by nepily raději nic než neslazenu vodu nebo čaj.Musela jsem takhle udělat malé dusno u babičky,když tam byly na prázdninách.Tam se vaří čaj a dle názoru dědouška děti nic jiného nepotřebují.Babička vypije cca 2 kávy za den,to je veškerý její přísun tekutin.Děda prohlásil,že žádné sladké "humusy" se dětem dávat nebudou - já jsem přesto zakoupila balení poděbradky citrónové a prohlásila,že moje děti prostě během dne budou pít!
Já jsem z toho vždycky na mrtvici,léto,děcka přiběhnou že mají žízeń a dědeček jde zvolna postavit na čaj...Děti samozřejmě nečekají a zmizí opět ven - takže nepijí skoro nic.Ted už to ale řeším tak,že tam to pití prostě navezu,děda sice brblá,ale já mám v duši klid.
 Lenka C. 
  • 

prosba na Janku 

(30.12.2005 18:41:34)
Janko,
prosim Te a jak se jmenuji ty sušenky bez cukru? Rada bych je tez vyzkousela.
A kdyby jsi mi pripsala i recept na nejakou tu celozrnou buchtu, tak by mi to nevadilo.
Děkuji
 Janka Linhartová, dcera 5,5, syn 1,5 
  • 

Re: prosba na Janku 

(30.12.2005 23:19:00)
Sušenek bez cukru je docela slušný výběr v prodejnách zdravé výživy, nevím odkud jsi, ja mam, samozrejme, sve tipy v Praze :-(, ale jeden pražský obchod má i prodej po internetu (www.rozmaryna.cz). Naše oblíbené sušenky se jmenují Melasky, pak wafle slazené rýžovým sirupem, nebo medem (ty se dají občas koupit i v Albertovi, nebo Hypernově v koutku biopotravin), ale mají tam i klasické sušenky s náplní, měli jsme vanilkové a byly dobré. Problém je, že pokud jsou dovezené (většinou), bývají dražší. Ale zrovna Melasky mají cenu docela rozumnou.
Speciální recept na CZ buchty nemám - mám jeden univerzální recept z hrníčkové kuchařky na šlehačkovou bábovku, jen do všeho místo běžné mouky sypu CZ špaldovou jemně mletou, misto cukru hnědý cukr nebo med a přisypu oříšky, nebo jiná zrníčka; pak mám ještě recept na cuketovou buchtu, kam místo cukety dávám třeba jablečná povidla bez cukru (taky z obchodu zdr. výživy, byly vynikající) a pak už nedávám cukr, prostě experimentuju.
Ten zákl. recept na šlehač. bábovku je
1,5 hrnku mouky, 1 hrnek cukru, 1 šlehačka, 3 vajíčka, 1/2 prášku do pečiva. Peču to na malém plechu cca 40 min.
Omlouvám se, že zabírám místo vařením :-)
 Eva K 
  • 

Re: A co k pití???? 

(30.12.2005 13:57:53)
Bezinky jsou výborné, jedny z mála mi nevadily při těhu-nevolnostech.
Džusy YO, myslím, neobsahují žádné konzervanty a s hruškovou příchutí mi dělal dobře právě při těhu nevolnostech. Ředěné bych je určitě dětem nalila:-).
Eva
 LuckaP 


Proc pijete balenou neperlivou vodu? 

(1.1.2006 19:14:15)
Pokud mate kvalitni vodu z kohoutku mohu doporucit pit vodu z kohoutku. Neprijemnou pachut chloru lze odstranit bud odstatim - chlor vyprcha nebo pouzivanim vodniho filtru. Filtr ma take vyhodu, ze odstranuje i nektere skodliviny, ktere by se ve vode mohly vyskytovat a latky, ktere se pri prevareni usazuji ve forme vodniho kamene.
Je to levnejsi a ekologictejsi nez ty stovky plastovych lahvi.
 Ivana Procházková 


Re: Proc pijete balenou neperlivou vodu? 

(1.1.2006 21:59:58)
No já nevím, jak moc je v Praze kvalitní voda z kohoutku.. Jo, u našich ji piji z kohoutku i nepřefiltrovanou. A co třeba těžké kovy? Ty filtr taky filtr zadrží?
 Petra 
  • 

Re: Re: Proc pijete balenou neperlivou vodu? 

(1.1.2006 23:16:40)
Nevím, co je lepší. Pít odstátou vodu z kohoutku nebo x dní až týdnů starou balenou vodu, ve které mohou vesele bujet mikroorganismy. My pijeme pražskou kohoutkovou odstátou, protože studenou nesnáším. Chuťově je úplně v pohodě.
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

pozor na filtry 

(2.1.2006 15:34:01)
filtrům bych moc nevěřila. Pokud se používají filtry, které obsahují aktivní uhlí, tak ty dobře zachytí organiku a drobné molekuly, třeba i ten chlor. Jenže každý filtr má jen určitou kapacitu a po určitém objemu proteklé vody je třeba jej vyměnit, pak už nesorbuje, je prostě "naplněn".
Všechny filtry poctivě dodržují termochemické zákony, žádný se neulejvá. Takže pokud filtrujete studenou vodu a pak přes filtr proženete teplou, tak se podmínky sorbování změní, obvykle tak, že se část sorbovaných látek uvolní. Ony se někdy filtrační náplně čistí tak, že se ohřejí, ale na vyčištění je potřeba teplota nad 200 - 250 °C.

Pokud nedůvěřujete vodě z kohoutku, tak buď převařit a nebo balenou. Ty mikroorganismy si v PETkách zase tak moc nevegetí a bylo by naivní si myslet, že ve vodovodním řádu nejsou. I když se to chloruje.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Proc pijete balenou neperlivou vodu? 

(3.1.2006 9:18:41)
V Praze je vetsinou voda z kohoutku neskodna, jedina jeji nevyhoda je, ze je na piti prilis mekka, neni v ni dost mineralu, ale to v Dobre vode z lahve taky neni. S kvalitou vody z kohoutku byvaji problemy spis v mensich mestech.
Presneji receno, v poradku je voda z vodarny, pokud mate sto let stary vodovod pred barakem nebo v dome, muze uz byt voda problematicka.
 Zuza 
  • 

Re: Re: Re: Proc pijete balenou neperlivou vodu? 

(3.1.2006 17:27:46)
Voda z vodovodu vyhovuje i přísným hygienickým požadavkům často mnohokrát lépe nežli voda balená. Voda z vodovodu je ošetřena tak, aby v ní nemohly bujet mikroorganismy (a samozřejmě také tak, aby byla i po tomto ošetření pro člověka nezávadná), zatímco v balené vodě se mikroorganismy mohou vesele množit, takže voda, která stojí někde pár dnů v láhvi, už může být docela fujtajbl, zvlášť pokud (jak se často stává) ji obchodníci nevhodně skladují. Zlatý vodovod:)
Že voda neobsahuje dost minerálů je lichá obava - pokud se člověk vhodně stravuje, dostane do sebe dostatek iontů i stopových prvků s potravou, minerálky nejsou pro život nezbytné.
 Alena + 4 deti 
  • 

A co ano? 

(30.12.2005 2:01:18)
Clanek je velice strucny, spis obsahuje co NE k snidani, nez co ANO, to mi dost vadi. My to doma mame vyresene - vetsinou cerealie, musli s mlekem, nebo vlockova kase s ovocem a caj. Bez snidane se nepohnu, kdyz musim extremne brzo vstavat, tak se jen napiju, jidlo sbalim s sebou a jim v obvyklem case.
 Eva K 
  • 

Re: A co ano? 

(30.12.2005 16:53:41)
Taky pořád řeším "co na chleba". Většinou je to máslo, tvr.sýr, pomazánky z tvarohu a zeleniny (paprika, rybičky, rajče, vejce), taky kupuji v BIO prodejně vegetariánské paštiky. Občas samozřejmě zavrhovaný salám. Jinak taky ovesné vločky s ovocem.
Moc velký není ani normálně sýr, salám, paštika, pomazánka a takhle ti ještě odpadne taveňák, salám i paštika:-). Eva
 Petra 
  • 

Re: Re: A co ano? 

(1.1.2006 23:22:39)
Pamatujete si na báječně vyhlížející tuky ISA nebo IVA? Tak margarín je to samé akorát chemicky obarvené a dochucené. Je to nepřirozená potravina. Dokonce způsobuje rakovinu tlustého střeva a potíže s trávením. Radši trochu přírozeného másla než různé RAMY apod. Fakt to vůbec nejezte!!!
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: maslo versus margarin 

(3.1.2006 9:29:28)
Roztomila hadka :-)

Tak si na ten chleba nemazte nic, nebo jen prirodni syr (gervais, lucina) nebo tvaroh. Usetrite si praci, snite min tuku a zbavite se rozpaku, jestli zrovna ten vas vybrany tuk neni skodlivy.
Do jidla a do peciva davejte olej, ktery je vicemene prirodni a nikdo proti nemu nic nema, a jste bez starosti.

Prijde mi trochu smesne, jak se vsichni horlive prou o necem, ceho se sni par gramu za den, a nechava se stranou slozeni skryteho tuku, ktereho se sni mnohem vic. (O masle vs. margarinu se jsou schopni hadat nejen lidi, kteri se celkove stravuji rozumne, jako zde diskutujici, ale i lidi, co davaji na pecene kure pul kostky tuku a k televizi schroupou pytlik chipsu.)
 wiera 


jedy 

(2.1.2006 9:06:13)
Tak já teď nevím, jestli umřu, nebo co. Nemám ani nadváhu,ani cukrovku, snídám někdy i tavenjáky, normální máslo miluju, jim paštiky, občas salám......a teď se tu dočítám, jaký je to sajrajt. Takže prvně, nízkotučný mléčný výrobky jsou hnusný a bývaj něčím dohuštěný,aby drželi vůbec pohromadě, margarýn je emulgátor zbalený na cesty, protože jinak by ten olej neržel pohromadě s vodou, takže to si raději dám frťana oleje, než olej na chleba-hnus. Máslo je zdravé, doporučuje se taky pro děti, i když rostlinné oleje taky, a víc, ale máslo není jedovaté!!!!Po taveňáku taky ještě nikdo neumřel, a jestli je pravda, co tu píšou, tak proč se to dozvídám až teď? Jak se vůbec může něco takového vyrábět, když je to tak špatné. Lidi jsou tu X let a až teď se dovídáme, jak jíst, aby jsme mohli žít.....divné.
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: jedy 

(2.1.2006 16:08:12)
souhlasím s tím, co píšeš o nízkotučných mléčných výrobcích a margarínu. A neboj, taveňáky jez klidně dál.
Oficiálně se do tavených sýrů mají dávat jen vzhledově nepovedené sýry, někdy máslo + tavící soli + příchutě (záleží na poctivosti sýrárny, jestli neořeže plesnivé sýry a nestrčí je do tavícího stroje). Jenže takový tavený sýr je drahý a lidi by ho nekoupili, tak se dnes běžně místo části sýrů přidává sušené mléko, pro mne, alergika na KM prostě pohroma, najít sýr bez mléka je umění.
Jako tavící soli se používají například difosforečnany (E 450) polyfosforečnany (E 452), nebo citronan sodný (E 332), to jsem našla na Apetittu. O všech látkách můžu říct, že se mohou v těle v nějaké formě vyskytovat, ty polyfosforečnany se rozpadnou na fosforečnany, v coca-cole jí je hafo. Citronan sodný je sodná sůl kyseliny citronové, té se také nemusí nikdo bát.

 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: jedy 

(2.1.2006 16:12:28)
souhlasím s tím, co píšeš o nízkotučných mléčných výrobcích a margarínu. A neboj, taveňáky jez klidně dál.
Oficiálně se do tavených sýrů mají dávat jen vzhledově nepovedené sýry, někdy máslo + tavící soli + příchutě (záleží na poctivosti sýrárny, jestli neořeže plesnivé sýry a nestrčí je do tavícího stroje). Jenže takový tavený sýr je drahý a lidi by ho nekoupili, tak se dnes běžně místo části sýrů přidává sušené mléko, pro mne, alergika na KM prostě pohroma, najít sýr bez mléka je umění.
Jako tavící soli se používají například difosforečnany (E 450) polyfosforečnany (E 452), nebo citronan sodný (E 332), to jsem našla na Apetittu. O všech látkách můžu říct, že se mohou v těle v nějaké formě vyskytovat, ty polyfosforečnany se rozpadnou na fosforečnany, v coca-cole jí je hafo. Citronan sodný je sodná sůl kyseliny citronové, té se také nemusí nikdo bát.

 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

éčka v taveňácích 

(2.1.2006 16:46:13)
jejda, jsem to poslala nechtě 2x...
Jsem si ještě uvědomila, že fosforečnany i citronan jsou pochoutka pro mikroorganismy, takže teoreticky mohu říct, že se po takové pravidelné konzumaci tavených sýrů mohou více kazit zuby :-) Docela by mne zajímalo, jestli to už někdo zkoumal.
 Zuza 
  • 

Re: éčka v taveňácích 

(3.1.2006 17:33:40)
Sýr bez mléka?? Sýr je snad přece mléčný výrobek, ne?
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: Re: éčka v taveňácích 

(4.1.2006 18:38:13)
jojo, Zuzo, sýr je mléčný výrobek :-) Tak teď něco málo z technologie.

Sýr se dělá tak, že nepasterované mléko se srazí např. enzymaticky. Sraženina, která vznikne, se zfiltruje, a říká se jí tvaroh. Ten se nechá za různých podmínek zrát. Taková výroba tvrdého sýra trva dlouho a je náročná i na prostor, no proto jsou tvrdé sýry tak drahé. Tvarově nepovedené sýry se používají do tavených sýrů, přidají se k nim tavící soli (to jsou ty E), příchutě, ohřeje se to a je z toho taveňák.
Naproti tomu sušené mléko se "jen" usuší, což je levnější. Proto se do tavených sýrů přidává, aby to nebylo tak drahé. A taveňáky se občas nastavují
V tvrdém i taveném sýru mléko je, akorát že v tvrdém sýru je mléko enzymaticky zpracované a v taveném je navíc přidané to sušené.
 Eva K 
  • 

Re: Re: jedy 

(5.1.2006 9:46:45)
E450 není ten nejhorší jed, ale poškozuje trávení. Našla jsem to na více serverech. Informace se totiž občas rozcházejí:-). Myslím, že hlavní pomoc je pestrá strava, tedy střídaní jedů:-)). Eva

http://www.celostnimedicina.cz/opet-uz-mnohokrat-diskutovana-ecka-v-potravinach.htm
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: Re: Re: jedy 

(12.1.2006 15:21:30)
Evi,
tak na té adrese ti moc informací o E 450 nepodají. Není tam uvedené ani co to je, ani jak to může na zažívání působit.
Difosforečnan ti při vyšších koncentracích může docela slušně naleptat zubní sklovinu. Tolik se ho ale do sýrů nedává, neboj. Lidem s citlivou žaludeční sliznicí může napomoci ke zhoršení bolestí žaludku. V nízkých dávkách je to dobrá strava pro bakterie. Pro hodné i ty škaredé. Tak si to přeber :-) Asi bys byla překvapená, kolik fosforečnanů máš v těle a jak velkou máš jejich spotřebu...
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: jedy 

(12.1.2006 21:39:41)
co je pod kterými éčky jde najít na téhle stránce http://www.uzpi.cz/adresar/prisady1.htm
 Eva K 
  • 

Re: jedy 

(13.1.2006 14:07:10)
Pro mě by to vlastně byla dobrá zpráva, ráda používám taveňák do pomazánek a omáček, tedy žádné velké množství:-). Možná taveňáky haní, protože nedodávají vápník, jak si většina myslí. Eva
 Eva K 
  • 

Re: jedy 

(13.1.2006 14:08:59)
Pro mě by to vlastně byla dobrá zpráva, ráda používám taveňák do pomazánek a omáček, tedy žádné velké množství:-). Možná taveňáky haní, protože nedodávají vápník, jak si většina myslí.
Znáš nějaké obsáhlejší stránky o EE?
Eva
 Eva K 
  • 

Re: jedy 

(13.1.2006 15:56:19)
A budu pak moct ještě něco jíst?:-) Díky za typ. Na internetu jsem zatím našla maximálně seznamy nedoporučených EE.
Myslím, že základní pravidlo je, žádné uzeniny, paštiky, saláty a hotová jídla/polotovary, pozor u sladkostí. Polotovary používají i v hospodách. Eva
 Iva 
  • 

Re: Re: jedy 

(13.1.2006 17:47:54)
Veci,ktere jime:
tmave pecivo,cerstve mleko/nejlepe Bio/,Caro,zerve,
jogurty/Bio,jihocesky,Holandia/
tvrde syry,zeleninovy polevky dochuceny vegetou bez glutamanu,ostatni polevky-cockova,hrachova,bramborova,kureci hovezi,vlockova...,tunak,file na masle nebo oleji,kureci,hovezi nebo veprovy,ryze,testoviny,caje ovocny,bylinkovy nebo zeleny,neperlivy vody,100%dzusy naredeny dobrou vodou...

Veci,ktery vubec nejime nebo se snazime omezit na minimum:
susenky cokolada uzeniny salamy taveny syry limonady pecivo s dlouhou dobou trvanlivosti
Mate nekdo dalsi tipy?
ta knizka o eckach je normalne v prodeji?
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Miluju snídaně 

(1.1.2006 18:48:17)
a ráda je připravuju i svému malému. Bohatě prostřený snídaňový stůl s mističkou ovoce, druhou mističkou obilné kaše nebo nějakých křupek, třetí mističkou jogurtu, nějaké to pečivo s domácím džemem, kafíčko, džusík..., případně snídaně anglického typu s volským očíčkem, grilovaným rajčátkem a kvalitní šunkou nebo dokonce bílý toast s kaviárem a deci šampaňského... mňam.

PS: Snídáme později, samozřejmě.
 ronniev 


Re: Miluju snídaně 

(1.1.2006 20:43:56)
Jo, holka, kdyby děti nemusely do školy a já byla matka v domácnosti, to by se mi to vstávalo v devět a snídalo! V poklidu! V tuhle dobu bych už taky mohla. Užívej si, dokud můžeš, přijde bída na kozáky :-((
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(1.1.2006 23:24:53)
Milado,
ale když Ronnie píše "kdyby děti nemusely do školy... " ;-)
 ronniev 


Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 12:21:07)
Milá Milado,
budeš se divit, ale já jsem technicky vzato taky "matka v domácnosti" v tom smyslu, že nemusím být nikde od-do. Jsem totiž OSVČ a tak jsem sama svým šéfem. Výsledek je, že kromě toho, že musím objet obvyklý kolotoč škola-školka-kroužky-nákupy (mám tři děti), musím ještě stihnout pracovat, často v noci, protože mně na rozdíl od mnohých zaměstnaných žen (jsem zvědavá, kolik se jich do mě zase trefí za tohle) nikdo nezaplatí za to, když si uvařím kafe a pokecám s kolegyněmi, ale jen a jen za to, co odevzdám. A myslím, že mezi MD a "matkou v domácnosti" je rozdíl jen ve věku dětí. To jen tak na okraj, protože jsem neměla v úmyslu se o nikoho otírat. Ronnie
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 14:42:33)
Ronnie,

Taky se mi zdálo, že Milada zareagovala trochu neadekvátně.
A jinak přesně jak píšeš – snídám si s požitkem, protože časově můžu (dítěti je 19 měsíců). A jestli se při tom pomyšlení někomu „otevírá kudla v kapse“ měl by se podívat i na to, jak mi v půlnoci padá únavou hlava na klávesnici. Stejně jako ty po celou dobu mateřské pracuji jako OSVČ. Nevím, co je televize, kino, divadlo, restaurace... Ale nestěžuji si. Jen si hezky posnídám.


 ronniev 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 15:12:17)
Promiň, Milado, ale já to myslela v souvislosti se snídaněmi, ne s životní úrovní. A jestli se v poslední době nezměnila legislativa (to už nevím, nejmladší holce je tři a půl), tak s tím přivyděláním při MD to taky není tak slavné. Já jsem si ze tří dětí nechala platit MD jen na jedno, musela jsem přerušit podnikání atd. a nakonec jsem na tom byla tak bita na daních, pojištění apod., že mě mrzelo, že jsem to vůbec udělala. Tím končím, jdu nakupovat na snídani.
 ronniev 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 15:28:59)
Poslyš, Milado, já jsem ti koukám nějak šlápla na kuří oko, že se tak zlobíš. Kdybys dobře četla, tak bys viděla, že jsem napsala "jestli se nezměnila legislativa". Asi tedy změnila, jestli je to tak, jak píšeš. Já byla na MD v roce 2002 a tehdy to skutečně nestálo za nic. Tak se nevztekej a pořádně čti (to už je tvoje druhé přehlédnutí), třeba by sis nějaké to naštvání ušetřila - tedy jestli to nemáš jako koníčka.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 21:56:27)
Milado, a nelakuješ nás trochu? :))

Dobře, jako matka v domácnosti si nesmíš přivydělat ani korunu, neb by za tebe stát neplatil zdravotní pojištění.
No jo, jenže když si budeš přivydělávat, tak z těch příjmů stejně tak jako tak to zdravotní musíš odvést (ať jsi matka v domácnosti nebo ne), takže ti je vlastně už jedno, jestli ho za tebe bude platit stát nebo ne.

Jo, abych nekřivdila - jeden rozdíl mezi matkami na rodičovském příspěvku a matkami v domácnosti je: pro matky na rodičovském příspěvku neplatí minimální hranice pro platbu sociálního pojištění - platí ho jen z toho, co si vydělají. Matky v domácnosti budou automaticky platit soc. poj. minimálně z částky příjmu (a teď nechci kecat, z hlavy to přesně nevím) asi 100.000 Kč. To už může být někdy problém.

Teď mě napadá, že ta hranice minimálního pojištění je i u zdravotního (a na matky na rodičáku se taktéž nevztahuje), tam je ale v porovnání se sockou mnóóóhem menší. (Takže na tom, co píšeš, vlastně trochu pravdy bude :))

A jen tak mimochodem, třeba pro matky pobírající mateřskou (tedy nikoli rodičovský příspěvek), se hranice minimálního socka také vztahuje. Takže taky žádný medík..

No a mohli bychom pokračovat minimální daní, ale to už mě neba. Jdu si přečíst maily a spát :))

I.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(3.1.2006 11:22:31)
A můžu tedy vědět, jaký zákon to té matce v domácnosti zakazuje?

Resp., který zákon jí zakazuje, aby se statutu matky v domácnosti dobrovolně vzdala a jaké to pro ní bude mít důsledky?

Nic proti, jen mě to zajímá.
 Zuza 
  • 

Re: 

(3.1.2006 17:40:27)
Tak mám z vás, Milado, dojem, že se nejspíš nudíte, když vylítnete kvůli maličkosti a hádáte se o ničem... Vaše reakce byla opravdu dost neadekvátní.
 Líza 


Re: Re: 

(3.1.2006 17:49:00)
Zuzo, vylítnout kvůli relativní maličkosti může člověk spíš než z nudy tehdy, když už má něčeho plný kecky :-(((
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(3.1.2006 20:27:21)
Doufám, že tě moc nenamíchnu, když to krátce shrnu :)

Za matku v domácnosti je žena považovaná, když splňuje výčet požadavků, který jsi uvedla výše. Mezi nimi i to, že si nesmí vydělat ani 1 Kč.
Jako "bonus" za ní stát platí zdravotní pojištění.

Pokud to žena nesplní právě tím, že si vydělávat začne a její příjem po odečtu výdajů bude např. 50.000 Kč ročně, bude muset z toho příjmu uhradit státu zdravotní pojištění jako každá jiná vydělávající si OSVČ.

Závěr: Buď jsem matka v domácnosti, nevydělám ani korunu a stát za mě hradí zdrav. poj., nebo podmínky pro tento statut poruším tím, že začnu vydělávat, stát za mě sice zdrav. poj. neplatí, ale to mě už v té chvíli může být šumák, protože si ho platím já povinně ze svého příjmu jako každá jiná OSVČ. I kdyby mi stát to pojištění platil i nadále, nic bych z toho neměla.

Nebo je to jinak? To na vysvětlenou, co jsem myslela to tebou ocitovanou větou.

Hezký večer!

P.S.: Záměrně odhlížím od minimálních hranic zdravotního a soc. poj., případně minimální daně, ty to komplikují.
 Iva 
  • 

Milade-Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(17.1.2006 17:51:22)
Ted jsem se tu divala na ty prispevky a moc tomu nerozumim-proc si teda Milado matkou v domacnosti? Bavi te to sedet doma a odpovidat tu na prispevky nebo jak jsem neco cetla,ze nedobrovolne tak proc-to je manzel milionar a nechce abys sla do prace nebo mas nejak nemocne dite,ze nemuzes?
 Líza 


Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 6:26:33)
No, Milado... já když četla příspěvky o těch pomalých snídaních v devět, tak se mi taky otvírala kudla v kapse. Rennie sice možná použila neobratný obrat :-)))), ale chci taky vidět, jak by to někdo dělal u nás, kde obvykle děti vstávaj se mnou před šestou a ve třičtvrtě na sedm už s mladší vyrážím... To se to (pardon) pindá o tom, jak se ráno nemá spěchat, když člověk nikam nemusí...
 Ivana Procházková 


Re: Miluju snídaně 

(1.1.2006 22:13:12)
Tak přemýšlím, Zoozo, jak je tvoje dítě vlastně staré..
Závidím všem maminám, kterým stačí před dítě prostřít a ono jí. Třeba se to u nás s věkem zlepší, ale abych do své holky (15 měsíců) něco teď vpravila, tak to musí být doprovázeno zpěvy a tanci, nejlépe ještě v duetu s manželem :)) Moje holka má první jídlo denně mlíčko ode mě ještě v posteli a to jí vystačí až do svačiny, kdy si slupne banán rozmačkaný s pomerančem (ten už musí být doprovázený těmi zpěvy nebo aspoň básničkou). Před časem to už vypadalo, že si po mlíčku bude dávat k snídani i kousek chleba s máslem, ale to nás jen tak chviličku lakovala - teď už zase jen to mlíčko. No hubená není, tak jí nenutím - přesto bych ráda, aby si na snídaně začala nějakým způsobem navykat..
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Miluju snídaně 

(1.1.2006 23:31:34)
Ivule,

Klukovi je 19 měsíců (koukám, že tě asi trochu zmátlo to šampaňské :o)). Úplně ráno snídáme taky mlíčko. Psala jsem vlastně spíš o dopolední svačině. S jídlem to u nás taky nebylo vždycky jednoduché, ale strategie boje je jiná (vlastně jsem to vzdala, dítě vyhrálo). Náš kluk sotva udržel lžičku, tak mě začal odhánět a chtěl jíst sám. Taky jsem dřív nevěděla, co mám dělat. Když jsem ho chtěla krmit, dostal záchvat vzteku, a když jedl sám, trefil se do pusy tak na pátý pokus. Takže jsem uklízela a uklízela… No, časem se to docela naučil a teď to celkem zvládá. Ale taky nejí všechno, co před něj člověk postaví. Tak mu dám dopoledne obvykle na výběr, a co nechá, to dojím. K obědu mívám taky v mrazáku náhradní verzi. Manžel říká, že ho rozmazluju, já to vidím jako právo volby. Nabídnu a nechám ho být, ať se nakrmí, jak chce a čím chce. Ale žádný extra divadlo bych mu nedělala. Četla jsem, že tohle je oblíbený trik dětí, kterým se říká malý tyran („budu jíst, ale jen když maminka bude ležet na skříni a zpívat při tom árie z Carmen...“). Na to dávej pozor. Držím palce.

Z.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 14:56:38)
Tak koukám Zoozo,

že to za tu snídani v devět tady od holek pěkně schytáváš :)).

Já bych tedy ještě mohla doplnit, že kromě snídaně v devět je pěkné labůžo třeba takový dvouhodinový spáneček po obídku společně s ratolestí. (To se tebe při tvém pracovním rozvrhu asi netýká, ale zrovna mně dneska přišel vhod - poté, co jsem do 5 do rána bušila do notebooku.)

No nic, dítě mi krámuje šuplíky v pracovně, musím končit, ať to dám někdy po ní do kupy.

Práci zdar!!!
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 16:48:58)
Ivule,

měla bys opatrně volit slova - zdá se mi, že takové slovo „labůžo“ je na rodině skoro ilegální. Proto jsem měla potřebu napsat svůj příspěvek. A myslela jsem ho vážně, Jano + 3 děti, po přečtení utrápeného článku o tom, že bychom měli dětem mazat na nudný celozrnný chleba Rámu s tvarohovou pomazánkou a po přečtení vášnivých sporů o tom, zda troškou cukru nenapáchám nenapravitelné škody na dětském organismu....

 Jana, 3 děti 
  • 

Re: Miluju snídaně 

(2.1.2006 8:33:46)
"... ráda je připravuju i svému malému. Bohatě prostřený snídaňový stůl s mističkou ovoce, druhou mističkou obilné kaše nebo nějakých křupek, třetí mističkou jogurtu, nějaké to pečivo s domácím džemem, kafíčko, džusík..., případně snídaně anglického typu s volským očíčkem, grilovaným rajčátkem a kvalitní šunkou nebo dokonce bílý toast s kaviárem a deci šampaňského... mňam..."

A ta volská očíčka se dělají z křepelčích vajíčeneček? A co třeba k rajčátku na stoleček šunčičku, medíček, a do hrníčku slaďoučký pitíčko....

No myslím, že Zoozin příspěvek byl nejspíš parodie....

 Eva K 
  • 

Re: Miluju snídaně 

(5.1.2006 9:57:45)
Já taky ráda snídám. Je to taková klidná chvilka během většinou uspěchaného vstávání:-). Když se třeba nevykopu z postele včas a snídaní přikusuji během sbírání svršku nebo není vůbec, nestojí dopoledne za nic:-). A co jsem těhotná nestojí za nic celý den:-)).
"Vyvařování", jaké popisuješ, si dopřáváme o víkendu:-). Eva
 zzzzz 
  • 

zzzzzz 

(2.1.2006 16:38:47)
zzzzzz
 Tara 
  • 

Snidat ano, ale jak se to naucit? 

(3.1.2006 9:47:30)
Prima, souhlasim s tim, ze snidat by se melo, a navic vsude cteme, ze dopoledne by mel clovek prijmout asi 40% potravy z celeho dne.

Pro sebe si to nedovedu predstavit; at vstavam kdy vstavam, probouzim se v deset; a kdyz se tedy v osm primeju nasnidat a snim cely rohlik (obsedantni neuroza - nesnasim nechavani zbytku), nedostanu az do obeda hlad, takze bych podle tohoto pravidla mela az do vecera snist uz jen jeden a pul dalsiho rohliku, coz pochopitelne prekrocim :-) Ale budiz, asi jsem zkazena dlouholetym studiem (tudiz sova jak vysita), tak aspon deti bych mela vychovat ke zdravemu zivotnimu stylu.

A hle, doporuceni k jidelnicku pro batolata: k snidani mleko, az od 18 mesicu s pecivem (mleka ma byt asi 300 ml, haha, nevypije ani pulku), k svacine ovoce (zblajzne ctvrt jablicka) a az k obedu "poradne jidlo". Takze do tri let ma clovek dopoledne jist minimalne, jako dospely hodne, kdy a jak se na to ma "presaltovat"? Ja to tedy neberu tak vazne, obe moje deti maji vetsi hlad odpoledne, tak vic jedi odpoledne, ale zajimalo by me, jak si to predstavuji odbornici na vyzivu. Taky je mi divne, ze by vsichni vyzivari byli skrivanci, to je divna nahoda.
 Zuza 
  • 

Zase taková nezbytnost to není. 

(3.1.2006 17:08:44)
Nesnídám. Zase taková nezbytnost to není. Nechápu, proč to do nás ti tzv. odborníci tak cpou. Pokud dostanu ráno hlad (vzácně se stane), tak prosím, ale považuju za absolutní nesmysl nutit se do jídla, když hlad nemám.
Kdybych se nutila jíst, aniž bych brala v úvahu pocity vlastního těla (které mi ráno říká, že jíst nechce), byla bych už nejspíš obézní jako vepřík.
Kdysi dávno jsem podlehla těmto nesmyslům a v touze zhubnout (!) jsem se každé ráno nutila jíst, protože ve všech časopisech pro ženy psali, že snídat se musí! Jedla jsem i přesto, že jsem vůbec neměla hlad. Ve výsledku jsem toho za den snědla o dost víc, než když jsem nesnídala, a váha šla zákonitě nahoru:/ Když jsem zase začala jíst jen tehdy, když jsem měla hlad, váha zase začala klesat.
Takže tyhle výmysly "odborníků" považuju za jednoznačně škodlivé! Pokud máte ráno hlad, klidně snídejte, ale chraňbůh, abyste jedli pod tlakem, z donucení. Je to velmi nezdravé a opravdu to není nutné!!
 Zuza 
  • 

Zase taková nezbytnost to není. 

(3.1.2006 17:08:56)
Nesnídám. Zase taková nezbytnost to není. Nechápu, proč to do nás ti tzv. odborníci tak cpou. Pokud dostanu ráno hlad (vzácně se stane), tak prosím, ale považuju za absolutní nesmysl nutit se do jídla, když hlad nemám.
Kdybych se nutila jíst, aniž bych brala v úvahu pocity vlastního těla (které mi ráno říká, že jíst nechce), byla bych už nejspíš obézní jako vepřík.
Kdysi dávno jsem podlehla těmto nesmyslům a v touze zhubnout (!) jsem se každé ráno nutila jíst, protože ve všech časopisech pro ženy psali, že snídat se musí! Jedla jsem i přesto, že jsem vůbec neměla hlad. Ve výsledku jsem toho za den snědla o dost víc, než když jsem nesnídala, a váha šla zákonitě nahoru:/ Když jsem zase začala jíst jen tehdy, když jsem měla hlad, váha zase začala klesat.
Takže tyhle výmysly "odborníků" považuju za jednoznačně škodlivé! Pokud máte ráno hlad, klidně snídejte, ale chraňbůh, abyste jedli pod tlakem, z donucení. Je to velmi nezdravé a opravdu to není nutné!!
 zzzzz 
  • 

zzzzz 

(4.1.2006 17:50:11)
zzzzz

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.