Podle průzkumů v naší populaci nesnídá přes 40 procent studentů a v dospělosti se tento trend ještě výrazně horší. Snídaně by přitom měla tvořit 20 až 25 procent přijaté denní energie
Podle průzkumů v naší populaci nesnídá přes 40 procent studentů a v dospělosti se tento trend ještě výrazně horší. Snídaně by přitom měla tvořit 20 až 25 procent přijaté denní energie. Výzkumníci z univerzity v anglickém Nottinghamu zjistili, že vynechání snídaně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, stoupá také riziko vzniku cukrovky či obezity. Zdravě snídat je proto třeba učit děti od útlého dětství.
Vyhráno však nemají ani ti, kteří snídani vynechávat nehodlají, často totiž jedí nevhodná jídla. Z průzkumů provedených v České republice vyplývá, že nejoblíbenější snídaní je pečivo s máslem, sýrem, marmeládou nebo uzeninou, případně buchty a koláče. Podle místopředsedkyně Fóra zdravé výživy Tamary Starnovské se tím ale porušují základní pravidla správné výživy: přísun bílkovin by měly zajistit nízkotučné mléčné výrobky (netučný tvrdý sýr, tvaroh, mléko…), přednost by mělo dostat pečivo celozrnné před bílým, uzeniny by se na talíři neměly objevovat vůbec. Zavrhovat ale není třeba chleba potřený například vhodnou kombinací rostlinných tuků s tvarohem. Nezbytnou součástí denního jídla by mělo být až pět porcí ovoce nebo zeleniny, s jejichž konzumací lze začít už ráno. Rozhodně nesmějí chybět tekutiny (nejlépe ovocný nebo zelený čaj, ředěný stoprocentní džus…). K tradiční české snídani patří chléb a něco na něj. Přestože vrstvu másla už většinou nahradil zdravější rostlinný tuk, nad dalšími k mazání používanými potravinami je třeba se více zamyslet. Často bývá preferován jako zdroj vápníku tavený sýr. Ve skutečnosti tak tělo získává jen více tuků, solí a fosforu. Celosvětově se na tavené sýry zpracovává jen 10 až 12 procent přírodních sýrů. Ty jsou jako zdroj vápníku, minerálních látek, vitaminů a bílkovin obzvlášť důležité u dětí a těhotných žen a neměly by tedy být zcela nahrazovány sýry tavenými.
Velmi lákavou snídani pro děti představují čokoládové koblihy a ovocný čaj. Tato skladba bohatá na tuky a sacharidy zasytí jen nakrátko a následuje- li další nevhodné jídlo, po kterém opět brzy vytráví, může takový neúměrný příjem energie vyústit v nadváhu až obezitu. .
Těhotenství |
Dítě |