4.1.2006 18:38:13 Vali + 4/2003 + 4/2006
Re: éčka v taveňácích
jojo, Zuzo, sýr je mléčný výrobek :-) Tak teď něco málo z technologie.
Sýr se dělá tak, že nepasterované mléko se srazí např. enzymaticky. Sraženina, která vznikne, se zfiltruje, a říká se jí tvaroh. Ten se nechá za různých podmínek zrát. Taková výroba tvrdého sýra trva dlouho a je náročná i na prostor, no proto jsou tvrdé sýry tak drahé. Tvarově nepovedené sýry se používají do tavených sýrů, přidají se k nim tavící soli (to jsou ty E), příchutě, ohřeje se to a je z toho taveňák.
Naproti tomu sušené mléko se "jen" usuší, což je levnější. Proto se do tavených sýrů přidává, aby to nebylo tak drahé. A taveňáky se občas nastavují
V tvrdém i taveném sýru mléko je, akorát že v tvrdém sýru je mléko enzymaticky zpracované a v taveném je navíc přidané to sušené.
Odpovědět