25.11.2015 22:29:21 Tante Bante
Re: Rizoto a bramboračka
Nevím, co je zakalená bramboračka. Ale napíšu ti, jakou mě naučila moje babička, je trochu jiná, než jak se obvykle dělá, ale podle mě je geniální a obvykle mívá velký úspěch.
Ve velkém hrnci si na dně uděláš růžovou máslovou jíšku, kterou pak zaliješ studenou vodou, rozmícháš a znovu přivedeš do varu. Než se to začne vařit, dáš kousek oloupaného celeru, ale malý, vcelku nekrájet, jen tam hodit, petržel (pokud možno ne pastinák), na kolečka nakrájenou mrkev a celerovou nať, když nemáš, tak trochu víc celeru, ale ta nať je důležitá, pokud chceš mít prvotřídní výsledek. Pak houby, čerstvé nebo sušené namočené, pak brambory. Osolit. Uvařit do měkka, vyndat nať, petržel, celer. Nic víc.
NEjlepší je z čerstvých letních surovin. Ale dělám i zimní variantu z řapíkového celeru, žampionů a hlívy. Je taky dobrá. Ale originál je nejlepší.
Rizoto, jestli chceš takové to hospodské, tak to je potřeba udělat z mletého tučného masa, které se opeče na cibulo paprikovém základu, musí to být hodně mastné, pak se k tomu přidá a opeče nějaká podřadnější rýže, sůl, pepř, vegeta a podobné zalít vodou a dusit na malém ohni, hotové to smíchat se sterilovaným hráškem a mrkví.
Odpovědět