| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Rizoto a bramboračka

 Celkem 65 názorů.
 V.T. 


Téma: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 10:38:45)
Můžete mi, prosím, napsat vaše recepty na tato dvě jídla? S přesným postupem od začátku do konce, prosím ~8~.
Oboje mám hrozně ráda, oboje vařím, ale pořád to není ono.
Bramboračku bych raději tu "zakalenou", to neumím.
Díky
 Tili + 2 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 10:40:16)
Chceš recept na "české" rizoto nebo na italské?
 Jachtarka 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 10:54:16)
Bramboračku "kalím" :-) tím, že část zeleniny a brambor rozmixuji ponorným mixérem. Nedávám zásmažku, protože mi to nechutná, ale to není klasika, těm co jsou zasmažovat zvyklí, by tam ta chuť asi chyběla.
Taky ji většinou vařím večer, aby se do druhého dne rozležela.
 holka anonymka 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:00:44)
já nejsem kuchařka a mám své originální postupy - nevařím tak, jak "se má".
"zakalenou" bramboračku uvařím tak, že uvařím trošku jíšky, přidám brambory a vodu a pak zeleninu, houby apod. Prostě začnu jíškou :-)
Rizoto dělám taky specifické a nám chutná - do většího hrnce dám trochu oleje, nechám zesklovatět 1x velkou cibuli, přisypu trochu koření sladká paprika (může se přisypat i trošičku chilli), naleju tam celou zavařovací sklenici leča (zavařuji si doma), přidám 1/3 litru rýže a 2x tolik vody (tzn. 2/3 litru) a dusím (pomalé vaření pod pokličkou). Určitě to chce po chvilkách míchat, má to snahu se odspodu přichytávat. Pak tam přidám malé kousíčky masa, které mám po ruce - vetšinou zbytky kuřecího, krůtího, králičího. Kdysi dávno jsme to dělávali s vepřovým masem ve vlastní šťávě, které se prodávalo (a pořád prodává) v konzervě. Při podávání "rizoto" posypu nastrouhaným eidamem, k dispozici je kečup a hoooodně červené řepy, mňam.. ~w~~b~
 holka anonymka 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:02:31)
jo, to rizoto samozřejmě osolit a opepřit ~;)
 lenka 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:01:48)
Rizoto máme rádi nejvíc s kuřetem.Upeču klasicky kuře v troubě (např.stehna).Do výpeku pak dám obrané kuře,uvařenou rýži a hrášek.
 lenka 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:04:49)
Bramboračku:dám vařit nakrájené brambory a zeleninu.Přidám sůl,pepř,trošku červ.papriky,majoránku,drcený kmín.Po změknutí všeho vmíchám jíšku.
 Hana 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:16:43)
Jenze tohle neni rizoto. Respetive tohle bude to ceske rizoto, co s italskym nema nic spolecneho :)
 Clary 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:24:46)
No právě. Pokud se rýže nevaří v tom mase a nenasákne tu šťávu, tak to není ono a je to taková špatná školní jídelna.
 lenka 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:25:11)
V.T. chce znát naše recepty,které vaříme doma.O italském rizotu nikde nečtu.
 Marika Letní 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:38:09)
lenko proč myslíš, že to nikdo doma nevaří správně? ~;) Rizoto je to italské. Česká verze je "rizoto", tedy rýže s něčím.
 Monty 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:16:08)
Hm, ale my doma děláme italské rizoto. Resp. děláme rizoto tak, jak se má dělat. ~;)
 V.T. 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:14:54)
Tak sem s nim, Monty ~w~
 susu 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(26.11.2015 8:46:49)
Přiznám se, že ta rozblemcaná kašovitá věc, kterou v restauracích servírují jako "pravé italské risotto" mi přijde nesmírně odpudivá a nemíním ji jíst.
České rizoto mám ráda.
A nevím, proč se máme furt tvářit, jak je to jinde lepší a jak my nic neumíme.
 neznámá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:24:36)
Možná proto to nazývá rizotem, kdyby se hlásila k italskému nazve to rissotem?~:-D
 Marika Letní 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:38:57)
Pak to posype parmigiano a zapije to juice, ne? ~2~

Zaužívané psaní dle výslovnosti snad nemění původní význam.
 neznámá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:41:29)
No, pokud někdo napíše rizoto, čekám českou verzi.~;)
 Marika Letní 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:46:05)
Aha, tak když napíšu parmezán, tak čekáš co? :-)

A když pojedu do Vídně, tak to nebude do hlavního města Rakouska? Co to povídám - Östereich! ~;)
 neznámá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:02:09)
Ale, jo. Spíš to byla reakce na rejpavé "to není italské rizoto". Sama mám ráda oboje rizota, ale pokud je v lísku napsáno rissoto, očekával Itálii.
 Citronove koliesko 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 11:50:13)
Rizoto varím "školské" lebo to deti vyžadujú - tj.
Bravčové plece na menšie kocky (olej, cibuľa, kmín, paprika, soľ, sušený cesnak, MČK, dusím tak aby bola šťava, ku koncu dám trochu rajčatoveho pretlaku, prípadne aj kúsok zelenej papriky ktorú potom vyberiem). Udusím osobitne ryžu. Povarím hrášok s mrkvou a napr. kukuricou v osolenej vode, nechám okapať, niekedy pridám aj šampiňony v konzerve. Potom zmiešam ryžu so zeleninou, s mäsom a časťou šťavy, ak treba štavu prilievam. Na tanier dám rizoto, posypem syrom (niekto chce aj poliať šťavou) k tomu kyslú uhorku ~w~

Bramboračku - olej, cibuľa, mletá paprika, zopár zemiakov porezaných na drobno opražím, pridám MČK, soľ, cesnak, zalejem vodou, povarím kým nie sú zemiaky mäkké, rozmixujem, pridám surové zemiaky na kocky a varím kým nie sú mäkke. Niekedy varím aj s celou zeleninou (mrkva, kaleráb, zeler, petržlen, vňať z cibulky, magi, pór...), niekedy dám bujón (hovädzí, zeleninový) a niekedy pridám klobásku. Na konci dochutím majoránkou a už nevarím. Ale bramboračku ako takú nevarím často, rodina chce radšej lušteniny takže do nej pridávam čočku, alebo ovsené vločky, prípadne zeleninu na kocky.
 Analfabeta 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(26.11.2015 9:32:36)
Do bramboračky papriku??
Já teda dělám bramboračku tak, že osmahnu cibuli, přidám narkájené brambory a kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, případně růžičkovou kapustu a co je ještě k mání) a povařím. Vedle podusím houby, pokud beru zavařené, tak jen otevřu sklenici a frknu do polévky. Pak přidám ždibec jíšky, majoránku, tymián, zelenou petrželku, případně i šnitlík, utřený česnek, všechno podle univerzální míry "přiměřeně, přiměřeně" a povařím. Podle mne má tu neopakovatelnou chuť proto, že to je směs, čím víc druhů zeleniny a koření, tím lepší chuť. Vařili jsme ji i pro zahraniční návštěvy a všichni vždycky vylízali hrnec až do dna.
Jo, a jíšku dělám obvykle nasucho, protože tuku, co se na něm osmahla cibule, je v polévce už dost.
 kambala pláááckááá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:14:00)
rizoto: zesklovatím šalotku, řapíkatý celer, pak přidám hlívu ústřičnou. pak ještě osmažím arborio. pak přilévám vývar a vařím do "al dente", sůl, pepř, promíchám s pečenou máslovou dýní na pomerančovém oleji, vmíchám parmezán

bramboračku umí výtečnou můj otec a nejsem schopná se jí naučit...
 kambala pláááckááá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:49:00)
jo, zapomněla jsem na víno. podlévat bílým vínem!
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:23:34)
Perete tu rýži, když děláte italské rizoto? Já pořád nevím. Když vařím rýži normálně ve vodě, předtím jí 3x proplachuju. Ale když jí smažím na cibulce, tak váhám, když jí umyju, tak mi to prská a dostane se tam voda, když ne, mám zase blbý pocit, že jíme nemytou rýži. Usušit jí neumím.
 vertigo 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:29:44)
Nepromývám ji. Někde jsem četla, že se tím propláchnutím sníží obsah škrobu, ale už si to nepamatuju přesně, tak abych nekecala :-)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:44:40)
A není ta rýže moc špinavá než docestuje k nám do kuchyně?
 Puma 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:47:43)
Rýže se vyplachuje, aby se zbavila škrobu a nebyla lepivá, což je u rizota nežádoucí. Spolehni se na restování a var.:-)
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:06:04)
miluju blemcavou rýži. Slanej rýžovej dortík ~w~
~:-D
 Marika Letní 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:51:26)
Inko - já tedy kupuji rýži, která je čistá. Těstoviny přece také neoplachuji. Beru to tak, že jde o potraviny z hygienických provozů, kvalitně zabalené a pak se vaří, tak je to imho ok.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:25:55)
No čistá, co já vím, kdo na to sahal. Těstoviny vařím ve vodě, kterou vyleju.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:30:36)
a kupuješ krájené uzeniny, sýr? taky myješ? a saláty a jogurty a máslo a všechno? ~;)
rýže se skutečně neproplachuje kvůli špíně, ale kvůli vyplavení škrobu :-)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:41:30)
Dobře, přesvědčili jste mě, nebudu tu rýži drhnout.
 Marika Letní 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 17:22:44)
Inko "co já vím, kdo na to sahal" Tak to už pak bys nemohla nic, pokud by ses hodně zamyslela. Celý svět je děsně špinavý a nehygienický ~;) To si vždycky říkám, abych to nepřeháněla.
 kambala pláááckááá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:35:07)
ne
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:25:08)
Tak rizoto, které mě naučil můj švagr vyučený kuchař ( a vaří výborně):
počítáme tedy s tím, že se využije zbytkové maso ( např. obíračka z kuřete, na kousky nakrájené grilované nebo pečené plátky)ale může být i syrové, jen se nám to bude déle dělat..
Na mírné vrstvě rozpáleného oleje osmahneme nakrájené maso, přidám na kousíčky nakrájenou mrkev, kukuřici, zasypeme sladkou paprikou,osolíme, zmírním plamen na 2 a podleju horkou vodou nebo vývarem.Nechám v té šťávě podusit mrkev a kukuřici doměkka.
Mezitím si uvařím 2 pytlíky rýže zvlášť.
Voda se mezitím odpaří a zůstane šťáva asi na 1 cm. Do toho pak nasypu uvařenou rýži a ona nasákne zbytky toho vývaru z masa a mrkve.
Nakonec posypu sýrem a bazalkou.~w~
Bramboračku neumím.
 adelaide k. 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:55:52)
Vyučený kuchař?? Ach jo :-(
 radka 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 15:07:21)
já dělám rizoto tak, že orestuju vše dohromady, teda na tuku (sádlo, olej) cibuli nebo pórek, na to maso, na to zeleninu a přidám syrovou rýži, okořením. podleju vodou a těch cca 15 min dusím, než se odpaří-vydusí voda (předpokládá to tedy ale kuřecí maso nebo naložené vepřové, aby se dalo za těch 15 min udělat). Bývá dobré a stejným způsobem vařím kuskusoto a pohankoto
 Chloé 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 15:12:03)
Docela me prekvapuje, ze hodne z vas vari rizoto s masem. To je jedno z jidel, ktere jako jinak velky masozravec mam radsi bez masa. Hribky nebo porek nebo treba krevety, ale s kurecim ho nedelam, nejak mi to prijde skoda a ani nevim proc.
 radka 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 16:03:01)
s masem dělám pro své masožravce (manžel, dcera, syn), kuskusoto a pohankoto se zeleninou, to jím jen já a ještě sem tam druhá dcera, která taky maso moc nemusí
kdyby záleželo na mě, tak dám maso tak jednou za týden až 14 dní, jsem sacharidová a bezmasá
zbytek rodiny to má ale hozené jinak, ti bez masa nepřežijí:-)
 Luc. 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:30:58)
Bramboračka:
Udělám tmavší jíšku, zaliju studenou vodu, přidám brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli, libeček, hrst sušených hub, sůl, pepř, vařím asi tak 20 minut přidám čenek, majoránku.

Rizoto:
Na oleji osmahnu cibuli, přidám mleté vepřové maso, osmahnu, okořením - sůl, pepř, červená paprika, někdy trochu kari, stroužek česneku, přidám zmraženou zeleninu (dělám si v létě domácí směsi na rychlé použití), hrášek, pak rýži arborio a společně dusím 17 minut. Když mám tak zaleju vývarem, když ho nemám, tak vodou.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:43:39)
rizoto - zesklovatím na másle cibulku nebo šalotku, nasypu rýži na rizoto, osmahnu do průhledna, podliju bílým vínem, míchám do vsáknutí, ještě jednou bílé víno, pak podliju vývarem, míchám opět do vsáknutí a tak dál, dokud není uvařené. správně má být konzistence taková, aby za vařečkou zůstala cestička, my máme raději lehce tekutější, krémové ~w~ když chci v rizotu maso, osmahnu ho zvlášť a pak přimíchám před koncem vaření, stejně jako zeleninu (tu teda nesmažím zvlášť, jen podle druhu záleží na tom, jak brzo ji přidat). a v čase dýní nakonec vmíchám dýňové pyré...
na bramboračku recept jako takový nemám, dělám ji pokaždé trochu jinak, jen tam musí být houby, brambory, česnek, majoránka, nějaká ta zelenina, občas maso... děti mají nejraději z tlačenky ~t~ nezdá se to, ale plátek dobré tlačenky dokáže divy (přestože jako takovou by ji nikdy nepozřely ~;))
jo a jíšku nedávám, nemám to ráda, vlastně ji nedávám skoro nikdy nikam... :-)
 vertigo 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:34:39)
Rizoto dělám taky tak, ale nedávám tam bílé víno. Já totiž ve všech jídle podlívaných vínem cítím blitky (omlouvám se, ale fakt to tak mám). Takže podlívám jen vývarem a nakonec přidám trochu másla. Zkoušela jsem i nakonec přilít smetanu (někde jsem na to v receptu na italské rizoto narazila), ale bylo to moc hustý, takže jenom to máslo. Maso a zeleninu (případně houby) restuju zvlášť a přidávám až nakonec.
 neznámá 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:40:23)
Byl to italský recept?
Já totiž taky dávám smetanu, většinou do zeleninového rizota, vlastně nakonec vznikne taková slaná mléčná rýže. Ovšem doteď jsem se téměř za tu prasárnu styděla, ale nám to strašně chutná. Tahle bych se mohla ohradit, že ženský na rodině říkaly, že......~t~

Ještě přidávám česnek a libeček, ale to už jsem asi vůbec neměla psát.~t~
 vertigo 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:10:22)
Tak to už nevím, co to bylo za recept. Mě to ale neoslovilo, tak to tam nedávám. Když vám to chutná, tak bych to prasárnou nenazývala ~;) Já taky používám kupovanej vývar (takovej ten želatinovej, značku z hlavy nevím), nikde se s tím nechlubím, ale fakt nemám čas vyvářet zeleninu a maso, abych měla zásoby ~d~
 holka anonymka 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 13:58:52)
jé, tak to s tím vínem mám podobně. Taky to nemůžu ani cítit ~t~ Přitom víno trochu piju, nevadí mi.
 radka 
  • 

Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 15:09:43)
já zas nedám hlívu, normálně mě z ní natahuje
poznám ji v množství i menším než malém
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:17:29)
jj... kousek másla nakonec, na to jsem zapomněla, ale dávám ho vždycky :-)
jinak víno do jídla miluju, bílé do rizota, červené pod hovězí... mňam :-) kupodivu pít ho nemusím, bolí mě po něm žaludek (hned, stačí pár doušků), snesu ho jen míchané s džusem nebo colou ~d~ (omlouvám se vinařům, kterým se právě zježily všechny chlupy ~t~)
 Chloé 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:27:35)
Kousek masla do rizota na zaver musi byt :-)
 Rodinová 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:28:26)
Zrovna vcera jsem delala hovezi ragu na cervenym vine, moc mi to chutna.
Ovsem ja to vino u toho i chlastam~;)
 Chloé 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:30:31)
Rodinova,
doufam, ze nechlastas vino, co lejes pod maso ? Ja do vareni fakt kupuju stolni blivasy, ale chlastam (i u toho vareni) lepcejsi.
 Rodinová 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:33:12)
Chloe, chlastam, to, co tam leju. Ale protoze nekupuju na vareni stolni, tak vzdycky otevru nejaky lepcejsi (ta spotreba do vareni neni az zas tak velka~:-D) a beru to jako prilezitost ho dopit~v~
 Chloé 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:41:02)
Tady se prave daj koupit na vareni takovy krabicky stolniho vina, 0.2 litru. Skoda dobreho pod maso.:-)
 Puma 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:45:50)
Prodává se lahvové 0,2l, třeba Lidl a není špatné. Já bych si do jídla nedobré víno dát netroufla.
 Chloé 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:54:15)
Tak to neni nedobre vino, ale vino na vareni. Suche cervene nebo bile, ale ne vyber z hroznu. Proste stolni vino.
 Rodinová 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:52:36)
Ja koupila onehda taky neco takovyho, vim.
Problem je, ze koupim maso, treba na ragu, ale stolni vino uz ne, protoze jsem sklerotik~o~
Tak musim otevrit cosi na miste ...
 Chloé 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:56:47)
Kdyz staci krapet vina pod maso, tak je to v poho. Ale treba na kohoutka na vine potrebujes celou flasku, to by mi bylo dobryho dost lito.
 Rodinová 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 14:57:53)
Kohoutka na vine neumim, asi teda, zatim jsem nezkousela. Na to my vareni staci trosku a zbytek dopit:-)
 Rodinová 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 15:03:04)
Valkyro, jaky stolni vina mas vychytany, zhruba? Ja teda ale nemam Normu ...
 *Owls* 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 12:47:03)
Vím, že mnoho druhů rizot a mnoho druhů bramboraček, ale koukám, že tady se objevily druhy, které jsem nikdy v životě nejedla, ani o nich neslyšela. Např. je pro mě absolutně nepochopitelné lečo v rizotu, jakákoli paprika v rizotu, bramboračka bez jíšky... Vážně čumím:-)

Já nejsem kuchař, takže můj recept je prostě můj a postup taky. Dělám to tak, jak mi to vyhovuje. Usmažím cibulku, na to hodím maso jaké mě zrovna napadne (hovězí, věpřové, mořské plody...) a dusím. DO toho hodím kukuřici nebo třeba klíčky. Okořením solí a pepřem. Jiné koření nedávám. Dusím do chvíle, kdy už je na dne jen tak 2cm husté šťávy. Rýži vařím zvlášť. Nějak se neumím donutit dělat to dohromady. Mě to prostě pocitově vadí, ale když to někde jím, tak mi to nevadí vůbec~t~ Jsem divná. Nakonec vše smíchám a vmíchám trošku parmezánu a posypu parmezánem. K rizotu máme rádi červenou řepu či okurky.

Bramboračka: osmahnu cibulku a najemno nakrájenou zeleninu (celer, petržel, mrkev, někdy i kousek kedlubny) a houby. Zaliju vývarem a když je vše měkké, zahustím jíškou, upraženou na másle. Do polévky prolisuji stroužek česneku a dám majoránku. Sůl a pepř je samozřejmostí podle chuti. Brambory vařím ve slupce na páře, po zchladnutí je oloupu, nakrájím a hodím do polévky. Vím, že by se taky měly vařit v polévce, ale když mě ty "parní" brambory chutnají lépe. Vařím je takhle do každé polévky. Prostě můj postup, no~d~
 Raduza 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 15:02:12)
Bramboračku - osmahnu cibulku do hněda, na to nastrouhanou mrkev, petržel, celer, potom trochu mouky, osmahnu, zaleju vodou. Dám brambory, houby (lepší jsou čerstvé), vařím, prolisuji česnek a nakonec přidám majoránku.

Rizoto 1. - osmahnu cibulku do hněda, dám červenou sladkou sypkou papriku, nakrájím kuřecí prsa, podusím na té cibulce. Až to je, přidám protlak nebo lépe rajčatovou šťávu, trochu nechám vyvařit a pak přimíchám uvařenou rýž.

Rizoto 2. - osmahnu cibulku do méně hněda :-), přidám kuřecí prsa, trochu udělám, zaleju vodou nebo vývarem, dám rýž arborio, podleju, nechám vyvařit, podleju, pak už míchám a podlévám. Nakonec dám trochu nastrouhaného sýra a máslo a pořádně zamíchám. Dělám docela dlouho až je z toho taková hustá kaše. Někdy dám místo kuřecího masa houby. To je snad ještě lepší.
 angrešt 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 20:13:35)
Do bramboračky přidávám popenec, hrozně ji to vylepší. Jinak obyčejně, kořenová zelenina, brambory, cibule, houby, česnek, kmín, majoránka, pepř, špetka mleté papriky pro barvu a na zahuštění sádlová jíška.

Rizoto, pokud chci takové to jídelnové, peču v troubě (je to tím pádem bližší asi pilafu nebo kdovíčemu, ale to je jedno, je to prostě to jídelnové, manžel ho miluje) Tj, normálně cibulový základ, obrané maso, trochu slaniny, mletá paprika, česnek, pepř, sůl, rajčatové pyré, hrášek, mrkev, vývar - a do toho základu, který udělám rovnou v pekáčku, zamíchám suchou obyčejnou rýži (z carnaroli to vůbec není dobré :-)) a dám v pekáči do trouby. Moc to nekoumám, to je jídlo - nouzovka zbytkovka. Na to snad ani neexiastuje recept ~:-D
 Kalamity YANKA 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 21:05:11)
Angrešt, dělám ho podobně, kdysi jsem to zapékání vobšlehla u Aachje a přiznám se, že jestli do té doby se u nás rizoto jedlo často, tak zapečené se nejí jenom často, ale i ve větším množství. Když dělám rizoto, dělám dva pekáče...~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 21:07:34)
Jsem si říkala, kde jsi, když je řeč o rizotu.:-)
 Kalamity YANKA 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 21:24:18)
To víš, šla jsem po čuchu~t~
 Tante Bante 


Re: Rizoto a bramboračka 

(25.11.2015 22:29:21)
Nevím, co je zakalená bramboračka. Ale napíšu ti, jakou mě naučila moje babička, je trochu jiná, než jak se obvykle dělá, ale podle mě je geniální a obvykle mívá velký úspěch.
Ve velkém hrnci si na dně uděláš růžovou máslovou jíšku, kterou pak zaliješ studenou vodou, rozmícháš a znovu přivedeš do varu. Než se to začne vařit, dáš kousek oloupaného celeru, ale malý, vcelku nekrájet, jen tam hodit, petržel (pokud možno ne pastinák), na kolečka nakrájenou mrkev a celerovou nať, když nemáš, tak trochu víc celeru, ale ta nať je důležitá, pokud chceš mít prvotřídní výsledek. Pak houby, čerstvé nebo sušené namočené, pak brambory. Osolit. Uvařit do měkka, vyndat nať, petržel, celer. Nic víc.
NEjlepší je z čerstvých letních surovin. Ale dělám i zimní variantu z řapíkového celeru, žampionů a hlívy. Je taky dobrá. Ale originál je nejlepší.

Rizoto, jestli chceš takové to hospodské, tak to je potřeba udělat z mletého tučného masa, které se opeče na cibulo paprikovém základu, musí to být hodně mastné, pak se k tomu přidá a opeče nějaká podřadnější rýže, sůl, pepř, vegeta a podobné zalít vodou a dusit na malém ohni, hotové to smíchat se sterilovaným hráškem a mrkví.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.