19.3.2014 17:18:00 Lei
Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak?
S mraženými rybami neporadím, nekupuju, neznám, filé jsem měla naposled asi ve školní jídelně :D.
V Lidlu mají každý čtvrtek chlazené ryby - pstruhy, lososa filet a tuším ještě kapra? Vypadají dobře. Toho lososa jsem tam koupila. Peču většinou úplně bez ničeho, jen lehce potřu olivovým olejem, ani sůl nedávám, četla jsem, že losos je ryba, která sůl ani nevyžaduje, vyzkoušela jsem a souhlasím :). Samozřejmě je to kousek na osobu, k tomu příloha, dušená zelenina, salát...Někdy udělám marinádu z česneku, oleje, javorového sirupu...a na 20 min. nechám marinovat, u ryb to stačí. Pečeno za chvilku.
Tuňáka nekupuji z eticko-eko důvodů, ale říkám si, že steak musí být asi dobrota.
Pstruha dělám na másle na pánvičce. Nebo na grilu, dovnitř nacpat plátky citronu, česnek a tymián.
Můj favorit je kapr, naštěstí máme dodavatele rybáře, takže ho máme čerstvého nejen na Vánoce. Kapr načerno podle Šárky Škachové je lahůdka, u nás už stálice na Štědrý večer. Dále dělám podle své maminky porce kapra v troubě zasypané nahrubo strouhanou petrželí a mrkví, také výborné, můj mlsný muž se olizoval až za ušima. Lze i s rajčaty, také dobré.
Nebo zkus rodinu naučit na rybí polévky, uděláš vývar, obereš maso, orestuješ kořenovku...vánoční klasika pro začátek neurazí a pak se dá víc experimentovat.
Odpovědět