Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak?
Ahoj,
ryby upravuji:
Cerstve - losos nebo ruzne sladkovodni:
1) maslo nebo olivovy ole, sul, pepr a za A) smes bylin nebo nejaka vyrazna petrzel, snitlik a kombinuji zpravidla s par strozky cesneku jemne utreneho
B) jemne utreny cesnek a preliji citronem a kdyz je cerstva petrzelka tak tou pohazim hrst na kazdou poci
C)nasekana chilli papricka, pul lzicky papriky mlete, suzena petrzel, snitlik a libecek
Vsechny takhle zapejkam v troube 20 - 30 min. max. priloha nejcasteji ryze - bud samotna nebo ovocna s na masle orestovaou mrkvi a rapikatym celerem smichana s pulkami hroznovyho vina a zakapana pomerancovou stavou, brabory
ci brkase, ochucene stouchane brambory petrzeli, mrkvi a pro barvu neco zelenyho.
2) maslo olivovy olej, sul pepr po upeceni zalit citronovou omackou - na male ci oliv oleji rozdelat jisku ze lzice a pul mouky, zalit 2 hrnky zeleninoveho vyvaru, osolit opeprit a nakonec nalit vymackanou stavu z 1 citronu, kdyz do omacky jeste nasekas hrst petrzelky, bude nadherne vonava
3) rybu jen nasolit a opeprit, dat do hlubokeho pekace a zalit silnym zeleninovym vyvarem a nechat pect pod poklickou.
K tomu jime ryzi a orestuji na cesneku spoustya spousty spenatovyho lupeni a pokrajim mraky cerste zeleniny.
4) filety mame nejradeji - na kolecka nakrajene brambory osolit a opepit a zapect na 40 min. Na 220 , mezi tim vytvorim smes bud z cerstvych loupanych rajcat a nebo konzervovanych. Pokrajet rajcata, utrit 3-5 strouzku cesneku, osolit
opeprit jen jemne, nasolim a opeprimi filety a pokladu filetama brambory a zamazu je navrsek rajcatovou smesi a zaprasim oreganem nebo se muze i nastrouhat syr nejlepe parmezan nebo i mozarella. Dopejkam pak jeste 20 - 30 min. Podle ryb.
5) tunaka jen osolim a opecu na panvi jako stejk s klasickym stejkovym korenim a opecu brambory nebo hranolky
6) rybi polevka - na oleji osmahnu nastrouhany celer, mrkev petrzel, pokrajenou cibuli a 3 strouzky cesneku jemne utrene, nahazim na to bud pokrajeny filet a nebo obrane mao z cerstve ryby. Bud muzete zaprasit moukou nebo pristrouhat jeste bramboru do smesi na zahusteni, zaleju zeleninovym vyvarem po usi, hodim trochu kminu, pepr, sul a bobkovy list a necham 20 min. povarit. Podavame bud s ozkvrdlanym vajickem nebo osmahnu housticky a nebo namazu maslem toustove chlebiky.
Odpovědět