Blbě asi to, že kupuješ blbé ryby. Když se smrsknou na polovic, tak to znamená, že to byla jen samá voda. Když výrazně smrdí rybinou, tak jsou "jeté" - buď se někde dlouho válí, nebo se válely dlouho před zmrazením.
Kostky jsou víceméně ta nejhorší varianta, když nechceš celé, tak kupuj vyfiletované z celých, kde vidíš, že je to ta ryba, resp. půlka ryby. Filetovaní se dají koupit klidně i ti pstruzi.
Kvalitní a cenově rozumné ryby koupíš na sádkách - my kupujem na sádkách Lahovice, ceny jsou velice pěkné, za příplatek rybu vyfiltují (, nevím, kolik si berou za filetování, já si beru celé, nedělá mi zas takový problém rozporcovat celou rybu, popř. mám na to manžela
)
Mořské ryby jsou u nás holt drahé, když se musí zdáli dovážet. Ale když už chceš mořskou, tak lepší dražší než zdánlivě levnou, která je z půlky voda, takže ve výsledku za rybí maso zapaltíš víc než u drahé ryby. Normální čerstvá ryba se nijak moc nesmrskne.
Jak poznat propečenost - no, to dostaneš do oka, kdyžtak můžeš zkusit přitlačit na maso a když přestane pružit, je to hotové.
Ale já radši peču ryby v troubě, mám moc ráda zabalené v alobalu, ale super jsou taky ryby z mikrovlnky. Také jsou dobré ryby na páře.
Ryby mořské kupuju od cerstveryby.cz (vozí jen Prahu a okolí) , jinak dobré ryby koupíš v Makru. Rybárny dost vymizely, tak leda porozhlédnout se ve svém městě, kde co mají. Nevím, mám přehled jen v Praze.
Ryba nemá smrdět - když smrdí, je něco špatně. Opravdu čerstvá ryba je cítit spíš jako mořská voda. Ale samozřejmě trochu specifického pachu bude vždy, to prostě k rybám patří. Pokud chceš s rybami začít a bojíš se toho pachu, tak začni s rybami málo tučnými, zato hodně bílkovinnými. Z mořských třeba pražma, mořský vlk, ze sladkovodních třeba candát, štika (to zní jako děsně drahé ryby, ale v těch lahovicích a jistě i na jiných sádkách to stojí orptoi obchodům snad třetinu).
Já kupuju ryby ve velkém (koupím několik kilo) a naporcuju a zamrazím.