| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ublížil jsi kytičce!

 Celkem 120 názorů.
 adelaide k. 


nekecejte nám do toho... 

(16.7.2009 8:30:06)
Takhle jak to popisuje článek (podbízivě jednostraným způsobem) se to dá s přimnouhřením očí i přijmout, ale co když jsou strany barikády obrácené? Pitomá učitelka, divná "interní pravidla", atd...? Skutečně by rodiče neměli mít nárok nikdy a za žádných okolností ovlivňovat vnitřní chod školky?
 Etraska 
  • 

Re: nekecejte nám do toho... 

(16.7.2009 19:59:37)
Jasně, taky se mě to zdá divný, že by jsme jim do toho nemohli mluvit, navíc sem zažila i některý učitelky, co fakt nejsou normální. Před revolucí to bylo ve školkách hrozný, já sem tam chodila až těsně po revoluci, ale ještě taky nic moc, ted už to snad bejvá lepší.

Jednu učitelku jseme tam měli fakt divnou. To třeba takhle jednoho dne sme šli na procházku a já jsem z rozhovoru těch dvou učitelek pochopila, že asi leze v noci po balkóně lidem do paneláků a vykrádá byty!
Ta kráva si asi myslela, že jako čtyřletý děti tomu nebudem rozumět a klidně to tam vyřvávala.
Nejvíc mě naštvalo, jak nám i když s dobrým úmyslem dávali pampelišky, dalších 10 let jsem pak měla kvůli tomu alergii a bylo to fakt hrozný, stejně nám ty pampelišli zas vnucovala. Někteří rodiče by jim do toho občas mluvit měli.
 & 


Clanek se mi nelibi 

(16.7.2009 8:48:24)
Opravdu jsou extremni ochranri nebo Jehovisti, tak casty jev? To, ze rekne nejaka holcicika u jidla, ze se mrtva zvirata neji, tak holt holcicka, mrtve zviratko k jidlu nedostane. Muj syn chodi do krestanske skoly, vic jak tretina deti je muslimskych a funguje to. Akorat ty deti nebyly na vanocni msi..
Nedokazu, to pojmenovat presne, ale ten clanek se mi nelibi, hlavne styl. Jsem alericka na argumetaci, ze pani ucitelka vi vsechno nejlip, protoze ma pedagogicke vzdelani. Jeste si myslim, ze vetsina rodici nechce delat problemy a chce spolupracovat.
 Tulka 


Re: Clanek se mi nelibi 

(16.7.2009 9:12:28)
Taky na mě ten článek působí divně.Rodičů,kteří mají opravdu extrémní názory na výchovu je nepatrná menšina,spíš mi to zavání tím,že jedinou správnou pravdu,má paní učitelka.
Rozumný pedagog přeci bez problémů dokáže reagovat i na některé odlišnosti ve výchově,které se občas vyskytnou.
 Mili+5 


Re: Clanek se mi nelibi 

(16.7.2009 11:17:57)
Taky je mi z toho článku hodně divno. Nesouhlasím s tím, že jehovistické děti nemohou slavit Vánoce a doma jíme zvířátka, ale ten duch článku je strašně pyšný, když je to pro rodiče Jehovisty tak důležité, mohly by přece jejich děti(kolik jich tak asi v jedné třídě je?) mít jinou činnost, když ostatní připravují tu besídku a dítě vegetariánů by k obědu dostalo jen kaši bez masa. To přece není nic neřešitelného, když v tomto nechce školka vyjít vstříc, pak mi to docela zavání bojem o moc spíš na straně školky a ten článek mi tím také zavání, prostě paní učitelka a pan doktor mají vzdělání, tak mají vždycky pravdu a hlavně nepřipustit, že by se mohli mýlit.~:(
 adelaide k. 


Re: Clanek se mi nelibi 

(16.7.2009 12:04:13)
Mili, taky nechápu co dělá ve školce učitelka, pro kterou je jakákoliv odlišnost neřešitelný problém.
Pokud nedokáže rozštípnout situaci kdy Anička nejí maso, protože jsou to mrtvá zvířátka, co by dělala v případě dítěte s nějakým handicapem, nebo jinou barvou pleti. Vyřadili by ho aby nenarušovalo průměrné stádečko?
 gatto 


Re: Clanek se mi nelibi 

(16.7.2009 13:55:58)
Pokud dítě nevzali jen proto, že je vegetarián, tak je to nejen lidská ubohost a hloupost, ale i normální diskriminace, proti které by se rodiče měli bránit.
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Re: Clanek se mi nelibi 

(18.7.2009 0:34:11)
Taková ... Paní.. tam nemá co dělat. A to je názor vychovatelky, bezdětný a nezaujatý. (Výraz paní používám jako eufemismus, ježto nechci být vulgární.)
 MM, 2 kluci 
  • 

??? Nechápu, proč... 

(16.7.2009 15:06:19)
... by holčička neměla být přijata do školky jenom proto, že nejí maso?! Tak holt bude jíst jen tu kaši a je to - nebo ne?!

Ve třídě našeho staršího synka je také holčička, která maso nejí, děti o tom vědí a hotovo. Holt jí to ostatní, co není maso. Žádný problém!

Já osobně, ačkoliv sama msao nejím už hodně dlouho, jsem toho názoru, že ve školkovém věku by děti jíst maso měly - nemusí to být příliš často, ale přece jen hlavně kvůli železu atd. Až budou starší, mohou se amozřejmě časem sami přiklonit k variantě s masem či bez, hlavně ať je to jinak jakžtakž vyvážené a zdravé...

(Zatím s nimi raději moc nerozebírám proč maso nejím, protože jim právě nechci "vsugerovat" to o mrtvých zvířatech atd. a tím je odradit; starší na to postupně tak nějak přišel/přichází sám (co to maso vlastně je), resp. když se ptá tak samozřejmě dostane přiměřenou odpověď...)

Takže kluci maso jedí a já ne. Znamená to snad, že musím být v naší rodině "vyloučena z kolektivu", jak se píše v článku???
To je přece nesmysl! Je to prostě tak, že sedímě třeba u večeře, klucí a táta mají chleba se šunkou a já se sýrem. No a co?

Vědí že někdo maso jí, někdo ne (podobně jako někdo nejí rajčate nebo rozinky apod.), také vědí že děti by maso aspoň někdy jíst měly a později že se uvidí. Někdo vaří jídla s masem (kuchařky ve školce, babička, občas táta), někdo zase bez (máma, teta...). Tak to v životě prostě je, že existuje všechno možné, různí lidé a různé věci a zvyklosti... :-)

Jinak - my také třídíme odpad (to mi upřímně řečeno dnes připadá jako samozřejmost, naprosté minimum co může udělat každý), děti učíme neničit přírodu, neubližovat zvířátkům ani rostlinkám (pokud možno). Může se stát že jsou chvíli smutní když vidí třeba rozšlápnutého brouka nebo vyschlou žížalu, ale to k životu také patří a většinou je to brzy přejde. Spíš by mě zaráželo kdyby je takové věci nechávaly chladnými, takhle aspoň vím že o tom přemýšlejí, mají k tomu nějaký vztah a cit...
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Re: ??? Nechápu, proč... 

(18.7.2009 0:36:52)
L~R^íbí se mi Tvůj příspěvek, souhlas po všech frontách.
 Blanimour 


Re: ??? Nechápu, proč... 

(19.7.2009 11:56:49)
Dítě může samozřejmě jíst samotnou kaši (brambory, knedlíky, těstoviny). Pro jednou mu to neublíží, ale dlouhodobě může mít výrazný deficit bílkovin. Vegetariáni či vegani s tím při přípravě jídla počítají a nahrazují je jinými zdroji. Samotná příloha bez masa je však z výživového hlediska nedostatečná. Neříkám, že správné, když dítě vegetarián nemá možnost se ve školce stravovat odpovídajícím způsobem. Každý rodič by ale měl vzít v úvahu, že špatná skladba stravy pět dní v týdnu může zásadně ovlivnit vývoj dítěte (jenom večeří se to nedožene).
 Verča 
  • 

Re: ??? Nechápu, proč... 

(20.7.2009 11:10:31)
To máš jistě pravdu, pokud bude dítě pět dní v týdnu jíst jenom přílohy,t ak to je problém. Ale to by měla být zodpovědnost rodičů a neměl by to být důvod pro nepřijetí do školky.

Mého syna přijali do školky (běžná státní školka) s tím, že bud jíst pouze svůj z domu přinesený kukuřicný chleba (klasický Dexík) a školkové jídlo mu bude sice nabízeno, ale nikdo ho nebude nutit nebo výrazněji pobízet.

Máme ve školce děti, u kterých mají rodiče výhrady vůči některým aktivitám. Tak je k tomu v rámci možností přihlédnuto a na druhou stranu, pokud jde o jednorázové akce (besídky, Mikuláš atp.), tak ten den rodiče dítko nepřivedou,nebo si ho odvedou po obědě. Když to není v jejich silách, pak dítě třeba nemusí vystupovat (besídka), nebo si ho vezme někdo z dospělých na klín (Mikuláš) atp. Snaha musí být z obou stran.
 MM, 2 kluci 
  • 

Pozor na rozdíl mezi... 

(20.7.2009 15:10:26)
... vegany (kteří nejedí vůbec nic co pochází od zvířat), a vegetariány (kteří jedí mléčné výrobky a většinou i vejce)!

Těm druhým rozhodně žádný nedostatek bílkovin nehrozí, neboť bílkoviny obsažené v mléku a vejcích jsou bílkoviny živočišné a jsou tudíž identické s bílkovinami z masa! Obsahují všechny aminokyseliny a nemusí proto se při sestavování jídelníčku nemusí "pracně" dbát na to, aby se aminokyseliny vhodně kombinovaly a doplňovaly.

Ale vědět o tom, samozřejmě i tak není od věci - např. že je vhodné kombinovat čočku (luštěniny) s obilovinami...a podobné znalosti o výživě.

Přičemž u dětí které jedí mléčné výrobky (a vejce), to není nutné, zatímco u veganů to nutnost je. Já bych dítě vegansky neživila a přeštože sama jsem (lacto-ovo-)vegetariánka již asi 20 let, nechtěla bych z nich ani mít vegetariány - alespoň ne zatím ve školkovém věku. Neobávám se kvůli bílkovinám (těch mají lidé v tzv. "civizilovaných"/vyspělých zemích špíše nadbytek!), nýbrž hlavně kvůli železu, které je nejvíce v masu. Sice je i v zelenině, obilí, luštěninách atd., ale mnohem méně a húř se resorbuje, a děti potřebují přece jen železa dost¨- takže občas maso je asi z tohoto hlediska na místě...

Až budou starší, rozhodnou se stejně sami.
 lenka + 2 
  • 

Re: Pozor na rozdíl mezi... 

(20.7.2009 15:17:54)
Naprostý souhlas! Líp bych to nenapsala! :)
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Re: Clanek se mi nelibi 

(18.7.2009 0:30:00)
Jo, taky jsem na to alergická. A to MÁM PEDAGOGICKÝ VZDĚLÁNÍ.
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Re: Clanek se mi nelibi 

(18.7.2009 0:31:31)
A jsem vegetariánka. ~y~
 Verunka, 2 male deti  
  • 

Re: Clanek se mi nelibi 

(20.7.2009 19:40:39)
Mno kazdopadne ja pedagozka jsem, sice ne v CR, ale presto... Jsou to celkem divne nazory ve clanku... Kazde dite si muze, nebo by si melo moct, vybrat, co bude jist, nebo ne, jestli se neceho zucastnit chce, nebo ne...

Kazdopadne jsou deti, ktere nechteji delat nic, nebo lepe receno, vse naschval...

Stejne tak jsou pedagozky, ktere neustale a bez premysleni deti do neceho nuti, nebo na ne krici..

Lide jsou ruzni... Deti jsou lide...

Nevic, hned ten uvod, zlomena travicka a mrtvy broucek...

Kazdy ma jiny pohled na vec, ja osobne si myslim, ze pokud deti trhaji na zahrade listy z keru a stromu, tak se jich zeptam, jeslti by bylo fajn, kdyby jim nekdo vytrhl vlasy... Muze se vam to zdat hrube, ale stejne tak hrube je, kdyz deti bez rozmyslu listi trhaji, navic kdyz uz jim bylo receno, ze se to nedela. Jiny priklad je ale zase na to, ze kdyz jsem videla, ze nam mezi dvermi z venku dovnitr skupink lezli mravenci, tak jsem deti nenapominala,aby je nezaslapli, mravenci tam nemeli co delat...

Proste je to o pohledu na vec a kazdy jsme jiny.
 Natanela 


My normální a vy divný . 

(16.7.2009 9:17:38)
Nachápu proč se v ČR považuje za normu člověk bez vyznání a dalších znaků, které by nespadali do stádovoti většiny.

Jo, možná naše děti reagují na určité věci jinak, ale proto snad je nebudeme učit, že TOHLE se ve školce opravdu neříká.

Mimochodem mě fakt pobavilo, když dcera v rámci prázdninové docházky změnila školku a první den se všech dětí a učitelek zeptala jestli mají v srdíčku taky Ježíše. Jo, asi byla pro ně dost divná, ale záhy dcera věděla, jak je na tom naše populace s vírou v Boha.
Když zjistily učitelky, že je to jinak naprosto "normální" dítě, šok se jim podařilo překonat docela brzo a vše bylo O.K.
 Liška s banem :) 


Re: My normální a vy divný . 

(16.7.2009 9:21:44)
Já jsem ateistka, ale děti chci zapsat do církevní školky, protože je nejblíž a chtěla bych, aby věděli kdo to byl Noe, Goliáš, David,... a jak byl stanoven počátek letopočtu. Prostě ten kulturní evropský základ.
 Ananta 


Exkrementální názor 

(16.7.2009 9:26:01)
Co to je za blbej komunistickej článek. Zařaďte se do stádečka, dětičky tohle je zajíček, kravička, prasátko a pak na talířku masíčko, hezky papejte (na jatka kde z miláčků zvířátek stříká krev je nepovedou že)... teda to jsem se po ránu vytočila. Paní má před jmenem titul, ale inteligenci houpacího koně. Kde je individualita?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Exkrementální názor 

(16.7.2009 9:32:36)
Individualita je, že jeden maso jí a druhý ne... argumentovat stříkající krví na jatkách je stejné, jako posmívat se někomu, že "nepapá masíčko".
 Ananta 


Re: Exkrementální názor 

(16.7.2009 9:33:31)
No jasně, to byla protireakce na článek, ať si každý dělá co uzná za vhodné.
 RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA 


Re: Exkrementální názor 

(18.7.2009 0:40:31)
Není. Nepapat masíčko je právo a stříkající krev je neodiskutovatelnej fakt... Zvířata lze jak chovat, tak zabíjet i jinak... sama, ač vegetariánka, s tím nemám problém, pokud je to v klidu a rychle...
 10.5Libik12 


Re: Exkrementální názor 

(18.7.2009 1:05:36)
No ona ale na jatkách stříká krev
 .Žaba 


Neverím vlastným očiam! 

(16.7.2009 11:26:18)
„Učitelka si musí dávat vždycky pozor, aby bylo v souladu to, co říká, s tím, co dělá,“ upozorňuje poradenská psycholožka PhDr. Ivana Halíková. „Vždycky nás totiž nějací malí rejpalové dostanou, pokud objeví rozpor mezi našimi slovy a činy.“

Takže deti, ktoré nás upozornia na chyby, sú „malí rejpalové“? Čo to tie deti chceme teda naučiť? Že majú držať pusu a krok? To tu už bolo za minulého režimu. A snáď každý, nielen učiteľky, má dávať pozor na to, aby konali v súlade s tým, čo hovoria.

Tiež ma pobavil „extrémny názor prísne vegetariánskej matky“, to ako tí „nie extrémni“ vegetariáni občas mäso jedia, alebo čo? A že učiteľkám v MŠ vadí, že deti pochádzajú z rodín, kde majú negatívne názory na zbrane... trochu mi to zaváňa tým, že sa učiteľkám nejak nechce sa s inými názormi stretávať, ani ich riešiť či tolerovať.

No a perla (socializmu) na záver: „Otcové a matky nemohou ani při nejlepší vůli rozhodovat o tom, jak se budou řešit záležitosti uvnitř třídy“ Mám za to, že školka je tu pre deti a nie deti pre školku. A rodičia by rozhodne mali mať právo rozhodovať o tom, ako sa budú riešiť záležitosti v školke. Nestačilo by si jednoducho pri výskyte problému napr. pri spomínaných jehovistoch s rodičmi všetkých detí sadnúť a o vianočnej besiedke hlasovať? Určite by sa našlo riešenie – besiedka by sa (takmer určite) odhlasovala, deti jehovistov by sa jej prípravy ani samotnej besiedky zúčastniť nemuseli...
 Zuuuza 


Re: Neverím vlastným očiam! 

(16.7.2009 13:17:52)
Žabo, souhlas.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Neverím vlastným očiam! 

(16.7.2009 13:54:46)
TAky souhlasím, je to totální úlet. Fakt už nejsme v totalitě, kdy byl platný jeden jediný názor a za jiný se trestalo. S tím se holt paní učitelky musí vyrovnat.

A extrémní názor matky vegetariánky, bože kde to žijem~a~...Je to jen jeden z velkého množství stravovacích stylů, mmch uznaný už i českou pediatrickou společností jako pro děti naprosto neškodný. ALe to by si o tom musela paní redaktorka nejdřív něco přečíst, že..
 Ananta 


Re: Neverím vlastným očiam! 

(16.7.2009 15:12:10)
Jenže oni se asi nevzdělávají. To že uznala i česká pediatrická komora, že je vegetariánství obohacené o mléčné výrobky plnohodnotná strava obvykle vůbec netuší, mám to v rodině, matka přítele učí v MŠ, nemá cenu se s ní vůbec bavit.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Neverím vlastným očiam! 

(16.7.2009 21:32:36)
Ananto, já to bohužel znám i z naší školky. I když je to Zdravá mš a vaří vcelku dobře, používají všechny ty zapomenuté obiloviny jako kuskus, jáhly, pohanku atd., tak v některých směrech to pořád ještě dost pokulhává. Např. maso mají děti i 5x týdně, k čočce např. uzené, nechápu proč, když by třeba šlo vajíčko a okurka. A snížení je asi v nedohlednu, neb maso, mléko, vejce je hluboce zakořeněno v českých hlavách. Paní kuchařka je sice mladší ročník, ale když jsem po ní chtěla, aby syn dostával maso jen jednou dvakrát týdně nebo když sám bude chtít, tak s tím měla velký problém, co jako ten chudáček bude jíst...A musela jsem urgovat znovu, protože mu maso nutili, i když ho nechtěl. Moc mu nechutná. Já jsem vegetarián, manžel ne, tak děti necháváme jíst maso, jen když samy chtějí.
 Hanka 75 


tak jeden velký souhlas 

(16.7.2009 21:14:19)
napsala jsi to výstižně, autorka článku je opravdu hodně mimo a jedinou radost mám, že to tu takhle vidí spousta lidí...
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Děti kopie rodičů? 

(16.7.2009 11:56:47)
Kromě toho, co tu už bylo zmíněno, nechápu, proč se ta "přehnaná ochrana přírody" přisuzuje rodičovskému vlivu. Děti mají k přírodě blíž než dospělí, se zvířaty cítí jaksi instinktivně, bez ohledu na to, co je doma rodiče učí.
My fakt nejsme ani vegetariáni a o ochraně přírody doma téměř nemluvíme (ale samozřejmě třídíme odpad a podobné věci) a náš syn se dnes ráno několikrát málem rozbrečel při pohledu na rozmáčknutého šneka, jindy se dojímá nad tím, že mraveneček někde uvíznul a nemohl ven. A následující den že prý zemřel ach ouvej ach ouvej.... Dotaz ohledně masíčka na talíři musíme doma diplomaticky zamluvit chceme-li, aby dítě snědlo nějaký maso.
Tentýž chlapeček ovšem dnes ráno mlátil svou mladší sestru gumou od papiňáku. Neučíme ho ani jedno, ani druhé. Děti vůbec nemusí dělat ani cítit to, co jim rodiče vtloukají do hlavy. Někdy bohužel, jindy bohudík.
 Efka 


Stravování ve školkách 

(16.7.2009 12:25:13)
Mě by zajímalo, jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak ovlivnit stravování ve školkách. Můj syn nastupuje teď v září, ale už teď mám obavu, co bude muset jíst. Já vařím docela zdravě, maso hodně zeleniny, žádné univerzální hnědé omáčky, nic instantního, žádné nekvalitní koření a pochutiny. Na www stránkách školka píše, že se řídí zásadama zdravé výživy, ale když jsem se ptala v návštěvní den, co to znamená, učitelka na mě hodila prázdný pohled. Takže předpokládám, že to znamená bezmasé jídlo jednou týdně a v ten den nejspíš masová polívka (nemám nic proti masu jako takovému).
Jinak se mi školka zdála dobrá a na to, abych dala dítě do nějaké moderní soukromé školky bohužel nemám.
 Efka 


Re: Stravování ve školkách 

(16.7.2009 12:33:30)
tím "maso" jsem chtěla dodat že maso ne denně
 MM, 2 kluci 
  • 

No já jsem se prostě ozvala... 

(16.7.2009 15:14:51)
... když mi na jídelním lístku přišlo něco hodně divného/ nevyváženého, nebo kyž mě zajímalo jak přísně přistupují k "éčkům"v potravinách atd.!
Napsala jsem do školky e-mail (normálně tak s paní ředitelkou komunikuji i o jných věcěch, ona je ráda když má nějakou zpětnou vazbu z řad rodičů), oni to předali paní hospodářce (vedoucí kychně/jídělny) a pak nějak reagovali (vysvětlením či změnou).

V naší školce se celkem snaží o zdravou výživu, částečně je jídlo spíš "tradiční", ale částečně s novými prvky třeba že použijí cizrnu, jáhly a apod. Synkovi tam celkem chutná. A co není iděální, to vyrovnám doma :-)!


Ale normálně bych se být Tebou na to zeptala, co chceš vědět ohl. výživy - ať už mailem či osobně.
 Hanka 75 


Re: Stravování ve školkách 

(16.7.2009 21:13:38)
bohužel, straovávní ve školkách asi bude problém. byl tu kdysi článek o tom, včetně názorů lidí z "uvnitř" školkdy, kteří do toho vidí. Já jsem pracovala jako účetní a účtovali jsme nákupy do jeslí jako: salám gothaj, rybí prsty, párky... šlo o JESLE, tedy ještě menší děti. Dost hrůza dle mého názoru.
 Zuuuza 


Re: Stravování ve školkách 

(16.7.2009 21:22:09)
Tak to je teda vážně hrůza :-©
 Dana 
  • 

Re: Stravování ve školkách 

(23.7.2009 10:48:12)
Protože si hodně rodičů stěžovalo na jídelníček,tak se udělala v naší školce taková anketa-návrhy jídelníčku.
Nakonec se tam sešlo několik nejčastějších bodů:
Ne uzeniny(párky,salámy,uzená masa...),více zeleniny a ovoce,ne tavené a plísňové sýry,ne kečup,ne paštiky,ne smažená jídla,používat pouze máslo nebo Floru+nějaké tipy na jídla.
Uvidíte podle jídelníčku,který bývá v každé školce vyvěšen.
U nás měly děti např.jednou týdně párky,nivovou pomazánku,paštiku s chlebem apod.a to nedokázalo hodně rodičů(a dětí)překousnout.
Anebo i tam byly návrhy:proč dělat čočku nakyselo s uzeným,když se dá uvařit výborná čočka se zeleninou+přidán recept.
Opravdu se pak hodně změnilo a začali tam vařit trošku jinak,protože stačilo recept jen upravit.
 Dana 
  • 

Ve školách 

(24.7.2009 15:16:46)
Tak nám jde od září jedna z holek do školy a přes internet jsem teď objednávala stravu.Mají výběr ze tří jídel ,ale některé dny jsem nevěděla,co mám vybrat,protože jedno jídlo bylo s párkem,druhé se salámem a třetí sladké.No tak,sní jenom brambor.kaši.Jen mne udivilo,že jídelníček je dost podobný,jako když jsem do školy ještě chodila sama.Myslela jsem,že za tu dobu k nám dorazila trošku modernější gastronomie.A ne jen pořád dokola:buchtičky se šodo,čočka na kyselo s párkem,hovězí s koprovkou,případně rajskou,fleky s uzeným,žemlovka,škubánky,maso s br.kaší či bramborem,těstoviny s boloňskou omáčkou,fazole po bretaňsku,hovězí s rýží(a asi všeobecně známou omáčkou UHO) a tak pořád dokola.
 Chocco 


vedení dítěte k vegetariánství 

(16.7.2009 12:19:57)
FRANZ KAFKA (1883 - 1924, spisovatel)
Teď se už na tebe mohu dívat klidně; už tě nejím (při pohledu na rybu v akváriu).

~s~
 Lucka 345 


Re: vedení dítěte k vegetariánství 

(16.7.2009 20:55:20)
Hihi, já rybky v akvárku taky nejím. Ale kuře si dám. ~:-D
 Ráchel, 3 děti 


pardon, 

(16.7.2009 12:21:05)
ale tohle je fakt blbej článek. Ještě, že autorka dělá "jen" šéfredaktorku časopisu Psychologie dnes, a ne psycholožku natož učitelku ve školce.
 sova, školková sovička 
  • 

více autorit ... 

(16.7.2009 13:05:18)
Já si z toho vybrala jinou věc.

S tou školkou vidím opravdu "komplikaci" v tom, že tam ty pravidla musí být jaksi jasnější a jednodušší.

Individualita je krásná věc, a taky se fajn aplikuje, když máte děti jedno nebo dvě. Jenže jaksi přizpůsobovat se patnácti individualitám najednou je záhul a dost těžko aplikovatelné pro jednu učitelku. Kde tam najdete průnik, když se každý vyfrňuje nad jiným jídlem - průnik by se našel u dětí asi jen u zmrzliny nebo čokolády :-)?

Jak polovině třídy tvrdit, že se nebojuje a druhou půlku třídy v tom podporovat, protože to je zase jejich individualita?

Já jsem byla totálně vyčerpaná, když u nás na týden bivakoval švagr s dětmi, vegani, od rána do večera režim, jídlo v přesnou hodinu, při jídle se nemluví .... protože jsem prostě nestíhala přizpůsobit všechno, aby nedocházelo k divným konfrontacím ohledně "jedovatého jídla", toho, co se smí a nesmí, kdy se to smí ..

Nechtěla jsem srážet jeho autoritu, ale ani svou.
 Winky 
  • 

Re: více autorit ... 

(16.7.2009 13:36:07)
nevím, v nicku máš "školkovou sovičku" - tak asi víš, jak to ve školce chodí. Když jdu pro dceru kapku dřív a třeba jim ještě roznášejí svačinu, všechny děti dostanou na tácek to stejné. Pak se zvedne les rukou a ozvou se hlásky "paní učitelko můžete mi sundat tu pomazáknu" "paní učitelko já nejím rajče" "paní učitelko já chci jen půlku rohlíku"... a paní učitelka poctivě chodí, stírá, sundavá, půlí, a přitom klidně chválí i jedlíky. Netvrdím že je to jednoduché a že bych to mohla dělat já, ale evidentně to jde. Moje dcera soutěžení nesnáší, nechají ji sedět stranou, občas se přijdou zeptat jestli si s nima nechce zahrát, nechce, tak si hrají s ostatními, ona je pozoruje (ale nebulí a nehroutí se z toho že ostatní soutěží). Ono ve finále vyhovět těmto odlišnostem je jednodušší proces než se je snažit potřít (řev, vztekání, upoutání pozornosti zbytku třídy).
Jinak souhlas že článek je hustý - pí uč je nejspíš vyšší bytost s nadpřirozenou schopností jediné pravdy a ti rodiče... škoda slov, když jsou to takoví laici, lepší snad aby ty děti ani neměli, na to by se měli taky zavést odborníci :-D
 sova, školková sovička 
  • 

Re: více autorit .. 

(16.7.2009 13:59:26)
Já taky nepsala o potírání rozdílů, myslím, že se nerozcházíme v názoru.

Pravidlo - toto máte na jídlo, když to nejíš, ať z jakéhokoli důvodu, nech na talíři - je super, máme ho taky, srozumitelné a jasné. Když je k tomu medicínský důvod (a to děti pochopí), proč by si nějaké dítě, nemohlo např. z domu nosit bezlepkové jídlo. Ale nezvladatelné by bylo, aby dvě děti ze třídy dostávaly k obědu zmrzlinu, protože jsou na to zvyklé a jejich rodiče si to tak přejí. To je trochu absurdní příklad :-).

Máme soutěž, nechceš se účastnit, dobře, sedni si a dívej se. Zase super. To nikomu nic nenutí. To není potírání rozdílů, to je respekt.

Ale dovedete si představit, že tam vběhne "drsnější rodič" a nějak si vynutí zrušení dětské olympiády (besídky) pro celou třídu, jen proto, že její dítko odmítá soutěžit (vystupovat)?

A neomylná paní učitelka? No, ve školce má za děti zodpovědnost ona, takže má, dle mého názoru, právo si určovat pravidla. Agresivní rodičovská opozice nic nevyřeší, v tom má článek pravdu.

 Calcarea+3 


Re: více autorit ... 

(16.7.2009 16:47:35)
Winky, ta pani učiteľka je veľmi obetavá, to sa mi páči.
V našej škôlke zasa dostanú deti na stolík chlebíky, nátierku a zeleninu, a obslúžia sa samotné. Chto chce, natrie si chlebík, kto chce, dá si toľko zeleninky, koľko chce.
 Winky 
  • 

Re: více autorit ... 

(16.7.2009 19:34:00)
vidíš, to je ještě lepší, jednak se tím učí samostatnosti (připravit si svačinku) a jednak trošku zodpovědnosti - co si nandám na talíř sám se předpokládá že dokážu sníst (samo ne hned a ne vždy, ale postupně se to tak naučí, a nebude jim hloupé někde něco odmítnout - prostě si to nevezmou...) Super.

Sovičko já jsem z tvého příspěvku měla dojem že jsi pro aby všichni dělali všechno nebo nic jinak to nemá cenu, pokud jsem to pochopila blbě tak samozřejmě promiň. Rodič vyžadující zrušení besídky z důvodu přesvědčení či osobní filozofie by mě fakt asi rozesmál být učitelkou :-) (nota bene na naší besídce jsem byla jediný rodič chovající své bulící dítě neboť se stále dokola odmítá účastnit skupinových organizovaných aktivit jako tanečky a recitace... no i tak jsme tam byly a na konci dostala balíček laskomin jako ostatní).
 gatto 


Autorka je netolerantní a bez respektu k odlišnostem 

(16.7.2009 17:15:46)
"Není pochyb o tom, že děti by se měly učit ohleduplnému vztahu nejen k lidem, ale i ke zvířatům a k vnějšímu prostředí."
Jakým způsobem autorka učí děti ohleduplnému vztahu ke zvířatům? Tím, že sama podporuje jejich trápení ve velkochovech a jejich zabíjení? A pak toto učí i děti? To je opravdu ke zvířatům ohleduplné, jen co je pravda. Vsadím se, že patří mezi zastánce "utajování" opravdových životních podmínek zvířat a dětem předkládá knížky o veselých zvířátkách na farmě. To není zrovna etické.

"Pokud ovšem dítě začne na procházce plakat nad nebohým zašlápnutým mravenečkem a bolavě ohnutou travičkou, může to být problém..."
Proč by to měl být problém? Jaký problém? Snad jde o to s dítětem komunikovat a vysvětlit mu např., že mravenečkovi se nemá ubližovat, ale pokud ho omylem zašlápneme, nedá se nic dělat a už mu nedokážeme pomoci. Autorka asi patří mezi učitelky, které nechají děti šlapat po broucích a mlčky tomu s úsměvem přihlížejí (i takové existují).

"Ochrana přírody, ekologická výchova, etická výchova, to jsou navýsost důležité oblasti, do nichž musíme kluky a holčičky odmalička uvádět – přiměřeně jejich věku, formou pohádky, hrou, řadou výtvarných činností..."
Zajímalo by mě, jakým způsobem autorka seznamuje děti s právy zvířat a s tím, že cítí a prožívají stejně jako my. Nejspíš to má jenom na papíře. To je ten typ učitelek, které říkají, že papírek patří do koše, ale vůbec neučí děti souvislostem, že např. živočišná výroba zatěžuje životní prostředí víc než automobily, že nejhorší pro životní prostředí je dnes už tak rozšířené nakupování zbytečných věcí a že není tak důležitá recyklace jako odpady vůbec nevytvářet.

"Dítě, které má z rodiny třídění odpadu skutečně „v krvi“, spolehlivě zareaguje."
Aspoň někdo, když učitelka to nemá zautomatizované.

"„Vždycky nás totiž nějací malí rejpalové dostanou, pokud objeví rozpor mezi našimi slovy a činy.“ K typickým problematickým oblastem patří kromě tříděného odpadu třeba kouření (byť je samozřejmě kouřící učitelka „přistižena“ mimo prostory školky i školní zahrady)."
Jde vidět, že tento typ učitelek nemá moc velkou morální integritu. Proč dětem nepřiznat, že kouří a vysvětlit ale, že to škodí zdraví? Myslíte si, že děti jsou hloupé, vždyť mnoho jejich rodičů rovněž kouří... prostě nechápu.

"S podobnými extrémně ochranářskými názory totiž občas některá dítka do mateřské školy přicházejí. Ať už jsou jejich rodiče vedeni až manickou ochranářskou touhou nebo filozofi cko-náboženským přesvědčením o vzájemném převtělování živých a neživých organismů, při přijímání jejich dítěte do školky (nebo po první negativní zkušenosti z procházky) je podle psycholožky Halíkové potřeba s rodiči promluvit a přesvědčit je, že má-li dítě v kolektivu zůstat, měli by přistoupit na rozumný kompromis, který umožní jejich potomkovi fungovat v dětském kolektivu v rámci pravidel nastavených mateřskou školou."
Tak toto je opravdu šokující. Paní psycholožka nazývá extremismem něco podle svých předsudečných názorů. Co je extrémního na tom, že pokud je to možné, tak se vyhýbáme ubližování. Nemyslím si, že by tito "extremističtí" rodiče nutili učitelku, aby s dětmi létala (a nešlapala po mravencích) nebo vůbec nechodila do přírody. A ještě za větší drzost považuji nějaké stanovování podmínek setrvání dítěte ve školce. To je zcela protizákonné, pokud dítě splnilo zákonné podmínky přijetí do školky a bylo přijato, rozhodně pak nemůže ředitelka spekulovat nad tím, že se jí nelíbí životní filosofie rodiny a uvažovat o nějakém vyloučení.

"Kulturní šok a extrémní názor matky na dětské stravování vedl k tomu, že Zuzku (ani) do (téhle) školky nepřijali."
Zase trapné předsudky paní psycholožky, co je to extrémní? Neubližovat zvířatům je extrémní? Tak o jaké ohleduplnosti to na úvod hovořila? Pokud dítě nepřijali, je to evidentně protizákonné a diskriminační jednání.

Rodič – z kritika pomocníkem

"Rodič až fanaticky zapálený pro určitou myšlenku či aktivitu mívá tendenci školku a její pracovníky kritizovat nebo je nutit, aby bylo „po jeho“. ....Otcové a matky nemohou ani při nejlepší vůli rozhodovat o tom, jak se budou řešit záležitosti uvnitř třídy,“ říká psycholožka."
Zase trapné předsudky a označování fanatikem někoho, kdo má jiný pohled na svět. Vážená paní psycholožko, měla byste vědět, že rodičovskou zodpovědnost za výchovu dítěte mají rodiče, to je jejich právo i povinnost, nikoliv paní učitelky, ať sebevíce vzdělané. Proto jsou učitelky povinny respektovat výchovu rodičů a přistupovat k takovým dětem individuálně a případně pro ně zvolit jiný program, když si rodiče nepřejí z náboženských nebo jiných důvodů určité aktivity u dětí.

U učitelek a psycholožek bych očekávala trochu víc tolerance k menšinám a schopnost řešit kulturní rozdíly mezi dětmi a rodinami individuálně a s respektem.

 Hanka 75 


díky za výstižný, inteligentní příspěvek 

(19.7.2009 22:15:56)
škoda, že si ho autorka článku nepřečtu, myslím, že by jí to možná i prospělo, třeba by nahlédla jaké nesmyslnosti píše a možná i vyznává
 16.5Salám&Lajka14 


Asi to vidím jinak :o) 

(16.7.2009 17:30:58)
Školka dotovaná státem - protože za těch cca 500,- školného na jedno dítě, plus předškoláci zdarma by se asi těžko uživila - má nějaká pravidla. Jsem s nimi seznámena předtím, než dítě zapíšu a pokud se od nich praxe neodchyluje, přijde mi trochu zvláštní vyžadovat po vedení školky, aby např. zařadilo do jídelníčku kuskus a jáhly. Kdo má nadstandardní požadavky, měl by se poohlédnout po nadstandardním zařízení, na které si také nadstandardně přispěje.
 gatto 


Re: Asi to vidím jinak :o) 

(16.7.2009 17:45:04)
Promiň, ale školka není dotovaná státem, ale daňovými poplatníky. A to všemi bez ohledu na to, zda je poplatník většinově smýšlející nebo zda patří k menšině.
Pak taky děti a rodiče mají určitá práva, ať už právo na výchovu, právo na ZDRAVÍ, právo na náboženství a přesvědčení. Proto by školka měla přistupovat ke všem dětem tak, aby co nejvíce respektovala jejich individualitu a práva.
Pokud se odborníci shodují, že kuskus se zeleninou a čočkou je pro děti zdravější než uzené s omáčkou a knedlíkem, tak mi přijde naprosto pochopitelné a samozřejmé, že se pro děti má zvolit zdravější varianta.
Respekt k menšinám není ŽÁDNÝ NADSTANDARDNÍ POŽADAVEK, ale běžný standard vyspělé demokratické společnosti (což my zřejmě nejsme)~;)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Asi to vidím jinak :o) 

(16.7.2009 18:19:20)
Taky si myslím, že o peníze zas tak úplně nejde. Moje starší dítě poznalo 2 školky, mladší nastupuje letos. V první soukromé a velmi drahé školce si nechávali vařit někde v hospodě a dováželi do školky. Nedělám si iluze o tom, co tam v té hospě do toho jídla sypou. Ve státní školce zdá se musí respektovat nějaké normy – mám ale dojem, že ty normy hlavně určují poměry druhů potravin, maso je samozřejmě zastoupeno, nějaká éčka, chemická barviva a konzervanty zřejmě nezajímají ani kuchaře, ani údajně „velmi přísné kontroly“. Moje dítě mívalo ve školce uzené maso s kyselou okurkou nakládanou v octě (proč kyselou nevím – je to o tolik levnější než čerstvá?), doma mi přestalo jíst polévky (kromě hovězí a brokolicové) s tím, že školkové polévky mají lepší chuť a barvu ehm ehm. Jak to asi vařej? Hoděj kostku, zasypou vegetou a dětem chutná. Přestal pít čaj, protože ve školce je takovej slaďoučkej. Pokud je tady někdo z oboru, budu ráda, když mě opraví. Holčička nastupuje do drahé soukromé školky, obědy budou vozit z hotelu, bezmasé jídlo (rozuměj sladké jídlo typu ovocné knedlíky, krupicová kaše nebo semlbába) jednou týdně. Takže ne – nejde o peníze, ale o přístup.
 MM, 2 kluci 
  • 

Gatto, v tomhle s Tebou souhlasím... 

(17.7.2009 14:21:36)
... nejde o žádný nadstandard!
A zdravé jídlo vůbec nemusí být drahé. U nás ve školce ("obyčejné", dotované) jáhly a kuskus normálně dělají, ale dělají tradičnějsí jídla - přijde mi to takový docela dobrý mix... :-)

A jak už jsem psala někde výše - když dítě nejí maso, tak si ve školce dá holt zeleninu a brambor, no a co?
Když si vezmu, kolik je dětí které nejedí to či ono (ten nejí květak, ta se ofrňuje nad špenátem, tam ten zas nemá v lásce brambory nebo omáčky... apod.), to bychom je podle "logiky" článku museli všechny vyloučit ze školky - a zajímalo by mě, kolik dětí vy tam pak vůbec zbylo ;-) ?! Tak proč by to zrovna v případě masa měl být problém???
 Slečna Marplová 


Re: Asi to vidím jinak :o) 

(16.7.2009 18:23:23)
Ale Monty, i ty, Brute???

Skolka dotovana je, ale MNOU a ostatnimi, pracujicimi lidmi, kteri plati dane. Nikoliv statem. Proto si jako danovy poplatnik troufam POŽADOVAT vyjimky typu: Nenutte me dite jist to co nechce, pripadne to, co nechci ja. To ja mam zodpovednost za sveho syna a jeho zdravy vyvoj a jsou veci, ktere do jeho jidelnicku nezarazuju a nepreju si, aby je tam zarazoval kdokoliv jiny, tzn. ani ucitelka ve skolce ...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Asi to vidím jinak :o) 

(16.7.2009 18:33:39)
No, já myslím, že děti ve školce nikdo nenutí jíst čínské instantní polévky nebo lanšmít. A jestli mají dvakrát týdně knedlíky nebo pro změnu jahelnou kaši je mi vcelku fuk. Ano, mohu to chápat i tak, že si školku dotuji ze svých daní, ale upřímně, tak vysoké zas nejsou, aby se z nich dalo dotovat kdeco. Takže jen opakuji, zapsala jsem dítě do nějaké školky, která má nějaká pravidla hry a já do nich skutečně nemíním vstupovat, pokud nejde o něco opravdu veledůležitého. A nimrání se v jídelníčku za veledůležitou věc nepovažuji. Ano, zarazilo by mne, kdyby měly děti každý den buchty nebo nudle s mákem, ale pokud vidím, že se jídla střídají a jsou dostatečně pestrá, nebudu nikoho prudit s výhradami. Na druhé straně, když první rok učitelka opakovaně kafrala, že se syn neumí sám obléknout, odkázala jsem ji kamsi s tím, že v pravidlech pro přijímání tříletých dětí bylo napsáno, že se má umět obléknout s dopomocí, nikoli zcela samostatně a tím to pro mne haslo. ~;)
 Stáňa a dva kluci 


Re: Asi to vidím jinak :o) 

(16.7.2009 21:19:46)
Tak u nás ve školce se dělá kuskus i jáhly a nadstandart se neplatí~j~
 Modřinka 


Ach jo... 

(16.7.2009 19:27:34)
No tak už se těším, až můj syn bude "vyloučen"ze školky, protože nejí mléčné výrobky. Tak zdravé jsou, že... Bohužel ne pro všechny. Alergie na maso asi není, ale že by to byl důvod nepřijmout holčičku do školky?????? Ten článek s odpuštěním smrdí silnou zatuchlinou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ach jo... 

(16.7.2009 21:45:17)
POkud holčička nejí maso, rozhodně to není důvod epřijmout ji do školky, potravinové alergie a podobně má spousta dětí. Pokud by rodiče dítěte trvali na tom, že holčička nebude přihlížet pojídání masa a nebo ho bude doprovázet komentáři o pojídání mrtvol, tak to imho důvod k nepřijetí je.
 gatto 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 2:14:31)
Můžu se zeptat, kde je v zákoně stanoveno, že to důvod k nepřijetí je?
To si totiž tedy nemyslím. Proč by holčička nemohla mít svobodu projevu a nemohla říct ostatním dětem, že pojídají mrtvoly? Je to snad protizákonné? Chápu, že se to učitelkám a rodičům, kteří dětem ony mrtvolky dávají, zrovna nelíbí...
Pokud by rodiče trvali na tom, že holčička nebude přihlížet pojídání masa, tak by jim učitelky mohly maximálně vysvětlit, že to např. z organizačních důvodů nemohou respektovat, ale rozhodně kvůli tomu nemohou dítě vyloučit. Jedině, že by se rodiče z takového důvodu rozhodli odejít.
~a~
 Líza 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 6:43:54)
Ne, gatto, je to je neslušné a bezohledné k ostatním dětem. Ale souhlasím, že to není žádný důvod k nepřijetí.
 gatto 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 7:41:26)
To, co dělají ony děti, je zase nejenže neslušné a bezohledné vůči zvířatům, ale taky zbytečná krutost a násilí. Víš, ony se ty děti od těch zvířat v prožívání radosti, bolesti a strachu nijak významně neliší...
Ale to je prostě jiný pro většinovou společnost nepochopitelný úhel pohledu.
 Líza 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 7:51:42)
Kdepak, ty děti to nedělají, ty děti jedí, co jim dospělí předložili. Ale to ve své fanatické zaslepenosti nevidíš.
 gatto 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 8:26:02)
Nevím, kdo je fanaticky zaslepený. Jestli ten, kdo vidí utrpení, tak se na tom odmítá podílet. A nebo ten, kdo moc dobře ví nebo tuší, že existuje utrpení, ale zavírá před tím oči, zacpává si uši, nechce vědět a učí svoje děti pokračovat v kruté tradici. Chce to jen trochu kritického myšlení, Lízo.
 Ananta 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 15:45:21)
Gato, snažíš se zbytečně, jsme historicky ovlivněni židovsko-křesťanskou kulturou a lidi mají cokoliv jiného než sami sebe nastaveno ku spotřebě. Málokdo je schopen ve svém uvažování zajít dál a uvědomit si, že zvíře taky cítí bolest, má nervovou soustavu, trpí a že zabíjet zvířata pro své ukojení smyslů je zhovadilost... . Je to marné.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 10:17:47)
Neslušné ke zvířatům? V tom případě je celý potravní řetězec prostě neslušný, neslušný je gepard i štika, ba i velryba, živící se planktonem :)
 Blanimour 


Re: Ach jo... 

(19.7.2009 12:07:57)
Jak říká jeden můj kamarád: vegetariánství z přesvědčení je diskriminace rostlin, které jsou přeci také živými organismy. Jediný rozdíl v jejich konzumaci je, že když házíš mrkev do vroucí vody, tak ještě žije.
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 7:51:49)
Taky to nechápu jako důvod k nepřijetí, nicméně pokud se rodiče pro konkrétní MŠ rozhodnou, mají ji respektovat se vším, co k ní patří, dnes je možnost výběru. rozhodně bych nebyla nijak nadšená, kdyby moje dcery seděly u stolu s dítětem, které jim bude předhazovat přednášku o mrtvolách, nepatří to ani k jídlu ani k dětským tématům, i když je to běžná součást všedního dne a moje dcera už chápe význam smrti.
 Líza 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 7:55:48)
Radko, dneska není možnost výběru. A ostatně, proč dávat dítě do vzdálené školky, když respekt k odlišnostem jednotlivých dětí (ať stravovacím či jiným) by měl být samozřejmostí v každé dobré školce?
Ty projevy o mrtvolkách jsou jiná věc, ale jak říkám, to je pouhá neslušnost a pokud to dítěti nevysvětlí rodiče, tak nepochybně je možné, aby to hned první den vysvětlila učitelka, že takhle ne...
 Radka/04/06+12/07 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 8:16:42)
samozřejmě,že je to o rodičích a až v druhé řadě na učitelce, aby ev. projevy zmírnila. Já nemám nic proti odlišnostem, ale v kolektivu je holt třeba najít řešení a umět slevit ze svého, což ale u dětí jde těžko. Jako řešení by se mi např. líbilo mít extra stoleček pro masonejedlíky a další stolečky pro jedlíky ostatní, nicméně my se snažíme děti vést k tomu, že lidi jsou prostě odlišní a že se s "jinýma" bude setkávat denně a všude.
Takže i když spousta rodičů si myslí, že učitelé jsou nadlidi a tohle vše je v jejich režii, měli by začít u sebe. A konkrétní příklad o mrtvolkách na talíři mi přijde ze strany rodičů dost hustej. My se třeba taky masa moc nepřejídáme, ale doma takhle o mase nemluvíme.
Nicméně nedělám si iluze, že dcera od září nezačne domů "nosit" mnohem horší výrazy.
A ktomu výběru... u nás jsem si mohla vybrat asi z 12 školek státních a 2 soukromých, u MŠ přece nejsi vázaná trvalým bydlištěm, aspon u nás to tak je.
 Líza 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 8:20:12)
Nevím, kde bydlíš, že sis mohla vybírat z 14 školek bez ohledu na trvalé bydliště. Ve většině tohoto státu je to v současné době tak, že školka jedině v obvodu(obci), kde máš trvalé bydliště, a ještě je zázrak, aby ti tam tříleté dítě vzali, takže na nějaké vybírání můžeš rovnou zapomenout.
Kromě toho si myslím, že respekt k odlišnosti je prostě tak základní věc, že by měl být normální ve všech školkách a rodiče mají právo ho požadovat po té školce, kam dítě dali. Někde to fakt nejde, školka je natolik konzervativní a zamrzlá v době před třiceti lety, že nezbyde než z ní dítě vzít pryč, ale to v pořádku rozhodně není.
 Sylvie 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 8:10:13)
Můžu se zeptat, kde je v zákoně stanoveno, že to důvod k nepřijetí je?

Nikde, ovšem ten článek je takovej celej divnej, kdo ví, jak to ve skutečnosti bylo ~d~ Ono to totiž spíš bylo tak, že dítě do školky přijato bylo, ptž při přijímání fakt nikdo nezkoumá, zda je dítě vegetarián a přijímá se podle předem vyhlášených kritérií, ale rodiče ho pak z té školky vzali pryč. Tedy ne že by ho vyrazila školka (ono to není tak jednoduché, v zákoně jsou jasně stanovené důvody k vyloučení a vegetariánství mezi nimi není), ale rodiče se sami rozhodli, že dále do této školky nebudou své dítě posílat. Ostatně, pokud dítě bylo na školce při zkušebním pobytu, tak předpokládám, že bylo po přijetí, ptž jinak by do mateřiny docházet nemělo (a zkušební pobyt se stanovuje v délce maximálně prvních tří měsíců a i v této době je dítě před vyloučením chráněno, krom ostatních důvodů může být vyloučeno jenom na doporučení pediatra nebo školského poradenského zařízení, což už později nemůže).
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 10:14:05)
Ne vyloučit, ale nepřijmout. Mmch, svoboda slova neznamená, že můžeš např. říkat cikánům "černá huba", a zrovna tak nemůže holčička ve školce hustit to svých spolužáků, že jedí "mrtvoly". Nemusí maso jíst, nemusí ho jíst proto, že pochází ze zabitých zvířat, ale ostatní aktivity už jsou za čárou.
 gatto 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 10:34:40)
"Neslušné ke zvířatům? V tom případě je celý potravní řetězec prostě neslušný, neslušný je gepard i štika, ba i velryba, živící se planktonem :)"
Nechci tady rozvíjet několikahodinovou diskuzi, ale zvířata nemají na výběr, jedí to, co jim instinkt říká a na co jsou uzpůsobeni.
Se štikou nemůžeš diskutovat o tom, co je špatné a co ne. Nepochopila by to. S člověkem ano. Lidi ví moc dobře, že způsobují druhým utrpení a to zcela zbytečně. Právě proto jim také vadí, když jim někdo řekne, že jedí mrtvoly. To vadí, to narušuje jejich zaběhnutý systém, nikdo nechce být označován za krutého a necitlivého. Rodiče a učitelé zcela vědomě tají dětem skutečné podmínky zvířat a překládají jim falešné obrázky o zvířatech, ve kterých žijí šťastně na farmě, o jejich smrti a utrpení ve velkochovech se nemluví. Přitom všechno jídlo ve školách a ve většinách rodin je právě z velkochovů prasat, klecových chovů slepic atd.
Lidi na výběr mají a očividně jim dokonce více prospívá vegetariánská (veganská) strava. Běžné české jídlo ve školách, školách a českých domácnostech je zjevně příčinou onkologických onemocnění, onemocnění srdce, diabetu atd. To říkají dokonce i lékaři, kteří sami vegetariáni nejsou.


"Ne vyloučit, ale nepřijmout. Mmch, svoboda slova neznamená, že můžeš např. říkat cikánům "černá huba", a zrovna tak nemůže holčička ve školce hustit to svých spolužáků, že jedí "mrtvoly". Nemusí maso jíst, nemusí ho jíst proto, že pochází ze zabitých zvířat, ale ostatní aktivity už jsou za čárou."
Ani nepřijmout nemůžeš, to by totiž byla krásná antidiskriminační žaloba, pokud by dítě bylo nepřijato na základě jiného smýšlení rodiny a na základě svobody projevu zcela bez zákonného důvodu.
Holčička může dětem říkat, že jedí mrtvoly. Je to její právo. Učitelka maximálně může o tom s dětmi a s holčičkou diskutovat, požádat ji slušně, ať to před nimi radši neříká a snažit se vysvětlit dětem, že některé rodiny zvířata z etických důvodu nejí a některé to za problém nepovažují. To je vše, co může učitelka udělat, nic víc.~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 10:42:51)
Očividně lidem víc prospívá vegenariánská strava? :) No, to je dost iracionální argument.
Mmch, "dobro" a "zlo" jsou jen morální kategorie, to, co je v souladu s přírodu, je těžko oddiskutovat. Člověk je přirozeně všežravec a zabíjet zvířata z důvodů opatření potravy je u všežravců normální. Diskutovat můžeme o podmínkách na jatkách a ve velkochovech, ale predace je přirozenou součástí přírody, tu lze zpochybnit jen velmi těžko :)

Mmch, mám přátele vegetariány, ale vnucovat dítěti u jídla, že jí mrtvoly by je opravdu nenapadlo. Tady nejde o stravovací návyky, ale o formu, kterou ty považuješ za přijatelnou. Já mám například své výhrady ke křesťanství, ale nepůjdu do kostela a nezačnu napadat věřící.
 Slečna Marplová 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 9:19:22)
Petro, to neni iracionalni argument, to je fakt vyplyvajici z klinickych studii (vegetarianska strava s prijmem mlecnych vyrobku a vajec je zdravejsi, nez ciste veganstvi, ktere je dokonce skodlive). Resp., nemusi se nam to libit, ale urcite i lide stravujici se "normalne" (rozumej klasicky) snad pripusti, ze v soucasnosti je konzumovano masa nadbytek.
 Lassie66 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 10:51:18)
Gatto, vyjímečně s tebou souhlasím. Minimálně s tím, že máme možnost volby a že naše strava má velký podíl na našem zdraví. Ale já masožravec jsem, takže jsem součástí toho kruhu.
 adelaide k. 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 10:53:08)
Gatto, ale tady přece nejde o to jestli je správné jíst kamarády zvířátka nebo ne.
Jde o to že takové chování u stolu (no, i jinde) je prostě nevhodné a neslušné ~d~ kdyby si podobná holčička přisedla ke tvému vegetariánskému dítěti a začala mu vykládat co že to má na talíři za "vegetariánské blitky", že je to nechutné a odporné a že umře protože nejí maso, asi by ti to taky nevyhovovalo.

 gatto 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 11:04:36)
Ať už by dítě sdělovalo tomu druhému, že má "vegetariánské blitky", nebo by se jedno posmívalo druhému kvůli náboženství, tak to není důvodem, aby bylo dítě vyloučeno ze školky.
Mimochodem i vegetariánské jídlo může být opravdu ke zblití, tak to může být pravda.
A když se dítě bude posmívat druhému, že bůh přece není, tak to taky může být pravda, to my nevíme.
Že kus masa na talíři je kus mrtvoly, to bezesporu pravda je.
Takže by mělo být na učitelce, aby nějak vhodně o konkrétním tématu promluvila. Zakázat ale o něčem mluvit, rozhodně situaci neřeší.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 11:25:11)
No, děti ve školce už zpravdila vědí, že maso pochází z těla mrtvého zvířete. Tady jde o to, že imho není nárokovatelná tolerance k extrémním projevům jakéhokoli druhu. Právo dítěte nejíst maso a chodit do školky tu nikdo nezpochybňuje.
 adelaide k. 


Re: Ach jo... 

(17.7.2009 12:29:22)
Gatto, ale já mám pocit že vyloučení kvůli jakémukoliv podobnému chování tu všichni (skoro) odsoudili ~d~

Já reaguju na "Holčička může dětem říkat, že jedí mrtvoly. Je to její právo" a podobné tvé výroky.
Jako jednorázový "úlet" bych to určitě nehrotila, děti dělají různé věci a ne vždycky je to podle pravidel slušného chování. Ale tak jako jedno dítě nemůže fyzicky šikanovat jiné, ani kdyby jeho rodiče vyznávali světonázor že je potřeba mít ostré lokty a schvalovali to, tak stejně by měl být malý vegetarián důsledně vedený k tomu, že jezení, nebo nejezení masa je osobní volba a řeči o pojídaných mrtvolách u jídla jsou neslušnost.
 Gabča 
  • 

Re: Ach jo... 

(17.7.2009 22:08:42)
No myslím, že s tou vegetariánskou stravou to až tak slavné není. Rozhodně teda neprospívá všem. Já osobně mám kamarádku, která pochází z vegetariánské rodiny a sama byla spoustu let vegetariánkou a musela s tím přestat, protože měla zdravotní potíže :( A sama dneska prohlašuje, že když vidí svou rodinu v plavkách, tak utíká pryč, protože mají všichni nezdravou barvu a vypadají hrozně. Jo a pokecat si s nimi taky moc nemůže, protože údajně přemýšlí trochu jinak, prý tak nějak pomaleji.... Ono na tom asi něco bude, protože když srovnám svou blonďatou dceru, která je světlounká s jejich dětmi, tak moje malá vypadá jako by přijela od moře.. :) Myslím, že nic se nemá přehánět, a s náboženstvím to nesouvisí pokud vím vůbec - maso i rostliny jedli už pralidé, jen kolem toho nedělali takové cavyky. Ani nemohli, protože by umřeli hladem.
 10.5Libik12 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 1:12:51)
Gatto, já budu vegetarián jistě déle než ty, ovšem abych byla tak brutální a řekla tříleťákovi, že jeho vrstevníci požírají mrtvoly, na to jsem teda málo oprdlá i já.


Můžeš mi říct, k čemu je to dobrý?
 Mickey16 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 1:22:18)
A co bys řekla? Já teda nemluvím o mtrvolách (a bylo by mi to k ničemu), ale že prasátko (kravička a spol.) se nepapá protože je to bolí, což chápe, ví že když kousne bráchu (nebo on jeho) tak to taky bolí~:-D o smrti nemá pojem, až ho mít bude tak popojedem na vyšší level, že maso = mrtvé zvířátko což je vlastně mírně řečeno to co psala Gatto.
 Mickey16 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 1:27:43)
Akorát mě napadlo, ve článku se nepíše že by holčičce doma vykládali o mtrvolách (doslova), patrně ví že se jedná o mrtvé zvíře a ventiluje to ne zrovna vhodnými výrazy, což děti občas dělají:-) Já taky doma synovi netvrdím že "pán má špinavý kolo potože je stlašně veliký plase", holt dětská dedukce je úžasná a volba slov ne vždy ideální. Zas těžko očekávat že tříleté dítě disponuje schopnostmi diplomata na blízkém východě, takže pokud se jedná o jednu epizodu a holčička takhle nevyřvává den co den, akorát bych se tomu zasmála...

Ale opravdu nechápu co je složitýho na tom, aby dítě vegetarián snědlo přílohu bez masa a dítě jehovistů místo stromečku malovalo sněhuláka.
 Petr 
  • 

máš pravdu 

(18.7.2009 12:43:23)
možná to rodiče tak vůbec neříkali. A co se týká Svědků, těch teda rozhodně není tolik aby houfně atakovali školky a chtěli je předělat k obrazu svému. Tak nevím na co autorka naráží...Opravdu mi to vyznívá tak že je jí proti srsti jakákoliv iniciativa jakýchkoliv rodičů. Poslouchejte odborníky, vy diletanti a do ničeho se nepleťte. My víme jaké názory by měly mít vyše děti...
 10.5Libik12 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 1:27:58)
A jak vysvětluješ dítěti, že nejí brouky?(moc zdravý)

Zkrátka my nejsme zvyklí jíst maso a nepotřebujeme si o tom povídat s tříletýma dětma.

Až malé bude víc, tak uvidím, je to první vegetarián, kterého vychovávám, mé velké vegetariánské dítě nejí maso od 13.
 Mickey16 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 1:33:29)
No my na to narazili v obrázkovejch knížkách, kde je jídlo a je namalovaný maso, pořád na to ukazoval a ptal se co to je a odpověď maso ho nějak neuspokojila, protože neví co to je v reálu, takže po stošedesátém "čo to je maso mamiko?" jsem řekla že kráva nebo prase či co, a on na to že "má aua" (ne že by byl tak oduševnělý, ale dřív cokoli bylo rozbité nebo zmačkané nebo se nepodobalo tomu čemu mělo- jako flákota masa zvířeti např.- tak mělo automaticky aua, aua měl i prasklej balonek:-)) a tak nějak se to zakořenilo.
 & 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 7:17:33)
Mickey,

ja mam doma asi predatora. Kdyz si koupime na trhu haringa, tak synek mu nejdriv zazpiva jeho oblibenou pisnicku a rybicce, jak plave ve vode. U mi ji i ve znakovce. Pak rybicku pohladi, prohlasi jak je miloucka a ukousne ji kus telicka. Hmm lekker!
Nad kurecim masem taky zpiva, pisnicku o kurtkach. Akorat si mysli, ze i tofu je kureci maso...
Jako s predskolakem se mnou zabijacka prasete nebo zabijeni kralika nic nedelala, rozhodne mi to nebranilo v tom, abych si na nem nasledne pochutnala..
 gatto 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 14:06:24)
Ahoj Libíku,
jsem ráda, že máš sice cit ke zvířatům, ale kdybys to myslela opravdu vážně, tak bys byla vegan. Já nejsme vegetariánka, ale veganka, čímž se tedy rozhodně nechlubím, ale konstatuji, když už upozorňuješ jak dlouho už jsi vegetariánka.

A můžu ti říct, "k čemu je to dobrý" to veganství. Netváří se totiž jakože chrání zvířata a ve skutečnosti je zabíjí jako vegetariánství (což je pro zvířata totéž jako pojídání masa - jestli né horší).
 10.5Libik12 


Re: Ach jo... 

(18.7.2009 17:15:24)
Já vím, k čemu je dobrý vegetariánství i veganství, ptala jsem se tě k čemu je dobrý uvádět vegetariánské dítě do stresu z toho, že někdo jinej jí mrtvoly. To je vzhledem k tomu, že se nepodílí na jeatečním průmyslu pro to dídě nepřiměřeně brutální. A odhlížím od toho, že mu to ztěžuje socializaci v kolektivu.

Gatto, ty kdybys žila z prány, tak jsi příliš zaujatá sebou.
 Petr 
  • 

Vegan 

(18.7.2009 18:08:28)
Hele gatto dám ti zdarma přátelskou radu socializačního poradce:o) nic není srandovnějšího než věta "nechci se chlubit" následovaná vynášením sebe sama nad ostatní.
Tady v diskusi je téma jiné, je to o vztahu školek potažmo paní šéfredaktorky Psychologie dnes k dětem a jejich rodičům jsou-li příslušníky nějaké subkultury.

Nevím jak dlouho ty jsi vegan ale projevuješ se jako by to bylo tak půl roku. Příznaky jsou ostatně stejné jako u čerstvých křesťanů apod. :o). Nic se neděje, časem to přejde, ale znechucuješ se tím lidem kteří by ti jinak třeba naslouchali pokud by jsi k nim přistupoval s úctou. Lidi jsou v jistém smyslu taky zvířata, ne :o)?
 Teraza Horáková 


Re: Vegan 

(18.7.2009 18:13:09)
Petře, sleduju to tu již pár dní a NAPROSTÝ SOUHLAS.
Jsem sice masožravá, ale jednak mám kamaráda vegana, který argumentuje podobně jako ty a mám moc ráda jeho návštěvy, díky němu jsme objevili doby rodina hodně zajímavých jídel. I s Libikem jsme se utkaly na toto téma... donutila mne o tom alespoň přemýšlet

Lidé jako Gatto dělají vegetariánství či veganství medvědí službu. Jíš maso? Jíš mrtvoly, jsi čuně... To je argument.
 gatto 


Re: Vegan 

(20.7.2009 13:29:04)
Milý Petře,
myslím, že již tak se vyjadřuju dost politicky korektně. Mám spoustu přátel veganů, ale i masožravců a rozhodně nikoho neodsuzuju, spíš se jim snažím otevřít oči a vysvětlovat a vysvětlovat, když už přijde na toto téma řeč.

Pokud já se vyjadřuju podle tebe jako půlroční vegan, tak ty si vyjadřuješ, jako kdyby vůbec nešlo o mučení nevinných živých bytostí, ale o otázku, jestli je lepší časopis Cosmopolitan nebo Elle. Promiň, ale kdyby šlo o život tvých dětí, jistě by ses vyjadřoval jinak i ty... A v tom je možná mezi náma rozdíl, asi se od zvířat a jejich smutných osudů moc distancuješ.

Ale nemyslím si, že moje cesta a způsoby vyjadřování jsou ty nejlepší, to určitě ne. A věřím a doufám, že budeš mít úspěch svým přístupem co nejvíc lidí přimět k zamyšlení. Ahoj. Z.
 lenka + 2 
  • 

Re: Vegan 

(20.7.2009 15:15:05)
Víš mě vždycky na vegetariánství zaráží jedna věc, a to že většina dospělých, kteří nejí maso se k tomu rozhodla sama o sobě, ale jejich děti k tomu vlastně byly donuceny rodinou. Je opravdu nutné, aby tak malé děti věděly o tom jak to chodí např. na jatkách. Já vyrůstala na venkově v době, kdy sója na trhu ani nebyla a nemám žádné trauma z toho, pokud se zvíře humanně zabilo pro maso. Beru to prostě jako koloběh přírody a stejně to berou i mé děti. Pokud se rozhodnou samy o sobě, že jíst maso nebudou je to jejich rozhodnutí, ale líčit malým dětem, že když budou maso jíst, tak bude zvířatům ubližováno, nepovažuju za správné. Vysvětlit ano ale né manipulovat...
Mimoto, já jsem dokonce někde četla příběh rodičů veganů, kteří odmítali kvůli veganství i kojit. Nevím ale to už snad je trochu příliš. Nebo si taky myslíš, že nějaká sójová náhražka, či co to je, je pro dítě lepší něž mateřské mléko...?
 Petr 
  • 

vegan nemusí být magor 

(20.7.2009 18:35:25)
Vegani nechtějí jíst živočišné produkty protože se nechtějí podílet na utrpení zvířat. Co s tím má společného kojení fakt nevím. Tyhle lidi by to neměli asi v hlavě v pořádku, pokud je to tak jak píšeš. Někteří lidé se snaží nahrazovat umělou výživu pro kojence (která je z kravského mléka) sojovou - to dává smysl. Ale kojení - nevím nevím, nečetla jsi to v Blesku :o)?

Co se týká rozhodování za děti, stejně tak rodiče masožroutů rozhodují za svoje děti a učí je jíst maso. Z pohledu např. hinduisty nebo buddhisty žijícího ve společnosti která maso většinově nejí by to taky mohlo vypadat jako násilí na ubohých dětech, které potom z toho budou mít trauma. Co až přijdou do školy a tam nikdo maso jíst nebude :o)?

Jako rodič učím děti to co je pro ně z mého pohledu nejlepší. Až vyrostou, rozhodnou si o svém životě sami. Obráceně to nedává smysl - mám snad děti učit to co momentálně vyznává většinová kultura, nebo je nechat bez opory ať si sami ve dvou letech určí co je dobré a co špatné - a sám dělat potají něco jiného? A spoléhat se že až budou velké tak se z takové pokrytecké výchovy nevýchovy nějak vzpamatují? Myslí že mám jako rodič právo dětem vysvětlovat svět z mého pohledu a ne z pohledu jiných lidí. Je to samozřejmě moje odpovědnost, aby můj pohled odpovídal realitě a byl funkční.

Když někoho zabíjíš, je mu ubližováno. Tečka. (zkus si představit že tě někdo chce zabít a argumentuje tím že protože nebudeš moc trpět, tak je všechno v pořádku).
Když to někomu (dítěti) řekneš, tak ho informuješ, nebo manipuluješ?

Celé je to o různém pohledu dvou kultur. Já žiju ve své a ty ve své. Naše pohledy na zvířata a utrpení se kulturně liší. Tvoje kultura je tady v ČR většinová, moje menšinová. Hádáním se o to kdo má pravdu nemá žádný význam. Jediné co k nejezení masa můžu říct je to že vím o co jde, hodně jsem o tom přemýšlel a a vím co dělám nebo nedělám a proč. To samozřejmě nic nedokazuje, ale protože každý vegetarián si tady v ČR musí projít opravdu častým obhajováním svého postoje, nemysli si prosím že je to nějaká móda nebo póza.
 lenka + 2 
  • 

Re: vegan nemusí být magor 

(20.7.2009 19:19:33)
Už konkrétně nevím, proč to kojení byl problém, myslím, že to souviselo s tím, že tuším vegani nejí nic od živočichů - ani mléko a tak to spojili i s tím kojením. Já to taky nepochopila... :)
Já se nechtěla do někoho navážet, ale myslím, že není důvod, aby tříleté děti věděly jak to chodí na jatkách, jak tu někdo psal. Stejně jako by se neměly děti dívat na vraždy, hrát zabijácké hry, měly by být částečně chráněny i před tímto. Samozřejmě je jim potřeba sdělit, že zvíře zemře a třeba sdělit, že to se mi nelíbí, proto maso nejím, ale rozebírat před dětmi jak to chodí na jatkách apod. je dost silné kafe i na mě. :)
Rozhodně nikoho neodsuzuji, každého co jeho jest, jen jsem měla pocit, že některé názory jsou trošku přehnané. Je to ale jenom můj názor a nikomu ho nevnucuju. :)
 lenka + 2 
  • 

Re: vegan nemusí být magor 

(20.7.2009 19:39:18)
Jinak já ač masožrout, nikdy své děti jíst maso nenutila, vždy měly možnost volby, zda ho chtějí jíst nebo né. A v tom je trošku rozdíl mezi námi. Já jim dám na talíř maso a přílohu a když maso nebudou chtít tak si ho prostě nevezmou, zatím co ty jim takovou volbu nikdy z přesvědčení nenabídneš. :) Ale samozřejmě neříkám, že je to špatně, jenom je to jiný přístup. :)
 10.5Libik12 


Re: vegan nemusí být magor 

(20.7.2009 21:06:00)
Tomu říkám "volba", uvařit kompozici maso a něco a říct děcku, že to maso jíst nemusí.

Volba je nabídnout mu dobré jídlo bez masa a ne suchý brambory, pokud by nechtělo řízeček, který samozřejmě chtít bude, protože je na rozdál od přílohy choťově výrazný.
 lenka + 2 
  • 

Re: vegan nemusí být magor 

(21.7.2009 6:46:51)
Já samozřejmě netvrdím, že to tak dělám pořád, prostě když to dítě nechce už mu to víckrát nenabídnu. Určitě mu nedávám pořád jenom suché brambory. Prostě volím jiné alternativy, taky by to ani nešlo, protože by mu časem chyběly vitamíny apod. Jinak s tím řízkem by ses divila. Dcera mi ho dodnes nechce, a je jedno jestli je z masa nebo zeleniny (květák apod. ), prostě těm klasickým českým jídlům moc neholduje, teda až na omáčky, ty může :)
 lenka + 2 
  • 

Re: vegan nemusí být magor 

(21.7.2009 6:50:02)
Jinak já děti do jídla nenutím, mám k tomu odpor už z dětství, kdy jsem hodiny musela sedět nad nedojedeným jídlem, ať doma nebo ve škole :( Nebo Ty jíš úplně všechno?
 Petr 
  • 

taky vegan 

(20.7.2009 18:46:38)
Gatto, píšeš: "ty se vyjadřuješ, jako kdyby vůbec nešlo o mučení nevinných živých bytostí, ale o otázku, jestli je lepší časopis Cosmopolitan nebo Elle. Promiň, ale kdyby šlo o život tvých dětí, jistě by ses vyjadřoval jinak i ty... A v tom je možná mezi náma rozdíl, asi se od zvířat a jejich smutných osudů moc distancuješ."

Jo já vím že jde o mučení nevinných živých bytostí. Nedistancuju se od toho, alespoň pokud to dokážu - některé věci jsou příliš hrozné než aby si je člověk mohl stále a plně udržovat v mysli.

Jen se snažím komunikovat s lidmi tak aby mi rozuměli a aby se mnou vůbec komunikovali. Z pohledu masožroutů nejde o mučení nevinných živých bytostí, ale o živočišnou výrobu. Pokud chci aby pochopili utrpení které se za tím skrývá, musím jim to nějak zprostředkovat a zároveň si neodřezat komunikaci tím že je hned na začátku urazím nebo šokuju svojí nepochopitelností. Protože pro ně to je nepochopitelné - jejich rodiče a prarodiče to tak dělali a všichni to tak dělají a v televizi a v novinách říkali že to vegetariánství je nezdravý...a co ti budu povídat, vždyť to znáš.
Promiň, nechtěl jsem se do tebe navážet, jen předat svoji zkušenost. Možná je tvoje jiná, třeba ti to to šokování funguje :o) to já, pravda nemůžu vědět. Takže sorry.
 gatto 


Re: taky vegan 

(20.7.2009 19:18:26)
Mimochodem pěkně jsi to napsal tady paní výše ;-)

Zrovna dneska mi povídala kámoška, že jediné, co na lidi působí, je jejich vlastní zdraví a to používá jako nejčastější argument. Hodně toho nastudovala o mléku a jeho negativním dopadu na lidské zdraví. Nejvíc lidi přemýšlí, když jim velmi ale velmi dopodrobna líčí, jak kravské mléko funguje v jejich těle a co způsobuje.

Zdravím.
 Jíťa 
  • 

V čem je problém? 

(16.7.2009 21:20:42)
Školková pravidla by měla být přizpůsobena většině. Ti, co jsou v menšině se buď podřídí, nebo si domluví s učiteli individuální přístup. Nevidím v tom problém. Stejně jako funguje školková angličtina, plavání a jiné kroužky - někdo chodí a někdo ne. Tak někdo jí maso a někdo dostane jen přílohu. Někdo slaví Vánoce a někdo si místo přípravy na besídku bude malovat...
A s tím tříděním odpadu aj: vždyť je to jednoduché - ve školce se to dělá tak a doma si to dělejte jak chcete.
 Petr 
  • 

Hloupý článek 

(16.7.2009 21:49:18)
A jsem rád že se tolik lidí ozvalo. Doufám že si ty reakce autorka taky přečte...Když naše děti šly do školky, nechtěli jsme nic jiného, než aby nedostávaly k jídlu maso - tedy jen ten zbytek jídelníčku. Nepřekonatelný problém ...co s tím masem teda jako mají dělat, a co na to ostatní děti atd. Nemyslím že bych byl rodič typu Svědků kteří se asi opravdu mohli pokusit zrušit vánoční besídku pro celou školku. Ale aby se stát prostřednictvím školství pokoušel vychovávat z dětí zaměnitelné jedince bez ideje a vyznání, to je trochu moc - a tak nějak mi ten článek vyznívá. A rodiče, beznadějní neodborníci do toho nemají co kecat.

Kromě toho tahle sekularistická idea je sama o sobě něčím jako náboženstvím, které má svoje "hodnoty" a přikázání. Sekulární stát je v pořádku - protože měří všem stejně, buddhistům jako křesťanům jako nevěřícím. Ale není v pořádku pokud by se snažil ze všech lidí udělat stejné konzumáky bez jakéhokoliv přesahu. A diskriminoval ty ostatní.

Článek na autorku prozrazuje věc dnes tak typickou, totiž samozřejmé přesvědčení že všichni lidé by měli být stejní jako ona, mít stejné "správné" většinové hodnoty. Ta zanedbatelné menšina s jinými hodnotami by nanejvýš mohla být předmětem výzkumu, tématem článku, ale hlavně by se měla přizpůsobit.
 Lizzie 


Mně to zas až tak hloupé nepřijde 

(16.7.2009 22:22:36)
Článek sice není žádná bomba a chvílemi mi to připadá jako co pes, to jiná ves, ale jedno tam nakousnuté je - pokud bych byla Jehovistka, vegetariánka...měla bych vzít v potaz to, že se musím se školkou domluvit (za předpokladu, že se v zařízení nepodává výhradně vegetariánské jídlo, slaví svátky atd.).
A ta odlišnost může být pak užitečnou v tom, že děti, po vysvětlení nebo diskuzi, snad pochopí (lépe) různé odlišnosti.

Mám pocit, že článek je zkrácený. Pár čísel Psychologie dnes mi pod rukama prošlo a byly tam vcelku ucelené články, stylově odlišné.
 Líza 


Re: Mně to zas až tak hloupé nepřijde 

(16.7.2009 22:36:12)
Lizzie, nevím, v které době jsi Psychologii dnes četla, ale poslední cca rok? je z toho naprostej bulvár. Býval to odborný časopis... už není. A věřím, že tam takovýhle blábol může vyjít, nebyl by první.
 Lizzie 


Re: Mně to zas až tak hloupé nepřijde 

(16.7.2009 22:39:13)
Lízo, já to naposledy četla cca před 3 lety. Vím, že pak vyšlo něco podobného, ale to je spíš lifestylový časopis...jestli šlo i toto dolů, tak je to smutné.
 Líza 


Re: Mně to zas až tak hloupé nepřijde 

(16.7.2009 22:40:09)
Jo, tohle šlo přesně na úroveň toho lifestylového časopisu, co se prodává v běžných trafikách (Moje psychologie nebo tak nějak se to tuším jmenuje)... taková Betynka pro velký.
 Lizzie 


Re: Mně to zas až tak hloupé nepřijde 

(16.7.2009 22:42:15)
Jj, Moje psychologie je ten lifestyle - začalo to vycházet někdy před rokem, ne?
Psychologii dnes jsem, doteď, měla zažitou jako odborné periodikum.
 Jíťa 
  • 

Jak to chápu já... 

(17.7.2009 21:10:11)
Myslím, že článek nechce potlačovat individuality dětí ani rodičů. Spíš jde o to, že mnoho rodičů se snaží ovlivnit celkový chod školky podle svého vlastního názoru. Viz ten odstaveček o jehovistech: Rodiče chtěli, aby školka zrušila celou besídku.

Nevím jestli jste se s takovými rodiči setkali, ale já ano (a to nejsem žádný pracovník ve školství). Např. jedna maminka požadovala po školce, aby zajistila, že děti budou své rodiče a blízké titulovat pouze jako "maminku, tatínka, babičku a dědečka" žádné jiné varianty (např. máma, mamka, mamička, matinka...) nehodlala připustit.

Podle mě jde o to, že pokud jsem vegetarián, tak si buď najdu školku, kde mají alternativní jídelníček, nebo si domluvím s učitelkou, že dítě bude dostávat jen přílohy. Pokud dám své dítě do např. židovské nebo muslimské školky, taky nemůžu požadovat, aby dali na jídelníček vepřové!
 Gabča 
  • 

Teda to je drsné! 

(17.7.2009 21:46:46)
koukám, že se tu opět střetly dva tábory lidí a každý obhajuje to svoje. Já teda nevím, ale věta u dítěte, že maso z mrtvých zvířátek se nejí, mi příjde dost smutná. My doma máme rádi jak maso tak i zeleninu stejně. Jsme prostě od přírody všežravci a nestydíme se za to, ale nesouhlasím s tím, že když jíme maso schvalujeme násilí na zvířatek, nekvalitní velkochovy apod. To teda ani náhodou!!! Navíc kdybych měla být stejně rýpavá jako některé z vás, tak si neodpustím poznámku o tom, že i rostliny mohou cítit něco jako bolest a vnímat. Není to sice tak zjevné jako u žvířat, ale pár výzkumů na to už bylo, takže jsou taky "živé", a když se jí taky se jí vlastně jejich mrtvoly. :( Každý co komu vyhovuje!
 macerno 


Re: Teda to je drsné! 

(17.7.2009 22:53:49)
Souhlasím. Mě to trvalo rok, než jsem si uvědomila, že se mi nelíbí způsob zacházení se zvířaty, ale že maso prostě jíst musím, protože na něj mám nepřekonatelnou chuť, i když jsem nijak fyzicky nestrádala, když jsem ho nejedla. Moje dcerky jsou obě masožravky. Nemusí přílohy, nemu sí nic kromě masa. Živá zvířátka milují a ta starší moc dobře rozumí, že jí mrtvá zvířata. Se zvířaty cítí, neubližuje, ale smrt zatím bere jako samozřejmost. Danost. Respektování odlišností je velmi důležité, ale boj za zvířata by se měl vést na jiných místech, než ve školkách znechucováním masa dětem.
 Petr 
  • 

Tolerance 

(17.7.2009 22:54:07)
Chtěl bych se ještě vyjádřit k "právu holčičky říkat ostatním dětem že jedí mrtvoly" jak tu psal Gatto. Když už jsem tu psal že školka by měla automaticky akceptovat odlišnosti v hodnotách dětí a rodičů (pokud by tím nedošlo k narušování práv ostatních) pak by i holčička měla mít právo vyjadřovat svoje názory. S odlišnostmi by se ale mělo pracovat a tak by bylo normální vysvětlit holčičce jak se věci mají a že děti které maso jedí ho za mrtvoly nepovažují a takové pojmenování je uráží. Jako vegan nikomu neříkám že jí mrtvoly a nevysvětluju lidem že se podílí na týrání zvířat když jí mléčné výrobky a vejce. Pokud mne někdo o názor výslovně nepožádá.
Rodiče kteří takhle učí dítě reagovat mu dost ubližují - odřezávají ho od sociálních kontaktů. Samozřejmě výše uvedenému věřím a považuju to za fakt, ale myslím si že si na to každý musí přijít sám. Jen chci říct že v daném případě v tom byla holčička nevině. Pochybili rodiče postrádající sociální inteligenci a vedení školky postrádající schopnost pracovat s různými lidskými náhledy na svět.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Tolerance 

(17.7.2009 23:13:25)
Petře souhlasím, taky se mi výraz "mrtvoly" zdá zbytečně konfrontační a hrubý. Na druhou stranu po mně nikdo nemůže chtít, abych dětem nevysvětlovala po pravdě, jak se věci mají. A obzvlášť, pokud se mě na to sami ptají. Že maso nejím proto, že nechci, aby kvůli mně zvířata trpěla a umírala, že to zvíře vždycky někdo musí zabít. Ale že tohle má samozřejmě každý jinak, a že jsou lidé, kterým to nevadí a maso jedí. A pokud o tom pak syn začne mluvit ve školce stylem, jakým mluvíme doma, na což má plné právo, tak rozhodně neočekávám vyhazov:). Pak už to samozřejmě závisí na konkrétní paní učitelce, jak se s tím vypořádá a jak sama je tolerantní k jiným názorům.

A ještě k článku, ono je potřeba ho brát fakt s rezervou, je sice možné, že se to stalo, ale ono se v médiích dost přibarvuje, fakta se upravují, aby k článku seděla.
 Petr 
  • 

Re: Tolerance 

(18.7.2009 12:29:36)
Staňo souhlasím s tebou. Já se taky nerozpakuju vysvětlovat dětem jak se věci mají, ostatně to je moje práce jako otce :o) Taky se se svými názory bylinožravce podělím s kterýmkoliv masožroutem který o to bude stát - ale nebudu s tím začínat bez dotazu.
Co se týká formy sdělení ale vycházím ze soucitu i s lidmi kteří maso jedí - vždyť maso jí i moji rodiče, přátelé, taky moje manželka, děti...i když ti jen málo. Proč bych měl vůči nim vystupovat konfrontačně? Zvířatům tím určitě nepomůžu, takové jednání od jezení masa nikoho neodradí. Spíš naopak, takový člověk bude mít dojem že bylinožravci jsou magoři a sektáři. Proto bych výrok rodičů "oni jí mrtvoly" který holčička opakovala považoval za řekněme hloupý. Pokud se to opravdu stalo.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Tolerance 

(19.7.2009 14:34:15)
Petře, já s tebou taky souhlasím ve všech bodech:). S pochopením (a i soucitem, protože si uvědomuju následky) přistupuju k okolí, jsem zatím:) jediná, i když kluci jedí taky hodně málo. Sama jsem maso jedla, tak vím, jak někdy dlouhá a náročná je cesta ke změně myšlení, jak náročný jsou některý zkušenosti. A proto je přece nebudu soudit, že oni nedospěli ke stejným závěrům jako já. Stejně tak neočekávám, že mě nějaký vegan bude soudit, jaký že to jsem hlupák, když existuje ještě vyšší level, ke kterému jsem zatím nedospěla.
A proto taky vnímám přístup lidí, jako je Gatto, bez respektu a úcty k ostatním, jako kontraproduktivní.
 kili 
  • 

Re: Tolerance 

(18.7.2009 8:49:01)
toto mám za velmi dobré, patřičné vyjádření
 ivanakah 


blábol 

(19.7.2009 22:50:44)
omlouvám se pokud se budu opakova neměla sem zatim cas procist si diskuzi...nad clankem je mi smutno a zaroven me mirne nasírá!sve dite zatim ve skolce nemam, ovsem presne toto co tu je popsane me desi, ze by mohlo take nastat...ze me dite bude "vychovavat" nekdo, kdo ma nejake vzdelani ale je otazkou jake ma dalsi vlastnosti a moralni kvality....nechci zde zadne pani ucitelky osočovat ale urcite nepovazuji za prijatelny nazor, ze rodice nemaji co mluvit do toho jak to probiha ve skolce a co se tam deje ci nedeje...kdo jiny by do toho mel mluvit nez ti kteri tam maji deti?a vyuzivat (dalo by se rict i zneuzivat) rodicu k tomu aby sami delali pro skolku jen proto ze tam neni nikdo kompetentni to je vrchol...spoluprace musi preci byt oboustranna...tj. dela-li rodic neco pro skolku musi delat neco skolka pro nej...nebo ne?tento clanek me vice namotivoval k tomu abych dite dala do alternativni skolky, kde vim, ze se odpad tridit bude, kde se bude varit z potravin, ktere nebudou plne jedu a kde budou k memu diteti pristupovat individualne a ne jako k jednomu z mnoha...a na zaver jeden priklad: ve tride MŠ se objevi mravenci - pani ucitelka rekne detem: vezmete si deti bačkurky a pojdme je zaslapavat - tak deti nazuji obuv a dupou po mravencich....no viva!!!tak to je opravdu realny zivot...doufam ze se mi podari memu diteti vysvetlit - ukazat - ze nejen lidsky ale i zvireci a rostlinny zivot je dulezity a ze jeho niceni "zbuhdarma" je nesmyslne...prijde mi ze autorka clanku ma potrebu vsem matkam vysvetlit ze by mely poslouchat pani ucitelky pac to jsou autority jen proto ze delaji co delaji...nechapu...mozna bych si mela clanek precist jeste jednou..dobrou
 MM, 2 kluci 
  • 

No to je síla... 

(21.7.2009 8:50:31)
... s těmi mravenci :-(!

U nás ve školce (přitom není nijak zvlášť "alternativní", jen má program Začít spolu) naopak tématizují to, že se nemá ubližovat zvířátkům - to téma (myslím že to mají vždy na jaře), se jmenuje "Dávej pozor na tvorečka, nezašlápni mravenečka". Odpovídá to tomu co děti učímě i doma.

Myslím že i mezi "obyčejnými" školkami najdeš nějakou která Ti/ Vám bude vyhovovat. Chce to se o to dopředu zajímat, třeba napsat do školky mail, zda byste se mohli přijít podívat, popovídat... ona už odpověď paní ředitelko ledacos napoví.

A u těch tzv. alternativních školek - určitě se najdou nějaké které jsou fajn, ale pod pojmem "alternativa" se může skrývat ledacos a dala bych si vělký pozor na to, abys nenarazila na nějakou, kde se do dětí hustí naopak ještě horší ideologii/světonázor (viz např. waldorfské školky - Steinerovo "učení") nebo aby to nebylo jen na venek kdvovíco (za co člověk samozřejmě musí dobře zaplatit) a uvnitř nic moc - zažila jsem to v jedné malé soukromé školce s tzv. nadstandardní nabídkou...

Ale určitě něco najdeš. Pak když dítě ve školce budeš mít, je dobré se zapojit, vyjádřovat své názory, být aktivní rodič... V naší školce to vítaji, ale i kdyby ne, neodradilo by mě to :-)!
 smutna 


hypersenzitivita 

(20.7.2009 20:10:12)
Myslím, že jde o hypersenzitivní dítě a asi se to projevuje i v jiném, než definovaném případě. Každopádně je zde důležité věnovat se tomuto a jeho emočnímu prožívání, což je asi problém, ale ne nepřekonatelný. Psychické otužování nabízím--k jeho osobnosti nejvlastnější..dle jeho povahy a zájmů. Co nejdříve začneme, o to bude lépe. Zdravím Vás z psychologické poradny v Brně- Vignatiová Marie
 Dana 
  • 

Re: hypersenzitivita 

(23.7.2009 10:28:05)
Mám velmi citlivé dítě.Moje kamarádka numeroložka mi rovnou řekla,že se nemám co divit s jejím datem narození.Začátky byly těžké-je to taková čistá dušička,která by doslova mouše neublížila.Teď je jí 7 let.Je stále velmi citlivá,umělecky nadaná(krásně tančí,zpívá,maluje).Už ale nepláče nad každým zašlápnutým broučkem...V životě to ale asi bude mít těžší než její ségra,která jí hodně pomáhá překonávat život,který není vždy úplně bez násilí.Holky jsou velké kamarádky a doufám,že jim to vydrží,protože mít ségru jako nejlepší kamarádku-to je super!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.