| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ublížil jsi kytičce!

 Příspěvky 110 z 120 [Dalších 110 >>]
Dana
  • 
24.7.2009 15:16:46
Tak nám jde od září jedna z holek do školy a přes internet jsem teď objednávala stravu.Mají výběr ze tří jídel ,ale některé dny jsem nevěděla,co mám vybrat,protože jedno jídlo bylo s párkem,druhé se salámem a třetí sladké.No tak,sní jenom brambor.kaši.Jen mne udivilo,že jídelníček je dost podobný,jako když jsem do školy ještě chodila sama.Myslela jsem,že za tu dobu k nám dorazila trošku modernější gastronomie.A ne jen pořád dokola:buchtičky se šodo,čočka na kyselo s párkem,hovězí s koprovkou,případně rajskou,fleky s uzeným,žemlovka,škubánky,maso s br.kaší či bramborem,těstoviny s boloňskou omáčkou,fazole po bretaňsku,hovězí s rýží(a asi všeobecně známou omáčkou UHO) a tak pořád dokola.
Dana
  • 
23.7.2009 10:48:12
Protože si hodně rodičů stěžovalo na jídelníček,tak se udělala v naší školce taková anketa-návrhy jídelníčku.
Nakonec se tam sešlo několik nejčastějších bodů:
Ne uzeniny(párky,salámy,uzená masa...),více zeleniny a ovoce,ne tavené a plísňové sýry,ne kečup,ne paštiky,ne smažená jídla,používat pouze máslo nebo Floru+nějaké tipy na jídla.
Uvidíte podle jídelníčku,který bývá v každé školce vyvěšen.
U nás měly děti např.jednou týdně párky,nivovou pomazánku,paštiku s chlebem apod.a to nedokázalo hodně rodičů(a dětí)překousnout.
Anebo i tam byly návrhy:proč dělat čočku nakyselo s uzeným,když se dá uvařit výborná čočka se zeleninou+přidán recept.
Opravdu se pak hodně změnilo a začali tam vařit trošku jinak,protože stačilo recept jen upravit.
Dana
  • 
23.7.2009 10:28:05
Mám velmi citlivé dítě.Moje kamarádka numeroložka mi rovnou řekla,že se nemám co divit s jejím datem narození.Začátky byly těžké-je to taková čistá dušička,která by doslova mouše neublížila.Teď je jí 7 let.Je stále velmi citlivá,umělecky nadaná(krásně tančí,zpívá,maluje).Už ale nepláče nad každým zašlápnutým broučkem...V životě to ale asi bude mít těžší než její ségra,která jí hodně pomáhá překonávat život,který není vždy úplně bez násilí.Holky jsou velké kamarádky a doufám,že jim to vydrží,protože mít ségru jako nejlepší kamarádku-to je super!
MM, 2 kluci
  • 
21.7.2009 8:50:31
... s těmi mravenci :-(!

U nás ve školce (přitom není nijak zvlášť "alternativní", jen má program Začít spolu) naopak tématizují to, že se nemá ubližovat zvířátkům - to téma (myslím že to mají vždy na jaře), se jmenuje "Dávej pozor na tvorečka, nezašlápni mravenečka". Odpovídá to tomu co děti učímě i doma.

Myslím že i mezi "obyčejnými" školkami najdeš nějakou která Ti/ Vám bude vyhovovat. Chce to se o to dopředu zajímat, třeba napsat do školky mail, zda byste se mohli přijít podívat, popovídat... ona už odpověď paní ředitelko ledacos napoví.

A u těch tzv. alternativních školek - určitě se najdou nějaké které jsou fajn, ale pod pojmem "alternativa" se může skrývat ledacos a dala bych si vělký pozor na to, abys nenarazila na nějakou, kde se do dětí hustí naopak ještě horší ideologii/světonázor (viz např. waldorfské školky - Steinerovo "učení") nebo aby to nebylo jen na venek kdvovíco (za co člověk samozřejmě musí dobře zaplatit) a uvnitř nic moc - zažila jsem to v jedné malé soukromé školce s tzv. nadstandardní nabídkou...

Ale určitě něco najdeš. Pak když dítě ve školce budeš mít, je dobré se zapojit, vyjádřovat své názory, být aktivní rodič... V naší školce to vítaji, ale i kdyby ne, neodradilo by mě to :-)!
lenka + 2
  • 
21.7.2009 6:50:02
Jinak já děti do jídla nenutím, mám k tomu odpor už z dětství, kdy jsem hodiny musela sedět nad nedojedeným jídlem, ať doma nebo ve škole :( Nebo Ty jíš úplně všechno?
lenka + 2
  • 
21.7.2009 6:46:51
Já samozřejmě netvrdím, že to tak dělám pořád, prostě když to dítě nechce už mu to víckrát nenabídnu. Určitě mu nedávám pořád jenom suché brambory. Prostě volím jiné alternativy, taky by to ani nešlo, protože by mu časem chyběly vitamíny apod. Jinak s tím řízkem by ses divila. Dcera mi ho dodnes nechce, a je jedno jestli je z masa nebo zeleniny (květák apod. ), prostě těm klasickým českým jídlům moc neholduje, teda až na omáčky, ty může :)
20.7.2009 21:06:00
Tomu říkám "volba", uvařit kompozici maso a něco a říct děcku, že to maso jíst nemusí.

Volba je nabídnout mu dobré jídlo bez masa a ne suchý brambory, pokud by nechtělo řízeček, který samozřejmě chtít bude, protože je na rozdál od přílohy choťově výrazný.
20.7.2009 20:10:12
Myslím, že jde o hypersenzitivní dítě a asi se to projevuje i v jiném, než definovaném případě. Každopádně je zde důležité věnovat se tomuto a jeho emočnímu prožívání, což je asi problém, ale ne nepřekonatelný. Psychické otužování nabízím--k jeho osobnosti nejvlastnější..dle jeho povahy a zájmů. Co nejdříve začneme, o to bude lépe. Zdravím Vás z psychologické poradny v Brně- Vignatiová Marie
  • 
20.7.2009 19:40:39
Mno kazdopadne ja pedagozka jsem, sice ne v CR, ale presto... Jsou to celkem divne nazory ve clanku... Kazde dite si muze, nebo by si melo moct, vybrat, co bude jist, nebo ne, jestli se neceho zucastnit chce, nebo ne...

Kazdopadne jsou deti, ktere nechteji delat nic, nebo lepe receno, vse naschval...

Stejne tak jsou pedagozky, ktere neustale a bez premysleni deti do neceho nuti, nebo na ne krici..

Lide jsou ruzni... Deti jsou lide...

Nevic, hned ten uvod, zlomena travicka a mrtvy broucek...

Kazdy ma jiny pohled na vec, ja osobne si myslim, ze pokud deti trhaji na zahrade listy z keru a stromu, tak se jich zeptam, jeslti by bylo fajn, kdyby jim nekdo vytrhl vlasy... Muze se vam to zdat hrube, ale stejne tak hrube je, kdyz deti bez rozmyslu listi trhaji, navic kdyz uz jim bylo receno, ze se to nedela. Jiny priklad je ale zase na to, ze kdyz jsem videla, ze nam mezi dvermi z venku dovnitr skupink lezli mravenci, tak jsem deti nenapominala,aby je nezaslapli, mravenci tam nemeli co delat...

Proste je to o pohledu na vec a kazdy jsme jiny.
lenka + 2
  • 
20.7.2009 19:39:18
Jinak já ač masožrout, nikdy své děti jíst maso nenutila, vždy měly možnost volby, zda ho chtějí jíst nebo né. A v tom je trošku rozdíl mezi námi. Já jim dám na talíř maso a přílohu a když maso nebudou chtít tak si ho prostě nevezmou, zatím co ty jim takovou volbu nikdy z přesvědčení nenabídneš. :) Ale samozřejmě neříkám, že je to špatně, jenom je to jiný přístup. :)
 Příspěvky 110 z 120 [Dalších 110 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.