20.7.2009 15:10:26 MM, 2 kluci
Pozor na rozdíl mezi...
... vegany (kteří nejedí vůbec nic co pochází od zvířat), a vegetariány (kteří jedí mléčné výrobky a většinou i vejce)!
Těm druhým rozhodně žádný nedostatek bílkovin nehrozí, neboť bílkoviny obsažené v mléku a vejcích jsou bílkoviny živočišné a jsou tudíž identické s bílkovinami z masa! Obsahují všechny aminokyseliny a nemusí proto se při sestavování jídelníčku nemusí "pracně" dbát na to, aby se aminokyseliny vhodně kombinovaly a doplňovaly.
Ale vědět o tom, samozřejmě i tak není od věci - např. že je vhodné kombinovat čočku (luštěniny) s obilovinami...a podobné znalosti o výživě.
Přičemž u dětí které jedí mléčné výrobky (a vejce), to není nutné, zatímco u veganů to nutnost je. Já bych dítě vegansky neživila a přeštože sama jsem (lacto-ovo-)vegetariánka již asi 20 let, nechtěla bych z nich ani mít vegetariány - alespoň ne zatím ve školkovém věku. Neobávám se kvůli bílkovinám (těch mají lidé v tzv. "civizilovaných"/vyspělých zemích špíše nadbytek!), nýbrž hlavně kvůli železu, které je nejvíce v masu. Sice je i v zelenině, obilí, luštěninách atd., ale mnohem méně a húř se resorbuje, a děti potřebují přece jen železa dost¨- takže občas maso je asi z tohoto hlediska na místě...
Až budou starší, rozhodnou se stejně sami.
Odpovědět