Re: jáhly
Zdravím všechny, jsem tu poprvé...jen jsem tak nakoukla...snad nebude nikomu vadit, když se vetřu do diskuse.
Jáhly se musí nejdřív propláchnout horkou vodou (prý aby nebyly hořké) a vaří se podobně jako rýže v poměru 1 díl jahel a 2 díly vody asi tak 12 minut. Pak je ještě nechávám pod poklicí dojít. Dělám z nich např. "majonézu"(máme doma alergii na mléko, vejce, soju, tak je to dobrá alternativa i jako základ do pomazánek):
200g vařených jahel rozmixovat do hladka a postupně přidávat
50g oleje
2 PL másla nebo margarínu
2PL hořčice
sůl
šťáva z půlky citronu
nebo dělám placičky:
200g uvařených vychladlých jahel smíchám s
1PL (vrchovatou) hladké mouky
sůl, (podle chuti nasekanou zeleninu - např. cibulka, petrželka...) a peču na oleji na pánvi nebo na plechu v troubě.
a když už jsou špatné brambory, tak je používám i na škubánky. Do uvařených horkých jahel udělám několik důlků a zasypu polohrubou moukou a nechám pod poklicí propařit. Pak už postupuju jako u klasických škubánků.
Někdy je používám i místo krup na houbového kubu.
Dětem je uvařené rozmixuju s tvarohem a podušeným jablkem a jak jim chutná. Dobrá je také klasická jahelná kaše.
Prý se z nich dají dělat i dobré dortové náplně - to jsem ještě nezkoušela :)
Odpovědět