Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy
Skoro cokoliv je zdravější než bílý cukr (tedy ne umělá sladidla jako aspartam). Existují různé slady a sirupy, slady jsou zdravější, ale často mají poněkud rušivou (pa)chuť. Myslím přírodní sirupy jako agávový, javorový, rýžový apod., ne glukózovo-fruktózový, to už je, myslím, chemikálie.
Jelikož cokoli zdravějšího je několikanásobně draží než cukr, používám přírodní nerafinovaný cukr tam, kam ho přijde větší množství a chci zachovat "cukrovou" chuť - tedy především do moučníků, zbytek rodiny si ho dává do kávy/nekávy/kakaa. Kam stačí troška (třeba do zálivky na salát), používám agávový sirup. Cukr mám radši třtinový, řepný přírodní je taky dostupný, je to lokální potravina, ale není nijak zvlášť levnější a nemá takovou vůni a chuť.
Bílý cukr kupuju jen výjimečně na bezinkovou šťávu, hodlám jí vyrobit hodně a za nerafinovaný bych se nedoplatila.
Kdybys chtěla jo zdravé slazení za co nejnižší cenu, právě Sladovna Bruntál prodává pixle s 1,8kg sladěnky (ječný slad) po 90 Kč. Ale má to takovou trochu hořkou pachuť a moučníkům to dodává poněkud lepivou konzistenci.
Odpovědět