| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O mužích, rodině a dětech

 Celkem 143 názorů.
 Jája 
  • 

Chlapům vyhovovalo 

(13.5.2011 8:09:54)
Chlapům vyhovovalo, když byly ženy doma, staraly se o rodinu a BYLY NA NICH PLNĚ ZÁVISLÉ. Kolem chlapa, který přišel z práce, panáčkoval zbytek rodiny v předklonu, byl to přeci živitel rodiny, že? Emancipaci žen chlapi nezkousli a nejsou schopni si najít své místo ve společnosti. A co říkal Darwin? Že organismus, který není schopen se přizpůsobit změněné situaci, vyhyne. Chlapi prostě nějak nepochopili, že ženy nepotřebují macha, jehož celá ynteligence je pouze v kalhotách. Že býti otcem rodiny taky znamená se o rodinu starat, a to nejen materiálně. Že není hanba, když si chlap hraje s dětmi, uvaří krupičnou kaši nebo vytře podlahu. Někteří by ženy opět rádi viděli doma, u plotny, po příchodu z práce uklizeno, navařeno, přičemž padne tradiční "jak můžeš být unavená, vždyť jsi celý den doma". Pokud společnost a chlapi nepochopí, že péče o děti a rodinu je taky práce, jenže NEPLACENÁ, bude tento stav přetrvávat. Žena nepotřebuje někoho dalšího, o koho by se měla plně starat, žena potřebuje parťáka, který jí pomůže se o rodinu starat! Když to chlapi nepochopí, nemůžou se divit, že žena z nefunkčního svazku odejde, i s dětmi a třeba i za cenu nižší životní úrovně. Protože JÍ SE ULEVÍ!!!
PS: omlouvám se těm několika chlapům, kterým žena odešla z jiných důvodů.
 Is 
  • 

Re: Chlapům vyhovovalo 

(13.5.2011 11:22:18)
Autor je nostalgik, já bych s dneškem neměnila.
Když se lidé nemohli rozvádět,nemuselo to znamenat, že byly rodiny šťastnější než dnes - spousta jich žilo v nějaké lži a miserii. Když měli chlapi jasnou roli živitele - možná to vypadalo, že maj větší respekt, ale nebyl to spíš strach - dá ti ty peníze, co mu za to máš tolerovat ? No a na nějakou facku manželce se také dřív hledělo jinak než dnes.
 maja 
  • 

Re: Chlapům vyhovovalo 

(13.5.2011 13:57:08)
souhlasím... úplná pravda...já jen , že tuhle se manžel mohl potrhat smíchy, když jsem jim tady doma sdělila " a všechno to ještě ke všemu dělám zadarmo", on to vidí jinak , jako že ho to stojí všechny prachy :)
 š. 
  • 

Re: Chlapům vyhovovalo 

(14.5.2011 10:32:18)
moc krásně napsáno, plně souhlasím...
 darinanina 


Re: Chlapům vyhovovalo 

(20.5.2011 15:11:24)
Pod to se můžu podepsat, plně souhlasím. Já jsem hledala partnera. Ten první nebyl, ten byl šéf a já k jeho obsluze. Teď mám 12 let partnera a je to o něčem jiným.Práce jsme si rozdělili a když někdo nemůže, ten druhý to udělá za něho. Muže musíme brát takoví jací jsou a nesnažit se je změnit. Ono to ani nejde. Je potřeba hledat. A když ho najdete je to super. Já jsem ho našla v 50 letech. Takže nikdy není pozdě.Láska kvete v každém věku. Nejen v mládí.
 7kraska + jedna 


ne kazda soudkyne/kazdy soudce 

(13.5.2011 8:14:55)
je proti stridave peci, nekteri z nich jsou naopak zastanci nazoru, ze pokud stridave peci nic nebrani, tak ji daji...nesmyslna pausalizace v clanku
 bleděmodrý vamp 


Re: ne kazda soudkyne/kazdy soudce 

(14.5.2011 16:23:26)
Já kdybych byla soudkyní, tak bych se zajímala, jestli se otec dral o střídavou péči už za doby manželství nebo jestli ho ta touha pečovat o dítě chytla až po rozvodu.
 Zdenka73 


Re: ne kazda soudkyne/kazdy soudce 

(15.5.2011 15:20:28)
~R^~R^
 Gajka + 2 


Ve školství ženy 

(13.5.2011 8:25:46)
V základním a někde i středním školstvím je většina žen, snažím se věřit, že se to bude postupně měnit, považuji to jeden za základních problémů školství, na který se nabalují ty další.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Ve školství ženy 

(13.5.2011 11:15:45)
Proč myslíš, že je to jeden ze základních problémů školství.
 štěpánkaa 


Re: Ve školství ženy 

(13.5.2011 17:08:28)
proč si myslíš, že se to bude měnit?~d~
 bleděmodrý vamp 


Re: Ve školství ženy 

(14.5.2011 16:26:41)
Souhlasím, kéž by to bylo půl na půl, všechno se má dělat v páru.
Viděla jsem dokument o školkách ve Švédsku, vychovateli byli mladí muži.
 1.3Magráta13 


Moji chlapi 

(13.5.2011 8:54:09)
Můj názor je takový, že všude kolem je chlapů dostatek. Jde jen o to, že občas my, ženy, jejich chlapství ve snaze prosadit vlastní zájmy, pěkně zadupáme.
Zaplaťpánbůh mám kolem sebe dost chlapů. Můj dědeček, otec i manžel jsou chlapi, co umí vzít za práci, umí uživit rodinu, umí se postarat o děti. Ano, co se týče starosti o děti a domácnost, vždycky v naší rodině ležela převážná část této péče na ženách. Na druhou stranu zase po nás naši chlapi nikdy nechtěli spravovat auto, opravovat dům nebo řezat dříví či uklízet uhlí. Tak nějak nám vyhovuje tradiční model rodiny, chcete-li to tak nazývat. To ale neznamená, že by naši chlapi neuměli uvařit, přebalit mimino, postarat se o děti v době ženiny nemoci apodobně.
I v okruhu mých kamarádů je převážná většina těch, kteří se dokáží postarat jak sami o sebě tak o případné potomky. Možná se jen pohybuju v lepší společnosti než autor článku, možná jsem jen větší optimista.
Jediné, s čím můžu souhlasit, je fakt, že to, jací budou ve společnosti chlapi, záleží převážně na ženách. V první řadě na mamince, která svému dítěti umožní mít kvalitní mužský vzor a povede ho ve výchově tímto směrem a k samostatnosti. A potom případná partnerka, která se nebude snažit přetvořit muže k obrazu svému, ale respektovat ho takového, jaký je a vhodnou formou mu dá dostatek prostoru, aby se mohl zapojit plně do dění v rodině.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 13:04:11)
Hele, nezlob se na mě, ale jedinej chlap, kterej dneska umí spravit auto, je automechanik s diagnostikou. CO máte furt s tím spravováním aut? I blbý přezutí na letní je bez autoservisu na houby, protože to nevyvážíš. Jinak by mě opravdu zajímalo, jaké genderově podmíněné činnosti městskej chlap dělá.
 štěpánkaa 


Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 17:10:22)
tak já nevím, u nás doma jsou "chlapské práce": nošení nákupů, mytí oken, luxování, vytírání, vyklízení myčky, úklid WC a koupelny a občas vaření ~t~~t~~t~
 Ivulle 


Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 18:37:51)
ještě bych k tomu přidala vynášení koše, odvoz dětí do školky, odvoz tříděného sběru, věšení prádla a dokud jsme neměli paní na úklid a žehlení, tak ještě žehlení pánských košil ~t~~t~
 Lili 
  • 

Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 18:58:27)
My jsme panelakovy.
Chlapsky prace: vse administrativni okolo bytu, danovy priznani atd. (nesnasim veskery papirovani)
+ vareni o vikendu (v tydnu ja, protoze chodi domu po 8 hod)
obcas vysavac, okna myje zasadne jen on, umi vyprat, povesit, vyzehlit, ale to celkem zvladam i sama.
+ vse okolo aut (hlida technicky, jezdi do servisu, kdyz se neco po... , cisti a meje)
+ kytky (jeho to bavi, mne to nic nerika)
 štěpánkaa 


Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 19:48:26)
Ivule, na odpadky jsem zapomněla, to už dlouho dělají kluci sami - jak tříděný, tak směsný. a s prádlem si hospodařím sama - v podstatě je to jediná domácí práce, co mě aspoň trochu baví - věšet, skládat, žehlit, šít~;)~;)~;), to je u nás ženská práce~;)
 Theend 


Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 21:59:00)
Petro,
v tom je podle mě zakopaný pes, jestli se bavíme o muži ve městě nebo na vesnici, resp. muži v bytě nebo v domě. My bydlíme v domě a jsou tady činnosti, které opravdu raději nechám na svém muži. Třeba čištění okapů a komína, zdění, kácení stromů a vykopávání pařezů. Je to jednak proto, že na tyto činnosti je třeba více síly a také proto, že určitá míra specializace vede k efektivnějšímu spravování domácnosti. Na co se ale má specializovat chlap v bytě, to tedy nevím. Jinak, ten můj žádný macho není. Za vše asi mluví, že oba máme částečný úvazek a sdílíme rodičovskou dovolenou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 23:55:22)
Nojo, nám se mnohem víc vyplatí někoho si na to zjednat, protože když děláme svou práci, a nepokoušíme se o nějaký extravagance, tak zpravidla ušetříme.
 Margot+1 


Re: Moji chlapi 

(15.5.2011 19:54:21)
Petro,
v tom bude zakopaný pes: my, co jezdíme starými pikslami, si přezouváme, resp. vyměňujeme kola sami (tj. chlap vyměňuje). Zjednat si na práce kolem baráku můžeš jen tehdy, pokud máš dotyčným čím zaplatit, takže si mnoho věcí děláme sami, byť se na tom hodně nadřeme a profesionál by to (možná!) udělal rychleji a (možná!!!) lépe. A mezi sousedy rozhodně nepatříme "socky".
Promiň, ale z tvého názoru trošku čouhá "pražáčtina" ~t~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Moji chlapi 

(15.5.2011 20:42:08)
Hele, já mám nubiru z roku 1997, ale právě proto jí aspoň nechám vyvážit kola, když už má blbý tlumiče :D
 štěpánkaa 


Re: Moji chlapi 

(15.5.2011 20:42:41)
Margot, to není pražáčtina, ale zkušenost., Manžel si kdysi na autě chtěl sám něco vyměnit (ta součástka stála asi 100, tak se mu nechtělo dát další 3 automechanikovi. nakonec auto znepojízdnil, takže odtah a následná oprava nás přišla na 5000 kč. Na elektřinu a plyn, tos e ani ensnažíme sami si opravovat, voláme servisáka, byt ani spotřebiče nejsou naše a kdybychom je rozbili vlastními zásahy, tak to budeme muset taky celý zaplatit. Radši opravář, který to za pár stovek (v nejhorším 1000 udělá~d~~d~~d~
 Margot+1 


Re: Moji chlapi 

(15.5.2011 21:27:12)
štěpánko, Petro,
já samozřejmě chápu, jak to myslíte.
Nicméně třeba ten příklad s opravou auta je podle mě trochu extrém - chlap prostě musí umět posoudit, co spraví sám, protože to třeba už párkrát dělal/viděl (což je podle mě klíčové; spousta chlapů některé věci prostě nikdy nedělala ani neviděla).
Pak je tady pořád podmínka B: Pokud cokoli dávám udělat odborníkovi, musím na něj mít. Pokud prachy nemám, buď si to udělám sama a nepoku.vím to, nebo se musím obejít bez toho.
Nabízí se tu ještě argument s cenou práce - ano, i já patřím mezi lidi s pražskou (~t~) VŠ a cena mé práce je obvykle mnohem vyšší než cena práce např. švadleny, u níž bych si mohla dát ušít záclony. Nicméně tam, kde žiju, si mé práce prostě nikdo víc nekoupí. Žít tu chci, a proto musím šít záclony se svou mámou, která, ač má rovněž pražskou VŠ, šít záclony umí, protože se to naučila v době, kdy nebylo komu to zadat ~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Moji chlapi 

(15.5.2011 23:57:18)
Záclony bych taky neušila, nemám stroj :)
 štěpánkaa 


Re: Moji chlapi 

(16.5.2011 13:26:46)
Margot nejde o to, jestli máš pražskou nebo jinou nebo žádnou VŠ. Jde o to, že třeba nemáš doma šicí stroj, tka neumíš ušít nic a tak dáš šití švadleně. Nebo neumíš jinou práci, no tak bu´d si na ni někoho zaplatíš a nebo si to uděláš sama~d~~d~~d~
 Margot+1 


Re: Moji chlapi 

(17.5.2011 16:52:26)
štěpánko,
já tím chtěla říct, že je spousta lidí, kteří nemají variantu A (nechám udělat), mají jen B (udělám sám) nebo C (nemám).
 štěpánkaa 


Re: Moji chlapi 

(17.5.2011 18:42:59)
Margot aha, tak teď to chápu. Mám věci, které uděláme sami (malování např., šití, drobné opravy, apod), pak věci, které nehcáme udělat (oprava auta, spotřebičů) a pak také věci, které nemáme (např. nábytek na míru). myslím, že kromě těžkých "zavodystů" to tak nějak podobně mají všichni~3~
 Jája 
  • 

Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 13:48:39)
Jak často chlap v paneláku opravuje auto, skládá uhlí, opravuje chalupu nebo orá na poli? Jíst ale chce denně a denně chce mít čistou košili.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 15:50:29)
A jak v nich to chlapství zadupáváme? Myslím, že iniciativě se meze nekladou, a málokterá ženská chlapovi bude bránit, když bude na sebe chtít svůj díl zodpovědnosti. Pokud je zadupáváním to, že doma neplatí "co tatínek dělá, dobře dělá", tak potom ten chlap nestojí ani za zlomený cigáro.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Moji chlapi 

(13.5.2011 17:35:43)
Nevím, jestli chlapům jde plošně o dominanci, ale autorům těchhle kydů zjevně ano. Tichá, submisivní žena podle nich vyvolá v chlapech tu "mužnost". Bohužel, podle mých korektivných zkušeností, má tichá submisivní žena buď tichého sumbisivního muže, protože mají stejné zájmy, nebo troubu, co si myslí, že je mistr světa, ač na to nemá.
 Kudla2 


Re: Moji chlapi 

(22.5.2011 11:53:42)
Petro Neomi ~R^~R^
 Manka, 1 syn 
  • 

Re: Moji chlapi 

(14.5.2011 9:16:19)
Tomu tleskám, mám to stejně :-)
 ujinka 


Re: Moji chlapi 

(16.5.2011 8:07:07)
Chlap na baráku má práce dost, ale ti panelákoví~d~ se válejí u televbize.pc......
 Kočanská 
  • 

Re: Moji chlapi 

(22.5.2011 9:09:58)
Ženy, asi o autorovi článku moc nevíte, neboť zde rozbíháte pouze materiální diskuse. Článek hovoří o nějakém jevu, fenoménu a je zcela mimo mísu, jestli zrovna vy to máte takhle a Vaši muži Vás uživí atd. To si myslím je naprosté nepochopení toho o co panu Bílému jde.
Já s ním naprosto souhlasím téměř ve všem a také si myslím, že si pokládá správné otázky a skutečně hledá nějakou cestu, jak z toho všeho ven. Společnost se během posledních desetiletí dramaticky změnila a muži i ženy by na to měli reagovat a ne zůstávat u starých vzorců chování. Autor se hodně zabývá duchovní rovinou a tím, jak to má každý z nás srovnané uvnitř v sobě. Pokud tomu ovšem nevěříte, tak to těžko pochopíte a těžko v tom uvidíte nějaký smysl.
 louskáček 


Kosmonaut 

(13.5.2011 8:55:17)
Pane Bílý,
v souvislosti s Vašim příspěvkem mne napadlo: možná bych mohla napsat článek o problematice kosmonautů. Sice jsem kosmonauta viděla pouze na obrázku, ale něco určitě vymyslím........~3~
 Anna 
  • 

Re: Kosmonaut 

(13.5.2011 9:22:30)
Vidím to stejně. Nedávno tu byl podobný článek od ještě většího bl*a. Já zase jako žena můžu přichystat úžasný článek na téma "Kopanec do rozkroku vůbec nebolí, zvětšená prostata je v pohodě a když nestojí, netřeba si s tím lámat hlavu..." Jako žena tyto situace totiž velmi dobře znám:-)
Jinak nevážím si nikoho na základě pohlaví, ale na základě chování a jednání, co má mezi nohama je mi lhostejné
 Binturongg 


Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 9:07:01)
Mužský prvek v roli lovce mamutů a ochránce rodiny se opravdu vytrácí.

Těžko říct, zda lze skloubit emancipaci s rozdělením mužských a ženských rolí - lidstvo se v tom plácá v podstatě pouze pár desetiletí, takže je asi brzo na závěry ~:-D

Ony se všeobecně vytrácí trvalé vztahy. Nejen manželské, ale i rodinné a přátelské. Mnoha lidem jde především o to, aby obstáli v okolním světě a zapomínají u toho na své blízké - překáží jim, táhnou je dolů.

Netvrdím, že by to měl být vzor pro všechny a bez výjimek, ale já jsem v emancipovné prvobytně pospolné rodině vychovaná ~b~

U nás se nikdy nikdo nerozvedl a věřte nevěřte - nevyskytovalo se žádné domácí násilí, žádné setrvávání v manželství kvůli dětem a podobné hrůzy. Ano, pár krizí zažije každý dlouholetý vztah, ovšem dnešní móda řešit to okamžitě rozvodem a rozchodem, protože mám přece PRÁVO na bezvýhradně šťastný život, at si o tom myslí kdokoli cokoli, je mi vskutku cizí.

U nás (i v partnerově rodině) vládne matriarchát a emancipace, přesto však je muž přítelem, ochráncem, lovcem a milujícím otcem a neexistuje, že by si ženská vybrala jako otce svých dětí někoho, koho by si nemohla vážit, stejně jako si váží její partner jí.

Světe div se, vážíme si i svých otců, strýců, dědečků, bratrů a bratránků...

Úroveň vzdělání a plnohodnotné práce (a to i práce, kdy je člověk mediálně známý) je stejná u chlapů i u ženských.
Přesto máme práce domácí rozdělené na mužské, ženské a neutrální jakýmsi nepsaným pravidlem.
Když to vezmu jen za sebe, ať nemluvím jen v množním čísle - zatímco já nenutím partnera, aby v noci vstával k dítěti, přebaloval a koupal, on nenutí mě, abych tahala cement, sekala trávu a starala se o finance a složenky - samosebou jsme oba schopni si v těchto pracech vzájemně vypomoci nebo se zastoupit, když je třeba, ale je lépe se do toho nemotat. Já neumím vyplnit složenku, on neumí vyndat prádlo z pračky, aniž by spustil vyvařovací program... ~:-D

Zkrátka - chlapy je třeba milovat, protože jsou takový jako zvoraný (jak říká Květa Fialová), ale zároveň je třeba je ctít, jakkoli to zní pateticky.
Každý chlap, i když chodí v růžovém a spí se svých vedoucím, i když je 5. rokem doma se třemi dětmi, má věčně poblinkané tričko a jeho nejdelší použité slovo je NOČNÍK, potřebuje úctu a drbání pod bradičkou.
To jim z těch neandrtálských dob zůstalo.
Chválit, chválit, chválit! Za každou kravinu!
Musí se cítit potřební - oni nepoznají, že je ženské s nimi fajn, a že je ženská potřebuje - musí se jim to říkat, jinak jim to nedocvakne.

Chlapi tápou ve světě emancipovaných žen, protože se cítí nejistě.
Co mají předvádět, aby před nimi ženská padla na zadek, po zbytek života si ho vážila a on ji mohl nosit na rukou, a co má udělat, aby se měli celoživotně rádi a mohli předávat společně své zkušenosti a vzory malým Kopčemům a Mamutíkům, když i ona umí ulovit mamuta a nechápe, proč by taky nemohl žvýkat kůže a sbírat bobule? ~t~
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 9:27:30)
Ad chválení - s mužem jsme 23 let, dovoluji si tvrdit, že máme opravdu hezký vztah, vážím si ho, on mě, ale chválení přímo odmítá. Když ho za něco pochválím, řekne mi:" Nedělej ze mě blbce, mě žádné "Pepíčku, ty jsi hezky zatloukl hřebíček" nezajímá." Takže já se teda snažím nechválit (a ani jsem nezaregistrovala, že by se nějak snažil chválit moje výkony v domácnosti).

 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 10:00:29)
Markéto - přirovnání k pravěku neznamená, že se musíme k chlapovi chovat primitivně a jako k idiotovi ~;)
Existuje i nonverbální komunikace...
Nikdo tu netvrdí, že mluvím s chlapem jak s batoletem (i když občas ano - v případě, že po něm chci úplně prostou věc - třeba instalaci pískoviště - už dva měsíce a on to nakonec udělá, říkám mu "Táááák je šikovný!" ~:-D )

Ale to, že musí mít pocit užitečnosti (o vzájemné úctě zpravidla podvědomě ví), to je prostě fakt.
Když bude přesvědčený, že si ženská poradí bez něj ve všech oblastech, poř. že ho prostě nepotřebuje, může to způsobit katastrofu...
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 10:17:38)
Binturong, opravdu mě nenapadlo, že když napíšeš musí se jim to říkat, jinak jim to nedocvakne, máš na mysli nonverbální komunikaci.

Jinak se naprosto ztotožňujá s názorem, že pokud si chlap doma připadá neptořebný, může to vést ke katastrofě. Totéž platí o ženách.

 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 12:47:39)
Hele, nemyslím, že by větši na těch utíkajících chlapů měla takový pocit, naopak. Mají pocit, že toho po nich žena chce moc.

A za naši rodinu. Svých chlapů si nevážím, ani otce, ani partnera, ani bráchy, ale mám je ráda, patří ke mě a běda, kdyby jim chtěl někdo ublížit :) Jsou trochu střeva, každý jinak, ale mě to tak, koneckonců, vyhovuje, jinak bych s nimi nemohla žít. Genderové role mám na bambuli, každý má žít podle svého naturelu, ne podle nějakého sociálního modelu. U nás holt rozhoduju o tom, kdy se jde na mamuta a co kdo má dělat, já a moje malá Mamutka to už taky pěkně pucuje :D
 Bosorka2 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 13:51:02)
"Hele, nemyslím, že by větši na těch utíkajících chlapů měla takový pocit, naopak. Mají pocit, že toho po nich žena chce moc." Petro, přesně~R^

"Teoretici" mluvící o "krizi rodiny a současných mužů" tvrdí, že ta krize je tu proto, že ženy převzali role mužů (tím že pracují, vydělávají rozhodují)a muži nevědí, kde je ve společnosti jejich místo.

Jenže v reálu- když je nějaká ženská s mužem nespokojená, rozvádí se , nebo je tím mužem opuštěna v době, kdy je na mateřské-
tak to není proto, že by ona "zabrala jeho pozici" a on chudinka nevěděl, co má dělat, protože na něj "nic nezbylo"
ale proto, že "ona toho po něm chce moc" (chce moc = chce o něco méně než polovinu nutných povinností spojených s existencí rodiny)
a proto, že on není ochotný nést zodpovědnost- sám za sebe, za svoje děti, za tu rodinu.
A, jak autor článku správně poznamenal- společnost mu to umožní a neodsuzuje to.

Za našich dědečků rozvedený muž nemohl, jako nedůvěryhodný, mít místo ve státní správě (ženě něco slíbil- tj. lásku a péči až do smrti, nedodržel, není to tedy důvěryhodná osoba).
To je samozřejmě přehnané.
Ale je určitě rozdíl, když "společenským trestem" za rozvod je ztráta určité úcty ve společnosti, pracovních příležitostí atd.
a je rozdíl, když důsledkem rozvodu a opuštění ženské s mimčem jsou alimenty 500-2000Kč (tedy 8% průměrného platu) a společenské uznání, jaký je dotyčný borec, že si našel ženskou mladší a bezdětnou.
 hmr 
  • 

ehm, nějak jste si zřejmě neuvědomila, že v ČR je to většinou žena, 

(13.5.2011 21:05:00)
která podává žádost o rozvod. Statistika je sice přesný součet nepřesných čísel, ale tady bych ji asi věřila. Tak, kdo je tady a teď ten společensky nespolehlivý? Pravda, velká část párů se dnes už vůbec nebere - proč asi? Je tak jednoduché, jak napsal jiný nick, raději odejít, než řešit problémy, co život přinese.
 bleděmodrý vamp 


Re: ehm, nějak jste si zřejmě neuvědomila, že v ČR je to většinou žena, 

(14.5.2011 16:37:25)
S tím nesouhlasím, mně zas připadají ženy, které se v dnešní době vdají jako nezodpovědné dobrodružky, hrdinky nebo masochistky. Rozvádějí se proto, že chování muže je už i pro ně neúnosné, a chtějí pro děti to menší zlo.
 maja 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 14:06:18)
petro noemi.... z okolí vím, že příliš šikovné, vše si sami obstarající ženy jsou na tom v partnerství špatně a muži je často opouštějí. CHlap holt potřebuje mít dojem, že "něco" bez něj prostě nezvládneš, že ho potřebuješ. Prostě i kdybys tisíckrát uměla něco udělat , tak o chlapskou práci je rozumné si říci manželovi.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 15:24:34)
Já nemám problém říct komukoli o jakoukoli práci, jde o to, jestli ji udělá :)
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 15:32:19)
Definuj chlapskou práci při bydlení v paneláku.
 paldabaldavaldamulda 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 17:30:17)
neco se určitě najde, jde o to jak se domluvíte. Já například mám na mužskou práci jasný názor (ač zatim bydlím s rodiči :-D ) vysávání, nádobí koupelna a wc klidně, i třeba vaření. Ale v životě mě nikdo nedonurí žehlit.
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 18:54:49)
Markéto - zaplaťpámbu jsem v životě v paneláku nebydlela - jen se svým ex, když nebyli rodiče doma, ale to za nebyl chlap, nýbrž kluk, takže jsme se o práci dělili rovným dílem - tenkrát jsme byli ještě mladí a blbí a věřili v rovnoprávnost v kosmonautice i leštění stříbra ~t~

Ale když si vzpomenu na mužské práce u jeho otce (měli to ve famílii taky podobně jako my), styděla by se i moje matka, že je příliš submisivní:
odpadky, podlahy, luxování, okna, záclony, žehlení!!! ~e~ , sem tam vaření a pochopitelně péče o chatu.

Jinak - já jsem rodák z letenského/pražského činžáku, který byl vystavěn v předminulém století. Tam se našlo práce jak na chalupě ~:-D
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 21:49:17)
Tedy, taky jsem rodák z letenského činžáku, ale že by tam táta nějak extra něco dělal... a to byl vyučenej zedník, ještě před tím, než si udělal vejšku. Můj otec neodmítal pracovat, ale musel být k tomu dokopán, všechno se mu muselo připravit a on pak splnil úkol. Vlastní iniciativu neměl žádnou.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 8:36:23)
Binturong, já už teda o sobě rozhodně nemůžu říct, že bych byla nějak extra mladá, je mi přes čtyřicet, blbá snad taky ne, ale v rovnoprávnost věřím dosud a celkem nám to doma funguje. Jsou teda určité činnosti, které já nezvládám, protože na to nemám sílu, tak ty dělá můj muž, ale zbytek činností děláme tak nějak jak je potřeba a jak se dohodneme - nemáme to rozdělené tak, že někdo jen vynáší odpadky (i když to je teda "činnost") a někdo vytírá nebo luxuje. Koneckonců oba chodíme do práce, oba jsme někdy sami bez partnera s dětmi, tak se to těžko dá nějak rozdělovat. Většinu řemeslnických prací nezvládáme nebo se nám nechce je dělat - tak na ty si najímáme lidi.

Akorát mě napadá, že můj muž strašně nerad vaří, a já to miluju, tak vařím jen já. Můj muž na oplátku šroubuje police.

 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 8:46:28)
Markéto - no a my to rozdělené máme. Nijak striktně, je samosebou x věcí, které děláme společně, ale já prostě nemíním dopadnout jako ženské, které znám, kdy se jejich chlap vytahuje, že s ním stará od mládí chodí na pařezy a všechno dělají spolu a Ty vidíš, jak ta dáma v padesáti vypadá. On totiž ten chlap zapomíná zmínit, že až na výjimky makala pouze ona s ním - on s ní nikdy...
Je to u nás prostě jinak. Já totiž nemám dokonce nic proti tomu, aby chlap ženskou živil (ona však musí mít za sebou nějaké vzdělání a praxi, aby se v případě nouze uživila sama, popř. se nechá živit jen nějakou dobo - RD - a vrací se do práce, protože ji to baví, což bude můj případ, nicméně s platem učitelky je mé povolání stejně spíš koníčkem a chlap živí rodinu ~:-D )
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 8:52:42)
No jasně, jak jsem psala, kdyby došlo na tahání pařezů, dělal by to taky můj muž, neb je silnější.
 Ivulle 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 18:30:53)
hmm, asi bych nesnesla žít s chlapem, který by si myslel, že "něco bez něj prostě nezvládnu", nota bene potřeboval mít tento pocit ještě navíc ke spokojenému životu.

Asi ti narušímm tvoji "statistiku", ale já žiju s chlapem, který si snad opravdu nemyslí, že bych bez něj "něco" nezvládla, už asi tak půlku svýho života. Jediný, co bych těžko zvládala je žít bez něho. ~t~
 maja 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 20:29:04)
Ivule, můj muž taky ví, že si se vším poradím bez něj, ale myslím, že je pro něj pěkné vědět, že když je doma a potřebuju otevřít láhev s okurkama, tak si o to řeknu, když potřebuju vyměnit žárovku tak si o to řeknu, když potřebuju napumpovat kolo tak si o to řeknu....atd...a není to o tom, že bych to fakt neuměla, třeba taky ráda pošlu muže do servisu atd atd
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 21:43:53)
Tedy říkat někomu o otevření okurek nebo výměnu žárovky by mě fakt nenapadlo. Zavolám, když potebuju do pátýho patra vynést pět tašek s nákupem, ale otevření okurek? A to mu má jako lichotit? :D
 maja 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 22:27:55)
no...nejen okurky, ale kolikrát si říkám, že přesnídávky taky utahujou nějaký zákeřný trpaslíci, co ubohý matky kolikrát neotevřou :) .... to samozřejmě bagatelizuju, ale okurky teda normálně fakt neotevřu, to musím do nich kudlou dělat díru ( do víčka) a pak to jde :) a to nejsem žádný tintítko....jinak s tou emancipací, resp. s tím že chlap si příjde nevyužitej a že ho ženská nepotřebuje a najde si nějakou ťunťu co ty okurky ani s dírou do víčka neotevře ... moje teta si udělala vždycky všechno sama , moje kámoška taky, manžel jí pak řekl, že už s ní ani nemůže spát jak ho drtí ten pocit , že on je k ničemu a že ona je tak schopná, našel si potom paní o pár let starší co u vyvařuje a potřebuje otevírat okurky :)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 0:00:11)
Poradím ti trik... musíš vrazit pod víčko nůž a vypustit vzduch, dělat do víčka díru je zbytečný :D
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 0:45:42)
Stačí dokolečka dokola nahlepat po straně víčko o pracovní desku a otevře se to skoro samo... ~;)
 Veveruše 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(17.5.2011 2:16:36)
Jojo, nebo lze místo nože použít obrácený konec lžičky~2~
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(18.5.2011 9:31:49)
Ale né té z NDR~y~
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 0:43:19)
Petro - věř, že lichotí, ale nesmí poznat, že z něj děláš vola ~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:00:11)
Jsem s ním jednadvacet let a jednadvacet let mu nelichotím :) Ale on mě, po stránce pracovní, tedy taky ne. Holt mám na to jiný lidi.
 Veveruše 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(17.5.2011 2:11:07)
Já mám docela velkou sílu, ale s nějakou lahví taky občas bojuju (i když ne přímo s okurkama, obvykle stačí něčím poodchlípnout víko, vpustit tak vzduch a pak to už jde otevřít dobře~;)) a když mi to chvíli nejde, tak než bych si ničila ruce, řeknu radši manželovi. Žárovky mění obvykle manžel, ale někdy i já. Mám podobný názor jako Binturong, taky si myslím, že chlap potřebuje cítit, že je užitečný. Teoreticky to vím, v praxi se to stále musím učit (je to dost dané tím, že táta od nás odešel a konec dospívání jsem strávila v pozici výrazně starší sestry, která po odchodu otce od rodiny jaksi nahrazovala chybějícího rodiče... Mimochodem táta mě poté, co odešel, dokonce naučil vyměňovat vypínač~d~. To je ale zrovna práce, kterou už teď přenechávám manželovi~;))
 Ivulle 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 23:48:11)
no to moment, to já jsem taky líná otevírat si flašku s okurkama nebo s vínem, skládat nádobí do myčky, vynášet koš, vozit kola do cykloservisu.. ale z toho ještě nedovozuji, že bych tím svému milému zvyšovala sebevědomí, jaký je borec, že on to zvládá ~z~
ostatně umět správně delegovat práci je kolikrát vyšší schopnost než umět ji sám vykonat ~b~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(13.5.2011 23:52:05)
NO, otevřít si okurky je rozhodně rychlejší, než někoho shánět :)
 Murielle 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 5:53:13)
Tvému muži fakt lichotí že ho požádáš o výměnu žárovky, napumpování kola a nebo o otevření okurek? Chápala bych třeba už zmíněné vykopávání pařezů, na to je třeba fyzická síla, kterou chlap mívá větší než ženská. Ale pumpování kola? ~t~
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 8:40:52)
Nevím nic o pumpování kola - údržba kol je mužská práce, ale myslím, že kolo pumpuje u pumpy, jen magor se dneska dře s pumpičkou, pokud nepíchne uprostřed lesů ~t~

Já nevím, jak si představuješ polichoceného muže - to vypadá, jako by ten můj byl nesvéprávný blb, slintající nadšením, že smí vyměnit žárovku ~:-D
Já o tom opravdu nijak hluboce nepřemýšlím - prostě pokud je doma, otevře mi okurky, pokud doma není otevřu si je sama.

Ani nevím, k čemu bych to přirovnala - prostě když se pobleje kočka na podlahu, drahoušek se toho ani netkne, prostě to neuklidí, i kdyby to měl týden obcházet, zatímco já to automaticky zlikviduju, jakmile to zjistím. Když kape kohoutek, jsem ochotná kolem toho chodit měsíc, ale chlap většinou jde a automaticky to spraví... Prostě každý dělá to svoje a stejná automatika je i to, že mu podám okurky nebo mu řeknu, ať vymění žárovku, vynese odpadky (to je práce tak na půl hodiny, než se to roznosí, kam co patří)... ~d~

Nezkoumám, jestli mu to lichotí, ale vím, že je rád, že je užitečný - tak nějak podvědomě, nepřemýšlí o tom.
Steně jako já vím, že jsem příšerná hospodyně, ale báječná kuchařka a děsně mi zvedá ego, když drahouškovi chutná - už to považuju za rutinu, ale stejně mi to něco dává... ~:-D
Neexistují jen vědomé pocity, to je trochu jednoduché přemýšlení...
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:02:38)
No jo, každej to má nastavený jinak. Mě by třeba vadilo, že muž ignoruje blitky na podlaze. Na druhou stranu mě nic nepudí k tomu, abych měnila přístup k otvírání okurek v závislosti na tom, jestli je manžel doma nebo ne. Podám mu je, když mi to otevřít nejde. Ježíš tohle je debata na závažné téma! Konec!!! Jdu vyhodit plastový flašky.
 *Niki* 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:27:53)
To je stejně zajímavé, že se jakákoliv debata o ženách a muží vždy zúží a už jen tam zůstane - na domácí práce :-)
Jakoby naše genderové role byly definovány jen umýváním nádobí a otevírání sklenic u okurek:-)

Tak u nás je to jednoduché - já jsem na RD a budu možná ještě nějakou chvíli doma i po RD (pár měsíců), manžel je a hlavně bude jediný živitel. Potud je to jednoduché, no a pak ještě jednodušší. O děti se staráme oba, o domácnost jen já, o auto jen on, o zahradu oba, vaříme oba, nábytek montuju hlavně já, pokoje maluju já, sklenice otevírám já, bo jsem silnější, složenky vyplňuje a s úřady jedná hlavně on... atd. Nějak to moc nehrotíme, oba umíme něco dělat, oba klidně sedíme u PC (teď třeba já, on dělá snídani a chystá si věci na oběd, který bude dělat).
Ale tak nějak nevím, proč je to důležité, nějak myslím, že dva rozumní lidé se vždy domluví, kdo vyplní složenku či pojede vyměnit pneumatiky od auta...

Obecně k tématu: jsem ráda, že v současné době a v naší zemi, že jsem žena, o tom jsem vlastně nikdy nezapochybovala, že jsem tentokrát měla štěstí (já věřím v minulé a budoucí životy, příště třeba štěstí mít nebudu) ~;) muži to mají čím dál těžší a moji synové tulem mít budou v další generaci, ve vztazích už musejí spoléhat jen na to, že je ženy chtějí, protože už je nepotřebují - tudíž se musejí víc snažit. Na druhou stranu díky emancipaci už se nemusejí starat jen oni o uživení rodiny a kvůli sexu už se taky ženit nemusejí, bo to dostanou zadarmo "jen tak" :-) takže to vlastně tak hrozné nemají.
Každopádně každá doba má něco, nevěřím že by nějaká doba v historii byl pro muže či ženy nějaká idylka, vždy je to nějak vykoupeno...
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:40:55)
Jo, tak to u nás by za umytí nádobí měl následovat metál - to zas musím přiznat. Podle mě to nikdy ani nedělal...
A proto nedělal drahý fóry, když jsem žádala myčku ~:-D

Co se týče poblité podlahy - já ho chápu - zvedá se mu kufr víc než mně. Ze stejného důvodu nedokáže přebalit posr... dítko.
Prostě mu vadí, že naši živí tvorové vylučují ~:-D

Mně se zas eklujou odpadky, nenávidím sekání trávy a hrabání listí... On neumí vyndat prádlo z pračky (ve snaze ji vypnout, spustí ji znovu, ideálně v nějakém šíleném programu), zasadit kytky do truhlíků...no a takhle se ty úkoly a činnosti časem vyčábří ~:-D
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:43:54)
Tak, už vím jednu mužskou práci u nás doma... odklízení mrtvol. To je věc, kterou nedokážu, nebo dokážu jen za cenu psychické desktrukce. Jakkoli jsem milovala naše psy, nebyla jsem schopná se jejich mrtvých těl dotknout. Karel to zvládá. Ale je fakt, že já to beru jako svou slabost...
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:55:57)
Karel má zas zemědělku a za sebou praxe na statku. Každopádně, dceru vedu k tomu, aby na tohle nebyla cimprlich. Ono nejde o to všechno dělat, ale všechno v případě nutnosti umět udělat.
 Jája 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(16.5.2011 8:36:38)
Mno, taky na to nešmátnu, ale vynesu na lopatce a podle velikosti zakopu na louce (kočka, pes) nebo mrsknu do popelnice (potkan, myš).
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:54:48)
TOhle je, minimálně v Evropě, zatím nejlepší doba pro všechny... nejsou tu války, nejsou hladomory. Když si člověk uvědomí, že ve středověku se lidi na tomhle území dožívali třiceti a úmrtnost byla obrovská, nikoho ani nenapadlo brečet kvůli genderovým rolím,. Měli důležitější starosti. Píšu článek o výchově dětí v minulosti, takže jsem studovala nějaký prameny a je fakt, že život poddaných v ranném středověku bychom považovali za nehumánní i pro zvířata. POkud se chce člověk ohlížet do minulosti, tak možná tak k první republice, ale i tak je to s dneškem nesrovnatelné. MMch, zajímavé je si uvědomit, kolik dětí měli ve středověku nevlastní rodiče. Vdova, ani vdovec sami fungovat nemohli, úmrtnost byla velká... dnešní rozvody představují možné stejné procento rozpadu rodin jako tenkrát úmrtí jednoho z rodičů.
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:29:15)
Hele, člověče, to mě nenapadlo s tou úmrtností - srovnávat to s dnešní rozvodovostí.
Něco na tom je, ale je teba si uvědomit, že ten umrlý rodič se nadále nemnožil, zatímco rozvedený se vesele množí dál a pak dochází v některých oblastech téměř ke genetickým katastrofám...
Jedna z mých kamarádek dysi milovala svého bratra - netušila, že je bratr...
A není sama, kdo je tu ochoten se spustit s kýmkoli, aniž by si ověřil, jak moc blízký mu ten člověk je ~:-D
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:33:11)
Tak tenkrát to neřešili vůbec, křížili se lidé s vysokým stupněm příbuznosti a deformity byly časté. Pohyb obvyvatelstva byl hrozně malý, kde měli pořád brát čerstvej genofond? Jedině, když si přišel zadovádět někdo ze šlechty a jejich družiníků. ALe fakt je, že to oni zas chodili.
 PEtra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:35:50)
Taky klerici... vlastně "zlepšovali chov". MOmentálně čerpám z Kultury středověké Evropy od GOffa a ten píše, že ty "pastýřské písně" jsou vlastně idealizované popisy znásilnění.
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:37:31)
Jé, tak to by mě zajímal text nějaké pastýřské písně. Nemůžeš uvést příklad? ~e~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 11:01:05)
Našla jsem jen antický... a pak jednu středověkou... je tam něco jako "já spěl sladkou cestou k cíli, ona trpkou měla chvíli", na netu jsem to nenašla a v knihovně mám bordel :)
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 11:47:35)
Petra Neomi - to zní zajímavě, díky za tip ~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:43:12)
NEpříbuznost jo, ale do kolikátého kolene? Sňatky bratranců a sestřenic byly běžné.
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 11:48:30)
Bratranců a sestřenic ano, ale bratrů a sester?
 Petra NEomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:47:37)
Bratrů asi těžko, ale polobratrů a polosester... kdo hlídal, jestli sedlák nezašel za děvečkou?
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 11:46:20)
Jo, to oni chodili - chaoupka, v níž teď žijeme je darována feudálem za zbouchnutí nevinného venkovského děvčete. Dostala ještě krávu a mohla se vdávat i s outěžkem.
Nadále byli všichni osvobozeni od roboty a chlapi se živili tím, že mlátili na polích ty, kteří takovou kliku neměli ~:-D
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:28:45)
Já si myslím, že je radostný, když člověka někdo chce, bez ohledu na to, že by ho k něčemu vysloveně potřeboval.
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:35:12)
"To je stejně zajímavé, že se jakákoliv debata o ženách a muží vždy zúží a už jen tam zůstane - na domácí práce :-)

Ale tak nějak nevím, proč je to důležité, nějak myslím, že dva rozumní lidé se vždy domluví, kdo vyplní složenku či pojede vyměnit pneumatiky od auta..."

Mono, to je právě to, pokud to rozdělení v rodině funguje, tak i rodina funguje, pokud se lidi nedomluví, jsou z toho hádky a rozvody. Kdyby se 99% mužů ujalo poloviny domácích prací, nevznikaly by takovéhle články a nebylo by tolik rozvodů.
 *Niki* 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 13:39:22)
Rapiti, a proč by měl muž dělat 50% domácích prací?
Pravda je, že záleží, kde žijeme, a co vlastně vše do domácích prací patří.
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:14:43)
Mono, když bude muž dělat míň než 50%, tak logicky musí tu nadpoloviční většinu práce udělat žena. Jen jsem reagovala na tvou představu, že se přeci 2 rozumní lidé nějak domluví. Ty vycházíš ze své zkušenosti, že domluví, já vycházím ze své zkušenosti, že nedomluví.
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:34:50)
Rapiti a nezáleží tak trochu taky na tom, co mají oba za zaměstnání.
Na RD nebo jako úča můžu těžko trvat na tom, aby drahoušek, který pracuje od 8 do 8 nebo 10, makal navíc v domácnosti na 50% ~e~

Ani kdybych seděla na úřadě 8h denně, nebudu po něm chtít půlku prací - stejně nevím, jak to přesně rozdělit ~:-D

Ale třeba jako zdravotní sestra nebudu reflektovat na případné výčitky, že není teplá večeře či vyprané prádlo, když se dopotácím po 12ce, padajíc na hubu...
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:39:39)
No, já mám právě pocit, že to, že si žena neváží svého muže, nastává v těch situacích, kdy muž pěstuje gaučink a žena jede na dvě směny. Tam, kde to mají spravedlivě rozdělené, tak, podle mého, třenice nevznikají tak často.
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:51:08)
Rapiti - kde jsou hranice spravedlnosti a přesného rozdělení? - tomu fakt nerozumím.
Hledání a vyžadování těchto dělení může podle působit na vztah stejně zhoubně.

Ať se chlap válí, když já kmitám - on totiž předtím složil 22 metráků uhlí - sám, bez mé pomoci a já se válela u PC...

Pokud chlap maká 12-14h denně, nemám nějak představu, kdy by měl ty hodnoty tvořit...
O víkendu si to nějak rozdělíme.. ~:-D
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 15:08:18)
Binturong, reagovala jsem na Monino přesvědčení, že přeci není ve vztahu 2 dospělých problém, že se přeci domluví. Moje přesvědčení je takové, že v mnoha rodinách se prostě nedomluví.
Ano, kdyby můj muž hákoval 12-14 hodin, ve skutečnosti je jeho pracovní doba průměrně 7,5 hodin. Ano, kdyby skládal uhlí, bydlíme v paneláku. Takhle si myslím, že bychom se na domácnosti měli podílet fifty-fifty.
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 15:56:29)
Valkýro, on, kdo nemá doma v partnerské komunikaci problém, se často diví, co ostatní řeší. Ty máš zkušenosti ještě několikanásobně horší než já, tak mi dobře rozumíš.
 Rapiti 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 15:58:52)
Navíc mi ani tak nejde o to, kolik toho kdo udělá. Já bych chtěla mít stejné množství volného času, jako můj muž.
 *Niki* 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 20:33:06)
Rapiti, ale já souhlasím, že v mnoha rodinách se domluvit neumějí. Však jsem nepsala, že ano. Psala jsem o rozumných lidech, ne všech lidech ~;)
 Petra NEomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:46:43)
Ono jde spíš o to, že ženská, co sedí v práci dvanáct hodin, zpravidla nezprcá chlapa, že není teplá večeře. Ani by ji to nenapadlo, protože genderový stereotyp tohle automaticky deleguje na ni, a i když se pár domluví jinak, stereotyp to hází na ni. Zkrátka, pocitově ženská jako by neměl právo řvát na chlapa, že nemá čistou a vyžehlenou košili, chlap, ač to nekvitujeme nějak obdivně, to právo jaksi od přírody má.
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 14:48:08)
U první věty má být otazník :-)
 *Niki* 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 20:32:18)
Rapiti, já dělám zhruba 90% tzv. domácích prací = práce v domácnosti. Vzhledem k manželově nasazení zvláště mimo domácnost je to spravedlivé.
K hrubé nespravedlnosti by došlo, kdybych trvala na 50%.
Ale ještě nechodím do práce, to je fakt.

Petro, tak mírně zdrbnout muže, když není jídlo, když dojdu z venku s dětmi, jsem schopná:-) Třeba dnes, byla jsem s děckama dopoledne na bazéně, hlad jak vlci když jsme přišli, a von nebyl ještě oběd! Tak jsem jim zatím dala zmrzlinu a holt jsme počkali, až jej udělá :-)
Tak to máme, kdo kdo zůstává doma, ten vaří.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:41:32)
Já bych měla být tedy polichocená jak blázen :) Partner automaticky očekává, že otevřu okurky, postarám se o kola (on žádný nemá, jen já a Niki) a o auto (je moje). Snažím se vymyslet, co je u nás mužská práce... asi venčení čuby v noci a takové to opravdové vaření (cokoli, co v kuchyni vyžaduje pozornost a čas, omáčky a tak). Mě pořád připadá, jako by "užitečnost" chlapa nebyla pojímána jako něco samozřejmýho /všichni jsme přece nějak užiteční/, ale jako něco, na co se musí vytvořit systemizované místo.Kurva, nejsem strážcem ega bližního svého :)
 Binturongg 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:24:26)
Petra Neomi - pečovat o ego bližního svého není Tvou povinností, ale pečovat o ego chlapa, to je přece jiná! Má svá práva jako každé jiné domácí zvíře ~;)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 10:27:38)
Nemá, není zdaleka tak roztomilej jako Sněhura. :D
 maja 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 20:56:49)
Bintuong...lépe bych to nepopsala...máme stejný názor
 Veveruše 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(17.5.2011 2:20:35)
Mně teda pumpování kola taky moc nejde, ty hustilky, co se te´d vyrábí, už nejsou, co bývaly - pořád mi padají hadičky z ventilku. Takže už to roky přenechávám manželovi, přestože jako dítě jsem si kolo bez problémů nahustila~d~. Asi při výrobě teď dbají na to, aby se uplatnili i chlapi~t~ (nebo se hustilky vyrábějí v Číně...)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(17.5.2011 22:49:15)
JIný ventily, imho. Taky mi to šlo blbě napumpovat, ale pomohl mi nějakej kolemjdoucí machoman, takže partner vyšel opět zkrátka a myslím, že je za to rád.
 Kudla2 


Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(22.5.2011 11:56:44)
twe, Petro, to je drsný.

Já si svého manžela vážím, a vážila jsem si i svého tatínka. Žít s někým, koho si nevážím a myslím si o něm, že je střevo, bych tedy nedokázala.
 Manka, 1 syn 
  • 

Re: Mužský prvek v roli lovce mamutů 

(14.5.2011 9:24:30)
Jo, můj muž také chválení nesnáší, i když třeba poděkuji, že umyl nádobí, tak mi řekne:"to je něco výjimečného, nebo co?" Prostě bere to tak, že kdo má čas a větší chuť, danou práci udělá (pokud nejde o malování bytu, zatloukání hřebíků apod - to neumím). Jediné co nedělá - utírání prachu a žehlení (ovšem když jsem byla na rizikovém těhotenství, tak i žehlil). Jsme vskutku téměř ve všem zastupitelní.
 Cimburčanka 
  • 

Žena a řízení auta 

(13.5.2011 11:38:48)
Proboha, co je na této bezpohlavní činnosti typicky mužského?
Jinak - trochu chaos. Přeju autorovi, ať si tu svoji roli najde.
 susu 
  • 

šmarjá 

(13.5.2011 11:43:19)
Nějak mám pocit, že autor teskní po tom, aby byl uctíván. Já jsem ráda, že staré pořádky mizí a že konečně nemusím hrát povinně druhé housle.
 Petra Neomi 
  • 

Re: šmarjá 

(13.5.2011 12:52:24)
Já mám pocit, že autor potřebuje na prdel, ale já mám tehle pocit obecně u většiny chlapů :D
 susu 
  • 

Re: šmarjá 

(13.5.2011 19:03:06)
:-) myslim, ze bych taky prilozila svou ruku k jeho prdeli.
 maja 
  • 

Re: šmarjá 

(13.5.2011 14:08:51)
já jsme to tak jak ty vůbec nepochopila....mě naopak příjde, že autor má pravdu, že tak to prostě je
 Petra Neomi 
  • 

Re: šmarjá 

(13.5.2011 15:29:33)
Jako že dneska ze sebe ženské málo dělají blbce, aby vedle nich zářilo božství jejich partnera? :)Hele, pro mě je božskej, když upeče králíka a pořádně vyluxuje, tj. nedělá věci na efekt, ale to, co umí a je to potřeba. Já myslím, že hodnota člověka je absolutní, tj. není daná tím, jestli je "chlap" nebo ženská. Nepotřebuju někoho, kdo naplňujě archetypální představu mužství, potřebuju parťáka, co mě nepodrazí.
 Samarlu 


Re: šmarjá 

(13.5.2011 18:17:57)
No právě, vážím si svýho férovýho parťáka a nevyjebávám s ním. To by stačilo, ne? Féroví lidi si uměj férově rozdělit práci.
 maja 
  • 

Re: šmarjá 

(13.5.2011 22:29:14)
já mám mnohdy pocit, že snad čteme jiný článek :)
 Petra Neomi 
  • 

Re: šmarjá 

(14.5.2011 0:11:34)
No, znám spoustu chlapů,ale žádného,co se užírá tím, že nevím,jaký je obsah mužské role. :)
 Kočanská 
  • 

Re: šmarjá 

(22.5.2011 9:15:21)
Dobrý den, jde o nepochopení. Autor vůbec nestojí o návrat starých pořádků naopak chce aby to mezi mužem a ženou fungovalo ke vzájemné spokojenosti, navzájem se měli v úctě atd... asi by stálo za to si něco přečíst. Navíc i v článku více "plive" do vlastních řad a píše, že muži by měli něco dělat :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: šmarjá 

(22.5.2011 10:47:06)
Pak to evidentně špatně podává :), pokud to tolik lidí pochopilo jinak.
 Kočanská 
  • 

Re: šmarjá 

(22.5.2011 13:12:54)
Myslím, že každý vidí to co vidět chce :-) Jde o vnímání sdělení. Já si naopak myslím, že autor to podal skvěle.
 Šešule 


"Staré dobré časy" 

(13.5.2011 13:37:48)
Nevím, jestli opravdu věří někdo na ty "staré dobré časy". Ženy se nerozváděly, protože z materiálních a společenských důvodů by byly odepsané. (Tak jim holt nezbývalo nic jiného, než být ve vztahu s násilníkem, alkoholikem, nebo jiným magorem) Z vnějšku sice patřilo k dobrému tónu tvářit se, že muž je hlava, ale jak to v rodinách doopravdy fungovalo, o tom mám silné pochybnosti~;) Aneb co bylo panovníků, o kterých je známé, že za ně vládla manželka/matka/milenka~;)
Ženy nikdy v minulosti nebyly něžné květinky, ale dřely kolikrát stejně (nebo víc) jak chlapi. Nevím, kde se ta pověra o vzala.~a~
Nevím, kolika dnešním chlapům volajícím po tradičním modelu by se líbilo, kdyby věděli, že jsou na uživení rodiny sami a vždycky budou.
Proti tradičnímu rozdělení nic nemám, akorát mám dojem, že některý chlapi by chtěli být uctívaní jako jediný živitelé a hlavy rodin, ale aby nemuseli nést odpovědnost za rozhodnutí a aby žena (samozřejmě) kromě péče o děti chodila i do práce.
 Samarlu 


Re: "Staré dobré časy" 

(13.5.2011 18:22:04)
V tradiční venkovský společnosti dřeli všichni od slunka do slunka, nahranej byl sedlák bez selky i selka bez sedláka.

Jinak potíže s tím, že někdo není charakter, jsou taky starý jak lidstvo samo.
 Rapiti 


Ty otázky pro ženy nechápu 

(13.5.2011 13:42:10)
Proč se liší od otázek pro muže?

Já bych si kladla otázky úplně jiné.

Vážíte si svých mužů? - Proč si přestáváte vážit svých mužů? Váží si vaši muži vás?

Jak je to s vaší schopností (tedy se schopností vašeho vnitřního, ženského principu) se otevřít tomu božímu v muži, v partnerovi, v manželovi? Vidět v něm toho, který vás otevírá, abyste mohla dávat světu ještě více lásky? - Je ve vašem muži cosi božího? Otvírá vás nebo spíš uzavírá?

Pokud toho vašeho muže necítíte, pokud on není prezentní, uniká, chybí, máte odvahu mu to drasticky, nahlas, naplno dát najevo? A to hned při prvních projevech, ne až po dvaceti letech? Nebo jdete raději cestou kompromisu a "harmonie" a zvolíte raději roli oběti? - Váží si vás váš muž natolik, aby bral vaše protesty vážně? Neměl by muž být natolik zodpovědný, aby byl prezentní, neunikal a nechyběl?

Autor asi patří k té početné skupině lidí, která si myslí, že ženy mají být zodpovědné za to, aby se muži chovali dospěle. ~a~
 Jája 
  • 

Re: Ty otázky pro ženy nechápu 

(13.5.2011 13:54:40)
Myslela jsem si, že si beru normálního pracovitého chlapa. Po x letech ujel na chlastu a přestal dělat. I nevážila jsem si toho, co na něm a v něm bylo božího a kopla jsem ho bez milosti do pr*..e.
Dneska nemám doma ideála, ale nekouří, nechlastá, stará se o rodinu a má mě rád.
Kdybych slintala nad starými idály, jsem už léta u psychiatra nebo pod drnem. Takhle jsem doma, pracuju a starám se o jinak sestavenou rodinu.
 Maťa. 


Re: Ty otázky pro ženy nechápu 

(15.5.2011 13:01:19)
Tiež som si to sestavila napodruhé inak - A LÉPE~;) Mám chlapa, ktorý nie je svatý ideál, ale možem si ho vážiť a je OTCOM A PARTNEROM.

A s bejvalákom nech sa trápi tá druhá, až (jestli) príde dítko (páč u nás sa rapídne zmenil práve až po porodu a doteraz je vždy niečo doležitejšie, než jeho syn).
 caradka, Ronja10 


Re: Ty otázky pro ženy nechápu 

(15.5.2011 0:04:40)
S tímto souhlasím. Můj muž je přímo příkladem této nedospělosti. Bydlíme v domě. Prakticky veškeré práce dělám já. Při každé žádosti o pomoc či samostatnou činnost jsem se dozvěděla, že jsem doma (pečuji o invalidního otce), tak to zvládnu sama. ~4~
Jen díky narození dcery se mi podařilo na něj přesunout sekání a řezání dřeva a sekání trávy. Ale neobešlo se to bez trapných připomínek. Ostatní je při starém.
Péče o dítě? Pohrát, pomazlit a zpátky k mamince. Když se malá rozbrečí, vrací jí se slovy "ono se to rozbilo" a myslí, jak je vtipný. ~a~
A peníze? Občas si ode mne půjčuje. Takže bych to uzavřela, že u nás jsem ten chlap já.
Za co si ho mám vážit? O uctívání ani nemluvím.
Vždycky jsem považovala chlapy za hlavy rodiny, ale nějak se to vytratilo a ti dnešní jsou opravdu jako ztracení.~n~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ty otázky pro ženy nechápu 

(15.5.2011 14:53:14)
Ale proč by měl být chlap hlavou rodiny? Někdo na to je, někdo ne... A jestli je tvůj chlap "easy going" a přesto s ním chceš být, tak holt musíš vymezit hranice ty.
 Jana 
  • 

A co jinde pane autore? 

(15.5.2011 11:13:56)
Co se takhle kouknou mimo Ceskou republiku?
Tam bylo moznost cestovani, osobniho vyziti se, uziveni se... atd. uz dlouho pred 1989 - a co to udelalo s chlapi...!?
A se zenskyma..!?
Jaka je tam struktura spolecnosti...
(treba ve velkomeste, kde jsem zila bylo vice nez 50% domacnosti tzv. "singel" - tedy jedna osoba)
Co porodovost...
Jak se to meni vekem (bezdetny zensky maji krizi okolo 35. roku, chlapi kolem ctyricitky)...

Jinak pan autor se zrejme zhlidnul v uceni byvaleho katolickeho kneze Berta Hellinger....

(na pocteni jeho stranky:
http://www.hellinger.com/)

A tomuhle Bertovi by uz nekolik rozumnych lidi rado "dalo do nosu" - symbolicky samozrejmne.
:-))


PS:
Do Cech jsem nesla zpet (a vlastne vsechny moje zname a kamaradky po Evrope) protoze mi bylo z tech "borcu" co by vekove jako partneri pro me prichazeli v uvahu na bl...
 Kočanská 
  • 

Re: A co jinde pane autore? 

(22.5.2011 9:21:15)
Dobrý den,
už jsem to tu psala i někomu jinému, ale zřejmě jde o nepochopení. Autor rozhodně nestojí o zotročení žen a návrat nějakých starých pořádků.
 Žžena 


Muž má být ženě partnerem, ne nadžízeným a ne děckem 

(15.5.2011 11:18:02)
A dospělý muž by to měl pochopit.
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Ve dvou se to lépe táhne 

(16.5.2011 0:03:34)
Tak já chápu manželství, případně partnerství. Můj manžel je moje nejbližší osoba, které můžu sdělit co ve mě dřímá, sdílet s ním strachy a radosti.
Na svatební oznámení můj manžel vymyslel tento citát. Cítíme se být příliš malými, abychom kráčeli životem každý sám. A měl velkou pravdu.
Nemám sice okolo sebe drbklub kamarádek, ale i kdybych měla, oni by měly nyní svých starostí dost na nějaké hlubší sdílení.
A tak jsme si s manželem zpovědnicí i rádci, pečovateli a obdivovateli, kritiky i autoritami a je úplně jedno jestli já nebo on děláme více té vážné práce pro rodinu. Mnohem důležitější je, jestli to ten druhý vidí a vnímá a dokáže ocenit. Totiž to ocenění je úžasné a pro mě asi velmi podstatné. Je mi buřt kdo přinese větší cifru na výplatní pásce, ale to že ve mě můj muž vidí tu Ženu a Matku svých dětí, že jsem zrovna Jeho ochránkyně krbu. Já jeho neobdivuji za to, že je boss všech bossů, což ostatně ani jeden nechceme aby byl, ale za to, že dokáže být v téhle pošahané společnosti gentleman, že chce kvůli mě být takový, aby jsme do sebe hladce zapadali.
A vůbec tedy nepotřebujeme nějaká vymezení, co kdo kdy a jak má dělat, aby mohl být nazván mužem nebo ženou. Snad jedině, že nějak očekávám, že můj manžel je silnější a otevře mi láhev s kompotem do které se marně dobývám, že na výpravách nese to těžší. Jinak dělá každý z nás to co umí nejlíp a o zbytek se nějak rozdělíme. Záleží i velmi na povaze. Já jsem systematická, organizační a zcela přirozeně jsem to já kdo vládne zajištěním platby účtů a plánováním výletů. Manžel obstarává zábavu, zahrnuje mě zpestřením večerů. Ale nějak vyplynulo, že jsme si rozdělili žehlení - on žehlí "to rovné" a nijak mu to neubralo na mužnosti.
 Jája 
  • 

Re: Ve dvou se to lépe táhne 

(16.5.2011 8:47:25)
Přesně. Jsme jedna rodina, to jest parta, a podle toho se budeme řídit. Kdo nechce makat, i kdyby byl krásný jako Adonis, tak nazdar. Vola ze sebe dělat nenechaám a služku někomu taky ne. Jestli chceš s souhlasíš, pojďme si jako parťáci pomáhat. Ty jako chlap, já jako ženská, jak povyrostou děti, tak je zapojíme taky, ostatně z naší party mají jen užitek, tak proč ne. A pokud někdo nechce dělat, vykážeme ho ven z party se slovy: když máš dojem, že tě jinde vezmou s otevřenou náručí, tak jdi, my ti popřejeme hodně štěstí.
 Myss 


Re: Ve dvou se to lépe táhne 

(20.5.2011 14:23:06)
U nás doma to máme do puntíku stejně,jak píšeš.Vím,že tohle není běžné a jsem neskonale šťastná,že jsem našla jehlu v kupce sena.Je to výhra v loterii.Napsalas to moc hezky,nebudu psát totéž.Jsem ráda,že to takhle funguje i jinde.
 Ita 
  • 

Pěkný článek 

(16.5.2011 12:43:34)
Pěkný článek, ale co nám ženám pomůže? Mému muži dávám zpětnou vazbu, když je mimo, což je skoro pořád. Taky mu říkám, kde bychom ho ke svému fungování potřebovali mít. Zpočátku jemně, protože to ale nechápal, tak časem už zcela asertivně. Ale nechám toho. Jediným výsledkem, když to pochopí, je zbytečný konflikt, po němž se nic nezlepší. Lídrovství nikde, kupodivu ješitnost zde po něm zbyla v plné kráse. Děti automaticky pokládají za lídra mne a vše řeší se mnou, i když mne to někdy štve. Typicky: řeším geometrii s jedním dítětem, zároveń rozbité koleno s druhým a i to třetí si přijde otevřít minerálku ke mně, zatímco "neviditelný" otec bloumá v pozadí a nezasáhne ani v jednom případě. Povede se mu zkrátka být vždy mimo věci, které se dějí - i když je to vážnější, než popisovaný případ. Jsem to já, kdo řeší pojištění aut, plán prázdnin, instalatéra a nakonec zaštiťuji chod rodiny a on se mne jen přijde tu a tam na něco zeptat - co kdy začíná, končí a kde jsou věci, které si sám někam dal. Vypadám takto jako pěkná semetrika, která chce mít vše pod palcem, - ale věřte mi, že mne to nebaví a dlouhodobě mne štve, že nemohu být více ženou, méně mámotátou a že se o trochu odpovědnosti nemohu dělit. Pak bychom si i lépe rozuměli v případě starostí.
Když mám opravdu vážné starosti, které mne zasáhnou (třeba nemoc dítěte) nedělím se o ně s mužem - vyslechne mne sice s účastí, je mu to líto, ale necítím žádnou hloubku, emočně to nechá zase na mne , "nenese se mnou tu zátěž" - nic mi to nedává. Jdu se poměrně rychle svěřit své matce a je mi lépe, protože cítím, že tu starost se mnou někdo opravdu plně sdílí. Vím, že tak by to být v plnohodnotném vztahu být nemělo. Jenže můj muž pořád ještě patří mezi ty "hodné" tatínky!! - mnoho mých vrstevnic je už z vážných důvodů rozvedených. Tak kde brát? Poraďte. Snad mám co nabídnout - letím tam třeba letadlem. Jak tak sleduji nabídku, obávám se bohužel, že burzy nemají moc co lepšího na pultech.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Pěkný článek 

(16.5.2011 12:52:07)
Že se děti obracejí se vším na mámu je logické, jsou jako malé s ní, tak běhají za ní. Je potřeba je k otci směrovat. Cca od 2 let, když za mnou dítě přijde a já dělám něco jiného, pošlu ho za tátou ("já teď vařím, musím míchat, aby se to nespálilo, tak ti nemůžu vystřihnout obrázek. Běž za tatínkem, on ti to vystříhne.")Nejdřív se dětem moc nechce, namítají, že to chtějí od mámy, ale když vytrvám, zvyknou si a teď je samozřejmý, že se obracejí na oba.
 Ita 
  • 

Re: Pěkný článek 

(16.5.2011 13:43:31)
Marki, i když děti odešlu, většinou problém zase skončí u mne. Snad jen ta minerálka by se nevrátila :-)) Možná to máš lepší.
 štěpánkaa 


Re: Pěkný článek 

(16.5.2011 17:33:17)
ano, správně vychované dítě, když se v noci vzbudí, volá TÁTO~t~~t~~t~
 Ita 
  • 

Re: Pěkný článek 

(17.5.2011 14:37:29)
Štěpánko, fajn nadsázka, pro mne nikoli - k dětem v noci vstávám již 14. rok bez reptání, stejně jako peru a vařím, a proto chovám tu naivní představu, že alespoń při rýsování lichoběžníku dítě automaticky volat opět mámu nemusí.
 štěpánkaa 


Re: Pěkný článek 

(17.5.2011 18:44:24)
Ito, samozřejmě, že máš pravdu. Ale k tomu je třeba děti vést dlouholetým výcvikem. Lichoběžníkům zrovna náhodou rozumím, ale je spousta jiných věcí, kterým prostě nerozumím nebo "nerozumím" a tak je s klukama řeší tatínek....~3~
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Pěkný článek 

(18.5.2011 9:28:04)
Tak téhle dokonalosti jsem nedosáhla ani já.~2~

Moje děti zpravidla v noci volají "UÁÁÁÁÁ".~b~
 štěpánkaa 


Re: Pěkný článek 

(18.5.2011 19:52:12)
já toho taky nedosáhla. Táto volali jenom jednou, když já ležela se 40 horečkjou a nebyla jsme schopna se o cokoliv a kohokoliv včetně sebe postarat~t~~t~~t~
 Kočanská 
  • 

Re: Pěkný článek 

(22.5.2011 9:29:24)
Dobrý den Ito,
konečnně aspoň někdo pochopil, že článek si dost rýpe do mužů a že není proti ženám. Píšete poraďte co s Vaší situací - zkuste si přečíst nějakou knihu právě od Jana Bílého on se zabývá konstelacemi - ve vztahu, rodinými i jinými. Já za sebe to chápu tak, že své okolí nezměníte, jediné co člověk může změnit je sám sebe - to jak situace prožívá, co sám cítí.
Moje naprosto pragmatická kamarádka se naprostou náhodou dostala do konstelace (když nějaké lektorka v jejím zaměstnání dělala konstelace pro pracovní kolektiv) a úplně jí to dostatalo a i to málo i absolvovala, jí posunulo. Tak hodně štěstí :-)
 Veveruše 


Mně se článek líbí 

(17.5.2011 2:25:08)
Mně se článek líbí. Autorův názor je zajímavý. Spíš mě překvapilo, že ač sám není otcem, přesto se o tento problém zajímá.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.