Pro Daninu
Milá Danino,
skutečně porod vyvoláváný vnímá žena bolestivěji. Já sama to mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. První porod s oxytocínovou infuzí jsem skutěčně snášela daleko hůř než druhý porod, který běžel sám a vzhledem k tomu, že jsem oba porody absolvovala bez podání analgetik, můžu trochu porovnávat. A pokud se ptáte proč ho ženy vnímají bolestivěji? Je to proto, že při porodu hodně záleží na celkové hormonální rovnováze, tam hrají důležitou roli i endorfíny, neurohormony s funkcí podobnou morfínu- avšak zcela bez vedlejších účinků, neboť jde o látky tělu vlastní. Tyto vnitřní opiáty jak už jsem o nich psala fungují jako přirozené léky proti bolesti, zároveň potlačují úzkost a navozují pocit blaha. Čím větší bolesti žena má, tím víc se vyplavuje endorfínu a tělo se tak přirozeně a účinně dokáže bránit. Podání umělého oxytocinu, tuto citlivou hormonální rovnováhu naruší. Navíc umělý oxytocin nepřekonává hematoencefalitickou barieru a nevede k dostatečnému vyplavování endorfínu. Ale líp by vám to určitě vysvětlili naši lékaři, kteří se tady do diskuze zapojují :-)
Odpovědět