2.4.2003 14:37:01 Jitule a Domisek 7 tydnu
Cisar v epiduralu
Ahoj holky, moc by me zajimalo, jestli nektera z vas rodila cisarem v epiduralu. Zajimalo by me hlavne to, jestli jste u toho neco citily. Ja jsem rodila v unoru 2003, v sobotu jsme meli navstevu do 4 do rana, do pul 5 jsem si cetla a kdyz uz uplne vyrizena jsem sla zhasnout a naposledy na zachod, tak sotva jsem se zvedla z postele, tak mi praskla voda, a ze ji ale bylo:o))). Prvni moje reakce na manzela byla, "co to je?" "vzdyt jeste nemuzu jit rodit, vzdyt jsem jeste nespala" :o)). Pak jsem si sla stoupnout do vany, at nevytopim sousedy:o) a tam jsem se jeste narychlo oholila. Manzela jusem poslala vyvencit psy a zatim jsem sla po sobe vytirat tu spoust:o).Do peti minut byl u nas kamarad, kteremu jsme volali, manzel ridit nemohl, protoze si s navstevou trochu pripil a taky byl dost nervozni. Kdyz jsme prijeli do porodnice, tak jsem jeste zadne kontrakce nemela, tak mevysetrili a manzela poslali jeste domu. Mela jsem sebou predoperaci vysetreni, rodila jsem v nedeli a patek po te se melo puvodne rozhodnout oprubehu porodu, mam totiz uzkou panev, tak mi chteli naplanovat cisare,jenze jsme to nejak nestihli:o). Navic miminko bylo malinke, posleni mesic tehotenstvi jsem zhubla asi 2 kg, a miminko skoro prestalo pribyvat. Na porodnim sale me ulozili na postel a cekalo se na kontrakce, mela jsem k dispozici i televizi, ale ta me asi po dvou hodinach prestala zajimat. Chtelo se mi strasne spat, a navic jsem se klepala strachy z toho, co bude. Byli tam na me moic hodny. Po nekolikero vysetreni rozhodli, ze je dite malinke, ze skusime rodit normalne, byla jsem moc rada. Pak prisly kontrakce, zacali mi silene krizove bolesti a bylo mi na omdleni,ani jsem si nestihla dojist snidani, kterou mi tam sestricky prinesli. Do toho jusem dostala prujem, tak jsem tam litala jak strela. Puvodne jsem chtela jit rodit do CAPu, bez nejakych leku, proste prirozeny porod, jenze tam me nevzali kvuli te panvi, porod byl rizikovy. Kazdou chvili za mnou nekdo chodil, nekolikrat me vysetrovali, zacala jsem se otvirat dobre, tak mi rekli, ze odpoledne bude miminko na svete. Bolesti zacinaly byt dost nesnesitelne, hlavne ty zada a ten pocit na omdleni,..setricka mi nabidla masazni vanu, ale kdyz videla, jak jsem zalena, tak ji zamitla, abych jim tam neomdlela a poslala me do sprchy, na balon. To mi hrozne ulevilo. Jenze moje otvirani se nejak seklo a kontakce zacaly byt dost silne a cdaste, uz jsem byla hrozne vycerpana a zacalo mi byt vsechno jedno. Poprosila jsem o epidural/ ktery jsem puvodne ani nahodou nechtela:o)/, jenze ho muzou davat, kdyz jste otevreny tak na 4 cm, a to ja jeste nebyla. Tohle trvalo tak do 11:30, mezitim me jeste hnali na ultrazvuk, kvuli velikosti miminka, tam namerili tak 2,30. Pak me vzali na porodni sal a volali manzelovi, ze uz muze prijet. Mela jsem kontrakce po minute a vubec jsem nebyla otevrena. Navic miminku dochazel kyslik, tak jsem musela prodychavat kontrakce pres kyslik, Je zajimabe, ze me dychani vubec proti bolestem nepomohlo, kroutila jsem se tam jak had. Dali mi pod sebe polstar a nechali me lezet na boku, pak mi jeste prinesli mokrou zinku na otirani, malem jsem ji tam snedla:o).. Pak se nade mnou slitovali a napichli mi epidural driv, i s tim byl trochu problem, protoze pri napichovani musite lezet v klidu, to se mi ale nedarilo. Po napichnuti nastala silena uleva, kontrakce jsem citila, ale bolest v zadech prestala, konecne jsem si zacala porod uzivat. To uz tam byl i manzel. Jenze do toho prestali slyset ozvy miminka, tak mi museli zavest sondu do delohy, kterou dali miminku na hlavicku, i to slo spatne, protoze mam zaklonenou delohu, tak se tam pan doktor vubec nemohl dostat. Po chvili prisel jiny doktor a rekl mi, ze se rozhodli vyndat miminko cisarem, ze cela oprace bude trvat asi hodinu, byla jsem uz moc vycerpana, tak manzel poprosil, jestli by me mohli uspat, bala jsem se ze to uz nezvladnu, jenze ono vam nic jineho nezbyde:o). Pan doktor souhlasil, chvilku se tam dohadovali a nakonec mi rekli, ze mi pridaj epidural a vyndaj ho pri epiduralu. Cela operace trvala skoro 2 hodiny, maleho vyndali asi po 45 minutach. Vim, ze jsem bricho nejdriv necitila, ani o nohach jsem moc nevedela, riznuti jsem pocitovala jako kdyz me pichaj jehlickama. Pak se do me dala strasna zimnice, klepala jsem se cele dve hodiny, asi z nevyspani a strachu. Pak to ale zacalo, pred tim, nez Domiska vyndali to zacalo hrozne bolet, pripadalo mi, ze mi trhaj vnitrnosti, uplne jsem se nadzdvihavala bolesti. Rikali at vydrzim, ze uz budou vyndavat miminko. Z kazde strany me drzeli dve sestricky za ruce a utesovali me. Vsichni byli fakt skvely. Obcas uz jsem musela trochu zarvat bolesti, a to jsem nejaka stydlivka:o). Jenze pak jsem zacalka mit cit v nohach, nevim, jestli mi epidural poradne zabral, nebo jestli na me ucinkoval tak jak ma. Museli mi pridat opiaty, to trochu pomohlo, akorat jsem zacala mit pocit, ze litam na kolotoci, vsechno se se mnou zacalo houpat. Za chvilku jsem uslysela "je to kluk"..jen jsem suse podotkla "ja vim", bylo mi to v tu chvli uplne jedno. Pak zacal malej kricet, hned mi ho prinesli k hlave, tak se mi tocila ze jsem ho poradne nevidela:o). Pak ho sli zvazit atd. a nesli mo ukazat jeste jednou, kdyz videli, jak jsem mimo, zacala setricka na me volat, no kdo to je? kdo je to?, jen jsem rekla Dominik a doslo mi to, zacala jsem stestim brecet. Nemohla jsem si ho pochovat, protoze me sili, tak mi alespon pritiskla jeho celo k mymu, blo to krasny. Pak uz to slo, to zasivani nebylo citit, to uz jsem i vtipkovala, doktor a setricky si stezovali, ze je tam strasne horko, ale ze to kvuli me vydrzi, me byla naopak strasna zima...rekla jsem jim ze zase zacinam citit nihy a doktor mi rekl" nohy?, ja uz se lekl, ze ty moje?" :o))). Dominik mel po narozeni 2,34, byl donoseny, ale malinkatej. Musel na noc do ikubatoru, ja zase na JIPku. Prinesli mi ho druhy den na prilozeni. Byl fakt krasnej. Bohuzel nekojime, protoze se mi utvorilo mleko az 5 den po porodu a on uz byl asi liny sat, nikdy nic nevytahl. Delali jsme se setrickama vsechno mozne i nemozne, abych kojila, ale bohuzel nas museli propustit z porodnice 9 den s umelou vyzivou. Doma jsem se ho snazila jeste porad prikladat, ale bohuzel mlicko se zacalo ztracet. Mela jsem z toho spatny pocit. Ale na druhou stranu, si nemuzu stezovat, malej krasne pribyva, dokonce vic, nez je normalni:o)), musi to dohnat. Holky, nemate zkusenost s cdisarem v epiduralu? Budu chtit totiz druhe miminko, a kvuli te panvi to mozna bude zase cisarem, tak nevim, jestli mi jen v tu chvili uplne nezabral, ze to tak bolelo, nebo jestli je to normalni. Diky moc za vsechny rady,..mejte se krasne a uzivejte si svoje stesticka i briska.... Jitule
Odpovědět