| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí ovocné přesnídávky

 Celkem 14 názorů.
 Jana 
  • 

Domácí ovocné přesnídávky 

(13.7.2006 21:34:05)
Různé recepty, které jsem si schovala:
OVOCNÁ BEZ CUKRU !!!!:
na 5 kilo očištěného ovoce 1 a 1/4 litru vody, rozvařit, neslívat, rozmixovat, přidat 40 dkg cukru a 3 sáčky pudingu.
V tak málo vodě to ovoce není potopené, ale ono změkne i při varu v páře a většinou jsem ho mixovala ještě polotuhé, proč zbytečně varem ničit cenné látky. A tím, že se ta voda neslívá, tak všechny látky z ovoce zůstanou pěkně v přesnídávce.
Cukr jsem vynechala hned poprvé, další várku jsem zkusila z méně vody (dělala jsem asi 6 kg ovoce a 3/4 litru vody). Puding pak není potřeba, je to husté už samo od sebe, tak nač přidávat další sacharidy. (Pudingový prášek je kromě pár barviv a dalších Éček jen škrob, což je složitý cukr).
Po nalití do skleniček (přibližně 2 dcl) jsem sterilovala při 80 stupních asi 1/4 hodiny. Dělala jsem čistě jablečnou a pak kombinace s hruškama a s mrkví (přibližně 3kg jablek + 2kg mrkve nebo jiného ovoce). Tu mrkev jsem dala vařit první a dělala jí asi 1/4 hodiny, až pak jsem přidala jabka. Ty stačí jen přejít varem aby změkly do mixovatelna.
Zkoušela jsem i samotný hrušky, ale ty jsou na zavařování nějaký mrchy, z nich samotných se mi přesnídávky kazily. Ale to taky mohlo být tím, že mi zrovna asistoval děda a tvrdil, že když to nalijeme ještě horký do skleniček a obrátíme dnem vzhůru, tak to není potřeba sterilovat. Takže jsem jich už 10 (asi třetinu) vyhodila :( Ale ostatní drží a jsou výborný :)

JABLKA nebo JABLKA + MALINY či JAHODY či RYBÍZ
Jablka jsem velmi krátce povařila a popřípadě jsem k nim přidala maliny...., poté jsem vše rozmixovala. Naplnila jsem sklenice a při 80 stup. sterilizovala cca 8 minut. Nikdy jsem nepřidala ani gram cukru. Ale jablka jsem měla hodně sladká. V říjnu to bude rok. Ani jedna se mi dodnes nezkazila. Dělala jsem je poprvé a byly super. Zbývají mi pouze tři z várky cca 60. Jen jsem neměla malé skleničky, tak jsem to dělala do 2dc. Jedna přesnídávka mi stačila pro obě děti

JABLKA + VANILKOVÝ PUDING
1kg jablek oloupaných ,zbavených jadřinců vařím v 1/2l vody s trochou cukru dle sladkosti jablek ,po rozvaření rozmixuju a přidám 1/2 hrnku vody s vanilkovým pudinkem ,povařím pár minut.Dám do skleniček a zavařím na 80st 5-10 minut .Tato přesnídávka má u nás úspěch, někdy do ní přidám ještě meruňky nebo broskve prostě co zrovna mám.Většinou ji dělám víc jak z 1kg jablek.

JABLEČNÁ
Oloupaná, jadřinců zbavená jablka, nakrájená na čtvrtky, dám do hrnce s vodou, přidám cukr a uvařím. Stačí jen přejít varem. Vychladlé rozmixuji, podle hustoty můžu poředit vodou, v níž se jablka vařila. Naplním do skleniček. Steriluju na 80oC.
Množství cukru nebo hustotu je možno určit podle sebe. Doporučuji cukru raději více (cukr konzervuje). Přeji dobrou chuť.

JAHODOVÁ
2 kg jahod
800-900g cukru krystal
zralé jahody dobře omyjeme a rozmixujeme s cukrem. Vzniklou kaši plníme do skleniček, uzavřeme víčkem a sterilujeme 25.min při teplotě 85oC.
z kila očištěných jahod a k tomu kilo očištěných jablek. Povařit, rozmixovat, dosladila jsem trošku hroznovým cukrem (jablka byla moc sladká). A přidala jsem tam jeden vanilkový puding. Myslím, že je tam docela zbytečný. Bylo to dost husté i bez toho. Tak příště už nedám. Dala do skleniček (super trychtýř z PET flašky) a na 20 minut sterilovat do trouby. Z této dávky jsem udělala 9 přesnídávkových skleniček.

Vyberu hodně zralé ovoce (meruňky, broskve, jablka, .. ) nebo jsem odšťavnila černý rybíz a povařím s minimem vody na úplnou "kašičku", pak rozmixuji úplně do hladka a ještě do horké směsy podle potřeby a chuti přidám cukr. Naliji do přesnídávkových skleniček a zavařím 1 hodinu při 100 stupních. Pak nechám vychladnout a hotovo.

Přesnídávky dělám kolik let jen z ovoce. Podusím jablka v minimu vody a rozmixuji. Dělám toho velký kotel a pak postupně vyrábím přidáním dalšího ovoce různé chutě. Naplním do skleniček a vařím 20 min. na 100. Nejlepší je borůvková a jahodová z lesních jahod. Jen do meruňkové a jeřabinové musím přidat cukr.
Na skleničky od přesnídávek se dají koupit víčka nová.
Jahody jsou nejlepší zavařené tak, že každou jednotlivě obalím v cukru, strčím do sklenice, nechám až trochu klesnou a ještě skleničku doplním. Nepřidávám žádnou vodu, pustí vlastní šťávu.

Já zavařuji přesnídávky každé léto. Rozvařím různé ovoce nebo kombinace-
jablka + jahody
hrušky
broskve
jabka+ meruňky
Je třeba vybírat dobře zralé plody, aby se nemuselo přislazovat.
Když je ovoce rozvařené, rozmixuji ho a zahustím čistou (bez mléka) rýžovou kaší MILUPA.
Plním do horkých přesnídávkových skleniček, ihned zavřu, dám do hrnce vařit (nemusí být ponořené) asi na 10 minut. Potom obrátím dnem vzhůru a nechám stát do druhého dne.
Takhle se velice snadno připraví zdravé přesnídávky bez cukru a dalších přísad. Spolehlivě mi vydrží do dalšího léta (pokud je dříve nesníme :-))).
Zatím se mi nestalo, že by nějaká byla zkažená nebo plesnivá. Ani neřídnou. Jenom ty jahodové časem ztrácí barvu.

Dala jsem naplněné skleničky od (hami, hippu), víčka pouze lehce nasazená na plech, zalila teplou vodou, aby byla třetina ve vodě, plech jsem vsunula do předehřáté trouby a nastavila teplotu na stupeň 4-5(mám plynovou), po 30 minutách jsem to vyndala, víčka co šla dotáhnout jsem dotáhla, některá se protáčela, ale co je důležité: všechny jsem otočila dnem vzhůru a nechala tak až do úplného vychladnutí. Z 30 skleniček se nechytla pouze jediná. Jinak všechny i ty co se protáčely
 16.5Adéla12 


rada 

(14.7.2006 11:42:48)
Ahoj holčiny,
nemáte náhodou některá recept na zelí (červený i bílý), který dávaj ve většině restaurací jako oblohu? Je v něčem naložený, ale zaboha nemůžu přijít na to v čem. A zkoušela jsem už všechnomožný. Moc mi totiž chutná.
 Míša 
  • 

Re: rada 

(14.7.2006 12:46:02)
Nevim presne, jak je zeli dochuceny, ale vim, jak se upravuje, aby bylo takovy krehounky, jak ho maji v restauracich. Zeli se nakrouha, ci pokraji dle vlastniho gusta, poradne se posype soli a pak se musi prohnacat, tu sul vetrit do toho zeli. Proste to hodne promnout rukama. Pak se necha chvili odlezet, zas se prohnaca a nakonec se poradne proplachne vodou. Ja ho pak delam jako cinskej salat... pridam sojovku, cibulku, jidasovo ucho a olej. V restauracich delaj min "vonavy". Predpokladam, ze pridaji jen olej, ocet, trochu cukru a cibulku. Hlavne uz nesolit, neb nejaka sul se v zeli udrzi od nasolovani. Da se pridat i nastrouhanej kren, kysely jablicko, mrkev. Zeli je fajn zalezitost.
 Míša 
  • 

Re: Re: rada 

(14.7.2006 12:49:21)
Jeste bych mohla dodat dobre minenou radu. Cerveny zeli zpracovavej v gumovych rukavicich, neb na rukach vydrzi hooodne dlouho. A pozor i na kuchynskou linku. Trochu pousti octem.
 Del 


Re: Re: rada 

(14.7.2006 16:23:50)
Tak jak píše Míša v restauracích se to dělá tak, že se zelí na jemno nakrouhá a prosolí pak se promíchává a to několikrát za den. Prostě ráno nakrouhej a prosol, promíchej. Za půl hodinky zas promíchej, prostě jak budeš mít chvilku nebo půjdeš okolo tak to promíchávej.
Můžeš si to pak přikořenit čím chceš - u mě vede kopr :o)
 16.5Adéla12 


Re: Re: Re: rada 

(14.7.2006 16:55:53)
Díky holčiny,
jste zlatý, hned zítra to zkusim. Nenapadlo by mě, že je to tak jednoduchý.. :-)
 Samak 


KUŘECÍ MASO NA LIMETKÁCH 

(18.7.2006 16:32:00)
?? NEMÁTE NĚKDO RECEPT?? DO LIMET JSEM ZAMILOVANÁ.....
NEBO ZKUŠENOSTI JAK DĚLAT KUŘECÍ MASO S OVOCEM?
 Samak 


jáhly 

(18.7.2006 16:49:19)
jak na jáhly + nějaké receptíky poprosím... Děkuji :o)
 Kačulda 


Re: jáhly 

(19.7.2006 15:10:43)
Zdravím všechny, jsem tu poprvé...jen jsem tak nakoukla...snad nebude nikomu vadit, když se vetřu do diskuse.
Jáhly se musí nejdřív propláchnout horkou vodou (prý aby nebyly hořké) a vaří se podobně jako rýže v poměru 1 díl jahel a 2 díly vody asi tak 12 minut. Pak je ještě nechávám pod poklicí dojít. Dělám z nich např. "majonézu"(máme doma alergii na mléko, vejce, soju, tak je to dobrá alternativa i jako základ do pomazánek):
200g vařených jahel rozmixovat do hladka a postupně přidávat
50g oleje
2 PL másla nebo margarínu
2PL hořčice
sůl
šťáva z půlky citronu

nebo dělám placičky:
200g uvařených vychladlých jahel smíchám s
1PL (vrchovatou) hladké mouky
sůl, (podle chuti nasekanou zeleninu - např. cibulka, petrželka...) a peču na oleji na pánvi nebo na plechu v troubě.

a když už jsou špatné brambory, tak je používám i na škubánky. Do uvařených horkých jahel udělám několik důlků a zasypu polohrubou moukou a nechám pod poklicí propařit. Pak už postupuju jako u klasických škubánků.

Někdy je používám i místo krup na houbového kubu.
Dětem je uvařené rozmixuju s tvarohem a podušeným jablkem a jak jim chutná. Dobrá je také klasická jahelná kaše.
Prý se z nich dají dělat i dobré dortové náplně - to jsem ještě nezkoušela :)
 Ivana 
  • 

Zavařování v troubě 

(25.7.2006 8:44:35)
Ahoj holky, zaujal mě nápad se zavařováním v troubě. Mám doma taky spoustu skleniček od kupovaných přesnídávek (ale ty potvory víčka na ně nejdou nasadit tak, aby se neprotáčely), proto se chci zeptat, mám horkovzdušnou troubu, nevíte, na kolik stupňů ji nastavit při zavařování přesnídávek? a jak dlouho sterilizovat? Nemáte nějaký tip na nasazování víček od přesnídávek Hipp, Hami apod.?
 Jíta+Jonášek9měsíců 
  • 

Re: Zavařování v troubě 

(1.8.2006 17:34:31)
OCNÁ BEZ CUKRU !!!!:
na 5 kilo očištěného ovoce 1 a 1/4 litru vody, rozvařit, neslívat, rozmixovat, přidat 40 dkg cukru a 3 sáčky pudingu.
V tak málo vodě to ovoce není potopené, ale ono změkne i při varu v páře a většinou jsem ho mixovala ještě polotuhé, proč zbytečně varem ničit cenné látky. A tím, že se ta voda neslívá, tak všechny látky z ovoce zůstanou pěkně v přesnídávce.
Cukr jsem vynechala hned poprvé, další várku jsem zkusila z méně vody (dělala jsem asi 6 kg ovoce a 3/4 litru vody). Puding pak není potřeba, je to husté už samo od sebe, tak nač přidávat další sacharidy. (Pudingový prášek je kromě pár barviv a dalších Éček jen škrob, což je složitý cukr).
Po nalití do skleniček (přibližně 2 dcl) jsem sterilovala při 80 stupních asi 1/4 hodiny. Dělala jsem čistě jablečnou a pak kombinace s hruškama a s mrkví (přibližně 3kg jablek + 2kg mrkve nebo jiného ovoce). Tu mrkev jsem dala vařit první a dělala jí asi 1/4 hodiny, až pak jsem přidala jabka. Ty stačí jen přejít varem aby změkly do mixovatelna.
Zkoušela jsem i samotný hrušky, ale ty jsou na zavařování nějaký mrchy, z nich samotných se mi přesnídávky kazily. Ale to taky mohlo být tím, že mi zrovna asistoval děda a tvrdil, že když to nalijeme ještě horký do skleniček a obrátíme dnem vzhůru, tak to není potřeba sterilovat. Takže jsem jich už 10 (asi třetinu) vyhodila :( Ale ostatní drží a jsou výborný :)

JABLKA nebo JABLKA + MALINY či JAHODY či RYBÍZ
Jablka jsem velmi krátce povařila a popřípadě jsem k nim přidala maliny...., poté jsem vše rozmixovala. Naplnila jsem sklenice a při 80 stup. sterilizovala cca 8 minut. Nikdy jsem nepřidala ani gram cukru. Ale jablka jsem měla hodně sladká. V říjnu to bude rok. Ani jedna se mi dodnes nezkazila. Dělala jsem je poprvé a byly super. Zbývají mi pouze tři z várky cca 60. Jen jsem neměla malé skleničky, tak jsem to dělala do 2dc. Jedna přesnídávka mi stačila pro obě děti

JABLKA + VANILKOVÝ PUDING
1kg jablek oloupaných ,zbavených jadřinců vařím v 1/2l vody s trochou cukru dle sladkosti jablek ,po rozvaření rozmixuju a přidám 1/2 hrnku vody s vanilkovým pudinkem ,povařím pár minut.Dám do skleniček a zavařím na 80st 5-10 minut .Tato přesnídávka má u nás úspěch, někdy do ní přidám ještě meruňky nebo broskve prostě co zrovna mám.Většinou ji dělám víc jak z 1kg jablek.

JABLEČNÁ
Oloupaná, jadřinců zbavená jablka, nakrájená na čtvrtky, dám do hrnce s vodou, přidám cukr a uvařím. Stačí jen přejít varem. Vychladlé rozmixuji, podle hustoty můžu poředit vodou, v níž se jablka vařila. Naplním do skleniček. Steriluju na 80oC.
Množství cukru nebo hustotu je možno určit podle sebe. Doporučuji cukru raději více (cukr konzervuje). Přeji dobrou chuť.

JAHODOVÁ
2 kg jahod
800-900g cukru krystal
zralé jahody dobře omyjeme a rozmixujeme s cukrem. Vzniklou kaši plníme do skleniček, uzavřeme víčkem a sterilujeme 25.min při teplotě 85oC.
z kila očištěných jahod a k tomu kilo očištěných jablek. Povařit, rozmixovat, dosladila jsem trošku hroznovým cukrem (jablka byla moc sladká). A přidala jsem tam jeden vanilkový puding. Myslím, že je tam docela zbytečný. Bylo to dost husté i bez toho. Tak příště už nedám. Dala do skleniček (super trychtýř z PET flašky) a na 20 minut sterilovat do trouby. Z této dávky jsem udělala 9 přesnídávkových skleniček.

Vyberu hodně zralé ovoce (meruňky, broskve, jablka, .. ) nebo jsem odšťavnila černý rybíz a povařím s minimem vody na úplnou "kašičku", pak rozmixuji úplně do hladka a ještě do horké směsy podle potřeby a chuti přidám cukr. Naliji do přesnídávkových skleniček a zavařím 1 hodinu při 100 stupních. Pak nechám vychladnout a hotovo.

Přesnídávky dělám kolik let jen z ovoce. Podusím jablka v minimu vody a rozmixuji. Dělám toho velký kotel a pak postupně vyrábím přidáním dalšího ovoce různé chutě. Naplním do skleniček a vařím 20 min. na 100. Nejlepší je borůvková a jahodová z lesních jahod. Jen do meruňkové a jeřabinové musím přidat cukr.
Na skleničky od přesnídávek se dají koupit víčka nová.
Jahody jsou nejlepší zavařené tak, že každou jednotlivě obalím v cukru, strčím do sklenice, nechám až trochu klesnou a ještě skleničku doplním. Nepřidávám žádnou vodu, pustí vlastní šťávu.

Já zavařuji přesnídávky každé léto. Rozvařím různé ovoce nebo kombinace-
jablka + jahody
hrušky
broskve
jabka+ meruňky
Je třeba vybírat dobře zralé plody, aby se nemuselo přislazovat.
Když je ovoce rozvařené, rozmixuji ho a zahustím čistou (bez mléka) rýžovou kaší MILUPA.
Plním do horkých přesnídávkových skleniček, ihned zavřu, dám do hrnce vařit (nemusí být ponořené) asi na 10 minut. Potom obrátím dnem vzhůru a nechám stát do druhého dne.
Takhle se velice snadno připraví zdravé přesnídávky bez cukru a dalších přísad. Spolehlivě mi vydrží do dalšího léta (pokud je dříve nesníme :-))).
Zatím se mi nestalo, že by nějaká byla zkažená nebo plesnivá. Ani neřídnou. Jenom ty jahodové časem ztrácí barvu.

Dala jsem naplněné skleničky od (hami, hippu), víčka pouze lehce nasazená na plech, zalila teplou vodou, aby byla třetina ve vodě, plech jsem vsunula do předehřáté trouby a nastavila teplotu na stupeň 4-5(mám plynovou), po 30 minutách jsem to vyndala, víčka co šla dotáhnout jsem dotáhla, některá se protáčela, ale co je důležité: všechny jsem otočila dnem vzhůru a nechala tak až do úplného vychladnutí. Z 30 skleniček se nechytla pouze jediná. Jinak všechny i ty co se protáčely


 ivaxx 


Re: KUŘECÍ MASO NA LIMETKÁCH 

(25.7.2006 13:38:25)
Ahoj, já peču kuře s jablky a je to moc dobré. Také dělám kotlety nebo kuřecí řízky s půlkou hrušky (lépe zavařené, nebo lehce předvařené) a se sýrem. Výborné jsou také kuřecí kousky s ananasem - buď v troubě nebo na pánvičce.
 Renus 


Re: Re: rada 

(26.7.2006 11:37:36)
Dalším způsobem, který se používá v Japonsku na jakoukoli zeleninu - prosolit, dát do krabičky s víčkem a protřepávat aspoň minutu jako v šejkru. Dát do lednice. V případě zelí opakovat co půl hodinu. U okurky (na kostičky) je to po půl hodince hotovo a je to výborné, lze přidat kapku dobrého oleje, světlé(!) sójové omáčky, co kdo rád...
 Jitusska 


Domácí ovocné přesnídávky 

(6.8.2013 20:23:51)
Holky, prosim, mate někdo vyzkousene přesnídávky bez cukru? Myslim tim, jestli vydrzi do zimy a nezkvai mi?? Pŕoste ciste ovoce, voda a zavarit??? Dekuji moc!!

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.