| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy

 Celkem 48 názorů.
 Fren 


Téma: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 9:41:14)
Koupila jsem tento tekutý cukr s výše uvedeným označením,je toho O,5 l,stálo to 74,-Kč.Zajímalo by mě od lidí znalých,jestli jde tedy o zdravější slazení než s bílým cukrem.Píši na etiketě toto:
- glykem.index 25
-vhodné pro kojící matky,děti i diabetiky
- výrobce čr,bruntál
- velmi názkká kalorická hodnota
-vysoká sladivost
- 72% fruktozy a sladidlo:steviol glykosidy,pitná voda
-vhodný pro teplou i studenou kuchyni,výrobu marmelád,apod.
-neobsahuje konzervanty a chem.barviva
- vysoká sladivost
- sachardiy:98,64g,z toho cukry 98,64 g

co vy na to?Používám to hlavně do okurkového salátu,nádivky,běžně pití nesladíme a do buchet bych se to neodvážila použít,prtože nevím,jak bych odměřovala správné množství,aby to pak bylo poživatelný a nepřeslazený či nedoslazený.
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 10:22:44)
Skoro cokoliv je zdravější než bílý cukr (tedy ne umělá sladidla jako aspartam). Existují různé slady a sirupy, slady jsou zdravější, ale často mají poněkud rušivou (pa)chuť. Myslím přírodní sirupy jako agávový, javorový, rýžový apod., ne glukózovo-fruktózový, to už je, myslím, chemikálie.

Jelikož cokoli zdravějšího je několikanásobně draží než cukr, používám přírodní nerafinovaný cukr tam, kam ho přijde větší množství a chci zachovat "cukrovou" chuť - tedy především do moučníků, zbytek rodiny si ho dává do kávy/nekávy/kakaa. Kam stačí troška (třeba do zálivky na salát), používám agávový sirup. Cukr mám radši třtinový, řepný přírodní je taky dostupný, je to lokální potravina, ale není nijak zvlášť levnější a nemá takovou vůni a chuť.

Bílý cukr kupuju jen výjimečně na bezinkovou šťávu, hodlám jí vyrobit hodně a za nerafinovaný bych se nedoplatila.

Kdybys chtěla jo zdravé slazení za co nejnižší cenu, právě Sladovna Bruntál prodává pixle s 1,8kg sladěnky (ječný slad) po 90 Kč. Ale má to takovou trochu hořkou pachuť a moučníkům to dodává poněkud lepivou konzistenci.
 Míša 
  • 

Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 10:52:39)
A je skutečně obyčejný cukr tak strašně strašný, abych to až takhle šíleně řešila?

Mimochodem ono všechno je svým způsobem nějaká chemická sloučenina či prvek.
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 11:19:54)
To záleží na tobě, jaké máš životní priority a jakou roli v nich hraje strava ~;)
A taky kolik toho o rafinaci cukru a trávení sacharidů víš/chceš vědět.

Jasně, všechno je chemikálie, pro detailisty doplňuju, že jsem měla na mysli "uměle, průmyslově vytvořenou chemikálii"
 Míša 
  • 

Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:03:12)
Tak vzhledem k naší spotřebě cukru doma, navíc nedělám si iluzi čím sladí ve školní jídelně, v závodce a jinde kde se stravujeme, se nad tím odmítám zalamovat.

Co si hlídám je nepití ultraslazených nápojů dítětem a aby nejedla takový ty rádoby zdravý svačinky (brumík a podobně) jinak prostě všeho s mírou a vyhejbám se maggi, instantním jídlům, přesoleninám. A čemu se obloukem vyhýbám, to jsou "dětské párečky" "dětská šunka" pamatuju si, že jednou to v D-Testu pěkně servali.

Ale jestli si do půllitru čaje nasypu dvě lžičky cukru toho, nebo onoho to asi nevytrhne. A stejně si tam nakonec plesknu lžíci medu.

A do buchet používám melasu nebo sirob, nebo co to je, je to hustý, strašně černý, divně to smrdí, ale v buchtách mi to chutná jak zkaramelizovaný med.
 daba+holčička 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:46:57)
tak bílý cukr není uměle vytvořený, je to ten samý, jako honědý, jen je zbavený příměsí.
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:11:31)
Slovíčkařící diskuse mě tak nějak nebaví... je uměle vytvořený tak, že se uměle zbaví něčeho, co původní surovina obsahovala, a ještě za použití dalších uměle vytvořených CHEMIKÁLIÍ (diskuse o tom, jestli tam v nějakém stopovém množství zůstaly nebo nezůstaly, by mě taky nebavila). Ať si každý jí, co chce, a tvrdí taky, co chce, někdo se ptal, někdo odpoví, někdo věří, někdo nevěří, každého věc.
 daba+holčička 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:26:52)
no každopádně je to z metabolického hlediska to samé - sacharoza, v hnědém cukru můžou být nějaké tělu prospěšné látky navíc
 Žžena 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:32:51)
btw. psal tu onehdá angrešt, že drtivá většina hnědých cukrů, co jsou v prodeji, jsou bílé rafinované cukry, nakonec znovu dobarvené melasou nebo karamelem. Protože je to levnější vyrobit takto, než v cukrovaru dělat odbočky na drbání se s jednotlivými meziprodukty. Toliko k té nerafinovanosti hnědého cukru ~;)
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:56:00)
Aha.
Curovarničtí příbuzní říkají o tom dochucování to samé ~;).
Já jsem myslela, že prostě výrobu "nedokončí" a prodají dráž.
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:20:43)
To si právě nemyslím, protože to "něco navíc" hraje v tom metabolismu svou roli.
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:30:12)
Nehraje, roli hraje to jestli jde sacharozu, glukózu, fruktózu...








 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:59:30)
Myslím si, že hraje.

Doufám, že je tahle formulace dostatečně nezpochybnitelná ~:-D

Myslím si, že jsme velmi složité živé organizmy, ne kádinky, ve kterých probíhají jednoduché chemické reakce. A kromě toho ještě zdaleka nevíme o fungování lidského těla všechno.

Jestlipak všichni ti místní obhájci rafinovaných potravin pijí destilovanou vodu? Vždyť přece stejně je minerálů v obyčejné vodě jen zanedbatelné množství...
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 17:05:16)
Já se nesnažím obhajovat bílý cukr, jenom vysvětlit, že hnědým cukrem se moc nevyřeší, protože je to nemlich to samé.

 Žžena 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 17:08:53)
withep,
nenazvala bych se obhájcem rafinovaných potravin. Neobhajuji bílý cukr, když tvrdím, že hnědý není o nic lepší, notabene když je obvykle z toho bílého vyroben.
 Žžena 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:29:01)
withep,
jasně, tak já si jen dovolím přihodit pár odkazů na vyjádření angrešta, kterého jsi dnes zmiňovala ~;)
http://www.rodina.cz/nazor17540626.htm
http://www.rodina.cz/nazor17540687.htm
Stačí trošku se popídit ~;)
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:18:42)
Zmiňovala jsem angrešt v určité souvislosti, ne ve smyslu, že bych ji brala za nezpochybnitelnou autoritu, se kterou ve všem souhlasím (zrovna tady tak docela nesouhlasím).
 Tante Bante 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 19:55:05)
Pls, tedy v obchodě koulený třtinový cukr není přírodní nerafinovaný, ale rafinovaný a obarvený?
Je to tak i u těch, na kterých je napsáno, že vznikly krystalizací třtinové šťávy?
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:11:30)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:11:48)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:12:04)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:12:20)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:12:37)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:12:52)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(1.6.2015 0:13:06)
Krystalizací třtinové šťávy vznikne i bílý cukr. Takže takhle informace je sice pravdivá, ale nemá skoro žádnou hodnotu.
Něco jako oznámení na rýži,že je bezlepková.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:15:22)
Jo, furt ten samý cukr. Já to nějak blbě píšu.

 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 11:39:04)
Celá rodina dřív pracovala v cukrovaru. Bralo se to tak, že cukru jíst raději míň než víc.

Mezi cukrem ze třtiny,nebo řepy není žádný rozdíl. Ani odborník nepozná jestli jde o řepný nebo třtinový. Sacharoza je prostě sacharoza. Toho se využívalo za komunistů, když bylo embargo na Kubu, vozil se k nám třtinový cukr, přebaloval se a prodával na západ jako náš řepný.

Mezi rafinovaným je minimální rozdíl, ale je to geniální obchodní tah. Ušetří se část výrobního procesu a prodá se dráž než čistý.
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 11:51:26)
Optava:mezi rafinovaným a hnědým
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:17:42)
Myslíš rozdíl mezi RAFINOVANÝM třinovým a řepným, ne? Protože u nerafinovaného to pozná každý laik.

Ten geniální obchodní tah mi už párkrát vrtal hlavou. Chápu, že je levnější rafinovaný olej oproti nerafinovanému (lisovanému), protože u něj je mnohem nižší výtěžnost. Ale jak je to s cukrem...? Jestli to není proto, aby náhodou lidi nepřestali ten bílý cukr kupovat, kdyby poměry cen raf. a neraf. cukru odpovídaly nákladům...? ~5~ ~:-D
 Žžena 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:23:43)
withep,
myslím, že rozdíl ve výrobních nákladech mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem je naprosto zanedbatelný. A obchodníci by asi byli blbí, kdyby nerafinovanej prodávali levněji, když jim ho pod dojmem, že se jedná o zdravý zázrak, lidi ochotně koupí za trojnásobek ~t~
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:49:59)
Mezi rafinovaným, bílým cukrem z čehokoliv a ještě nečistot nezbaveným hnědým cukrem, je minimální rozdíl.
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:32:30)
S tím cukrem je to jinak než s olejem.I ten hnědý je vyrobený.

Ze suroviny se chemickým procesem vyrobí cukr, někde ke konci procesu vyzískáme krystaly cukru, poslední část je čištění (rafinace), výsledkem je čistá sacharoza.Bílý cukr.
Takže "přírodní" cukr je sacharoza s příměsí malého množství jiných prvků "nečistot".

Jestli jím čistou sacharozu, nebo sacharozu s malým množstvím něčeho, snad prospěšného, je uzuž skoro jedno. Tak jsem myslela ten minimální rozdíl, mezi hnědým a bílým cukrem, jakýmkoliv.

 Fren 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 11:16:45)
ježiš,taková palba různých druhů cukrů,tož to se v tom ted úplně ztrácím.S dovolením se tě budu ted postupně ptát,jo:~;)

1.přírodní nerafinovaný cukr
2. třtinový cukr
3.řepný přírodní cukr

- jedná se o bílé nebo hnědé cukry vlastně?

Jsou normoš k dostání v obchodě nebo alespon ve zdravé výživě?

Já v obchodě vídávám hnědý cukr a pak tam měli tuším hnědý cukr s melasou z Mauricia

Jsou ty hnědé nebo ty co jmenuješ ty třeba zdravější než ten tekutý co mám já?Moc nepeču,a na tu trochu použiju klasiku bílý cukr,stejně ho mám doma asi 3 kg.

Sladit něco a aby to mělo pak nahořklou chut a bylo to poživatelné jen se sebezapřením to fakt nee.




 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 11:25:54)
No, až se tady objeví angrešt, tak mě třeba pokárá, že se nevyjadřuju úplně přesně ~k~
Když píšu přírodní, myslím nerafinovaný (a obráceně). Většinou je více či méně hnědý, ale zároveň to, že je cukr hnědý, ještě neznamená, že není rafinovaný (může být barvený karamelem).

Já jsem přešla na přírodní cukr právě v době, kdy jsem pekla málo - takže mě to nestálo až tak moc peněz. Teď už peču víc, tak jsem slevila z pořadavků a kupuju ne-bio. Ale do zálivek apod. nějaký ten sirup zkus, dodá novou, zajímavou chuť, stejně jako různé druhy olejů (teď zrovna ochutnávám olej z vlašských ořechů).
 Žžena 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:05:34)
Cukry hnědý, bílý, sirupy ze všeho možnýho, to je prašť jak uhoď. Prostě sácharóza, případně sacharóza se zanedbatelným množstvím jiných látek.
Jediná zdravá volba je SLADIT MÉNĚ.
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:23:39)
Sirupy, řekla bych, obsahují i nějaké polysacharidy, slady určitě. Prašť jak uhoď to není, protože ty minerální látky a vláknina, které se rafinací odstraní, pak chybí při trávení, a to má na zdraví negativní dopad.
 Žžena 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:28:36)
withep, na zdraví má negativní dopad to, že příjem cukru je v naší kultuře obrovský ve srovnání s tím, na co jsou naše těla stavěna. Hnědý cukr je jen lhaní si do kapsy, že když jím sladím, neškodím si. Ve skutečnosti by mnohem zdravější volbou bylo např. skrouhnout množství cukru na polovinu (nebo míň). Mkmochodem když dáš do sladkých jídel polovinu cukru než je v receptu, pořád jsou dobrý, zkus to. A taky pomáhá sůl, její přítomnost v pokrmu zvyšuje vnímání sladké chuti.
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:33:17)
To vím a dělám :-)

Mně stačí fakt málo, třeba ovesnou kaši si nesladím vůbec, stačí mi přirozená nasládlost obilí. Nesladím kávu ani čaj, nepiju šťávu, jen vodu. A na zbytku rodiny testuju, co ještě snesou, teď končí sezóna rebarbory, to muž opakovaně brblal, že mohl být koláč i sladší ~k~

Ale i když sladím o polovinu méně, pořád je nerafinovaný cukr menší zlo než bílý. Musela bych nesladit vůbec, aby to bylo nastejno ~;)
 Fren 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 15:18:04)
withep,o rebarboře jsem zrovna taky četla,že se nemá valit hodně,není moc zdravá a jakože teple zpracována že tělu víc škodí jak prospívá.Tak bacha na to! Jsem to čeetla,když jsem studovala z čeho nejlíp dělat ovocné štávy.
Díky za "sladký" rozbor,no moc jste mi neporadili v mém konkr.případě s tím tekutým cukrem ale~;)
 withep 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 15:42:42)
Vím, ale roste nám tady pod oknem a je to první "ovoce", tak si ji v květnu prostě párkrát dáme. Ještě tu mám pár kuliček zimolezu, to by byl hodně miniaturní koláč ~k~. Nejsem žádný ortodoxní zdravožravec, jen si poslední roky čím dál víc uvědomuju, že nijak zvlášť zdravá naše populace není, a že není divu, vzhledem k tomu, co jí (samá bílá mouka, bílý cukr, rafinované oleje a ztužené tuky, průmyslově vyrobené masné a mléčné výrobky, zelenina, když už, tak nahnaná umělými hnojivy a minerálně chudá, to samé ovoce...). Tak se snažím aspoň doma dostat do sebe i zbytku rodiny něco trochu prospěšného nebo aspoň méně škodícího.

Oproti běžné populaci jíme zdravěji, ale pořád je co zlepšovat. Zrovna minulý týden po střevní viróze jsem to málem dotáhla až k breathariánství ~t~
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 12:32:02)
~R^jo, jo. Všeho s mírou.

Sirup, kompoty, marmelady - zahřátím se sacharoza mění na glukózu (nebo tak něco), ovoce dodá fruktózu (i když nevím jestli to se teplem taky nějak nemění), a to zas tělo jinak zpracovává
 karma 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 13:35:09)
ale bacha u kmpotů a marmelád, tam plní cukr fci konzervantu, co vím, snížením hrozí pokažení, (až zdraví škodlivost ) výsledného produktu.

Jinak co vím, tak např melasa má opodstatněný v bio kvalitě, ale jinak by melasa obsahovala (krom prospěšných prvků) i dost sajrajty...řčíkal mi otec, vyrostlý v cukrovaru-děd byl ředitel~:-D)
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:07:32)
Však jo, já nepíšu že dávat míň do zavřenin, než je potřeba. Ale že lžička marmelády je lepší než lžička cukru do pusy:-)
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:34:18)
No, naši tvrdí, že sajrajty obsahuje melasa i hnědý cukr.
 karma 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:40:52)
jasně, jakože se stopovými prvky tam zůstane i větší zbytek sajrajtů. Já tomu moc nerozumím, ale je to logické, melasa je meziprodukt a hnědý cukr (pravý, ne ten dobarvený) je taky meziprodukt....ještě nedoběhla ta rafinbace, která vypláchne vše (prvky i sajrajt). Právě proto asi má to označení bio zde své opodstatnění (pěstování šetrně=mín sajrajtů:-))
 wer 


Re: Tekutý cukr Fruktoza a Steviol glykosidy 

(31.5.2015 14:52:59)
Přesně!

 karma 


ad stevia 

(31.5.2015 14:44:46)
před nějakou dobou, trpící těh.cukrovkou, jsem tady škodlivost/prospěšnost stevie zjištovala, Angrešt mě upozornovala, že stevia (prezentovaná v současnosti ajako zázrak) opravdu může být v těhu genotoxická. Jako při diabetu, hubnutí atd má asi její užotí jako můlo kalorická varianta sladidla opodstatnění, ale třeba v těhotenství jsem ji použila jen párkrát...pro zichr. Používá se myslím opravdu krátce, nemusí být patrná všechna rizika...aler to asi zakladatelku až tak nezaqjímá, že?:-)
 Fren 


Re: ad stevia 

(31.5.2015 15:20:22)
určitě zajímá,díky. No nakonec nás budou muset zabít,jak budem přezdravělé,žejo~;)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.