| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S dětmi v restauraci

 Celkem 75 názorů.
 Marta 
  • 

Paráda 

(23.1.2009 9:31:16)
Článek v celku dobrý, i když by mě zajímal často názor těch dětí:)
My jsme s dětmi chodili od mala a jsou vychované, slušné, neječí apod. Akorát někdy je malý problém v tom, že si právě chodíme do restaurace popovídat. "Přišli jsme si sem poklábosit, dobrého vína a dobré společnosti užít!" Jsme schopni tam sedět 2-3 hodiny a mnoho číšníků není zvyklých na takové hosty a strašně všechno ženou. Mám ráda, když je obsluha rychlá, ale ať mě nehoní a nevyhánějí. (V našem regionu máme zmapováno, takže rychloobčerstvovací stanice vynecháváme:)
 Insula 


pro jak staré děti 

(23.1.2009 10:59:00)
Mě by spíš zajímalo, pro jak staré děti jsou tyto rady???? Pro moje děti tedy asi ne, zvlášť pro syna (dcera 5,5 - syn 3). Už vidím, jak mu všechna ta pravidla vtloukám do hlavičky. ~t~ Obecně s dětmi do restaurací nechodím. Párkrát jsme samozřejmě byli (třeba na dovolené), ale pro mě to tedy byl "očistec". Jsem nervózní, že něco provedou, vylijí apod. Také "dlouhé" čekání na jídlo je nebaví. Nejraději by lítaly.
Ale teď na horách jsme byli v jednom hotelu, kde restaurace přímo navazuje na prostor, kde si děti hrají a to bylo opravdu skvělé. Ale tady u nás v okolí nic podobného není. ~;(( A mě prostě není příjemné to spojení děti a restaurace. Možná až budou ještě trochu větší a budou schopné respektovat pravidla.
 ALianan 


Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 11:33:08)
Já chodím s prckem (2 roky) do restaurace dost často, ale nedovolím lítaní křičení atd. Nesnáším, když si s mužem vyrazíme do restaurace a ruší nás nevychované dítě, jeho maminky na to kouká a nic neudělá.~q~
 jana 
  • 

Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 13:19:25)
Jedna věc je nedovolit lítání a křičení, druhá věc, zda to je malé temperamentní dítě schopné delší dobu vydržet. Nutit dítě plné energie sedět v klidu třeba hodinu na židli a nudit se je pro všechny očistec. Pak je třeba návštěvy restaurací odložit na později.
 Insula 


Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 13:20:34)
No, právě. Dcera sedět vydrží, ale syn je "péro". ~t~
 Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 
  • 

Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 13:46:55)
s tím naprosto souhlasím.Když bylo Klárce 2.5 roku,byli jsme na výletě a taky na jídlo v restauraci,v jéjím případě to bylo v pohodě,dokázali jsme se s ní domluvit,chovala se tak hezky,že i číšník byl překvapen,že takové malé dítě se umí chovat v restauraci,ale s Terezkou ani nemáme odvahu to zkusit,doma u oběda je to katastrofa a můžem se snažit sebevíc,výsledky nikde.Už začínám mít křeče,když si vzpomenu,že v září má nastoupit do školky
 kreditka 


Re: pro jak staré děti 

(24.1.2009 10:25:57)
Naše malá nevydrží na jednom místě sedět 5 minut, v restauraci jsme s ní byli jednou a to na svatbě, kde bylo více dětí a nikomu lítání nevadilo ~;)

Jinak luxusní restaurace není nic ani pro mě, nebyla bych si to tam schopná vychutnat, pořád bych se bála, že tam udělám nějaký trapas (třeba bych dopila ten kompot ten miluju) ~:-D
 VlastaN 


Podniky vhodné pro děti 

(24.1.2009 19:38:16)
My jsme se starší dcerou - dnes je jí 5 let do restaurací chodili, ale od té doby co máme děti dvě, to děláme jen výjmečně. Hlídat dvě torpéda, která nedočkavě čekají, než jim přinesou jídlo je někdy dost hrozný. Vyjmečně do restaurací chodíme, ale snažíme se vybírat podniky vhodné pro děti, samozřejmě nekuřácké a když je tam dětský koutek, je to ideál.
Stejné je to i s dovolenou, jezdíme se známými, kteří mají také děti a pronajímáme si celou chatu, nikdo se na nás potom divně nedívá, když se zrovna naše děti u jídla rozčilují, že nebudou jíst to nebo ono. A úplně nejvíce se nám osvědčily dovolené pořádané výhradně pro rodiny s dětmi. Před týdnem jsme se z jedné takové vrátili, byly jsem týden na horách a děti i my jsme si to báječně užili. Samé rodiny s dětmi, které si výborně rozuměly. Chcete-li to zkusit, podívejte se na www.pobytsdetmi.cz .
 kreditka 


Re: Podniky vhodné pro děti 

(24.1.2009 22:47:35)
Dík za odkaz vypadá to parádně, snad za rok ~n~ money, money money ~Rv
 DrMIK 


Re: pro jak staré děti 

(21.2.2009 1:10:55)
Rekla bych, ze vase automaticke spojeni NEVYCHOVANE DITE je docela nevhodne. Prece vsichni dnes uz vime, ze jsou deti ruznych povah a temperamentu, stejne jako dospeli a nekdo ho ma proste vic a nekdo min. Vetsina rodicu urcite radeji zvoli restauraci, kde jsou deti vitany a "tolerovany" a v takovem pripade dospeli bez deti maji moznost zvolit restauraci, kde deti nepotkaji. U sebe same pozoruji, jak mi po narozeni meho vlastniho syna pribylo porozumeni pro ostatni rodice. Ne vzdy je to snadne, chce to hodne trpelivost a nelibe okoli rozhodne nepomaha. Treba ta maminka nemela jinou moznost, nez dite vzit sebou a je rada, ze muze vypnout a proste si ditka chvili nevsimat? Podotykam, ze muj syn je "nastesti" take jednim z tech, na ktereho okoli peje same chvaly, vyborne se s nim od malinka cestuje i chodi do restaurace. Ale za to jsem ja o to vic vdecna a snazim se byt vice chapava vuci ostatnim, co to tak "jednoduche" nemaji. Vsem malym i velkym preji dobrou chut pri jejich dalsim spolecnem stolovani:-)
 zuzkasim 


Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 13:35:17)
Mám syna 3,5 roku a tato pravidla mu vtloukám do hlavy vlastně denně. Běžně jíme doma, v restauracích pouze na výletech a na dovolených, ale zatím jsme neměli žádný velký problém. Dříve jsem si brala s sebou do restaurace bryndák a dítě krmila, teď už se nají sám a bryndák nepotřebuje. Ví, že pusa se utírá ubrouskem (doma u stolu máme také krabičku s ubrousky), že se nemlaská ho pomalu učíme teď, že se nesrká ví už dávno. Jí zatím vše lžičkou, což je myslím odpovídající věku a ze sklenice se zhruba od 2 let umí také napít. U jídla si normálně povídáme, ale ví, že s plnou pusou se nemluví. Čekání na jídlo v restauraci bývá občas problém, obvykle s sebou míváme nějaké to autíčko, hrává si s pivními tácky atd. Když je jen s námi, dá se to, ale na dovolené a občas i výlety jezdíváme s celou bandou známých, kteří mají děti podobného věku a to se pak ti naši rarášci štengrují a je už horší je ukočírovat.
Zažila jsem jednu moc příjemnou restauraci tuším v Chrudimi, kde dětem přinesli nějaká leporela, papír a pastelky, aby jim ukrátili čekání. Takže si myslím, že tyhle rady jsou pro věkovou kategorii všech dětí, samozřejmě přizpůsobené jejich schopnostem.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 18:51:52)
Trošku mě udivuje, že dítě 3,5 roku jí pouze lžící! Mám syna, který bude mít 3 roky a že maso, tedy hlavní jídlo, se jí vidličkou a nožem. Vidličku začal používat před druhým rokem a nůž také vždy "potřebuje". Snaží se krájet, na brambůrku mu to jde super a masíčko se také snaží. Nůž začal "potřebovat" asi po druhém roce, bylo to za nějaký měsíc po vidličce.
S dítětem v restauraci je to těžké, mám lumpíky 3 a někdy je to pěkný mazec. jednou jsme tak dlouho hledali nějakou restauraci, kde půjdeme (vezli jsme si starší dvě z lázní, měli to mít jako odměnu - obídek v restauraci) až jsme nakonec skončili u mekáče!!! Děti se mohly vylítat a nikomu to nevadilo - je tam vše pro děti, koutek, průlizka..., hrály si, ale neřvali. Nakonec se jim to určitě líbio více, než sedět vzorně v restauraci a čekat, až nám donesou jídlo. Ale na častější výlety to není.
 zuzkasim 


Re: pro jak staré děti 

(23.1.2009 22:39:20)
Je fakt, že děti máme zatím dvě a většinou na ně býváme dva, takže se to dá, ovšem záleží také na tom, jak se děti vyspí. Ale celkově bych v návštěvě restaurací s dětmi problém opravdu neviděla.
Jinak máš asi docela neobvyklé dítě s tím příborem, protože můj syn začal sám jíst v těch 2 letech (mám tím na mysli opravdu se sám krmit a sníst celé jídlo sám), dříve to spíš zkoušel nebo sám snědl pouze část. Po 3. roce jsme odbourali bryndák a umí sníst bez nehody vše včetně polévky (jasně, občas se mu nehoda stane, ale to mě taky). S vidličkou a nožem asi začnem postupně před tím 4. rokem. Vidličkou jí to, co chce, ale s nožem jsme to opravdu ještě nekombinovali. Mám hodně kamarádek se stejně starými dětmi a nikdo z těch dětí ještě příborem nejí, takže najíst se v 3,5 letech lžící považuju za naprosto standardní. Ptala jsem se i ve školce a tyto nejmladší děti mohou jíst lžící.
 Šárka, dvojčata 4 roky 
  • 

Re: pro jak staré děti 

(24.1.2009 4:30:31)
Já mám dvojčata páreček a jsou jim 4roky.Pro mojí dceru je příbor samozřejmostí,pro kluka ne.Jí příborem jen když má chuť.
Prostě každé dítě je jiné.
 2 sluníčka 


příbor 

(24.1.2009 13:07:44)
Jano, to máš někdy těžký. Dcera 4 roky jí doma příborem, ale ve školce k mému údivu jedí pořád pouze lžící.. ~d~
 Insula 


Re: příbor 

(24.1.2009 18:54:34)
U nás taky. Dcera šla do školky a uměla jíst příborem, ale ve školce jim standartně dávají lžíci. Až jednou si mi "stěžovala" a tak jsem jí řekla, ať poprosí p. učitelku o příbor a od té doby jí dávají příbor. Jsem zvědavá, jak to bude teď se synem. ~;)
 Marta 
  • 

Re: pro jak staré děti 

(26.1.2009 8:10:27)
No, dceři jsou tři a synovi třináct. Ale chodíme s nimi cca od půl roku.
Osobně si myslím, že dodržovat Guta-Jarkovského je nesmysl. Ale z mé vlastní zkušenosti se děti ta základní pravidla naučí líp, když na to mají spoustu času a tak nějak to jakoby pochytají s tím, jak rostou.
Nejhorší jsou děti, které v restauraci nikdy nebyly, rodiče je tam vezmou poprvé v bůhví kolika dětech a je to stresová situace pro všechny. Návštěva restaurace by měla být pohodovým zážitkem a ne trestem.
 & 


Re: pro jak staré děti 

(26.1.2009 8:46:40)
Marto,

Souhlas. Taky hodne zalezi na tom, jak stolujete doma. Kdyz ditko i doma vidi, ze se nemlaska, nestrka nuz do pusy, nemluvi s plnou pusou, a pocka se az ostatni dojedi, tak ho neni potreba nijak zvlast pripravovat na navstevu restaurace.
 Jana, 1 dcera 


Pro jak staré děti... II. 

(28.1.2009 23:21:30)
S názory souhlasím, byť bych dítě od narození do lokálu netahala. A při pohledu na matku v šestinedělí s dítětem přicucnutým k prsu mě sice vyloženě nepobuřuje, ale předpokládám, že dítě by mělo být aspoň jakž takž v klidu a mimo dosah zbytečně zatěžujících dalších bacilů a infekcí, jak od spolusedících hostů, tak i z klimatizací. S naší holčičkou jsme to už několikrát zkusili někam společně vyrazit, zhruba od jednoho roku, kdy ještě náš peciválek nechodil, ale přesto v židličce vždy vyváděla tak, že to bylo spíš o nervy a tak nějak při tom i zůstalo. Máme halt extrovertního divocha, který nám doma sice v židličce u jídla vydrží, ale v restauraci se nenechá od nás rozptýlit ničím a vyžaduje špacírování a prozkoumávání terénu. Takže si "poklidné", nebo aspoň lehce "oddychové" posezení s nyní téměř 2letou ani nedovedeme představit. To pak ale návštěva restaurace tak nějak ztrácí svůj smysl... Rozhodně v tom z těchto důvodů přestat nemůžeme, ale nějak vnitřně ty momenty odsouváme (byť bychom měli ze zvykacích a výchovných důvodů činit pravý opak). Pro nás ale bude skutečně zjevně nejlepší vyčkat, až si to doma všechno obrousíme, naučíme, nemá smysl to lámat přes koleno, pro prcka i pro nás. Je to o človíčku. Ale kdyby to mělo záležet na tom, jestli jsme chodili od narození "dostatečně často" do restaurace, aby si zvykala, tak si tak nějak říkám, že kdybych se mohla rozhodnout znovu, rozhodla bych se stejně. S námi rodiče restaurace také příliš nevymetali a většinou to bylo za odměnu. A stále mám ten dojem, že mi snad v životě toho tolik neuteklo... Snad tím nehendikepuji ani svoje dítě...
 Lizzie 


Kuře 

(23.1.2009 10:24:31)
Není náhodou výjimka u kuřete? Že se může jíst rukama. Já se ho tedy naučila obírat příborem, protože např. v jídelně apod. bych byla jak čuně a tam to bývalo poněkud nepraktické, ale mám pocit, že jsem to někde zaslechla.
Jinak - je hezké jíst v příjemném prostředí a s příjemnými způsoby, ale přiznávám, že doma jím kolikrát jak buran.
 fisperanda 


Re: Kuře 

(23.1.2009 10:46:08)
Lizzie, u kuřete platí výjimka a může se jíst rukama. Já jsem si kolikrát nebyla jistá, třeba v práci, všichni kolem tam piplali kuře vidličkou. Takže jsem zahlásila "doufám, že vás to nepohorší, pustím se do toho rukama" a najednou ta radost u stolu, když ostatní mohli též odložit vidličku :)) Jsou to blbiny, ale přece jenom... člověk nechce být za křupana :)))
 Lizzie 


Re: Kuře 

(23.1.2009 10:50:03)
:OD
 Insula 


Re: Kuře 

(23.1.2009 11:01:53)
Ano. Dokonce myslím, že i kachna a husa. Ve správné restauraci by ti měli přinést misku s vodou na ruce a ručník. Ale setkala jsem se s tím jen jednou v životě. ~t~
 Ráchel, 3 děti 


Re: Kuře 

(23.1.2009 13:35:23)
veškerá drůbež se může brát do rukou, jiné maso ne. Ale já se naučila jíst příborem i to kuře, není to až takový problém.
 Meluzína78 


Zajímají mě reakce na článek 

(23.1.2009 10:30:42)
sama jej považuji za velmi dobrý a i pro mnohé dospěláky za velmi přínosný. Konkrétně tato záležitost (děti a restaurace) mi poslední dobou často zaměstnává mysl. Bydlím na malém městečka (cca 13tis.obyv) a zdejší zvyky, nebo spíš zlozvyky jsou strašlivé. Ne všichni se neumí chovat v restauracích, ale je jich dost. A především děti nemají vštípené základní (alespoň základní, tzn. tak max polovinu pravidel obsažených v článku) pravidla slušného chování u stolu a podíváte-li se na jejich rodiče - je jasné, proč. Moc nechápu rodiče, kteří pozdě večer (rozuměj cca od 20,00hod.) berou malé děti (0-8 let) do restaurací, kde je nakouřeno apod. a to na víc ve všední den, kdy si myslím, že mají být v postýlkách. Chápu, že je to tam nebaví, nechtějí 3 hodiny sedět u stolu a nudit se, ovšem mě, jako platícího zákazníka jejich běhání a ječení velmi velmi obtěžuje. Nedávnos e mi stalo, že k nám ke stolu stabilně lezlo dítě (tak cca 2 roky), na jednu židli, na druhou. Posílali jsem ji pryč. Vše vyvrcholilo tím, že nám malá začala hrabat prackou do talíře a rodiče se smáli ... Požádli jsme číšníka o nápravu, chudák, se zlou se u rodičů potázal.Mě naši jako dítě brávali do restaurací na obědy a učili mě používat mnohé příbory a ostatní pravidla. Napřed doma, pak v restauraci a dodnes jsem jim za to vděčná.
 fisperanda 


Re: Zajímají mě reakce na článek 

(23.1.2009 10:56:28)
Čapla bych děcko za límec a odvlekla ho k matce. Ta by dostala kapky, že by jí přestalo chutnat. Nesnáším bezohlednost a nikdy bych nedovolila, aby moje dítě někoho otravovalo. Když jdeme do restaurace, jako rodina, tak si to užijeme. Znamená to, že jsme připravení na to, že dcerka se může začít nudit. Vyhledáváme restauračky s dětským koutkem, pokud máme čas, prohlídnem recenze na restauraci, jak se chová obsluha. Pro dcerku s sebou potom vždy vezmeme omalovánky nebo nějakou zábavu. Nezdržujeme se v restauraci příliš dlouho, po hodině a půl už stejně dcerka začíná být neklidná. Hamba by mě fackovala, kdyby šla sahat cizím lidem do talíře.
Jiný je to třeba v létě, kdy chodíme do hospody na letní zahrádku, tam mají děti pískoviště, hračky, máme tam spoustu známých a můžem vykecávat celý odpoledne. Děcka si hrají, dostanou najíst, napít a pokud přijde dcerka za někým ke stolu, kdo se jí obzvlášť líbí, několikrát se zeptám, jestli její přítomnost nevadí. Ale to je jiná situace a daleko uvolněnější atmosféra.
Každopádně nechápu, že si někdo vezme děti do restauračky, která je trochu reprezentativní a lidi tam jdou když chtějí mít slavnostnější atmosféru, rodiče s dětma tam sedí hodiny a hodiny, vykecávají, dětí si nevšímají a s děckama pak zápasí hosti.
Pokud si chci s někým pokecat, tak si zajdu s kamarádkou / kamarádem na pivo večer a nebudu zbytečně nudit dítě v restauraci, kavárně atd... několik hodin.
 Meluzína78 


Re: Zajímají mě reakce na článek 

(23.1.2009 11:04:07)
panebože Fisperando, díky za tvou reakci, jsi jedna z mála matek (tedy možná ne, ale v mém okolí se tolik takových nevyskytuje), která má takový, řekla bych zcela zdravý názor. 100% souhlas se vším, co píšeš ~R^
 Winky 
  • 

Re: Zajímají mě reakce na článek 

(23.1.2009 12:15:38)
reakce na článek - jsem dost rozpačitá. Píšou tam to co každý normální člověk ví, nic objevného. Navíc vykládat tohle tříleťákovi je zbytečná námaha a sedmiletýmu zas pod jeho úroveň...Právě kdyby autor radši poradil rodičům co lze vzít s sebou jako eventuelní nenápadnou zábavu pro děti atp. Ráda stoluju hezky, v klidu a příjemně, ale aby na mě v restauraci dělala obsluha blbý kukuče že odkládám vidličku semhle místo támhle, na to si nehraju. Když se náhodou situace zvrtne a děti by rušily, buď s omluvou a dýškem objednávku zrušíme, popř. hned zaplatíme a jdeme.
 Meluzína78 


Re: Zajímají mě reakce na článek 

(23.1.2009 12:30:47)
Víš, Winky, je pravda, že to není nic objevného, ale já mám zkušenost, že ani zdaleka toto není všem lidem vlastní. Právě jsem přišla z oběda a občas se nsetačím divit,když vidím, jak někteří mí kolegové stolují ... Třeba kolegyňka (lepá to, krásně upravená děva) automaticky olizuje nůž a strká ho do pusy, smrká na talířem svým i ostaních a ani jí nenapadne, se od stolu trošku odklonit atd. Proto mi ten článek přišel pěkný. Jinak u náse je jedna (bohužel JEN JEDNA hospůdka), kde mají pro děti nachstány zvláštní stolečky, celou hrací místnost, hlavolamy, stolní hry, pastelky a pod. a tak je to fakt paráda a ještě zvlášť pro prcky (já nevím, tak 1-5 let) a zvlášť pro větší. Ale to je vyjímka. To mě jen tak napadlo, když jsi psala o té zábavě. Škoda, že takových hospůdek není víc. Pak se děti nenudí ani neruší okolí
 Babsi+2 


Berem je ale... 

(23.1.2009 10:36:02)
z "rejžičky" mi teda běhá mráz po zádech. Tu bych si nedala
 wer 


Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 10:53:07)
moje děti vždycky jedli dobře a chovali se hezky, blbý je zvyk ve větší společnosti že se dětské porce nosí až nekonec,to nechápu
na jedné svadbě v rodině dostaly děti svůj stůl,trošku bokem a bylo to bezva,náhodou tam nebyly žádné vyloženě malé děti tak od 6let nahoru,děcka byli nadšené bavili se po svém, nás nic nerušilo ~R^

zažila jsem maminku ,která tříleté dítě honila po restauraci s talířem v ruce a zaběhu se mu snažila vrazit sousto do pusy:-© prý se jinak nenají,no to bych ho nechala hlady a dokrmila až doma~q~
 Verča (2 děti) 
  • 

Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 11:02:38)
Taky mne štve, když dospělí už mají jídlo a děcka ještě ne. Ale znám i pár restaurací, kdy se číšník jako první ptá, co budou pít děti a jestli pro ně chceme hned objednat. A hned posílá kolegu, aby to v kuchyni vyřídil, aby mrňousci nemuseli čekat. Máme taky oblíbenou hospůdku, kde zašli k ještě větší dokonalosti a když by děcka musely dýl čekat, tak se ptají, jestli jim můžou dát aspoň trošku nějakého "zobání", což obnáší nakrájenou zeleninku a rohlík na kolečka. Opravdu troška,ale mrňata potěší (a je to pozornost podniku). ALe taky tam mají na zdi velkým písmem jakási pravidla pro rodiče, kde mimo jiné upozorňují, že děti nesmí rušit ostatní hosty a na běhání že je dětský koutek.
 Lucka 345 


Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 11:29:14)
Občas chodíme do pizerie (máme tu takovou lepší, spíš klasická restaurace), tam mají děti prostírky, na které se dá malovat. A při čekání jim přinesou pastelky. ~R^
 Babsi+2 


Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 11:38:17)
jé to je dobrý nápad. Já se s našima prckama do restaurace poslední dobou bojím. Před rokem se chovaly slušně ateď, jakmile překročí práh, jsou z nich spratci nr.1
 Mortadela 


Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 11:53:36)
Nám se zatím nestalo, že by dětské jídlo přinesli až nakonec, ale co není, může být. Spíš jsem se setkala s tím, že v restauraci odmítli dát dítěti jenom přílohu, třeba samotnou bramborovou kaši nebo samotné hranolky. Trvali na tom, že přílohu dávají jedině k masu. Třeba mi to někdo vysvětlí?
 MishuI 


Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 12:46:04)
Co na tom nechápeš?Podívej se na cenu přílohy a na cenu celého jídla a musí ti být jasné,oč restauraci jde.Zkus navrhnout,že zaplatíš CELOU porci,přestože maso nechceš.Uvidíš,jak to půjde!~t~
 markéta 
  • 

Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 23:04:26)
Já to řeším tak, že si k některému dospěláckému jídlu dáme dvojitou přilohu. Takže objednávka nezní "řízek, hranolky a pro malou hranolky", což by byla samostatná příloha, kterou nedávají, ale "jednou řízek, dvojité hranolky a talíř navíc" :-)
 Lucka 345 


Re: Berem je ale... 

(24.1.2009 8:39:27)
Přesně tak. Navíc máme mlsouny, takže jim prostě odebereme kousek od sebe. Prostě se mi stalo, že jídlo vůbec nejedli, protože maminka ho dělá jinak. A nebaví mě nosit si ho domu v krabičce. ~f~
 Mortadela 


Re: Berem je ale... 

(26.1.2009 7:45:46)
Skvělý řešení, díky. ~R^
 rybushka 


Re: Berem je ale... 

(23.1.2009 14:16:38)
A to vám to nedali, ani když vy jste si dávali normoš jídlo?

já to chápu, že je to obrana, aby si lidi nedali jen hranolky a nezmizeli

Jestli jste jedli vy a oni to stejně nechtěli dát, tak jsou pitomci a já bych si to objednala jako přílohu navíc ke svému jídlu
 vlad. 
  • 

díky za dnešní dobu 

(23.1.2009 12:02:33)
Článek mi příjde trochu "divný". Naprosto se mi vybavuje ta trošku stísněná atmosféra, když jsme s rodiči šli do restaurace, aby to vše bylo jak má být. Pro nás to prostě není žádná zvláštní příležitost jít si s dětmi někam sednout, na jídlo, nebo třeba jen na džusík a kávičku. Asi je to tím, že bydlíme ve velkém městě. Takže se s přítelkyněmi při hezkém počasí potkáváme venku, v opačném případě v restauraci nebo kavárničce. Pokud byly děti malé, byla to naprostá pohoda, stačilo vybrat někuřácký podnik. Když jsou děti větší, chodíme tam, kde je dětský koutek nebo aspoň dětský stoleček. Kreslení nebo nějakou zábavku máme vždy s sebou. Myslím, že děti naprosto jasně chápou, co to je být v restauraci - je to jako jakákoli jiný veřejný prostor a je třeba respektovat pravidla. Máme jasně nastavené hranice: zlobíš, proběhne napomenutí a tzv. poslední šance, v opačném případě žádný džusík nebude. Taky člověk musí být soudný a nevysedávat tam hodiny, děti to jistě přestane bavit.
Jsem ráda za dnešní dobu, že je kam zajít, že je více nekuřáckých podniků a restaurací přátelských dětem.
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Samozřejmá součást výchovy 

(23.1.2009 12:53:38)
K pravidlům slušného chování: drůbež s kostí je možno obírat i prsty, servíruje se za tím účelem vlhký ubrousek (či miska s vodou); do slušného podniku vchází první žena, jako do kterýchkoliv jiných dvěří. A radit dětem ohledně stolování během jídla - proč by to mělo někoho v okolí rušit více než hovor na jakékoliv jiné téma, je-li přiměřeně hlasitý?
K dětem v restauraci: chápu to jako zcela samozřejmou součást výchovy, že děti bereme s sebou na obědy, večeře, zákusky ... Jsou na to zvyklé od nejútlejšího věku, chovat u stolu se umí (příbory a ubrousky používají odmalička běžně i doma), komunikovat s obsluhou také umí. Zádnou katastrofu nikdy nikde nezpůsobily. Pochopitelně navštěvujeme podniky nekuřácké (nebo kde lze sedět mimo dosah kuřáků), nejlépe ještě takové, kde jsou na děti nějak zařízeni - dětský koutek, hračky, dětské menu ... a hlavně kde podávají co nejkvalitnější jídlo. Uznávám, že v Cechách není úplnou samozřejmostí takové všude najít, bohužel. Na zabavení během čekání na jídlo lze vzít knížky, kreslení, karty, drobné hračky, malé kostky ... A samozřejmě je nutné počítat s tím, že je-li to akce rodinná, dospělí si nemohou povídat nerušeně jen sami mezi sebou, dětem se musí v konverzaci věnovat stejná pozornost jako dospělým.

 Raduuzka 


Re: Samozřejmá součást výchovy 

(23.1.2009 13:21:22)
myslím,že vchází jako první muž a přidrží ženě dveře..
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Re: Samozřejmá součást výchovy 

(23.1.2009 13:48:38)
U nás se vcházení muže jakožto prvního skutečně léta tradovalo z důvodů v článku zminovaných, ale ve světě to prý zvykem není. Např. paní Eliška Hašková Coolidge (bývalá spolupracovnice v Bílém domě, nyní poradkyně v otázkách etikety) se tomuto českému zvyku velmi podivovala. Ale muž ty dveře samozřejmě otevře a podrží, aby žena mohla vejít, to ano.
 Radka + 2 
  • 

první muž 

(23.1.2009 18:03:00)
My jsme se na etiketě také učili - první vchází muž. Abychom si to lépe pamatovali - s poznámkou, aby vyfasoval úder případného letícího poháru nespokojeného zákazníka on :))
 lklasinka 


Re: Samozřejmá součást výchovy 

(24.1.2009 7:29:03)
tohle mě taky udivilo, vždycky jsme se všude učili že do restaurace vchází první muž, náš občankář nám to odůvodnil tím že kdyby byla v restauraci rvačka aby to neschytala žena , teď když nad tím přemýšlím tak to nám říkal pěknou blbost, to by musel chlap první i na poštu a do banky a obchodu, kdyby tam byl náhodou lupič~t~
 Nerida 


Re: Samozřejmá součást výchovy 

(26.1.2009 12:05:30)
Do restaurce samozrejme vchazi nejdriv zena, muz otvira a pridrzuje dvere. CO je to za argument, ze pokud by byla v restauraci rvacka, tak to nejdric schyti muz? Prece muz nebude brat zenu, do podniku pochybne povesti.
 lklasinka 


našla jsem to v pravidlech slušného chování 

(26.1.2009 16:43:36)
fakt jsem našla v pravidlech slušného chování, že jde první muž, a nejsou moc stará, asi 5 let~d~
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

Nevidím problém 

(23.1.2009 21:00:03)
Chodíme s vnoučaty do restaurací odmalička a většinou nebyl žádný problém. Dokonce i pro roční dítě vždy ochotně ohřejí přesnídávku. Co se týká starších dětí, tak od dvou let, dáme si vždy dvě jídla a k tomu navíc jeden talířek a lžičku a prostě se rozdělíme. Naše děti v restaruaci neběhají a nekřičí, protože si s nimi u stolu, než donesou jídlo , povídáme nebo máme sebou nějakou obrázkovou knížku a zabavíme se. Helena.
 lklasinka 


Re: Nevidím problém 

(24.1.2009 7:39:42)
také chodíme s dětmi do restaurace, jsou v pohodě, jediné na co vždycky dbám aby měli jídlo, lehce zvládnutelné, nějaké kuře na nudličky a hranolky, pak vypadají naše děti opravdu kultivovaně, ale objednat jim třeba špagety, no to nevím jak by dopadlo, po špagetách doma je to u nás vždycky na malování~t~
jinak si vybíráme restaurace aspoň malinko pro děti, teď jsme byli v jedné, která byla nějaká koliba, než jsme jim ukázali všechny vycpané zvířata, a řekli co je co oběd byl na stole.
 raadka 


Re: Nevidím problém 

(24.1.2009 8:47:17)
"Nápoje se dolévají pouze do prázdných sklenic. "

Do prázdných sklenic se dolévá pouze bílé víno, aby se nemíchala teplota vychlazeného s pokojovou už ve sklenici.

kuře a pod. se může jíst rukama, na stole nemá chybět miska s vlažnou vodou ,ve které je plátek citronu.
Ná banketech a galavečeřích je toto jídlo již servírováno vykoštěné, aby se mohlo jíst příborem.

 Zuzana + kluk04 + holka06 


Dotaz 

(24.1.2009 11:39:00)
Dotaz

Do restaurací moc nechodíme – dětem tam obvykle nechutná a jsou to nervy. Ale samozřejmě chodíme, když jsme na dovolené, na celodenním výletě….. jíme příborem, snad ani moc nemlaskáme, ale chci se zeptat – vyměňujete si taky talíře? My si objednáme různá jídla, sníme kousek, pak si prohodíme talíře a jíme dál. Někdy chceme ochutnat, co má ten druhý, jindy jednomu vůbec nechutná a druhý se smiluje a dá mu kus, jindy zase děti nechtějí to, co mají, tak si s nimi vyměním talíř… Co myslíte? Je to velká nevychovanost?
 lklasinka 


Re: Dotaz 

(24.1.2009 11:46:32)
no nevychovanost to asi je, ale děláme to taky, s dětmi určitě, s manželem občas taky, nakonec to taťka stejně dojí, děláme to nenápadně~f~~f~~f~ myslím že špaček by z nás radost neměl.
 Pole levandulové 


Re: Dotaz 

(24.1.2009 11:52:45)
Tak my to nedelame, mame dost odlisne chute, takze co jim ja, nemusi manzel a naopak. Syna ucime taky, aby si vybral to, co pak opravdu bude jist. Nekdy sni celou porci, jindy mu zbytek daji do krabicky na doma. Ale talire neprohazujeme.
 raadka 


Re: Dotaz 

(24.1.2009 12:10:39)
Zuzano, výměna talíře u nás taky proběhne.~;)
Musím se smát, dřív jsme chodili do čínské restaurace, tenkrát byla v Praze snad jen 1 nebo 2, kupa dospělých a každý jiné jídlo a velké debužírování , každý ochutnal všechno.
Děti velké si vyberou, malým dám ode mě nebo manžela na malý talířek extra.
krabičku si taky necháme zabalit, když zbyde hodně.
nevidím v tom nic špatného.
Dneska v každé dobré restauraci se personál nepozastaví jak na balením do krabiček, tak na kolováním talířů.
 DENISA 
  • 

Re: Dotaz 

(24.1.2009 14:09:10)
No my to tedy delame porad. Vetsinou se nam pri pohledu na jidelak obzvlaste libi dve nebo tri jidla, manzelovi taky, tak pak sahodlouze diskutujeme, ktere dve z nich vybereme a ochutname pul na pul. At si kazdy mysli co chce, hlavne kdyz si pochutname 2x, Spacek Nespacek.
 Mortadela 


Re: Dotaz 

(26.1.2009 7:48:32)
My tohle děláme s pizzou. Každý jinou a dílek vyčenžovat. ~b~
 Zzubejda, 2 kluci a holčička 


když jsem byla těhotná 

(25.1.2009 14:50:02)
když jsem byla těhotná a dělalo se mi špatně, nabádala jsem se, že musím jíst zdravě, takže jsem se vždycky snažila dát si něco dietního, ne smažené, ne ostré atp. Pak mi samozřejmě jídlo nechtnalo a dělala jsem nad ním takové obličeje (určitě zoufale nevychované, že se nade mnou manžel vždycky slitoval a věnoval mi své obvykle nezdravě smažené, kořeněné, vynikající jídlo. Myslím, že jsme tímto bontónu dostáli přecejen úspěšněji, než kdybych od svého původního pokrmu každou chvíli odbíhala zvracet na toaletu :)

Ale i ve stavech netěhotných rádi ochutnáváme od sebe vzájemně různé speciality. Nechodíme do restaurace moc často (tehdy v ranném těhotenství jsme byli na dovolené) a jak se mám jinak inspirovat, co pořád vařit, že....samozřejmě v nějaké supernóbl restauraci víme, co se sluší :)
 sally 


Re: Dotaz 

(25.1.2009 18:56:23)
my si řekneme o talíře navíc a nakládáme si z objednaných od každého trošku... ale je pravda, že když někam jdeme tak jsou to z 99% asijské podniky (thajské, vietnamské), kde se to považuje za normální.
 Petrajda 


Hlavně by to chtělo víc nekuřáckých restaurací 

(24.1.2009 22:48:31)
Ten sáhodlouhý úvod mi připadá zbytečný. A nejvíc jsem kroutila hlavou nad touhle částí:

"Dříve, než vstoupíte do restaurace…
…je namístě příprava, o to více, pokud to s dětmi bude poprvé. V první řadě se ubezpečte, zda je dané zařízení přístupné dětem, tj. zda jsou v něm k dispozici dětské židličky, případně dětský koutek.Stravování vám usnadní nabídka dětského příboru a dětských porcí, lahodících nejen oku nejmenších, ale i jejich chuťovým pohárkům. "

to je snad přeloženo z nějakých zahraničních časopisů. V ČR se V PRVNÍ ŘADĚ musí člověk ubezpečit, že není v restauraci hustě nakouřeno, popř. že se tam opravdu nekouří, ani kdyby tam v momentu příchodu nikdo nekouřil. Stalo se nám, že jsme přišli s dětmi na oběd do restaurace, kde nikdo nekouřil, a po nás dorazila parta žen-kuřaček, a smolík pacholík, oběd neoběd...
 Jiřina+15 a 12 let 
  • 

Itálie 

(24.1.2009 23:10:50)
Známá žila nějáký čas v Itálii. Popisovala mi jak to tam chodí. Děti smí všechno a nikdo si nesmí dovolit něco jim říct nebo je napomenout. Podle toho to vypadá i při stolování v restauraci. V restauraci mají stůl pro dospělé a vedle menší stůl pro děti s bílím ubrusem. Tam se jí převážně špagety a ty si Italové pořádně na talíři promíchají. Děti to udělají také a potom vyklopí talíř na ubrus a jedí jídlo z ubrusu. Když dojedí číšník ubrus odnese a dá jiný. Děti tam můžou řádit dle libosti. Když se známá vrátila sem a šla z dětmi do restaurace, tak to tam takhle udělali a obsluha je vyhodila. Dlouho s dětmi nikam nemohla jít a dalo ji dost práce je to odnaučit.
 Lenelka 


Re: Itálie 

(25.1.2009 0:37:01)
No vida a presto z tehle deti vyrostou normalni lide~;)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Itálie 

(25.1.2009 13:14:02)
Hm, Jiřino,
já jsem v Itálii taky pobyla, ale to co popisuješ tedy za italskou normu nepovažuju. Dokonce jsem to tam ani jednou neviděla, a to jsme se po restauracích stravovali celkem hodně. Většinou byly děti u jednoho velkého stolu pohromadě s dospělými, prostě celá rodina spolu, společně jedli, navzájem od sebe ochutnávali různá jídla (ony se v té Itálii totiž nejí zdaleka jen špagety...), ale nedělali žádný binec, nevysypávali jídlo z talíře ani nic podobného. Stejně tak v rozjívenosti malí Taliáni nijak neční nad českými dětmi.
Takže bych rozhodně nezobecňovala. Mně přišli lidi v Itálii úplně normální, i ve vztahu k dětem...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Itálie 

(25.1.2009 15:35:23)
No, upřímně řečeno, jinde než v Itálii jsem rozjařené čtyřleté děti pobíhat o půlnoci po hotelu nezažila. ~;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Itálie 

(25.1.2009 19:12:20)
Děkuji za upozornění, mám hned na seznamu další zemi, kam není vhodné jezdit na romanické cesty spojené se souložením.
Možná jsem jenom moc velký cimprlich a těm italským dětem, co si hrály a dováděly v patiu by to bylo jedno, ale nějak se mi do těch her lásek šálivých nechtělo, dokud je bylo slyšet.
A bylo je slyšet dlouho - zřejmě potomci majitele hotelu.
Píšu si: Do Řecka jezdit pouze bez pánského doprovodu. ~;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Itálie 

(25.1.2009 21:32:09)
Jejkote mankote! Co jsem to jen provedla?
Myslíš jako, že mne čeká uvržení do klatby a opovržení ode všech slušných lidí světa? ~t~
 Já a 3děti 
  • 

Re: Itálie 

(26.1.2009 10:03:21)
i v Italii se deti vychovavaji a vsechny nejedi spagety z ubrusu, to je teda pekna hovadina!!!
Jezdim do Italie casto, sestra je tam 11 let vdana,Italove jsou vubec odlisna mentalita, pro ne je stolovani odpocinek, nic neuspechat, vychutnat si, popovidat si sejit se pratele, kolegove, rodina.
Navic maji nekolik chodu k jidlu.Je bezne, ze se zacina pecivem, udobavanim, drobenim...atd.
Deti jsou pro Italy svatost.I vychova je tam dost odlisna, jako u nas.Ja jsem na sve deti prisna, ale v Italii jsem se trochu krotila.Zvysit hlas nebo placnout dite na verejnosti by se nemuselo vyplatit.
Co se tyka matlani jidla po ubrusech, tak to muze byt hostovi uplne jedno, nebot v Italii v kazde restauraci je k jidlu uctovan poplatek na prostirani.Nevim, jak se tomu presne rekne, ma to nazev.A leckde nejsou vubec male.Takze jesli nadrobim, pokecam atd. je mi uplne jedno, protoze si za to priplacim.

Navic jsem se nikdy za celou dobu 18ti let co do Italie pravidelne jezdim, napred s jednim ditetem, ted uz se tremi, ze by se na me nekde divali blbe, ze me deti u jidla povidaji, pobihaji.Mam stesti, ze me deti u jidla nedelaji problemy a hluk a chovaji se slusne.Naopak kolikrat se mi stalo, ze prisel cisnik nebo servirka a me dite si odvedli(mozna je to i tim, ze vsichni 3 kluci jsou modrooci blondaci), aby si vybralo nejakou sladkost.A to i v nobl restauraci.Diky sestrine praci jsem se v Italii dostala i do restauraci, kde i spadnout spendlik bylo slyset a kazdy mel sveho cisnika.Ale ani v takove deti nevadily.

V normalnich Italskych restauracich je uplne bezne , ze z ,,tisice! predkrmu a jidel si vsichni berou dle chuti a nikdo se nepozastavuje nad tim, jestli je to slusne nebo ne.A cele stolovani je velmi hlucne.Deti se tam spis ztrati:-)

U nas v Brne mame par oblibenych restauraci i s detskym koutkem a rada se s detmi zastavim(prcci maji 5a3).Nikdy mi nic nevylili, nepokecali, nerozbili, nikoho neobtezovali.Dokazi u stolu cca 2h sedet, jist nebo si hrat s autickem nebo tuzkou psat na listek papirku.Ale radeji chodim tam, kde vim, ze detsky koutek je.
 draculka, 2 děti 
  • 

Ano 

(25.1.2009 15:33:56)
do restaurace s dětmi chodím i několikrát do měsíce. Samozřejmě do nekuřácké. Ale jen na oběd. Myslím, že zhruba po šesté hodině, by děti v restauraci být neměly. Většinou jsou už všude kam chodíme na děti zvyklí a připravení, židličky, hračky, prostírání, bryndáčky,... ale našla jsem i takovou, kde dají cedulku s kočárky vstup zakázán jako např. rest. na Děčínském Sněžníku. V občerstvení vedle byla stejná cedulka. Docela tam ten den bylo dost mladých lidí s kočárky a všichni byli rozčarovaní
 Lenka 
  • 

Re: Ano 

(26.1.2009 10:41:47)
Taky mám sama malé dítě, ale beru ho jen do baby-kaváren. Podle mě dítě, které se není ještě schopno chovat "přiměřeně kulturně" do restaurace nepatří. Max. na polední menu v hlučnější restauraci, nebo ty baby-kavárny.

Ale zažívám v poslední době taky nesoudné matky, které si myslí, že výskot, křik a různé skotačiny jejich miláčka musí být pro ostatní nějakým přínosem a že jsou povinni je strpět.

Takže dítě okolo šesté hodiny v kuřácké kavárně, kam se chodí lidi na kafe, na večeři, popít, nebo dítě na různých tvořivých workshopech, protože matka má pocit, že dítě může vzít všude...jo, to už jsem zažila. Výsledek? Děti otrávené, matky, popř. oba rodiče také...a nejvíc otrávené je to okolí. Když si zaplatím nemalou částku za to, abych se zrelaxovala - v restauraci konzumace, na kursu kursovné, fakt nejsem zvědavá na ječící a pobíhající dítě. Skoda peněz, podobný zážitek mám doma "live" každý den.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Ano 

(26.1.2009 10:46:36)
Á, to už tu bylo... svého času jsem na diskusi o kouření v restauracích psala, že jsem pro, aby do 6 (nebo klidně i do 8 hodin) bylo v restauracích zakázané kouření - i s ohledem na děti.
Dostala jsem "co proto", neboť matky s dětmi přece mají právo jít s dítětem do restaurace třeba v 10 hodin večer. ~;)
No, já nevím. Občas vidím děti večer v restauracích (nemám na mysli během dovolených někde u moře nebo u přehrady) a fakt mi nepřijde, že by to pro ně bylo vhodné prostředí a že by se tam bůhví jak bavily. Mám 6ti letého syna, do restaurací s ním chodím, ale večer v hospodě v životě nebyl a dokud nebude ve věku, kdy do podobných míst chodí člověk sám, já ho tam rozhodně tahat nebudu. :-)
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Společenská událost i pro děti 

(26.1.2009 13:01:02)
Monty, škoda, že jste nikdy neviděla, jak se děti ještě i okolo osmé či deváté hodiny večer báječně baví v restauraci, kde je nekuřácká místnost, koutek s kobercem a hromadou hraček, kde mohou pozorovat, jak se jim na ohni opéká maso, kde si mohou bez zábran zatancovat, kde za příznivého počasí mohou vběhnout bočním vchodem do zahrady na houpačky, hrát si tam na haldách srovnaného dříví ... Nikomu nepřekážejí, protože ti, co chtějí v klidu kouřit a sledovat televizi, sedí za rohem. (A pravdou je, že někteří mívají děti s sebou i tam, ale to také zcela neschvaluji.) Je to pro děti báječná společenská událost, kterou milují, užijí si tam a zároveň se cítí být součástí světa dospělých. A při odchodu dostanou na cestu lízátko.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Společenská událost i pro děti 

(26.1.2009 13:09:17)
Nejspíš jsem to viděla, ale jak už jsem psala předtím - v době prázdnin a dovolených.
Dovedu ještě pochopit, že se občas koná nějaká rodinná oslava v restauraci, která se protáhne, nicméně to obvykle má společnost pronajatý salónek.
Můj syn sice chodí spát cca v 10 hodin večer, ale už od devíti je v pyžamu a připravován na to, že "zalehne".
Fakt nevidím jediný důvod, proč by měl během roku trajdat večer po hospodách. Ať už kuřáckých nebo nekuřáckých. Myslím si, že hospoda není primárně určena pro to, aby se tam chodily bavit děti.
 draculka, 2 děti  
  • 

Re: Ano 

(26.1.2009 17:22:12)
|Přesně to mám na mysli. Restaurace, byť nekuřácká, či přátelská k dětem není primárně určená k hrátkám našich nejmenších. A když si jdu poklábosit večer s přáteli nemám chuť poslouchat řev unavených dětiček a nebo hrací hračky, které matka natahuje stále dokola, aby ukonejšila šestinedělňátko. Nevím co v tu chvíli bylo pro mne horší, zda ta odrhovačka z hračky nebo žalostný pláč miminka. Měla jsem chuť vytáhnout prs a dám mu napít a mámě pár přes hubu.
 andygros 


Restaurace-žádný problém 

(27.1.2009 12:12:41)
Dětí máme pět (13,11,7,5,1a půl)a do restaurací chodíme celá rodinka-a nemusím se stydět s nima stolovat.Vědí,že se nemlaská,neběhá kolem stolu,slušně se pozdraví,poprosí,poděkuje(malej zatím dodržuje jen to nepobíhání)...ale robůtky z nich nedělám-nemusej vědět,k čemu je která vidlička a tak-to si můžem říct klidně i u stolu a nemusej to vědět předem.Mimochodem-to neví ani většina dospělých.Povídáme si všichni,když něco veselého-klidně se zasmějeme,většnou si k jídlu dáváme každej něco jinýho a dáváme si navzájem ochutnat.(ubrusy neprasíme-pokud omylem nepřevrhnem skleničku).
Jinak k těm rukám-není to pravda,že se jídlo rukama nejí.To že se jí rukama kuře-to asi ví každý,ale jsou i jiná jídla,která se podávají bez příboru-a k nim se podává miska s vodou a s citronem na umytí rukou.
Nikdy nedovolím,aby děti obtěžovaly jiný hosty,ale pokud si jdem posedět se známýma na dýl,a pokud nepřekážejí personálu,tak nemusej celou dobu sedět na židli.
Nikdy jsem se za ně nemusela stydět a častokrát slyšíme i pochvalu,jak jsou v pohodě.
prostě-když to zkrátím-učíme je chovat se slušně-a nejen v restauraci-ale když už někam jdeme,tak si jdem popovídat,odpočinout,užít si to-a od toho snad restaurace taky jsou.A jestli někdo vyžaduje ticho a sedět se složenýma rukama na klíně,tak ať jde do kostela.
A zapoměla jsem dodat-jasně že je netahám obědvat běkam,kde je nakouříno.
 Jitka 
  • 

Nejenom v restauracích... 

(29.1.2009 12:50:40)
Pročetla jsem si diskuzi a mám názor, že každý rodič by měl zvážit, zda jeho dítko je zralé na návštěvu jakéhokoliv "podniku". Je hezké, že rodiče chtějí na dovolené navštívit nějaký zámek či hrad, ale pokud se jejich ratolest právě ten den nevyspala do růžova a je ukňouraná, tak by měli zvážit, zda je vhodné dodržet plán a absolvovat prohlídku s ubrečeným dítkem v náruči, ačkoliv ostatní neslyší z výkladu průvodce (který je ze situace pěkně nervozní) zhola nic a vstupné platili zbytečně.
Měli by taktéž zvážit, zda je jeho věk takový, aby vydržel celou dobu výkladu a neskákal po exponátech (viděla jsem na vlastní oči).
Byla jsem svědkem i toho, že šli rodiče se zhruba ročním dítkem na prohlídku pevností v severních Čechách. Samozřejmě v "katakombách", 30 metrů pod zemí, téměř ve tmě, dostalo strach a plakalo. Myslím, že nebylo nutné, aby do takovýchto prostor šli oba rodiče. Pokud to chtěl vidět tatínek, tak maminka mohla počkat venku.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.