23.1.2009 12:53:38 Veronika, školák a předškolačka
Samozřejmá součást výchovy
K pravidlům slušného chování: drůbež s kostí je možno obírat i prsty, servíruje se za tím účelem vlhký ubrousek (či miska s vodou); do slušného podniku vchází první žena, jako do kterýchkoliv jiných dvěří. A radit dětem ohledně stolování během jídla - proč by to mělo někoho v okolí rušit více než hovor na jakékoliv jiné téma, je-li přiměřeně hlasitý?
K dětem v restauraci: chápu to jako zcela samozřejmou součást výchovy, že děti bereme s sebou na obědy, večeře, zákusky ... Jsou na to zvyklé od nejútlejšího věku, chovat u stolu se umí (příbory a ubrousky používají odmalička běžně i doma), komunikovat s obsluhou také umí. Zádnou katastrofu nikdy nikde nezpůsobily. Pochopitelně navštěvujeme podniky nekuřácké (nebo kde lze sedět mimo dosah kuřáků), nejlépe ještě takové, kde jsou na děti nějak zařízeni - dětský koutek, hračky, dětské menu ... a hlavně kde podávají co nejkvalitnější jídlo. Uznávám, že v Cechách není úplnou samozřejmostí takové všude najít, bohužel. Na zabavení během čekání na jídlo lze vzít knížky, kreslení, karty, drobné hračky, malé kostky ... A samozřejmě je nutné počítat s tím, že je-li to akce rodinná, dospělí si nemohou povídat nerušeně jen sami mezi sebou, dětem se musí v konverzaci věnovat stejná pozornost jako dospělým.
Odpovědět