| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kde budou žít naše děti?

 Celkem 162 názorů.
 Katka+3 
  • 

Začít u sebe 

(1.8.2007 9:56:08)
Ahoj, zajímavé zamyšlení, i když trochu depresívní. Mám taky tři děti a spíš než ode mě, přišla otázka od okolí:Vy jste se zbláznili, přivést do dnešní doby tři děti!/a to ještě možná není konec/. A já si zase říkám, proč ne?
Vy máte obavy o další život vašich a jejich dětí, ale právě lidé jako vy by měli mít dětí co nejvíce. Vychováváte je k ochraně životního prostředí a ony to budou jistě předávat dál a čím víc, tím líp. Taky se snažíme vést děti k ohleduplnosti k naší Zemi, třídění odpadu a šetření vodou je u nás samozřejmostí. Ale přiznám se, že látkové pleny se u nás nezabydlely. Jednou jsem viděla zajímavý dokument o tom, jak mají lidé velkou ekologickou stopu, tzn. jak svým životem zatěžují přírodu. Bylo tam několik rodin, které se více či méně snažily žít eko. Např. jedna rodina nepoužívala nic plastového, lát. pleny samozřejmostí, třídili každý drobeček a měli pocit, že dělají maximum. Jaké bylo jejich překvapení, když měli největší eko. stopu ze všech... Dříve totiž cestovali po světě jak jinak než letadlem! A jeden takový "výlet" znamená pro Zemi větší zásah než jednorázové pleny, Jar,...Takže třídit, používat eko výrobky, omezit jízdu autem,šetřit vodou, ale hlavně nelétat!
 Mirka 
  • 

Re: Začít u sebe 

(1.8.2007 12:11:22)
Jen tak mimochodem, když už tu padla řeč o ekologických prostředcích. Nedávno byl v MF Dnes test na přípravky na mytí nádobí, o tom kolik toho umyjí a jak dobře jsou odbouratelné. Vyšlo to tak, že ať už se přípravek pyšnil cedulkou EKO nebo ne, všechny prošly jako dobře odbouratelné. Některé obyč na tom byly ještě líp než Eko. Jako jeden z nejlépe hodnocených dopad PUR a něco z DMka. Eko akorát stály mnohem víc a umyly méně nádobí :-) Tož tak, bylo to docela překvapení. Ale mám pocit, že dnes už asi jsou nějaké vyšší normy nebo výrobci více dbají na prostředí.
 Lavanda 


Re: Začít u sebe 

(1.8.2007 13:16:34)
Pěkný, pěkný. A děti mějme, k tomu se taky připojuju. Žijme skromně, ale děti mějme.
 Baruska 
  • 

kozel zahradnikem 

(1.8.2007 10:20:18)
Teda holka, psat clanek o zivotnim prostredi a tvrdit, ze topeni drevem je k nemu nejak setrne... Nejvetsi smula pro nase deti je, ze do veci ochrany prostredi nejhlasiteji mluvi lide v tomto oboru nejmene vzdelani. No, snad tu po nas zustanou aspon ty bakterie.
 Ekaterina 


Re: kozel zahradnikem 

(1.8.2007 11:40:05)
Zajímavý, že když se někdo o život šetrný k přírodě aspoň snaží, vždycky se najde nějakej rejpal, kterej mu tu snahu znepříjemní.
 baruska 
  • 

Re: Re: kozel zahradnikem 

(1.8.2007 13:02:04)
Snazit se je fajn. Hodne lidi se snazi (i ja se snazim), ale kdyz uz se snazime, venujeme tomu ten cas a sily (a penize), tak bychom to meli delat tak, aby to bylo spis k uzitku nez ke skode. Nebo aby to alespon v nejhorsim pripade bylo k nicemu, jen pro lepsi svedomi. Myslim, ze chceme-li neco delat, meli bychom si dukladne ujasnit co a za jakou cenu. Kdybychom vsichni zacali topit drevem, protoze je to obnovitelny zdroj, tak nase deti sice budou mit dostatecne zasoby fosilnich paliv (ktere ovsem nevyuziji, protoze budou taky topit drevem), ale vnoucat bude malo a pravnoucata (pokud se nejaka vubec narodi a preziji) bud vyhynou, nebo nas prokleji a zacnou znova na jine planete.
Pokud necim skodim zivotnimu prostredi, tak muzu od rana do vecera tvrdit, ze mu tim vlastne prospivam. Muzu o tom napsat knihu. Muzu o tom dokonce presvedcit spoustu lidi, kteri potom budou delat to same co ja a verit, ze delaji to nejlepsi, co mohou. Presto budeme dal skodit zivotnimu prostredi.
A to je to, co me nejvic trapi. Spousta uzitecnych projektu, ktere by opravdu mohly ledaccemu pomoct jde do kytek, protoze blbci, co nevedi o cem mluvi vzdycky mluvi nejhlasiteji. Tim se nechci strefovat do autorky clanku, ale prosim nenasledujte jejiho prikladu. Topte pokud mozno plynem a elektrinou a podporujte vystavbu elektraren setrnych k zivotnimu prostredi. Udelejte to kvuli nme a mym detem. Ty vase to nakonec taky oceni.
 Maci1 


Re: Re: Re: kozel zahradnikem 

(1.8.2007 14:05:22)
Pod tohle se podepisuju ;-).
M.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: kozel zahradnikem 

(1.8.2007 15:39:23)
souhlasím - nesouhlasit se dá jen těžko :-)
 Margot+1 


Nějak vám, děvčata nerozumím 

(1.8.2007 16:44:40)
Jak souvisí to, čím topím s počtem mých dětí? A co je špatného na topení dřevem, tj. obnovitelným zdrojem, jak sama píšeš? Plyn je a) neobnovitelný a b)všude není dostupný, elektřina rozhodně nikde neprýští ze země. Valná většina se vyrobí v tepelných elektrárnách, kde se topí smradlavým uhlím. Bez ohledu na změny v postojích, odsíření atd. mám popel z toho uhlí na plicích - narodila jsem se v 70. letech v severních Čechách...
 baruska 
  • 

Re: Nějak vám, děvčata nerozumím 

(1.8.2007 18:15:46)
Ze dreva ale vznikaji stejne zplodiny jako z uhli (dokonce horsi). A domaci kotle maji horsi vyteznost nez elektrarenske a zadne odsireni ani filtraci popilku. Do teto diskuse to pisu uz ponekolikate. Prekvapuje me, kolik lidi ma odvahu vyjadrovat se k tematu, o kterem nevi ani to, co ma znat ze zakladni skoly.
 Margot+1 


Re: Re: Nějak vám, děvčata nerozumím 

(1.8.2007 18:49:05)
A jejej, paní odbornice posuzuje i své spoludiskutující. No nic. Můj názor na dřevo a ostatní viz níže.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Nějak vám, děvčata nerozumím 

(2.8.2007 10:51:36)
Rádobyodbornice a navíc rádobyironická nebo co měl ten pokus zesměšnit Barusku znamenat? Možná by stálo za to, než pošlu "svůj naprosto zásadní rozum" do diskuse, z níž jsem přečetla asi tak článek a jeden a půl příspěvku, se trošku zamyslet a přečíst toho více.
Já vám patrně také nerozumím - nutkání se zapojit a být "vtipná" ještě neznamená, že se tak stane!
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Nějak vám, děvčata nerozumím 

(2.8.2007 11:13:56)
Na základě čeho, milá, soudíš, že jsem si dělala legraci? Diskuse tu včera probíhala na více frontách a rozhodně mi uniká, proč svůj názor nadřazuješ názoru jiných. Ale pokud jde o tu ironii: lepší dělat si z věcí legraci, než být tak zoufale urputná.
 Hela, syn 9 let 
  • 

Re: Re: Nějak vám, děvčata nerozumím 

(4.8.2007 6:42:57)
To asi nebydlíš vedle někoho, kdo topí uhlím. Nevím, jaké škodliviny vychází z našeho komína (dřevo) a ze sousedovic (uhlí), ale rozdíl je dost velký v barvě a smradu. Dřevo - našedlý kouř - táboráková vůně, uhlí - hnědočerný kouř - strašný smrad. To mě taky posílílo v odhodlání poslat děcko (časté zápaly plic) do ozdravovny.
Mohla bys mi prosím tě napsat, jak se teda složením liší uhelný a dřevěný kouř? Nikde jsem takové údaje neviděla, všude jen píšou, že topení dřevem je pro přírodu a tím i pro lidi šetrnější, tak co o tom víš ty, když tvrdíš opak?
 kenza 


Re: Re: Re: Nějak vám, děvčata nerozumím 

(4.8.2007 17:12:20)
jsem na tom podobně - nevím nic o složení kouře ze dřeva a z uhlí, ale bydlíme také na vesnici a nedá se tu v zimě vyjít ven - 80% sousedů topí uhlím - je to opravdu smrad větší než ve středu Brna, kde jsem bydlela předtím. Plyn tu nemáme (než jsme se přistěhovali, sousedi nabídku odmítli) a tak nám zbývá jen elektrika nebo dřevo. My topíme elektrikou, ale ti, co topí dřevem, na ně chodí (po dohodě s vlastníkem) do lesa a čistí tak les - celé léto a podzim si dělají dřevo na zimu (sušiny, popadané stromy, ty. cp porazí sami lesníci... Tak nevím....
 Elza Malá 
  • 

Budoucnost našich dětí. 

(1.8.2007 20:20:12)
Často se ohlížíte na to jaký mycí prostředek je účinnější a více eko, jestli se topí plynem , nebo né,já se přiznám, že jím topím částečně a jinak dřevem protože jako rodina s nízkými přijmy bychom ty naše děti do budoucna akorát tak pořádně zadlužily, myslím že větší tragedií jsou různé továrny z níchš uniká velké množství jedů nebo se to pouští do vody, půdy.
Jsem člověk co rád chodí do lesa a běžte se tam taky podívat co tam najdete, rovnou by se tam dalo zabydlet, vyhozené matrace, sklo železný odpad , všude přítomné petky, přitom bývají po obcích kontyše na odpad a je to podstatně blíž než do lesa. Po obcích se válí papírky , krabičky od cigaret , petky,nemůžu to překousnout protože je pro mě samozdřejmostí vyhazovat různé odpadky kam patří. V cizině je vidět pořádek po ulicích, nevím jakým způsobem docílyli , že tam to jde a u nás ne. Myslým že kdybychom dokázali mít kolem sebe čisté prostředí od všech těch odpadků a továrny byly zajištěny lépe proti eko haváriím, udělaly bychom pro naše děti a vnoučata víc a určitě by se zpomalila zkáza planety.
 gabča 
  • 

Re: Budoucnost našich dětí. 

(1.8.2007 20:37:46)
Elzo máš pravu jsme prasata-myslím tím lidi. Nikdo by si doma na své zahradě tohle nedovolil a tak je to i v zahraničí.Např. recyklace v německu-pokud vyhodíš do popelnic kde mají být platy něco co tam nepatří, tak dojedou popeláři mají takovou čtečku, projedou popelnici začne jim to pípat, vysypou ji na chodník a hledají tu věc co tam nepatří, jak ji najdou majitel popelnice platí pokutu.
 Babsi+2 


Pokuta za odpad 

(2.8.2007 8:12:02)
jejej, já ji dostala - v Rakousech!
A byla to pořádná pálka! Než jsem se to naučila, kontrolovali po mě spolubydlící odpad. Připadala jsem ji jak blbeček. Ale psal se rok 1997, u nás bylo třídění v plenkách, tak mi to kluci odpustili.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: kozel zahradnikem 

(2.8.2007 0:29:25)
1. Pro "ekologicke" elektrarny nejsou v CR podminky. Velkych toku je opravdu velmi malo a na vetrne elektrarny si lide stezuji kvuli hluku. Plocha je take limitovana.
2. Zemni plyn vubec neni ekologicky, i kdyz si to spousta lidi mysli. Opravdu je lepsi topit drevem ci drti ze stromu a keru. Kazdy majitel lesa musi tento pravidelne cistit.
3. Urcite je lepsi se aspon trochu snazit a ucit to i deti, nez nedelat nic a jeste blbe kecat. Tim samozrejme nepoukazuji na tebe, jelikoz i ty se snazis.
 Lubka 
  • 

Re: Re: Re: kozel zahradnikem 

(5.8.2007 20:37:26)
baruska: uplny suhlas!!!!!!!!
 johana 
  • 

chce to klid 

(1.8.2007 10:27:02)
eko chovani ocenuji kazdopadne, ale ono to neni zas tak horky, doporucuju k precteni clanecek:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/klima-ceka-nas-globalni-ochlazeni-2-drr-/p_veda.asp?c=A070730_185536_p_veda_wag
a nebrat si to tolik, nestoji to za to
;-)
 Jirka (2 roky) 
  • 

Re: chce to klid 

(8.8.2007 11:59:42)
Jo jo, před nějakým časem jsem viděl dokument BBC o geologii. Jeden díl byl věnován klimatu. Byly tam důkazy (sedimenty apod.) že za posledních 60 tisíc let bylo 12 tzv dob meziledových, kdy teploty klesaly a rostly až o 12 stupňů, ledovce se rozšiřovaly na jih evropy až po Švýcarsko a pak zase úplně roztávaly. V tomto světle pak současný ekologický trend vypadá trochu jinak. Tím samozřejmě nechci nijak podceňovat snahy o ekologické umravnění sama sebe. Ale dávat si na střechu solární panely, které na výrobu potřebují více energie, než jsou schopny vyrobit za celou dobu své životnosti a podobné přístupy mi trochu zavánějí zběsilostí.
 Lenka, 10 měs.dcera 


morálka 

(1.8.2007 10:29:18)
Většina časopisů donekonečna řeší zda jíme BIO, zda správně třídíme odpad, ale s kým zrovna spíme a jestli je to padesátý v pořadí, tak to nám přece nijak ublížit nemůže. Pokud se nebudeme řídít morálkou, desaterem, tak na Zemi nikdy nebude lépe. I když nebudeme používat prášek na praní a létat letadly, tak se stejně budeme bát teroristických útoků, toho, že zůstaneme s dětmi sami, protože si partner najde zase nějakou jinou přítelkyni. Skutečně si nemyslím, že moji budoucnost a budoucnost mých dětí nějak ovlivní jaký používáme sprchový gel.
 fisperanda 


Re: morálka 

(1.8.2007 10:36:22)
Nějak sem nepochopila, čím prospěju Zemi, když budu mít jednoho partnera a né padesát milenců.
Na morálku nevěřím. Co když je svědomí blbost. Co když žádná spravedlnost není, co když de v životě jenom o to, aby si každý urval co nejvíc?

A co když se zázrakem začneme všichni chovat ekologicky a Zemi srazí meteorit?
 Alice 
  • 

Re: Re: morálka 

(1.8.2007 11:27:18)
:-)
 Věra. 


Re: Re: morálka 

(1.8.2007 11:32:46)
pro fisperandu....:oDDDD

dobré, ale rozumím dotazu. Zemi nevím jestli prospěješ, ale prospěješ především sama sobě.
A pak se s tím nabaluje i takové to....stabilita rodiny, děti maj jednoho tatínka, který neutíká za jinou paní, partneři si navzájem mohou důvěřovat, soudci mají méně práce s rozvody a.t.d......a.t.d.

Spokojené dlouholeté stabilní manželství je velkým požehnáním a darem -- přála bych jej každému.

A s morálkou, neboli dodržováním hodnot které jsou pro člověka důležité, s hodnotovým žebříčkem tak nějak stabilní vztahy souvisí....jako vlastně všechno v životě.

 Elke 
  • 

Re: Re: morálka 

(1.8.2007 12:26:42)
...před časem jsem navštívila jednu rozvojovou zemi, ano, tam jde o to co nejvíc si urvat sám pro sebe, no nevím jestli by se ti tam líbilo, není to dobré místo pro život. Buďme rádi, že v některých z nás jsou hluboce zakořeny morální a etické hodnoty vycházející z křesťanství, jen díky nim totiž náš svět vypadá tak jak vypadá. A vést své děti ke slušnosti a úctě k přírodě, je podle mě hodně pozitivní.
 Mery72 


:-)) 

(1.8.2007 12:52:30)
A teď si, Fispi, představ tu hrůzu, co kdyby ten Bůh fakticky byl!!!
 fisperanda 


Re: :-)) 

(1.8.2007 13:54:40)
A teď si představ tu hrůzu, když člověk žije podle svědomí a morálních hodnot a ten Bůh není :o))))
 Mery72 


Re: Re: :-)) 

(1.8.2007 16:16:59)
No to musí být fakt na špagát:-D
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: :-)) 

(1.8.2007 17:44:44)
no jasně, to musí být hrůza :-)... člověk umře, pak se probere "někde" a zjistí, že Bůh neni... a že mohl radši na zemi spoustě lidem vesele škodit tím, že by býval byl žil nemorálně... i když, pokud Bůh není, tak se vlastně nikdy neprobere a nezjistí, jak se ukrutně mýlil... inu, je to jakési zamotané :-)
 Lenka,10měs.dcera 
  • 

Re: Re: morálka-Fisperandě 

(1.8.2007 16:01:49)
Fisperando,
a co když Tebe někdo podvede? Tak si v klidu řekneš, no tak byl silnější než já, vždyť i jemu jde především o to si z života urvat, co nejvíc. NEBO cítíš nespravedlnost? Kdo určí co je spravedlivé, když Bůh neexistuje, svědomí neexistuje?

Touha po spravedlnosti, která je vlastní každému člověku, ta sama o sobě je důkazem Boží existence.
 Olina 
  • 

Re: Re: morálka 

(1.8.2007 16:44:52)
Morální a etické hodnoty byly na světě i před křesťanstvím a budou na něm i po něm. To jestli nějaký, jakýkoliv, Bůh nebo bůh je nebo není nijak neovlivňuje jestli se potřebuji/chci chovat morálně podle svých hodnot, které se blíží obecným hodnotám tohoto druhu.
No to by bylo smutné, kdybych se chovala slušně jen proto, že na to dohlíží nějaký bůh nebo sousedka (to bych se fakt raději chovala nemorálně)a ne proto, že to považuju za správné a v souladu se svým světovým názorem a žebříčkem hodnot.Já vím, že historicky jsem částečně ukotvena i křesťanstvím, stejně jako předkřesťanským antickým odkazem, odkazem judaismu atd.
 fisperanda 


Re: souhlasím s Olinou 

(1.8.2007 18:49:08)
Třeba morálka není naše volba, ale jsme k ní společností vychovaní proto, aby samotná společnost nebyla ohrožená.

Nebo třeba člověk žijící morálně je jenom srab zařídit si to jinak? Vybočit?
 Lucias, slečny 8, 16 a 17 let 
  • 

Re: morálka 

(1.8.2007 11:10:09)
Zajímavé zamyšlení...I já občas přemýšlím na podobné téma. Myslím, že ekologie je jedna věc, ale především jde o celkový posun hodnot jako takových. Kam spěje společnost, ve které dvacetileté fotbalisty po jejich úspěchu na MS přijede přivítat delegace vrcholných politiků, ale o tom, že ve stejnou dobu několik našich středoškoláků získalo v mezinárodní fyzikální olympiádě několik medailí, mezi nimi i dvě zlaté, se člověk dozví úplnou náhodou? Tzv. celebrity mají neskutečné příjmy, ale ocenění učitelů, vědců, lékařů atd. je naprostou ostudou. Za to, co stojí přestupy hokejistů nebo fotbalistů, by se určitá část hladovějící Afriky mohla dost slušně najíst. Je třeba ukazovat světu, jak jsme dobří, ale značné procento z nás je schopno nechat nemocného nebo zraněného člověka ležet na chodníku bez pomoci...Připadá mi, že tohle jsou jasné známky toho, že lidstvo zvolna degeneruje.
 kenza 


Re: Re: morálka 

(4.8.2007 17:15:56)
naprosto souhlasím
 Mitzi 


Re: Re: morálka 

(5.8.2007 0:38:22)
tak tohle mi mluví z duše :-)
 Věra. 


Re: morálka 

(1.8.2007 11:44:36)
Lenko, souhlasím, ono je to stejně nakonec na každém jak s tím naloží ve svém životě.

Tzn když budu zdlouhavě řešit a shánět onen "pravý" sprchový gel a věnuji dlouhé hodiny na řešení "ideálního" pracího prášku" .....a přitom dětem nikdy neřeknu co že to Desatero vlastně je a o čem je.........když jim nikdy neřeknu že nevěra je průšvih a střídání partnerů cestou dolů, od dobrého.........prostě výchova patří do rodin a rodiče jdou příkladem dětem.
Od školství nějakou výchovu k morálce dnes již nečekám.

Dnešní svět se často moc zaměřuje na značky, na konzum.....ale nikdo k tomu nucen není, je to každého volba......místo značkových hadrů můžeme třeba dítěti koupit knížku....a sami sobě taky,

v podstatě tohle nezměníme, neovlivníme jinak, než sami u sebe...a výchovou dětí......a to je taky dost. :o))
 Eva 
  • 

Otop dřevem 

(1.8.2007 13:06:24)
Jsem také pro ekologii, ale topení dřevem mě přímo uhodilo do očí. Nemusí se hned rejpat. Je dobrý o tom podiskutovat a říct svůj názor. Jen si myslím, že je všeobecně známo, že nejekologičtější je dnes otop plynem. Případně v budoucnu biomasou. Dřevo řadím do kategorie nejlevnější (i když dle zkušeností ani to vždy ne). To jenom k tomu topení. Ale jinak by mě nikdy nenapadlo, že když si koupím sprchový gel, mám se bát o budoucnost mých dětí. Neberme tu ekologii až tak do puntíku, chce to spíš víc uvažovat, než jít slepě za něčím. Ještě zhruba před 6 lety se mě kdekdo smál, že používám na malýho látkový pleny. Já prostě jen nešla s davem. Taky to pro mě bylo finančně výhodnější. Dnes už se k tomu zase maminky vrací jako k jedinýmu dobrýmu, přitom to tu už dávno bylo za našich maminek a babiček. Je to jako vlna, přižene se a zase je klid (s papírovýma plenama). Stejně tak peru už dlouho v mýdlovým gelu, který si sama dělám. Z jádrovýho mýdla, který používaly naše maminky a pochvalovaly si, jak bylo prádlo čistý. Měl někdo před 30 lety problém s odpadem? Sotva. Nebyl takový konzum, spotřeba. Je to i o tom, jak je společnost vychovaná, jsme příliš pohodlní, chceme mít všechno hned, bez žádné námahy. Jak už tu někdo psal, i ta morálka v tom bude.
Lidé by měli být míň sobečtí, míň konzumní, měli by být víc ohleduplní.
Jistě, jedinec sám nic nezmůže. Ale pokud se necháte zviklat reklamou, nabízející jedinečný prostředek, po němž "máte domácnost sterilně čistou", už to je krok k něčemu lepšímu.

 Eva 
  • 

Re: Otop dřevem 

(1.8.2007 13:18:33)
Pardon, samozřejmě, pokud se NENECHÁTE zviklat.
 Alice 
  • 

Co se reklamy týče 

(1.8.2007 15:44:47)
nedávno jsem někde zahlédla zajímavý test čistících prostředků. A výsledky byly opravdu zajímavé - celá léta jsme v dobré víře kupovali výrobky se "žábou" - právě díky proklamacích, jak jsou šetrné. Bohužel se prokázalo, že jsou na tom stejně (ani o fous lépe) jako jar atp. Nicméně takto působila reklama na naší rodinu :-)
 Ella, 2 skřítci 
  • 

Re: Otop dřevem 

(1.8.2007 13:33:42)
Muzu se zeptat na vyrobu toho gelu? Temer rok peru v prascich od Missivy, ale nejsem uplne spokojena.
 Dita 3synové 
  • 

Výroba gelu? 

(1.8.2007 13:57:14)
Taky bych se přimlouvala za zveřejnění gelu na praní z jádrového mýdla. Pěkně prosím...
 BellaDonna 
  • 

Re: Výroba gelu? 

(1.8.2007 14:52:01)
Výrobu gelu najdete i s diskusí pod http://www.vasedeti.cz/clanky.php?k=a&clanek=1241#k.
Jiná "ekologická" diskuse už dlouho běží na emimino pod http://www.emimino.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2402&postdays=0&postorder=asc&start=15.
Mmch pro ty, které se chtějí vrhnout na výrobu gelu: v jedné z těch diskusí se doporučovalo dát na toto množství vody dvojnásobné množství mýdla i sody, aby to líp fungovalo.
 Lada5 


Re: Otop dřevem 

(1.8.2007 13:59:16)
Trochu se divím, myslela jsem si, že nejšetrnější k přírodě je právě topení dřevem jako plně obnovitelným zdrojem, které mi přivezou na kárce z lesa, co nám roste za humny. Samozřejmě na topení jde odpadní dřevo, průklest se v lese dělat musí, občas nějaký strom uschne nebo se zlomí větrem. Popel pak nasypu do kompostu. Nějak se mi nezdá, že plyn vedený ohyzdným plynovodem odněkud z pochybné tramtárie, jehož dodávka navíc není právě nejjistější nebo energie z kouřící smrduté elektrárny, která mimochodem spaluje uhlí s účinností nižší než 50%, by měla být k přírodě šetrnější.
A ještě k plenám, vzhledem k pohodlnosti a taky kvůli nejlepší snášenlivosti používáme papírové pleny. Na látkových byly mé děti celé opruzené. U posledního dítka jsme se hodně zajímali o tzv. kompostovatelné ekologické jednorázovky pleny (zn. Moltex), chtěli jsme je normálně dávat do kompostu a hnojit s nima třeba rajčata. Ovšem zjistilo se, že sice celé se dají zkompostovat, ale s výjimkou savého jádra, které je dělané na bázi akrylátu, který se bohužel moc nerozkládá. Takže používáme normální pampersky a hážeme je do popelnice. Savé jádro by se dalo vyrábět na bázi škrobu, asi by takové pleny byly poněkud méně savé, ale zato by se krásně celé daly zkompostovat. Bohužel je nikdo nevyrábí, alespoň se nám nepodařilo žádného takového výrobce objevit, škoda.
 baruska 
  • 

Re: Re: Otop dřevem 

(1.8.2007 14:56:39)
Dovolim si odpovedet na to drevo, protoze to me opravdu vyvedlo z rovnovahy. Ano, puvod a obnovitelnost dreva je v poradku. Popel v kompostu taky. Ale tim to konci, protoze spalovanim dreva nevznika jenom popel a teplo. Drevo je prevazne celuloza, ta pri dokonalem horeni prechazi na vodu a oxid uhlicity. Doma ho spalujete nedokonale, takze misto casti oxidu uhliciteho vznika oxid uhelnaty, ktery je velmi jedovaty. Voda odchazi jako vodni para. Dal jsou ve dreve tukove latky a bilkoviny (ano, opravdu tam jsou) a jejich horenim vznikaji navic jeste oxidy dusiku a siry. Vesmes jsou jedovate, drazdive, vyvolavaji astma, nemoci dychacich cest a zejmena u deti rakovinu plic. Ve vode se z nich stava kyselina dusicna a kyselina siricita. Kdy jste naposledy slyseli o kyselych destich? Oxidy dusiku navic vznikaji nejen z dusikatych latek ve dreve, ale take primo reakci vzdusneho dusiku (vzduch je tvoren prevazne dusikem) s kyslikem vlivem tepla. Deje se tak u vsech zdroju tepla: otevreneho ohne, spalovacich motoru, dokonce i u plynovych sporaku (jsou dokonce znamy pripady otrav oxidy dusiku v spatne vetranych kuchynich). Pak take vznika popilek. Jemny prach, ktereho je vic nez toho, co smetete na kompost a ktery pri vdechovani zustava v plicich. A jsme zase u astmatu a alergii... Vite, k cemu mate komin? Vsechny tyhle veci jim odchazi ven z domu do vnejsiho prostredi. Do prostredi, v nemz maji vyrustat vase deti. A nejen vase, ale i moje.
Uhelna elektrarna neni zadny zazrak, to opravdu ne. Ale technologie spalovani uhli ve velkem je preci jen o neco malo efektivnejsi nez domaci kotel. A hlavne splodiny z horeni se v dnestni dobe v elektrarnach cisti, nez se vypusti ven, takze aspon toho popilku a oxidu siriciteho je jen minimalne. Jasne, odsirovani elektraren se zase deje na ukor krajiny a zivotniho prostredi, ale preci jen nas to primo nezabiji. Jeste lepsi je plyn, bohuzel ten casem dojde. Ja osobne jsem pro elektrinu z jadernych a vodnich elektraren. Jaderne jsou v soucasne dobe to nejsetrnejsi, co mame. Dokonce jsou co do pratelskosti k zivotnimu prostredi lepsi nez vetrne elektrarny nebo elektrarny na biomasu. Bohuzel jen malo lidi o techto vecech neco vi, zato hodne lidi o nich hodne mluvi :-(.
Preju hezky den a zdrave plice.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Otop dřevem 

(1.8.2007 15:49:44)
Díky za vysvětlení - konečně nějaký podložený argument a ne jen plkání pomocí hlásné trouby. Ráda jsem si to přečetla, protože takhle bych to nezargumentovala ani náhodou.
 Margot+1 


Absolutně nesouhlasím 

(1.8.2007 16:59:33)
Nechápu, proč by člověk měl doma spalovat dřevo nedokonale - všechno kolem je hi-tech, proč si myslíte, že kamna se padesát let nezměnila? Kdo si zavede doma nové topení na dřevo, má na výběr několik typů kotlů, které spalují dřevo téměř dokonale (tj. žádný oxid uhelnatý).
Ad plyn - ten se sice spaluje snadněji, ale bohužel se musí těžit a dovážet, takže nikdy nevíš, kolik ekologických škod vzniklo v místě těžby a po cestě, ani to, kolik teroristů člověk svým nákupem financuje.
Jaderná energie - také má odpad, a to zatraceně nebezpečný. Co se s tím bude dál dít a lze zaručit, že ho naši potomci opravdu budou následujících šest set let zodpovědně hlídat?
Větrná energie - no nevím. Také se mi to zdálo dobré, ale výroba toho zařízení spotřebuje mnoho energie, která se pomalu vrací. Velkou část toho, co vyrobí, navíc okamžitě spotřebuje na brždění lopatek. Takže údajně se to vyplatí budovat jen kvůli dotacím z EU.
Uhlí - to je snad ta nejhoší varianta (povrchové doly, likvidace obcí, prach, popílek, oxidy síry...)
Výsledkem je, že si musíš vybrat to nejmenší zlo, kterým je podle mě (pro rodinný dům) dřevo. Podstatou ekologického chování je ale energií ŠETŘIT.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Já si taky jako laik myslím,  

(1.8.2007 17:10:02)
že je dřevo v pohodě. Nám z komína kouří, když topíme dřevem, bílý kouř až průsvitný kouř. A není cítit. To, jak někdo napsal, že uhelné elektrárny jsou lepší, tak to mi přijde jako totální kravina. Ale je pravda, že jsem se o to do hloubky nezajímaala.
 Úja 
  • 

Re: Absolutně nesouhlasím 

(1.8.2007 22:51:00)
Magdaléno,
i když budeš spalovat dřevo "dokonale", zbavíš se pouze problému vzniku oxidu uhelnatého. Popílek Ti z toho stejně půjde (z jakéhokoli kotle) a oxidy síry a dusíku taky... prostě ta síra, dusík, co jsou obsaženy ve dřevu (jako v každé organické hmotě) se nikam jen tak neztratí. To už vůbec není o technice, to je prostě o chemii, dřevo (a biomasa vůbec) prostě není jen uhlík, kyslík a vodík.
 Margot+1 


Mostecká uhelná 

(2.8.2007 7:53:47)
Opravdu nevím, kde zastánci uhlí k těm informacím přišli. Evidentně nevědí, o čem mluví. Začíná ve mně hlodat podezření, že takové hlouposti pouští na internet Mostecká uhelná...
 Baruska 
  • 

Re: Mostecká uhelná 

(2.8.2007 11:20:53)
Nemyslim si, ze je tady nekdo zastancem uhelnych elektraren. Alespon ja jim rozhodne nejsem. jen kdyz se mam rozhodnout pro jedno ze dvou zel, vyberu to mensi - elektrinu. Vyrabet ji z uhli je jeden z nejhorsich moznych zpusobu, bohuzel taky jeden z nejcastejsich. Ja jsem zastancem vyroby elektriny z jaderne energie.
 Maja 
  • 

ekologické topení 

(1.8.2007 20:58:29)
Proboha, to jsou nesmysly. (Ty co vypadají vědecky, jsou o to horší). Pochopitelně je topení dřevem nejšetrnější. Existují také kotle (máme ho doma) na dřevoplyn, kde dřevo nejříve zplynuje a pak samotný dřevoplyn ohřívá vodu. Účinnost až 90%. To ale pochopitelně nejde použít ve městech (kde by se to dřevo skladovalo, řezalo a tak), takže tam je nutné zvolit jinou variantu. Problém s plynem je asi hlavní ten, že v podstatě vše se musí dovážet. Takže vzniká závislost na cenách ropy. Já bych se asi jako energetik klonila k tepelnému čerpadlu (přece jen ve výrobě elektřiny jsme soběstační), rekuperační větrání, snížit teplotu v bytech na max. 20 stupňů a hlavně zateplovat domy!!!!!
Také mne rozesmálo to s tím odsířením elektráren. Sice je to pravda, velké procento spalin se do vzduchu nedostane, ale ať se jde podívat autorka tohoto názoru někam (např. k Berounu), kde se těží potřebný vápenec pro odsíření. Jaderný odpad je sice nebezpečný, ale kdyby rusáci neudělali tu hrůzu s Černobylem, (což zastavilo jaderný výzkum v podstatě po celém světě), tak dnes už dokážeme jaderný odpad dále zpracovávat a využívat. Pokusné elektrárny využívající vyhořelé palivo již existují. Takže by to chtělo vrhnout prostředky na výzkum a vývoj tímto směrem.
A hlavně jednu věc, zabránit tomu, aby topení uhlím doma (a vším co dům dal) bylo nejlevnější. Protože to tvrzení, že je to ekologické, je dost humorné, takže to ani nebudu komentovat.
 Marie 
  • 

Re: Re: Re: Otop dřevem 

(2.8.2007 0:28:13)
Mám sarkastickou poznámku k tomu, co dýcháme konkrétně my doma v zimním období. Naši sousedi topí uhlím a my se modlíme, aby přešli na topení dřevem... Věřte mi, že ze spalování dřeva je daleko míň svinstva než ze spalování uhlí v RD. Když vane západní vítr, nemůžeme si zkrátka ani vyvětrat večer před spaním, to bychom se zadusili. A pokud srovnáváte elektrárnu na uhlí s filtry s hypotetickou elektrárnou na spalování dřeva bez filtrů, tak srovnáváte jablka s hruškami.
 dadlenka 


deprese 

(1.8.2007 11:55:00)
nejsi tak trošku v depresi?
 Bob the Ghost 


Re: deprese 

(1.8.2007 13:08:22)
Jistěže je v depresi.
To, že je svět zlý, je virtuální problém, který se odehrává výhradně v autorčině hlavě.
Ve skutečnosti je svět skvělý. A v našich končinách obzvlášť.
Nikdy jsme nežili v takovém blahobytu a bezpečí. Životní prostředí se za posledních dvacet let výrazně zlepšilo (Labe je plné ryb a lze se tam bez rizika koupat, kyselé deště zmizely apod.)
Je dobré přivést do tohoto ráje děti, a je dobré udělat to právě teď.
 Baruska 
  • 

Re: Re: deprese 

(1.8.2007 13:24:19)
Ano Bobe, mas pravdu!
nedavno jsem cetla Satirikon, to je knizka, kterou napsal Petronius nekdy okolo roku 30 po Kr. Kritizuje v ni tehdy soucasnou spolecnost. Mluvi o zkazene moralce, manzelske nevere, mladezi bez zajmu o kulturu a tradicni hodnoty, mizicim nabozenskem citeni a jak to je cim dal horsi. Opravdu neni duvod k depresi, je to dobre. Je to stejne jako to vzdycky bylo, jen to zivotni prostredi a zdravi lidi se zlepsuje. Tak prosim netopte drevem a ja jdu delat dalsi deti :-)
 Zufi. 


Re: Re: deprese 

(1.8.2007 14:04:12)
To si napsal moc hezky, Bobe, souhlasím s tebou.
ˇUplně mi ten tvůj příspěvek zahřál u srdce, fakt!
 Martina, 3 synové 
  • 

Re: deprese 

(1.8.2007 17:10:58)
Přesně stejné myšlenky jsem měla, když se narodil můj třetí syn. Tenkrát se v médiích hodně přetřásala ozonová díra a já jsem pořád plakala, že všichni bídně zahyneme uškvařeni zářením z vesmíru. Nakonec mě kamarád "dokopal" k psychiatrovi - byla to poporodní deprese, dostala jsem prášky a bylo po problému.
 Markéta, syn 5 ĺ. 
  • 

Počasí 

(1.8.2007 11:56:14)
Velmi často, a to i v tomto příspěvku, se setkávám s názorem, že dřív bylo počasí jiné, v zimě byla zima, v létě horko atd. (jak zpívá Nohavica "Za komunistů se špatně nežilo, v létě bylo teplo v zimě sněžilo, zjara ledy tály byly povodně, to jste milé děti přišly o hodně"). Já si ale dobře pamatuju, když jsme léta na chalupě v Podkrkonoší strávili v holinách a svetrech, protože prostě lilo, v zimě sníh někdy byl a někdy ne a jaro a podzim byla taková přechodná období jako teď. Možná je to dětské vnímání jiné - můj syn má z letošní zimy pocit, že byla úžasná, že si parádně zasáňkoval a že se parádně kouloval - sníh přitom užil všehovšudy dva dny!
Jinak řešit poté, co jsem přivedla na svět tři děti, jestli to nebylo sobecké, mi přijde dost pozdě.
 Eva 
  • 

Re: Počasí 

(1.8.2007 13:25:40)
Myslím, že takhle nejde uvažovat. Kdo chce, tak si děti pořídí. A ti, co si je pořídí, se pak buď chovají zodpovědně a chtějí pro budoucnost svých dětí něco udělat, nebo ti druzí zodpovědní nejsou a hledí sobecky urvat ze života, co se urvat dá. Mám pocit, že to zase končí u té morálky...
 Hanka 
  • 

Re: Počasí 

(1.8.2007 13:31:19)
Taky jsem na to dost koukala, je mi 30 let a z dětství si pamatuji to stejné, rozhodně nebýval celou zimu sníh a celé léto teplo....
 & 


Re: Počasí 

(1.8.2007 14:28:21)
Taky si to pamatuji jinak. Je mi 34. Snih byl malokdy. Na podzim jsme nemohli venku sportovat kvuli smogu. ;o{ Autorcin popis stridani rocnich obdobi mi prijde, jak z Ladovych obrazku.
 Alice 
  • 

Re: Re: Počasí 

(1.8.2007 15:53:19)
tak já se přidám, je mi 37 a zimní idylku pamatuji pouze ve třetí třídě, kdy byly uhelné prázdniny, jinak normál.
 majka 


to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 14:40:17)
Nečekala jsem, kolika lidí se dotknu tím, že se zamyslím nad životním prostředím. Kozel zahradníkem, to je fakt trefa. O kácení lesa toho moc nevím, ale vím to, žedřevo, kterým topíme, je určeno k vykácení, je to z tzv. probírek, je určené k vykácení správcem lesa, který na to vzdělání má.A v depresi nejsem. Prostě jsem se nad tím zamyslela.
 Bob the Ghost 


Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 14:50:57)
A to se nad vším "zamýšlíš" tak hystericky?
Cituji tě: "Máme rodit děti? Vždyť já se bojím, kde budou žít!!!"
 kití 


Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 14:57:47)
mno...ekologický tu je rozhodně nošení dříví do lesa. Bože kde berete ten čas přemýšlet, jestlii je dobře mít tři děti, když už vám šupajdí po kuchyni? Ještě bych to pochopila mezi druhým a třetím nejpozději.
No a k tý ekologii...taky můžeme jít žít zpátky na stromy. To bysme se určitě nezatěžovaly plenama.
 Lizzie 


Re: Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 18:20:42)
Na světě se mi líbí a chci tu žít. Jsem si vědoma ekologických problémů, ale také vidím (a chci vidět) určitá zlepšení, z velké části lidstvo sklízí to, co si nadrobilo, ale snaha zlepšit to naštěstí je. Nikdy nic nebude dokonalé. Stále budou války, stále bude hlad v určitých oblastech.
Ale já právě na tento svět chci rodit děti a chci tu žít. Těm dětem vysvětlím, že lhát se nemá, stejně tak krást, podvádět apod., ovšem jim zdůrazním i to, že člověk se musí bránit a nesmí bezmyšlenkovitě něčemu podlehnout.
K té morálce. Současná morálka je mix judaismu, pohanství (tak mluvím např. o antice apod.) a křesťanství. Křesťanství Evropu a svět vůbec hodně ovlivnilo, to ano, ale právě křesťanství čerpá z toho judaismu i předkřesťanských hodnot. Už to tu padlo, ale je to tak..
Já se chovám tak, abych se ostatním nemusela stydět pohlédnout do očí..jsem pěkná držka, ale upřímná!
 Jana 
  • 

Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 14:59:18)
Neboj nejsi v tom sama,
ať si tomu někdo říká deprese, já bych to tak nenazvala.
Vykašleme se na počasí, dobře je to dlouhodobá věc, ale to že "dáváme Zemi zabrat" tak s tím prostě souhlasím...
Hlavně aspoň dvě auta v rodině a letecká dovolená a uklidňovat se rybama v Labi...
To je jedno, každej si to stejně okecá po svým a "pojede se dál".
Jen souhlasím s tím, že je fajn, když lidé jako autorka mají chuť a sílu vychovat více dětí.
I když dá to zabrat jim vysvětlit že neí důležitý mít oblečení značkový a nejlepší telefon a letět co nejdál na dovču...
Takže dělejte si každej co chcete, holt plyn dojde, ropa taky a snad Ti naši teď drobečci dorostou a vymyslí co dál :-), nic jiného jim prostě nezbyde...
 Baruska 
  • 

Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 15:09:16)
Promin Majko, nechtela jsem se te dotknout. Na dreve neni problem v jeho puvodu, ale v tom, co vznika jeho horenim. Nemyslim ten popel, co vam zustane v kamnech. Myslim takovy ten nazloutly dym, co odejde kominem. A barva opravdu neni to, co mi na nem vadi nejvic. Kdyz ekologicky, tak neskodit... Prosim prosim, ja deti chci a chci i vnoucata.
 majka 


Re: Re: to je jen zamyšlení 

(2.8.2007 7:11:42)
Z komína se nám téměř nekouří, máke kotel, který vypouští z komína neznatelný dým, dokonce kouří míň, než když se topí plynem.Dokonce se nás sousedi ptají, jestli vůbec topíme.Příště se budu zamýšlet míň depresivně. A to že se nad tím zamýšlím až má děti, to je prostě vývoj. Napadají mě věci, co mě dřív nenapadaly. A to je normální, si myslím.
 Ivana Procházková 


Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 16:20:23)
No a Majko, bez ohledu na to, zda je dřevo určené k vykácení nebo není, vzala jsi v úvahu, kolik škodlivin vypustíte komínem do ovzduší? V přilehlé čtvrti vedle nás, když začnou starousedlíci na podzim topit (málokdo má zavedený plyn nebo elektřinu), se nedá od podzimu přes zimu až do jara v noci ani otevřít okno, pokud člověk nechce své děti přiotrávit. My naplaveniny, co topíme plynem, my tu čistý vzduch máme.
Mimochodem, plyn sice není obnovitelný zdroj, ale až nebude, tak to bude vadit zase jen člověku. Vzdát se ho proto, aby zůstal bez užitku v ložiscích, povede ke stejnému výsledku, jako když ho nejřív člověk vytěží a spotřebuje pro svůj prospěch.
Takže názor, že topit dřevem, byť určeným k vykácení, je ekologické, tedy nějak neberu..
 Xantipa. 


Re: Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 18:36:20)
Ono pouštět se do diskuzí, jestli je někdo nezodpovědný, když topí dřevem, je asi dost problematické. O tomto tématu se přou i odborníci, takže my laici to asi nestrhnem. Nicméně, opravdu se mluví o topení dřevem jako o ekologickém. Ovšem za určitých předpokladů - netopím krom dřeva ještě dalšími, jak někteří to s oblibou dělají - hadry, plasty apod., dřevo je řádně proschlé a ne včera poražené, mám kvalitní kotel či krb, mám dobrou izolaci svého domu, jde také o to, kde to dřevo vezmu, jestli ho budu dopravovat přes půl republiky apod. Asi tím nebudeme vytápět paneláková sídliště, ale co takové městské kotelny na nedejbože uhlí, nebo teď lépe - plyn. Kde jsou ztráty na cestě, ztráty v nezateplených panelákových bytech apod. Pokud autorka doma v zatepleném domě topí dřevem ze samosběru, tak proč ji napadat, že se nechová dost ekologicky?
 Lavanda 


Re: Re: Re: to je jen zamyšlení 

(1.8.2007 19:28:01)
Tos napsala moc hezky, Xantipo. Opravdu to s tím dřevem není tak jednoznačné, nejspíš opravdu takové topení dobře proschlým dřevem z probírek v nedalekém lese může být za předpokladu použití kvalitního kotle a dobře izolovaného domu ekologičtější než plyn z tisíce kilometrů vzdálených nalezišť.
 Bob the Ghost 


Re: Re: to je jen zamyšlení 

(2.8.2007 9:54:54)
Ivule, to se mýlíš.
Fosilní plyn totiž aktuálně zvyšuje bilanci skleníkového CO2 v atmosféře.
Zatímco dřevo nikoli, protože stromy v lese tento plyn zase vážou.

Čili hlavní problém u plynu není to, že dojde, ale to, co po něm zbyde. Po spalování dřeva nezbyde v atmosféře nic špatného - mluvím samozřejmě o globálním měřítku, nikoli štiplavém smradu u vás na vesnici.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: to je jen zamyšlení 

(2.8.2007 11:38:36)
Bobe, do této diskuse se dále opravdu pouštět nebudu, vycházela jsem z jednoduché empirické zkušenosti, že z našeho komína (plynový kotel) nic nesmrdí. A stačí, aby sousedi rozdělali oheň na grilování ve venkovním krbu a smradu kolem plno..

Pobavila mě ta "naše vesnice" v tvém přípěvku, neb se jedná o katastrální území Hl. města Prahy :)))).
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: Re: to je jen zamyšlení 

(2.8.2007 12:41:34)
Ivule,
úvaha, že "co nesmrdí, neškodí", je tak prostoduše nesmyslná, že se k ní snad ani nehlaš...
Tys přece chytrá holka.
 Papaja 
  • 

Re: to je jen zamyšlení 

(2.8.2007 15:29:46)
Ale toho dehtu, co jde z Vaseho komina, pokud topite drevem. V tomto pripade ti, co maji kotle a topeni na plyn jsou ekologictejsi.

Vetsimi znecistovateli ovzdusi a vod nez domacnosti jsou ale prumysl i zemedelstvi a tedy firmy zde pusobici. Takze musime verit, ze jejich pocinani budou dobre regulovat nasi chytri a uvedomeli politici a urednici a ze se u nas vytvori i dobra ekonomicka motivace pro jejich pocinani.

 Heidi 


SOUHLASÍM S TEBOU MAJKO ! 

(2.8.2007 22:48:46)
Ten článek jsi napsala moc krásně. Máš pravdu s tím ročním obdobím i já pamatuju ty krásný jara, kdy bylo v květnu a červnu kolem 20 stupňů, kvetly fialky a petrklíče na stráních. Teď už tam není ani jeden a jaro neexistuje, v dubnu se chodí v zimních bundách a v květnu jsou tropická vedra. Je to smutný, ale může za to především bezohledná politika. Dokud vládcové jednotlivých zemí budou ti, kdo posílají lidi do válek, jsou nevěrní manželkám, dělají si legraci z oteplování zeměkoule a nedělají nic pořádnýho pro lidi, nikdy na tom nebudem lépe. Ale jinak si myslím, že svět ještě nějakou dobu vydrží takže ještě děti tvých dětí se snad nepřipálí na slunci. Jestli chceš, přijď si k nám povídat na naši diskusi:
http://www.rodina.cz/diskuse7590.htm
 klárakubíkbára 


Re: SOUHLASÍM S TEBOU MAJKO ! 

(5.8.2007 12:16:25)
Naprosto souhlasím!
O budoucnosti našich dětí smýšlím stejně. Většina dětí je ale vychovávána k sobeckosti a bezohlednosti. Nejsou to už zdaleka děti porevolučních zbohatlíků.
Nikdo je neučil si "vážit", ba naopak.
Já třeba nechápu, proč je na světě tolik zla!? Co z toho kdo má?
Někde jsem četla:" Až pokácíte poslední strom, ulovíte poslední rybu, zjistíte, že peněz se nenajíte!"
Násilí plodí násilí, války znamenají moc a peníze? Co je to za blbost, vydělávat na utrpení lidí? Kdo to povolil? Kdo to vymyslel? To je vidět, čím vyšší post, tím nižší duchovní úroveň.
O radaru ani nemluvě. Zase jde jen o prachy a o Ameriku. Nás TO chránit nebude, myslím že naopak. Do teď tady byl klid, jak to bude dál? Je potřeba trochu pokory k přírodě a k životu vůbec.
Myšlenka na lepší svět by byla krásná, ale pokud se nevzpamatují ti kdo si myslí, že tomu tady šéfují, tak to růžově nevidím!
Ale je potřeba pozitivně myslet!!!!
 Linda 
  • 

Deprese 

(1.8.2007 15:19:35)
To je fakt depresivní uvažování. Kdy jindy bylo na světě (v našich končinách!) lépe než dnes? Jen za minulé století - 2 světové války, komunismus...Co bylo předtím, asi taky žádná idylka. Neexistovala antibiotika, volební právo žen, internet a spousta jiných vychytávek :-) A přesto lidi měli děti. Akorát holt měli jiné starosti, než jestli mají topit tím nebo tím a jaké pleny používat.
 Jana 
  • 

Re: Deprese 

(1.8.2007 15:38:09)
Hmmm,
jenže je otázkou jestli to, že my se máme lépe je dobré i pro Zemi... na které naše děti a snad i další generace by rády žily...

Je mi jasný že spousta lidí není schopná takhle uvažovat, nehodlám někoho odsuzovat, jen prostě každý si v článku najde co uvidí a třeba se i zajímavě zamyslí o nic jiného přece nejde :-))).

 Linda 
  • 

Re: Re: Deprese 

(2.8.2007 15:40:55)
Samozřejmě, že náš blahobyt je dobrý i pro Zemi. Přeci jen ty nejvyspělejší státy si mohou dovolit ten luxus hledět na ekologii; naopak rozvojové země produkují nejvíc znečištění. Nejméně znečištění samozřejmě produkují ti, co pokud možno vůbec nic nedělají (nikam nejezdí, nic jiného než potravu a něco málo oblečení nepotřebují....)- ovšem já osobně bych si pro své děti spíš představovala dostatek jídla, bezpečí, možnost cestování.

Osobně jsem se při plánování rodičovství ohlížela na to relativně krátkodobé hledisko - tj. přivést dítě v okamžiku, kdy jsem psychicky i ekonomicky připravená, mám potřebné zázemí, žiju v zemi, která není sužovaná válkou nebo hladomorem. Připadá mi naprosto zcestné z hlediska plánování rodičovství brát v úvahu takové záležitosti, jako jak dlouho ještě půjde žít na Zemi. Již dnes se ví, že život na Zemi jednou zanikne (jako každá hvězda, i Slunce vyhasíná a s ním i život na Zemi), ale je pravděpodobné, že lidstvo osídlí nějakou jinou sluneční soustavu. Takže brát takovéto informace do úvahy při plození dětí (stejně jako jestli je moc nebo málo fosfátů a jak moc nebo málo se Země oteplí) mi přijde tak trochu mimo...
 Kristina 
  • 

Re: Re: Re: Deprese 

(6.8.2007 9:04:33)
Inu není to zase tak úplná pravda - sice mezi největší znečišťovatele patří např. Čína, ale podívejme se na Ameriku, nechtějí si snížit životní standard, nechtějí se omezovat - ne proto, že by umírali hlady, ale prostě museli by omezit ekonomiku. A ovzduší ničí vesele... A co se týká cestování? Je to hezké, ale jedno jediné letadlo znečistí ovzduší hrozně. A tak by se mohlo pokračovat...
 Lizzie 


K diskusi.. 

(1.8.2007 18:21:28)
Na světě se mi líbí a chci tu žít. Jsem si vědoma ekologických problémů, ale také vidím (a chci vidět) určitá zlepšení, z velké části lidstvo sklízí to, co si nadrobilo, ale snaha zlepšit to naštěstí je. Nikdy nic nebude dokonalé. Stále budou války, stále bude hlad v určitých oblastech.
Ale já právě na tento svět chci rodit děti a chci tu žít. Těm dětem vysvětlím, že lhát se nemá, stejně tak krást, podvádět apod., ovšem jim zdůrazním i to, že člověk se musí bránit a nesmí bezmyšlenkovitě něčemu podlehnout.
K té morálce. Současná morálka je mix judaismu, pohanství (tak mluvím např. o antice apod.) a křesťanství. Křesťanství Evropu a svět vůbec hodně ovlivnilo, to ano, ale právě křesťanství čerpá z toho judaismu i předkřesťanských hodnot. Už to tu padlo, ale je to tak..
Já se chovám tak, abych se ostatním nemusela stydět pohlédnout do očí..jsem pěkná držka, ale upřímná!
 Alena Bučková dvě děti a dvě vnučky 
  • 

jako by mi to ze srdce vytrysklo 

(1.8.2007 18:38:21)
Milá Marie,

je mi 48 let, jsem tedy o nějaký pátek starší a v dětském věku svých dětí jsem tyto věci neřešila, i když musím podotknout, že ekologicky se chováme už spoustu let. Když se však narodily synovi dvojčátka, úžasné holčiny Zuzka a Adélka, a já v prvních poryvech velkého,takřka euforického štěstí, jsem začala o miminech hlouběji přemýšlet,zamrazilo mě. Napadlo mě totiž totéž co Vás, a katastrofické vize se rozrostly od obludných rozměrů. Lidé jsou nepoučitelní, až po nějaké obrovské katastrofě, která bezpochyby přijde, se myšlení změní, snad, doufám, věřím.... protože jinak, by život neměl smysl. Přeji Vám i Vašim dětem hodně radostných a sluncem prozářených dní.
Alena Bučková
 gabča 
  • 

Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 18:50:05)
Dovolím si jen malou poznámku, když se tu nakouslo téma ekologie.Spolupracuji s českou firmou která vyrábí eko výrobky, nikdy jsem na přírodu moc nebyla až poslední rok přemýšlím jinak. V dnešní době skoro nikoho ekologie nezajímá každému jde jen o prachy a zdraví. Jakmile se někomu zmíním o ekologii tak začnou vytahovat otřepané fráze," proč já bych měl začít šetřit přírodu, ať začnou ti hlavní zněčišťovatelé-továrny, zědělci se svými hnojivy" hned ty lidi zarazím a podotku-hlavním znečiťovatelem přírody je DOMÁCNOST právě tím co každy den vypouštíme do přírody-v čem pereme, myjeme nádobí buď v myčce nebo ve dřezu, čím si umýváme vlasy a tělo. Domácnost je ze 60% největším znečišťovatelem přírody. Hodně lidí to ani neví, takže kdyby začal každý u sebe tak by to tu vypadalo úplně jinak a nemá vůbec smysl vymlouvat se na továrny.Začněme každý u sebe
 fisperanda 


Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:06:07)
Gabčo, a to že ze 60% znečišťují domácnosti životní prostředí ti řekli v té firmě, která vyrábí eko výrobky?
Nechci rýpat, ale za vším je potřeba hledat zisk.
 Xantipa. 


Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:13:50)
Já si myslím, že i kdyby domácnosti skutečně z 60ti % znečišťovaly ovzduší, rozhodně to nebude tím, že lidé myjí nádobí a myjí si vlasy. Velký vliv má topení v nevyhovujících kotlech nevyhovujícím palivem /hnědé uhlí/ a katastrofa je, že se lidé vrací k topení hnědým uhlím. Ze spalování nekvalitního uhlí a v honbě za šetřením také spalování odpadků, v nekvalitním kotli jsou ty odporné smrady.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:35:37)
Xantipo, přečti si pozorně můj příspěvek, nenapsala jsem že domácnost znečišťuje ovzduší, psala jsem o přírodě, spíše o podzemních vodách, jezerech řekách atd. jestli jsi to nepochopila.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:44:59)
Gabčo, ovzduší, voda či cokoli jiného. Fajn. Tak konkrétně voda. Pokud vypouštím odpadní vody, tak ne do řeky nebo do potoka, ale přes městskou čističku, tedy konkrétně já. Ta naše je už dost dobrá. Takže opravdu se nebudu hroutit nad tím, že nemám zrovna ten nejekologičtější šampon na vlasy dle tvrzení té a té firmy. A jak tady někdo zmiňoval - nedávno bylo v tisku hodnocení mycích prostředků na nádobí. Nejvíce bodů snad dostal PUR?, ty eko na tom tak slavně nebyly. Navíc se tam psalo, že vlastně biologický odbouratelné jsou všechny. Spíš bych se tedy pozastavila nad tím, že vesnice nemají na kvalitní čističky, jim pomoci, aby přes naše české venkovy netekly potoky, ale hnusné žumpy. A my jim nepomůžeme, můžeme jen naivně doufat, že ti, které jsme zvolili, to také pochopí a budou směřovat úsilí třeba i tímto směrem.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:51:32)
dobře když to jde vše přes čističku tak mi prosím napiš z čeho jsou sinice, a proč teda vznikla vyhláška 78 z února 2006 sestavující nebezpečné chemické látky, jejich uvádění na trh je zakázáno???? Kdyby to ta čistička dokázala vyčistit tak by přece nic ve vodách nebylo, fosfáty v prášcích by se nezakázaly ne?
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:56:43)
Gabčo, čistě jako laik usuzuji, že jestli-že je vyhláška, kterou zmiňuješ, tak ty látky se snad neprodávají a tudíž je nemohu tedy koupit, používat a následně vypouštět. Z čeho se berou sinice, to netuším. Ale čistě laicky - do koupališť asi čističky neústí, ale bohužel leckdy tam ústí odpadní vody z domků, které nemají kanalizaci ani vlastní čističku. Ale že by sinice vznikly z mytí mých vlasů, to asi ne, zkoušet si mýt v přírodě vlasy, tak to opravdu nebudu dělat neb nevím, zda o kousek dál neústí do té říčky něčí septik.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:03:18)
Xantipo, právě proto to ta vyhláška upravila ten prodej těch prášku bez fosfátů, chápeš je teprve z roku 2006. a sinice jsou právě z těch fosfátů co tam byly, teď jsou tam pro změnu fosfonáty, takže se vlastně nic moc nevyřešilo.

a o žádné sektě bych tu nemluvila, já nikomu žádné výrobky nenutím, bavíme se tu o ekologii, a já můžu s čistým svědomím říct že pro ni něco dělám, narozdníl od druhých mě totiž na mých dětech záleží narozdíl od vás.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:06:41)
Magdaléno tak se zeptej svého gynekologa, jak je to s hliníkem a rakovinou a pak písni co jsi se dozvěděla, ju?
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:08:57)
A myslíš, že doktoři nepodléhají fámám? Podstatou fámy totiž je to, je se zdá být vysoce pravděpodobná - jinak by ji lidé nešířili...
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:09:04)
Gabčo právě, když Ti na dětech záleží, protože dle Tebe nám na nich nezáleží, tak stejně vidím nejefektivnější to, aby pokud máš odpovídající odborné znalosti, tak aby ses spolu s dalšími odborníky zasadila o to, aby těch škodlivin bylo pokud možno co nejméně. Promiň, ale jedním šamponem a argumentací jednou vyhláškou tu přírodu opravdu nespasíš.
Ale jak jsem psala - není to tak jednoduché, všechno souvisí se vším a za vším hledej prachy. I za tím znečišťováním, i za tou ekologií.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:58:24)
A co se týče fosfátů - nejvíc se mluvilo o tom, že jsou v pracích prostředcích. S jistotou tvrdím, že prací prostředky s fosfáty nepoužívám.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:46:57)
Gabčo, ovzduší, voda či cokoli jiného. Fajn. Tak konkrétně voda. Pokud vypouštím odpadní vody, tak ne do řeky nebo do potoka, ale přes městskou čističku, tedy konkrétně já. Ta naše je už dost dobrá. Takže opravdu se nebudu hroutit nad tím, že nemám zrovna ten nejekologičtější šampon na vlasy dle tvrzení té a té firmy. A jak tady někdo zmiňoval - nedávno bylo v tisku hodnocení mycích prostředků na nádobí. Nejvíce bodů snad dostal PUR?, ty eko na tom tak slavně nebyly. Navíc se tam psalo, že vlastně biologicky odbouratelné jsou všechny. Spíš bych se tedy pozastavila nad tím, že vesnice nemají na kvalitní čističky, jim pomoci, aby přes naše české venkovy netekly potoky, ale hnusné žumpy. A my jim nepomůžeme, můžeme jen naivně doufat, že ti, které jsme zvolili, to také pochopí a budou směřovat úsilí třeba i tímto směrem.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:53:31)
jo ještě k těm odbouratelným jarům, ty tomu jako věříš že jsou odbouratelné všechny jo? obyčejný jar-ne eko- z obchodu se odbourává v přírode až 80let stačí, chtěla bych vidět a číst ten výzkum co tu zmiňuješ pěkna lež, ty si myslíš že ministerstvo si ty eko značky vymyslelo nebo co?
 Úja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 23:10:36)
Zmiňovaný průzkum jsem nečetla, ale z toho co čtu tady, mne do očí bije, že na čistících prostředcích hodnotíte jen odbouratelnost, ale už ne např. výrobu, použité obalové materiály atd. Je totiž velký rozdíl, jak a z čeho se to udělá... jestli se při výrobě skvělých jarů, purů atd používá produktů ropného průmyslu (a já jsem proti tomuto plýtvání ropou... podle mne je ropa potřebnější jinde, a když jde bez ní vyrobit skvěle umývající saponát, tak podle mne není co řešit), jestli jsou navoněny nějakou skutečnou silicí (jednoduše vydestilovanou z rostliny), nebo více či méně rizikovými produkty chemického průmyslu se vším co k tomuto patří (odpady, problém zdrojů atd.).
Přemýšlejte v širších souvislostech.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:21:27)
jo ve firmě,ty myslíš že to tak není? když se nad tím zamyslíš, tak je to přece hrůza co ta domácnost denně vypustí do přírody a vynasobíš to x domácnostma třeba jen v ČR, to musí být strašné číslo nemyslíš. Máme semináře na kterých jsem se to dozvěděla, nikdo nikoho k ničemu nenutí.když vezmeš jen nárůst civilizačních chorob je 72% za posledních 10let hrůza. každý se diví že má tu nemoc neob tu nemoc, ale z části si za to můžeme přece sami. to co pouštíme do přírody tak ona nám to zase pěkně vrátí, neporadí si s tím. firma vyrábí i hodně výrobků přes zdraví. vše jsem se dozvěděla až s tam, nikdo ti v obchdoě neřekne když si kupuješ např. jar že obsahuje karcinogenní látky,které způsobují vznik rakoviny tlustého střeva, nebo když si koupíš tuhý deo,kuličku nebo sprej, že obsahuje hliník-je to tam sice napsané, ale lidi neví že je to nebezpečné,že nám ten hliník ucpává lymfu, nepotíme se a ten hliník zůstává v těle a způsobuje rakovinu prsu. firma spolupracuje s předními odborníky, profesory, doktory, stojí za ní ministerstvo životního prostředí a vláda nemám sebemenší důvod jim nevěřit, vše je testované atd atd.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:47:28)
To s tou kuličkou antiperspirantem jsem taky někde četla. A když si každý řekne, ať dodržuje nějaké eko zásady ten druhý, tak se nikam nedostaneme. Musí opravdu začít každý u sebe.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:56:11)
Lenko přesně tak každý musí začít u sebe, jinak nikam nedojdeme. Kamarádka byla na mamografu a už se ji i dr ptal co používá proti pocení, už i ti doktoři začínají o tom mluvit, i když jen někteří a docela pozdě,když už tolik žen má rakovinu prsu.I ta vláda začala něco dělat např. s těmi prášky na praní a s těmi fosfáty co jsou v nich.
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:58:32)
To já jsem zase četla, že antiperspiranty způsobující rakovinu prsu patří do kategorie fám, jako třeba pes sušící se v mikrovlnce, tajemný stopař se škrtící šňůrou v kufříku, utajeně jedovatá éčka v instantních polévkách, žížaly v hamburgerech MacDonald, živí psi sloužící jako návnada při lovu žraloků atd.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:01:56)
Ale, když se trošku zamyslíš, tak je to docela logické. Když se nepotíš, tak jak odvádíš škodliviny z těla ven? Já jen nečtu!!! Já taky občas zapnu mozek.
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:06:10)
Jenže lidi se potí i s použitím tzv. antiperspirantu, akorát že to (tolik) nesmrdí. Reklamy, kde nastříkají někomu na záda pičifuk (pardon), a on tam po maratónu má suché místo, je pitomost prvního řádu. Tady zase používám hlavu já.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:07:51)
i ten pičifuk má hliník.

Používejte každý co chcete je to vaše věc.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:07:11)
Ale prosím tě, copak se potíš jen v podpaží??? Ta troška nehraje roli. Navíc to odvádění škodlivin potem je taky fáma.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:08:15)
Tady se ale mluvilo v souvislosti s rakovinou prsu.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:08:59)
Nepotíš se jen v podpaží, ale tam si mažeš ten hliník a proto ta rakovina, proč se nepoužívají hliníkové příbory?
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:10:54)
ad hliníkové příbory - tak to je opravdu jen laciný argument.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:14:09)
nevím proč tady pořád taháš šampony nemá to cenu říkám používejte každý co chcete, třeba na to někdy přijdete. pěkný večer
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:20:28)
Ad pocení - pocení slouží k termoregulaci těla. Kdybychom se nepotili, asi bychom vyplazovali dýchavičně jazyky, jako psi. Nějak jsem nenašla, že by se z těla odpařovaly škodliviny, spíš minerály. Ale - opět - nejsem odborník, Gabča zřejmě ano. Také přeji hezký večer, obzvlášť, až se budeš v dusnu potit a libovat si, jak se tělo hezky čistí-))))))
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:25:45)
xantipo jsi hloupá vůbec jsi to nepochopila s tím pocením. to je s tebou ztráta času a můj čas je drahý
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:27:27)
No, opravdu jsem to s tím pocením a vyplavováním škodlivin nepochopila. Ale já se ráda učím a ráda se poučím. Tak vysvětluj. Protože jinak mám pocit, že sama jsi toho nepochopila krapet víc. Promiň.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:31:23)
fajn tak ještě jednou pro xantipu:
-pokud používáš deo, který obsahuje hliník, tak se ti ucpává lymfa a potíš se méně a tím pádem se ti ucpávají pory a hliník v nich zůstává.
-pokud používáš deo bez hliníku lymfa se ti neucpe, potíš se , ale nermrdíš, a hliník se ti neusazuje protože tam žádný není.
stačí????????????????,
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:39:43)
Gabčo, tak teď jsi to nepochopila ty. Mně zajímá funkce pocení, to jsem snad vyjádřila jasně. Tak to je zas pro Tebe. O tom hliníku jsem četla na stránkách jedné kosmetické firmy s eko výrobky. Ovšem také tam píší, že aluminium se nahrazuje i v jiných kosmetických firmách jinou látkou. Ale až pokročí výzkum, aluminium tam nebude, bude tam něco jiného a díky vyspělejší technologii bude zjištěno, že to taky škodí, jen se to doposud nevědělo.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:40:09)
Gabčo, a mohla bys prosím vysvětlit, jakým že to mechanismem se ta lymfa ucpává? :-D A jakým způsobem to ovlivňuje pocení???
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:42:08)
Jejda, to je přece jasné. Lymfa se ucpává asi stejně jako krev, ouplně cítím, jak ji mám ucpanou, resp. obě. :oD
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:43:43)
Ale ten hliník zpusobuje tu rakovinu a ucpává tu lymfu-pory,kterými se potíme.
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:46:20)
Magdaléno určitě používáš deo s hliníkem, klidně ho používej dál, ale jen na zkoušku: Zkus třeba 1 den ho nepoužít, uvidíš že se budeš potit daleko více.
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:54:31)
V životě by mě nenapadlo něco takového zjišťovat, a to z dříve uvedených důvodů. Vezmi ode mě ale jednu dobře míněnou radu: lymfa je míza, něco jako krev. Nemůže se tedy ucpat. To je ten důvod, proč si tady z tebe děláme srandu. (Pro ostatní: přestaňte už Gabču trápit, fuj, sama se už stydím)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:02:08)
MagdalénoR, když ona si o to soustavně koleduje... :-DDD
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:11:05)
Nejsem žádná odbornice v oboru, nikdy jsem to o sobě nenapsala, jsem obyč mamina jako vy.Omlouvám se s lymfou to jsem se spletla, ale důsledky hliníku jsou jasné, neucpávají lymfu ještě jednou pardon, ale potní žlázy a vzniká rakovina. uznávám chybu. a co vy s hliníkem pořád si ho budete na sebe mazat?
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:11:55)
Já vím. :oD Ale ten její omyl není z nejhorších: Nedávno jsem slyšela bojovníka proti drogám vykládat dětem ve škole, že "palivo", na které "jezdí" člověk, jsou vitamíny a minerály...
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:28:40)
holky zase jsem se tak nemýlila s tou lymfou napíšu přímo z článku:
Důvody proč mít z antiperspirantů obavy jsou tyto: lidské tělo využívá několik oblastí, kudy vylučuje škodliviny-toxiny-jamky na opačné straně kolen, za ušními boltci, v oblasti třísel a podpaží. Škodliviny jsou tudy vylučovány ve formě potu neboli perspirace. Antiperspiranty, jak již jméno napovídá, pocení zabraňují.
Tím potlačují schopnost těla vylučovat v podpažních jamkách přirozeným způsobem toxiny. Tyto toxiny ovšem magicky nemizí. Když je tělo nemůže vyloučit pocením, ukládá je, a to do nejbližších LYMFATICKÝCH UZLIN v oblasti podpaží.
Čtěte na http://www.celostnimedicina.cz/pozor-na-antiperspianty.htm
 Věra. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:33:35)
Pro gabču.

Žádný antiperspirant pocení nezabrání zcela......a to co vše s těma toxiny tak dramaticky popisuje webík celostní medicína není pravda. Prostě výcuc z prstu.

Žádné spojení s rakovinou a antiperspiranty se neprokázalo....žádný důkaz není.
Pouze fámy....nevěř všemu co si na netu přečteš..... je pravdou že se to dost zkoumalo ale žádný zvýšený
počet nádorových onemocnění u lidí užívajících antiperspirant zaznamenán ve skutečnosti nebyl.

Takže jestli ti jde opravdu o lidské zdraví alarmuj proti kouření, proti drogám, proti alkoholismu.
Zde je to trefa vedle....
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:36:17)
Bavily jsme se zde o ekologii musíš si přečíst vše víš? a proč ty si myslíš že to jsou fámy?
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:38:08)
V tom článku je podobných v různém stupni nepravdivých tvrzení docela dost. Zajímavá směsice mystifikací a lží...
 gabča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 22:09:34)
Lído a proč jsou to lži, ty o tom víš něco víc než my? Tak se s námi poděl?
 Lenka 
  • 

co používáš ty? 

(2.8.2007 10:57:30)
Gabčo,

můžu se tě prosím zeptat, co tedy používáš, abys nesmrděla? Nezlob se, opravdu by mě to zajímalo. Sama se totiž dost potím, vím, že když použiju třeba Rexonu, potím se dál (nemůžu říct, jestli míň), ale aspoň nesmrdím. Bohužel mám kamarádku, která nic takového nepoužívá a v teplých dnech se k ní opravdu nerada přibližuju... Takže jak to děláš?
 gabča 
  • 

Re: co používáš ty? 

(2.8.2007 12:30:45)
Ahoj leni už to tu nebude probírat a rozebírat včera toho tady bylo dost tak jsetli máš opravdu zájem písní na matej.verunka@centrum.cz
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:49:42)
Co má lymfa společného s potními žlázami??? Ty teda věříš snad úplně všemu, co ti kdo nakuká...
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:55:08)
Sedím si na vedení. Už chápu - gabča smísila potní žlázy s lymfatickým systémem těla. Bohužel, zřejmě nepochopila, že lymfatický systém a potní žlázy není to stejné, ale úplně jiné. Aha, tak to jo. Už jsem doma. Gabčo, jako odbornice na slovo vzatá bys v tomto guláš mít neměla-))))
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:02:34)
Gabčo, možná by bylo lepší, když bys vrhla svou energii ohledně ekologie na patřičná místa, než propagováním leckdy pifidérních eko výrobků.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 20:03:02)
Kruci - ne pifidérních, ale pofidérních.
 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 21:51:29)
Ta "fama" o skodlivosti antiperspirantu se odviji od teto studie.
Firmy vyrabejici deodoranty tvrdi, ze v tomhle vyzkumu jde pouze o teorii a je treba zkoumat dal a bud to potvrdit nebo vyvratit. Ja nejsem ani chemik, ani doktor, takze to tezko posoudim...ale uplny vymysl to neni.
 fisperanda 


Re: Re: Re: Re:kde budou naše děti žít? 

(1.8.2007 19:58:20)
Já jsem taky byla na přednášce firmy, kde se říkalo, že aloe vera spasí svět. A věřím tomu, že kdyby ony produkty vydělávaly slušný love, tak se za to postaví třeba i prezident, kdyby z toho něco měl.
To ale neznamená, že tomu budu věřit.
Navíc některý firmy mi připadají fakt jako sekta než jako podnik.
 Petr, 2 hošani 


budoucnost jsou naše děti! 

(2.8.2007 0:59:48)
Můžeme si vybrat, jestli budeme chtít přivádět na svět své děti, anebo to necháme na jiných. Historie i současnost jasně svědčí o tom, že území nepatří těm, kteří na něho mají právo (žili tam stovky let), nýbrž těm, kdo jsou schopni si své území obhájit a udržet. Chápu vaši otázku, zda není sobecké přivádět děti na svět, jako důkaz mediální masáže, které jsme vystaveni. Rodičovství, a mateřství zvláště, vyžaduje přesný opak sobectví, totiž obětavou lásku. Sobecké je žít sám pro sebe, lhostejně k lidem kolem sebe i k budoucnosti svého okolí. A vzdávat se dětí z ohledu na budoucnost Země nedává smysl, protože potom si té budoucnosti nikdo neužije. Lidé žijí na Zemi, ale ne pro Zemi. Zemi máme na starost, neměli bychom s ní zacházet nešetrně, ale zároveň bychom se neměli bát využívat to, co poskytuje. Člověk nemůže dát jinému člověku nikdy nic většího, než je sám život. Největším bohatstvím člověka je vyrůstat v milující rodině. Proto vám přeji, abyste se nedala odradit nikým, kdo nás straší přelidněností planety, nebo globálním oteplováním. To, že je nás moc, tvrdili "moudří mužové" už ve starověku. Avšak skutečnost dnešního světa je taková, že ve většině států dochází k úbytku obyvatelstva, který, pokud bude trvat, bude mít mnohem horší dopad, než jeho nárůst. Končím a zdravím vás heslem tohoto serveru: "dětí není nikdy dost" :-)
 Mediana 


Re: budoucnost jsou naše děti! 

(2.8.2007 1:43:09)
"Lidé žijí na Zemi, ale ne pro Zemi. Zemi máme na starost, neměli bychom s ní zacházet nešetrně, ale zároveň bychom se neměli bát využívat to, co poskytuje."

To, co napsal Petr, má jméno antropocentrismus. Tedy člověk jako střed existence. I antropocentrismus je pozůstatkem křesťanství. Co to jen bylo za skandální umělecké dílo, které vyobrazilo na kříži místo Krista opici?
Nic proti antropocentrismu, z hlediska ODPOVĚDNÉHO člověka dokonce dává smysl. To já jen že je to popsaný postoj...

S ekologickými snahami je ten problém, že bohužel nestačí chtít, ale je nutné taky vědět. Dobrá vůle je bohužel v komplexní, jinými slovy hodně složité a rozporuplné, společnosti málo. Ještě hůř, dobrá vůle bez vědomostí se dá zneužít, viz zmíněné "ekologické" čistící sekty typu Amway. A ještě hůř: ani vědomosti nejsou spásné, neb co výzkum to předchozí stanovisko a co stanovisko to výsledek. A výsledky si tudíž často protiřečí, viz zdejší místy velmi fundovaná debata o topení dřevem.

Ve všem tom zmatku si nakonec myslím, že nejlepší je, když se každý snaží, jak umí, byť špatně nebo z hlediska určitých výzkumů neprůkazně... Ale aspoň se v něm něco děje. Z tohohle pohledu nejsou zbytečné ani minuty strávené nad sprchovým gelem... Pořád si pamatuju pointu jednoho svýho eseje na Vavrouška (ať odpočívá v pokoji). Psala jsem o tom, že technickými prostředky, kterými se planeta pokazila, se možná podaří ji i zachránit. Jen technikou, aniž by se to výrazněji dotklo změn ve vědomí lidí. A nakonec jsem napsala, zda takové lidstvo bez změny vědomí má vůbec smysl zachraňovat?

 Alicee 


Re: budoucnost jsou naše děti! 

(2.8.2007 5:10:36)
Mediana to napsala přesně, jen bych dodala, že ano, v mnoha zemích se populace drží na přibliženě stejné hodnotě a v některých oblastech i klesá. Přesto je očekáván globální nárůsto populace až o 40% do roku 2050 a to díky subsaharské Africe a Střednímu východu...Vzhledem k tomu, že tuhle zemi sdílíme všichni dohromady, tak hrozba přelidnění trvá (podle některých už dávno nastala). Takže globálně je dětí na téhle planetě už teď až moc...i když logo tohoto serveru tvrdí opak.

Antropocentrismus není doménou pouze křesťanství, je to základní stavební kámen všech "velkých" náboženství jako je Islám, nebo Judaismum. Všude, kde se nynější společnost vyvinula na základě našeho typu zemědělství (které někteří nazývají totalitním), najdete myšlenku, že země byla stvořena pro potřebu člověka. Otázkou ovšem zůstává jak dlouho nás všechny bude schopná tahle malá planeta uživit a za jakou cenu.
 Ladka 
  • 

Antropocentrismus 

(2.8.2007 9:52:44)
Já bych to spojení antropocentrismu s dalšími myšlenkovými proudy ještě rozšířila. Antropocentrismus se v podstatě vyskytuje u většiny myšlenkových směrů, protože jsou vymyšleny člověkem (neberte výlučně, prosím). Jen tam, kde přímo tvrdí, že člověk a ostatní živočichové (případně i rostliny) jsou si rovni, nemají právo zasahovat jeden druhému do života atp., antropocentrismus není. Jako konkrétní příklad sem patří některé filosofické výklady veganství. Záměrně píšu některé, protože jiné jako důvod nezabíjení zvířat uvádí zodpovědnost člověka, ne jeho rovnost s ostatními živočichy.


A náboženství jsou vetšinou antropocentrická, ovšem je zde např. i totemismus, který antropocentrický není. Nebo některé směry v hinduismu, které věří v reinkarnaci lidské "duše" i do zvířat.
Každé antropocentrické náboženství také postavení člověka v přírodě vidí poněkud jinak. Srovnejte např. postoj křesťanský, buddhistický, taoistický. ...


Jinak také souhlasím s tím, že v našich končinách je kvalita života lepší než kdy dřív (do kvality života se počítá i kvalita životního prostředí).
Dost dobře nechápu otázky typu: Je sobecké přivést děti na tento svět? - vždyť právě naopak. děti od sobectví hodně odvádějí.
Jsem nezodpovědná, vždyť nevím, jestli brzy nezemřu, co potom moje děti? - s tímto myšlením bychom nemohly začít dělat vůbec nic.

 Bob the Ghost 


Re: budoucnost jsou naše děti! 

(2.8.2007 10:06:01)
Petře,
drobná poznámka:
rodičovství podle tebe není sobecké, ale vyžaduje "obětavou lásku"?
Ta premisa nefunguje.
Není to spíš tak, že si rodičovstvím sobecky naplňuješ potřebu mít děti? Proč svoji "obětavou" lásku věnuješ právě jim, a ne třeba jiným?
A vůbec, copak je to nějaká oběť, mít děti??? V čem se obětuješ, a komu?
 Petr, 2 hošani 


Re: sobectví a antropocentrismus 

(5.8.2007 22:39:15)
Ahoj Bobe!

Sobectví je zaměřenost na sebe, jak nám to napovídá už slovo samotné. Jde tady hlavně o mé já, můj prospěch, mé pohodlí, moji moc, mé práva, bez ohledu na druhé. Matka a otec se vzdávají nároků na svůj čas, síly, peníze, emoce a mnoho dalších věcí a dávají je svým dětem. V tom vidím ten prvek oběti. Jsou-li tyto děti biologické nebo ne, nehraje roli. Jakmile je rodiče přijmou, stávají se jejich dětmi. Nikdo nemůže být rodičem cizímu dítěti, v tom je podstata rodičovství. Biologické rodičovství je darem, který nemá každý a užívání tohoto daru není sobectvím, nýbrž výsadou. Mít tuto touhu a usilovat o její naplnění, není sobectvím, nýbrž krokem, který mi dá příležitost učit se lásce. A podstatou lásky je dávání, tedy opak sobeckosti.
Každý člověk je příslibem do budoucnosti, obohacením své nejbližší rodiny, ale také i širší rodiny (obec, národ, lidstvo). Člověk je darem pro ostatní, ale i jeho život je darem pro něho samotného. Nepřišel by-li na svět, nemohl by zažít nic z jeho radostí či strastí a nemohl by k nim přidat svůj díl. A to ponechávám rozměr věčnosti stranou, která je skutečně předmětem víry. Je-li však člověk tvorem stvořeným pro věčnost, závažnost jeho narození stoupá geometrickou řadou...
K tomu antropocentrismu se mi moc líbí, co napsala Vlaďka: "Já bych to spojení antropocentrismu s dalšími myšlenkovými proudy ještě rozšířila. Antropocentrismus se v podstatě vyskytuje u většiny myšlenkových směrů, protože jsou vymyšleny člověkem (neberte výlučně, prosím)." Tvrzení, že člověk má výlučné postavení na Zemi, anebo tvrzení, které tvrdí opak, zůstanou obě tvrzeními člověka. Nikdo jiný se do diskuse nezapojí, ani zvířata, ani rostliny. Budeme to nakonec my sami, lidé, kteří se budeme dohadovat o tom, co je ideální přístup člověka k Zemi, na které žije. A to samo o sobě mi připadá dost antropocentrické, nemyslíte?
 emw 
  • 

Re: budoucnost jsou naše děti! 

(5.8.2007 14:30:48)
přesné!!! Snad to autorce článku dojde...
 Milan 
  • 

Možná v Latinské Americe, možná v Eurábii, možná v Austrálii... 

(2.8.2007 8:15:22)
Kde budou žít, to záleží na nás i na nich. Lépe je ovšem připravit je na nutnost emigrace, protože jestli život v Evropě neznemožní ekoteroristi, udělají to muslimští přistěhovalci.
 Bob the Ghost 


Re: Možná v Latinské Americe, možná v Eurábii, možná v Austrálii... 

(2.8.2007 10:09:54)
A pokud se to nepodaří jedněm ani druhým, každopádně život znepříjemní fašouni jako tuhle Milan.
 majka 


díky 

(2.8.2007 9:58:48)
Díky všem kdo si přečetl můj výkřik a díky za názory ať jsou jakékoliv. Marie
 jáel 


JEŠTĚ K HLINÍKU A RAKOVINĚ 

(2.8.2007 14:10:01)

jE TO STaženo ze stránek hoax.cz - nejprve je ten hoax, poté vyjádření odborníků.

"Rakovina prsu používáním antiperspirantu

Jednou z příčin vedoucích ke vzniku rakoviny prsu je pouzívání ANTIPERSPIRANTU.

Vetsina výrobku pro osobní odsmradování jsou tzv.antiperspiranty / deodoranty. Jdete domu a mrknete se na obal.
Deodorant je v pohode, antiperspirant nikoli. Jak poznáte antiperspirant?
Krome toho, ze by antiperspirant melo být napsáno na obalu, coz bohuzel není vzdy pravidlem, je hlavní slozkou antiperspirantu Aluminium Chlorohydrate nebo neco tomu velmi podobného. Dulezité je v tomto prípade to Aluminium! Jde o slouceninu hliníku, jejímz úkolem je proniknout do pokozky a blokovat funkci potních zláz. Je-li na obalu výrobku pod nadpisem slození (Ingredients) napsáno vsechno mozné jiné nez Aluminium, jedná se s nejvetsí pravdepodobností o pouhý deodorant, který voní, ale neblokuje pritom proces pocení.(Mozná ale taky koukáte na zubní pastu, prásek do peciva)
Duvody, proc mít z antiperspirantu obavy, milé dámy, jsou zde:
Lidské telo vyuzívá nekolik oblastí, kudy vylucuje skodliviny (toxiny): v jamkách, co máte na opacné strane kolen, za usními boltci, v oblasti trísel a v podpazí. Skodliviny jsou tudy vylucovány ve forme potu neboli perspirace. Antiperspiranty, jak jiz jméno napovídá, pocení zabranují. Tím potlacují schopnost tela vylucovat v podpazních jamkách prirozeným zpusobem toxiny. Tyto toxiny ovsem magicky nezmizí. Kdyz je telo nemuze vyloucit pocením, ukládá je, a to do nejblizsích lymfatických uzlin - v oblasti podpazí. Jak známo, témer vsechny rakovinné nádory (tumory) v prsech se objevují ve vnejsím horním kvadrantu prsu. Tedy presne tam, kde se lymfatické uzliny nacházejí.

Dalsí dukazní materiál:
Muzi jsou, jak známo, méne náchylní (nikoli vsak imunní) k rakovine prsu vyvolané pouzivanim antiperspirantu. Duvodem je fakt, ze muzi si
zpravidla nevyholují podpazní jamky a vetsina naneseného antiperspirantu tak ulpí na ochlupení a není prímo nanásena na kuzi. Zeny, které aplikují antiperspirant prímo na cerstve oholenou pokozku podpazních jamek, (k cemu je paradoxne mnozí výrobci, napr. Gillette, prímo nabádají), zvysují své riziko jeste víc. Holení totiz odstranuje vrchní vrstvy staré pokozky a narusuje její povrch, címz usnadnuje chemikáliím v oblasti podpazí rychlé pronikání do hlubin tela. Tak. A tez si navíc uvedomte, ze hliník a jeho slouceniny jsou na seznamu látek podezrelých z napomáhání zniku Alzheimerovy choroby (to je ta, co vám z mozku udelá ementál s peknými velkými dírami, coz se navenek projevuje jako predcasná, rapidne postupující senilita koncící smrtí)

PROSÍM predejte tyto informace vsem, na kterých vám zálezí. Rakovina prsu se v poslední dobe stává az hrozne castým (smrtelným) onemocnením.

Uvedomení muze v tomto prípade zachranovat zivoty.

A pokud snad máte k mým slovum neduveru, doporucuji vám provést si malý pruzkum sami. Ujistuji vás, ze dospejete ke stejnému záveru.

Vyjádření odborníka
Ze dne: 23.5.2007

Vážený pane,

stále tuto zprávu považujte za fámu.
Nevíme nic o tom, že by existovala seriózní studie, která by nebezpečí antiperspirantů potvrzovala.

Moc zdraví

PhDr. Zuzana Joukalová
vedoucí Centra komunikace s veřejností
a tisková mluvčí Masarykova onkologického ústavu


--------------------------------------------------------------------------------
Ze dne: 25.5.2007

Vážený pane,

zvýšené riziko onemocnění rakoviny prsu bylo popsáno v jedné nepříliš velké a kvalitní studii. S jejími závěry moc nesouhlasím - nádory prsu vznikají na základě vzájemné souhry mnoha rizikových a ochranných faktorů, jejichž kombinace u dané ženy dá určité individuální riziko onemocnět. Podrobnosti najdete na www.koc.cz - sekce pro veřejnost - riziko vzniku karcinomu prsu.

S pozdravem

As. MUDr. Jan Novotný, PhD.
Onkologická klinika VFN a 1. LF UK"


Jinak schválně jsem před pár týdny v drogerii dm četla informace o složení výrobku na zadních stranách všech tam vystavených kuliček, tyčinek a jiných výrobků určených k aplikaci do podpaží. Zjistila jsem, že i ty, na kterých je uvedeno pouze "deo" a nic blížšího, jsou svou povahou antiperspiranty, které obsahují výše zmíněný aluminium chlorohydrát. Mezi všemi těmi výrobky byl pouze jediný, který tuto látku neobsahoval (byla to jedna z těch tuhých tyčinek, které mně osobně ale vadí tím, že se otírají o oblečení a dělají světlé šmouhy). Bez ohledu na hliník, chlor a vodík jsem vždy dávala přednost deodorantům před antiperspiranty, protože mi to přijde přirozenější; jak to ale vypadá, on už nějaký ten obyčejný deodorant v obyčejném obchodě ani koupit nedá...






 gabča 
  • 

Re: JEŠTĚ K HLINÍKU A RAKOVINĚ 

(2.8.2007 14:25:46)
díky jáel, včera jsmet to tu rěšily dlouho, každý se do mě navážel, hodně lidí tomu nevěří s tím hiníkem, já jsem to taky nevěděla, až jsem se dostala k jedne firmě, která má výrobků hodně a jedním z nich je deo bez hliníku, holky se tu do mě navážely, že všemu naletím, že firma lže a chce jen zisk. K tomu bych ještě dodala firma mi nic neřekla, ona jen vyrábí chodím ale na semináře a tam jsem se vše dozvěděla. tak se měj a díky za článek
 jáel 


Re: Re: JEŠTĚ K HLINÍKU A RAKOVINĚ 

(2.8.2007 14:58:38)

Gabčo:

pozor, já jsem jen zkopírovala informace z webových stránek hoax.cz (hoax = nepravdivá informace hromadně šířená s cílem vyvolat soucit, paniku, udělat si z tisíců lidí dobrý den...). V první části je ten hoax, v němž se říká "pozor! antiperspirant = rakovina", na samém konci textu v uvozovkách jsou vyjádření onkologů, kteří toto tvrzení zpochybňují.

Já osobně spíše věřím těm odborníkům než tomu textu, k němuž se oni vyjadřují, a který pochází z neznámého zdroje (často se hoax pozná právě tak, že bývá hromadně šířen mailem - i já jsem ho dostala od kamarádky). Má osobní preference pro deodoranty není způsobena nepřítomností hliníku v nich, ale tím, že nechápu, proč musím něco potlačovat, když to můžu jen pachově neutralizovat.
 Zuzana,2male holcicky 
  • 

Dekuji 

(2.8.2007 22:14:17)
Dekuji za tento prispevek.Uz jsem se bala,ze nejsem normalni:).Mluvis mi z duse.A preji nam vsem a nasim potomkum,aby nam to vsechno jednou doslo:).
 Luinka 


Článek na stejné téma 

(4.8.2007 21:08:21)
Jsou to tak tři týdny co jsem posílala Jirkovi na rodinu článek s podobným tématem. Tak ho aspoň okopíruji sem.

Chcete být NĚJAK užiteční? Máte potřebu NĚKOMU pomáhat? Cítíte, že pokud chceme pro naše děti dobrou budoucnost, musí NĚKDO začít něco dělat? Tím NĚKÝM může být každý z nás, protože ať to zní sebeklišeji, KAŽDÝ MUSÍ ZAČÍT NEJDŘÍV U SEBE.
Již dnes víme, že pozitivní myšlení je základ pro naši šťastnou přítomnost i budoucnost. To se týká však nejen ve vztahu k partnerství, rodině, zdraví či kariéře, ale také ve vztahu ke všem a všemu co na této planetě je vidět i nevidět.

A peněz pro to není třeba.

- Chvalte. Chvalte sebe, partnera, rodinu, přátele, neznámé i známé lidi, přímo či nepřímo pouze v myšlenkách. Chvalte přírodu a vše s ní spojené – zvířata, ptáky, vzduch, vodu, oheň, zkrátka vše živé i „neživé“. Pozitivní energie bude živit naší Zemi a náš život na ní.

- Děkujte. Děkujte všemu a všem, i tomu co považujete za velmi samozřejmé. Viz. výše.

- Usmívejte se a rozdávejte lásku a sluníčko všemu a všem kolem sebe.

- Když můžete, nabídněte pomocnou ruku.


Peněz pro to není třeba a ještě ušetříte!

- Recyklujte. Třiďte všechen odpad. Dnes najdete na téměř každém obalu značku o jaký materiál se jedná (např. PP plast, PAP papír atp.)

- Šetřete vodou při mytí nádobí, při čištění zubů, při umývání atp. Použijte vodu po koupeli na praní tmavého prádla.

- Buďte uvědomělí vůči el. energii. Když můžete, nechte svítit max. jedno světlo a nebo i to zhasněte a nahraďte třeba svíčkou. Nenechávejte zbytečně hrát TV aj. elektrospotřebiče.

Peněz pro to není třeba, jen trochu času navíc!

- Existuje spousty dobrovolnických prací – jednorázových (např. vysazování stromků v chráněných oblastí, sbírání odpadků atp.) i dlouhodobých (např. dělat účetnictví v nějaké neziskové organizaci, docházet do dětských domovů či kojeneckých ústavů atp.)

Peněz pro to je třeba, ale ne o moc víc než jste zvyklí!

- Nahraďte výrobky ve své domácnosti výrobky ekologickými – od jídla, přípravků na praní prádla, mytí nádobí až po kosmetiku a autokosmetiku.

- Kupte si elektrospotřebiče s nižší spotřebou energie/vody.


Pár korun navíc nikoho nezabije!

- Pořiďte si kasičku do které budete např. každý den dávat 10 Kč nebo každý měsíc 300 Kč – zvolte, jak vám bude vyhovovat. Jednou za rok peníze z kasičky použijte na nějaký vámi zvolený dobročinný účel – může se jednat o konkrétní potřebu (např. přispění na invalidní vozík atp.) nebo o příspěvek na vybranou charitu, nadaci atp. Do „akce“ mohou být zapojeny i děti.

- Chtěli byste ještě jedno dítě, ale kvůli financím, věku či zdravotním komplikacím si ho už nepořídíte? Adoptujte si dítě na dálku!


Těch možností je určitě další spousta, proto doplňujte tento článek o další tipy, které nám ostatním budou inspirací.



A tak neseďte s rukama v klíně a začněte NĚCO DĚLAT! :)



 Hanka 
  • 

nejste v tom sama :-) 

(3.8.2007 12:31:36)
Dobrý den,

určite v tom nejste sama. Také se snažíme žít ekologicky. Já věřím, že není pravda to, že jednotlivec nic nezmůže. Každý něco zmůžeme :-) a nakonec je nás docela dost a víc :-)

Takže nelámeme nic přes koleno, ale ekologicky se žít snažíme. Plánuji mapř. látkové pleny - ne na 100% jen látkové (na cesty a apod. plánuju jednorázové), ale budu se snažit.
Jsem ráda, že v tom nejsem sama - i díky vám.
Je dobré něco dělat, ale myslím, že je zbytečné mít strach a nervovat se tím. I když kolikrát jsou zprávy o ničení živ. prostředí moc smutné, naším trápením tím nepomůžeme. Je dobré něco dělat, přemýšlet, ale netrápit se.
 emw 
  • 

článek o ničem... 

(5.8.2007 14:28:21)
...a výsledkem je jeden velkej nesmysl! Už jen ten začátek: Mám děti a dodatečně přemejšlim o tom, jestli jsem je měla vůbec mít... * Stručně řečeno (můj názor): Každé z narozených dětí může změnit svět k lepšímu! Pro sebe, pro nás všechny, pro všechny na planetě Zemi i pro ty, co se teprve narodí... * Tak třeba už jen proto má smysl mít děti! Ale našlo by tisíce dalších důvodů, když už musejí (???) nějaké důvody být.

Vlastní děti - šťastné, zdravé, veselé a dobří lidé k tomu - jsou jedna z Nejdůležitějčích a Nejkrásnějších "věcí" na světě!!! A je to BUDOUCNOST LIDSTVA...

Ten čas, který byl zbytečně tráven psaním tohoto článku, se měl věnovat raději právě přímo těm Dětem :O)
 zezaz 
  • 

Marie, zvládneme to... 

(5.8.2007 16:06:40)
Ahoj, i mě trápilo to samé co Tebe. Svěřila jsem se s tím kamarádovi a ten mi pravil, že musíme začít u sebe a záleží jen na nás, jak budeme vychovávat svoje děti, ty děti, které mohou zachránit svět. Věřím tomu, cítím, že ony, povedou svět k lepšímu. Promiň, že jsem si nepřečetla diskusi, která vznikla na základě tvého článku, ale nejsem velký čtenář diskusí, radši si do ruky vezmu hezkou knížku, třeba Anastasii. Jestli si chceš na toto téma pohovořit, písni mi na mejl. S láskou Zeza
 Zeza 35+Andulka 10/04 


Kde budou žit naše děti... 

(5.8.2007 16:08:28)
Omlouvám se, nechtěla jsem být anonymní, jen jsem se špatně zaregistrovala. Zeza
 Urbanová Ludmila 
  • 

Odpověď 

(6.8.2007 0:52:07)
Milá Lenko,chápu Tvé obavy a zcela s tebou souhlasím,že když se člověk okolo sebe podívá tak musí vidět kam se ten svět řítí.Bohužel mnoho lidí je zaslepených a snaží se tuto situaci přehlížet a nebo si myslí že to tak hrozné nebude.Pokud jsi někdy měla příležitost otevřít Bibli tak se zde jasně píše,že tento svět skončí!Ale také se v ní píše,že v pravou chvíli přijde po druhé na svět Ježíš Kristus=Bůh a že bude lidstvo zachráněno.Chapu že máš obavy co bude s tvými potomky,ale věř že Bůh nad každým člověkem bdí a nedopustí aby jeho život byl marný.Nadějí ve víře v Boha je že po druhém příchodu Ježíše Krista na tuto zem bude znova nastoleno na zemi po určité době to co bylo poničeno a to je klid,čistě svědomí a nebude už žádný strach protože všichni lidé kteří budou chtít se setkají se Stvořitelem=Bohem.Je to na delší vyprávění ,ale já i když vidím kam se ten svět řítí mám pokoj,protože věřím v naději na druhý příchod Ježíše Krista,který každěho zná a zachrání tento svět a lidi kteří o vztah s Bohem stojí.Smutné je že mnoho lidí Boha nezná a netouží ho opravdově poznat!!!Přeji Ti pochopení a naději po které toužíš a více radosti=lásky,které je v dneší době stále nedostatek.Omlouvám se že Vám týkám.S pozdravem Lída
 Urbanová Ludmila 
  • 

Odpověď 

(6.8.2007 0:52:14)
Milá Lenko,chápu Tvé obavy a zcela s tebou souhlasím,že když se člověk okolo sebe podívá tak musí vidět kam se ten svět řítí.Bohužel mnoho lidí je zaslepených a snaží se tuto situaci přehlížet a nebo si myslí že to tak hrozné nebude.Pokud jsi někdy měla příležitost otevřít Bibli tak se zde jasně píše,že tento svět skončí!Ale také se v ní píše,že v pravou chvíli přijde po druhé na svět Ježíš Kristus=Bůh a že bude lidstvo zachráněno.Chapu že máš obavy co bude s tvými potomky,ale věř že Bůh nad každým člověkem bdí a nedopustí aby jeho život byl marný.Nadějí ve víře v Boha je že po druhém příchodu Ježíše Krista na tuto zem bude znova nastoleno na zemi po určité době to co bylo poničeno a to je klid,čistě svědomí a nebude už žádný strach protože všichni lidé kteří budou chtít se setkají se Stvořitelem=Bohem.Je to na delší vyprávění ,ale já i když vidím kam se ten svět řítí mám pokoj,protože věřím v naději na druhý příchod Ježíše Krista,který každěho zná a zachrání tento svět a lidi kteří o vztah s Bohem stojí.Smutné je že mnoho lidí Boha nezná a netouží ho opravdově poznat!!!Přeji Ti pochopení a naději po které toužíš a více radosti=lásky,které je v dneší době stále nedostatek.Omlouvám se že Vám týkám.S pozdravem Lída
 Hanka 
  • 

A jaká doba byla vhodná pro rození dětí?! 

(9.8.2007 23:23:22)
Nechci reagovat na "ekonázory" (ale na okraj dodávám, že se snažím životní prostředí zbytečně nezatěžovat (třídím odpad, po Praze jezdím převážně MHD apod. - akorát k látkovým plínám jsem se neodhodlala, začala jsem aspoň kupovat ekologické papírovky a pořídila jsem si nedávno "mooncup", na který jsem si ale zatím bohužel nezvykla; mimochodem je zajímavé, jak se často diskutuje o tom, jak jsou neekologické papírové pleny, ale o dámských vložkách, které jsou předpokládám pro ŽP podobnou zátěží, se moc nemluví...), zaujala mě spíš otázka, jestli je vhodná doba mít děti. Připomělo mi to lamentování mé maminky (ročník 1948), jaká je teď hrozná doba, lidé jsou na sebe zlí, je víc kriminality atd. Podle mě je tahle doba stejně dobrá jako kterákoliv jiná, akorát že minulost si lakujeme na růžovo, protože jsme byli mladší a měli život před sebou, takže se nám svět zdál krásnější, případně jsme dobu, kterou si idealizujeme, nezažili vůbec a jen si ji představujeme podle knížek, filmů, vyprávění babiček (které v té době byly mladé, takže viz výše:-). Nebo snad byla pro rození dětí lepší první světová válka, po ní následující hospodářské krize, druhá světová válka, padesátá léta (kdy mimochodem porodnost prudce stoupla), či snad sedmdesátá normalizační léta (kdy se také narodilo hodně dětí, včetně mě)???
 Zdena 
  • 

Re: A jaká doba byla vhodná pro rození dětí?! 

(10.8.2007 23:15:58)
a mi je to uplne jedno.Tocim se kolem sveho ditete,sec muzu a na takove veci vubec nestihnu myslet.Vecer padnu vycerpana do postele a je mi uplne fuk,jestli jsem sobecka,ze mam dite do tohoto sveta.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.