| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dámy, do zbraně!

 Celkem 179 názorů.
 Petra Neomi 
  • 

Bojovat za mláďata 

(10.1.2005 2:04:15)
je snad normální pro většinu samic,ne? Principiálně je správné, že v případě opravdového průseru jdou všichni, kdo mohou a všeobecná mobilizace, to už je průser zcela totální.

Mimochodem, vzhledem k tomu, že je to v podstatě jen proklamace, může ženské imho jen těšit, že jsou konečně uznány za schopné zemřít na poli slávy a ne čekat doma, kdo je přijde znásilnit a poté jim odřeže hlavu polní lopatkou :)
 ro 


Re: Bojovat za mláďata 

(10.1.2005 3:17:27)
Jo jo, jde asi o nic a nemá cenu ani vítězoslavně tleskat nad tím, jak ta emancipace pokročila, ani plakat nad tím, kdože bude bránit mláďata.
Ale přiznám, že bych ráda viděla uzákoněný dovětek, že jestliže jeden rodič půjde bránit vlast, druhý má právo tuto čest odmítnout a bránit výhradně své potomstvo - bez ohledu na pohlaví. Pak by mi to přišlo smysluplně emancipační i přírodně morální.
Nečetla jsem celé znění, ale předpokládám, že toto tam chybí, nikdo se nezmínil
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Bojovat za mláďata 

(10.1.2005 4:12:13)
Imho tam je, že mobilizaci nepodléhá ten, kdo má ve své péči dítě do 15 let, ale taky mám informace jen z novin.
 suzan 
  • 

Větší právo na život 

(16.1.2005 12:32:37)
Ale přece vůbec nejde o to, že by žena měla větší právo na život, ale o to, kdo má k čemu předpoklady a schopnosti. Já například samopal neunesu, netrefím ani stodolu a když vidím krev, tak se hroutím, za to nemůžu a vůbec se za to nestydím :) Nebudu užitečnější, když zůstanu ochraňovat své dvě malé děti (když můj muž půjde do boje), místo abych je nechala někomu cizímu, kdo tady zůstal pro svou neschopnost - majitelé modrých knížek, které získali kdoví jak?
 Petra 
  • 

Re: Větší právo na život 

(16.1.2005 16:10:13)
Suzan, souhlasím. Ani 15leté děti bych nesvěřila nikomu cizímu, natož abych je poslala do nějakého sběrného tábora atd. Jinak se svýma 48-50 kg samopal taky neunesu, tank neuřídim, nerozpoznám souřadnice a v rámci pracovního nasazení se jsem ochotná angažovat pouze dobrovolně a nikoliv tam, kde by mi to bylo proti svědomí či tam, kam by generál nepustil ani svého psa, protože by na následky škodlivých látek za měsíc pošel.To by těm dětem asi bylo k ničemu, že bych zůstala v jejich dosahu. A to tenhle zákon bohužel umožňuje - odmítneš a jsi mrtvá během minutky. A já už fakt vidím, to co tady popsala Ela, že na konci války nějaký cvok vše vsadí na jednu kartu a bude mu fuk, že ztráty budou i omdesát a více procent. Někdo tu jeho moc opravdu kontrolovat musí, takže proč bychom si my ženy to právo dobrovolnosti neměli ponechat a svým chováním mu nepřímo moci tak ukázat svůj názor. TJ.že prostě nebude pobírat metály za případnou výhru ve válce, po níž zůstala jen spálená země téměř bez živáčka. Nebo že si po prohře nebude vyhřívat kůži na bahamách s Koženým. My nepovoláni jsmě asi opravdu něco jako voliči - regulační mechanismus v demokracii, tzn. politiku, zvořeš to, už tě nezvolíme a jednáme jinak.

Ps: Navíc ten zákon ani neřeší, kdo se postará o širší rodinu (rodiče aj.) či jí zabezpečí finančně, materiálně. Ve válce obvykle nechodí sociální dávky, důchody--- peníze nestačí, když se jen zbrojí. Takže já cítím bližší povinnost k těmto osobám než k armádě a případným diktátorům.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Větší právo na život 

(16.1.2005 16:39:49)
No, vždycky můžeš dezertovat, stejně jako chlap :) Všechny tyhle důvody může uvést osoba opačného pohlaví taky... že neumí řídit tank (to neumí většina lidí), že nepozná souřadnice, že je slepej jak patrona, že by raději byl doma s dětmi, než plnil nábojnice...

Milé dámy, většina chlapů taky nerada do války, chce se tam jen málokomu z civilů. Upřímně řečeno, nevím, proč by ostatní měli umírat za někoho, komu se "nechce".

A ještě jedna taková věc... Minulý rok jsem připravovala expozici pro terezínský památník, rukama mi prošla spusta autentických věcí z majetku vězněných. Kapesníky, dopisy z domova, přání k narozeninám. Nepomohlo jim, že byly ženské, že nikdy nikomu neublížily, že možná neunesly samopal (po kůře v Terezíně už neunesly ani lžíci k ústům), nepomohlo jim nic. Nebránit takovýmhle věcem, třeba i se zbraní v ruce, je nemravné jen o něco méně, než je dělat a myslet si, že válka nebude, když já bude sedět doma na prdeli, je přinejmenším zcestné. Všichni lidé, pokud nejsou psychicky deferomovaní, se války děsí a nepřejí si jí, ale pokud k ní dojde, pokud je opravdu potřeba bránit to, co považuju za svou zem, neexistuje jiná čestná alternativa, než to udělat.

Mimochodem, k mobilizaci může dojít i v případě fatálních živelních katastrof a podobně. V takovém případě byste také odmítaly?
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Větší právo na život 

(16.1.2005 21:26:33)
Petra naomi, v mém příspěvku nebyla řeč o sezení ,na prdeli´. V případě přírodních katastrof by mě nikdo nemusel povolávat a to i když jsem na MD. Ta katastrofa lidi semkne a přirozeně si pomáhají (viz. povodně, tsunami). S mobilizací do války to je rozdílné. Někdo Ti může rozkazem nařizovat něco s čím jako žena (i muž)nesouhlasíš a dovolení k mobilizaci téměř všech dává jen prostor k svévoli generálů, k plýtvání sil atd. Bojovat můžu třeba i jako můj děda, za války nebyl povolán, ale vyhazoval ještě s další partou do vzduchu mosty pod vlaky s municí a republice tím hodně pomohl. Pak ovšem přišli komunisti a on málem stejně jako jeho kamarádi skončil v uranovém dole. Možnost nasadit vězně kamkoliv dala vládě prostor zacházet s nimi hůř než se zvířaty. Víc psát nechci, ten příběh je strašně dlouhý - komunismus postihl celou rodinu. Takže odmítám souhlasit s tím, že někdo-generál,armáda bude mít absolutní moc. Pokud rozhoduje více stran (i nepřímo) je vždy rozhodnutí objektivnější a v potaz je vzato více hledisek... Podceňuješ ochotu lidí pomáhat správným věcem. Ale rozkazy se vždy nevydávají s úmyslem alturismu, směrem k dobru. Mám pocit, že mému muži, dětem, širší rodině státu atd. prostě víc pomůžu pokud si budu moci vybrat bez zbraně spoluobčana za zády za kým budu stát a pro koho budu pracovat. Další věc, která stojí za úvahu je i větší rozthávání rodin. Manžel bude tam, ty onde, dítě jinde. Podle toho jak územím bude přecházet válka se po něm i mimo něj možná budete všichni pohybovat, všem Vám bude ještě hůř. než když rodina bude roztrhnuta ,jen´ napůl. A když přežijete, po válce se možná neshledá jen větší počet lidí. A to prostě jen proto, že nějaký generál nerespektoval základní hodnotu státu-rodinu. Víš dopustit tohle je podle mě také špatné. Za co tedy mám bojovat, když vím, že moje rodina je někomu nahoře zřejmě naprosto ukradená. Ty myslíš, že mateřský pud matek vymizí s 15 rokem věku dítěte? Sociální role ty budou vždy trochu odlišné, to zkrátka nezměníš. Muž a žena má rozdílně vyvinuté tělo, mozek.. Cvokaři říkají: Muž bouchne do stolu a říká ženě: Já nerozumím co říkáš. Žena odpoví: Já nevím co cítíš. A o tom to je. Jsem pro rovnost s rozumem. Bezvadná práce se mi líbí, děti mám ráda také a jsem kvůli nim ochotná lecos oželet. A to, co do těch dětí, mohu ještě vložit nejsem ochotná zabalit v 15 letech, kdy je dítě pro samostatný život ještě nezralé. Tomu se tady v ČR říká úcta k mateřství, rovnost žen?
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Větší právo na život 

(16.1.2005 21:38:59)
PS:Nechat bídně umřít staré rodiče, kteří se o sebe nepostarají, je stejně nemravné jako zavírat lidi do toho Terezína. Když budou funkční rodinné vazby, snáž se postaví na nohy i ten stát.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Větší právo na život 

(16.1.2005 23:03:32)
Míš rodiče tak staré, aby se o sebe nepostarali? Tak to snad ani nejsi v tom "odvodním" věku :)

Nechme toho, začínám mít chuť naverbovat podstatnou část diskutérek k vesmírné pěchotě :))

Jo mimochodem, nabitý samopal váží 2,5 kilo, to unesete. Když do někoho vysypete zásobník, hned je toho o půl kila míň.:)))
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Petro Neomi 

(17.1.2005 17:23:41)
Jenom na okraj - i treba sedesátník na tom muze být zdravotne tak spatne, ze potrebuje pomoc.
Ale k veci - píses, ze kazdá samice hájí mládata a ze je nase povinnost hájit zemi, kdyz je v ohrození. Dokonce v tom príspevku, jak píses o terezínské expozici, píses neco v tom smyslu, ze kdyz by clovek nechtel bojovat proti takovému zlu, tak by ho vlastne schvaloval. V zásade je to pravda, ale na druhou stranu - co s temi detmi? A i 15, 16 leté díte je porád díte a potrebuje rodice (alespon toho jednoho) zvlást v takové dobe. Taky más díte - docela by me zajímalo, jestli bys tady klidne nechala 16-letou Niku samotnou v dobe, která by urcite nebyla lehká a bezpecná, a sla nekam na frontu (nebo do lazaretu, to je jedno, proste pryc od ní), nebo bys radsi byla s ní a starala se o její kazdodenní prezití. Já za sebe muzu ríct, ze se povazuju za vlastence a za docela statecného cloveka, ale v prípade, ze mám deti, tak jsou pro me ty deti prednejsí. A nepovazuji se proto za zbabelce nebo zrádce národa. I pro tu zem je myslím potreba, aby se o ty deti nekdo postaral, protoze po válce má aspon kdo zase zacít.
 suzan 
  • 

Re: Re: Re: Větší právo na život - pro Petru Neomi 

(17.1.2005 11:44:34)
Milá Petro Neomi, pochybuju, že by se někomu do války "chtělo". Tak proč by měly umírat ženský třeba za kripla s modrou knížkou, kterému nic není, zdraví a síly má na rozdávání a modrou si prostě koupil? Tomu se taky "nechce" a radši bude "sedět na zadku" (v hospodě). Kdo prověří, kteří z držitelů modrých knížek mají opravdu zdravotní potíže a kteří jen krásně podpláceli doktory? Kdo prověří zdravotní stav žen (když už máme tu rovnoprávnost) a také jim přidělí modrou knížku? A nemyslím si, že bojovat za svou vlast znamená vystřílet do někoho zásobník (zatímco někdo jiný vystřílí zásobník do mých dětí, které jsem někde zanechala svému osudu).
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Větší právo na život - pro Petru Neomi 

(17.1.2005 11:56:16)
Kdo? Odvodová komise. přečti si ten zákon.
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Větší právo na život - pro Petru Neomi 

(17.1.2005 11:56:33)
Poznámka - už jsem to tu psala, ale v zákoně jsem nenašla nic o tom, že by "kriplové s koupenou modrou" měli právo nedostavit se k odvodu. Takže dle mého názoru modrá v minulosti je sice zbavuje povinnosti chodit na nějaký další vojenský cvičení, či jak se to jmenuje, ale nezbavuje je povinnosti dostavit se k odvodu v případě výjimečného stavu - mobilizace. A pak už záleží jenom na odvodní komisi, jestli je odvede nebo neodvede, stejně jako bude rozhodovat u žen, jestli je odvede nebo neodvede.

Mně vcelku nevadí, když se lidi rozčilujou nad českými zákony - já to dělám vcelku pravidelně :o) Ale vadí mi, když se nad nimi někdo rozčiluje, aniž si je přečetl...

S.
 suzan 
  • 

Zákon jsem fakt nečetla 

(17.1.2005 14:35:34)
Zákon jako takový jsem opravdu nečetla, pouze článek od nějakého odborníka, kde se psalo doslova: branná povinnost se netýká těhotných žen, osamělých mužů! s dítětem, majitelů modrých knížek a těch, co za sebou mají náhradní vojenskou službu. Tito všichni prý mohou být v klidu! Takže z tohoto článku jsem vycházela, myslela jsem totiž, že dotyčný autor zákon zná, on ho zná určitě, jen ho prostě neuvedl celý. Mimochodem ve zprávách v rádiu se pravilo (zase doslova): výjimkou jsou těhotné ženy a osamělí muži! s dětmi. Ještě manžel, se kterým jsme to poslouchali, říkal: A co osamělé ženy?
 Líza 


Re: Zákon jsem fakt nečetla 

(17.1.2005 14:58:05)
Suzan, ten pán v novinách odborník nebyl. Link na plné znění zákona je v téhle diskusi, snadno ho najdeš, přečti si ho.
 Sylvie 


Re: Zákon jsem fakt nečetla 

(17.1.2005 15:33:49)
No, tak jestli tě trápí osamělé ženy, stačí si přečíst zákon a můžeš klidně spát. Kdybych se měla zbytečně rozčilovat kvůli tomu, co kdejaký novinář napíše o našich zákonech, tak bych za chvíli měla z rozčilení akorát žaludeční vředy a zadělávala si na infarkt.

Nejsem právník (haló, Stáňo... sleduješ to tu ještě?), ale já bych ten zákon vykládala takto:

Majitelé modrých knížek sice nemají brannou povinnost, ale ohrožení státu nebo válečný stav je něco jiného. Tam platí, že každý občan je povinen vyplnit dotazník, který mu pošle vojenské veliteství a nechat po potvrdit u svého registujícího lékaře o výsledky poslední preventivní prohlídky (v případě nutnosti i o nové výsledky). Za osoby, které pro vadu nebo nemoc nejsou schopni dotazník vyplnit, tak učiní nějaká osoba blízká. (tolik moje pochopení § 19).

Občan je povinen dostavit se k odvodnímu řízení, kde jeho zdravotní stav přezkoumá lékařská komise. K odvodnímu řízení se nepovolávají "občané bez končetiny, nevidomí, neslyšící, němí, postižení vadou nebo nemocí, která je činí trvale neschopnými samostatně se pohybovat, nebo postižení těžkou formou nevyléčitelné nemoci." O jejich neschopnosti vykonávat vojenskou službu rozhodne lékařská komise pouze na základě dotazníku. (tolik moje pochopení § 21)

A dále tam je § 25, který stanouje výjimky, kdy občan není povinen dostavit se k odvodnímu řízení. (jestli to ale dobře chápu, povinnost vyplnit dotazník má). Pro tvůj klid v duši ho ocituji přesně:


(1) Poslanci a senátoři Parlamentu, členové vlády, soudci Ústavního soudu, prezident, viceprezident a členové Nejvyššího kontrolního úřadu, občané ve funkcích s diplomatickými a konzulárními výsadami a imunitami a ředitelé krajských úřadů se po dobu výkonu funkce k odvodnímu řízení a k výkonu mimořádné služby nepovolávají.

(2) Občan nebo voják, který v bezpečnostním sboru vykonává službu podle zvláštního právního předpisu10), se po dobu trvání tohoto poměru k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby nepovolává.

(3) Těhotná žena, a žena nebo osamělý muž, kteří pečují o dítě ve věku do 15 let, se k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby nepovolávají.

Jinak celé znění zákona najdeš tady.

S.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Větší právo na život - modrá 

(17.1.2005 15:41:44)
Já jsem ten zákon po přečtení pochopila tak, že se ti s modrou nepovolávají ani k odvodu před komisi, včetně lidí, kterým chybí končetina, otců a matek starajících se o dítě do 15 let, nevidomých a dal.Důkladnému prozkoumání zdravotního stavu žen nevěřím, na to nebude čas. Když budou třeba vojáci, odvedou i ty s horšíma problémama, než kvůli kterým se kdysi udělovala modrá. V jednom dokumentu bylo, že v Německu se na konci války odváděli i šestnáctiletí kluci, ještě děti. Zelenáči, tak je jejich nepřátelé nazývali. S tím zákonem nesouhlasím.
 Markéta 
  • 

Důvod pro válku? 

(17.1.2005 16:09:43)
Právě jsem na I.dnes.cz objevila článek: Osvětluje pro jakou z x blamáží je možné rozpoutat válku:New Yorker: USA chystají válku s Íránem. Já jako civilista už nemohu říci, že vím, proč se která válka vede, když všechny informace podléhají podobným službám jako FBI. Takže když naši politici budou chtít válčit, tak ať našim puberťákům neberou alespon oba rodiče. Ti pánové v Pentagonu si tohle také nedovolí. Po zkušenostech s Větnamem by asi ostrouhali.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Větší právo na život - modrá 

(17.1.2005 17:22:30)
No, co se týká lidí s modrou, tak vycházím z § 18, dle kterého vojenská velitelství k odvodu budou zvát na základě výpisu z evidence obyvatel, ze kterého jsou oprávněny získat tyto informace: "jméno nebo jména a příjmení, rodné číslo, státní občanství, adresu místa trvalého pobytu a zbavení nebo omezení způsobilosti k právním úkonům." Nic víc. Tedy budou mít prostý seznam obyvatel v dané lokalitě a jediné, co o jejich zdravotním stavu budou vědět je to, jestli mají "papíry na hlavy". Jestli mají jenom jednu nohu, deset dětí nebo "modou", to vědět nebudou.

16-ti leté podle současného zákona povolat nemůžou, ale jak už tu někdo psal, válka je válka a když na to přijde, tak tam stejně ženský a děti nasaděj i bez tohohle zákona. Uklidňující je, že stejně je to situace spíš hypotetická, protože až na nás slítne atomovka, budou nám odvody fuk ;o)

No a co se vyšetření u odvodu týká, tak je přeci známo, že "Das ganze tschechische Folk ist eine Simulantenbande" :o))

S.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Větší právo na život - pro Petru Neomi - Generál promluvil!!!! 

(17.1.2005 13:00:01)
Petra Naomi, tak jsme doma. Podobnými rozhodnutími začíná vznik policejního státu. Ty, co nesouhlasí a chtějí se podílet jinak s chutí někam pošleš a nebo je zakopeš rovnou pod drn. Ty, co poklonkují si necháš a hned má pan generál-diktátor spoustu poslušných oveček, které budou dělat i to, co v zájmu nového poválečného nebude. Spousta věcí nelze totiž vyřešit rozkazem, nýbrž je třeba i kompromis. Navíc tento zákon vzbuzuje u dost velké části populace tak velký odpor, právě proto, že není vnímán jako zákon podporující přirozené vlastnosti mužů a žen. Ženy z drtivé většiny zemí podle tebe nejsou vlastenky, když se v případě vál. konfliktu budou narozdíl od nás starat nejen o stát, ale i o rodinu? Jo, sypej si do někoho náboje, když chceš, v tom Ti nikdo nebrání. Ale nenuť zbytek národa pouze k práci pro armádu a k rezignaci na obyčejné lidské hodnoty.
 Ela 
  • 

Re: Jak podpořit prohlášení svazu (zřejmě rozumných) mužů 

(17.1.2005 17:06:08)
Jestli tento zákon cítí většina znás jako odporný zásah do ženské přirozenosti. Možná by stálo za to zjistit, jakým způsobem se dá podpořit následující prohlášení. Možná by se znovuprojednáním tohoto zákona pak vláda zabývala. S rukama v klíně se nic změnit nedá. Syn Václava Klause také pořádá podpisovou akci za změnu školského zákona, i když ho jeho otec svým podpisem sám schválil. Svým jménem klidně přispěju.
________________________________________________________________________
14. ledna 2005

Rovnost

Redaktor: ker

Aktualita

Prohlášení Českého svazu mužů

"Branný zákon a ženy"


Na včerejší mimořádné tiskové konferenci pořádané Českým svazem mužů k tématu "Branný zákon a ženy" bylo přečteno tiskovým mluvčím JUDr. Voženílkem následující prohlášení:

Prohlášení Českého svazu mužů k zákonu č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování (brannému zákonu)

Parlament České republiky vyslyšel přání organizovaných i neorganizovaných feministek a zákonem č. 585/2004 Sb. zavedl ženám s účinností od 1. ledna 2005 odvodní povinnost a povin-nost vykonávat mimořádnou službu, tedy povinnost (v případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu) nastoupit do zbraně vedle mužů. Tato povinnost se netýká žen těhotných, žen pečujících o dítě ve věku do 15 let a (stejně jako u můžů) žen mladších 18 a starších 60 let.

Český svaz mužů považuje takovouto úpravu branné povinnosti žen za nepřirozenou, nero-zumnou a škodlivou.

Český svaz mužů považuje za naléhavé, aby zejména ženy obrátily svoji pozornost k tomu, že feministické organizace a skupiny definující se jako zastánkyně ženských práv ženám vybojova-ly nový kuriozní druh práva. Právo na povinnost!

Český svaz mužů vyzývá parlament i vládu České republiky k přehodnocení nové úpravy branné povinnosti žen, a to především v zájmu obranyschopnosti a mezinárodní prestiže naší vlasti.

JUDr. Oldřich Voženílek
tiskový mluvčí
Český svaz mužů
 Jitka 
  • 

Re: Re: Jak podpořit prohlášení svazu (zřejmě rozumných) mužů. Kdo je také ochotný pomoci, poradit? 

(17.1.2005 17:52:35)
Toto prohlášení jsem na www stránkách objevila také. Pokoušela jsem se dokonce na internetu stáhnout nějaké formuláře pro tuto podpisovou akci.
Na stránkách Sezimova ústí byly sice uvedeny nějaké náležitosti, konkrétně petice. Ale bez právníka to asi nepůjde, pokud tato listina nebude obsahovat všechny náležitosti, mohla by být odmítnuta.
 ifka 
  • 

Re: Bojovat za mláďata 

(10.1.2005 12:31:26)
Já budu ráda bojovat za mládata ,velice ráda ,ale nedovedu si představit že ,když bude válka opustím svoje děti a půjdu někam bojovat ,ono samice v prvé řadě má v povaze uhlídat svoje mládata tudíž potřebuje být v dosahu svého hnízda ,možná nejsem dobrý příklad "moderní" ženy ,ráda si sednu ,když je jen jedno místo ,ráda si nechám podržet dveře a dokonce ocenuji že manžel nosí těžký nákup a vynese kočár do schodů ,zato já uvařím jídlo apod možná proto od přírody musí být na dítě dva aby se vzájemně doplňovali
 Radka 
  • 

Re: Bojovat za mláďata 

(10.1.2005 23:22:46)
Petro, mozna mas pravdu, ale stejne si myslim, ze je to spis muzska zalezitost. Vidime to v kazdodennim zivote. Kdyz se nekdo nekde porve, jsou to muzi (urcite se najsou i zenske vyjimky, ale neslysela jsem...)... Pokud se chlapovi neco nelibi, tak se chce vetsinou hned rvat. Nechtela bych, aby to vyznelo tak, ze se kazdej chlap rve, ale rozhodne, kdyz se nekdo rve, jsou to vetsinou muzi.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Bojovat za mláďata 

(11.1.2005 0:53:34)
Rvát se a být povolán(a) k obraně státu jsou dvě rozdílné věci, ne? Mimochodem, myslím, že se ženské nervou převážně proto, že jsou vychovány řešit to jinak. Samice savců se obvykle rvou a jakmile mají mláďata, je to ještě horší.

Koneckonců, když se podívám do diskusí tady... připadá mi, že pustit některé diskutérky k sobě, dají si pěkně do drdolu :) Ale třeba se mýlím a v osobním kontaktu by to nebylo tak horké.

 Alicee 


Re: Re: Re: Bojovat za mláďata 

(11.1.2005 3:25:12)
Také si myslím, že v reálné diskuzi, tváří v tvář by většina internetových nesmiřitelných soupeřek v klidu pokecala a vlastně by spolu souhlasila. Občas mi připadá, že tyhle debaty jsou takovým ventilem, kde se lidé mohou v klidu virtuálně pohádat, přičemž by na to ve skutečném světě neměli jak sílu tak motivaci.

A jestli se ženy perou víc než chlapi? Můj kamarád dělával vyhazovače v jednom nočním podniku a podle jeho slov se ženské dokázaly porvat mnohem brutálněji než chlapi. Muži si totiž většinou dají pár ran a pak se uklidní a dají si spolu panáka...ženy naopak, když už se do sebe pustí, tak toho jen tak nenechají...vyrvané chomáče vlasů, zákeřné kopance, škrábání nehty...asi to bude tím instinktem ochrany mláďat, kdo ví...:)))
 Líza 


Re: Re: Bojovat za mláďata 

(11.1.2005 5:43:39)
Radko,
mně se taky vždycky líbila ta myšlenka, že za války můžou muži kvůli svým egům :-), ale včera při přemýšlení nad touhle diskusí mě napadlo, že kdybychom my ženy vládly, tak by se asi ta laskavá mateřská a ekologická společnost stejně nekonala. Z následujícího důvodu: moc odkrývá v lidech to, v nich je špatného - v lidech obecně, nejen v mužích. Všechny známe intriky, pomluvy a podrazy v čistě žesnkých (nebo převážně ženských) kolektivech. To je zas něco, co nebývá moc časté u chlapů. Takže jistě by se styl vládnutí změnil, ale jakým způsobem, to můžeme jen hádat.
Je to stejná situace jako když nějaká strana vládne (a tím se postupně znemožní) a druhá je v opozici (a zdá se skvělá). Pak si to jen prohodí... Jo, samozřejmě není v pořádku, že tady ta jedna strana je v opozici jaksi trochu dlouho, ale asi nemá cenu si ji (nás) moc idealizovat.
Vím, že mě někdo bude kamenovat, protože s..u do vlastního hnízda.
Jo a k tomu, kdo tu nadhazoval, že když si to muži schválí,ať si tu válku sami vyžerou - no oni si ji zase schválí jen někteří muži, ostatní jsou do ní nemilosrdně nahnáni. I ten tvůj, vážená přispěvatelko, jejíž jméno si bohužel nepamatuju. Mně osobně by se nejvíc líbilo, jak to bylo v Šíleně smutný princezně. Nahnat je do ringu s blátem, ať se tam porvou sami a dobře se tím bavit. Jenže to byla jen pohádka...
 Alicee 


Branný zákon 

(10.1.2005 5:39:14)
Mě se naopak nové znění branného zákona líbí. Ono to na první pohled vypadá dost děsivě...ženy odejdou od dětí a budou nuceny kopat výkopy a střílet na nepřítele...ale realita je trochu jiná. V případě nouze by ženy byly povolány na pomoc svojí zemi...na tom nevidím nic špatného, spíš naopak. Možná by se díky ženskému pohledu na věc povedlo lidstvo trochu zpacifikovat...:)))
Pro novináře je to úžasná příležitost o něčem kontroverzním zase jednou napsat, rozvířit starou debatu o feminizmu a jeho následcích a celkové devastaci rodinných hodnot. Je to až směšné...nikdo nenutí ženy, aby soupeřily s muži a chtěly převzít jejich místo. Celá tahle debata je o tom, že v případě potřeby by ženy byly povolány, aby mohly pomoci své zemi...tím, co umí a dokáží. Co je na tom špatného?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Branný zákon 

(10.1.2005 8:25:17)
O té záležitosti nic nevím, takže reaguju jen k Tvému příspěvku - žena povolaná do zbraně v nouzi by téměř jistě neměla žádné rozhodovací právo a tudíž ani možnost využít své pacifistické sklony - jen by musela plnit co jí nařídí nařízený - velmi pravděpodobně profesionální voják. Si myslím.

Jinak pokud rovnost, tak proč nezačít u něčeho, co se nás dotýká v běžném životě. Třeba platy apod. To jako oba rodiče odejdou bránit zemi a nechají doma dvě batolata? (Asi bych si ten článek radši měla přečíst, že...? Tak já jdu na to.)
 Líza 


Re: Re: Branný zákon 

(10.1.2005 8:29:12)
Jano, on ten zákon právě že není rovnoprávný pro ženy a muže. Nejdřív jde profesionální armáda, samozřejmě. Pak záložáci. Pak bojeschopní muži, kteří nejsou v záloze. POTOM teprve ženy a staří. (Aspoň podle toho, co psali tuším v MfD). Takže jakápak rovnoprávnost, ženy se povolají až když jde prostě úplně o všecko.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Branný zákon 

(10.1.2005 9:28:03)
Jo, už jsem si to přečetla. Nicméně že by ženské pacifistické sklony po narukování žen vliv na dění kolem stejně neměly zůstává a co se týká těch platů, tam samozřejmě platí, že plat by měl odpovídat odvedené práci (tedy plnění povinností) - o žádné zvýhodňování žen tu nejde.
Co se týká sezení v tramvaji a rovného podílení se na domácích pracech - ve skutečnosti neznám rodinu, kde by manželé spravovali domácnost opravdu napůl (v případě, že oba chodí do práce), takže to zatím beru spíš jako planou teorii. V tramvaji mě snad ještě nikdo sednout nepustil (vzhledem k věku), ale když si uvědomim jak dala mému organismu zabrat dvě těhotenství, tak musim konstatovat, že muži mají větší šanci udržet si lepší kondici (ovšem jaké má kdo zdravotní potíže prostě není na první pohled vidět - může to bejt klidně 14-tiletej kluk, že)...
 Lida +2 
  • 

Re: Re: Branný zákon 

(10.1.2005 11:15:50)
Ja si osobne myslim,ze v pripade nouze pomahat sve zemi je naprosto normalni. Nemyslim si, ze by zeny zrovna odjizdely na frontu a se zbrani v ruce branily vlast. Spise si myslim, ze by zeny misto toho, aby sly pracovat jako kadernice do salonu, tak by sly strihat vojaky; nebo treba mohou pomahat v nemocnicich apd. To se mi zda normalni a samozrejme. Vzdyt by preci nemusely zrovna odchazet od rodiny. Proste by jenom delaly jinou praci, nez delaji, nebo stejnou ale pro potreby armady.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Branný zákon 

(10.1.2005 9:35:53)
mno, ze zapamatovanych utrzku historicke literatury mam dojem, ze zeny se staraly ve valkach o ranene vzdycky, at uz byly zakony jakekoliv. Taky treba krom pece o rodinu oraly, sely, sklizely urodu. To taky prece nekdo delat musel, kdyz byli vsichni praceschopni muzi na fronte, ne? Na tohle nemusi byt prece zakon.

BTW: moje spoluzacka ze ZS sla na vojenskou stredni skolu a pak na vojnu, kde je ji ted konec netusim. Zeny se mohly ucastnit vojenskeho vycviku, jen to nemely za povinnost, jako muzi. A mam dojem, ze mohou vstoupit i do te soucasne profesionalni armady, nebo ne?
 Líza 


Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 8:18:41)
Asi jsem to špatně pochopila - doufám. Mně připadá velmi diskriminační vůči chlapům, že v situaci jako byla na Titaniku, nemají právo na život (tam se přece šance na záchranu nezvyšovala úměrně fyzické síle, prostě kdo nebyl ve člunu, zařval), jen proto, že se narodili jako chlapi. Ano, možná bych s autorkou souhlasila, kdyby mi připadalo normální, že já budu dělat úplně všechny domácí práce a nikde se nerealizovat, že svému muži i bačkory obuju a budu poslušná manželka z dob před sto lety...možná bych to právno na přednostní záchranu potom brala jako zaslouženou kompenzaci. Ale to se trohcu dostávám OT, že.
Takže pokud jde o mobilizaci, všude ve sdělovacích prostředcích proběhlo i to, že se nepočítá s tím, že ženy budou až tak docela u kulometů. Že muži jdou samozřejmě dříve. Ale ve chvíli, kdy bude totální mobilizace, půjdou ženy taky - nedovedu si představit v jakém průšvihu by ta země musela být, a pak jde opravdu stranou, kdo je žena a kdo chlap, obzvlášť když od žen by velmi pravděpodobně chtěli práci v zázemí, popř. pomoc zdravotníkům.
Co se týče péče o děti, na to už myslím někdo reagoval. Tu by jistě bylo nutno nějak zabezpečit a i když by mi to rvalo srdce, raději ať jsou s někým, kdo by jinak nebyl nic platný, když já platná být můžu.
Možná jsem se moc rozohnila, ale když mně opravdu vadí ta představa, že jenom proto, že jsem žena (netěhotná, nekojící, nenemohoucí), mám mít větší právo na život než chlapi.
 Cockney 
  • 

Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 8:52:02)
Lizo, ale prece diskriminace na prikladu Titanicu neni priklad umernosti fyzicke sily, ale priklad tradice "zachovani rodu". Je to prece druh chovani a mozna by se dalo charakterisovat jako instinktivni chovani, ktere chrani lidstvo pred vymrenim. Je preci jasne, ze zena muze za zivot privest na svet jen "omezeny" pocet potomku, kdezto muz "neomezeny". Cim vic zdravych a plodnych zen si rod zachova, tim ma vetsi pravdepodobnost, ze po krizi zase vzkvete. Muzes navrhnou, ze mezi detmi je dost devcatek, ale na to se v prirode nikdo nemohl spolehnout, ze se doziji pohlavni dospelosti.
Ja si myslim, ze je to proti prirode - opustit deti a padnout za vlast (asi by byly i nekde za frontou, ale jsou i polni nemocnice na fronte).

Co se tyka toho znasilneni, je prokazano, ze dnesni vysoke procento blondatych a mokrookych lidi v ceske populaci stale jeste vdeci navsteve svedskeho vojska v 17. stol.
C


 Líza 


Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 8:57:34)
Cockney, z hlediska zachování druhu máš zřejmě pravdu. Ale stejně se mi ježí všechny chlupy :-)))), víš o co mi jde, spousta žen vůbec nezauvažuje nad tím, odkud se všechny ty "ohledy" a "výhody" vzaly, bere je jako hotovou věc...přemýšlím o vhodném příkladu. Znám ordiny kde v rámci emancipace a genderové rovnosti se partneři střídají důsledně v domácích pracech a v péči o děti, ale sedění v autobuse je jen pro jednoho z páru - hádej pro koho. Nevím, jestli se mi to daří formulovat správně a ani já bych nebyla V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ pro, aby ženy rukovaly do armády zároveň s muži. I tak mi ale přijde, že nemůžu chtít, aby to chlapi všecko zařídili sami a pak se tvářit rovnoprávně.
Což jde proti té biologii a etologii. To je fakt. Ale to vlastně platí obecně pro celou genderovou rovnoprávnost.
 Líza 


Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 8:59:26)
Teď mě napadlo možná stručnější vyjádření - s právy jsou i povinnosti, chci-li víc práv, musím převzít i povinnosti co se k nim vážou...takže nechci-li byýt m,uži diskriminována, nesmím je diskriminovat (?)
 Líza 


Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 8:59:49)
Teď mě napadlo možná stručnější vyjádření - s právy jsou i povinnosti, chci-li víc práv, musím převzít i povinnosti co se k nim vážou...takže nechci-li být muži diskriminována, nesmím je diskriminovat (?)
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 9:22:30)
Ja zase beru sezeni v autobuse jako projev galantnosti. To jsou prave pro me takove rozdily, ktere, podle mne, by se mely brat v uvahu pri te vseobecne emancipaci. Jedno je - jaka pekna galantni pravidla si zachovame, druhe - jestli vymreme (ono taky v prirode neni podstatne jestli bude Ceska Republika a nebo USA, ale jestli preziji ty silnejsi a vitalnejsi, samozrejme jak problem jak oddelit lidskou mysl = solidarita se statni svrchovanosti a lidske instinkty = preziti) a treti = jestli jsme napriklad schopny se napr. intelektualne vyrovnat s muzi. Ja jsem pro to zachovani galantnosti a pekneho chovani (kvetiny nebudu nosit svojemu manzelovi jen proto, ze se se mnou strida s uklidem...), za druhe - jsem pro nevymreni, za treti - zeny jsou schopne se vyrovnat napr. intelektualne = pracovne. To rozdeleni predstavuje zase moji predstavu o emancipaci, jsou veci, kde je to nutne (prezit), kde je to pekne (kvetiny - prilad, prosim nebazirovat na kvetinach!) a kde je to nesmyslne (intelekt).
C
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 9:28:52)
Je mozna zajimave, jak se problem resi u nekolikanasobnych statnich obcanstvi. Za koho budeme bojovat - za maminku - za tatinka - za babicku (za kterou ze dvou?). Budeme si asi muset vybrat, bude solidarita s jednim znamenat nesolidaritu s druhym a nakonec stejne popraveni za velezradu?
C
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 12:47:00)
Celkem jsem čekala, že vyjadřuju tak menšinový názor, a ještě tak stručně, že se strhne smrtšť, takže na něco zkusím zareagovat.

Jano, 2 kluci, ono i po těch x těhotenstvích furt platí, že my se dožíváme vyššího věku a v lepší kondici, jen pro upřesnění...

Cockney, to, co píšeš o několikanásobném občanství, je možná pro mnoho lidí reálnější než si myslíš - můj muž v té situaci byl a řešil to dezercí, takže byl v dotyčném státě odsouzen i k tomu trestu smrti :-), ale ono je jedno, jestli máš jedno občanství nebo deset, to, jestli ti ta válka připadá smysluplná a jak to teda budeš řešit, si nakonec musí každý vyřešit sám. S rizikem těch výše uvedených postihů, že. :-(

JaninoH, nepovažuju rovnoprávnost za stejnost a možná jsem neuvedla nejšikovnější příklad, máš pravdu (koneckonců mně taky dělá dobře, když mi někdo podrží dveře, ale kdyby mi je držel furt, asi bych se zcvokla :-)). Jen jsem chtěla naznačit, že jestli chceme omezit dělení činností na mužské a ženské, nemůžeme to dělat pouze ku svému prospěchu. Srozumitelnější? (Asi ne, já na to vyjadřování občas nejsem :-)).

Petro II, pokud jde o děti, asi 3x tu už zaznělo, že o ně by se prostě ty ženy staraly, odvedeny by byly ty, které mají děti velké...ale kdyby to bylo už tak daleko - my tady filozofujem, ale zkus si představit, jaká situace by tuhle zemi asi mohla vést k vyhlášení totální mobilizace, pak si říkám, že každá ruka a každá noha na správném místě bude zásadní pro přežití právě těch dětí.

A fakt nevěřím tomu, že by ženy tvořily 50% (ani mnohem míň %) bojových jednotek - to by ta armáda dopadla, aspoň teda se mnou :-), ale opravdu si myslím, že ta armáda tě může povolat a poslat tě dělat, co je potřeba - civilní obranu, zdravotní péči, rozdílení přídělů potravin, práci v důležitých odvětvích, odkud chlapi zmizeli na frontu a vímjácoještě. A fakt je, že tak to bylo za všech válek, pokud člověk může věřit literatuře.

No, za militantní feministku tu už asi zůstanu, ale nejsem jí. Já uznávám jak biologické rozdíly mezi muži a ženami, tak rozdíly v sociálních rolích. Jen mi připadá, že když půjde o hubu, je v pořádku, aby se podíleli všichni. Ostatně - to není zákon o povolávání MATEK, ale žen, většina z vás ale reagovala tak, jako by všechny povolání schopné ženy byly matkami...
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 13:19:42)
Lízo, jak to tak čtu, teda bez urážky - nejsi ty chlap?
A ty rodiny, kde mají malé děti a skutečně spravedlivě se dělí o naprosto všechny domácí práce, s těmi bych se ráda seznámila. Většina chlapů nějak pomáhá, to jo, ale že by to bylo půl na půl, o takové rodině nevím. Navíc nevím o ženské, co by se jí líbilo jít bojovat. Pravda, znám pár vojaček, co to mají jako svou profesi, ale část si tam šla něco dokázat - jako že stačí mužským, že to zvládnou - v tomto světě nic divného, ostatní tam šly za jistotou pracovního místa a vcelku dobrým platem, a počítají s tím, že budou v práci sedět za počítačem v kanclu.
Jinak já bych ani omylem nešla bojovat a nechala doma svoje děti s někým jiným, na to tedy jsem víc matka než vlastenka. I kdybych měla lhát, podvádět, udělat cokoliv. Tak já teda tu rovnoprávnost nevidím. Doufám, že ani naši orgáni.
Jinak chránit ženy byla odjakživa nejen povinnost, ale i právo mužů, a myslím, že většina by (dříve) těžce nesla kdyby ho nemohla využít. Takže i muži na Titaniku ze svého činu něco měli, předtím, než je pohltily ledové vlny...škoda , že dnes už k tomu nejsou vedeni:-(( Současně s tím ovšem bývalo normální, že ženy stály při svých mužích...no jo, historie...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 13:34:01)
Navíc nevím o ženské, co by se jí líbilo jít bojovat.

Ivo, a ty myslíš, že zmobilizovaným chlapům se LÍBILO jít bojovat do války? :oO A navíc jak už tu bylo několikrát řečeno, žen, které pečují o děti do 15 let se povinnost dostavit se k odvodu netýká. Takže opravdu po tobě nikdo nebude chtít, aby jsi svoje děti dala na vychování někomu cizímu a sama šla padnout za vlast ;o)

S.

 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 13:37:25)
No, Ivo, já chlap fakt nejsem, ale dovolím si pochybovat o tom, jak těžce by chlapi nesli, kdyby nemuseli umřít. Tam totiž končí romantika.
A nevím, kde bereš tu jistotu, že (když už se tedy vracíme k tomu nešťastnému Titaniku) tam nezemřeli muži, kteří měli rodiny, které na nich byly zcela závislé a bez nich pak špatně skončily, a nepřežily ženy, které neměly nikoho a nepomáhalky nikomu, skutečně prezentovat tady větší právo na život žen než mužů je podle mě diskriminace, ne-li něco horšího.
To, že byly zachraňovány přednostn+ě ženy, je sice svým způsobem logické - kdyby to nechali na tom, kdo se první narve do člounů, tak by si jediná žena neškrtla, ale to neznamená, že ženy jsou něco víc a mají větší právo žít. Jo, tohle je to, co mi celou dobu vadí a co se tady snažím tak nešikovně napadat - pocit, že samozřejmě jsem jako žena něco víc a mám právo přežít tam, kde muži ne.
Víš, já mám děti a doufám, že kdyby to bylo nutné, dokázala bych pro ně umřít, ale že bych si toho cenila? Co to je za nesmysl? Cenila si toho, že můžu umřít? Cenila bych si pouze toho, že jim mohu zachránit život.
Protože jsou to moje děti. Ale kdyby šlo o to, dva dospělí, kdo s koho, asi bych víc stála o ten svůj život, než o "právo" zahynout kvůli někomu jinému....
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 13:39:40)
No nazdar, omlouvám se za ty chyby, já fakt ve snaze dobrat se k přesnému vyjádření toho, co mi nesedne, naprosto ignoruju gramatiku i pravopis :-))))
 lida  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 13:42:51)
Ivo,

pises, ze neznas zadnou rodinu, kde by se partneri delili pul na pul, spravedlive o domaci prace. Tak ja jsem jeden priklad. Muj manzel se deli spravedlive o domaci prace - spise bych rekla, ze jich prebira tak 60% a na mne zbyva 40%. A znam par dalsich prikladu z meho okoli. Takze to neni az takova vyjimka.

Souhlasim se Sylvii, vetsine muzu se take nelibi odchazet do valky. Navic si stejne myslim, ze by zeny nikam neodchazely, pouze by pracovaly v miste bydliste pro potreby armady, ci nemocnice apd. , Ale bydlely by doma. Dnesni valky uz nejsou o poctu lidi na fronte (na to mame profesionalni armadu), dnesni valky jsou o penezich a technice.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 17:32:53)
lido, a máte děti? Dělíte se i v péči o ně půl na půl? Chodíte s nimi k lékaři jednou Ty a jednou manžel? Když jim rostly zuby, chodili jste s nima o půlnoci po bytě půl na půl, když onemocní, kdo je s nima doma? Nerýpu - jen se ptám, protože opravdu nikoho takového neznám.
 Lida  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 17:42:24)
Jano,

mame deti, dvojcata. Neberu to jako rypani.
Na tve otazky musim odpovedet ano. Opravdu se muj manzel podili i na hlidani a pecovani deti pul na pul (alespon od te doby, co jsem zpatky v praci). Pokud jsou nemocne, tak chodi v noci a chova. Asi je to take tim, ze kdyz byly malinke, tak jsme mnohdy potrebovavli 2 pary rukou. Ja si za to sveho manzela moc vazim ale vim, ze neni jediny. Opravdu znam i jine. Ne mnoho, ale existuji! Mozna je to take tim, ze jsem oba starsi rodice, takze veci bereme trochu jinak. Jinak perlicku, kdyz se rano holky probudi, tak prvni volaji tatinka, pokud se neozve, tak pak az maminku (vedi, ze tatinek je obvykle jiz vzhuru, tudiz mlicko prijde drive, nezli maminka, ktera se pomalu v polospanku hrabe z postele).
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(11.1.2005 17:21:53)
Jano, tak my si doma dělíme práci i péči o děti půl na půl. Teď zrovna doslova, protože máme nemocné dítě a abych nechyběla v práci, hlídá manžel dopoledne (odpoledne jde do práce) a já odpoledne. I tu návštěvu lékaře a nákupy zvládá bez problémů (ovšem kdybych já měla jet třeba do autoservisu, tak se asi složím:o))). Takže beru zpět, u nás se asi víc stará manžel.

E.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(11.1.2005 18:19:32)
Jo, tyhle půl na půlovky znám z doby, kdy jsme oba studovali - když jsem byla ve škole já, staral se manžel a když byl ve škole on, starala jsem se já. Od tý doby co nestuduju (alespoň ne denní studium na VŠ) a není NUTNÝ se střídat, jsou třeba doktoři na mně (nebo víc na mně). Taky beru za samozřejmý, že opravu auta zařídí manžel, protože já většinou nevím přesně o co kráčí a on zas až na výjimky nevytírá a pere jen když něco potřebuje hned. Ale stejně mám pocit, že on má toho osobního volna víc a hlavně - existují situace, kdy odmítne něco s dítětem řešit, takže to automaticky spadne na mě, protože vykašlat na děti se v tu chvíli nedokážu - konkrétně mě děsně vytočí, když mu ráno řeknu, jestli by nechtěl s dětma vstát on, protože jsem třeba večer před tim šla pozdě spát a nevládnu a on prostě nevstane, takže ve chvíli, kdy začnou děti něco potřebovat vstanu naštvaná já a podle toho se chovám ještě celý dopoledne. Zkoušela jsem se s nim domluvit třeba večer předem, jestli můžu počítat s tim, že když teď budu ještě pracovat, ráno vstane on, ale buď řekne, že se uvidí, což mi je k ničemu, nebo to slíbí, ale jak to bude ráno stejně jistý neni. Prostě takový to on může, já musim (i když možná nemusim, ale to by odnesly děti, který za to nemůžou - alespoň pokud jim nechci dávat za vinu, že málo spí :-)) Já vim, že je to relativně drobnost - mám doma skvělýho chlapa, věnuje se rodině víc než většina manželů mých známých (vlastně znám jen jednu, kde se manžel podílí víc), takže nestěžuju si! Ale půl na půlový chlapi by se měli vystavovat v muzeích a pronajímat :-)
 lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(11.1.2005 21:37:45)
proc by mela byt liza chlap? protoze rozumne argumentuje? k vyctu praci, ktere by mohly vykonavat mobilizovane zeny, bych pridala prace zemedelske, mimochodem urcite dulezite pro preziti! je to asi tak, jako kdyz stat muze zabavit vas majetek, v pripade, ze ho ve valce potrebuje. takze si nejsem jista, jestli ten zakon ma neco spolecneho s feminismem nebo naopak :-) zena, auto, traktor - vsechno muze byt nasazeno
:-)
co se tyce rodin, kde maji praci v domacnosti rozdelenou na pul, patrime k nim. asi to neni uplne presne, ale zhruba... manzel nakupuje a vari, uklizim ja, ale velke uklidy delame spolecne, zehlim, pece o dite je vetsinou moje, ale manzel hlida casto, zejmena v prvnim roce podstatne pomahal,umi prebalit, nakrmit, vykoupat... nepripada nam na tom nic nenormalniho. lenka
 rea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(16.1.2005 23:44:29)
Cha , cha, jak vám to připadá samozřejmý, že máte chlapa co pomůže s dítětem a domásností. Otevřít dveře, donést kytku a takový blibiny už jsem oželela. Bez toho se dá přežít. I když to chybí. Chlap umí děti akorát udělat. Jsaem hodně pesimistická.
 radim 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 9:34:48)
Muzi a zeny se doplnuji - jsou komplementarni - at uz v telesne, ci jeste vice v dusevni rovine. Proto neodpovida realite se navzajem "vzrovnavat". Az na vyjimky muzi nemaji intuici a dela jim problem veta "vezmi to a dej to tam" a naopak zeny zpavidla nehyri nadsenim na krasnym logickym reseni.

Pokud spolu pohlavi budou bojovat a zapasit jak nas tomu uci otec dnesniho anarchofeminismu Karel Marx, ktery tak aplikoval Hegla a jak tento pohled dnes a denne vidime v serialech - tak jsme jako civilizace skoncili.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 18:25:26)
Radime, mobilizuje se obvykle kvůli válce národů či správních celků, nemyslím, že tahle právní úprava zahrnuje i válku pohlaví.

Navíc, nejsi trochu idealista? Mižo zabíjejí a zabíjeli ženy ve válkách naprosto běžně, o čm tedy mluvíš?
 JaninaH 


Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 9:31:09)
Lízo,
myslím, že považuješ za rovnoprávnost stejnost. Ale ženy nejsou a nikdy nebudou stejné jako muži. Při rvaní se do autobusu jsou muži (většinou) ve výhodě už díky své tělesné konstituci. Podle mě je jedině správné tuto výhodu kompenzovat tzv. galantností. Tohle už tu bylo, kdysi tu někdo napsal, tuším Sosan, že "když chce být rovnoprávná, tak ať si tu skříň do třetího patra vynese sama". :-)
J.
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 12:07:00)
Lízo, ty píses ze nemuzes nechat chlapy, aby vsechno udelali sami a pak se tvárit rovnoprávne. Ale kdyz uz jsme u toho boje, tak myslís, ze starat se ve válecných podmínkách o deti je med? Ze to není rovnoprávný s tím bojem? Novinárka Petra Procházková jednou rekla, ze jí nekdy pripadalo mnohem tezsí být tou zenou, která se musela v nekdy dost hrozných podmínkách starat o deti a udrzovat domácnost v chodu, nez tím muzem v boji.
 difo 
  • 

Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 15:13:12)
Jo, jenže je skutečně pravdou, že příroda to přesně takhle chtěla. Muži jsou ti co válčí a bojují a nasazují životy při zajištění lepší potravy (doba kamenná). Proto a jen proto mají silnější svalstvo, nižší schopnost empatie, větší odolnost vůči bolesti, lepší orientační schopnosti. Staletí a tisíciletí byl žádoucím mužem ten, kdo dokázal v boji přežít. Ten byl obdivován a ten měl šanci u žen, protože byl příslibem kvalitního potomstva. A naopak žena byla zachovatelka rodu. Nepotřebovala tolik fyzické síly, ale zato více psychických a sociálních dovedností. Nikdy nebo jen výjimečně se zúčastnovala boje. Naopak. Dodnes nám zůstal atavismus dlouhé nohy=krásné nohy. Proč? Žena s dlouhýma nohama dokázala rychle běžet. Prostě na nic nečekala do jedné ruky sebrala děcko do druhé něco z majetku a prostě utekla. Proti mužskýmu ve zbrani stejně většinou nemá šanci, ale zachránila to nejdůležitější. Po boji se někde shromáždily zbytky kmene a život šel dál. Prostě to tak fungovalo. A čas ověřil, že je to tak nejlepší. Proč - no protože když ti zbyde 20 mužů a jedna žena, tak máš do roka tak jedno děcko. Jenže když budeš mít 20 žen a jednoho muže, pak máš do roka 20 dětí. A to je ten pravý důvod. Zachování jrodu.
Tyhle principy platí dodnes ať už jsou dobré nebo špatné. Pokud se ovšem těchto principů lidé zříkají, měli by je nahradit nějakými lepšími.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 15:59:45)
Difo, jen pár připomínek: žádný zelený mozek nepošle na frontu do oddílů, kde může být fyzická zdatnost rozhodující v boji, kohokoli bez ohledu na to, jestli to je muž nebo žena. To by tu válku rychle projel. Ony ty zelené mozky ve válce prostě povolávají lidi na místa, kde můžou něco udělat. Takže do těch - pokud by byly - zákopů - chlapy a do těch kanclů, kuchyní a nemocnic ženské.

A pokud se chceš odvolávat na přírodu a na dobu kamennou, tak dnes se poměrně dobře ví, že lovit velká zvířata chodily s muži i ženy. Dobrá analogie, co?

Jinak ty dlouhé a štíhlé nohy jsou považovány za krásné dnes, ne v celé historii.
 difo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(11.1.2005 10:37:59)
Já jen, že jsou věci dané historicky a vývojem. Ony ty ženy sice chodily na lov s muži, ale nevystavovaly se nebezpečí lovu, ony "jen" kopaly lapací jámy, porcovaly maso nebo nosily náklady nebo také křikem zaháněly stáda do pastí. Ale v přímém kontaktu s živým zvířetem byl muž.

Dalším pojmem je prostá lidská blbost a omezenost. A spoléhat se na to, že někomu dojde, že ženská je lepší jako pracovnice a ošetřovatelka a ne jako kanonfuter, jo - já bych na to nespoléhala.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(11.1.2005 16:51:02)
Difo, myslím, že si život v době kamenné docela idealizuješ :) V rovině archetypů to snad fungovat může, v praxi těžko.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(12.1.2005 13:05:24)
Lizo, Petro Neomi a difo,
uz dlouho mi vrta v hlave ta doba kamenna, vlastne to tu neni poprve. Neztracela jsem cas a surfovala jsem az jsem pocitac zavarila, ale k zaveru, ze by zeny bezne chodily na lov s muzi jsem proste nedosla. Precetla jsem vedecke clanky, detskou virtualni vyuku i virtualni musea prirodopisu, vcetne vyobrazeni z jeskyn, kde jsou jako bojujici postavicky carky a umelecky jsou vyobrazena jen zvirata.
Takze cas jsem vlastne ztratila a proste odpoved neznam.
Nevedela jsem ani, ve ktere casti doby kamenne hledat, protoze nastudovat lidske zvyky v prubehu dvou milionu let neni lehky ukol. Netvrdim, ze to tak neni, ale proste nevim, kde to najit. Nasla jsem teorie o tom, ze doba honidby se ridila podle zen, kdyz nemohly mit sex vyslaly muze na lov a to pravidelne jednou za mesic a dokonce se to shoduje pry s tim, ze pri uplnku se nejlip lovi.... Nasla jsem teorii, ze neandrtalci a neandrtalkyne mohli zit snad oddelene a muzi chodili lovit, pricemz zeny se v hnizde staraly o deti a muzi jim prinesli jen kosti s morkem, tedy ne jako moderni clovek, kde muzi a zeny zili pohromade a lovili muzi a zeny a deti byly sberaci. MNohokrat jsem nasla, ze zena byla sberac a muz lovec.
Odkud ty informace mate? Nerikejte mi, ze vseobecne, protoze jsem to vseobecne nenasla. Tri tvrdite to samy, tak odkud??

Tak jsem z toho ted cela s vyrazkou...:)))).

Mimochodem ten vek zen a muzu byl puvodne znacne nizsi u zen (sotva 30 let u zen vesrsus az 45 u muzu) a prave pro riziko pri porodech.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(12.1.2005 13:11:27)
Cockney, link na to nemám :-))) ani nevím přesně odkud. Takže to blbost být může, ale na druhou stranu, z Blesku obvykle nečerpám a informace si pamatuju podle validity zdroje - tj. zhruba: vypadá věrohodně - je možné - vypadá nevěrohodně. Takže ano, mě jsi nachytala na švestkách :-)

Dneska je to ale už obráceně s tím dožitím, co si budem povídat. (Ostatně jak to, že tehdy chlapi neumírali dřív na komplikace způsobené tím lovem velkých zvířat?)

Ale to je jedno, v podstatě jsem k tomu tématu ze svého pohledu všechno řekla, nemám potřebu všechny přesvědčit a z dnešních příspěvků bych se podepsala pod Sylviin...už to rozebírat nechci :-)))
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(12.1.2005 13:45:21)
Rozhodne mi neslo o nachytani na svestkach. Jen jsem nad tim meditovala uz dost dlouho a kdyz se to zase objevilo i od tebe, tak jsem skocila na pocitac, abych si to nejak vyjasnila. Uplne jsem pravdu nemela, ze jsem ztratila cas, protoze jsem se dozvedela spoustu jinych veci. Cim dal tim vic si myslim, ze je osemetne vyvozovat z vyvoje cloveka, protoze neni jasne jestli tim cim dneska jsme je proto, ze uz "neco" nedelame nebo proto, ze "to neco" dodrzujeme. Jsem takovy "premyslivy" typ, vid....:)))).

Na puvodni tema jsem uz nereagovala, nakonec mi bylo dano a pochopila jsem, co tim zakon chce rict :)))).
C

 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(12.1.2005 13:52:28)
Člověče, ta tvoje systematičnost fakt v něčem přesahuje moje chápání :-))), tohle mít tak snad dělám vědu :-))))))))))))
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(12.1.2005 14:59:08)
No a co jineho delam :)))))))?
C
 Líza 


Cockney 

(12.1.2005 15:58:01)
No právě :-)))
 Cockney 
  • 

Re: Cockney 

(12.1.2005 16:36:16)
Nebyla jsem si jista jestli jsem to puvodne pochopila spravne :))), on ten internet je spis dorozumivaci prekazkou....
C
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(13.1.2005 2:22:55)
No přece z "Lovců mamutů" :)
Ne, bez mučení se přiznám, že od svých kamarádů z Archeologického ústavu (výborné téma do hospody, cca po druhém pivu, skvělá zíminka pro flirt i rvačku, dle konstelace a nálady.
Většina archeologů, etologů, antropologů i sociologů (a jejich ženských variant) přiznává, že jsou to hlavně teorie, neb z kosterních nálezů se nedá exaktně poznat, jak se k sobě lidé chovali. Že i na ženských kostrách je mnoho známek zranění samozřejmě nedokazuje, že to byly lovkyně. (Nebo mozná lovily chlapy a vybíraly si špatně, těžko říct.:)
Vzhledem k tomu, že tlupy byly poměrně nepočetné, vlastně jen širší rodiny, mohlo být variant složení tlupy velké množství (mluvím o době kamenné) a z toho asi také vycházelo to, kdo "chodil na lov", protože příležitostě lovili všichni. Lidé, bojující každý den o přežití, asi těžko žrali genderové role tak, aby si nechali utéct večeři jen proto, že náhodou nejsou muži. Navíc, pravěcí lidé lovili zřejmě dost pragmaticky (někdy se chování lidských tlup modeluje podle chování vlčích smeček), takže si samozřejmě vybírali kořist co nejsnáze ulovitelnou, nemocné kusy, mláďata, nedá se předpokládat, že by ze sportu lovili predátory.
Abych to shrnula, s největší pravděpodobností se lovu nezúčastňoval nikdo, kdo nebyl k užitku, ať to byla těhotná žena, zraněný nebo starý muž, nebo příliš malé dítě. Korektní by bylo napsat, že nejspíše muži lovili častěji než ženy :)
A mimochodem, ta teorie s menstruací a úplňkem bude asi dost mimo, menstruace sama o sobě přece sexu nezabraňuje (samice se často páří když "barví" a navíc, měsíční cyklus je dílem "domestikace" člověka, v pravěku s největší pravděpodpbností ženy tak často nemenstruovaly.

Víte, mám pocit, že těmihle teoriemi o lidském chování lze doložit takřka co si kdo zamane, začasté mi to předvedli mí milí sadomasochisté.

A na závěr cvičení: představte si svou širší famílii, kterak se živí lovem. Opravdu byste tam nakonec nemusely s tím oštěpem šaškovat? :)))
 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(13.1.2005 4:17:35)
No, když si představím v jaké fyzické kondici je většina členů mé rodiny, tak je dost pravděpodobné, že bych s tím oštěpem šaškovala já a pár dalších "schopnějších"...už teď jsem jediná, kdo je ochoten štípat dříví a čistit okapy...:)
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(13.1.2005 9:00:15)
Diky za odpoved, mela bych sice par pripominek (zavlast k tomu barveni, k ty domestikaci a k velikosti samic doby kamenny), ale mam obavu, ze by se o me zacala zajimat Liza dukladneji....:))))))))).
Kazdy antropolog a archeolog ma pravo na nejakou teorii, tak se v tom vyzivaji. Prvni Neandrtalec, ktereho nasli, byl artriticky starik a nasimi predky se tim stali na dlouhou dobu zdeformovanci.
C
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(13.1.2005 9:06:52)
Ve skutečnosti tak trochu závidím...takhle do hloubky, jak to vidím u tebe, po informaci prostě jít nedokážu. Takže mě to u jiných fascinuje :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(14.1.2005 0:57:27)
Cockney, no, pokud jsem si něčím dost jistá, tak tím, že domestikace zvyšuje četnost ovulace. Souvisí to s výživovými podmínkami, atd.

O velikosti samic v době kamenné jsem, tuším, nic nepsala :) Měla jsi na mysli něco, jako že byl v té době pohlavní dimorfismus výraznější?
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(14.1.2005 8:48:46)
No oni jsou bushmani, kteri porad meste ziji v dobe kamenne a zeny nemaji delsi cyklus nez my, asi to brali na ten vyzkum tam. Odkud to mas ty?
Mela jsem jen na mysli, ze zeny byly o 50% mensi nez muzi - asi jsem chtela rict, uz si to nejak nepamatuju, co me k tomu ponouklo, ze se mi zdalo, ze se k lovu tolik nehodily nebo co tim chtel basnik rict :))).
Ja fakt nevim, jsou to vsechno teorie a fakta chybi nebo je neznam.
C
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(14.1.2005 17:23:10)
Samice homosapiens o 50% menší než samic. No, to se myslím ověřit dá, podle kosterních pozůstatků. Na to se zeptat můžu, to musí být doložitelné.

Bushmani jsou ale už druh homo sapiens sapiens, ne? :))
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(14.1.2005 18:12:44)
Ad 1) No to jo :)))
2) No H. sapiens sapiens v dobe kamenny zil taky.
C
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(14.1.2005 18:47:03)
No, třeba obnovím vztahy s archeology :) To s tím pohlavním dimorfismem mě zaujalo, i když i dnes je dost samců, kteří mají dvojnásobek mé hmotnosti :)))
 Lida +2 
  • 

Re: Re: Co by tomu říkali chlapi z Titanicu? 

(10.1.2005 11:23:23)
Cookney,

tenhle prispevek se mi moc libi, opravdu.
 Krakatit 
  • 

teorie-praxe 

(10.1.2005 8:48:04)
Krindy, pindy. Pokud dojde k situaci, kdy je nutná "totální" mobilizace, jsou jsou ženy(starci, výrostci) povoláni k nějaké formě branné povinnosti ať je zákon přijatý v době míru jakýkoliv a vždycky to tak bylo. Zajímavější by bylo sledovat názory na to, kdyby v případě neprofesionální armády chodily ženy(nerodící, nekojící atp.) normálně na vojnu. Třeba v Německu je i nyní armáda neprofesionální, chodí se na vojnu a zajímalo by mě, jestli se tam ta vojna týká jen mužů, nebo i žen. Někde si to musím zjistit.
 radim 
  • 

probudte se 

(10.1.2005 9:27:44)
Zakon umoznuje zustat doma lidem starajici se o mladsi 15 let. To je vse. V zakone neni nic o tom ze by zeny meli mit jine zachazeni, ani to ze by meli nastupovat az po muzich. Jsou stejne jako muzi bezna zaloha.

Maji stejne povinnosti nastupu na cviceni. Nikde se neresi otehotneni v ramci sluzby. Nikde se neresi co delat kdyz se rodina stara o stare rodice. Mikde se neresi co s majetkem rodiny kdyz oba dva rodice budou na fronte, ... Kazdy psycholog Vam rekne ze se chlapy chovaji zcela jinak v pritomnosti zen (proste ji nenechaji jen tak zemrit) a proto jejich zarareni do bojovzch utvaru je nebezpecne. Moznosti tyrani a zneuzivani jsou tak emnohem vetsi, ....

Feministky maji heslo ze neexistuje rozdil mezi pohlavimi - telo mne nedeterminuje. Toto je druhe ovoce. Prvnim ovoce uz prislo za bolsevika, ktery take neustale osvobozoval zenu, ze zena musi videlavat a budovat vlast - kdysi v monterkach, dnes jako manazerka (v mediich) a jako delnice v beznem zivote.

Pokud se neprobudite a nevytvorite sami normalni opozici zakomplexovanym feministkam z "rovnych prilezitosti", ktere dnes maji kompletne podchycenu statni zpravu - tak se mate na co tesit. Ono je totiz pro nektere teoreticky diskriminujici aby v bojovych jednotkach nebyl pomer 50:50.
 Apolena. 


Re: probudte se - pro Radima 

(10.1.2005 10:56:01)
Nejdřív si něco zjisti o feminismu, ty "chitrej", než o něm budeš psát. To mě vždycky nadzvedne, když se k různým tématům rádoby odborně vyjadřujou lidi, kteří o tom nemají páru a svoje domněnky vydávají za jedinou pravdu.
Jasně, že feminismus není o tom, že neexistuje rozdíl mezi pohlavími. Ach jo.
 Hernajs 
  • 

Re: Re: probudte se - pro Radima 

(10.1.2005 11:24:37)
Onehdá jsem někde narazil na tzv.genderově korektní pravopis a vypadalo to nějak takhle: diváci/čky tleskali/y zpěvákům/čkám, kteří/é předvedli/y hodnotné vystoupení. Tohle úplně stačí, někdy stačí první dojem a obrázek je hotový.:-))
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: probudte se - pro Radima 

(10.1.2005 19:13:49)
Je vidět, že tvůj vhled do problematiky je opravdu hluboký, kotě.
 Hernajs 
  • 

Re: Re: Re: Re: probudte se - pro Radima 

(10.1.2005 21:26:29)
No to, že se někdo tváří, že se jedná o "problematiku" a dělá ze sebe vědce neznamená, že se jedná o problematiku. Bejvávaly doby kdy se komunismem řídila více než 1/6 světa, byly na to univerzity, zkoušelo se z vědeckého komunismu, což ovšem nic nemění na tom, že to byla bohapustá vymyšlenina a slátanina.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: probudte se - pro Radima 

(18.1.2005 22:19:06)
Tak včera nám Český rozhlas předvedl perfektní příklad rovnoprávného postavení mužů a žen. Na téma "přirozené porody" tam diskutovali:
- porodník (muž)
- primář porodnice (muž)
- spisovatel (muž)
a diskuzi vedl redaktor (muž).
Proč by se k výhradně ženské otázce měly vyjadřovat i ženy - vždyť muži přece vědí, co je pro nás nejlepší!
 lenka 
  • 

Re: probudte se 

(11.1.2005 22:19:45)
vazeny pane, feminismus urcite nema heslo, ze neexistuje rozdil mezi pohlavimi. prave proto vznikl pojem gender. nejde o stejnost pohlavi, ale o rovnost, nebo jak se rika o rovnou prilezitost, tedy o to, ze by nikdo nemel byt na zaklade pohlavi diskriminovat, at uz muzi na titaniku nebo zeny na uradu prace :-) uz me ty zjednodusene vyklady nebavi. navic feminismus je siroke hnuti s dlouhou historii a mnoha proudy, ktere se ocitaji i ve vzajemnych konfliktech. tak si to nekde nastudujte. muzete zacit tim, ze si prectete eunusku od germanie greer. argument typu, ze feminismus ma heslo, ze neexistuje rozdil mezi pohlavimi je na urovni argumentu, ze vsichni levicaci jsou komunisti nebo ze vsichni pravicaci vykoristovatele. hezky den. lenka kolihova havlikova
 lenka 
  • 

Re: probudte se 

(11.1.2005 22:29:09)
a pise se "ze by mely nastupovat" lenka
 Ivuša+Šárka93,Radim98,Honza05 


Re: probudte se 

(16.1.2005 14:47:07)
Zajímavý, zaručeně patříte k mužům, kteří porodili a odkojili 2 děti, denně vaří teplou večeři, píšou úkoly, večer přemáchnou pár punčoch a místo piva k televizy si vytáhnou žehlicí prkno.O víkendu zaštupují ponožky, převléknou postele a brzo ráno než vyleze sluníčko umyjí okna. Gratuluji, jste chlap, kterého by uvítala každá žena

Totální nesmysl, jsou věci, na které není ženské nebo mužské tělo stavěné. Jsem typ ženský, který by uvítal v životě aspoň trochu té rovnoprávnosti, ale zároveň jsem soudná a je mi jasný, že ženská nemůže chtít a dělat úplně to samé jako chlap a naopak. Je to tak dané od přírody a je to od nepaměti dáno i v genech. Mám ráda válečné filmy, dětem dělám mámu tátu (manžel pracovně přes týden pryč), nejsem žádná citlivka, přesto si nedovedu představit do někoho střelit (na vánoce jsem si pozvala na zabití kapra bratra)
 Dana 
  • 

Vadí mi jedna věc 

(16.1.2005 15:00:47)
Možná to už tady zaznělo, nečetla jsem celou diskuzi, ale vadí mi jedna věc. A sice to, že pokud půjdou do války ženy, muži co mají modrou knížku zůstanou doma sedět na zadku.
Takže já půjdu do boje, děti dám Bůh ví kam a můj soused který má modrou knížku na bolavý záda zůstane doma...


Když všichni tak všichni, ne?
Tomu říkám rovnoprávnost.
 Petra 
  • 

Re: Re: probudte se - hranice plnoletosti 

(16.1.2005 16:33:00)
Ivča, víš co je ještě zajímavé, že ze zákona máš povinnost zabezpečit studující dítě do 26 let. A když jde o mobilizaci žen, tak se najednou nebere v potaz ani dosažení plnoletosti dítěte. Dnes, když pubescent přijde o rodiče nebo rodiče jsou k ničemu, tak mu musí být stanoven do 18 let opatrovník.To mám chápat tak, že jako matka pubescenta mu v jeho blízkosti už jsem jen ke škodě, a že státu jsem k většímu užitku? Vždyť základní jednotkou státu je rodina, míněno i širší. Fakt nevěřím, že prarodičům budou chodit důchody, když už nyní je stát zadlužen až po uši a tolik nezbrojí. Někdo na ty patnáctileté děti a staroušky z té rodiny makat prostě muset bude. KDO?--- Pole brambor umístěné v třípokojovém bytě nás neuživí.
 Guma 
  • 

Re: probudte se 

(6.2.2005 12:58:19)
Že se dovoláváš rozumu u žen. Snad jsi nečekal,že budou nad tvým příspěvkem vůbec přemýšlet, každý přede ví, že se jim v palici hádá levá půlka slečího mozku s pravou a pokud se mezi ně pokusíš dostat trochu rozumu tak se do tebe obujou obě.
 Hanča 
  • 

Nějak jsi to nepochopila 

(10.1.2005 9:53:11)
Tak teda nevím milá Petro jestli to opravdu chápeš. Budeme mít profesionální armádu (proboha co to píšeš o mobilizaci????!!!), kde můžou být i ženy, které se tak rozhodnou a já je obdivuji, za jejich statečnost a sílu. Zpravidla to budou ženy, které nějak nepočítají s rodinou popř. si rodinné funkce prohodí s manželem a co je na tom divného? Jsou to ženy, které v sobě musí mít dávku adrenalinu a odvahy. Jsou to ženy, které vás budou bránit v případě napadení.
Jsem pro, jsem pro naprostou rovnoprávnost! Jsem pro volnost a možnost volby, jak prožít svůj život. Nejsem pro nevonictví a "uvazování žen u plotny".
 Gábina 
  • 

Hančo 

(10.1.2005 11:46:28)
Šedivá je teorie, zelený strom života. Bratr manžela je voják z profese s vojenskou školou. Jeho žena Dana má maturitu na zemědělce, synům je šest a čtyři. Dozvěděla jsem se, že Dana zarputile usiluje o to, aby ji švára protlačil taky do armády a překvapilo mně to. Podivila jsem se a bylo mi řečeno, že Daně stačí její střední civilní škola, bude muset ještě projít psychotesty a splnit limity na tělocvik. Pak ji dost možná armáda vezme a Dana do ní tak moc chce proto, že:
Bude stejně sedět v kanceláři, ale za plat o cca 10 000 vyšší než kdyby byla civilní zaměstnanec.
Pokud v armádě pár let vydrží, dostane vojenský důchod, který obnáší to, že ačkoli bude pracovat už dávno jinde, bude dostávat k normálnímu platu v civilu několik tisíc měsíčně od armády naprosto bez ohledu na to, že ještě nemá věk na starobní důchod. Doživotně. Prostě vylepšení rodinného rozpočtu sumou rovnající se normálnímu platu jen za to, že pár let pracovala u vojáků v kanceláři.
Armáda jí bude proplácet dojíždění do práce, aby mohla bydlet ve vilce se zahradou desítky kilometrů daleko od zaměstnavatele a nemusela řešit výdaje za dojíždění či se stěhovat za prací.
Armáda jim momentálně platí část hypotéky na onu vilku. Netuším, jak to je, ale jde to.
A další argument mně taky zaujal. Daně prý bude uniforma určitě slušet o).
Vtip je v tom, že má Dana reálnou šanci tu práci v armádě dostat.
Tedy, tím chci říct, že ne všechny ženy hrnoucí se do armády jsou světice s vizí, jak obětují potřebu mít děti, ale budou zachraňovat vlast. Motivace může mít různé podoby.
 biovirus 
  • 

Re: Hančo 

(11.1.2005 13:11:34)
Tak to tedy ne. nemas pravdu zase takovy vyhody armada svym zamestnancum nedava. Muj muz je profesionalni vojak. Dostava sice vice nez v jakekoliv kancelarske praci ale denne projede 300 kc do prace ma to hodinu cesty a armada mu nic neproplati. Prispevky na bydleni se budou letos skrtat takze na tom bude asi hure nez muj svagr ktery pracuje v soukrome firme a ma soukrome auto a notebooka.A jeste musi byt so a ne ve sluybe dome se ani neohreje. Porad jezdi hlidat Ruzyn, jakakoliv katastrofa avyjizdi 24 hod. pohotovost stale. Musi byt na telefonu, neexistuje nemoc omluvenka, nic . tak at si to ta zenska proboha rozmysli. Chce mit deti ne???????? jelikoz jsme v NATU tak jedou treba do Iraku..........................
 Petra II. 
  • 

Re: Nějak jsi to nepochopila 

(10.1.2005 11:55:23)
Hanco, já myslím, zes to nepochopila spís ty. V tom clánku se nepíse o profesionální armáde, ale o tom, ze podle nového branného zákona muzou být v prípade mobilizace nasazeni (poté co by profesionální armáda uz nestacila)i normální obcané, coz bylo vzdycky, ale jenom pro muze. Ted uz je to i pro zeny, takze i pro tebe (pokud ti tedy není víc jak sedesát).
 Hanča 
  • 

Re: Re: Nějak jsi to nepochopila 

(10.1.2005 12:26:17)
Jenže je tam taky pokud se nestará o dítě mladší 15ti let. Takže taková situace jakou popsala Petra by se nekonala. A taková situace nastane v přímo v ohrožení našeho státu, když všechny hodnoty co známe padnou.
A v dřívějším zákoně to tam nejspíš taky bylo, jenže tam bylo přímo specifikované, že se jedná o práci ve zdravotnictví, zbrojní průmysl apod.

Část z jednoho článku:
""V případě ohrožení svrchovanosti, územní celistvosti nebo demokratických základů země se branná povinnost týká občanů ve věku mezi 18 a 60 lety. Pravděpodobnost, že by byl do boje vyslán člověk, který nemá s armádou nic společného, však není příliš vysoká.

Jako první by do zbraně byli povoláni profesionální vojáci, za nimi by šly takzvané aktivní zálohy, které mají pravidelný výcvik, po nich by následovaly povinné zálohy, tedy ti občané, kteří prošli základní vojenskou službou nebo odešli jako vojáci z povolání a není jim ještě 60 let a teprve pak by byly povolány některé ročníky občanů mezi 18 a 60 lety.

Zcela bez obav mohou být muži, kteří v minulosti dostali takzvanou modrou knížku nebo si vojnu "odpracovali" na civilní službě. "Výjimky se týkají také těhotných žen a osamělých mužů, kteří pečují o dítě," doplnil Kuchař.""

"V původním zákoně byly povinnosti žen v případě bezpečnostní nouze uvedeny ve zvláštním odstavci, dokument hovořil pouze o možnosti uložení povinnosti k mimořádné službě.

Podle právníků ministerstva obrany ženy podle původní koncepce mohly být nasazeny především jako zdravotnice, nyní se však o žádných vyhrazených úkolech nehovoří."




 Hanča 
  • 

!!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 12:59:58)
Aby jste se tu nebavili o hloupostech:

http://mesta.obce.cz/scripts/vismo/_obce/dokumenty2.asp?u=17636&id_org=17636&id=189685

hlavně si přečtěte §25 odstavec 3

 Líza 


Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 13:11:40)
Děkuju, tím se má zatím jen domněnka potvrzuje, cituji paragraf 35, odst. 3, výjimky z branné povinnosti:
"Těhotná žena, a žena nebo osamělý muž, kteří pečují o dítě ve věku do 15 let, se k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby nepovolávají."

Tak teď se konečně můžem bavit o tom, co je tedy nemorálního na tom, aby byly ženy povolány...
 difo 
  • 

Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 14:49:31)
Nic. Až na pár maličkostí, které tu již byly zmiňovány, ale asi málo. Tohle je totiž extrém, u kterého značně vystupuje nepochopení snah rozumného feminismu. Já to chápu jako zrovnoprávnění funkcí ženy a muže, NIKOLIV o jejich záměnu. To ve skutečnosti prostě nejde. Reprodukce národa nezávisí na počtu mužů, ale na počtu žen, proto mají ženy sedět v zápolí. Protože pak nezáleží až tak na tom, kolik se mužů vrátí z války, jestli 80 nebo 50 nebo 20%. Když tato situace nastala v arabském světě kdysi dávno v historii, prostě se přistoupilo k mnohoženství. Ale národ jako takový byl zachován. Pokud se povolají stejně ženy jako muži, věřím tomu, že ženy budou bojovat se stejným nasazením jako muži. Jenže budou i stejně umírat a v budoucí reprodukci setsakra záleží na tom, kolik jich přežije. A u tohoto zákona mi vadí především to, že nespecifikuje dostatečně dobrovolnost služby se zbraní pro ženy. Docela dobře si dokážu představit generálskej zelenej mozek, co mu je kus jako kus a povolá ne nejdřív muže a až následně ženy, ale prostě hezky všechno najednou. Víte, tady podceňujete lidskou blbost a ta je jak víme neuvěřitelná. A dál. Víte jak se změní účastí v boji psychika vojáka. Možná by mohly promluvit některé, které to znají přímo z rodiny. Já pouze z vyprávění a není to hezké poslouchání o tom, jak se po několika měsících vrátil místo hodného táty vojenskej bitevník s úplně změněnými hodnotami a psychikou místo k životu přizpůsobenou k boji.
Přirozeně to bylo v každé válce. Když selhali muži na frontě, šly do zbraně ženy někdy i děti. Na to nebyl potřeba zákon. Jenže tady se sype všechno do jednoho pytle. Znova podotýkám pozor na lidskou blbost.
 Hanča 
  • 

Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:16:36)
Poslala jsem vám tu odkaz na celý branný zákon, aby bylo všechno jasno, četla jste ho? Tak si ho přečtěte a pořádně. Naprostá většina žen by povolána nebyla, nebot většina žen v plodném věku se stará o děti, kterým nebylo 15!! Další věc je, že v bývalém zákoně tohle bylo možné také v případě napadení našeho státu.
"§2 (4) Ženám může být uložena jen odvodní povinnost a povinnost k mimořádné službě po dobu válečného stavu, pokud ji nepřevzaly dobrovolně" - citace z bývalého zákona. (je zřejmě zbytečné posílat vám odkazy na branný zákon, když to stejně nečtece a "melete si svoji").
Navíc taková situace, kdy by k tomu došlo proboha není zrovna moc pravděpodobná. Ženy by byly povolány až jako poslední možnost. "V případě ohrožení svrchovanosti, územní celistvosti nebo demokratických základů země se branná povinnost týká občanů ve věku mezi 18 a 60 lety. Pravděpodobnost, že by byl do boje vyslán člověk, který nemá s armádou nic společného, však není příliš vysoká.
Jako první by do zbraně byli povoláni profesionální vojáci, za nimi by šly takzvané aktivní zálohy, které mají pravidelný výcvik, po nich by následovaly povinné zálohy, tedy ti občané, kteří prošli základní vojenskou službou nebo odešli jako vojáci z povolání a není jim ještě 60 let a teprve pak by byly povolány některé ročníky občanů mezi 18 a 60 lety."
Doporučuju si prostudovat všechny zákony.
 Krystal  
  • 

Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:24:03)
Aha, z polévky,kterou feministky vaří vybrat maso (s odkazem na rozumný feminismus) a zbytek nechat vyžrat mužům (s odkazem na přírodní zákony, potřeby zachování národa atp.).... No hlavně, že máme jasno.
 difo 
  • 

Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(11.1.2005 7:24:07)
Hlavně ti musí být jasno, že z militantního feminismu je špatně i valné většině normálních žen, nejen mužům.
 Monika 
  • 

Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:07:15)
Jestli to dobře chápu, protože já ani můj muž nejsme osamělí, můžeme být povoláni oba a malé děti necháme samotné doma. Nebo je tam i podmínka, že z rodiny pečující o malé děti smí být povolán maximálně pouze jeden (jedno či muž nebo žena)?
Díky.
 Hanča 
  • 

Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:31:28)
"§25/3) Těhotná žena, a žena nebo osamělý muž, kteří pečují o dítě ve věku do 15 let, se k odvodnímu řízení nebo k výkonu mimořádné služby nepovolávají."-citace přímo z branného zákona.
Pokud Váš muž absolvolal branný výcvik (popř. základní vojenskou službu) by byl povolán on. Vy samozřejmě ne! Pokud výcvik neabsolvoval, tak by jste se nejspíš mohli rozhodnout.
Opravdu tohle neberte vážně :))) Copak se dnes vedou války v zákopech?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:42:34)
Já bych řekla, že by se rozhodnout nemohli a povolávák by dostal muž. Protože k odvodu se nemusí dostavit:

1. těhotná žena
2. žena pečující o dítě do 15 let
3. OSAMĚLÝ muž pečující o dítě do 15 let

Neboli automaticky se předpokládá, že v dětných rodinách zůstávají doma ženy, muži pouze v případě, že jsou osamělí (a tudíž se jejich partnerka o děti postarat nemůže).

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:45:01)
Ledaže by žena byla rychlejší a o nástup do války si DOBROVOLNĚ zažádala dřív, než by její manžel dostal povolávák. Protože dostat ho oba současně, její manžel nebude osamělý a k odvodu se dostavit musí. Pokud už bude žena někde na frontě, manžel bude osamělý a k odvodu nemusí.

S.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:51:39)
Sylvie,
vidím, že to čteme stejně, akortá jsme byla pomalejší ;-)
 Hanča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:56:49)
No však tam jsem to myslela! Otázkou ovšem zůstává, co kdyby manžel měl "modrou knížku"... :-)))
 Hanča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:59:54)
Nicméně je pravděpodobné, že kdyby měl manžel "modrou knížku", tak by nenastoupil z tohoto důvodu a žena pak z důvodu, že se stará o děti a pak by zůstali doma oba.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 16:10:56)
No, já si myslím, že to, že měl kdysi "modrou", mu v době mobilizace není k ničemu. Prostě pokud není poslanec, prezident atd. , těhotná žena, žena s dětma nebo osamělý muž s dětma, je POVINEN se dostavit k odvodní komise. Komise přezkoumá jeho AKTUÁLNÍ zdravotní stav, na základě kterého ho buď odvede, nebo neodvede.

S.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:45:23)
Hanče,
já to ustanovení branného zákona "čtu" tak, že muž by nebyl povolán v případě, že je osamělý a pečuje o dítě (tj. ne-li osamělý, byl by povolán, i v případě, že o dítě pečuje) , žena v případě, že pečuje o dítě (bez podmínky osamělosti). Takže ve standartním manželství by byl povovál muž, zatímco žena by doma pečovala o děti.

Jinak mne shodně s tebou fascinuje, jak někdo dokáže vyfabulavat problém (ubohé děti, o které by musela pečovat téměř nemohoucí prababička zatímco rodiče by kopali zákopy) aniž by si přečetl zákon a zjistil, zda ten problém vůbec může vzniknout ;-)
 Hanča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 15:54:12)
"V případě ohrožení svrchovanosti, územní celistvosti nebo demokratických základů země se branná povinnost týká občanů ve věku mezi 18 a 60 lety. Pravděpodobnost, že by byl do boje vyslán člověk, který nemá s armádou nic společného, však není příliš vysoká.

Jako první by do zbraně byli povoláni profesionální vojáci, za nimi by šly takzvané aktivní zálohy, které mají pravidelný výcvik, po nich by následovaly povinné zálohy, tedy ti občané, kteří prošli základní vojenskou službou nebo odešli jako vojáci z povolání a není jim ještě 60 let a teprve pak by byly povolány některé ročníky občanů mezi 18 a 60 lety.

Zcela bez obav mohou být muži, kteří v minulosti dostali takzvanou modrou knížku nebo si vojnu "odpracovali" na civilní službě. "Výjimky se týkají také těhotných žen a osamělých mužů, kteří pečují o dítě," doplnil Kuchař."

Už to tu kopíruju potřetí :-))))
Přiznám se, že mi tam moc nesedí ta modrá knížka :-)
 Petra II. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 16:46:03)
Takze pokud to dobre chápu, tak muz, co absolvoval civilní sluzbu, nemuze být odveden? (zcela bez obav mohou být muzi...)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 16:51:44)
Petro II, jak tomu já rozumím, tak nemůže, ledaže by se přihlásil sám...ale možná někdo četl pozorněji...
 Hanča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: !!!!!!!!!!!! 

(10.1.2005 16:58:12)
Přiznám se, že tohle taky zcela nechápu :) Už jsem o tom debatovala výše se Sylvou. To co jsem psala je kopie z článku na idnes. Je to citace Reného Kuchaře z legislativního odboru ministerstva.
http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A050106_121833_domaci_ton
 iva 
  • 

Lizo 

(10.1.2005 16:56:48)
Vis co si nedovedu predstavit? Az me dite bude mit 15 let a budu moci byt povolana,kdo rozhodne v takove vypjate situaci o stovkach zen,ktere maji zdravotni problemy? Myslis,ze bude cas resit neco podobneho jako modre knizky u chlapu?Kdyz si vezmu,kolik mych znamych ma modrou a vlastne jim nic neni a kolik zen,nemyslim tim ty uplne nemohouci,ale trpici silnymi migrenami, prisernymi bolestmi zad po dvou porodech nebo treba zeny s psychickymi problemy.Kdo tak rychle rozhodne,jestli teda musim nebo nemusim?Zkus mi ,prosim ,odpovedet.Opravdu si to nedovedu predstavit.Mozna o teto problematice vis vic nez ja.
 Líza 


Re: Lizo 

(10.1.2005 17:05:46)
Ty ženy jdou před stejnou odvodní komisi jako chlapi a mají stejnou zdravotní prohlídku, o co ti jde, Ivo?:-)) I chlap může mít zdravotní problém, žejo. No a já nevím s těmi příšernými migrénami - ty člověk nemá pořád, řekněme párkrát do měsíce, a dovedu si představit systém, ve kterém (třeba někde ve skladu, v kuchyni či v kanclu, co já fakt vím) nevadí, když jednou za čtrnáct dní vypadne. ostatně, ti lidé chodí normálně do práce, ne? V čem je tedy rozdíl?
Pokud jde o šílené bolesti zad, totéž, jako u migrény. Některé věci se s nimi dělat nedají, některé dají. Kdo má na šílené bolesti zad invalidní důchod, u toho asi opravdu nejde o odvodu uvažovat (tohle je mírná nadsázka, aby se někdo neurazil :-)))
Co se týče psychických problémů - pokud má někdo vážnou psychickou poruchu, na vojnu nemůže. Mírnější psychické problémy budou mít za války prakticky všichni.
Takhle to vidím já.
Můžu být vedle.
Podle mě ženy (možná až na výjimky) nejdou na frontu, ale zajišťovat to, kde chlapi chybí apod. To se příliš neliší od normální práce, podle mě. Trochu tvrdší práce a za těžších podmínek, ale mluvíme o válce...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 17:48:16)
Lízo, já znám kluka, kterej dostal modrou jen proto, že má alergii na pampelišky a to se taky týká jen pár dní v roce :-)

Jinak můj manžel byl zařazen mezi civilkáře, ale nakonec se mu podařilo studovat, dokud nebyla vojenská služba i civilka zrušená, tak si říkám, kam by asi patřil a kdo z nás dvou by měl "přednost" v cestě na frontu :-) - ale ve skutečnosti je mi to fuk - myslim, že se tu fakt řeší velmi málo pravděpodobná situace a kdyby se na nás nějaká válka opradu valila, kdoví, jestli bychom s dětma neutekli do jiné země...
 Líza 


Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 17:52:36)
Jano, já znám mnoho ještě spornějších modrých, ale pokud má pravdu Sylvie, tak oprávněnost té modré by za mobilizace byla ještě přezkoumána.

Tvůj manžel by patřil do té kategorie "nebyli na vojně" a "nebyli na cvičení", ale povolat by ho asi mohli, tebe pak už ne...samozřejmě jsou to hypotetické situace (doufám). Otázka (taky hypotetická) by byla, jestli by pak ještě bylo kam utíkat :-( ale pryč s tou depresí...
 Hanča 
  • 

Re: Lizo 

(10.1.2005 17:06:14)
No odvodní komise o tom rozhodne:
"§20/1) Odvodní komise se zřizují u krajských vojenských velitelství. Odvodní komise jsou čtyřčlenné. Předsedou je ředitel krajského vojenského velitelství nebo jím určený zástupce krajského vojenského velitelství a členy jsou zástupce obecního úřadu obce s rozšířenou působností určený starostou a 2 civilní lékaři."
 Lida  
  • 

Re: Lizo 

(10.1.2005 17:06:18)
Ivo,

nejsem Liza, ale pokusim se ti odpovedet, jak by to asi bylo.
Ty zeny, ktere jsou uznany invalidni a maji invalidni prukazku, by pravdepodobne, nikdo nikam nepovolaval. Ty zeny, ktere ji nemaji, by povolane byly. Nadeje, ze by povolana zena (ktera neni profesionalni vojak),sla do prvni fronty je opravdu miziva. A na to, aby sedela v kancelari (byt pro armadu), na to jeji zdravotni stav nemusi byt az tak dobry. Jde jenom o to, ze stat ma v pripade mobilizace zaruceno, ze muze ulozit lidem pracovat pro stat/armadu, to neznamena, ze zeny pujdou do prvni bojove linie se samopalem v ruce, to by ta valka dopadla.
 VeronikaVeronika 


Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 17:57:12)
Docela zajímavá diskuze:-)

Víte co? Klidně půjdu "bojovat" za svoji zemi a rodinu, ale víte co mě bude NESKUTEČNĚ štvát? Že tu válku do které půjdu vyhlásí MUŽI!!!! Protože mezi politickými špičkami kteréhokoli státu jsou v obrovské většině muži a muži mají k řešení konfliktů silou podstatně blíž než ženy. Tudíž co s tím? Angažujme se v politice, ať máme právo rozhodnout, jestli se bude válčit.
 Líza 


Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 17:59:32)
"Klidně půjdu "bojovat" za svoji zemi a rodinu, ale víte co mě bude NESKUTEČNĚ štvát? Že tu válku do které půjdu vyhlásí MUŽI!!!!" - pod to se klidně podepšu - a ještě dodám - jací muži :-((((((((
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 18:53:00)
Já taky...
No jaký chlapi - ti co nemaj doma milovanou manželku a děti, nebo jsou fanatici, nebo - viděli jste 9/11 farenheita (či jak je to přesně?) - ptali se tam politiků, jestli jejich mladí synové byli taky vysláni do Iráku - no, nebyl ani jeden... Takže možná by v krizi zdrhli i ti, kdo válku začali.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 18:54:45)
Stačilo by jim se prostě zašít někam do klidu a pakovat se na neštěstí druhých, jak to tak bývá :-(
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 19:23:35)
Holky,
zatím jsem nesledovala tuto Vaši debatu - ale k posledním třem čtyřem příspěvkům mám připomínku: - někdo z Vás si dělal někdy nějaké iluze, že války se začínají pro velké myšlenky? Když se zadíváte do historie, tak vždycky, vždycinky šlo o prachy, majetek, území, teďka je území nahrazeno raději ropou... A ti skuteční "původci" vyprovokování válečného konfliktu si v klídku a pohodičce leží někde na Bermudách, zpovzdálí tahají za nitky, a se skrytou vítězoslávou si cpou konta ve Švýcarsku...
Je naivní tady básnit o nějakém vlastenectví: to je jen "výrobní prostředek" na obrovský prachy někoho, kdo si válí šunky v závětří a luxusu, nejen s manželkou a dětma, ale klidně i harémem...
M.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 19:26:29)
No, Mirko, když už ta válka jednou běží, je houby platný vědět kdo a proč ji začal, protože jde tak řečeno o kejhák...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 19:35:46)
...což mi ovšem nebrání v tom, abych v době "míru" byla naprostý pacifista - a abych nepohrdala pokrytectvím, které eventuelně čiší z různých případných promluv některých nejmenovaných politiků některých nejmenovaných států...
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 19:47:25)
...v tom se asi shodnem..ale kdyby došlo na lámání chleba bude všechno jinak...nebo dospěju k názoru, že jsem taky pacifistka a budu koukat, kde nechal tesař díru, ale pokud bych měla dojem, že je třeba se bránit, bylo by asi po pacifismu...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 20:02:31)
Taky nevím, Lízo, kdyby nás mydlili nějaký fanatici, nakolik bych byla schopná "nechat se" zabít a nechat vyvraždit vlastní rodinu: možná bych sama na sebe nevěřícně zírala, jak se za život svýho dítěte nebo manžela peru zuřivě jak lvice... Nicméně nevím, jestli na frontě, daleko od svých blízkých... Fujtajksl, radši nic nepřivolávejte. Skutečně si nedovedu představit, že by mi manžel byl nucenej odejít kdovíkam a ještě pro skoro jistou smrt...
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lizo 

(10.1.2005 21:05:22)
Na válkách (pokud je tedy někdo přežije) se vždcky někdo napakuje, například třicetiletá válka znamenala obrovský rozvoj bankovnictví.

Já bych jen k tématu (ani ne tak k článku) chtěla dodat, že je možná dobře oprostit se od archetypů a podívat se na situaci reálně. Opravdu muži ženy ve válkách hájili? Opravdu platilo "ženy a děti" napřed? Například zrovna Titanik byl příkladem naprosto zpackané evakuace, kdy do člunů první naskákali zjančení stevardi a vůbec personál, došlo ke střelbě, některé čluny se potopili, atd. Yankie Blade zas vezl domů zlatokopy s rodinami a když se loď potopila, došlo ke rvačce a opravdu poslední, kdo se do člunů dostal, byly ženy. Nu což, zlatokopové měli narýžováno, chtělo se jim žít, co jim bylo do cizích ženských a spratků? Mimochodem, nepřežil to skoro nikdo.

A už ta zmiňovaná třicetiletá válka... když armády táhly, nabalilo se na ně i mnoho tisíc "civilistů" - méblu, žen vojáků s dětmi, kuchařek, markytánek... Při ústupu, kdy vojsko potřebovalo být mobilnější a ne táhnout se jako melasa všichni tihle lidé zůstali v týlu nepřítele. Ony totiž ženské s dětmi neutíkají rychleji než vojáci, jak tady někdo nadhodil. Kdepak. A partneři těch nešťastnic? Ti nejzodpovědnější své rodiny pobili, někteří je prodali, jiní prohráli v kartách a ostatní to prostě neřešili. Snad někdo dezertoval, ale co s ženskou a dětmi ve spáleném kraji? Ty ženské nepochybně "stály za svými muži", nic jiného jim také nezbývalo, ale jejich muži byli loajální k armádě, která vyplácela žold. Dobrá, byli to otupělí žoldáci, ale za jak dlouho udělá válka z člověk otupělý stroj?

A druhá světová válka v Rusku? Ženy bojovaly stejně jako muži, nebo, ne úplně stejně. Materiál, který dostaly, byl vždycky zastaralý, poškozený, takřka nepoužitelný. Dvouplošníky jako výzvědná letadla, měly sice dobrou stoupavost a létaly tiše, ale pokud je nepřítel zpozoroval, neexistovala cesta, jak se dostat do bezpečí.

Těch příkladů by byly tisíce a jediné poučení, které z nich plyne je, že na "štítovou" funkci mužů není spoleh. A v dnešním postmoderním světě? "Každý má mít šanci dezerovat." řekl můj bratr :) Inu, je to feminista :)
 Vali 
  • 

Autorky článku se mobilizace týkat nebude... 

(10.1.2005 20:08:27)
Tedy koukám, autorka článku si nový zákon nepřečetla a nějak jí to rozčílilo, a přitom jí přímo by se mobilizace netýkala. Rukoval by jen manžel.
Ve chvíli, kdy nějaký nepřítel ublíží její rodině a zvláště dětem, a ani nemusí být válka, stačí nějaký blbec ze sousedství, začne uvažovat trochu jinak. Třeba si pořídí zbraň. Příkladů z okolí znám několik.
(např. pro mne je nepředstavitelné mít doma střelnou zbraň, co kdybych se opravdu naštvala, za mlada jsem docela obstojně střílela...)
Rovnost pohlaví v zákonech vítám, jen tak dál.
 Radka 
  • 

Zeny do valky? 

(10.1.2005 20:53:11)
Jednoznacne souhlasim s Mandelinkou. Jak jsem zaslechla, ze v pripade nutnosti se budou do valky posilat muzi i zeny (az na vyjimky, ktere uz jste tu xkrat uvedly), hned me napadlo - jaka rovnopravnost - vsak valku vyhlasujou muzi! Tak at si to vyridi bez nas! Myslim, ze kdyby uz u pocatku problemu, ktery vyvrcholil valkou, o tom rozhodovaly zeny, k valce proste nedojde. Takze, jestli tady ma byt rovnopravnost bude muset spolecnost s zenami pocitat uplne vsude a vsude obsadit 50% muzu a 50% zen. Pak budu chapat, ze pokud k valce dojde, odsouhlasili si to vsichni. Jak muzi, tak zeny.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Zeny do valky? 

(10.1.2005 21:11:00)
Válku vyhlašují muži? Válku vyhlašují ti, které sis do vlády zvolila. A že by žena nevyhlásila válku? Kateřina Veliká a královna Vikrorie vyhlašovaly války celkem bez problémů a Riceová od Bushe taky není zrovna pacifistka.

Ovšem, větší zastoupení žen v politice by se rozhodně projevilo, ale nevím, jestli mírumilovnější politikou. Říšské Němky Hitlera milovaly.:/
 Jana 


Re: Autorky článku se mobilizace týkat nebude... 

(11.1.2005 1:13:37)
Ona se asi nikoho mobilizace tykat nebude... neumim si predstavit valku v technicky zdatnem svete, ktera by dala lidem cas na mobilizaci, vycvik, zarazeni k nejake bojove jednotce (to cele bude asi trvat tydny), kdezto valka (okupacni, vyhlazovaci) by se pres nase malicke uzemi prehnala za par hodin. No, jsem trochu fatalista, ale neverim, ze by nekdy k necemu takovemu mohlo dojit.
Kdyz nas neochrani rychle a okamzite vycvicena profi-armada, s puskou v ruce a ohnem v srdci ;o) toho moc nezvladneme.
J.
 Zdeňka (Áňa02,Majda03,Matěj05) 


Re: Re: Autorky článku se mobilizace týkat nebude... 

(11.1.2005 13:09:54)
Přesně tak. S tím souhlasím. O to víc je ale podle mého názoru tento zákon v ustanovení, která podléhají trendu tzv. rovnosti pohlaví, plochým symbolem. Nebezpečným.
 Kamila  
  • 

Nejen o branném zákonu 

(11.1.2005 16:44:43)
Konečně vidím, že se někdo ozval! Zatím jsem slyšela od žen ve svém okolí jen ohlasy: „No doufám, že mě nikdy nikam nepovolají.“ A tečka.
Připadá mi chybou zůstat pasívní. „Oni“ se mnou něco udělají nebo neudělají… Sama nejsem žádný mluvčí lidu, ale fakt, že zákon například zrušil zákaz nutit ženy zvedat břemena nad 15 kg a zavedl pro ně brannou povinnost, se mně nelíbí ani trochu. A podobných věcí je víc. Slyšela jsem i mužský názor, že – stručně řečeno – takovéhle zákony jsou odsouhlaseny proto, že zastánkyně názorů gender (rozuměj: feministky) nahlas řvou, zatímco odpůrkyně podobných myšlenek zůstávají potichu. Jsem přesvědčena, že nejsem sama, komu se tenhle trend nelíbí. Vůbec tím nemyslím, že bychom měly zůstat uvázané u plotny (z trvalého pobytu u plotny by mně brzy začalo hrabat), ale mezi plotnou a kulometem je strašně široké rozpětí možností. Mimoto, pokud existují takové ženy, které jsou u plotny nejšťastnější, respektuji to a považuji za obzvlášť surové je k tomu kulometu hnát. Chybou je, že místo aby zákon „umožnil“ ženám, které chtějí takové věci dělat, možnost zvedat těžká břemena a chodit do války, tak zákon to nařídí všem.
Muži si rádi stěžují, že ženy přestávají být ženské. Prý si nechtějí nechat dát přednost ve vchodu nebo podržet dveře… Nevím, jak jiné ženy, ale já si ráda a s potěšením nechám tu přednost dát. Dělá mi to prostě dobře, vlastně to tak podle mě má být, mně otec dával přednost někdy od třinácti let, jakmile se na mně projevily náznaky, že jednou budu ženská. Ovšem kdybych čekala od mužů na přednost, většinou bych třeba do autobusu vůbec nenastoupila. A co kdyby mě třeba s dvěma plnými taškami a děckem některý z těch kritizujících sedících pánů pustil sednout, hmmm …?
Mimochodem, kdo nám odsouhlasil ty skvělé zákony, o kterých jsem mluvila výše? Byla snad mezi hlasujícími většina žen?!
Mě osobně připadá, že nátlak okolí a způsob našeho života nám v té ženskosti dost úspěšně brání: žádá se po nás, abychom byly schopné a výkonné v práci, domácnost měly jak z reklamního časopisu, dětičky zdravotně dokonale opečované a věnovaly jsme se jim podle nejnovějších psychologických teorií, abychom správně a harmonicky rozvíjely jejich osobnost. A to ani nemluvím o nás samotných, které bychom měly vypadat jak filmové stars a přitom sršet vtipem a vitalitou a být pořád v dobré náladě. Já vím, že opakuju známé nářky, ale jak tohle, hernajs, máme zvládnout?
Nejspíš je to tak, že ačkoli my, kterým se líbí v ženské roli i s jejími specifiky (pořád říkám „my“, protože doufám, že nejsem sama), většinou nemáme povahu na to, abychom se zapojily do nějaké veřejné diskuse, neřkuli do politiky, tak přesto se budeme muset nějakým způsobem ozvat. Bojím se, že nás proud žene někam, kam absolutně nechceme.
Co to vlastně je, ten proud, co nás žene?
Dá se proti tomu něco dělat?
Co si o tom myslíte vy?
 Evelyn1968,2děti 


Re: Nejen o branném zákonu 

(11.1.2005 17:41:19)
Kamilo, naprostý souhlas:o).

E.
 Krystal 
  • 

Re: Nejen o branném zákonu 

(11.1.2005 18:43:34)
No tak se angažujte v genderovém hnutí, genderové vědě či co to vlastně je a navrhněte, aby součástí požadavku na padesátiprocentní kvótu žen v parlamentu byla i kvotace těch padesáti procent žen tak, aby v ženské kvótě byly povinně zastoupeny militatní feministky, rozumné feministky i hospodyňky tak, aby hlas žen byl skutečně reprezentativní. Sociální inženýrství je mocná věda a vyřeší každý problém nějakou kvótou, direktivou či něčím podobným.
 Lizí 
  • 

Re: Re: Nejen o branném zákonu 

(11.1.2005 20:11:13)
Nejsem militantní ani rozumná feministka, tím méně hospodyňka - jsem tedy chlap?
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Nejen o branném zákonu 

(11.1.2005 21:57:55)
No tak to nevím, opravdu nevím.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Nejen o branném zákonu 

(12.1.2005 0:22:26)
Zajímalo by mě, kolik je v celé Čr opravdu "militantních" feministek a také by mě zajímalo, co se tu vlastně za militantní feminismus považuje.
Zavedení zipového systému ve volbách, genderový náhled na obecní investice, nebo už zákon o domácím násilí?

Vždycky, když se někde o feminismu diskutuje, vytáhne někdo "pomáhání do kabátu", v Čechách zcela irelevantně. To tady snad nevadí ani hnutí 8. březen :)))
 Krystal 
  • 

Re: Re: Re: Nejen o branném zákonu 

(12.1.2005 9:32:26)
Ano, třeba zipový systém ve volbách je požadavek extrémní a militantní. Každá strana nechť si kandidátku sestaví svobodně a lidé nechť si vyberou. Kdo chce zipovat ať zipuje, kdo nechce, ať nezipuje.
 Iva 
  • 

Re: Re: Nejen o branném zákonu 

(12.1.2005 8:36:59)
Naprosto souhlasím s Kamilou.
A odpověď Krystal(a?) je taky už standardní lahůdkou. Na námitku, že není v přirozenosti většiny žen se organizovat a bojovat odpoví vždy někdo Tak se angažujte (órganizujte) tam a tam, a tamto jste si měly (mohly) vybojovat...
Co se týká celé diskuse, já osobně si myslím, že mobilizace v praxi moc nehrozí, ale vadí mě to z principu. Podle mě skutečně ženy (obecně, výjimky jistě jsou) nemají tendence bojovat, ale spíš se dohodnout. Taky mají ženy větší úctu k životu, protože jsou to bvykle ony, co vypiplávají děti a muži často ani netuší, co to dá práce. Už v dětství umírá víc chlapců jen proto, že jejich hry jsou agresívnější a nebezpečnější, důsledky (ošetřování) bývá na ženách.
Je pravda, že ženy v současné době volají hlasitěji po rovnoprávnosti, ale neděje se to cestou, která by se mi líbila. Je to spíš v náš neprospěch a nejde o rovnoprávnost, ale stejnost. Kromě už zmiňovaných se mi například nelíbí připravovaný zákon, podle kterého by ženy i muži šli do důchodu stejně, v 65 letech, bez odečtu let za vychované děti. Ono to samozřejmě vypadá, že ženy mají takto nějaké privilegium, ale asi málokdo ví, že ženy do toho důchodu dřív mohly jít také až později, odejít dřív bylo právo, ne povinnost, a asi se neví, že procento na důchod bylo u žen právě o ty zmíněné roky nižší(aspoň před pár lety to tak bylo). Nemusím zdůrazňovat, že celková částka, ze které se důchod počítá, je taky výrazně nižší, a jistou roli v tom může hrát kromě jiného i desetileté zpoždění v kariéře kvůli dětem, které se prakticky nedá dohnat. Takováto rovnost není spravedlivá, a stejně to pociťuju v případě branného zákona. Věřím, že ani všichni muži nejsou z toho nadšení,ale pohybuju se blízko vojenského prostředí a vězte, že muži, co se těší, že by mohli jít bojovat, jsou. Ženy takové neznám, těm opravdu jde jen o ty výhody v armádě jak to tu bylo popsáno, a potvrzuji, že až takové zas nejsou, ale zas nejsou rozhodně malé.
 Sylvie 


Re: Nejen o branném zákonu 

(12.1.2005 9:26:03)
Po pravdě řečeno zrušení omezení zvedání břemen do 15 kg pro ženy mě nijak nedojímá. Jsem dětská sestra, takže zhruba od 16-ti let, co jsem kdysi začala chodit na praxi, jsem si musela poradit s pěmisťováním i těžších pacientů, než jen těch 15 kilo - mnohdy i těžších, jsem jsem já sama. Jistě, i pro zdravotníky platí Zákoník práce... ale pacient prý není břemeno ale člověk, takže na něj se omezení nevztahuje. Nikdo mě k tý práci nenutil, vybrala jsem si ji sama a dobrovolně. A pokud si sama vyberu povolání, ke kterému přemisťování těžkých věcí patří, tak holt musím počítat s tím, že je přemisťovat budu. Pokud mi to vadí, můžu si najít jinou práci, která není tak fyzicky namáhavá. A co se Zákoníku práce týká, jsem přesvědčená, že je diskriminační - ženy v něm mají větší práva, než muži. Jenže potom se zas ženy diví, že zaměstnavatelé dávají přednost chlapům před ženami - jistě, když na chlapy nemusí brát tolik ohledů...

K brannému zákonu - jistěže je surové hnát ženy ke kulometům, když tam nechtěj. Zrovna tak mi ale přijde surové hnát tak chlapy, kteří tam nechtěj... takže asi celý zákon zrušíme a v případě napadení státu kdo bude chtít jít bránit stát nebo ho jinak podporovat, tak ať si klidně jde... ale nám ostatním dejte pokoj. Hmmm :o)))

"Mě osobně připadá, že nátlak okolí a způsob našeho života nám v té ženskosti dost úspěšně brání: žádá se po nás, abychom byly schopné a výkonné v práci, domácnost měly jak z reklamního časopisu, dětičky zdravotně dokonale opečované a věnovaly jsme se jim podle nejnovějších psychologických teorií, abychom správně a harmonicky rozvíjely jejich osobnost. A to ani nemluvím o nás samotných, které bychom měly vypadat jak filmové stars a přitom sršet vtipem a vitalitou a být pořád v dobré náladě. Já vím, že opakuju známé nářky, ale jak tohle, hernajs, máme zvládnout?"

Nevím, mně k něčemu takovému okolí netlačí... nebo že bych si toho jenom nevšímala a dělala si to, co chci já? ;o)

S.
 Líza 


Re: Re: Nejen o branném zákonu 

(12.1.2005 9:52:02)
Rozumná řeč :-)
 Sara 
  • 

Uhaste vášně! 

(11.1.2005 20:50:46)
Vzhledem ke stavu a vybavenosti toho, co zbylo po "neprofesionální" armádě, by mohli být i muži v záloze povoláni leda k tomu, aby doma vyvěsili z oken bílá prostěradla. Na ženy by už ani nedošlo.
 Krystal 
  • 

Re: Uhaste vášně! 

(11.1.2005 21:59:45)
Vyvěšování prostěradel je ženská práce. My muži bychom válku hodnotili v hospodě.
 Pavla, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Uhaste vášně! 

(12.1.2005 17:17:44)
V hopodě by válku hodnotili pouze muži poslanci a zbylá část mužů zaměstnaných ve vládě, protože ti se k odvodu nepovolávají, nevicvičení záložáci by tu šanci možná ani nedostali.
 Pavla,2 dcery 
  • 

Nepošlu dcery do války! 

(12.1.2005 16:54:59)
Nejsem ani militantní feministka ani ženská 100 procentně od plotny. Ale předsstava, že by někdo moje subtilní dcery odeslal na frontu bojovat proti vycvičeným profíkům třeba z alkaidy, ameriky... Měly by ty moje dcery vůbec v tom poli ty ,,rovné šance"" na záchranu života. Stačí když doma někdy ,,blbnem"" a též subtilní manžel mi zkroutí ruku, když to bolí tak samozřejmě přestane, ale takový profesionál se zavalitou postavou tu ženskou jen dorazí. A co ty patnáctileté děti bez rodičů, vždyť ony mají přednost, oni jsou vlastně vlast, rod země. Takové 15-leté dítě bez dozoru rodičů pěkně zvlčí i v dobách míru, natož ve válce. Možná by se ve snaze mít někoho kdo by ho chránil raději přidalo k nějakému gengu, hmm..byl by asi organizován drsněji, než ty současné. Žena ve válce stejně ještě více přebírá i ty ,,tradičně"" mužské povinnosti než ta současná, na to fakt nemusí být zákon. Navíc efektivnější by možná bylo ponechat ženy, a"t se zapojí doma ve svých domovech ve snaze o přežití samy, a aby fungovaly jako jakási domobrana, bránit svý hnízdo je pro ženu přirozenější a dělala by to i s láskou. A ten nepřítel? Ten by to takto měl mnohem těžší než na frontě, kde by ženy pobil jako kuželky a pak by na celém území už měl cestu volnou. Znám i několik žen z jedné feministické organizace a ti samy říkají, že ženy už jsou chlapy s více povinnostmi než skutečný muž. A všechny s tím pochlapováním nesympatizují. Kolik žen hned po příchodu z porodnice zařve: ,,Miláčku od zítřka máme střídavou péči."" - Mateřský pud nás zkrátka u miminka podrží a přiznejme si, miminko, jen větší to pro nás bude i v patnácti. Takže pokud budu muset umřít při obraně domova a dítěte, říkám ano, ale nenechám se odvléct na nějakou frontu nebo do nějakého pracovního tábora. Navíc nevím, jestli ženy na frontě nejsou již jen úplně zbytečné další oběti po našich mužích. Nebyla by v té chvíli, kdy by došlo na ženy válka už náhodou prohraná? Chtěli by vůbec otcové našich dětí, aby soustředěné někde v nějakém táboře jen degradovaly a byly snadným terčem pro nepřítele. A kde je tenhle zákon v ostatních zemích světa mimo těch 6? Nejsou české militantky náhodou svalnatější, než jiné samice v okolních zemí, které jejich muži v dobách míru sociálně a pracovně více uznávají a v dobách války je jsou odhodláni chránit a oni o tuhle povinnost ani nežádají. Nebo je to tím, že žijem v malém státečku a chceme demonstrovat svou sílu?
 Lida +2 
  • 

Re: Nepošlu dcery do války! 

(12.1.2005 17:37:51)
Pavlo,

branna povinnost se mysli pracovat pro potreby armady (v pripade mobilizace), neboj, ja si nemyslim, ze by nekdo posilal tvoje dcery na frontu do prvni linie. Na to jsou profici. Ale mozna by poslali tvoje dcery pracovat do tovarny a vyrabet zbrane.
 Vera S. 
  • 

Re:A ja myslela, že jsme ted spojenci 

(14.1.2005 8:05:35)
S těma tvrdejma profikama z Ameriky...Ale jak vidím jsou stale ješte pro někoho na listině nepřátel. A hned v jednom pytli s nepřitelem sobě vlastním...
Nezbyde těm subtilním dcerám nic jiného než na to jít taktikou Lýsistratinou. Já jen nevím, zda to přece jen nebyla militantni feministka. Šla na to tvrdě a odpírala mužum sex...Vera S.
 Lada 
  • 

Jak ten zákon řeší následné problémy s otěhotněním? 

(12.1.2005 19:01:34)
Zajímalo by mě, kdo řeší válečná zranění spojená s násl. neplodností, neplodnost po zasažení chemickými látkami, či potratovost tímto postižených plodů a životy narozených dětí na nichž se to podepsalo. ....9 měsíců v tochické děloze ....bomby se špičkami obohacenými kobaltem. Ptal se nás někdo? Kdo a z čeho se o ty děti bude starat při tom tvrdém životu ve válce a po ní?
 Lida +2 
  • 

Re: Jak ten zákon řeší následné problémy s otěhotněním? 

(12.1.2005 19:55:09)
Lado,

ja myslim, ze kdyby valka prisla tak budes resit uplne jine problemy, nez nasledne problemy s otehotnenim.
 Ceciliae 
  • 

Každý normální chlap.... 

(13.1.2005 14:51:43)
Každý normální chlap podvědomě chrání ženu. Tak to na bitevním poli zavládne super chaos, dezorientace a totální rozklad bojové morálky!
Tohle vymysleli nějací degenere chlapi!
 Lida +2 
  • 

Re: Každý normální chlap.... 

(13.1.2005 15:16:01)
Ceciliae,

ale zeny uz jsou v ruznych armadach docela dlouho, a celkem uspesne bojuji po boku muzu aniz by ti muzi byli precitliveli. Podivej se treba na armadu USA.
 difo 
  • 

Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 9:03:05)
Víš Lído, trochu sleduju právě postavení žen v armádě. A jedna ze zpráv ze skutečného bojiště právě byla, že muži ze smíšených jednotek spíše brání ženy v jednotce než aby se snažili o dosažení bojového úkolu.
 Alice 
  • 

Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 9:59:20)
V Rusku sice vždycky bojovaly i ženy, to je pravda... Jenomže jak to tam vždycky vypadalo! Oni potřebovali od nás čechů potravinovou pomoc i v dobách míru, protože všichni bojovali a vyráběli zbraně. Tak proč myslet na ostatní potřeby. Dnes už neplatí to, že nás svět (jako podmaněné země Ruska) umřít nenechá, hrstce národa pomůže a zbytek to sakramentsky odskáče.
A pokud jde o jednoho zdegenerovaného chlapa (mimo někt. zmuželých feministek), který to vymyslel, tak jeden zřejmě plal na fórum servru ženy in něco v tom smyslu: ženy jsou jako cikáni, dávky ano ale těžká práce a to co může bolet jako zranění v boji už ne. Nemyslím, že má pravdu. Uvedu příklad a asi je to jen jeden za všechny. Před MD jsem měla náročnou práci a do systému odváděla hodně peněz. Pak jsem chtěla mimčo, nešlo to. Léčba neplodnosti trvala dlouho a přinesla i bolestivé zákroky. Počít se mi podařilo 3krát. Jednou jsem však ve 4 měs. potratila, jednou předčasně porodila s tím, že dítě přežije komplikace na 50%. Jednou se mi ale podařilo donosit, dcera se však při dvoudenním porodu přidusila a dnes zápasíme s její hyperaktivitou. To všechno mě stálo 22 měsíců na lůžku se zvedlýma nohama.. Myslíte, že porod nebolí, že ženy netahají těžká břemena.. nechodící děti do schodů..
Po MD samozřejmě půjdu do práce znova. Ale ouha, tentokrát už nemůžu daleko dojíždět a být pryč z domu od rána do večera. Plat budu mít samozřejmě nižší, odvedu do systému méně peněz, ale stát bude mít dva nové občany, kteří budou přispívat na jeho důchodce. A ten výše zmíněný chytrák (možná s modrou, možná zklamaný..) bude ječet za slušný důchod také. 100% si nikdy nenaspoří, takže nevěřím, že by vyměnil 24 hod péči o děti, při níž musí vyjít s almužnou za svou práci, při níž si může naspořit o něco více než já.
Ne nezávidím mužům kolegům a ženám z bývalého zaměstnání, které tato kariéra výhradně uspokojuje.. ale také neříkám, že každá žena chce být jako muž se vším všudy, to by muž naopak také nebral a v péči o děti po rozvodu mu zde nikdo nezakazuje a bere se za samozřejmost, že se během ní nebude chovat jako žena a nezačne kojit. Tak proč by se emancipovaná žena měla chovat jako chlap se vším všudy? Navíc si ani při péči o děti nemám čas vypěstovat svalovou hmotu, které muž má 40% více. Nemám čas na posilovnu a cvičení, jako ženy, které se rozhodli výhradně pro kariéru...
Vím, jak bylo těžké život dát a střílet nikoho nepudu. Je dost pravděpodobné, že jako spousta žen odmítnu službu z důvodu svědomí. A pochybuju, že muži budou schopní postřílet podstatnou část národa u zdi. Na to by doplatili i Ti poslanci.
Mimochodem víte jaký byl demografický vývoj v ČR, za druhé svět. války se narodily silné ročníky, muži chtěli po sobě v bezpečí zázemí něco zanechat a ženy mít kousek muže u sebe, dávalo jim to sílu. Teď by to tak nebylo, válka může trvat dlouho a 15 puberťák není dospělý, i když si to myslí. Tyto děti by opravdu byly někde v táborech bez obou rodičů jen snadným terčem jako ty po tsunami. Unášely by se do bordelů, na orgány a preventivně střílely, aby nedostali v 18 do ruky zbraň.
Mě je jen líto, že jsem k volbám šla také, v kampani se totiž hlásaho něco jiného.. Nikdo neříkal o plánovaném schvalování pitomostí jako je: branná povinnost žen, registr nedárců orgánů místo dárců, zákaz výpomoci mezi dvouma podnikateli s živnosťákem na stejný předmět podnikání, o dalším návrhu pro zákaz potratů s řešením v utajeném porodu a adopci brr: 15 letá holka po prvním pokusu o dospělost porodí pro stát a pak se ve svém zajmu vrátí do lavic... Jaktože nám projdou takovéto vyjímky pitomosti, když ostatní zákony musíme s EU sjednotit.
Nerozumim, Angličanky, Němky, Američanky a další nejsou vlastenky, když nezádali o brannou povinnost?? Nemyslím si to, jen je jejich emancipace vyspělejší a ne tak zbrklá jako ta naše rovnoprávnost. Vědí, že neprůstřelná vesta s umělým bimbáskem rovnost nedělá. ta je ve vzájemném respektu a lásce.
Souhlasím s peticí o které mluvila, mám dojem Ulmanová.
 Líza 


Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 10:11:33)
Jen malou technickou: Za druhé světové války v ČR muži bojovat nešli (teď nemyslím tu hodně malou menšinu, která bojovala v zahraničních armádách). Byli doma. MJ. i proto ty silné ročníky.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 11:25:42)
Alice, já si také myslím že mobilizace žen je nesmysl. Možná je fakt, že kdybychom tedy chtěly ten zákon dotáhnout dokonce, tak by se chlapi pěkně vztekali... Chtít po muži aby přikládal dítě k bradavce (má ji) za účelem uklidnit ho, je stejný nesmysl jako chtít po ženě, aby vzala do ruky samopal, protože ty ruce má také. Uvnitř jsme prostě odlišní. Už vidím ženu jak zabíjí jako robot (bez hlubokých emocí a s afektivitou muže) a vidím muže jak konejší čím dál tím víc rozzuřené mimino jeho ,vůní´´.
 Lida +2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 11:52:18)
Petro a ostatni,
ja mam porad pocit, ze si tu mobilizaci zen spatne vykladate. Teoreticky, mobilizace muze znamenat jit se samopalem v ruce v prvni linii do boje. Prakticky, kdo by v soucasne dobe posilal do boje
a) amatery, kteri by pravdepodobne postrileli sami sebe,
b)natoz zeny
c) v soucasne dobe valky vede spise technika, nezli pocet vojaku. Lidske sily ubyvaji, technika narusta. Tuto techniku ale umi ovladat pouze profesionalove = vycvicena armada.

Ono se staci zamyslet nad tim, jak jsou vlalky v soucasne dobe vedeny. To neni 2 svetova vlaka, taa se vedla pred 60ti lety a od te doby lidstvo a zejmena valcnictvi docela pokrocilo.

Ja mam pocit, ze tou mobilizaci zen se spise mysli, ze v pripade ohrozeni ma stat pravo povolat vsechny "pracovat" pro armadu. At je to v tovarnach na zbrane, ci nemocnicich - tudiz i zeny. Zeny by pravdepodobne stejne bydlely doma (kam si myslite, ze by chodily, pokud by se valka vedla na nasem uzemi). Na podobne valky, jako v Iraku, se pravdepodobne zadna mobilizace vyhlasovat nebude.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 13:22:58)
Lindo, já vím, že války dnes vede spíše technika. Jenže za předpokladu, že by ženy byly nasazeny naposledy na ně žádná nezbyde. Možná budem ,s klackama" bojovat o ten kousek poušti, který zbyde spolu s tím zbytkem chlapů. A na to, aby ženy šly pracovat do továren na zbraně a nemocnic nemusí být ani povolávák. Koho by v té době zajímaly reklamní společnosti, poslední móda aj. No, a z něčeho ty svý ratolesti uživit musíš, když na to budeš sama. Ten zákon umožňuje průchod jen lidské blbosti a ne rovnoprávnost. Navíc se také může stát, že zbydou radioaktivitou a chemií zasažená pole (svrchní vrstvu bude třeba odstranit), přičemž poslanci, vláda, ekonomové... na ně vyženou zdravé ženy schopné práce, aby v krytu sami mohli déle přežít, místo aby začali chránit potenciální matky. Co kdyby to protentokráte bylo po prohrané válce schválené naopak, vedli jí přece ze zákulisí blbě ne?
 Lida +2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 13:50:16)
Petro,

kdyz by to doslo az tak daleko, ze uz by nebyli k mani ani prof. vojaci ani chlapi a ani technika a museli by jit zensky, tak mi neni jasny, co myslis, ze by pomohlo, kdyby zensky zustaly doma - tak by nesel nikdo, nebo bychom treba mohli najmout cizince? Hlavne, ze by zdrave a prace schopne mlade (bezdetne) a starsi (s detmi velkymi) zeny mohly sedet doma a cekat na to, ze budou rodit deti... a skym by ty deti potom mely mit? Mozna by ti chlapi meli pred odchodem odevzdat spermie.
Ja si tedy osobne myslim, ze pak by bylo lepsi, kdyby se ty zenske povine staraly o ten zbytek chlapu v nemocnici - alespon by to delani deti pote nebylo tak nudne.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 14:12:46)
Lindo já tu povinnost v nemocnicích chápu, myslíš to asi dobře. Ale nezapomeň, že ti co by tzv. seděli doma, včetně těch s modrou, by museli z něčeho žít a stát by v této situaci asi těžko poskytoval nějaké dávky. To padlo i v bývalé Jugoslávii. A jak se tam lidé vzájemně o sebe starali, aby neumřeli na zranění a hlady. Přirozený pud v boji o přežití přinutí ty nepovolané pracovat, to třeba i jen za lístky na jídlo, nebo na to, co zrovna nevyrábíš. Tenhle zákon je prostě zneužitelnej. A naco bychom v tak vyhrocené situaci potřebovali tolik poslanců a jiných státních zaměstnanců, když by nás bylo o mnoho méně. Všechny chlapy, fronta nikdy nevyhubí. Mě by ten můj boj se zbraní v ruce už prostě připadal zbytečnej v prohrané válce, proti mužům profesionálům ze všech možných zemí.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 14:59:36)
Lindo: Ty uvažuješ vlastně jako žena, tzn. opečovávat, starat se (nasazení v nemocnici). Jenže v tom zákoně se píše jen o mobilizaci a ne o pozicích na konkrétních místech. A víš co z tohohohle zákona s jakýmkoliv výkladem může vydedukovat bojechtivý a nebo válkou duševně těžce postižený zelený mozek. V té chvíli, kdy rozhodne o tom, kam půjdeš už může klidně psychicky být mimo realitu... Nebylo by to poprvé, takový vůdci se v dějinách našli a nikdo si jim nedovolil odporovat, aby ho to nestálo krk.
 Ela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(15.1.2005 18:01:00)
Takový generálové, kteří lidi nasadili kamkoliv se skutečně našli. Třeba v tom zmiňovaném rusku, skládali bomby (ne jen jaderné hlavice) z radioativních součástí holýma rukama nebo jen v bílých rukavicích, plášti a čepci. Třeba i u nás vzpomeňme Spolanu Neratovice. Dokonce v naší mírové době tam lidé pracovali v budovách zamořených dioxinem a teď jsou samá boule po těle. Vlastně neví co je čeká. Tak nevěřím nějakému generálovi, ani co se týče mobilizace za účelem práce pro armádu. Tomu bude jedno, že za rok zaklepu bačkorama.
Další spornou otázkou je i to nasazení ve zbrani. Na konci války, kdy už je každému všechno jedno se často všechno sází na jednu kartu. Ten generál může poslat houf žen proti několika profesionálům i s vědomím, že vítězství je možné jen s 80-90 proc. ztrátama. Prostě buď a nebo. To si tady chcem vymasakrovat celý národ? Vysocí představitelé pak stejně zdrhnou za hranice.
Nezmobilizovatelné ženy vždy tvořily jakýsi regulační mechanizmus válek a uchránili tím poslední bojeschopné muže z jejich vlasti před vybitím. Generálovi s tou hrstkou chlapů bylo jasné, že nemá šanci a nenasazoval další masy lidí do předem prohraných bitev. V té chvíli se začalo vždy volat o mezinárodní pomoc, unala se prohra anebo se podepisovalo příměří.
Také si myslím, to co už tady několikrát padlo. Lidé za války pracovat budou i bez povoláváku, jen s tím rozdílem, že nebudou tak silným nástrojem zvěrstev. Do situace, která se jim nebude pozdávat prostě nepolezou. Proč dávat větší moc generálům. Každá mocná pozice je zneužitelná a musí být nějak kontrolovatelná. Což je vlastně ten regulační mechanismus žen, mužů s modrou a dalších.
 Ela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 14:01:37)
Možná zvítězíme, nejsme sami i rozumní mužští to tak vidí:14. ledna 2005

Rovnost

Redaktor: ker

Aktualita

Prohlášení Českého svazu mužů

"Branný zákon a ženy"


Na včerejší mimořádné tiskové konferenci pořádané Českým svazem mužů k tématu "Branný zákon a ženy" bylo přečteno tiskovým mluvčím JUDr. Voženílkem následující prohlášení:

Prohlášení Českého svazu mužů k zákonu č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování (brannému zákonu)

Parlament České republiky vyslyšel přání organizovaných i neorganizovaných feministek a zákonem č. 585/2004 Sb. zavedl ženám s účinností od 1. ledna 2005 odvodní povinnost a povin-nost vykonávat mimořádnou službu, tedy povinnost (v případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu) nastoupit do zbraně vedle mužů. Tato povinnost se netýká žen těhotných, žen pečujících o dítě ve věku do 15 let a (stejně jako u můžů) žen mladších 18 a starších 60 let.

Český svaz mužů považuje takovouto úpravu branné povinnosti žen za nepřirozenou, nero-zumnou a škodlivou.

Český svaz mužů považuje za naléhavé, aby zejména ženy obrátily svoji pozornost k tomu, že feministické organizace a skupiny definující se jako zastánkyně ženských práv ženám vybojova-ly nový kuriozní druh práva. Právo na povinnost!

Český svaz mužů vyzývá parlament i vládu České republiky k přehodnocení nové úpravy branné povinnosti žen, a to především v zájmu obranyschopnosti a mezinárodní prestiže naší vlasti.

JUDr. Oldřich Voženílek
tiskový mluvčí
Český svaz mužů
 Ceciliae 
  • 

Re: Re: Lida+2: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 10:45:26)
Víš, to se ale jedná o profesionály a profesionálky, kteří si službu v armádě dobrovolně vybrali. Tam asi to přirozené bránění žen muži je potlačeno.

Ale při povolání neprofesionálů (ženy + muži)by to mohl být boj za záchranu kolegyň ve zbrani.
Ale to je jenom teorie......
 Ceciliae 
  • 

Re: Re: Lida+2: Každý normální chlap.... 

(14.1.2005 10:47:10)
Víš, to se ale jedná o profesionály a profesionálky, kteří si službu v armádě dobrovolně vybrali. Tam asi to přirozené bránění žen muži je potlačeno.

Ale při povolání neprofesionálů (ženy + muži)by to mohl být boj za záchranu kolegyň ve zbrani.
Ale to je jenom teorie......
 jitka 
  • 

Re: Jak ten zákon řeší následné problémy s otěhotněním? 

(13.1.2005 14:45:26)
Hmm...stejná vláda, parlament..., zkrátka Ti kteří vymysleli tohle (střídají se stále dokola 15 let) a přežijí netknutí pod zemí, vydají jiný zákon: Např.: Každá přeživší žena musí porodit tolik a tolik dětí, bez ohledu na to, co jí to bude stát (20 let na hormonech v asistov. reprodukčním centru, předčasná smrt aj). Když ten zákon nevydají, vymřem...
 Mudr. 
  • 

"No Women in Combat"? Tell It to the Kids 

(16.1.2005 19:28:00)
Váš článek mi připomněl jeden podobný, velice zajímavý americký článek:

http://www.villagevoice.com/news/0502,mondo3,60039,6.html

Takto může skončit vize žadatele o rovnost mezi muži a ženami. V článku je psáno, jak ženy stojí v předních liniích, i když G.W. Bush říká, že politika jeho armády je, aby ženy přispěly, ale nejsou vystaveny přímým útokům v první linii. A kolik žen díky tomu přišlo o život...
 Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 


Re: "No Women in Combat"? Tell It to the Kids 

(17.1.2005 1:34:23)
V nacistickem Nemecku sli do valky i deti pod 15let - tesne pred kapitulaci.

Je jasne, ze jakmile dojde k vyhlaseni stavu ohrozeni, budou se prijimat okamzite zakony jako na bezicim pasu (proto poslanci nemuzou narukovat). Tenhle branny zakon (at uz je jakykoli) se stane jen carem papiru. Jestlize poslanci v dobe miru (a jak sami tvrdi s minimalni pravdepodobnosti vyhlaseni mimoradneho stavu) vymysleji (s prominutim) takovehle kraviny, muzeme si snadno predstavit, co vymysli, az to ohrozeni skutecne nastane.
Proc by obcane napr. 17-cti leti meli zustavat doma? Mnozi z nich jsou prave tak dobri, jako ti o rok starsi, dojde i na 16-cti lete, 15-cti lete, nebo naopak, proc by lide starsi 60 let meli byt doma, kdyz do duchodu je odchazi v 65 (vim, ze je to zatim predloha, ale neni nerelna)... Proc by "vozickar" nemohl sedet v zasobovacim centru?

K posunuti barier uz doslo. Zadny zakon, ani zruseni "nekterych" zakonu mu zabrani. Musi dojit k posuni mysleni lidi...

Kazda valka je pruser. Neuznavam valku, ani jakoukoli praci "pro" valku (byt treba jen v tovarne na vyrobu zbrani, ci v ridicim centru, pekne v teple). Neuznavam stat jako hodnotu, za niz by clovek mel bojovat. Je to jen jakasi forma organizace lidi, behem staleti se jich na nasem uzemi vystridalo vice (a lide zustali), nebude tahle, bude jina... Ani si nemyslim, ze by muj zivot byl pro zachovani lidstva nezbytny. Nevim, zda bych dokazala zabit, kvuli svym detem.
 Jitka 
  • 

Morálka - Fanatické feministky zapomněly, že ještě nežijem v době hermafroditů 

(17.1.2005 10:32:03)
a že žádný zákon ještě neznamená rovnost a spravedlnost. Spravedlnost kráčí 2 kroky za zákonem a zločin je míli před ním. CHyby na které oběti upozorňují umožňují vytvoření příslušných novel... Tento zákon je nepochopitelný a neomluvitelný:

1) -Rodiči, který v době míru opustí 15-leté dítě nebo mu neposkytne adekvátní péči, může být uložen trest odnětí svobody za ohrožování zdravého, mravního aj. vývoje mládeže. A to prosím v době, kdy se je stát o toto dítě schopen relativně dobře postarat. - Matku samozřejmě současně kamenují sousedé a média.
- Branný zákon dobrému rodiči dokonce nařizuje opustit takto staré dítě, i když je předem jasné, že za válečného stavu nebudou všechny instituce plně funkční, tudíž se o dítě nikdo jiný než tento rodič maximálně nepostařá. Tuto situaci vždy dokumentuje řada zubožených vál. sirotků, která se tímto jen rozšíří.

2) Zákon byl schválen díky emotivně silně podbarvenému výskotu militantní odnože feministek za rovnoprávnost, který převažující většina poslanců mužů zřejmě přirozeně pochopila dle své mužské racionální logiky následovně: Ženy chtějí být jako my se vším všudy. Chtějí také mít povinnost bojovat (někde nasazené pracovat) za vlast a nechtějí, aby jim byla upírána možnost stát se válečnými hrdinkami.
- Ty fanatičky zřejmě ale nemyslely na to, že mezi hrdinou vlastencem a vlastencem tátou je dost podstatný rozdíl. Hrdina pokládá za čest umřít v boji, hrdina se často chce zviditelnit, často se boje přímo neúčastní (tahá jen za nitky), často hazarduje více než je nutné s životem svým či ostatních. Otec si je vědom, že ho někdo doma čeká, v rámci možností je opatrnější, smrt v boji nepokládá za čest ale za hendikep pro rodinu. Navíc ten muž bojuje za rodinu a pokud rodina ve válce nedrží pospolu a ještě více se rozdělí (povolání žen) je větší šance, že nikdo z rodiny válku přežít nezvládne. Když chce vláda, aby flustrovaní chlapi třeba obrátili zbraně proti ní, prosim.

3)Jestli-že většina zákonů v naší společnosti je nasměrována k tomu aby ochraňovala děti před špatnými rodiči, tak se nestydím se za to, že chci v prvé řadě být matku a až pak v rámci možností hrdinkou. 15-leté dítě na které přesunu např.povinnost péčovat o nemohoucí prarodiče, invalidní sestru starat se o obživu svojí eventuelně i jiných, placení bytu to psychicky a fyzicky nezvládne. Následky tohoto ponese ještě spolu s ostat. vál. traumaty celý život.

- Pokládám za čest být i 58-letou babičkou, která snaše bude v době války pomáhat vydělávat a zalévat mrkev, aby ten nápor ostatních povinností zvládla. I dnes v míru, mnozí samoživitelé trpí bídou.

4) Cokoliv od A-Z nelze dělit 50/50. Biologicky jsme nějak determinovaní, což předurčuje rozdíly v sociálních rolích. Teoreticky by mohla být dikriminace i rozlišování pohlaví v porodnicích, což je důležité. Drobnější holčičku nebudu např. narozdíl od chlapce se stejnou hmotností považovat za nemocnou. Až budem opravdu díky genetickému inženýrství hermafroditi, tak pak teprve růžová a modrá zabalovačka ztratí smysl. Všichni hurá do zelené!
- Pokud jde o mně klidně z těch svých 50 procent přidám peníze na fotbalový stadion, i když tím trochu ošidím dětská hřiště a ženy. Vrátí se to! Když si zelený mozek bude lámat závity nad strategií s balónem a vybije si zde agresivitu nebude tolik škodit.

5) V této republice chybí nějaké hnutí, které by tvořilo jakýsi most spojnici mezi muži a ženami a přirozeně tak tlumilo extrémistické rivalské tendence, které přicházejí v jisté formě od fanatiků z obou stran. Našli by se třeba i otcové, kteří by v rámci 50/50 chtěli střídavou péči o kojence závislém na matčině prsu.

No zkrátka u nás v čechách se možná dotáhl feminismus dál než v jeho americké kolébce, kde byli žalováni muži jen proto, že chtěli ženě podržet dveře. V utlačovaném však agresivita roste. Pozor!
Já neupírám fem. hnutí určité zásluhy. - Pro ovdovělou ženu s 5 dětma byl zákon umožnující jí pracovat a mít ve svém vlastnictví majetek na kterém stejně před smrtí manžela dřela úlevou... To je nesporné.
Žena se zbraní v ruce však ztrácí ženskost a post dárkyně života, stejně chlap kulturista, s namaštěnými svaly vykrmenými steroidy ztrácí tu skutečnou mužnost. Prostě proto, že si ve své roli nevěří a připadá si nějak méněcenný jí nějak posiluje vnějšími znaky.....
 Petra II. 
  • 

A co zeny s nemocným dítetem? 

(17.1.2005 16:56:16)
Zajímalo by me, jestli zákon nejak upravuje odvodní povinnost zen (a osamelých muzu), které mají sice díte starsí 15 let, ale treba dusevne nebo fyzicky postizené, které mají ve vlastní péci? Mám známou, která má dva syny 18 a 21 let a ten starsí má poruchu osobnosti. Není to na hospitalizaci, ale musí brát léky, komunikace s neznámými lidmi pro nej je problematická, stejne tak navazování kontaktu. Pochybuji, ze on by byl odveden. Ale vsichni ostatní kolem nej zrejme ano. Pritom on by ve válecném zmatku a nedostatku prezíval sám jen velmi tezko. Pamatuje zákon i na takové prípady?
 Jitka 
  • 

Re: A co zeny s nemocným dítetem? 

(17.1.2005 18:12:33)
Že by tam bylo něco takového uvedeno jsem si nevšimla: Spotřebitel.cz - 585/2004sb. Podle mě, jde o zákon nedořešený ve spoustě otázek.
 Jitka 
  • 

Snad špatně vidím. Z výkonu mimořádné voj. služby za vál. stavu se propustí vězni! 

(18.1.2005 13:27:12)
a)dnem, kdy byli vzati do vazby
b)dnem, kdy byli vyzváni k nástupu výkonu trestu.

Mám tomu rozumnět tak, že jako matka krk nasazovat můžu a člověk, který třeba přepadal stařenky bude uchráněn?
 Jitka 
  • 

Re: Snad špatně vidím. S kolegy jsme vydedukovaly, že mobilizovat by měli spíš "psychiatři". 

(19.1.2005 10:23:45)
Po důkladném prodiskutování a přečtení zákona jsme došli k těmto závěrům:

a) V bunkru zůstane radikální odnož feministek, nepostradatelných členek státních a příspěvkových organizací, které se o tento zákon zasloužily. - Řešit budou problematiku znásilňovaných a osahávaných vojaček: např. v letadle během řepravy na jiné místo výkonu služby.

b) Např.Ve valdickém vězení bude v obývačce posedávat: Kájínek, manželé Stodolovy, Grebeníček za to že snědl brouka, ti co vytunelovali Libertu, případně odsouzená bývalá ministrině zdravotnictví a opilý Poslanec Kot, pokud převálcuje půlku roty, jíž bude velet žena S. Grose, jejíž děti dosáhnou 15 let.- Jako žena Grose bude muset být přeci příkladem ženy v 1.linii, vedoucí četu skorodůchodkyň. - Někdo na titulních stránkách morálku zvedat musí!

c) Ve vazebních věznicích se sejdou všichni nepřizpůsobiví občané, kteří ještě nebyli přistiženi během trestného činu. - Bude je užírat svědomí a ihned se přiznají, kolik aut ukradli a kolik kg. okapů odnesli do sběru.

d) Zatímco někde venku budou strašit, lidé bez končetin, duševně nemocní, 15-leté děti, staří lidé, těhotné a kojící ženy a ženy s neposednými dětmi, kteří si budou snažit vydělat na obživu a každodenní přežití. Nějaká feministka bez podprsenky (v Americe k ní měly odpor)z poslanecké sněmovny bude v Bunkru svádět Grose, který bude na mapě přendavat a odšrtávat figurky.

e) V bodu D zmínění neodveditelní, budou muset z příjmu, z naturálií odvádět část státu, aby všichni, kteří kdy dostali imunitu a ti kteří hačají měli, co jíst. - I když nepovolatelné nevyžené z bytů nepřítel, vyžene je pod most možná chudoba. Každý bude totiž na všechno sám a bez rodiny.

Závěrem: I když je zákon možná z části logický: Z vlády do basy i naopak není daleko. V té druhé je nesmyslný: Odborníci na rychlé rozebírání kovových částí se hodí, poslanci napuštění lihem (a s imunitou) odolají všem biolog. i chemickým zbraním. - Alkohol působí jako umrtvovadlo a tlumí bolest. Dále Stodolovi v první linii, nepostradatelní a v neposlední řadě skromný Grebeníček přežije také všechno.
 lakiw+2 
  • 

Rychle modrou! 

(31.1.2005 21:17:29)
Vážené dámy,
jsem ráda, že si nemusím dělat starosti s tím, kdo pohlídá naše ubohé děti v případě válečného konfliktu. Můj manžel stejně jako nemalá řada manželů mých kamarádek patří k těm, kteří si v hrůze z vojenské služby obstarali modrou knížku. V případě mobilizace tudíž rukuji pouze já. Protože jsem nebyla dostatečně prozřetelná a neopatřila si včas modrou, jen doufám, že vzhledem ke stavu mé páteře, alergiím a brýlím unesu kulomet nebo aspoň lopatu na kopání zákopu, který doufám nebude uprostřed louky a útočit na nás budou minimálně tanky, neboť menší nepřátelské jednotky by kolem mne mohly zcela nezpozorovány proniknout a (pokud by byly stejně jako naše armáda složeny z většiny žen) znásilnit doma mého bezbranného manžela.
 Jitka 
  • 

Re: Rychle modrou! Snad ne blondýny ze severu. 

(3.2.2005 12:35:43)
Po přečtení tohoto příspěvku doufám, že invaze nepřijde ze severu, kde převažují blondýnky. To by se těm našim postiženým modráskům mohlo dokonce i líbit. No a těm blondýnám možná také, teplejší klimatic. podmínky bývají pro život příznivější. - Příměří v nedohlednu. Raději si před nástupem ve spíži pořádně napakuji krosnu.
 Jitka 
  • 

Re: Rychle modrou! Snad ne blondýny ze severu. 

(3.2.2005 12:36:18)
Po přečtení tohoto příspěvku doufám, že invaze nepřijde ze severu, kde převažují blondýnky. To by se těm našim postiženým modráskům mohlo dokonce i líbit. No a těm blondýnám možná také, teplejší klimatic. podmínky bývají pro život příznivější. - Příměří v nedohlednu. Raději si před nástupem ve spíži pořádně napakuji krosnu.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.