| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hodnota našich dětí

 Příspěvky 110 z 85 [Dalších 75 >>]
22.1.2012 22:35:37
Podle táty jsem byla jen blbá, když jsem udělala státnici z angličtiny, tak prohlásil, že to beztak dávali každýmu. Zvládla jsem i VŠ (poslední rok jsem dodělávala s mimčem - promovala jsem, když byl M. rok). A ještě dnes (je mi 30) od svého otce slýchám pokaždé, když mě vidí, "na nic radši nesahej, stejně to zmrvíš/zničíš/rozbiješ atd.!" Výsledek: všechno zvládám do té chvíle než se objeví v zorném poli... pak mi všechno začne padat z rukou a jsem schopná připálit i vodu.
Můžu říct, že jsem se mu vždycky snažila ukázat (a vlastně všem), že jsem chytrá, šikovná a zvládnu všechno... Dnes, když mi někdo byť jen naznačí, že něco nezvládnu/neumím/jsem tupec atd., tak už se ani nesnažím. Mám v sobě takovou demotivaci, že mám chuť si jen tak někam zalezt, schovat se a nevylézat několik hodin. - Plácám se v tom dodnes docela slušně.
Mě občas taky ujede nějaké to "nařčení". Není to časté, ale o to víc mě to překvapí a zamrzí, že to v sobě mám tak hluboko zaryté. Někdy sami bezmyšlenkovitě opakujeme chyby svých rodičů, protože jsme neměli jiný model. Proto tisíceré díků za všechny tyto články, které nám pomáhají si uvědomit, že něco je špatně a jak se to dá zmírnit nebo dělat lépe. Děkuji za sebe i své dvě krásné děti...
Luba
  • 
28.5.2008 9:43:25
Je mi 42 let a zpětně viděno, mě moje matka nikdy za nic nepochválila. A to jsem se dobře učila (učíš se pro sebe), uklízela (nemusíš to dělat), chodila nakupovat (nakoupila bych si i sama). Jen jednou mi řekla, že mě obdivuje (bylo mi 35), když jsem dávala do pořádku osobní věci své tragicky zemřelé sestry. Já svoji dceru chválím. Pořád. Od mala. Za maličkosti. Nezdary - občas jsem zanadávala, ale většinou jsme se vždycky domluvily a situaci vyhodnotily s tím, že kdykoliv, s čímkoliv může za mnou (i za manželem) přijít a řešení se vždycky najde. Se svoji matkou mám chladný vztah.
Katka
  • 
27.5.2008 15:11:56
Nápodobně. Ve škole jsem bez nutnosti nějakého většího přičinění patřila vždy k nejlepším, jsem sportovní typ (vzhledem k somatotypu by ze mě byla asi dobrá kulturistka ;)) Nicméně od svého otce jsme nikdy neslyšela nic lepšího, než že jsem tlustá, prdelatá, takovou žádný kluk chtít nebude. Mě o vlastní postavě nenapadlo přemýšlet do té doby, než jsem tátovy keci měla 10x za den na talíři. Teď se divím, že jsem neskončila s anorexií. Nicméně na mém sebevědomí se to podepsalo hodně-kdykoliv se mi líbil nějaký kluk, myšlenku na jakoukoliv balící akci" jsem vždy zavrhla, protože jsem" přeci stejně tlustá a tak se mu nemůžu líbit." Trvalo mi dost dlouho, než jsem se naučila mít sama sebe ráda takovou jaká jsem. A musela jsem k tomu dospět až po té, co jsem se psychicky sesypala, když se sešlo několik stresových momentů dohromady.

Takže svým budoucím dětem sice nebudu mazat med okolo pusy, ale budu je učit, aby si vážili sami sebe. Aby věděli, že nikdo není a nebude dokonalý a budeme je mít rádi takové, jací jsou.
26.5.2008 16:22:26
Myslím, že to je super poznání. Myslím, že o mě moje mamka neměla až tak zlé mínění, ale nikdy mě neuměla moc podpořit, protože jsem jí asi zřejmě při pomínala otce, který nás opustil, když jsem ještě žvatlala. A potom v dospělosti jsem si uvědomovala ticho mezi námi. Neměla jsem potřebu a nebo spíš měla ostych se jí svěřovat, takže mezi námi bylo divno. Neuměly jsme se povzbudit. A to co mi chybělo s mojí mamkou, toho se snažím vyvarovat u mého syna.
Myslím, že se to daří, dávám mu lásky plné hrsti a musím dávat za dva, neb tatínka nemáme. Souhlasím s Tebou, je potřeba už od mala zvyšovat jim sebevědomí,
dospělák si často ani neuvědomí, jak takové zdánlivě nevinné slůvko jako pitomeček nebo hloupý může viset v dětské hlavince a časem tam napáchá takové věci ....;((R Takže asi tak ~s~
Souhlasím
  • 
26.5.2008 15:38:53
Cítím to přesně tak. Včera můj 10 letý synátor ponechal přes noc venku za barákem(neoploceno,volně přístupno)takové ty jezdící boty (bratru 1100,-, levnější provedení). Uháněl mě o ně cca 2 měsíce...navzdory odporu manžela jsem podlehla, zakoupila a vyslechla následný manželův komentář.A nyní jsem zřejmě synovi měla říci (podle některých komentářů):" Stala se chyba, že boty zůstaly venku,bude jich škoda! Ale mám tě přesto moc ráda a věřím, že příště už to bude lepší..." No tak takhle jsem to přátelé opravdu neřekla, ba i horší výraz než telátko zazněl. Přesto si nemyslím, že bych dušičku synovu zase až tak poznamenala....
Pruhovaná
26.5.2008 14:58:11
Ano, kolegyně ani mně, ani mému dítěti telátko ani jiné názvy nedává. Ale taky ani mně, ani dceři neříká, že jsem (je) krásná, že jí to sluší, že má vkus, že je chytrá, že je šikovná, že je tak úžasně povedenej můj (její) vlastnoručně upletenej náramek, že je na mně (ni) pyšná...
v rodině a k nejbližším mám zkrátka poněkud jiný vztah, než k cizím lidem. Ten vztah je mnohem intenzivnější a opravdovější. Dovolím si víc na obě strany, a tahle intenzivita vztahu je naštěstí oboustranná. Je mi jedno, jestli je cizí dítě takové nebo makové, ale není mi to jedno u vlastního. A komunikace tomu odpovídá.
  • 
26.5.2008 13:23:07
Ahoj,

u nás to bylo podobné. Taky si s mámou začínám rozumnět až jsem sama matkou. Možná se taky méně soustředíme na to mezi námi.

Naši se teď taky hodně snaží být demokratičtější a prostě nás jen přijímat a nezasahovat nám do života. Taky třeba dospívají:-).

Lusika
26.5.2008 12:56:49
Přečetla jsem si jen pár náhodně vybraných příspěvků a jsem z toho v šoku.Neumím si totiž představit,že bych kritizovala vzhled své dcery.Ani kdyby byla skutečně ošklivá.Vždyť pro každou mámu je to její dítě to nejkrásnější na světě (alespoň jsem si to do teď myslela) a pro každého z nás je naše máma ta nejkrásnější na světě,i když je třeba při těle,má vrásky a šedivé vlasy.Na své nejbližší se přeci nedíváme očima,ale srdcem a máme je rádi takové,jací jsou.
Ajtakrajta
  • 
26.5.2008 11:45:28
To pak jo.
Ale jak už jsem psala jinde, to, jak se nakonec ten človíček zformuje, záleží přece na milionu dalších věcí... včetně jeho vlastních vloh a předpokladů.

V jedné rodině s jedním stylem výchovy se z dětí vyloupnou dvě naprosto odlišné osobnosti s jiným přístupem k životu a s jinými problémy.
Jana + 2
  • 
26.5.2008 11:45:08
souhlasím.
ne,nebudu stokilové dceři říkat, ať se jde přihlásit na konkurz na modelku a nebo nutit technického antitalenta do matematické olympiády. Ale každý je na něco dobrý, tak budu zdůrazňovat OBJEKTIVNÍ pozitiva, tím i dítě nasměruju v budoucím vývoji
 Příspěvky 110 z 85 [Dalších 75 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.