| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O listerióze

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 118 [Dalších 88 >>]
Verča, Kuba 4měs.
  • 
12.1.2007 12:24:06
Věřím, že Vás určitě brzy čeká úžasné mimi.Myslím na Vás, stejně jako všechny pisatelky.Jistě jste si vytrpěla své, proto to teď bude už jen lepší!
Sama jsem v těhotenství přečetla, co se dalo(2knihy,spousty časopisů), chodila ke zkušené věhlasné gynekoložce, na kurzy.Nikde jsem se o listerióze nedočetla ani nedoslechla.Teprve manžel, když se vrátil ze služební cesty z Ameriky a já byla ve třetím měsíci těhotenství, mi řekl, že jeho známá paní doktorka(Slovenka žijící v USA) mi důrazně klade na srdce, abych nejedla plesnivé sýry.Nevěděla jsem proč, ale poslechla jsem.Až tenhle podzim, když jsme v TV zprávách slyšeli o listerióze nám to došlo.

Zastávám tedy názor, že až do letošního podzimu, byla informovanost budoucích maminek v ČESKÉ REPUBLICE o listerióze naprosto zanedbaná.Píšu to jen proto, abyste si nedávala žádnou vinu.Některé příspěvky maminek, co se o listerióze dověděli, tak trochu znějí.
Držím palce!Budulínek nebo Budulínčice k Vám brzy přijde!
Lída+2
11.1.2007 13:26:49
Mě osobně už před 9 lety při zjištění těhotenství můj gynekolog jasně řekl.
NA plísňový sýry , saláty a podobně a točený zmrzliny zapomeňtě. A pokud nemůžete být bez zmrzliny snažte se koupit jen nanuk na klacku a né moc často. Těhotná nejste pořád a tu chvíli to vydržíte.
Když to ted´čtu jsem ráda, že jsme na slovo poslechla i když jsme si říkala, že mu muselo přeskočit,ale on už tehdy věděl o čem mluví.
Marianna, dcérka 1,5r.
  • 
10.1.2007 20:28:04
No musím priznať, že ma tento článok dosť zaskočil, pretože o škodlivosti plesňových syrov v tehotenstve počujem prvýkrát, a to som toho počas tehotenstva i po ňom dosť prečítala.
A čo sa tehotenskej knižky týka tú som mala asi rovnakú ako kedysi moja mama, teda informácie žiadne. No zasa som o niečo múdtrejšia a pri ďalšom tehotenstve mi táto informácia môže zachrániť bábätko.Takže som zaň autorke veľmi vďačná a prajem všetko dobré a aby sa tie dve modré čiarky objavil čo najskôr.
Hanka
  • 
10.1.2007 15:11:48
K tomu bych jenom dodala (a snad mohu i ještě dohledat) článek v novinách, kde hlavní hygienik se vyjádřil v tom smyslu, že potraty jsou velice smutná záležitost, ale že k tomu musí dodat, že jíst rizikové potraviny jako jsou měkké sýry je u těhotných žen nezodpovědnost.

A jinde na internetu jsem se sektala s tím, že lékař odpovídal mamince, že zrající sýry v těhotenství může. Stejně jako byste jí odpověděl zřejmě vy.

Nejsem odborník, hygienik, abych se mohla fundovaně vyjádřit k tomu, kdo má pravdu. A ani nechci. Chci jen poukázat na to, že informace jsou často velice rozporné a i na základě toho vzniká panika. Já např. se snažila dohledat všechny info právě po vyjádření hl. hygienika. Ale zase snadno mohu být označena za tu co panikaří. Už živě vidím, jak se na mě bude tvářit má obvodačka a gynekolog, když je požádám o testy na listeriozu nebo toxoplazmozu.
dr.Michal Koucký
  • 
10.1.2007 13:48:37
NO,musím říci,že je to poněkud nešťastné,mediální hysterie dělá neuvěřitelné divy...ani nevím,jestli si to ta bakterie zaslouží. Listerie jako komplikace těhotenství se tu vyskytují řadu let za celou svou praxi - jen tedy 10 let - jsem pár listerios u těhotných zažil a nikdy problém meidalizován nebyl - stačila krátká okurková sezona před Vánoci, lákavé sousto pro novináře , pár zdravotníků zřejmě porušilo lékařské tajemství a vypustí do světa senzační zprávy o "ďábelských" bakteriích způsobující potraty a předčasné porody...Jen asi málokdo ví,že tyto bakterie se vyskytují v potravinách celkem běžně v minimálním přípustném množství a vše je otázkou správného skladování potravin či technologie výroby - druhotných ( z již připravených byť zatím ne nebezepečných ) potravin - např. sýrové saláty atd.Pokud nejsou splněna kritéria - především skladování - hlavně u maloodběratelů ,pak se není příliš čemu divit.To samozřejmě nemění nic na tom,že někde ve výroby výše uvedené chyby nastaly a výsledkem bylo mírné zvýšení výskytu listeriosy na Moravě...
Inkubační doba je navíc hodně dlouhá, řádově až týdny.
Bakterie tu prostě byly,jsou a budou,musíme se s tím smířit,pro normálního člověka platí,že pokud dodrží opatření pro konzumaci - správně jídlo skladovat,neměl by být ohrožen. Osobně zrající sýry po léta našim těhotným nezakazuji a nepamatuji, že by byl nějaký problém....Je mi jasné,že to vyvolá polemiku,ale jen chci poukázat,že nadbytečnost mediálních informací může vést k zbytečné panice a hysterii...
Lenka Nova
10.1.2007 12:22:34
U nás jsou všechny sýry z pasterizovaného mléka, i niva, jak tu někdo psal, že není, tak je z pasterizovaného mléka. Osobně si myslím, že u těch výrobků, ve kterých našli listerii došlo ke kontaminaci někde dále ve výrobě (nedodržení hygienických předpisů ap.), ale to je jen můj názor.
Lenka Nova
10.1.2007 12:17:24
Jaké toxiny??? Ušlechtilé plísně nejsou toxinogenní!!! A určitě se neuvolňují tepelným zpracováním, tak maximálně smažením či grilováním (i masa) můžou vzniknout pyrolyzáty bílkovin, ty jsou karcinogenní, ale určitě ne toxiny, toxiny by mohly vzniknout u prošlých sýrů, ale to už není ušlechtilá plíseň.
Hanka
  • 
9.1.2007 16:36:14
A proč tedy ji nemohu chytit od králíka fekálně-orální cestou ? A jen z králičího masa ?
Díky za info, máme králíčka.
Kamila, 8 tt
  • 
9.1.2007 14:59:09
Moc děkuji, tento přísvěvek mě trochu uklidnil, i když spoléhat se na to asi nedá. Procházela jsem ledničku, pročítala texty na tavených sýrech, vakuově balených eidamech, jogurtech, tvarohu, pomaz. máslu apod., vše, co doma mám, ale nikde ani písmenko o pasterizaci. Jak poznám, které výrobky jsou z pasterizovaného mléka a kterých se radši vyvarovat?
Lavanda
9.1.2007 7:59:30
Je dobře, že teď je už víc osvěty. Syn má tři roky a myslím, že v těhotenství jsem byla a rizicích spojených s potravinami poučená. U předchozích dvou dětí bohužel nedostatečně.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 118 [Dalších 88 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.