| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O listerióze

 Celkem 107 názorů.
 vladik 
  • 

je to smutné 

(3.1.2007 10:05:19)
Martino, je to smutné, ale čas vše zahojí. Přeji brzy další zdravé miminko. (Jsem zdravotník - na gynekologii, a zvlášť při komplikacích, žádné doporučení není třeba). Měj se krásně, držím ti palečky!
 Petřička z Lbc 


Re: je to smutné 

(4.1.2007 20:22:34)
Ach jo, držím palečky ať to brzo přebolí. Já osobně ale v těhotenství měkké sýry nejedla vůbec právě z důvodu listeriozy, dost se o tom píše v "těhotenských knížkách". A já tak miluju hermelín. Stejně je smutné že když matka utýrá dítě, jde za to (většinou) do vězení. Ale když zemře dítě ještě v bříšku, nikdo potrestán není. Docela by mě zajímalo jak by dopadla žaloba podaná na výrobce sýrů Baladur ....
 Justi a Zuzi 1.9.2005 


Re: Re: je to smutné 

(7.1.2007 15:49:07)
Je to moc smutné a opravdu lituju zmařeného živůtku.

Ale jak píší holky, jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná, opatřila jsem si knížku o těhotenství a tam jsem se dočetla, že se zrající a plísňové sýry jíst v těhotenství nemají. Tak jsem je nejedla. Ani jsem nezkoumala proč. Prostě se to nemá, tak to nedělám. Pak jsem tu informaci viděla ještě mnohokrát napsanou, kdekoli jsem četla něco o těhotenství.

Tak to mám i se stravou mojí roční dcery. Přečtu si, co by děti jíst neměli a prostě jí to nedám. A tchyně mi může stokrát říkat, že jí kousek čokolády neublíží. Já vím, že neublíží, ale proč bych jí ho cpala, když ho papat nemá. Čokoláda na ní v životě počká.
 marcela 
  • 

Re: Re: Re: je to smutné 

(7.1.2007 18:43:45)
Len pre info (neber to v zlom!) nakaziť sa možeš aj zo zeleniny, ktr. nie je tepelne spracovaná (prenos cez kontaminovanú podu z fekálií chorých zvierat). ...
 marcela 
  • 

Re: Re: Re: Re: je to smutné 

(7.1.2007 19:10:45)
prepac, aby som Ta nemystifikovala, tou tepelne nesprac.zeleninou som myslela cerstvu....mala by byt poriadne umyta
 Mitzi 


Re: Re: Re: je to smutné 

(7.1.2007 21:41:07)
moc soucítím s rodinou, která přišla o nenarozené miminko, protože i v naší rodině jsme před lety o jednoho andílka přišli a to, co moje sestra v té době musela prožít, si nedovedu ani vzdáleně představit. 10 dní před tím, žež se mi narodila v termínu zdravá holčička ona porodila mrtvého chlapečka v 7. měsíci těhotenství, takže jsme doma všichni brečeli a brečeli...až jsem se bála, jestli to moje děťátko netrápím, ale nemohla jsem si pomoct. O přístupu lékařů a dalšího zdr. personálu s tom roce 1991 ani psát nebudu, to by bylo moc nepěkné čtení, ale je to jen o konkrétních lidech.
Reaguji na tento příspěvek pouze proto, že jsem vůbec NETUŠILA, že jsou nějaké potraviny v těhotenství zakázané, je mi 36, mám dvě zdravé děti a jedla jsem v obou těhotenstvích naprosto cokoli, na co jsem měla chuť (v prvním jsem ovšem taky 99% všeho vyzvracela, tehdy mě držela při životě jen kaše z ovesných vloček, to jediné jsem udržela v žaludku a z porodnice jsem šla lehčí než před těhotenstvím). U gynekologa v čekárně najdete spousty reklam na nejrůznější nesmysly, ale že by tam třeba nastávající maminka našla nějaký rozumný letáček, co nejíst, to jsem si teda nevšimla.
Přeji Vám, kdo toto čtete, samé zdravé a báječné dětičky a bezproblémová těhotenství!
Mitzi
 Iris + prcek16 m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: je to smutné 

(8.1.2007 23:15:56)
Já osobně si myslím, že informací o tom co jíst či nejíst v těhotenství je poměrně dost. Ať v literatuře, na internetu, taky za zeptání se gynekologa člověk nic nedá. 3.1. v Sama doma mluvil o tomto problému hygienik. Takže ne jen nepasterované, tedy zrající sýry, ale také špatně mytá čerstvá zelenina, špatně upravené maso atd. Navíc inkubační doba může být až 2 měsíce !!!!! Listerióza tady byla vždycky, jen jsme na ni zapomněli a slevili z hygienických návyků. I já mám strach, doma všechno pečlivě myji, ale co restaurace apod. To by člověk nesměl jíst nikde mimo domov a to je pro mně trochu nereálné. Takže držím pěstičky všem nastávajícím maminkám i těm co máme malé prcky, je to totiž tak trochu loterie, ovšem mnohdy s bolestným koncem. Pokud můžete, tak si pusťte záznam na http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1148499747-sama-doma/28431.html
 Romča, 2+1 na cestě 


plísňové sýry 

(9.1.2007 7:54:35)
V těhotenské průkazce se uvádí na zadní straně, že by těhotná nastávající matka neměla konzumovat plísňové sýry...jednou je to tam napsané, vím, že těhotenský chutě jsou sviňa, ale přece to má nejspíš svůj důvod, proč to tam je. Mě by teda nenapadlo jíst v těhotenství saláty, majonézy, plísňové sýry, z toho miminko moc živin nezíská.
Také jsem byla před osmi měsíci ještě těhotná, takže v žádném případě nenarážím na autorku článku, ale stačí se informovat o vhodnosti potravin.
A pokud má matka v těhotenství teplotu, určitě bych se nespokojila od lékaře jen s paralenem. 5 dnů teplota? To je na považenou, zda nepochybila lékařka, ale na druhou stranu nás nikdo nenutí chodit k jednomu lékaři. Já si v těhotenství prodělala 2 angíny, v 12. a 27. týdnu a určitě jsem nečekala s teplotou doma.

Je mi líto autorčina nenarozeného dítěte, ale určitě budou mít s manželem štěstí na anděla pro jejich dcerku.
 Lavanda 


Re: plísňové sýry 

(9.1.2007 7:59:30)
Je dobře, že teď je už víc osvěty. Syn má tři roky a myslím, že v těhotenství jsem byla a rizicích spojených s potravinami poučená. U předchozích dvou dětí bohužel nedostatečně.
 Marianna, dcérka 1,5r. 
  • 

Re: plísňové sýry 

(10.1.2007 20:28:04)
No musím priznať, že ma tento článok dosť zaskočil, pretože o škodlivosti plesňových syrov v tehotenstve počujem prvýkrát, a to som toho počas tehotenstva i po ňom dosť prečítala.
A čo sa tehotenskej knižky týka tú som mala asi rovnakú ako kedysi moja mama, teda informácie žiadne. No zasa som o niečo múdtrejšia a pri ďalšom tehotenstve mi táto informácia môže zachrániť bábätko.Takže som zaň autorke veľmi vďačná a prajem všetko dobré a aby sa tie dve modré čiarky objavil čo najskôr.
 Lída+2 


Re: Re: plísňové sýry 

(11.1.2007 13:26:49)
Mě osobně už před 9 lety při zjištění těhotenství můj gynekolog jasně řekl.
NA plísňový sýry , saláty a podobně a točený zmrzliny zapomeňtě. A pokud nemůžete být bez zmrzliny snažte se koupit jen nanuk na klacku a né moc často. Těhotná nejste pořád a tu chvíli to vydržíte.
Když to ted´čtu jsem ráda, že jsme na slovo poslechla i když jsme si říkala, že mu muselo přeskočit,ale on už tehdy věděl o čem mluví.
 bigbita 


Re: je to smutné 

(17.1.2007 14:28:52)
Ahoj Marti,
dokážu se plně vžít do tvé situace,kterou procházíš.Je to totiž právě týden,kdy jsem byla na ulrazvuku ve 12.tydnu tehotenství a pan doktor mi sdělil onu větu,kterou si budu pamatovat jeste hodně dlouho:Mam pro vas spatnou zpravu,vase miminko je uz mrtve.V tu chvili se mi zhroutil svet.Manzel,ale i dcera,kere je 2.5 roku mi byli tou nejvetsi oporou,kterou jsem mela a mam.Doktor rikal,ze se to bohuzel stáva,ale po pul roce se muzeme pokusit o mimco znovu.Tak si do te doby budu uzivat stestí se svoji rodinou a treba příště se to povede lip.Zdravim a držím palečky.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


I když to bolí.... 

(3.1.2007 10:30:39)
... neboj se, bude další miminko, které ti všechen prožitý smutek vynahradí. Taky jsem o miminko přišla a ve chvíli, kdy jsem držela v náručí Terezku, přestala jsem na to myslet.

Jen maličkou připomínku, ve všech knihách a snad všude, kde je něco o těhotenství se píše, že těhotné ženy NESMÍ! zrající sýry a tepelně neupravené uzeniny. Právě z důvodu listeriózy - holky, bacha na to!
 PetraE, 2 deti 
  • 

Re: I když to bolí.... 

(3.1.2007 10:35:24)
nikdy jsem na varovani pred zrajicim syry nenarazila, jen na varovani pred syry s uslechtilou plisni
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: I když to bolí.... 

(3.1.2007 10:51:34)
ano, dokonce nase mlekarny ujistuji, ze tuzemske syry jsou vyrobeny z pasterizovaneho mleka a tudiz i tzv. plesnive syry nevadi pri konzumaci v tehotenstvi. Varuje se pouze vseobecne pred syry a pastikami vyrobenymi ve Francii a Nizozemi. Pred casem byl dotaz na jistou ceskou mlekarnu a ta odepsala jiste tehotne tazatelce prave toto. Asi je lepe se na nic nespolehat.
Vim, co ted asi prozivate ale cas vse zhoji a urcite pak na svet prijde maly certicek ktery vse vynahradi.
 Zutop 


Jana má pravdu 

(3.1.2007 12:08:01)
Jasně že naše mlékárny ujišťují, ale víme přece, že jim jde především o peníze.. Všude varují, že těhotné nesmí jíst plesnivé, zrající sýry, právě kvůli listerióze. V tom má Jana pravdu! Fakt bacha na to.


 Tereza - 2 kluci 
  • 

Re: Jana má pravdu 

(7.1.2007 23:54:42)
Milá Martino, je to moc smutné a nějak to hlavně překonejte. Hlavně se též neobviňujte, že jste nemusela jíst to a ono .... mě v těh. někdo též postrašil rizikem z hermelínu a tak jsem se ptala svého gynekologa, docenta,renomovaného profesionála s letitou praxí ...ale smál se a řekl, že přece ve Francii ženy jí sýry od rána do večera a těhotenstvím nepřestanou....
Smutné je též chování a nedůstojné situace v nemocnici...v tom mi pomohl manžel, který leccos zažil, moc mu doktoři pomohli, poradil mi, že od doktorů a sester nemám čekat nějaké ohledy, dělají svou práci a nějaké ohledy na city nejsou obvykle na místě. V porodnici jsem zažila též podobné situace a to se nesmí moc prožívat.
 rsladka 


Re: Jana má pravdu 

(3.2.2008 23:57:08)
Mám za sebou 3 těhotenství (bohužel bezúspěšná), ale musím říct, že něco nesmím jíst mě nikdy nikdo neupozornil.
Martino myslím že to zvládnete už protože jednoho cvrčka doma máte a tak rychle se vám podařilo otěhtnět, že se to brzy podaří znovu.
Hodně štěstí.
 simiki+koťátko 03/07 


Re: I když to bolí.... 

(3.1.2007 10:54:57)
já sjem našla pouze varování na syrové maso a zrající sýry. nikde ne na saláty. to je můj problém - kupujeme pravidelně (1xdo 14-ti dnů) pochoutkový a pařížský salát, byla jsem vylekaná, a nevěděla jsem, jestli můj obchod bere saláty z lahůdky palma nebo ze sixty. protože jsem se cítila několik dnů velmi bídně, tak jsem se chtěla jen ujistit, že nic nehrozí a volala jsem do labroky, kde jsem si nechávala dávat test hcg jako smaoplátce (bez doporučení dr) jestli si můžu udělat i test na listeriozu )odběr z krve). bylo mi řečeno že ne, pouze na doporučení lékaře. volala jsem na virové odd do fakultky, kde jsem se chtěla připtat na projevy listeriozy, tam mi paní řekla, že u těhotných jsou projevy silnější. na stránkách mzcr jsem našla, že u těhotných jsou projevy velmi slabé. můj gynekolog je hodný, ale nedělá nic, co by stálo více peněz, takže pochybuju o tom, že by mi na příští kontrole vypsal žádanku na krev na testy. no ráda bych si zašla sama, a nevadí mi si zaplatit, ale jak a kde když toto není možné? byla jsem polde pravdy mooc vylekaná. nenapdalo by mě, že třeba listerie může být třeba i v aspiku. nevím, jaké teploty jsou teploty pro listeriozu, jestli se potom maminka uzdraví, ale plod je dále nemocen až do porodu, kdy se u něho zjistí listerioza. takže jestli je pak maminka v pořádku )jako by přešla chřipku) nebo jestli ji to drží dál. promiňte mi moji slohovku, jen mě mrzí, že nemám sama v tomto možnost něco aktivně podniknout, protože nevím, proč prostě nemůžu jít sama na testy.
 JankaP 


Jestli je tvůj gynekolog opravdu hodný 

(3.1.2007 11:02:52)
Jestli je tvůj gynekolog opravdu hodný, tak tě na testy pošle. Rozhodně pomůže, když tam zajdeš s manželem. Manželové se totiž obvykle nepokládají za hysterické. Jestli máš ke strachu skutečně důvod, když doktor uvidí, že se tě nezbaví a zvláště, pokud jsi ochotná si testy zaplatit, tak podle mě musíš uspět.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: I když to bolí.... 

(3.1.2007 11:12:01)
nevim jak je to se samoplatci a jak dokopat dr. k lab vysetreni. Priznaky jsou podobne jako u mononukleozy ci hnisave anginy nebo i brisniho tyfu a prenos na cloveka je bud z nemocnych zvirat nebo syrovym masem a neupravenym mlekem a nkub. doba je 1-4 tydny. Asi kdybys listerii mela bylo by Ti dost spatne. Lahudkarske vyrobky jsem v teh. nejedla pouze si vse varila sama, nepoucuji konstatuji.
 aja 
  • 

Re: Re: Re: I když to bolí.... 

(3.1.2007 12:44:03)
Uz nevim, co jsem vse procetla, ale v prvnim tehotenstvi jsem si idelala zebricek toho, co bych nemela jist a to:
zrajici syry
nedostatecne tepelne upravene maso
pastiky a veci z jater(kvuli vitaminu A)
majonezy
Pokud jsem pracovala s masem, tak v rukavicich a poradne jsem se myla. S listeriozou je myslim ale trochu problem v tom, ze se muze vyskytovat i v zelenine, kam se prenasi z pudy, kde se take normalne vyskytuje.
Take jsem cetla rozhovor s hlavnim hygienikem a ten myslim uvadel, ze u zadneho zahranicniho syru nebyla listerioza prokazana, narozdil od tech nasich.Takze???
 IvaJda 


Re: I když to bolí ... 

(5.1.2007 11:09:54)
Souhlasím s Janou - i když to bolí, bude to bolet čím dál míň. Martino, z Tvého příspěvku mi běhá mráz po zádech, protože (kromě příčiny potratu) se shoduje s mým příběhem (včetně pořadí dětí, termínu nechtěného ukončení těhotenství, potupy v nemocnici i znamení). S odstupem 2 let (a narozením druhé dcerky) musím říct, že zapomenout se nedá, ale o to víc si užívám každé přitulení a smích. Přeju Ti co nejvíc radosti.
 janna 
  • 

Re: I když to bolí.... 

(31.5.2008 16:31:42)
věříte tomu ž ejá to vazně slyším prvně?

ja četla akorát o játrech,která ted amoc nemusím.
já teda ty zmrzliny jedla,o syrech a nespočtu baget ani nemluvě,a to nejednou sem s tímto pokmem byla přímo v čwekárně,a doktor nic.
 babula2 


nejsi v tom sama 

(3.1.2007 12:48:43)
Ahoj, moc mě to mrzí a chápu jak ti je. Před svátky jsem taky prodělala revizi dělohy, byla jsem v 8 týdnu těhotenství.
Neboj, tohle se přežene jako bouřkový mrak a zase bude svítit sluníčko.
 jessulína 


Re: za jak dlouho možno těhotnět po revizi dělohy???? 

(23.1.2007 14:13:15)
Jo, já mám za sebou přesně to samé, byla jsem v 8.týdnu a před týdnem jsem absolvovala revizi dělohy pro odumření zárodku...psychika byla hrozná, ale pomalu se s tím smiřuji a těšíme se na příště, snad to vyjde...Jen se různí názory lékařů na dobu,kdy můžeme začít opět plánovat mimi,všeobecně se shodují na půli roku,ale slyšela jsem i názory,že je možno už po třech měsících,že je děloha vyčištěná a jakoby dobře stimulovaná na další otěhotnění...nemá s tím někdo zkušenosti??? Prosím napište,díky, Jana
 Lavanda 


Re: Re: za jak dlouho možno těhotnět po revizi dělohy???? 

(23.1.2007 14:34:26)
Jo, tak nám řekl doktor za tři měsíce, přesněji tři menstruace. To kvůli revizi, trvá déle, než se po ní sliznice obnoví. Ale zároveň dodal, že když se přihodí i dřív, že to většinou žádné potíže nedělá.
Tak jsme na to po těch třech měsících šli a dopadlo to dobře. Hned jsem otěhotněla a všechno proběhlo poměrně hladce.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(3.1.2007 12:54:41)
ahoj,

nám tu ve Francii dali při přípravce na porod celou A4 o listeriose a dost mě vyděsilo, z čeho všeho ji lze chytit. Mimo jiné i ze špatně umytého zeleného salátu (je-li na něm zbyteček hlíny) nebo třeba z naklíčené zeleniny (běžně jsem do té dobgy jedla sojové a jiné klíčky. Hned jsem přestala, žádné uzeniny, kupované saláty, vše mléčné jen pasterizované a sýry pro jistotu jen tavené nebo tvrdé.
Jestli chcete, můžu ten dokument pohledat a opsat do diskuse nebo přes mail zaslat.
Pro jisotu jsem si každý měsíc zaplatila testy (asi 10 Euro)v laboratoři (někde to dělají bez lék. předpisu). Na konci 7. měsíce mě dost vyděsily zvýšené hodnoty. Byla to si jen čtvrtinová hodnota (kolem 300), o kontaktu s bakteriií svědčí údajně hodnoty kolem 1200 a více (musela bych mrknout do testů, má je schované). Moje gynekoložka se mi vysmála, že jsem paranoidní, tak jsem se ní víc nebavila a jela to ověřit na pohotovost do porodnice. Řekli mi, že to pravděpodobně může souviset s toxoplasmosou, kterou jsem pár let předtím bez příznaků prodělala (zjištěná byla až dodatečně z krevních testů). Pro jistotu mi předepsali antibiotika, která bakterii listeriosy zničí do 48 hodin.
Bála jsem se hrozně, podle těhu knížek totiž bakterie listeria monosytose proniká přes placentu právě kolem 7. měsíce a pokud není léčena, 2/3 plodů zahynou přímo v děloze nebo do 48 hodin po narození, zbývající 1/3 trpí vážnou hypotrofií (nedokážu přeložit, ve slovníku to není, zkusím slovník na netu). Ve většině případů listeriosa způsobí předčasný porod. Vše závisí na včasnosti diagnozy. Příznaky jsou: horečka 38-39°C s výrazným překrvením obličeje. Ve 1/4 případů ale může proběhnout téměř bez příznaků, jako dlouhotrvající rýma, která se bezdůvodně opakuje. Často ji doprovází zchvácenost, bolesti hlavy a krku.
Tyto informace jsem vypsala z "Le guide Marabout de la future maman, vyd. v roce 2004). Určitě se k tomu dají najít i najaké informace přímo na netu.
Nechci si tu hrát na chytrou, jen doufám, že tyto informace alespoň trošičku pomůžou.
Rozhodně bych tuto nemoc nepodcenovala, stejně jako toxoplasmosu, kterou jsem pravděpodobně chytla v jedné velmi sympatické čajovně od koťátek, která jsem hladila a zárověň baštila lotosové sušnky. Jen mi v tu chvíli netrklo, že by bylo vhodné jít si umýt ruce. Naštěstí jsem tou dobou nebyla těhotná :-)))))))))))

Hodně štěstím všem těhulkám a jejich mimískům
Iva.
 Lavanda 


Polévka 

(3.1.2007 13:20:30)
Při svém druhém těhotenství jsem asi ve třicátém týdnu snědla talíř zabíjačkové černé polévky, kterou mě pohostili rodiče. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo způsobit komplikace. Dostala jsem však silné bolesti břicha a průjem, který jinak vůbec nemívám. Za tři dny jsem šla na kontrolu ke gynekologovi a ten zjistil cervix skóre 6. Nástup do špitálu, sedm týdnů ležení, ve 37. týdnu se narodila dcerka s váhou 2.55. O polévce a průjmu jsem nikomu neřekla, vůbec mě to nenapadlo. Dcerka vypadala v pořádku, po půl roce jsme ale zjistili, že hodně šilhá. S tím se potýkáme doteď, je jí sedm. Má už za sebou jednu operaci a další nás asi brzy čeká. K tomu začala krátce před pátými narozeninami koktat. Je pořád docela drobná, nejmenší ve třídě. Učí se dobře, je jenom trochu neklidná a roztěkaná. V rodině absolutně nikdo nešilhá ani nekoktá. Jsem přesvědčená, že za to všechno může ta pitomá polívka. Holky, dejte si opravdu na jídlo pozor, po celé těhotenství. Listerióza asi nebyla, ale stačilo to na hodně neštěstí.
 Piotra, 2 holčičky 


Budilko, 

(5.1.2007 8:11:23)
náhodou jsem narazila na tvůj příspěvek. Manžel má to samé. Není dcerka náhodou ještě ke všemu levák a nemá taky šelest na srdíčku? Prý je to nějaký syndrom. Ale neboj, manžel má po operaci oči v pořádku, podle mě je má nádherné a zadrhává jenom málo. Vykonává zodpovědnou práci, tam musí mít trochu vyřídilku. Věřím, že i tvoje dcerka bude v pořádku.
 Maja 
  • 

Re Re: Budilko, 

(5.1.2007 11:21:19)
V sedmem mesici jsem taky po jidle probehala celou noc a behem dvou dnu mela zvysenou teplotu, i kdyz predtim mne nebylo ani jedinkrat od pocatku tehotenstvi spatne. Porodila jsem v 37. tydnu chlapecka, ktery ma podobne problemy, jak jste jiz popsaly. Silhani, precitlivelost, litostivost, levorukost a pomalejsi vyvoj reci. Takze si stejne jako Budilka myslim, ze na "tom" fakt neco je. A fakt se riziko pozreni "uskodivsiho" jidla neda ani pri nejvetsi obezretnosti zcela "vychytat".
 Lavanda 


Re: Re Re: Budilko, 

(5.1.2007 12:29:04)
Ach holky. Je mi z toho smutno. Asi to tak bude - přesně to sedí i na dcerku. Narodila se v 37. týdnu, je levačka, přecitlivělá, šilhá, má pomalejší vývoj řeči, učí se teprve teď v sedmi letech r a ř, no a koktá. Dalo by se nějak zjistit, co tedy bylo příčinou, aby se toho mohli aspoň vyvarovat ostatní?
 Lavanda 


Re: Re Re: Budilko, 

(5.1.2007 14:50:28)
Majo, a můžu se zeptat, jakou měl tvůj syn porodní váhu? Mě se totiž zdá těch dcerčiných 2,55 na 37.týden poměrně málo a i teď, v sedmi letech, je dost drobná. Jestli by to s tím taky nemohlo souviset.
 mája 2 
  • 

***Vše o LISTERII*** 

(5.1.2007 18:12:15)
Původce listeriózy byl izolován Murrayem v roce 1926. Onemocnění bylo popsáno v roce 1932 (Nyfeldt). Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění především domácích zmřat (hovězí dobytek, ovce, kozy, vepři, králíci, slepice, koně), může se vyskytnout i u divokých zviřat a ptáků. Listeria je značně odolná vůči zevnímu prostředí, velmi dobře přežívá v půdě, vodě, rostlinné siláži, bahně i odpadních vodách.

Zdrojem onemocnění může být i člověk, především těhotná žena a zdravotnický personál na novorozeneckých odděleních a porodnicích. Bylo zjištěno, že u těchto osob existuje zhruba 5 až 10 % nosičů listerií.

Klinický průběh listeriózy je většinou bezpříznakový, latentní. K manifestaci příznaků dojde u vnímavých osob jako jsou novorozenci, těhotné, osoby vysokého věku a osoby léčené léky potlačujícími odolnost. K nejvnímavějším patří lidský plod, který je ohrožen od 4. měsíce těhotenství.

Listerióza u těhotných je velmi závažné onemocnění. Může probíhat jako hnisavý zánět močového měchýře, anebo bezpříznakově. Z matky se nákaza může přenést na plod. Může dojít k potratu nebo porodu mrtvého plodu, anebo k předčasnému porodu dítěte, které ihned umírá na sepsi. Někdy se může dítě nakazit až při porodu, při průchodu porodním kanálem (pochvou), která obsahuje listerie, pokud je matka infikována. Potom u novorozence dochází ke hnisavému zánětu mozkových plen, k zánětu plic a rovněž k sepsi. U dospělých osob má nemoc pestrou paletu příznaků: hnisavá angína, hnisavý zánět spojivek, mízních uzlin, plic, mozkových plen a mozku. Většinou však nemoc proběhne bezpříznakově.

Přenos listeriózy je rovněž velmi pestrý. Především existuje transplaeentární, z nemocné matky na plod, dále přenos při porodu (prostřednictvím infikovaných porodních cest), dále může být přenos alimentární, požitím zvířecích produktů kontaminovaných listeriemi (jedná se většinou o mléčné výrobky jako sýry, připravované technologií, která dovolí listeriím přežít, event. se pomnožit.

Několik epidemií i se smrtelným zakončením bylo popsáno ve Francii, Německu i Švýcarsku. U nás k takovému výskytu nedošlo (AŽ NYNÍ), i když listerie jsou v našich mléčných a masových produktech rovněž izolovány). K přenosu může dojít inhalací kontaminovaného prachu a aerosolu. Mezilidský přenos (zdravotnický personál, novorozenec, rodička) je uskutečněn fekálně orální cestou.

Listeria je vylučována stolicí, močí a vaginálním sekretem. Období nosičství u nemocného člověka není přesně stanoveno. Ženy po porodu infikovaného dítěte vylučují listerie obvykle 7 - 10 dní.

V letech 1953 -1962 nebyla listerióza v hlášeních uváděna. Mezi případy evidovanými v letech 1963 -1989 bylo 23 případů onemocnění novorozenců, 14 jich zemřelo. Z 9 dětí, které přežívaly, byly některé těžce postiženy (slepota, hluchota, následky zánětů mozkových blan, krvácení do mozku). Nejvyšší počet onemocnění byl hlášen v roce 1987, 17 případů. 9 případů mělo sporadický charakter, dalších 8 se vyskytlo v rodinách, kdy těhotná žena onemocněla a následky se projevily u dítěte. Ze 4 nemocných novorozenců 2 zemřeli na vrozenou formu listeriózy. Kromě 4 novorozenců a jejich matek ve věku 20 - 29 let onemocnělo 1 dítě ve věku 10 let a 6 dospělých osob, z nichž 1 byl muž. U tohoto muže začalo onemocnění bolestí a prudkým zánětem pravé dlaně ruky. Na kliniku byl přijat jako dekompenzovaný diabetik s počínající flegmonou. Listeria monocytogenes byla zachycena v krvi, takže po adekvátním adekvátním léčení antibiotiky se muž uzdravil. V jeho anamnéze byla preparace mufloní trofeje.

V roce 1993 byl evidován jeden případ onemocnění u školáka narozeného 1980. V anamnéze byla uveden pobyt na prázdninách, kde byl v kontaktu s koněm, králíky a psy. Druhé onemocnění vzniklo u ženy, důchodkyně,s projevy postižení spojivek, uzlin a mozkových plen. Doma chovala králíky a slepice.

Očkování není.
 Maja 
  • 

Re: Re: Re Re: Budilko, 

(12.1.2007 14:05:32)
To je myslim na holciku v 37. tydnu primerena vaha, nevim. Nas kluk mel v 37. tydnu porodni vahu 2.720 kg a 48 cm pro info. Fyzicky tady souvislost asi nevidim. Je teda taky drobny do ted, ca. 90 cm ve vice nez 3 letech. Ale to muze byt u nas ob jednu generaci po rodicich meho manzela, ty jsou oba mali, drobni.
Tezko se da nami diskutovana pricina dohledat. Ja kdyz jsem takovouto svou obavu diskutovala se svou gynekolozkou i pediatrickou, tak moje obavy byly spis zpochybneny.
 Marťule+4 


Ahojky 

(12.1.2007 16:15:46)
Všechny vás tu zdravím.Dneska se mi vrátila kamarádka z porodnice,9.1.07 porodila holčičku.Teď jsem se dozvěděla,že se vrátila sama a maličká je v Brně.Má snad moc červených krvinek.Nechce se mi z ní tahat rozumy,určitě je z toho nešťastná a po porodu bolavá.Neporadíte mi některá,co tohle onemocnění pro tak maličkou holčičku znamená a jak dlouho bude muset být bez maminky?A jak jim pomoci?
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re Re: Budilko, 

(13.1.2007 8:04:18)
Majo, ještě jednu otázku. Dali ti injekci na urychlení zrání plic miminka, a to vícekrát?
 Lavanda 


Re: Budilko, 

(5.1.2007 12:26:12)
Jasně že je dcerka levačka, k tomu taky atopička. O šelestu nevíme, není to vyloučeno. To je velice zajímavé, myslíš, že něco by mohlo způsobit všechny tyhle věci dohromady?
 Lavanda 


Re: Budilko, 

(5.1.2007 12:34:19)
Tvůj příspěvek je velice povzbudivý, dcerka má oči přímo nádherné, skoro černé. Věřím, že po další operaci už nebude potřebovat tak silné brýle k udržení očiček v jedné ose. S mluvením se to snad taky spraví, kontaktovala jsem náhodou nejznámějšího amerického odborníka na poruchy plynulosti řeči profesora Shapira, ten tvrdí, že se toho dá zbavit v každém věku, on sám totiž asi do dvaceti let velmi silně koktal.
 Piotra, 2 holčičky 


Re: Re: Budilko, 

(5.1.2007 20:18:13)
Ne to bohužel neví ani on, co to způsobilo. Ale má to od narození. Takže buď se to stalo během prenatálního vývoje nebo při porodu. S tím koktáním taky věřím, že se to dá natrénovat, aby byla řeč v pořádku. Manžel se zadrhává (není to přímo koktání) jenom když je rozčílený nebo rozrušený. Sama jsem v televizi viděla přeučeného člověka z koktání, mluvil úplně normálně. A brýle vůbec nenosí, ale je tedy na jedno oko tupozraký, což není nějak závažná vada. Ale doopravdy je to hezkej a šikovnej chlap a to jsem na vzhled u chlapů docela náročná!
 Olina a dvojčata 2 roky 
  • 

Re: Re: Budilko, 

(8.1.2007 17:38:30)
Ahojky.
Tak jak tady čtu, tak by těhotné nesměli jíst vůbec nic. (Prosím neuražte se)
Já porodila v ukončeném 35 týdnu. Kluk porodní váha 2260 a holčička 1860, už v roce jsme plně dohnali své vrstevníky, co se týče výšky a váhy i vývoje odpovídáme.
Upřímně řečeno byla jsem docela ráda, že doktoři byli schopni porod zbrzdit z 27 týdne na 35 týden. A nejedla jsem nic špatnýho. Jen byli těžký a talčili na hrdlo.
Nevím proč vám porodní váha kolem 2,5 kg přijde málo. Znám ze svého okolí plno dětí, které tuto váhu měli při porodu v termínu a nikdo z toho nic nedělal. Prostě úplně normální. O porodu v 37. týdnu bych už pomalu nemluvila jako o předčasném. Viděla jsem kolik je práce a hlavně jak velká piplačka je s miminkama s porodní váhou kolem 800 g. Kde nevíte, zda bude dítě vůbec vidět či nebude jinak postiženo. Takže pokud se dá šilhavost odstranit operativně, koktavost trénikem tak bych byla spokojá matka.
A ještě k tomu jídlu, když jsem ležela v nemocnici na rizku, tak tradiční věčeře byla játrová paštika, k obědu velice často mrkvový salát (pokud si dobře vzpomínám tak syrovou mrkev velmi omezeně) a o pomázánkách podivného vzhledu a chuti ani nemluvě. Takže těhulka určená k smrti hladem.
Jinak přeji všem zdravé děti a bezproblémová těhotenství.
 Lavanda 


Re: Re: Re: Budilko, 

(8.1.2007 18:46:54)
Ano, i tak se to dá brát. Vím, že jsou i horší věci, než šilhání a koktání. A taky vím, že většina miminek narozených v 37. týdnu žádné problémy nemá. Chci jenom říct, že se opravdu vyplatí dát si v těhotenství pozor na jídlo, a to nejenom kvůli listerióze. Jídlo ve špitále na rizikovém je vůbec kapitola sama pro sebe, to by bylo na jinou debatu.
 Maja 
  • 

Budilce 

(15.1.2007 14:21:14)
Injekce v mem pripade podavany nebyly vubec.

Hodne prispevku nami popsany problem relativizuje ...
I moje gynekolozka muj problem zastresila jako dietni chybu a po 30. tydnu ji nepoklada za vinu nesouci nasledky jako silhani nebo poruchy vyvoje reci drive narozeneho ditete.

Nevim, asi mi moje presvedceni stejne nikdo nevyvrati. Asi nezapomenu na tu zapecenou brokolici s bramborem a vejcem a tu probdelou noc, ktera byla asi predzvesti dalsich problemu nesoucich se do dneska.
 Lavanda 


Re: Budilce 

(16.1.2007 10:02:16)
Majo, taky to tak cítím. Možná za pár let doktoři přijdou na to, že nějaká bakterie působí tyto problémy. Do té doby budeme bohužel za blbce.
 Lavanda 


Re: Budilce 

(16.1.2007 10:03:37)
Majo, taky to tak cítím. Možná za pár let doktoři přijdou na to, že nějaká bakterie působí tyto problémy. Do té doby budeme bohužel za blbce.
 Aja 
  • 

Re: listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(3.1.2007 14:19:27)
Ahoj Ivo, bylo by fajn, pokud bys to mohla okopirovat tady, nebo poslat mi na mail, klidne francouzsky.Dik
P.S-Nevim ale, jestli se to da uplne ohlidat. MYslim, ze na salatu, obzvlast ze zahrady proste trocha, byt mikroskopicka , hliny zustane...
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(3.1.2007 15:09:24)
ahojki,

už jsem ten papír našla. Teď pádím se šmudlou ven, ale večer, jak ho uložím, dokument oskenuju a zkusím to sem vložit. Je to ve frnacouzštině, ale, co zvládnu, zkusím přeložit :-))))
Iva
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Re: Re: listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(3.1.2007 18:08:45)
Ivy, kdybys to měla v angličtině, tak se taky hlásím :) kdyby se ti to chtělo přeložit, tak je tu můj email, ale pokud ne, nic se neděje
 Miš 
  • 

Re: hypotrofie 

(4.1.2007 11:19:30)
hypotrofie=snížené svalové napětí.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: hypotrofie 

(4.1.2007 13:22:14)
ahoj,

díky znamenám si :-)

Iva
 Lavanda 


Re: Re: hypotrofie 

(4.1.2007 16:50:15)
Holky, myslím, že hypotrofie je malá velikost plodu. Prostě miminko menší, než by vzhledem k týdnu těhotenství, ve kterém se narodilo, mělo být.
Snížené svalové napětí je hypotonie.
 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Re: Re: Re: hypotrofie 

(6.1.2007 14:48:01)
Jo, jo, hypotrofie souvisi s macatosti :-)). Hypo je predona, ktera ukazuje na to, ze je neceho malo, hyper zase znaci, ze je neceho moc. Napr. hyperaktivni dite je takovy ten nezvladatelny certik, zatimco hypoaktivni prcek je mimco, ktere nedela nic. Trofie znamena vyzivu - hypotrofie je podvyziva, hypertrofie neco jako obezita, eutrofie je prekrmeni atd. Hypotroficke miminko je tedy miminko s velmi nizkou proodni vahou. S hypotrofii jsem si uzila sve - mam doma nedonosenatko :-)), takze tohle slovicko mam fakt zmaknute. Malo pohyblive miminko je opravdu hypotonicke (to jsme take meli v diagnoze, i kdyz si myslim, ze to byla diagnoza chybna). Tonus celkove znamena neco jako napeti - urcite jste slyseli souslovi "svalovy tonus".
Tak a dost poucovani. Jinak clanek o listerioze je fakt sila. Kdyz si to tak vezmete, jsme vubec dost malo infomorvane o tom, co by nas v tehotenstvi mohlo ohrozit - mame doma kraliky, psi, kocky, kozy a slepice, ale ani u prvniho ani u druheho tehotenstvi se mne lekarka na pritomnost zvere v mem okoli neptala, natoz aby mne poucila o tom, ze napr. s kockami ci kraliky bych se prave diky toxoplazmoze fakt na zacatku tehotenstvi rozhodne mazlit nemela. Nu, nekdy si pripadam jak ve stredoveku.
 mája 
  • 

Listérie a lékaři a mlžící hygienici 

(6.1.2007 15:33:40)
je pravda,že lékaří o listerii těhotné nepoučují. Nedávno(před epidemií listérie)jsem slyšela nějakého hygienika vykládat,že všechny naše sýry a jiné mléčné výroby, na rozdíl od třeba francouzkých jsou pasterizované a bezpečné, co se listerie týká. Pasterizace mléka je prostě v ČR povinná. Varoval jen před těmi sýry z ciziny.

Pokud jsou nějaké sýry nebezpečné pro těhotné, mělo by to být na výrobku jasně napsáno, protože to není obecně známé tak jako v případě alkoholu.

A ještě pozn. toxo se nechytne od králíka, jen ze špatně uvařeného králič.masa.

Listeriózu můžeme chytnout i od člověka, stejně jako těch zvířat(fekálně-orální cestou).
 Hanka 
  • 

Re: Listérie a lékaři a mlžící hygienici 

(9.1.2007 16:36:14)
A proč tedy ji nemohu chytit od králíka fekálně-orální cestou ? A jen z králičího masa ?
Díky za info, máme králíčka.
 dr.Michal Koucký  
  • 

Listerie a těhotenství 

(10.1.2007 13:48:37)
NO,musím říci,že je to poněkud nešťastné,mediální hysterie dělá neuvěřitelné divy...ani nevím,jestli si to ta bakterie zaslouží. Listerie jako komplikace těhotenství se tu vyskytují řadu let za celou svou praxi - jen tedy 10 let - jsem pár listerios u těhotných zažil a nikdy problém meidalizován nebyl - stačila krátká okurková sezona před Vánoci, lákavé sousto pro novináře , pár zdravotníků zřejmě porušilo lékařské tajemství a vypustí do světa senzační zprávy o "ďábelských" bakteriích způsobující potraty a předčasné porody...Jen asi málokdo ví,že tyto bakterie se vyskytují v potravinách celkem běžně v minimálním přípustném množství a vše je otázkou správného skladování potravin či technologie výroby - druhotných ( z již připravených byť zatím ne nebezepečných ) potravin - např. sýrové saláty atd.Pokud nejsou splněna kritéria - především skladování - hlavně u maloodběratelů ,pak se není příliš čemu divit.To samozřejmě nemění nic na tom,že někde ve výroby výše uvedené chyby nastaly a výsledkem bylo mírné zvýšení výskytu listeriosy na Moravě...
Inkubační doba je navíc hodně dlouhá, řádově až týdny.
Bakterie tu prostě byly,jsou a budou,musíme se s tím smířit,pro normálního člověka platí,že pokud dodrží opatření pro konzumaci - správně jídlo skladovat,neměl by být ohrožen. Osobně zrající sýry po léta našim těhotným nezakazuji a nepamatuji, že by byl nějaký problém....Je mi jasné,že to vyvolá polemiku,ale jen chci poukázat,že nadbytečnost mediálních informací může vést k zbytečné panice a hysterii...
 Hanka 
  • 

Re: Listerie a těhotenství 

(10.1.2007 15:11:48)
K tomu bych jenom dodala (a snad mohu i ještě dohledat) článek v novinách, kde hlavní hygienik se vyjádřil v tom smyslu, že potraty jsou velice smutná záležitost, ale že k tomu musí dodat, že jíst rizikové potraviny jako jsou měkké sýry je u těhotných žen nezodpovědnost.

A jinde na internetu jsem se sektala s tím, že lékař odpovídal mamince, že zrající sýry v těhotenství může. Stejně jako byste jí odpověděl zřejmě vy.

Nejsem odborník, hygienik, abych se mohla fundovaně vyjádřit k tomu, kdo má pravdu. A ani nechci. Chci jen poukázat na to, že informace jsou často velice rozporné a i na základě toho vzniká panika. Já např. se snažila dohledat všechny info právě po vyjádření hl. hygienika. Ale zase snadno mohu být označena za tu co panikaří. Už živě vidím, jak se na mě bude tvářit má obvodačka a gynekolog, když je požádám o testy na listeriozu nebo toxoplazmozu.
 Veronika, Kuba 4,5 měsíce 
  • 

Re: Listerie a těhotenství-Média, díky!!! 

(12.1.2007 12:42:58)
Vážený pane doktore,já jsem jako maminka 4,5 letého chlapečka vděčná médiím i za ostatní maminky, že se konečně i u nás hovoří o potravinách, kterým by se maminky raději měly v těhotenství vyhnout. Prevence je přece vždy to nejlepší, jak se vyhnout nepříjemnému.S tím jistě jako zodpovědný lékař budete souhlasit.Někteří gynekologové maminky upozorní, někteří však ne.Snad ze strachu, aby nešířili poplach?? - jak v článku naznačujete i vy.Koho tím však chrání?? Výrobce potravin, aby nepřišli po dobu 9 měsíců o potencionální spotřebitelky?? To je samozřejmě jen nadsázka. Přesto váš příspěvek mne vůbec neuklidnil.Spíše naopak poděsil, že média plní funkci jakou by měl plnit lékař: informovat těhotné ženy o správném "bezpečném" jídelníčku a tím zabránit tomu nejhoršímu, co se přihodilo autorce příspěvku.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: hypotrofie 

(7.1.2007 6:33:07)
Sidi, eutrofie není překrmení. Eutrofie je přiměřený stav výživy - ani málo ani moc.
 terka78 


Re: listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(5.1.2007 10:13:49)
To je bezvadný. Takže vzhledem k tomu, že jsem nastydlá, mám rýmu a trochu mě pobolívá v krku, budu se teď mimo všeho nervovat, jestli náhodou nemám listeriozu. Super. Opravdu velmi povzbudivé pro všechny těhulky.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: nerozčiluj se hned, prosím 

(5.1.2007 13:43:32)
ahoj,

tuhle informaci jsem si nevycucala z prstu, ale z výše uvedené knihy.
Nechci nikoho strašit, jen jsem vypsala všechny možnosti, v knize uvedené. Listeriosa, podobně jako toxoplasmosa (viz v mém případě) totiž může probhnout téměř nepozorovaně (mě lékařka léčila na virosu). Nejde o to stresovat se při každé rýmě či bolestech v krku, ale pokud máš obavy, že jsi snědla něco nevhodného a pak máš tyto příznaky, asi je lepší si zajít na testy. Osobně si myslím, že troška obav (byť planých) je lepší než být celou dobu v pohodě, dělat jako že nic a pak o mimi třeba přijít. Já se možná zbytečně cpala na konci 7. měsíce anitbiotiky (předepsanými na pohotovosti v porodnici), možná ale díky tomu teď mám živého a zdravého 17 měsíčního raráška.
Přeji tobě i všem ostatním těhulkám jen to nejlepší.
Iva
 MartinaM+Ondra05+Matěj07 


Re: Re: listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(6.1.2007 19:11:39)
Terko, promiň, ale to mi trochu připomíná výroky některých mých kamarádek, které si nechtějí dělat samovyšetření prsu s vysvětlením - co kdyby si prý opravdu našly nějakou bulku. Já se teda radši nechám podobnými informacemi postrašit - aspoň si budu dávat většího majzla.
 JANIE 
  • 

Re: listeriosa - z čeho všeho ji lze chytit 

(7.1.2007 21:51:49)
HEZKY VECER-MYSLIM SI-ZE SEZNAM BY SE VSEM HODIL..JEN NECHAPU PROC VENKU UZ TOHLE DAVNO VI A DELAJI PREVENCI A U NAS SE ZACNE NECO DELAT AZ ZACNOU LIDI UMIRAT???ZIJEME SICE V EVROPE ALE STALE V KOCOURKOVE........
 Petra + 2 děti  
  • 

Drž se 

(3.1.2007 15:06:14)
Martinko, drž se, bude líp!!!
Já taky přišla o mimi - v 11.týdnu, úplně se mi to při čtení Tvého článku vrátilo - pochodování plnou chodbou s krvavou vložkou, čekání na revizi, šííílený smutek... A teď mám už dva prďoly, na toho mrňouska si občas vzpomenu a říkám si, že to tak asi mělo být - je to šílená fráze, ale časem člověk zjistí, že na ní něco je.

U nás se teď o listerioze začalo mluvit, ale před tím bohužel ticho po pěšině, ani v časopisech a knihách po těhule nic. Přitom já když byla před 10 lety v Anglii jako Au-Pair, měli v rodině těhotnou švagrovou, a stejně jako u nás je samozřejmé, že těhule nepije, nekouří atd., tam dávali pozor, aby nepozřela plísňový sýr, paštiku,... právě kvůli listerióze. Pamatuju si to dodnes, divila jsem se, že u nás se to vůbec neví.

Moc moc moc držím palečky, a uvidíš, že za chvilku bude Tvoje holčička chovat mrňouska v náručí - ueče to jako voda!!!
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(3.1.2007 15:17:41)
ahoj,

taky jsem v ČR vydaných knížkách pro těhu na info o listeriose nenatrefila, ve francouzských publikacích je toho poměrně dost. Ale, pokud si dobře vzpomínám, mají lékaři u nás (i gynekologové) sklony docela podceňovat i toxoplasmosu. Tady ve Francii se dělají testy na toxo hned zpočátku těhu a pokud vyjdou negativně, tak pak každý měsíc až do porodu.
Testy na listeriosu mi ale moje gynekoložka odmítla udělat, dokonce se tvářila uraženě, když jsem s ní chtěla konzultovat výsledky. Prý nic konzultovat nebude, když nic nepředepsala. Tak jsem šla jinam. Možná jsem dělala planý poplach, možná díky tomu mi tu teď běhá téměř 17ti měsíční rarášek :-)))))
100x raději budu někde za histerku než abych riskovala zdraví a život mimíska a pak se po zbytek života trápila :-))))))))))))))))
Autorce článku přeji hodně síly a brzy zdravé děťátko.

Iva
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(3.1.2007 18:11:15)
Ivy, na toxoplasmozu se tu dělají testy jako první, tedy aspoň si teď myslím, jen mě mrzí, že si nemůžu udělat ten test v laborce u nás :(
 Eva K, Lucie 7m 
  • 

Re: Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(3.1.2007 18:27:45)
Ahoj, mě lékař při první prohlídce doporučil vyhýbat se sýrům typu niva a hermelím. Eva
 Osminka 


Re: Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(3.1.2007 18:50:10)
Já teda nevím, ale mě dělali testy na toxoplasmosu i listeriosu automaticky jako skrínink na začátku těhotenství a ještě je opakovali ve 12. týdnu - normální fakultní nemocnice v ČR, žádný nadstandard. Ještě jsem chtěla upozornit, že já jsem chytla toxoplasmosu z králičího masa - podle zdrojů dost časté, pokud králíci dostanou trávu pokakanou od nakažených koček. Kupované zeleniny bych se moc nebála, ale domácí ze zahrádky, kde se pohybují kočky jsem celé těhotenství nejedla.
 Lendul* 


Re: Re: Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(4.1.2007 10:25:21)
Tak já jsem si musela test na toxo vyžádat, dělali mi ho spolu s krevními testy v 16.tt. A to jen proto, že máme doma kocoura, jinak mi bylo řečeno, že tento test už se nedělá... :-O
 Matyldaa 


Re: Re: Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(5.1.2007 11:58:33)
Bylo to králičí maso málo uvařené? Zrovna v neděli jsme měli králíka a nebyl domácí, tak mám ted´ trochu pochybnosti.
 Osminka 


Re: Re: Re: Re: listeriosa a toxoplasmosa 

(5.1.2007 23:03:41)
Uvařené bylo samozřejmě dobře. Ale jak moc se u toho dbalo na hygienu (třeba používání nožů a prkének...) ti nepovím, vařila tchyně.
 Johanka + Helenka 2 mesice 
  • 

tepelne upravene syry 

(3.1.2007 18:51:52)
Ahoj,

mozna mam uplne debilni otazku, ale jak je to s tepelne (> 100 stupnu) upravenymi plisnovymi syry, proste kdyz je dam do omacky nebo s nima neco zapecu? Syrovy je temer nejim, ale vareni bez nivy si nedokazu predstavit :), tak at vim, na co si v dalsim tehu dat pozor...
 Osminka 


Re: tepelne upravene syry 

(3.1.2007 18:59:32)
Tepelně upravené sýry nevadí, ale při vaření se s nimi má zacházet jako se syrovým masem - mýt nože, ruce, prkýnko...
 sarmi 


Re: Re: tepelne upravene syry 

(4.1.2007 8:34:46)
vcera byla v poradu sama doma taky diskuze o listerioze - bohuzel jsem to zjistila az ke konci poradu :-( ale hl. hygienik m. vit rikal, ze listerie dobre prezivaji v chladu (v lednicce se jim tedy spise dari, ani zmrazeni neni 100%ni) a k jejimu zniceni staci tepelne zpracovat pri cca 5-10min pri 70st.C.
hlavni je hygiena - umyvat ruce, dobre umyt i zeleninu, pri opracovavani masa umyt noze i prkenko, nez na nem znovu budeme pracovat...
takze myslim, ze pokud davas plisnovy syr do omacky, kterou provaris (viz. vyse), melo by to byt ok. nicmene v tehotenstvi bych se plisnakum, salatum s majonezou, grilovanym kuratum, staekum atd. fakt radej vyhla uplne.
 Eva K, Lucie 7m 
  • 

Re: Re: Re: tepelne upravene syry 

(4.1.2007 13:12:50)
Ahoj, ještě jsem četla, že tyto sýry podporují kvasinkové záněty.
Eva
 zubejda 
  • 

POZOR !toxiny... 

(8.1.2007 13:38:11)
Pozor! Při tepelné úpravě se z plísní uvolňují toxiny, takže to v těhotenství taky není zrovna košer, minimálně si zaděláš na nevolnosti!!!
Prostě je lepší se omezit, co by přece máma kvůli miminku nevydržela! A navíc tyto sýry podporují kavsinkové infekce v pochvě i všude možně!!!
 Lenka Nova 


Re: POZOR !toxiny... 

(10.1.2007 12:17:24)
Jaké toxiny??? Ušlechtilé plísně nejsou toxinogenní!!! A určitě se neuvolňují tepelným zpracováním, tak maximálně smažením či grilováním (i masa) můžou vzniknout pyrolyzáty bílkovin, ty jsou karcinogenní, ale určitě ne toxiny, toxiny by mohly vzniknout u prošlých sýrů, ale to už není ušlechtilá plíseň.
 Hanka 
  • 

Re: Re: POZOR !toxiny... 

(16.1.2007 17:16:37)
Ahoj Petronellko,

vypadá to, že víš o čem mluvíš (zřejmě z oboru), což já tedy nejsem. Doporučila bys tedy v těhotenství jíst plísňové sýry nebo raději (prostě preventivně) ne ? Já jsem laik, ale až do teď rozhodnutá se jim vyhýbat. Uvažuji tak, že veškeré následky plís. sýrů nemusí být známy, nemusí být ani prokazatelné a prokazovat je bude těžko někde vůle. Jejich producenti to dělat jistě nebudou, ale v případě podezření a zákazu je třeba dokázat, prokázat, což nebývá snadné. Tož tak.
Díky
 Dana,dcera 
  • 

Co jíst?! 

(3.1.2007 21:54:56)
Je to moc smutný příběh.Vůbec bych neřekla,že něco takového se objeví tady na rodince.Listerii sleduji v TV od začátku a zaráží mne jak se to objevuje postupně v potravinách.Jsme sýrová rodina a salámy moc nemusíme.Ale teď se bojím koupit cokoli abych po snědění neviděla v TV,že to tato potravina obsahuje.Hlavně se bojím o mou 18cti měs. dceru.Opravdu nevim co v takové situaci jíst!
 Bubu77 


Re: Co jíst?! 

(4.1.2007 9:08:09)
Taky se listeriózy bojím :-( a je mi líto, co prožila autorka...
Na netu jsem našla povídání o listerióze a snad by to mohlo být návodem, čemu se vyhnout... http://www.stripky.cz/nemoci/detska_onem/listerioza.html
Normálně ze sýrů s plísní jíme jen hermelín ale minulý a přeminulý měsíc jsme zrovna hodovali na francouzských plísňových sýrech + na Silvestra jsme měli hermelínový salát... :-( Baladur to určtě nebyl ale i tak jsem značně nervózní.
Taky mám za sebou zamlklé těhotenství +teď se snažíme o mimi a tak nevím co dělat... Dá se někde vyprosit preventivní krevní test na vyloučení liesteriozy?
 Blanka, 14.t.t. 
  • 

Milá Martinko... 

(3.1.2007 22:25:38)
Milá Martinko, je mi to tak líto...a vůbec nechápu naprosto nelidský a odcizený přístup těch lékařů v nemocnici... Držím Ti palečky, aby to co nejdřív přebolelo a aby ses zase mohla těšit ze všeho, co máš ráda a hlavně ze své dcerušky. Opatruj se a věř, že uteče pár měsíců a další miminko bude na cestě a Ty budeš šťastná čekanka :-)) Opatruj se,ahoj.B
 Evas2 


K listerióze 

(4.1.2007 12:18:37)
Ahoj, cítím s autorkou. Nevím jak bych se s takovou situací sama vypořádala, ale věřím , že i zlé věci mají svůj smysl. Připadá mi důležité, že to miminko bylo milované, snad je mu tam někde teď líp.
Jinak souhlasím, že těhotným by se mělo dostávat více informací o těchto věcech. Ne každý má internet a ne v každé publikaci pro čerstvé rodiče o tom něco najdeme. Spoléhat bohužel nemůžeme ani na gynekology, alespoň já mám takovou zkušenost, na co se nezeptám, to se většinou nedozvím.
Prvních sedm měsíců svého prvního těhotenství jsem prožila v Austrálii. Tamní zdravotnictví (alespoň to veřejné) mě moc nenadchlo, ale hned po první návštěvě u gyn. jsem dostala papír s informacemi kromě jiných i o listerioze.. co může způsobit a jak se jí vyhnout.
 Kristain 


Re: K listerióze 

(4.1.2007 14:08:54)
Ahoj, Martino je mi to moc líto:///neumím si představit, co prožíváš...snad se brzy zadaří a bude dlaší mimčo:)

a k tématu-moje kámoška má kamarádku, která před vánoci přišla ve 20.tt !!!!! o miminko-plod zemřel...Dnes mi kámoška řekla, že jí poté zjistili právě listeriozu....ach jo.
 margaritah 


Listerie a nedostatek informaci 

(8.1.2007 12:01:49)
Nastavajici mamky, pozor! Do porodu mi prave zbyva necelych 5 tydnu a najednou jsem dostala horecky,bolesti kloubu,zvraceni a prujem - vse natolik silne, ze mi to pripomnelo prubeh salmonelozy.Chripka je oproti tomu prochazka ruzovou zahradou...Nicmene jsem se z toho nejak castecne vzpamatovala (prujem zustal) a myslela jsem si,ze to holt nak "doklepu".Tedy dokud jsem si neprecetla na internetu priznaky listeriozy a zejmena vsechna nebezpeci pro nenarozene mimi. Zacala jsem vzpominat,co jsem kde snedla a prisla na minimalne 3 mozne zdroje,jak by slo nakazit se listerii,prestoze Baladur ani salaty nejim. Bylo mi jedno,ze mne je stale dost spatne,ubyvam na vaze a snim max. 1 banan denne-hlavni pro me je,aby mimi bylo zdrave.Ac nejsem plasan a k doktorovi jdu opravdu, az kdyz umiram, uvedomila jsem si najednou novou zodpovednost za maleho clovicka a mazala dnes do porodnice na vysetreni.Sice se tam na me divali jak na hysterku,ktera se prilis kouka na zpravy v televizi,ale mne to bylo jedno-jsem rada,ze mi vzali nejake vzorky na kultivaci a za tyden se urcite dozvim,ze je to ciste (pevne doufam), navic pry kolem Vanoc radily tyhle virozy hodne,takze pry normalka.Uklidnila jsem se a myslim,ze i za image hysterky a za ty karave ci cynicke pohledy sestricek to dnesni vysetreni stalo.Ale informace o moznosti nakazy a nebezpeci listeriozy jsou stale nedostatkove zbozi mezi tehulkami-ja treba uz v lete vedela,ze nemam jist mekke syry,ale netusila jsem proc a jak moc je to nebezpecne.Kdybych to vedela, odolala bych i te nive nebo hermelinku, nemluve o krabi pomazance ze syrovych krabich tycek...
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Listerie a nedostatek informaci 

(8.1.2007 13:42:55)
ahoj,

moc držím palečky a dej vědět, jak jsi dopadla.
Pohlazení mimískovi :-)))

Iva
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

listeriosa - slíbený seznam potravin a pokynů 

(4.1.2007 14:27:10)
Listeriosa - potraviny


Jedná se o stručný výtah z franc. psaného dokumentu A4,který jsem obdržela v rámci předporodní přípravy ve FN v Grenoblu v červnu 2005.. Mám oskenovaný i franc. originál, v případě zájmu zašlu mailem.


1) Listeria monocytogenes (L.m.) je odolná vůči chladu, ale citlivá na teplo

- vyvarujte se: - sýrů z nepasterizovaného mléka, tak i prodávaných strouhaných sýrů
- uzených ryb, syrových škeblí, mušlí ústřic, krabího masa, tarama (omlouvám se,
nenašla jsem ve slovníku) apod.
- syrových klíčených zrn (soja apod.)
- uzenin a lahůdek (např. husích jater, produktů v aspiku, pomazánek z vepřového nebo
husího masa, pečiva s masovou nápní, paštik apod.)
- šunku kupujte raději balenou
- tatarských bifteků apod.


2) L.m. je všudypřítomná

- odstraňte “kůrku” ze sýrů
- velmi pečlivě omývejte zeleninu, kterou konzumujete syrovou (zejména tu, která byla v přímém
kontaktu se zeminou) a čerstvé bylinky
- důkladně uvařte potraviny živočišného původu (maso, ryby, uzeniny, slanina, steaky)

3) abyste se vyvarovali přenosu L.m. z jedné potraviny na druhou, dodržujte tyto zásady :

- skladujte syrové potraviny (maso, zeleninu apod.) odděleně od potravin již vařených a připravených
ke konzumaci
- po práci se syrovými potravinami pečlivě umyjte všechny nástroje, které s nimi přišly do styku
(používejte jiné nože, prkénka apod. na tyto potraviny a jiné na ostatní potraviny), pečlivě si
umyjte ruce (teplou vodou a mýdlem)
- zbytky jídel ohřívejte těsně před konzumací
- často umývejte ledničku a poté ji dezinfikujte přípravkem s obsahem chloru (Savo apod.)


Za případné překlepy a gramat. chyby se omlouvám, píšu trošku ve spěchu, dokud skřítek spinká.
Všem těhulkám (stávajícím i budoucím přeji hodně štěstí a klidu a zdravá a spokojená miminka.

Iva

P.s. ještě jsem našla vytištěný odkaz na stránky http://www.zdravcentra.cz/?act=m-1&infekce_id=40, určitě se ale dá na netu najít informací více.

P.s. asi se trošku rozhodil formát textu, omlouvám se :-)
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Originál 

(28.3.2007 15:09:31)
ahoj,

omylem jsme si smazal tvou adresu, můžeš mi ji prosím poslat znovu. Myslím, žes mi psala, že ten orogonál nejde otevřít. Iva
 Martina 
  • 

Re: listeriosa - slíbený seznam potravin a pokynů 

(5.1.2007 22:24:26)
Díky za takový seznam. Je dobře, že o tom alespoň někde mluví. Byla jsem těhotná loni a v žádné knize jsem takovéto konkrétní informace nenašla, pouze obecné, jakože se nemá jíst syrové maso, nebo sýry z nepasterizovaného mléka. Ale měla jsem za to, že všechny sýry z obchodu jsou z pasterizovaného mléka. Že třeba z nějakých farem můžou být kontaminované (např.někde ze salaše), ale že třeba to může být v romadůru nebo hermelínu, to mě teda hodně překvapilo. Salámová nejsem (ani to pro těhotnou moc není dobré), takže jsem jedla spíše sýry a mám ráda právě sýry čerstvé nebo nivu nebo hermelín. Paštiky taky nejsou zdravé, ach jo. Ještě že se mi narodilo zdravé miminko.
A ještě mě teda překvapuje, že nějaký doktor odmítl udělat krevní test na vyloučení listeriozy, když si ho byla ochotna pacientka zaplatit. To opravdu nechápu. Přece ho to nic nestojí, akorát vypsat žádanku. Testy na HIV (pokud si ho člověk vyžádá) jsou taky zpoplatněny, tak nevidím problém.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: listeriosa - testy 

(6.1.2007 7:53:51)
ahoj,

v případě mé gynekoložky to byla vyloženě osobní ješitnost, proč testy nevypsala. ONA si přece nemyslí, že je to nutné a hotovo. To bylo ve Francii, tak jsem šla přímo do laborky a zaplatila si tam přímo.V tomhle je to zde asi trošku jednodušší.
Ještě v ČR, když jsem si chtěla nechat udělat testy na toxo, na mě moje obvoďačka hleděla jako na hypochondričku, prý mi jen odebere krev a mám si zajet do okresní nemocnice do laborky (30km, v létě) se zkumavkou sama nechat testy udělat. Tam mi řekli, že ale neznají cenu, protože to dělají jen na lékařský předpis a pak to hradí pojišťovna. Tudíž mi testy neudělají, protože je nemůžu zaplatit.
S tímhle verdiktem jsem volala své lékařce a ta nakonec s testy sohlasila se slovy: "No, tak si teda přijďte, já vám to vypíšu." Výsledky byly za 3 týdny (tady ve Francii jsou do 2. dne na toxo, do týdne na listeriosu). Pak mi moje lékařka sdělila, že testy vyšly pozitivní, že jsem toxo prodělala, ale že se to neléčí, když to není v akutním stádiu. A to bylo vše, ona o tom prý víc neví. Veškeré další informace jsem si zjišťovala na internetu. Naštěstí jsem v té době nebyla těhotná. Ještě jsem se ptala své tehdejší gynekoložky, zda to nemůže mít vliv na budoucí těhotenství a byla jsem dost v šoku, když přiznala, že o tom vlastně taky skoro nic neví.

Iva
 kattie 


Re: Re: Re: listeriosa - testy 

(7.1.2007 12:05:49)
Ivo, toxoplasmosu prodělala velká část populace, liší se to podle oblastí, jsou to ale řádově desítky procent. Naprostou většinu lidí toxoplasmosa nijak neohrozí, většinou ani nezaregistrují, že ji prodělali.(Problém může být u lidí s nedostatečnou imunitou, kde se projeví hlavně zduřením mízních uzlin a teplotami) Po prodělání infekce lze v krvi doživotně zjistit protilátky. Pokud žena, která toxoplasmosu prodělala, otěhotní, nehrozí nenarozenému dítěti riziko. Pouze v případě, že nově onemocní žena, která tox. nikdy neprodělala, může dojít k postižení (čím dříve, tím závažnějšímu) nebo i k potratu. U nás se testovalo na začátku těhotenství, jestli žena má protilátky a tudíž jí z hlediska tox. nic nehrozí anebo se s ní nikdy nesetkala a v tom případě by se měla sledovat. Ale nevím, jestli se tyto testy ještě stále dělají paušálně všem, myslím, že ne.
 Eva Kolářová, těhule 21týden 
  • 

Re: Re: listeriosa - slíbený seznam potravin a pokynů 

(16.1.2007 14:23:40)
Ahoj, jmenuji se Eva, jsem v 5měsíci těhotenství a listerióza mě pěkně děsí..Mohla bych tě poprosit o přeposlání toho orig.seznamu potravin? Když se ptám Dr.,nebo když volám na hygienu, tak jsou to neustále ty obecné info - nejíst nepaster.mléčné výrobky, vše pořádně umývat, tepelně upravit, skladovat odděleně..Ach jo, fakt se bojím. Napíšu ti e.adresu, jsem tady prvně a nevím, jestli se to zobrazí. E.frijka@seznam.cz. Děkuju!!
 Eva Kolářová, těhule 21týden 
  • 

Re: Re: listeriosa - slíbený seznam potravin a pokynů 

(16.1.2007 14:23:41)
Ahoj, jmenuji se Eva, jsem v 5měsíci těhotenství a listerióza mě pěkně děsí..Mohla bych tě poprosit o přeposlání toho orig.seznamu potravin? Když se ptám Dr.,nebo když volám na hygienu, tak jsou to neustále ty obecné info - nejíst nepaster.mléčné výrobky, vše pořádně umývat, tepelně upravit, skladovat odděleně..Ach jo, fakt se bojím. Napíšu ti e.adresu, jsem tady prvně a nevím, jestli se to zobrazí. E.frijka@seznam.cz. Děkuju!!
 Ivana Londyn 
  • 

Informovany souhlas 

(5.1.2007 18:52:33)
To je smutna zprava. Hodne stesti k blizkemu otehotneni a zdravemu miminku. Jen pro informaci v Britanii je nastavajici maminka pri prvni navsteve seznamena a podpisem stvrzuje, ze byla informovana o riziku nakazou Listerii monocytogenes z nepasterizovaneho mleka (plisnovych syru, parmazanu atd). Mozna by se tato informace mela zduraznit i v CR, aby nedochazelo k temto smutnym udalostem.
 Lennyna 


Je mi to moc líto 

(6.1.2007 16:50:14)
Milá Martinko.
Je mi to moc líto a u Vašeho příběhu pláču.Moc ,moc Vám budu držet palečky,aby to již příště vyšlo.Lenka
 Veronika, Martínek - 18 měsíců 
  • 

Bude líp... 

(6.1.2007 23:24:07)
Vím, že nenapíšu nic nového, ale soucítím s Vámi, je mi to moc líto. Zrovna dnes jsme o tomto tématu mluvili s mojí těhotnou kamarádkou a jejím přítelem. Opravdu držím palce, ať se duše uzdraví a snad bude, ne, musí být!, brzy líp.
 inka+3kluci+muž 
  • 

Čas všechno zlé odvane 

(7.1.2007 19:35:54)
Vím,jak Vám je.Zažila jsem jedny hrůzné Velikonoce před 9 lety.Na velikonoční neděli jsem vstala a už jsem nikam nedošla a nic neudělala jen jsem dala ruce k rozkroku a chytla do rukou mrtvý plůdek.Manžel je hodný a vše zařídil.Vezl mě našim autem, já 4 vložky a stejně to nestačilo, protože byla neděla velikonoční, všichni tam byli pod parou a jedna blbá ženská jim byla na obtíž.Nerada na to vzpomínám.
Ale dnes je to jinak.Doma mám tři kluky 19,11 a malého 20-měsíčního rošťáka.Pokud se mezi lidmi nevytratí láska a komunikace, tak to všechno překonáme.
Nemoci bohužel neovlivníme, ani různá očkování vše nevyřeší.Je mi líto toho,co se děje.Ale s některými věcmi se musíme vypořádat, i když si je vůbec nepřipouštíme.
Přeji hodně síly pro překonání bolavých chvil.
Inka
 Sisi 
  • 

Musíte myslet na sebe 

(7.1.2007 21:20:21)
Dobrý den, Váš článek mě šokoval. Je mi moc líto, že jste o miminko přišli. Nejhorší na tom je, že při této těžké situaci je člověk většinou v nemocnici vystavem necitlivému jednání. V nemocnici neexistuje intimita a možnost zachovat si důstojnost nebo pro to aby jste si ji zachovali, musíte sebrat poslední síly a dělat jako by nic ikdyž by se člověk nejraději se svým bolem schoval nebo svěřil chápajícímu odborníkovi, který by mu pomohl vykročit dál a podpořil ho svou účastí. Viz Vaše cesta čekárnou, úplně to cítím. Vím, že zdravotnictví nemá dostatečné vybavení a doktoři musí mít určitý odstup aby se z těch smutných osudů nesložili, ale i tak i po mé zkušenosti by šlo všechno udělat vždy s trochou větší intimitou a citlivostí. Prožila jsem tři měsíce těhotenství na kapačkách a gynipralu na lůžku hlavou dolů a nebýt úžasné staniční sestry a lásky k mé nyní již skoro tříleté dcerce Ničce , která je úplně největší zlatíčko a všechno mi vrací, nedokázala bych snášet to neuvěřitelné nemocniční jednání (a i to "jídlo" :-))) Nika se mi narodila na štěstí až ve 37 týdnu, měla 2,5 kg, do 16 měsíců to sice vypadalo, že nebude chodit, ale všechno zvládla a je to od roka ukecanka ukecana, velká srandistka.

Musíte teď myslet jen na sebe. Vím, že je to těžké, ale musíte se od toho odpoutat. Manžel a dceruška Vám pomohou. Jste úžasná rodina, myslete na to a radujte se z toho.
Jenom z radosti člověk dokáže překonat to zlé.
Myslete na sebe ať jste silná připravit se na své budoucí miminko. Co se stalo stalo se myslete na krásnou budoucnost ve čtyřech.

Sisi
 Sisi 
  • 

Myslete na sebe 

(7.1.2007 21:25:52)
Dobrý den, Váš článek mě šokoval. Je mi moc líto, že jste o miminko přišli. Nejhorší na tom je, že při této těžké situaci je člověk většinou v nemocnici vystavem necitlivému jednání. V nemocnici neexistuje intimita a možnost zachovat si důstojnost nebo pro to aby jste si ji zachovali, musíte sebrat poslední síly a dělat jako by nic ikdyž by se člověk nejraději se svým bolem schoval nebo svěřil chápajícímu odborníkovi, který by mu pomohl vykročit dál a podpořil ho svou účastí. Viz Vaše cesta čekárnou, úplně to cítím. Vím, že zdravotnictví nemá dostatečné vybavení a doktoři musí mít určitý odstup aby se z těch smutných osudů nesložili, ale i tak i po mé zkušenosti by šlo všechno udělat vždy s trochou větší intimitou a citlivostí. Prožila jsem tři měsíce těhotenství na kapačkách a gynipralu na lůžku hlavou dolů a nebýt úžasné staniční sestry a lásky k mé nyní již skoro tříleté dcerce Ničce , která je úplně největší zlatíčko a všechno mi vrací, nedokázala bych snášet to neuvěřitelné nemocniční jednání (a i to "jídlo" :-))) Nika se mi narodila na štěstí až ve 37 týdnu, měla 2,5 kg, do 16 měsíců to sice vypadalo, že nebude chodit, ale všechno zvládla a je to od roka ukecanka ukecana, velká srandistka.

Musíte teď myslet jen na sebe. Vím, že je to těžké, ale musíte se od toho odpoutat. Manžel a dceruška Vám pomohou. Jste úžasná rodina, myslete na to a radujte se z toho.
Jenom z radosti člověk dokáže překonat to zlé.
Myslete na sebe ať jste silná připravit se na své budoucí miminko. Co se stalo stalo se myslete na krásnou budoucnost ve čtyřech.

Sisi
 Andrea, Ondrášek 20 měsíců 
  • 

Všechno časem přebolí ... 

(7.1.2007 22:47:01)
Milá Martino, mám podobnou zkušennost - zřejmě po proběhlé parazitální infekci mi zůstala imunologická porucha o které jsme nevěděli, a přišli jsme kvůli tomu o miminko dvakrát (konec 13.t.a v 7.t.). Poprvé to bylo pro nás oba hrozné, ale věř mi, všechno časem přebolí, i když se tahle rána osudu asi nikdy úplně nezahojí... Dneska už si říkáme, když máme dobrou náladu, že kdyby to tak tehdy nedopadlo, tak teď tady nemáme našeho nádherného úžasného Ondru. Je to těžké, ale příští miminko vám to všem určitě vynahradí. :o) Držíme všichni tři palce, ať už je vše zlé za vámi. Andrea a kluci
 Krucipísek 


... 

(7.1.2007 23:28:58)
Nemám moc čas číst všechny reakce. Martino, doufám, že to přebolí a pořídíte si další miminko, je to hrozný smutek, nedovedu si to představit.

Stihla jsem přečíst jen pár reakcí. Co se týče informovanosti o listerióze, tak jsem se jen chtěla pozastavit nad tím, že málo kdo o tom, že zrající sýry apod. by se v těhotenství neměly jíst. Ne ve všech knihách to je - neštudovala jsem jich v době těhotenství kila, jen 2, jednu českou, jednu anglickou. V té české tam nebylo nic. V anglické jsem se o tom dočetla. Když jsem se o tom, že tyhle sýry nejím zmínila, naprostá většina lidí včetně množství tč. v očekávání, vůbec nechápala proč.

Nemůžu si pomoct, ale když teď přicházejí na takové množství kontaminovaných potravin (nebo se to jen zdá, že se o tom teď hodně všude mluví??), tak nemohlo být vždycky všechno čisté. Ale dobře, že si víc lidí dá pozor.
 Kamila, Kačka 7/04, nyní 7tt 
  • 

Re: ... 

(8.1.2007 9:24:57)
Ahoj, také je mi velice líto pisatelky a jsem maximálně vystrašená. Při prvním těhotenství jsem jedla naprosto všechno, miluju hermelíny, vyloučila jsem ze své stravy jen tataráka. Nyní jsem v 7. týdnu, před vánocemi jsem snědla celý hermelín a o svátkách další. Až nyní se dozvídám, že se nemají jíst plísňové sýry. Hotové saláty nekupuji, ale doma jsme hodně zvyklí dělat pomazánky. Vadí i tam majonéza?
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: ... 

(8.1.2007 13:51:28)
ahoj,

majonézu radši vynech, tuším to v jednom příspěvku bylo. Já ji nejím už léta, dávám místo ní bílý jogurt nebo tvaroh. Základ na pomazánky dělám většinou z másla a taveného sýra.
Iva
 gatto 


Re: Re: Re: ... 

(23.1.2007 10:34:46)
lll
 Quicky 


Anděl se určitě vrátí 

(8.1.2007 14:21:44)
Milá Martino,

nechtěla bych být ve Vaší kůži...ale nebojte, anděl se k Vám určitě vrátí :-) Nevím, jakého jste založení a čemu věříte nebo nevěříte a nechci se Vás nijak dotknout - ale já věřím tomu, že dušičky potracených dětí, pokud rodiče samozřejmě mají další dítě, se znovu vrátí. Držím pěsti!
 jana , 2 kluci 
  • 

hermelín je vyráběn z pasterizovaného mléka 

(8.1.2007 15:37:53)
Dobrý den všem,
zaslala jsem dotaz do společnosti Pribina (vyrábí Král sýrů Hermelín), a toto je jejich vyjádření, které jsem dostala :

Vážená paní ,

děkujeme Vám za Váš e-mai a za zájem o naše výrobky. Na zákldadě vzniklé
situace zvýšeného výskytu listerie v České republice chápeme Vaše obavy.
Výrobky společnosti Pribina, spol. s r.o. se vyrábějí výhradně z
pasterizovaného mléka, což zajistí zničení listerií, které mohou být
eventuálně v mléce přítomny.

Zároveň má naše společnost se svým dozorovým veterinárním orgánem schválený
plán mikrobiální kontroly výrobků, abychom se ujistili, že naše výrobky
odpovídají příslušným českým normám. Rozbory se provádějí v akreditovaných
laboratořích a k výsledkům má přístup státní veterinární správa a my. Za
poslední roky jsme nezaznamenali žádný pozitivní nález listerie ve výrobcích
Pribina, spol. s r.o.

Pokud by se nějaké nežádoucí bakterie objevily v našich výrobcích, tyto
výrobky by neprošly finální kontrolou před uvolněním k prodeji.

V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

Markéta Pourová
Pribina, spol. s. r. o.
 Kamila, 8 tt 
  • 

Re: hermelín je vyráběn z pasterizovaného mléka 

(9.1.2007 14:59:09)
Moc děkuji, tento přísvěvek mě trochu uklidnil, i když spoléhat se na to asi nedá. Procházela jsem ledničku, pročítala texty na tavených sýrech, vakuově balených eidamech, jogurtech, tvarohu, pomaz. máslu apod., vše, co doma mám, ale nikde ani písmenko o pasterizaci. Jak poznám, které výrobky jsou z pasterizovaného mléka a kterých se radši vyvarovat?
 Lenka Nova 


Re: Re: hermelín je vyráběn z pasterizovaného mléka 

(10.1.2007 12:22:34)
U nás jsou všechny sýry z pasterizovaného mléka, i niva, jak tu někdo psal, že není, tak je z pasterizovaného mléka. Osobně si myslím, že u těch výrobků, ve kterých našli listerii došlo ke kontaminaci někde dále ve výrobě (nedodržení hygienických předpisů ap.), ale to je jen můj názor.
 Verča, Kuba 4měs. 
  • 

Čeká vás určitě brzy úžasné mimi 

(12.1.2007 12:24:06)
Věřím, že Vás určitě brzy čeká úžasné mimi.Myslím na Vás, stejně jako všechny pisatelky.Jistě jste si vytrpěla své, proto to teď bude už jen lepší!
Sama jsem v těhotenství přečetla, co se dalo(2knihy,spousty časopisů), chodila ke zkušené věhlasné gynekoložce, na kurzy.Nikde jsem se o listerióze nedočetla ani nedoslechla.Teprve manžel, když se vrátil ze služební cesty z Ameriky a já byla ve třetím měsíci těhotenství, mi řekl, že jeho známá paní doktorka(Slovenka žijící v USA) mi důrazně klade na srdce, abych nejedla plesnivé sýry.Nevěděla jsem proč, ale poslechla jsem.Až tenhle podzim, když jsme v TV zprávách slyšeli o listerióze nám to došlo.

Zastávám tedy názor, že až do letošního podzimu, byla informovanost budoucích maminek v ČESKÉ REPUBLICE o listerióze naprosto zanedbaná.Píšu to jen proto, abyste si nedávala žádnou vinu.Některé příspěvky maminek, co se o listerióze dověděli, tak trochu znějí.
Držím palce!Budulínek nebo Budulínčice k Vám brzy přijde!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.