27.11.2003 13:38:13 Šárka
Re: Motivace k učení
Jitko, Lidko,
tak ráda bych vám poradila, ale neumím. Třetí třída (nebo věk s ní související) je asi pro kluky nějak zlomový. I u nás (u syna) se vyvinula v průběhu třetí třídy obrovská nechuť ke škole, zapomínání se také objevilo, i pár poznámek se vyskytlo včetně "napomenutí třídního učitele" (což jsem omylem celá nešťastná a bezradná považovala za třídní důtku, ale nebyla, prý to byla obyčejná::)) poznámka, jak mi sdělila třídní). Taky měl celkem sympatickou třídní, ale bohužel i několik dalších méně sympatických účitelek, takže to jsem považovala za zdroj nechuti. Čtvrtá třída to nijak nevylepšila, poznámky sice nebyly (asi tři za rok), ale nechuť utěšeně rostla.
Zapomínání jsem přičítala tomu, že děti ve třetí třídě už jsou "mazáci" a přestávají brát školu vážně (hlavně kluci, kteří mají spoustu svých zájmů jiných). Zapomínání jsme řešili pomocí "kalendáře na odměny" - za dny bez zapomenutí byla odměna (nikoli nutně hmotná), za dny se zapomenutím "trest" - vše předem dohodnuté se synem, takže se jenom sčítalo (je to metoda, kterou jsem vyčetla v jedné moudré knize,ale už si pamatuju jen to, že odměna bylo delší čtení večer, ale co byl trest, nevím, rozhodně nic dramatického - možná tři minuty sedět o samotě v ložnici na židličce bez hraček, nicméně metoda fungovala a odstrnili jsme s její pomocí několik "zlozvyků" - samozřejmě odměny a tresty se měnily.
Odpovědět