3.8.2025 16:10:24 *Hany
Re: Lipedém
"A dá se to nějak léčit?"
V podstatě jen mírnit. A nesmí se ztloustnout. Řešením je velkoobjemová liposukce za cca 150 000 (ceny se dost liší případ od případu), dá se to i na splátky. Viděla jsem fotky po zákroku a ty otoky a modřiny jsou dost hnusné a trvají týdny. Ale pak nastane zlepšení.
No a pokud to někdo nechce takto radikálně, musí denně strávit mnoho času různými aktivitami, které pomůžou. Suché kartáčování, studené sprchy, lymfodrenáž, cvičení, nošení komprese, vychytání výživových doplňků a stravy (což je dost individuální, protože těch doplňků a způsobů stravy je mnoho a co funguje jednomu, to nefunguje druhému). Pak jsou různé další metody, které moc nefungují a dá se za ně utratit spousta peněz a času. Ale nic všeobecně použitelného není.
Taky jsou časté vedlejší neduhy jako různá autoimunitní onemocnění (štítná žláza apod.), MCAS, POTS, HEDS - to se musí vygooglit nebo jít přes AI, je toho hodně. Z těch vedlejších mám jen některé a konečně mi dává smysl moje celoživotní neschopnost v porovnání se zdravými lidmi. Ne že by to nějak pomohlo, ale aspoň už se neobviňuju, že jsem jen líná. Člověk nakonec prostě musí přijmout svoje tělo a bejt na něj hodnej a jemnej.
Odpovědět