Re: Vaření/pečení v kuchyňských vychytávkách vs klasické spotřebiče
"zatáhnutí povrchu masa, aby nevytekla šťáva" je pověra.
Maso se opéká předem kvůli tomu, aby mu zahnědl povrch - Maillardova reakce, při níž vznikají aromatické látky, které tomu jídlu pak zvýrazňují chuť. Na tajuplné "vytékání šťávy" to nemá vliv :)
K ostatnímu - pomalý hrnec nemám a nechci, nebylo by mi příjemné nechávat puštěný teplotvorný spotřebič v době, kdy tu nejsem nebo spím. A když tu jsem, tak nepotřebuju extra spotřebič, to si nastavím nízkou teplotu na troubě klidně ručně.
Robot s funkcí vaření (Kenwood) mám a miluju ho, především ale tedy na kynutá těsta. Vařím v něm, ale rozhodně míň, než peču. Kdyby šlo jen o vaření, tak bych ho asi mít nemusela. Péci bez něj už ani smykem :)
Z neelektrických nedám dopustit na papiňák. Mám takovou soupravu, kdy je jedna tlaková poklice k většímu i menšímu hrnci, což je super, vykostím maso, ve velkém dám dělat s tlakovou poklicí vývar z kostí, mezitím zpracuju to maso a pak přendám tlakovou poklici na ten menší s dušeným masem. To teda ušetří čas velice silně. Zvýšení teploty varu vody na 100 st. o 10 stupňů urychlí vaření 2 - 4x, můj papiňák dosahuje teploty 120 st., takže urychlí až pětkrát šestkrát.
Další spotřebiče nechci, zabraly by mi moc místa. Kdybych měla obří kuchyň, tak by tu možná něco dalšího přistálo :)
Odpovědět