| terapeutka | 
 |
(6.12.2011 21:31:34) Za dva dny mě čeká pečení dortu k 6.narozeninám pro dcerku, ještě nikdy jsem nepekla dort-peču sice různé koláče, buchty, cukroví... ale dort to bude fakt první. Zároveň ho chci i potáhnout falešným marcipánem- na ten jsem si našla už nějaké recepty na MMB. Jde mi o to, že si nejsem moc jistá těstem na samotný dort- obyčejné piškotové? nebo jako na bábovku? nebo jiné? krém bude nejspíš pudinkový (hustý pudink vyšlehaný s máslem)- je nutné ten korpus napřed třeba namazat marmeládou nebo se může dát rovnou krém? Případně uvítám i jiné krémové vychytávky  Ještě přemýšlím nad formou- mám tu klasickou dortovku 28cm, ale je to dost nízké- mám upéct třeba dva a dát je na sebe? nebo udělat patro menší? nepropadá se to potom? Pokud vás ještě cokoliv k tématu napadne, ráda se přiučím (nerada bych jela v noci shánět balený dort někam do Tesca...)
|
| helis78 | 
 |
(6.12.2011 21:41:35) Těsto piškotové nebo třené, nějaké recepty najdeš, můžeš použít formu co máš a zvlášť upéct třeba ještě světlý nebo tmavý piškot a proložit jím dort - získáš dvoubarevný dort a vyšší.
|
| gf fgfhf |
 |
(6.12.2011 21:51:20) souhlas peču taky klasiku piškotový a dělám dva jendo světlé a jedno tmavé těsto, krém dělám taky ten pudinkový s máslem a těsto ještě pokapu rumem dám odležet do lednice na den a pak nejdřív dávám ještě marmeládu pro takovou lepší chuť i se natáhne do toho těsta, že pak není takové suché a pak ten krém, s marcipánem vůbec zkušenosti nemám.
|
|
| Jája | •
 |
(7.12.2011 8:12:27) Těsto piškotové, proboha jen ne třené!!! To jsem udělala jednou a NIKDY VÍCE!! Třené těsto je tučné, a když to promažeš krémem, je dort naprosto nepoživatelný. Pokud nemáš moc zkušeností, ale péct už umíš, upeč piškot (200 g cukru ušlehat se 4 žloutky, 5 lžic horké vody, pak na střídačku přišlehat 200 g polohrubé mouky s práškem do pečiva a bílky). Korpus necháš vychladnout, mezitím si připravíš krém a promažeš. Nepotahovala bych marcipánem, to už je vyšší dívčí, ale třeba bych povrch pokladla ovocem a přelila želatinou. To je kolikrát ne moc složité, ale moc hezky to vypadá. Nebo bych povrch ozdobila krémem. První dort v životě bych teda marcipánem nepotahovala, to chce fakt dost cviku.
|
|
|
| Kudla2 | 
 |
(6.12.2011 21:50:23) pozor u toho falešnýho marcipánu, aby Ti nepřišel do styku s marmeládou, rozpustil by se.
|
| terapeutka | 
 |
(6.12.2011 22:07:54)
to by mě teda nenapadlo... dík za tip.
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(7.12.2011 8:50:31) jo a bacha i na lednici, jestli máš tu samoodmražovací jako já, tak to může zlobit, pokud se zrovna lednice nachází ve fázi, kdy to namražené odmražuje. já to dělám tak, že když tam dort dám, tak prostě zvednu tu teplotu - teda snížím teplotu na max, aby prostě nezačala lednice odmražovat.
ono totiž ta mléčná potahovka nemá ráda vlhko, takže pod ni nemůžeš dát ani krém ze šlehačky, tvarohu, zákysu.. fakt buď pudinkovo máslový nebo ten máslovo kašový
|
|
|
| Mapi | 
 |
(7.12.2011 8:46:37) S marmeládou se nerozteče, ale se šlehačkou ano. Normálně dávám pod marcipán marmeládu.
|
|
|
| Svitka + 06/2011 + 10/2016 | 
 |
(6.12.2011 21:59:19) Terap, piškot ne, ten je suchý Pošlu Ti luxusní recept na "buchtu", ale mamka ho teď dělala ségře jako dort a bylo to super. Krém, který se dává navrh, budeš promazávat vrstvy. Písni mi mail, pošlu Ti recept, mám ho naskenovaný. Je to fakt mňamka.
|
| terapeutka | 
 |
(6.12.2011 22:05:52) Svitko dík - evelinka.v@seznam.cz
Já jsem si právě taky nebyla jistá tím piškotem (je takový nadýchaný, aby se to celé nepropadlo), pak mě napadlo ještě třené těsto jako na bábovku, ale to se zase dlouho peče .
|
| Kudla2 | 
 |
(6.12.2011 22:14:31) nebála bych se třenýho ani piškotu, akorát nezapomeň piškot dost dlouho šlehat (cukr s vejci aspoň 20 minut)
|
|
|
| Kudla2 | 
 |
(6.12.2011 22:46:28) Svitko, piškot nemusí být suchý, pokud ho budeš šlehat těch 20 minut a přidáš tam olej.
|
|
|
| mraveneček +2 | 
 |
(6.12.2011 22:23:44) Až budeš vyvalovat ten falešnej marcipán, tak si vál a váleček posypej škrobem..třeba solamylem.Nebude se to tolik lepit,nemění konzistenci a jde lehce setřít.Ušetříš si spoustu nervů.
|
|
| štěpánkaa | 
 |
(6.12.2011 22:24:31) děláme klasické piškotové těsto, rozkrájíme podél, do jednotlivých vrstev dáváme kompotové ovoce - broskve, anannas, meruňky nebo jiné - dle chuti. Šťávou prolít piškot, aby nebyl moc suchý. Na ovoce vrstvu krému. ale dělali jsme na to máslový - máslo, cukr + na odlehčení vmíchat utuhlou studenou krupic.kaši. výsledek je podobný tomu pudinkovému, ten dělám někdy taky.. Zvenku celý dort opatláme tím krémem, pojud je světlý tak úplně navrch zdobíme šlehačkou. Někdy děláme kakaový, ten bez ovoce a piškot proléváme studenou instantní kávou - aby nebyl suchý, dalo by se i nějakým grankem ve vodě (ale to jsme nezkoušeli). Na ten hnědý dort šlehačku nedáváme, zdobíme tím kakaovým krémem, ale spíš ze setrvačnosti, asi by šla i šlehačka
|
|
| *Owls* | 
 |
(6.12.2011 22:56:50) Už jsem to tu někdy psala... Já neumím piškot pořádně rozkrojit na stejné placky a přitom stojím o rovná patra, tak jako pako peču každouplacku zvášť. Jedna vrstva - 3 vejce, 3 lžíce cukru, 4 lžíce mouky a citr. kůra. Máme rádi lehké zákusky, takže "krém" je: 1/2 L bílého jogurtu, šlehačka, 1 van. cukr a ztužovač za studena. Teď už peču občas i na pořádání pro kamarádky, protože jim náš "lehký" dort chutná Lehký pouze zdánlivě, protože když ho potáhnu falešným marcipánem a dodělám nějaké marcipánové ozdůbky... V případě mého dortu je potřeba dávat velkého bacha, aby náplň nevytekla přes okraje, protože by mohla marcipán rozmáčet. Když placky napatlám a dám na sebe, nechám to 1/2 dne ztuhnout. Pak všechen vykukující krém odstraním a potáhnu marcipánem
|
| *Owls* | 
 |
(7.12.2011 6:44:04) V neděli jsem zrovna dělala dort dceři k svátku. Nic mi nešlo, nepřemýšlela jsem a obarvila jsem velký kus marcipánu zeleně, takže místo "růžového snu" jsem udělala "zelenej palouček" Ale mělo to výhodu - zdobení (vyválení, vykrájení a pár kuliček) trvalo max 1/2 h. Určitě to může vypadat i líp, ale dcera byla spokojená a tento dort s jogurtovou náplní si vysloveně přeje
|
|
|
| červík + V. 6/03 + L. 5/08 | 
 |
(6.12.2011 23:17:00) u nás má nej.. úspěch už druhým rokem cokoli s Patem a Matem upečené dvě placky na mechovou roládu, rozkrájené tak, aby vznikla dvě promazání a tři těsta, potahovací hmota je v Haribo šmoulů a Pat a MaT je jedlý papír
|
| červík + V. 6/03 + L. 5/08 | 
 |
(6.12.2011 23:18:18) jo a promazávám tvarohem s jahodama
|
|
|
| Benin | 
 |
(6.12.2011 23:18:38) Peču piškot, ale s trochou oleje, aby to nebylo tak suché. Promazávám marmeládou, stačí trocha. Peču v dortové formě - kulaté - piškot ze 4 vajec - ten rozkrojím a mám dva pláty. Peču tedy nadvakrát, většinou jeden tmavý a jeden světlý, mám tedy 2 tmavé pláty a 2 světlé - zkombinuji, jak uznám za vhodné, většinou dělám ze 3 plátů a ten přebývakjící sním. Neumím udělat takový piškot, abych ho mohla prokrojit natřikrát. Krémem obmazat na bocích i vrchu, marmeláda nesmí přijít do kontaktu s marcipánem. Většinou slavíme v sobotu, takže ve čtvrtek večer upeču piškoty, v pátek ráno uvařím pudink a vytáhnu máslo z ledničky, odpoledne udělám krém a dort dodělám.
|
|
| susu | •
 |
(7.12.2011 8:32:37) Na těsto mám recept, ale neznám ho z hlavy. Jinak taky dělám jednou světlé a jednou tmavé těsto a vrstvy střídám. Vždy pokapu rumem nebou kávou, natřu marmeládou, pak máslový krém, přiklopit další vrstvou z těsta, a opakovat. Díky rumu nebo kávě to není tak suché, marmeláda tu sladkou krémovou náplň trošku okyselí. Velkou vrstvu nedávám, neumím to a nevím, jestli by mi to chutnalo. Boky dortu opatlám také krémem, případně posypu strouhanými ořechy nebo grankem, vrch poliju čokoládou. Zdobím zpravidla lentilkama, krém mi tvarovat moc nejde.
|
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(7.12.2011 8:38:48) ahoj, já peču dorty poslední dva roky docela hojně a potahuju marcipánem - tedy mléčnou potahovací hmotou, nejvíc se mi osvědčila ta, co se dá dělat v pekárně, dělám 1:1 mléko cukr, není to tak sladké. barvy používám kovandovi, jdou koupit v tescu nebo globusu,mě vozí příbuzní, u nás se koupit nedaj. korpus nejlepší co znám a všem nám moc chutná je na 1 vejce 40g cukr krupice, 40g hl. mouky, 1 lžíce oleje. Vymícháš bílky se špetkou soli do polotuha, potom po jednom zamícháš žloutky, po jedné lžíce olej a potom lehce mouku, já dávám pro jistotu trochu prdopeč nebo sodu. Když chceš kakaový tak tak 30-40g mouky nahradíš tímtéž množstvím kakaa. Krém dávám dle chuti buď s marmoškou nebo bez.. není to nutné, ale počítej, že dort bez marmošky je pak trochu sušší, nám to ale neva.
krém pod tu potahovačku se mi nejvíc osvědčil - do 3dcl mléko prosiju tři lžíce pol mouky, dám jeden vanilkovej cukr (nebo lžíci doma dělaného a vařím na hustou kaši), musíš pořád míchat, abys neměla žmolky, pak by se tam mělo dát 50g omegy, to já nedávám, místo toho do toho rozpusím čokoládu dle chuti, takže klidně 10dkg hořké, nebo bílé, podle toho jakou chci, aby krém měl barvu to dám ještě do horkého, rozmíchám do rozpuštění, potom celý kastrol dám do dřezu do studené vodní lázně a za občasného míchání vychladím. Pak vymíchám kostku 250g másla změklého a k tomu po lžících opatrně zašlehávám kaši, doslazuju až finální, páč ta čoko to někdy osladí už dost a mi radši míň sladké. namažu prokrojený dort a pak lehkou tenkou vrstvou namažu celé okolo, dám dobře zatuhnout do lednice aspoň na dvě hodiny, klidně ale do druhého dne a pak potahuju, základem dobrého potažení je právě to, že to pořádně drží a je vychlazené.
tady jsou některé moje výtvory, nejsem cukrářka, ale tudle dostal manžel od hobby cukrářky a půlku jsme vyhazovali, děcka to nechtěli jíst, zato ten odemně se zblajzl jako vždycky celej. Ještě mě napadá hodně lehké a hodně hezky vypadají v kombinaci s jedlým papírem, to je ten poslední obrázek.





|
|
| Gladya, bývalá dasa, | 
 |
(7.12.2011 8:47:31) Když se pokouším péct dort, většinou z těsta na bábovku, mám rychlá recept ze šlehačky. Třít se s piškotovým těstem a šlehat se sněhem se mi chce jen málokdy a to bábovkové těsto je dobré. Dělala jsem i "patrový" dort, druhé a jednou i třetí patro z trochy těsta jsem pekla v malém a mrňavém kastrůlku, samozřejmě musíš mít nádobí vhodné do trouby. Co mi moc nejde je zdobení krémem, takže krém mám jen uvnitčř a dekoraci řeším čokoládovou polevou, mandličkami, lentilkami nebo želatinou a ovocem, když byl syn malý zdobila jsem třeba i "gumovými" bonbony, jednou jsem sehnala i nějaké ve tvaru autíček.
|
|
| Fous&fousek | 
 |
(7.12.2011 10:39:25) Já se taky chystám na dort, našla jsem si recept v jednom Apetitu, tak jsem zvědavá. Je to ale klasika, lehký korpus a pudinkový krém, asi do něj ještě zašlehám jahody. Když jsem si četla ten tvůj příspěvek, tak mě jen napadlo, že 28 cm je dost velká forma. Já jsem si speciálně kvůli dcerčině dortu (ale nejen kvůli němu) koupila formu 22cm. Vloni jsem totiž pekla v té velké a dort byl jako kolo u vozu a pořád jsem nemohla dsoáhnout požadované výšky korpusu. Většina receptů je totiž právě na formu o průměru 22 cm a to je celkem rozdíl.
|
|
| Róza | 
 |
(7.12.2011 13:03:02) Jestli máš na to chuť, jdi do marcipánu. Není to těžké a všechno je jednou poprvé. Dělala jsem nedávno dceři k 6 narozeninám panenku. Upeče se korpus ve tvaru sukně, rozkrojí se, namaže pudinkovým krémem a marmeládou. Navrch se zapíchne hlava a trup panenky (seženeš v cukrářských potřebách) a celé se to potáhne marcipánem jako šaty. K obarvování jsou lepší gelové barvy.
|
|
|