| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Střípky z Primorska I.

 Celkem 48 názorů.
 Karolína 
  • 

Neláká mě to 

(28.8.2009 10:23:07)
Si nemůžu pomoct, ale nějak mě to Bulharsko neláká...
 Mortadela 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 11:18:40)
A já zase Bulharsko miluju a se mnou celá má rodina. Byli jsme tam v posledních letech 5x po sobě, dokonce se už i neskromně považujeme za místní znalce, pročež už ani nevyužíváme služeb CK a jezdím sami. Byli jsme v Sozopolu, Pomorie a Nesebru. Poslední jmenované město nás uchvátilo nejvíce. Vždy jsme byli spokojeni, nikdy nás nepotkaly žádné komplikace (ani zdravotní). Co se týže bulharské kuchyně, ještě bych k článku dodala zmínku o pleskavici, což je ogrilovaná placka z mletého masa, plněná zpravidla zeleninou. Milujeme taktéž již v článku zmiňované kjufty a kebapčety, což je také grilované mleté maso. Narozdíl od našich kuchařů Bulhaři k mletí používají právě ta nejvybranější a nejkvalitnější masa. Další lahůdkou jsou banice, smažené pečivo (podle mě je to tedy smažené kynuté těsto) plněné sýrem, jak bílým - sirene, tak žlutým - kaškavalem, některé i šunkou.
Bulharsko je pro nás srdeční záležitost! ~s~ Takže děkuju za tento článek. ~z~
 Xantipa. 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 12:37:40)
Banice rozhodně není smažené kynuté pečivo. Naopak je to takový koláč zhotovený z papírově tenkých plátků listového těsta. Každý plátek je potíraný směsí sýra, vajec a kysloje mljeka /jogurtu/. Pak je to stočené, vyskládané do formy. Naši domácí to celé ještě nožem rozřežou, vše zalijí zbytkem směsi a pak se to celé peče va furně /v troubě/. Domácí říkala, že někde už to nezalévají tou směsí, ale pak je to na vrchu tvrdé a suché, což oni nemají rádi.
 Mortadela 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 13:05:58)
Jejda, Xantipo, moc děkuju, že mi konečně někdo objasnil jak to s těmi banicemi vlastně je. Já je miluju. A fakt jsem se domnívala, že jsou smažené, jelikož jsou dosti mastné (aspoň papír je od nich vždy hodně mastný). Náhodou recept bys asi neměla (nebo nedala), že? ~;)
 Xantipa. 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 13:15:43)
Mortadelo - mastné to je, neboť se silně mastí ta forma, aby se to nepřipeklo a navíc se mastí každý ten list toho těsta před nanesením směsi. Recept můžu vyhledat a napsat, ale asi Ti to bude houby platný. Všude v ČR jsem sháněla to listové těsto rozválené na tenké listy. Už nevím, jak velké je to balení, myslím 500gr a těch listů tam je snad 20, ale klidně i 30 ks. A v ČR jsem ho nikde neobjevila. Já jsem si přivezla těsto na 2 bánice domů. Myslím, že by to bez těch plátků nešlo. Protože na každý ten plátek se nanese trochu směsi, stočí se to jako palačinka a pak celá ta rolička se dává do formy /naši domácí používali formy pouze kulaté/ od středu a točí se to jako šnek. Od toho středu a postupně přidáváš další ty roličky. A pak je asi vtip i v tom sirene, protože ten je opravdu jiný než balkán. Ten jsme si taky přivezli, protože je skvělý a jedinečný. Máme ho celou kofičku /takový kyblík/ a je naložený v salamuru /slaný nálev/ - ten se asi používá i u nás v ČR.
 Mortadela 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 13:37:05)
Chápu - prostě nezbývá, než se těšit do Bulharska a nechat si zase do příští dovolené zajít chuť. Každopádně moc děkuju za vyčerpávající info!
 Fi 


Těsto na banici 

(5.9.2009 21:28:06)
těsto na banici (kori) seženete např. v bulharském obchodě v Praze pod vysočanským nádražím. a spoustu dalších produktů taky, ceny samozřejmě odpovídají :)
 Kamila B+ Honzík10/04 


Ellenite 

(29.8.2009 12:41:31)
Byl jste někdo v Ellenite?jestli jo,napiště jak se vám líbilo,chceme tam letět příští rok
 ajina 
  • 

Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 16:24:44)
taky se připojuji, byla jsem tam jednou a znovu bych tam nejela. Jídlo vynikající, ale tot vše. Mám radši dovolenou, kde můžu více poznávat, ale v bulharsku toho k vidění moc není.
 Zasjaj 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 16:49:34)
Ajinko,
v Bulharsku je k videni; byli jsme tam s batohem vlakem presne pred dvaceti lety, to leto pred revoluci, kdy se jeste nikam moc nesmelo, procestovali jsme Narodni park Pirin a Rodopy, casto jsme cele dny nepotkali zivacka, meli horska jezera a vodopady jen pro sebe, ve vesnickach v udolich jsme kupovali bilej chleba a cachtali se v termalnich laznich, take turisty naprosto nedotcenych. Nakonec jsme stravili par dni u more.
 & 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 17:13:13)
Zasjaj, to by byla asi velka nahoda, ale s kym jsi tam byla? Ja vim, ze lidi od nas z turistaku tam to leto taky byli. Ja jsem do toho turistaku zacala chodit az na podzim 89..
 Zasjaj 


Re: Neláká mě to 

(28.8.2009 17:22:48)
Ahoj HM
asi ne s tebou, bylo nas pet, tri holky a dva kluci: ja a moje tehdejsi i dnesni laska a Eliska a Magda a Rosta.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Neláká mě to 

(29.8.2009 22:01:09)
mi osobně hodně vadil všudypřítomný bordel (promiňte mi to slovo, ale jiné fakt situaci nevystihuje). Cestou z Burgasu do Kittenu se mi chtělo málem brečet, to když jsem viděla, "do čeho jedeme". Pláž, nijak neupravená, kemp a hned za plotem skládka jak hrom. Pláže plné odpadků, chodníky na hlavní promenádě taktéž. Vajgly počínaje, dvoulitrovými PET lahvemi konče... Prostě, jak jim to od ruky upadne...

S "řemeslnickým šlendriánem" máme taky své zkušenosti, naštěstí náš hotel byl zbrusu nový, tak jsme si říkali, že to spíš ještě nemají dodělané. Známí bydleli v jiném hotelu, dost starém, a byli docela zoufalí...

Bulhaři jsou nesmírně milí a mají hodně rádi děti. Jinak jsem z nich měla takový pocit "je moc horko, tak na to prdíme".

 10.5Libik12 


Bulharsko je nádherný 

(30.8.2009 2:10:38)
a navzdory "břitkému intelektu" Davida Černého, je stejně civilizovaný jako Česko.

S koupelničkama bez nádoby jsem se já třeba poprvé setkala v Itálii, jako neobyvatelné zcela bych označila tříhvězdičkové hotely v Chorvatsku (bez klima, malé, dusné)

Autorce děkuji za hezký článek, z místních specialit opomněla "Slněčný breg a Mastiku"
 herrka 


Re: Bulharsko je nádherný 

(2.9.2009 9:47:15)
souhlasím, prostě se tam tak staví. Oni přijedou k nám a diví se, jak to tady u nás máme řešené...
A stejné fušerství, nebo styl stavění je i v jiných státech a přímořských destinacích, a je jich opravdu hodně...
 herrka 


Re: Bulharsko je nádherný 

(2.9.2009 10:21:37)
hodně se o Bulharsku píše na www.bulharsko.cz
 Lenka, Natálka +7tt 
  • 

Re: Neláká mě to 

(30.8.2009 20:37:50)
Je to pár dní, co jsme se vrátili z Obzoru .Bylo tam báječně!!! Hned bychom jeli zpět.Odlétali jsme z Pardubic (pohoda) do Burgasu, z Burgasu jsme jeli cca 1.2O h busem. Byli jsme ubytováni v hotelu Paraiaso. Vše SUPER. Hotel bez chyby, jídla i pití kopa, pěkný pokoj s klimatizací, hotelová pláž, okna s balkónem k moři, bazén, velká terasa, večer program pro děti. Přijemná obsluha. Nejúžasnější, ale bylo moře. Teplota akorát, píseček (tu a tam bohužel vajglík :-( - jediná vada), pěkné vlny (odpledne se v nich dalo krásně řádit), pozvolný sestup do moře. Ideální místo pro děcka. Ceny lidové.
Příští rok bychom rádi vyrazili znovu, klidně zase do Obzoru.
 Blanka 
  • 

Re: Neláká mě to 

(31.8.2009 9:04:22)
Já bych třeba i jela, ale tenhle článek mi nějak nic neříká, to je jak slohová práce.
 Pavel 
  • 

Re: Neláká mě to 

(4.9.2009 23:10:51)
V BG jsem několik měsíců v loňském roce pracovně působil. Byl jsem v hlavním městě v Sofii a můžu Bulharsko jen doporučit. Je to úžasná země s úžasnými lidmi. Měl jsem to štěstí, že celou dobu jsem se pohyboval pouze mezi místními, takže se mi tu zemi podařilo docela poznat. Z již zmiňovaných specialit ještě doporučuji kuřecí srdíčka fritovaná s bílým chlebem (ideální k posezení s vínem), nebo pilješko v rokfore a k tomu chlebče s kaškabalom i časnakom...(kuřecí v rokforové omáčce a k tomu takova placka jako pizza a na ní žlutý sýr a česnek.To maso servírovali v kameninové misce a bylo to vynikající)
 Inka 
  • 

Primorska 

(28.8.2009 10:59:30)
Celkem trefný popis, v Primorsku jsem byla nejmíň 10x. Za komoušů jsme jezdili do soukromí, po revoluci jsem byla v hotelu Belveder a ještě v nějakém, ale už si nepamatuju název. Vždycky se mi tam líbilo. Poslední roky jsem testovala i jiné přímořské země, ale do Bulharska mě to zase láká.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Primorska 

(28.8.2009 11:18:25)
Souhlasím, taky jsem tam byla xkrát. A zrovna v Primorsku. Už jsem tam jezdila s rodiči jako dítě a potom i jako dospělá. Bulharsko má tu výhodu, že si můžete užít dražší dovolenou někde jinde a pak si ještě střihnout Bulharsko za podstatně míň peněz. Bulharské pláže jsou totiž vhodné zejména pro malé děti, protože jsou písčité a moře je mělké. Jenom jednou jsem byla v Sozopolu a to byla katastrofa. Takže já Bulharsko, potažmo Primorsko, doporučuju všema deseti. A caca? Největší lahůdka, kterou si v Bulhrsku můžete doprát.
 Afima 


Re: Primorska 

(28.8.2009 11:24:53)
A ještě tarator, ten se pije téměř ke všemu. Jsem na něm ulítlá, takže ho dělám doma pořád. Myslím, že Bulharsko lidi buď nadchne, nebo už se tam nikdy nechtějí vrátit. Já patřím k té první skupině. Letos jsme vynechali a hrozně mě to mrzí. Už aby byly zase prázdniny...
 Xantipa. 


Re: Primorska 

(28.8.2009 12:34:15)
Tak do toho taratoru přidávají místní ještě trochu rakije. Rakiji můžu, ale bez taratoru~y~
 monika-h 


Báječná dovolená 

(28.8.2009 11:34:18)
Nevím kde pisatelka byla ubytovaná-špatné ubytování hodně ovlivní ceklový dojem.
Ale já tam byla v Pomorii na 15dní a dovolená byla prostě úžasná,bydlely jsme v malém hotelu krásné ubytování /češi nám ukradli ručníky/,byly jsme :ve Varně na delfínách,Nesseber,Zlaté písky a Slunečním pobřeží,tak jsme viděli dost.Bulhaři byly velmi ochotní a vstřícní /patřím ke generaci povinné ruštiny,tak jsme se i domluvily rusky/.Pláž byla čistá samé mušle a voda čistá bez řas.Byly jsme tam v r.2000 a tenkrát tam bylo na náš přepočet buď levněji nebo to vyšlo na stejné peníze,jen jogurty byly drahé.Nevím jak je to dnes.Někdy se tam chystáme vrátit.
 Ina 
  • 

Re: Báječná dovolená 

(28.8.2009 13:20:35)
Mě to naopak po těch letech láká jako atrakce.
 Mlada 


Re: Báječná dovolená 

(28.8.2009 17:13:00)
Moniko, já si nechtěla na ubytování stěžovat. Byli jsme náhodou velmi spokojeni. Jen mě prostě zaujaly takové ty nedodělky, resp. věci, které byly tak trochu odfláknuté. Přišlo mi to škoda. Protože jinak se ubytovatelé moc hezky starali. Ale on byl podobný přístup vidět na více místech.
 Kamila B+ Honzík10/04 


dotaz 

(29.8.2009 13:20:13)
a ještě jeden dotaz jaké jsou v Bulharsku teploty v červnu?
 Mlada 


Re: dotaz 

(29.8.2009 14:48:41)
Teploty v červnu netuším. Poprvé jsem byli začátkem července - a i když jsem zimomřivá, teplo bylo. Nekoupali jsme se snad 1 den. Tentokrát přelom července a srpna, bylo hodně teplo, určitě kolem 30°C, zatáhlo se asi dvakrát, ale nijak významně se neochladilo.
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: dotaz 

(29.8.2009 16:33:23)
díky za odpověď,já furt váhám jestli červen nebo září, v červenci ani v srpnu nemůžem,co si myslíte,že je lepší??my nikdy u moře nebyli a na Bulharsko se pěje chvále ze všech stran a to Elenite nám je hodně doporučovaný,je tam dost vyžití pro děti a o to mi jde
 Haisík 


Re: dotaz 

(29.8.2009 19:18:53)
My do primorska létáme pravidelně od půlky června do konce června ateploty se pohybují kolem 30stupňů.Pro nás jsou teploty dostačující větší teplo už nepotřebuji.
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: dotaz 

(29.8.2009 19:32:39)
díky za odpověď:-)a co moře,jakou má teplotu?nebo spíš je studený nebo spíš teplejší v tom červnu?a bazény jsou jaký?
 Jana + 2 svišti 
  • 

Re: dotaz 

(30.8.2009 0:33:01)
Kamilo, pozor z kterých stran se pěje ta chvála na Bulharsko. Já to četla hlavně v katalogách cestovek a pak vřele doporučovala generace mých rodičů, kteří tam byli před 20 a více lety. Byli jsme v první polovině srpna a možná měli smůlu na počasí. Bazén byl opravdu studený, koupat se v něm dalo tak přes poledne a to nám děti spaly. Ne že bysme se nekoupali vůbec, ale by to nic moc. Moře bylo realtivně teplé, ale foukal vítr, byly vlny a plavaly tam řasy. Zpočátku málo a ke konci našeho pobytu byl metrový pás přes celou pláž... Teplejší moře bylo na Slunečném pobřeží, ale zase špinavější pláž. V červnu mi připadá, že je velké riziko, že tam bude na koupání zima. Ale pokud jste cestovací a pojede svým autem, tak si tam zase můžete skvěle užít výlety. Jestli chcete letět a víceméně se válet u moře, mnohem lepší podmínky má Tunis, Egypt nebo třeba Chorvatsko. A cenově to vyjde na stejno.
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: dotaz 

(30.8.2009 11:18:43)
My poletíme k moři poprvé(já teda byla u moře jako holka,ještě tenkrát v Jugoslávii:-)na Bulharsko mi pěli chválu holky z práce,co tam byly a doporučili mi právě Elenite nebo Belveder-co se týče dětí(syn 5 let)prý výborný,jídlo prý dobrý,všude levno,nejsme takový co se vyvalí u moře a stačí jim to,proto mě celekm odrazuje fakt,že tam vlastně nejsou žádný památky???nebo jsou??nemohla by jsi mi doporučit přímo nějakej hotel kde jste byli(kdekoliv)u moře,budu ráda za každej tip,letíme až příští rok,tak je čas,i na šetření peněz,Egypt mě láká,ale bojim se nemocí,lákají mě různý země,no nejradši bych k moři v červnu,ale aby bylo čistý,aby tam byl bazén a vyžití pro děti,aby jídlo bylo dobrý,ubytování taky a byla možnost výletů,ale aby tam nebyly 40st pařáky to nemusíme nikdo,no asi mám velký nároky,zatim hledám jen tak po netu
 Zlobidilko 


Re: dotaz 

(31.8.2009 13:29:43)
ahoj,
letíme do Belvedere ted ve středu na 11 dní tak pak dáme vědět :-) máme 16měs stále nemocnou dceru tak kvůli ní. nejedete teda taky někam?
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: dotaz 

(1.9.2009 16:12:14)
jéé tak přeju hezkou dovču a pak napiš jak bylo!
my letíme až příští rok v červnu do bungalovů Elenite,zrovna včera jsem se bavila s kámoškou a opět si to chválili,v moři prý řasy nebyly,bazén studenější,ale koupali se,je to obrovskej areál,kde je všechno možný,takže když člověk nechce nemusí z něj ven a o nc nepřijde,na výletě byli v nesebaru taxíkem za pár šušňáků,lidi tam prý jsou strašně ochotný


jinak díky všem za odpovědi a tipy,pročítám to postupně a nestíhám reagovat
 Fi 


Re: dotaz 

(5.9.2009 21:34:51)
Ahoj, more v zari je urcite teplejsi nez v cervnu, behem leta se ohreje... ale i v cervnu je to v pohode, zas tam budete mit treba vetsi cisto, kdyz je to na zacatku sezony :) Ty rasy se vychytat nedaj, nekdy proste jsou a nekdy ne...
 Kamila B+ Honzík10/04 


Re: dotaz 

(30.8.2009 11:19:17)
My poletíme k moři poprvé(já teda byla u moře jako holka,ještě tenkrát v Jugoslávii:-)na Bulharsko mi pěli chválu holky z práce,co tam byly a doporučili mi právě Elenite nebo Belveder-co se týče dětí(syn 5 let)prý výborný,jídlo prý dobrý,všude levno,nejsme takový co se vyvalí u moře a stačí jim to,proto mě celekm odrazuje fakt,že tam vlastně nejsou žádný památky???nebo jsou??nemohla by jsi mi doporučit přímo nějakej hotel kde jste byli(kdekoliv)u moře,budu ráda za každej tip,letíme až příští rok,tak je čas,i na šetření peněz,Egypt mě láká,ale bojim se nemocí,lákají mě různý země,no nejradši bych k moři v červnu,ale aby bylo čistý,aby tam byl bazén a vyžití pro děti,aby jídlo bylo dobrý,ubytování taky a byla možnost výletů,ale aby tam nebyly 40st pařáky to nemusíme nikdo,no asi mám velký nároky,zatim hledám jen tak po netu
 Jana + 2 svišti 
  • 

Re: dotaz 

(30.8.2009 23:08:05)
Byli jsme v hotelu Hermes v Carevu. Je český a byli jsme maximálně spokojeni. Jídlo dobré (jedli jsme i lepší, ale není si na co stěžovat), 2 pěkné(studené) bazény. Pokoj jsme měli poměrně malý, jinak ale bez chyby. Naprosto bezkonkureční české animace a programy pro děti, prolejzačky a veškeré další zázemí. 2 minuty pěšky do městečka, letoviska spíše pro Bulhary, kde to večer úžasně žilo. Na konci kolotoče a skákácí hrady a taky velké hřiště s prolejzačkama. Škoda jen, že fušerství se projevilo i tam, pod klouzačkou občas koukají betony apod.
Hodně nás zklamalo koupání, to se prostě třeba s tím Egyptem nedá vůbec srovnat. Moře opravdu není moc čisté, minimálně řasy jsou všude. Ale atop. ekzém jsme narozdíl od Rudého moře přeléčili.
Co se památek týká, rozhodně byste měli vidět starý Nessebar a Sozopol, ale o ničem dalším nevím. My jsme to zvládli autem v klidu za den, v Nessebaru jsme strávili asi 4 hodiny a v Sozopolu 2. Cestovky nabízí ještě výlet do Instambulu, jednodenní ale je podle mne na pětileťáka moc náročný (odjíždí se v noci) a dvoudenní se nekonal, protože nebyl zájem. Je to už poměrně drahé. Výlet do delfinária do Varny, dále výlety lodí po řekách Ropotamo a Velece s pozorováním želv a výlety na džípech do pohoří Stranža. A pak různé projížďky lodí. Byla jsem se starší na jachtě a super zážitek (doporučuji ale vlasní vestu, vyžabrala jsem pouze velikost 38 a určitě by z ní vypadla. Měla jsem jí celou cestu na klíně. Na tý jachtě to opravdu pořádně houpe a zábradlíčka jsou symbolický. V Primorsku a ve Slunečním pobřeží se dá jít do Aquaparku. My do toho Primorska dorazili dopoledne, kdyby byla možnost vstupu třeba jenom na hodinu, tak bysme šli. Ale muselo se na celý den a nebylo moc teplo. Bylo tam celkem volno. Odpolední vstup je levnější, ale to tam prý zase bývá nátřesk a fronty na atrakce, i když v červnu možná ne.
Takže jestli po tom Bulharsku toužíš a netoužíš po plážové dovolené, jednou se to určitě užít dá. Jenom pozor - některé výlety se nekonaly pro nízký zájem nebo lodní pro velké vlny. Cestovat někam dál místním autobusem je poměrně rizikové, všechny nápisy jsou v azbuce, pořádné jízdní řády neexistují a paní v informacích na nadráží neumí jazyky, ale domluvili jsme se :-). Občas taky může jet autobus plný a nebrat. Ale i do narvaného autobusu nás skvělí místní lidi pustili se (složenými) golfkami, děti pustili sednout a ještě nám je někteří řidiči nepočítali při placení :-) Na kratší trasy lze při nějakém průšvihu vzít poměrně levně taxíka.
 iki kik 


Re: dotaz 

(31.8.2009 10:48:45)
co se týká tipů na výlety tak, třeba toto:
Balčik - královský letohrádek severně od Varny, krásná zahrada nad mořem, Kaliakra skalnatý výběžek do moře, okolo Varny to jsou "Pobity kameny" (skamenělý přesličkový les) a Aladža monastir - klášter vytesaný ve skále, ve Varně krom delfinária se můžete podívat do mořského muzea, topro toho, kdo má rád živé mořské potvory, nebo pro kluky může být zajímavé námořnické muzeum.
Známý je také památník Šipka, Rilský monastir, Madarský koník v oblastí, kde se vyrábějí typické bulharské koberečky.
 Haisík 


Re: Báječná dovolená 

(29.8.2009 19:16:16)
Ahojky my byli letos v primorsku již pátým rokem :jenže letošní rok byl vyjímečný tím že jsme tak letěli i s 8.měsíčním synem a hlavně tím,že jsme poprvé zvolili místo ubytování v hotelu ubytování v apartmánu.V lednu letošního roku jsme zakoupili pouze letenky a pak se dmluvili s naší ubytovávací rodinou na datu,kdy chceme přiletět.A musím říct,že jsem byla s ubyování více nadšená než v hotelu.Nádherné vybavení,všude čisto,nový nábytek no paráda.Mám Primorsko tak ráda že si neumím představit tam jeden rok neletět.Vřele doporučuji všem.Byla jsem tam spokojena po všech straánkách.~x~
 Hanka 
  • 

Bylo to super,ale krátké 

(29.8.2009 13:59:05)
I my byli v Bulharsku,před 2 lety,kousek od Burgasu.Musím říct,že to tam bylo fakt super,čisto,ceny dobré,jídelní lístky i v češtině. Bohužel druhý den po příletu nám dcerka onemocněla epilepsií a třetí den jsme už byli zase doma a zavření v nemocnici.Ale na Bulharsko jsme nezanevřeli a určitě se tam vrátíme.
 Jana + 2 svišti 
  • 

Primorsko - moje noční můra o dovolené 

(30.8.2009 0:17:13)
Vrátila jsem se z Bulharska před 14ti dny, byli jsme kousek jižněji od Primorska (Carevo). Do Primorska jsme jsme jeli místním busem na výlet. Město má nevkusnou nebo žádnou architekturu, je ukřičené a špinavé. Vrchol všeho moře. Byli jsme se vykoupat na jižní pláži - obrovské množství slunečníků, hlava na hlavě na pláži i v moři. V moři plavalo hodně igelitů a mastné fleky. Poprvé v životě jsem se štítila se v moři vykoupat. A dětem jsem tu chvilku, co jsme byli na pláži dala botičky, aby si něco nevrazili do nohy.

V Bulharsku se dají najít krásná místa - Nessebar a Sozopol nás opravdu uchvátili a myslím, že také příroda ve vnitrozemí by mohla stát zato (tam jsme se ale nedostali). Ale třeba tolik proklamové Slunečné pobřeží jako ideální pro děti - náš dvouleťák si na pláži stavěl domečky z vajglů... a mě výhled na okolní panelákohotely taky neuchvátil. Vyrazili jsme tam na výlet autem z půjčovny, to je levný a komfortní způsob cestování. Když jsem i pro 4leté dítě chtěla autosedačku, hodně se tomu divili, ale nakonec nám dvě pedpotopní půjčili :-).

U nás bylo moře i pláž relativně čisté, ale více či méně v něm plavaly řasy. Prý jsou léčivé... Bydleli jsme v novém pěkném hotelu a co píše autorka o řemeslnickém fušerství mohu potvrdit. Nicméně všechny závady byly promptně odstraněny a s hotelem velká spokojenost.

V Bulharsku občas panuje stále trochu socialismus, má to své výhody i nevýhody. Lidé moc milí, rozhodně bych se nebála cestování na vlastní pěst ani s malými dětmi. Ale my už tam znovu nejbližších 20 let určitě nepojedeme...
 gervin 


Primorsko 2 x na 14 dní 

(30.8.2009 21:00:29)
Primorsko je super,ale chce to severní pláž. Když jsme tam ale už byli po druhé, tak bylo na lidech znát že už pokročili v cestovném ruchu a už se nás snažili i o něco málo obrat. někdy s takovou samozřejmostí že jsme se i sami divili. říkám dovolená super, ale nesmí se koukat na 100 % hygienu.Jinak z toho zešílíte.jsou to prostě bordeláři.
 Henriette 


Zajímala by mě cena 

(31.8.2009 8:58:13)
Ahojky, my byli letos na Rhodosu, z Prahy necelý tři hodiny letu, hotel Relax tři a půl hvězdičky, jednoduchý, čistý, bar u bazénu, měli jsme to all inclusive a já přibrala dvě kila:-). Na výběr tři pláže, písčitá, oblázky a skaliska, u kterých bylo úžasný potápění. V Řecku mají taky bordel, ale člověk to přehlídne pro všechny ty krásy a památky, například akropole Lindos mě uchvátila. A navíc ty hory a zelený lesy, já hory miluju. Během tří dnů jsme projeli vypůjčeným autem skoro celý ostrov. Holky byly nadšený, moře čistý, žádný medůzy apod. jako jsou ve Španělsku. Akorát Jindřiška se bála trochu těch mořských potvor - sasanek a ježků, který byly ale jen na útesech. Všem vřele doporučuju nějaký mimosezonní termín, my byli v květnu a pláže jsme měli krásně volný. A cena velice slušná - Firo nabízí dvě děti zdarma.
 Xantipa. 


Kdo si stěžuje na bordel v Bulharsku, 

(31.8.2009 9:22:41)
tak toho bych upozornila, aby si lépe všímal, kdo tam ten bordel dělá. Je pravda, že Bulhaři kouří snad všichni a vajgly a petky odhazují, kde je napadne. Šílený - tedy z mého pohledu. Jenže já si všimla, že největší svinčík z vajglů, petek a plásťáků od kávy bylo okolo Čechů. Oni se totiž velmi rychle přizpůsobili a ve finále jsem viděla rodinky, který se chovaly jako prasata, že vajgl na písku bylo nic. Ale je to jako všude a se vším - ne všichni Bulhaři jsou čuňata, někteří nejenže neodhazují na pláži bordel kolem sebe, ale dokonce po ostatních to vše vysbírají. Občas jsem šla a s některýma Bulharama pláž vysbírala - to byli ti, kteří tam kempovali celé léto a neměli chuť se dívat na petky a plasty.
A co se týká těch řas - taková zkadeřená tráva - ta je nejvíc léčivá a Bulhaři se v těch řasách rádi brouzdají. My jezdíme hodně na jih, blízko k Tureckým hranicím, ale třeba Carevo - tam i Bulhaři neradi jezdí s dětmi, protože tam nejsou vhodné pláže pro děti. A moře v Bulharsku je dost větrné, takže často jsou vlny. Ale ty jsou dle mého názoru super, skvěle se v nich vyblbnou děti i dospělí. I když bohužel hodně malé děti asi ne. Chce to děti, které už umí plavat a nebojí se vody.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Kdo si stěžuje na bordel v Bulharsku, 

(31.8.2009 10:38:23)
Máš pravdu. Ten bordel si dělají dovolenkáři sami. Jednou jsme zažili na pláži rodinku, Češi to byli, jejich děti snad ani koš neznaly, protože papírky, ubrousky atp. byly kolem nich pořád. Nejhorší bylo ale to, že dětičky poodběhly kousek od slunečníku, vykadily se a bobek zahrabala mamča do písku. Protože se na pláži většinou chodilo bosky, byla jen otázka času a štěstí, kdo bude mít to "zlato" na chodidle. Bylo to fakt hnusný, nosili jsme potom pořád boty a riskovali nohy odřené od písku. Ale jinak, Bulharsko je fajn.
 Xantipa. 


Re: Kdo si stěžuje na bordel v Bulharsku, 

(31.8.2009 10:50:29)
Fuj, tak tohle je teda síla. To jsem naštěstí neviděla a nezažila. Ale stačily mi rodinky, které snědly nanuka a šup papír letěl vedle. Že o kousek dál byl koš - no a co? Přece se v tom teple nebudu zvedat.
Nevím, ale jen doufám, že na té naší pláži by si to nikdo nedovolil, přece jen, snad by zasáhl plavčík - teda doufám.
 Zlobidilko 


fušařina 

(31.8.2009 13:31:42)
byli jsme vbulharsku v horách a cestou zpátky jsme byli dva den v Sofii. bydlelji jsme v soukromí což byl normální panelákový byt.a koupelna vypadala jak popisuješ. záchod a prostě zbytek prostoru sprcha. byla teda krasně vykachličkovaná a sprcha neprobíjela, ale asi je to jejich způsob :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.