| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Neohrožený Mikeš

 Celkem 104 názorů.
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Neposedny nezbeda je treba utahat tak, aby sel spat dobrovolne  

(4.2.2005 9:29:04)
Taky mame jednoho neposedu, pomohl narocny program behem dne ve skolce, kdyz je doma tak dlouhe prochazky, nejlepe v narocnem terenu a hlavne nekompromisni postoj v obdobi, kdy zkousel, co mu projde a dodrzeni pravidelneho ritualu pred spanim, vecere, vykoupat, vecernicek, pohadka ctena a zhasiname. O zmenu se pokousel porad, ted uz chodi spat celkem dobrovolne. Tesi se totiz na vecerni pohadku v posteli. Po vecernicku je uz nateseny a sam jde do postylky. Staci jen rict, asi nestihneme vecerni ctenou pohadku :-)
Ale nez k te dobrovolnosti doslo, byla to dlouha cesta lemovana nocnimi zkouskami jako napr. me se chce curat.. tak se sel vycurat... pet minut pote sel zas :-) Tak jsme mu dali najevo, ze vime ze to na nas zkousi a po par dnech byl klid.
Ve tri se vzbudil, ze uz je vyspinkany, tak jsme mu rekli za je noc, ze se v noci spi a at je potichu aby nevzbudil sousedy, morce apod...
Vzdycky neco zabralo. Treba povidani o tom, kdo vsechno spinka... :-)))
 Hanka,Miras ,2,5 
  • 

Pro Monty 

(4.2.2005 9:41:48)
Ahoj Monty,
předně mám velkou radost,že zase píšeš na rodinu články,byla to tu už nuda.
Můj syn se taky nikdy nebál,ani jsme ho nikdy nestrašili.
Ale problémy s usínáním máme taky,docela pomohlo,že Ježíšek se dívá,který děti spěj,a který ne,a že těm který nespěj nepřinese dárky,a těm který spinkaj,tak jo.
Není to asi nejlepší způsob,ale syn usnul hned,a teď chce číst,a prohlížet knížky,musí to mít asi nějakej rituál.Jídlo,koupání,pohádka,ale po pohádce,zhasínáme,a jde se spát,ležím s ním a on usne.
Tak se měj co nejlíp,a určitě sem zase piš,to vždycky potěší
Hanka
 Stáňa 
  • 

Strašení? Ano 

(7.2.2005 9:35:07)
Mám čtyři děti a starší tři jsem nikdy strašit nemusela, dokonce jsem vedla spory a prarodiči ve smyslu všeho již výše napsaného. Ne, že by byly andílci, ale vždy jsem se s nimi bez větších potíží domluvila. Až náš čtvrtý mi ukázal mou neschopnost jako rodiče. Ví naprosto přesně co a jak má být a samozřejmě taky kdy a kde, případně s kým. Jsou mu čtyři roky a situace,které jsem si s ním prožila jsem neprožila s ostatními dohromady! To, že se válí v obchodě, ale prakticky kdekoli a pro naprosté blbiny, jsem už překousla a statečně přehlížím nnerudné pohledy přítomných vesměs odborníků v pedagogice, psychologii i sociologii. Snažím se vydržet a myslet na to, že můj syn nemůže odskákat mé pocity studu a bezmoci. Popíšu ho asi takhle: venku strašně leje, jsou mu dva roky a já mu chci pomoci vyjít do schodů před domem, samozřejmě nechce, tak si sleze dolů a znovu vyleze nahoru, tak je to se vším. Zírám nad sebou, jak ho nemám zmáklého, všem svým kamarádkám jsem udílela rady, jak mají být důsledné a jak lze s dětmi krásně vyjít, také mi často dávaly najevo, jak je pěkně zvládám. A pak k nám vlétla dělová koule jménem Matěj, která má jasno v tom, jak a co. Pochopila jsem, že nemá příliš význam pouštět se sním do boje. Naučila jsem se vyhmátnout,kdy ještě není rozhodnut a tam ho zpracovat, pak už je pozdě, hrozí mi i pokousání. A teď k tomu strašení. Nemá rád mytí(čehokoli) a stříhání nehtů, tak jsem vymyslela příběhy o dětech-dávám jim směšná jména, které se taky nechtěly.... a jak to s nimi dopadlo,většinou smrděly a tak a nikdo je nechtěl a zabralo to, občas slyším, jak napomíná starší, jestli chtějí být Lojza ap.Tak hygiena je zmáknutá, aspoň na nějaký čas. Přiznám se taky, že jsem na něj jednou dupala na půdě jako čert, když byl v záchvatu vzteku. Ihned přestal a přišel s úsměvem, ale prý neví co jsem slyšela, on nic neslyšel. Ale to asi uplatňovat nebudu. Výchovné knihy jsou dobrá inspirace, ale děti nežijí v knihách a každý vychovatel je osobnost stejně jako dítě je osobnost.Stejně i autor je osobnost a má své zkušenosti, výchovná kniha není návod k použití! Aby nevznikl mylný dojem, čtu je ráda a mám jich vcelku mnoho. Taky děti se dělí na snadno vychovytelné a obtížně vychovatelné. Ale to je na mnoho dalších řádků a já už končím, trochu jsem to natáhla.
 Zuzka 
  • 

Re: Strašení? Ano 

(8.2.2005 13:10:39)
Stáňo,
já bych řekla, že je dost rozdíl ve strašení dětí reálnými věcmi, jako třeba že tomu, kdo se nemyje, budou ostatní říkat špindíra, protože smrdí. Je to s nadsázkou a přiměřeně věku, ale podstata je střízlivě reálná a zároveň dítě neoblbuješ nesmyslama, jen pohádkovou formou vysvětluješ, proč se má člověk mýt a k čemu hygiena je. (Dítě si může samo časem ověřit, že bezdomovci, co se nemyjou, tak opravdu smrdí :) a maminka mu nelhala.)
Přijde mi to smysluplnější, než říkat: "Kdo se nemyje, toho odnese čert". To považuju spíš za vyhrožování bez vysvětlení toho, k čemu je mytí dobrý a navíc dítě časem zjistí, že čerti nejsou a maminka ho šidila nepravdou. Sama jsi říkala, že čerta nepovažuješ za běžnou výchovnou metodu a použila jsi ho spíš ve stavu nejvyšší nouze, takže si nedělej hlavu, zdá se, že i Matýska vychováváš moc dobře, i když je to přírodní živel :) a z toho co jsi napsala mám dojem, že "neschopnej rodič" vypadá úplně jinak :).
 Líza 


Na háku 

(4.2.2005 10:46:38)
Tomuhle přesně říkám mít rodiče na háku. Připomíná mi to mou dvaapůleltou dceru, která strašně chtěla, aby ji čert strčil do pytle a odnesl. Když odešel, rozbrečela se.
Máš, Monty, dobrý, že si Stáník uklízí 50% hraček. Jak jsi to udělala? Jocka ani jedno procento. A vzhledem k její neohroženosti taky selhávají všechny metody, jak ji donutit...kdybys objevila něco nového a neotřelého na nebojácné skřítky, dej vědět :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Na háku 

(4.2.2005 11:22:43)
Lízo,
bohužel recept nemám. Stáník neuklízí 50% hraček, on zhruba v 50% případů poslechne a jde si ty hračky uklidit. Ovšem spíš poslechne někoho jinýho - tatínka, tetu, babičku... maminka není zrovna ta největší autorita.
 Líza 


Re: Re: Na háku 

(4.2.2005 11:26:50)
...tak to leda zvát si víc návštěv a poprosit je, ať ji úkolujou místo mě :-))))))) Zkusit to můžu :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Na háku 

(4.2.2005 11:40:46)
U nás to teda funguje... jednou tu byl na návštěvě kolega a Stáník neustále lezl do lednice. Já mu 100x opakovala "zavři tu lednici, nedělej to", Michal jednou houknul "vypadni od tý lednice" a už se k ní nepřiblížil. :o)))
Ono asi není moc výchovný, že jsem takovej flegmatik, Stáník pak ode mne nebere nic vážně. I když jsem v některých věcech dost důsledná. Tváří se, že MOJE tresty ho prostě nemůžou vykolejit.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Na háku 

(4.2.2005 12:00:37)
Monty, já teda flegmatik nejsem, já jsem cholerická dost, ale moje rozčilování Jocku tak akorát pobaví. :-)
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Re: Re: Na háku 

(4.2.2005 13:27:55)
Zkus manaska, u nas na uklizeni ted pomaha vrana, hrozne kraka a rika takove nesmyslne veci, Tom se muze urehtat a uklizi jak o zivot. Komentuje deni, jako jo to se Ti povedlo pekne uklidit, to ja bych vedela, kam s tim, nepatri to tamhle? Tom komunikuje a uklizi, za minutku jsme hotovi, protoze vrana se uz moc tesi, az jim maminka precte tu pohadku :-)
Kdyz mu to reknu ja, tak to musim opakovat petkrat, vrana rekne a Tom leti :-)
Kdyz houkne tatinek, jde vsechno hned :-)
Proste ti tatinci se nedohaduji.
 Bruni 


To máš těžký :-)) 

(4.2.2005 11:33:08)
Myslím, že u vás už asi žádná strašící metoda nezabere, když si Stáníka takhle hnusně "podvedla" :-)).
Možná by příště pomohlo vzít ho na jednu strašidelnou procházku pod podmínkou, že si hned potom vleze do postýlky a bude spát :-).
 Iva 
  • 

Re: To máš těžký :-)) 

(4.2.2005 11:58:47)
Uspávání ani strašení se nám taky nedařilo. Zatímco děti kamarádek na to zabíraly, můj syn taky na slova Když neposloucháš maminku,tak si tě odnesu! reagoval nadšeným zvednutím ručiček...
S tím houknutím od chlapa máš Monty opět pravdu. Zdá se, že Stáníkovi chybí skutečná autorita. Já to vidím i u nás u odrostlejších dětí. Táta jednou houkne a je hotové to, o čem by se mnou hodinu diskutovali (s nejistým výsledkem).
Na uspávání měla skvělou metodu kamarádka, a to znělku od Večerníčka. Měla ji na videu, a její kluk odmala věděl, že po Večerníčku se musí chodit spát. Občas, když nebyla ve formě(kamarádka!) pustila mu to kdykoli během dne a zpacifikovala syna do postýlky!!:-)))Ona je ovšem typ, co umí to houknutí, takže se jí to později dařilo i bez Večerníčka.
U nás uspělo to, že kluk dostal autodráhu. Jako že už je velký, no ale velké děti chodí samy večer spát...a když nebude, musí autodráhu vrátit. Uvěřil nám to a sám se odchodu do postýlky domáhal.
No a kdyby to nezabralo, tak postačí počkat pár (desítek) let a bude to:-) Například já, která kdysi s nadšením ponocovala, se večer taky do peřin vyloženě těším:-))
 Katka 
  • 

Monty, 

(4.2.2005 13:37:54)
promiň můj impertinentní dotaz - proč je manžel v Bohnicích? Jinak díky za článek! Tvoje vždycky moc potěší. :)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty, 

(4.2.2005 14:25:56)
Katko, v podstatě proto, že se psychicky zhroutil... ale je to docela komplikovaný a dlouhý vyprávění, do kterýho se radši nebudu pouštět. Prostě se na něj nahrnuly nějaký problémy, který neunesl. Částečně si je udělal sám, částečně to byla souhra blbejch okolností.
 Marcela, Tom tri roky 
  • 

Re: Re: Monty, 

(4.2.2005 16:26:51)
Monty, nenech se Stanikem rozhazet, casem ho to prejde :o)
Prala bych Ti, aby vse dobre dopadlo, obdivuji Tvoji vydrz, tri mesice byt sama na nezbedu Stanika, to muze byt nekdy k nevydrzeni. Vim jak jsem rada, kdyz si Honza Toma aspon na chvilku vezme a ja mam treba pul hodiny jen pro sebe.
 Klára 
  • 

Re: Re: Monty- Bohnice? 

(5.2.2005 20:44:58)
Monty, a pomůžou mu tam? Tady kdysi dávno jedna maminka psala, že byla v Bohnicích s laktační psychózou a bylo to tam strašný!! Tak by mě zajímalo, na jaké úrovni je to podle tebe teď? Pokud ti to nevadí...jen mě zajímají osobní zkušenosti s tou klinikou...člověk nikdy neví:-(((
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Monty- Bohnice? 

(6.2.2005 9:35:19)
Kláro,
to je těžký, Bohnice nejsou moc na pomáhání, je to spíš přestupní stanice... k nějaký ambulantní léčbě. Tam tě naperou lékama a nic moc víc neřeší, sice tam existujou terapie, ale vzhledem k tomu, kolik je tam pacientů, těžko můžou věnovat každýmu individuální péči přesně podle jeho potřeb. A taky hodně záleží na tom, na jaký se dostaneš pavilon, jakýho máš doktora...
 Klára  
  • 

Re: Re: Re: Re: Monty- Bohnice? 

(6.2.2005 14:13:57)
No dobře, ale tvůj muž je tam 3 měsíce. Pomohli mu nebo ne? Jinak děkuji za odpověď. já si taky myslím, že záleží na tom, ke komu se dostaneš. Tam jsou přece i naše špičky jako C. Hoschel /nevím,jak se píše.../ nebo J. Práško...u těch by to snad mělo k něčemu být.
 Klára  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Monty- Bohnice? 

(6.2.2005 14:17:02)
Teď si uvědomuju, že se asi blbě ptám, když ty mi píšeš, že nejsou na pomáhání. Tak jen na přečkání nejhoršího? Stejně ale by měl být vidět nějaký progres, ne? proto tam přece člověk je...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Monty- Bohnice? 

(6.2.2005 14:37:28)
Dr. Höschl je snad na třiadvacítce, na experimentálce... s "normálníma" Bohnicema to moc nesouvisí...
Ono je fakt hrozně těžký to posoudit, jestli tam pomůžou nebo nepomůžou, asi jak komu a jak v čem, protože oni tam léčí následek něčeho, ne tu příčinu. Léčit příčinu toho, proč někomu "hrabe" - pokud to teda je léčitelný, nemluvím třeba o totálně vypitejch alkoholicích nebo o mentálně retardovaných pacientech - na to Bohnice prostě nejsou. A taky záleží na konkrétním přístupu toho pacienta, jestli se sebou sám chce něco dělat nebo jestli je mu to už šumafuk.
Manžel je klidnější a nemá záchvaty vzteku. Jenže to je díky těm lékům. Sám v sobě je podle mě pořád stejnej, jako byl vždycky. A i když mi tvrdí, že se sebou chce něco dělat a dokonce je ochotnej chodit na nějaký psychoterapie, dlouhodobě, tak mu to moc nevěřím, protože on se bojí toho, aby někdo pojmenoval jeho problém. Ale za to už nikdo nemůže, za to si může sám...
 Pavla a Lukášek 12/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Monty- Bohnice? 

(6.2.2005 19:29:23)
Ahoj Monty,
držím palce ve zvládání těžkých životních zkušeností. Já jsem měla sestru v Bohnicích a kamaráda. Jeden schizofrenik a druhý gembler. Můžu říct, že oběma pobyt opravdu pomohl. Sestře až na druhý pokus - kdy začala sama spolupracovat s doktorama. Máš pravdu:"A taky záleží na konkrétním přístupu toho pacienta, jestli se sebou sám chce něco dělat nebo jestli je mu to už šumafuk."
 EvčaKo 


Klekánice 

(4.2.2005 13:40:42)
Tak u nás probíhá večerní soupeření, aby Alenka vůbec zůstala v postýlce. Naštěstí jsme to nikdy neřešili dýl jak do 20.00. Ovšem strašící metody používám, protože z lehčích metod má srandu. Takže u nás probíhá vyprávění o klekánici, která obchází všechny domečky a dívá se oknem, jestli děti spinkají. A ty co nespinkají dává do pytla. I když to účinek mělo na tu mladší, tak starší se paradoxně polekal. Takže mu pošuškám, že je to jenom "jako", aby Alenka nezlobila. Pochopil to po svém: druhý den se řehtal, že na Alenku přijde klekánica, ráno Ranica, dopoledne Dopolednica a v poledne Polednica!
Tak jaképak strašení dětí?
 Silvie, Lea-3roky 
  • 

Re: Klekánice 

(4.2.2005 14:36:59)
:-) taky máme klekánici. Manžel chodí kouřit ven a vždycky řekne, že už ji zahlédl. Máme ji už asi 2roky a zatím pořád funguje.
Zkusili jste vyloučit polední spaní? Jestliže vydrží tak dlouho spát přes noc-mohlo by mu to stačit-nebo alespoň občas.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Klekánice 

(4.2.2005 14:58:16)
To teď aplikuju od neúspěchu s bubákem. Po obědě se nespí. Výsledky poměrně uspokojivý, usíná dřív - mezi devátou a desátou - a rychle, do 10ti minut je v limbu. Včera dokonce usnul ve čtvrt na devět a spal do půl devátý ráno. Takhle by se mi to líbilo každej den. :o)
Problém je, co v jeslích. Chci ho dát zjara do jeslí a tam bude po obědě asi muset spát... takže budeme zas vymýšlet lsti a pasti, nejspíš. :o)
 Kacak + D + JK 


Spaní v jeslích 

(4.2.2005 22:50:13)
Monty, díky za super článek. Bohužel Ti neporadím, Denisa je je proti Stáníkovi ještě mrně a strašidla jsou jí zatím ukradený. Ale proč píšu, spaní v jeslí se neboj. Podle mé zkušenosti děti v jeslích spát nemusí. Stačí se domluvit, myslím, že Ti vyjdou vstříc... Alespoň u nás to tak je. Přeji pevné nervy :-))
 Bruni 


Re: Spaní v jeslích 

(5.2.2005 8:42:02)
To je fajn, jestli někde v jeslích nechávají děti po obědě vzhůru. My máme taky s usnutím večer problém. Od roku a půl Jiřík po obědě nespal, ale jak nastoupil do školky, asi zapůsobila psychická náročnost a většinou po obědě usne (tedy jen ve školce). Prostě všechny děti musí do postýlek (ty mladší). Pokud neusnou, nic se neděje, ale Jiřík většinou právě usne a doma ho dřív než v jedenáct nikdo neuspí. Není problém ho dostat do postele, dokáže klidně dvě hodiny koukat do tmy. Prostě se mu ještě nechce spát. Problém je ten, že se bojí být sám, takže buď bych musela koukat do tmy s ním, nebo ho prostě necháváme dýl vzhůru. Taky se těším, až budeme mít klidný večery s manželem pro sebe.
 bramama+3 


Jasle 

(5.2.2005 15:06:16)
caf,
myslim, ze v jaslickach, alebo v skolke posobi sila kolektivu.
na spanie ale aj na ine veci, proste v jaslickach su nejake pravidla a vsetky deti ich posluchaju - bez hrozieb, strasenia a tak. ak by ma simon posluchal v obliekani, umyvani si ruk a pod tak, ako poslucha tety v jaslickach ;) bola by som stastna a (s)pokojna matka.
drzim palce
pa
b
 Beruška9 


Monty :-) 

(5.2.2005 21:25:41)
krásně popsaná výchovná metoda! už mi tady chyběl tvůj smysl pro humor a taky síla, se kterou zvládáš život :-)! Měj se!
 Ola 
  • 

Re: Re: Re: Klekánice 

(8.2.2005 15:30:32)
Spaní v jeslích se bát nemusíte. Děti se tam totiž chovají trochu jinak než doma. Musí se přizpůsobit a "stádečko" dělá své.

Moje mládě, syn 35 měsíců, do jeslí chodí už 1,5 roku. Doma je nadlidským výkonem ho zastrčit do postele, natož donutit usnout. Usíná obvykle tak kolem 11 večer a ještě k tomu v mé posteli. (Zavření do jiné místnosti, či na druhý konec domu) u nás v našem 1 + 1 nehrozí. Vyzkoušeli jsme snad naprosto všechno po dobrém i po zlém a nic.

Strašení za každou cenu neuznávám a mlátit ho, či násilým držet v postýlce nikam nevede a zároveň se mi příčí. Nechci z něho vychovat ustrašenou bytůstku, která se bude všeho bát.

V jeslích je to úplně jiné dítě. Dokonce ho tety chválí, je naprosto bezproblémový a dávají ho za příklad ostatním dětem. Naobědvá se, vyčůrá se umyje si ručičky a jde spát.

... Já mám pocit ještě většího rodičovského selhání. Zkrátka má nás skvěle omotané kolem svého maličkého prstíku.

O.

 Lida +2 
  • 

Strasit nebo nestrasit? 

(4.2.2005 14:38:40)
Vim, ze na tema strasit nebo ne se debatuje a jsou zastanci i odpurci. Ja si osobne myslim, ze takove male straseni k detskemu veku patri. Uz i z historie, detem se vypravely "strasici" pribehy, a deti je vlastne maji velmi rady? Tak proc nestrasit (rozumne samozrejme).
 Jindra + 2 koťata (2,3) 
  • 

Chacha! 

(4.2.2005 16:04:25)
No jako bych to viděla... Na současné děti asi strašení fakt neplatí :-) U nás to probíhá podobně.
("Jestli si neuklidíte hračky, seberu všechny a rozdám je jiným dětem!" "Dobře maminko, my se rády rozdělíme..."
"Nedostaneš žádnou hračku k narozeninám!" "To nevadí, já nic nepotřebuju a úplně mi stačí dort..."
Asi před půl rokem jsem v zoufalství vyčlenila předsíň jako "hanbu", kam jsem je jednou jedinkrát na asi 2 minuty poslala a od té doby, když něco "provedou" (případně mají pocit, že jsem něco provedla já jim - třeba nedala čokoládu :-)) tam dobrovolně přede mnou prchají a já pak musím škemrat, ať, prosím, na hanbu nechodí... :-)
 Irena, 2 Berusky 
  • 

Re: Chacha! 

(4.2.2005 16:38:12)
kdyz "slibujes", ze neuklizene hracky rozdas a oni souhlasi a stejne neuklizi, tak to mas opravdu udelat (nebo staci jen hracky na nekolik dnu/tydnu schovat u sousedu).
 Helena, Alex+Evička 8/02 
  • 

Re: Re: Chacha! 

(4.2.2005 17:37:48)
No u nás je to podobně, nemyslím si, že nejsem důsledná, nebo, že nemám autoritu. Náš Alex prostě neuznává žádnou autoritu. Takže jsem dopsěla k závěru, že ho nebudu vychovávat, ale jenom usměrňovat. Dvojčata nejsou nevychovaní, ale samostatně myslící osůbky. Samozdřejmě v rámci nějakých mezí. Oba dva se nestydí, klidně odejdou skýmkoliv. V létě jsme byli na výletě v Průhonicích, Alex se strašně vztekal, míjela nás parta cca 15-ti důchodců, kteří se na něj okamžitě sesypali.(Ležel na zemi, řval, kopal kolem sebe)Náš brouček okamžitě přestal, chytil se nejbližší staré dámy a za širokého úsměvu nám zamával odcházel v průvodu důchodců. (to mu byli dva) Bubáci u nás platili taky chvilku, ale teď už nezabral ani čert a Mikuláš. U nás snad jediné co trochu platí, že nebudu číst večer pohádku, nebo, že si spolu nebudeme malovat, to pak i uklidí hračky.
Monty, naši do jeslí chodí a musím říct, že jsou perfektní. Prostě jim jdou k duhu. V našich nemusí spát po obědě, hrají si s jednou tetou v herně. Když chtějí spinkat, tak jdou. Přijde mi, že poslouchání v kolektivu jim jde daleko líp. Bez prostestů se obléknou, najedí, uklidí hračky apod. (Doma v současné době máme oblíbené slovíčko "Ne, nechci, nebudu")Myslím, že i Stáníkovi přijdou k duhu a jestli je se nebojí a nestydí, tak budeš mít alespoň dobré zvykání. Díky tomu, že naši jsou takový nebojácní, a výřeční, tak jsme si zvykali jenom asi týden a všechno bylo v pohodě. Do jeslí chodí už od roka a zatím se tam pořád těší a mám problém je dostat domů.
 Janka.b 


Re: Chacha! 

(5.2.2005 10:46:42)
Ahoj Monty, mám pocit jako bys mi koukala přes rameno. Já jsem to postrašení ještě vyšperkovala tím, že jsem tak, aby mě syn neviděl, zaťukala třeba na postranici postele a říkala: "Poslouchej, už ťuká!! Mám mu otevřít?" To vždycky zavřel oči a za chvilku spal. Ale fungovalo to jen chvilku. Náš syn je prostě nespavec od malinka, takže js¨me se s tím nakonec museli smířit. Od miminka spal v noci v dvouhodinových intervalech, přes den 2x půl hodiny (přesně) a od 3/4 roku jen jednou denně. Když byl větší, tak jsme mysleli, že když nebude po obědě spát, bude dřív unavený a půjde večer dřív - omyl!
Ale fakt je, že jednou za čas to dospí, usne třeba už v devět večer a spí do půl sedmé. Takže nezoufej, snad to tvého Stáníka přejde.
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Chacha! 

(5.2.2005 16:34:49)
Holky, nechci vám radit, možná je každý dítě úplně jiný ale já to vidím úplně jednoduše. Mě kluci poslouchaj (zatím!) absolutně na slovo. Myslím že je to ale jenom proto, že prostě moje slovo taky absolutně platí.

Maminka si jenom vymýšlí hlouposti které stejně nesplní - např. "když neuklidíš, nedostaneš napapat" - neuklidil, dostal; "když se nepřestaneš hned vztekat, zavolám čerta" - nepřestal, nezavolala, apod. To jsou fakt s prominutím hovadiny a pokud není vaše dítě úplný pako, tak to dobře ví na základě předochozích zkušeností. Já to Radce vysvětluju ale ona to pořád nějak nechce pochopit.

Já říkám např. "když ty hračky teď neuklidíš, nebudu si s tebou večer hrát". Když neuklidí, nehraju si. To už se teď ale nikdy nestane protože vědí že já to fakt splním. A mimochodem, i když jsem kliďas, tak děsně vytočit mě dokázala Radka když se po nějakém zákazu přišla s malým přimlouvat "ale tak si s ním hraj, on už je hodnej".

Abych to shrnul - je to úplně jednoduchý. Neříkejte to, co nemůžete nebo nehodláte vyplnit, a když něco slíbíte, tak to pak udělejte. Úplně jednoduchý a jasný jak facka a u mě to funguje na 100%.
 Líza 


Re: Re: Chacha! 

(5.2.2005 16:37:20)
Pavle,je dost důsledných matek, jejichž slovo stejně tak moc neplatí. A proč?

No, kolik času trávíš s dětmi ty a kolik manželka? Kdo s nimi byl na MD? Prostě ji mají okoukanou.
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Re: Re: Chacha! 

(5.2.2005 16:49:00)
Lízo, to máš taky pravdu. Já mám málo času, a jsem s klukama 2 hodiny denně (čas kdy se věnuju čistě a jenom jim). Je mi občas Radky dost líto, ona všechno odře ale oni se vždy ženou jenom ke mně, když jsem s nimi tak nějaká maminka je jim úplně volná. Někdy je to až drsný, přijde mi to jak kdyby vyjadřovali "co tady chce ta cizí paní".

Ale věřím tomu, že kdyby byla Radka taky důsledná, poslouchali by i ji (i když by si chtěli hrát víc se mnou). Myslím že nějaký strašení strašidlama je blbost. Ale nikomu nechci svoje názory vnucovat.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Chacha! 

(5.2.2005 16:51:19)
Jasně, oboje hraje nějakou roli.

Nojo, strašení. Starší dceru bych jaktěživo nestrašila - u ní by to účinky uričtě mělo, ale je citlivka a traumatizovala bych ji.

Mladší je tak neohrožená, že nějaký strašení (třeba ten čert na Mikuláše) je pro ni jen dobrá sranda. Takže taky bez efektu :-)))))))
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Chacha! 

(5.2.2005 17:56:42)
Pavle, myslim, ze je to typicky pohled muze - kdyby byla matka vic dusledna, urcite by ji deti vic poslouchaly. Jenze ty deti si proste na nekom zkouseji, kam az mohou zajit a je logicke, ze nejcasteji na tom, s kym travi nejvic casu. Otcova duslednost v tom, ze ho deti vice poslouchaji je podle mne az druhorada - to prvni je, ze ho malo vidi, je pro ne po celem dni s matkou jinym podnetem, je zabavny, "neokoukany" a tim, ze je otec vzacnejsi, je jeho pochvala vetsi motivaci, nez "bezna" pochvala od mamy ve stejne situaci.
Takze byt vami, na tu duslednost a to, ze vas deti poslouchaji "na slovo" bych nebyla az tak pysna, ona to vubec neni tak uplne vase zasluha. Kdybyste byl s detmi doma cele dny vy a dve hodiny denne by se jim venovala manzelka, ty autority by se vymenily.

A propo, pokud jste skutecne s detmi doma dve hodiny denne, tak chapu vasi zenu, ze tezce nese, kdyz misto toho, abyste se jim venoval, to malo casu, co si vas mohou "uzit" vyzni naprazdno diky nejake vychovne lekci a pak vas premlouva, ze syn "uz je hodny" a mel byste se mu venovat. Nerikam, ze je to spravne, jen, ze se dovedu vcitit do toho, proc to dela.
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: Chacha! 

(5.2.2005 18:09:53)
jo a k tomu straseni - ja taky na straseni bubakama moc nejsem, ani na takove to "pockej, az prijde tata, ten si te srovna" - bubaci mi prijdou OK v podobe pohadek, cert a mikulas a tak, kdy se dite boji v bezpeci maminy naruce a je to "jako", ale vyhrozovat diteti bubakem se mi nelibi - jak to tu nekdo uz napsal- pod posteli je bubak, ktery te sezere, pusu na celicko, dobrou noc a klidne sny.
Ja se dodnes bojim tmy, i kdyz racionalne chapu, ze bych se ve svem vlastnim byte za zamcenymi dvermi bat niceho nemela. To jsou ty veci zasunute do podvedomi v detstvi.
 Janka.b 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chacha! 

(5.2.2005 19:58:15)
Je to tak, jak říkáte. Maminku mají děti okoukanou a tatínek prostě má míň času, tak si ho děti užívají a spíš poslechnou. My se k synovi chováme oba stejně (aspoň mám ten dojem), když už se něco zakáže, tak se na tom trvá, i času s ním trávíme poměrně stejně, ale ... Když zvedne hlas tatínek, je to jiné a s jinám efektem, než když to udělá maminka.
Včera nechtěl uklízet večer hračky, jako ostatně každý den, tak jsem mu řekla, že budu počítat do tří a pak ať se těší, jestli nebude uklizeno. Stihla jsem napočítat jen do dvou a začal, což bylo moje štěstí, protože sama nevím, co by se dělo, až bych řekla tři :-)
Myslím si, že Pavel by se měl s manželkou na výchovných postupech domluvit, protože ona je určitě vděčná i za ty dvě hodinky, co se on dětem věnuje, tak by se on měl snažit je plně využít tak, aby ona měla chvíli klid a ne aby musela děcka utěšovat, protože tatínek vychovává. Nebo si na tu rodinu, Pavle, zkus udělat víc času, ono se to do budoucna ohromě vyplatí a tvoje žena to určitě taky ocení.
 Leticie + 2,5 
  • 

důslednost, důslednost, důslednost 

(5.2.2005 21:15:08)
Chci se jen zastat Pavla. Pokud se dětem skutečně dvě hodiny denně věnuje /krom "trestů", které ale nemusí být časté/, nepříjde mi to až tak málo.
Co se týká důslednosti /nezaměňovat s přísností/ je to skutečně dobrá metoda. Já vždycky víc poslouchala mámu, která byla s náma stále, byla hodnější, ale důslednější. Táta mi věnoval průměrně tak hodinu denně, ale nikdy bych s ním nebyla radši než s mámou.
A jak bych byla vděčná kdyby naše děti chtěly být víc s tátou než se mnou! A to se jim můj muž věnuje dvě hodiny denně, jen když se to zprůměruje s víkendy a prázdninami. A navíc je zábavný a umí si s dětmi hrát, jenže je velmi nedůsledný.
 Markéta 
  • 

Pavle, 

(5.2.2005 23:25:08)
jak to tak vidím, sesypala se na Tebe spousta maminek, aby Ti vysvětlily, že máš u dětí respekt hlavně proto, že jsi jim vzácnější než maminka. Mám dojem, že i to "vzácnější" může hrát svou roli, ale hodně malou. Tvůj přístup k dětem mi přijde naprosto v pořádku a výchova Tvé ženy, zdvořile řečeno, ne zrovna nejšťastnější. Mně by tedy asi hrozně rozčilovalo, kdyby můj manžel z naší dcerky takhle dělal blbce, nedej bože si mi pak ještě chodil stěžovat, že ho pak malá nebere vážně.
A o tom "vzácnější" - nám, když jsme byly děti, se věnovala nejmíň z osmdesáti procent času maminka a s autoritou neměla nejmenší problém. Byla naprosto důsledná, trpělivá, rozumná, férová... Takže s ní to fungovalo tak, že neexistovalo neposlechnout, když rozhodla, ale byla vždycky (dle situace někdy i zpětně) ochotná vysvětlit, proč po nás co chce. Dalo se s ní v pohodě mluvit a domluvit, měla většinou rozumné požadavky, takže ani v pubertě jsme neměli žádnou velkou potřebu rebelování, vzdorování... Třeba když jsme chtěli na zábavu, tak nám dovolila přijít relativně pozdě, ale pak neexistovalo nepřijít včas. A vysvětlila nám v poklidu, že nás nepotřebuje buzerovat a terorizovat, ale že má o nás prostě strach, protože nás má ráda a my jsme nikdy nepřišli později, než jsme slíbili, protože jsme věděli, že bychom ji zbytečně nervovali. Otec měl naopak pocit, že nám stačí říkat "musíš - nesmíš" a vztekal se, když jsme se nechovali jak cvičení pejsci.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pavle, 

(6.2.2005 9:41:40)
Pavle,
nemyslím si, že bych nebyla důsledná - ostatně k tomu bubákovi šel, nebyla to planá výhrůžka. Potíž je v tom, že syn na tresty moc nereaguje. Když mu řeknu "jestli ještě jednou uděláš to a to, bude následovat sankce", tak to opravdu udělám (např. mu vezmu oblíbenou knížku, nepustím celý den počítač apod.), ale on si z toho moc nedělá. Maximálně sebou vztekle praští o zem a párkrát zařve. Dlouho ho to nebaví, tak vstane a jde si hrát s něčím jiným. Naopak, schválně pokouší lidi a čeká, co bude. A i když následuje pokaždý trest, stejně to udělá znovu. Bojím se, že to bude v povaze... já jsem jako dítě taky byla taková. :o(

Jo a k tomu věnování se - manžel se synovi věnuje tak dvě hodiny měsíčně, on na něj sice zařve, ale o výchově se fakt moc mluvit nedá. U nás to asi opravdu bude tím, že je vzácnější.
 Marcela, Tomas 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Pavle, 

(9.2.2005 19:28:23)
Monty,
ten tvuj bubak neexistuje, sice jsi rekla, kde bydli, ale kdyz Stanik rekl pujdeme, sla jsi. Ja bych tam s nim nesla, rekla bych, ze je tma a ze za tmy tam nepujdu. A kdyz se tam bude chtit podivat rano, reknu mu ze bubak ve dne spi, kdyz uz chci strasit bubakem. Nedivim se, ze to na Stanika nezabralo. Neni hloupej.

Nemela jsi to nechat dojit az do toho okamziku, ze se oblikne a pujde s tebou, vzhledem k tomu, ze je zvedavy, chtel ho videt, aby posoudil, jestli je opravdu tak strasny, jakyho si ho predstavuje. :-)

To je stejne plana hrozba jako kdyz diteti reknes, ze ho das nekomu cizimu. Nedas a on to vi, nebo by to aspon mel vedet, ze ho nikomu nedas :-)))

Tvoje clanky me vzdy pobavi, ale uprimne receno, je mi lito toho, ze tatinek se Stanikovi venuje jen dve hodiny v mesici. Z toho me trochu mrazi, vzdyt za dve hodiny si nestihnou ani poradne pohrat, poznat se.
Marcela
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Pavle, 

(6.2.2005 10:53:43)
Markéto, nepřeháněj, jo, sesypala se spousta maminek? Pokud si vzpomínám, tak dvě, maximálně pokud jsem někoho přehlédla, tak tři. O vychove, kteou pouziva manzelka Pavel napsal jedinou vetu a to, ze ho nekdy stve tim, ze ho jde prosit, at si jde s kluky (4a 6 let)hrat, ze "on uz je hodny" a Pavel s tim nesouhlasi, protoze se mu to zda nedusledne. Nic jineho o manzelce nenapsal, tak nevim, proc ses do ni tak oprela, z toho nelze udelat zadny zaver, nic odhadnout, vydedukovat, je to prilis malo informaci.
I cloveku, co je v base muze byt za dobre chovani trest zkracen. Nevim, proc by tomu tak nemohlo byt i u deti. Dulezite na procesu vychovy je nikoli ten trest samotny, ale aby si dite prostrednictvim trestu uvedomilo, co udelalo spatne, prijalo to a nejak zareagovalo (uposlechnutim, pokusem o napravu, omluvou...) Trest je jen prostredek k dosazeni cile a pokud toho cile bylo dosazeno drive, nevidim duvod, proc neslevit. Samozrejme trest i pripadne odpousteni musi byt prizpusobeno veku a chapani ditete.
Dovedu si docela dobre predstavit, ze treba jednou "vymeknu" s tim, ze potomkovi sdelim - "tentokrat ti to odpoustim, ale pamatuj si, ze pokud to same udelas priste, uz ti odpoustet nebudu a budu to brat jako poruseni slibu a prictu ti to" - ovsem toto sdeleni pak skutecne dodrzim, pokud bude potomek protestovat, pripomenu mu to, ze on je ten, kdo porusil pravidla a co jsem mu rekla. Jako neduslednost ve vychove hodnotim az to, kdybych se i podruhe (podalsi) nechala obmekcit a z "prictu ti to" byla plana vyhruzka.
 Markéta 
  • 

Ivo, 

(6.2.2005 21:19:20)
já jsem tím komentářem o ne zrovna nejšťastnější výchově měla na mysli hlavně Pavlův výrok: "když neuklidíš, nedostaneš napapat - neuklidil, dostal; když se nepřestaneš hned vztekat, zavolám čerta - nepřestal, nezavolala, apod. To jsou fakt s prominutím hovadiny a pokud není vaše dítě úplný pako, tak to dobře ví na základě předochozích zkušeností". Mám, stejně jako Pavel, dojem, že tohle je oblbování dětí, které se stejně nakonec musí míjet účinkem. Pokud po dítěti něco chci, tak mu přiměřeně věku vysvětlím proč to chci, místo abych se oháněla řečma o čertech a dítku unikal smysl a důvod mého požadavku. Naší mamince při výchově to vysvětlování opravdu fungovalo.
Naopak nechci moc komentovat to "za trest si večer nebudeme hrát", protože Pavel nijak víc nerozvedl, jestli se dětem pak nevěnuje vůbec nebo věnuje, ale něčím, co děti nebaví tolik jako hraní. Tvůj příklad řešení situace mi připadá naprosto v pohodě, ale Pavel tohle víc nerozvedl, takže těžko říct.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Pavle, 

(6.2.2005 12:15:48)
Markéto, já naopak s tím, co zmiňované maminky napsaly, souhlasím. Když jsem příspěvek od Pavla četla, přesně se mi vybavila maminka, která se celý den těší, až ji manžel vystřídá u dětí a on potom v rámci trestu řekne, že hraní nebude, takže děti se s nějvětší pravděpodobností přijdou vybrečet K NÍ a ona má po klidu. To ostatní nemá smysl opakovat. Mýho muže taky děti poslouchají víc (teda jak se to vezme, protože já zas víc vim jak na ně a co je ten den potkalo, takže snáz vyhodnotim situaci, ale zůstaňme u houknutí na zlobící dítě) a myslim si, že důslednější je taky proto, že je má míň času a nedostává se do situací, kdy by si od nich potřeboval dát pauzu - neboli do situací, kdy si člověk říká: dělejte si co chcete, hlavně ať si můžu na chvilku sednout a nikdo mi tu neřve - v takových chvílích jde důslednost stranou jako první a já osobně teda nejsem robot.
 Zuzana27 


Re: Re: Pavle, 

(6.2.2005 17:11:22)
Jani,
jasně že je to vše o důslednosti - když nejsem schopná hrozbu splnit (tj. bubáka ukázat a to zcela jasně nejsem), raději nehrozím.
Jinak vždycky to bude tak, že celodenní důslednost je hodně náročná, je spousta chvil, kdy bych opravdu "za cokoli" vyměnila 10 minut klidu:-)).
Samozřejmě je jednodušší být důsledný na děti 2 hodiny denně než 8 či 10 hodin denně. Ale zase na důslednosti jednoho (Pavla) se dá stavět i druhým. Fakt je, že představy o výchově jsou poměrně často odlišné od toho, co pak člověk, který má jen jedny nervy "ustojí v praxi". Holt život:-))
Claudie a 14-ti měsíční rošťáci
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Pavle, 

(7.2.2005 15:06:33)
Naprosto souhlasim s Klaudii, napsala to opravdu vystizne!!!

Teorie se casto lisi od praxe a ustat duslednost cely den je neco jineho, nez 2 hodiny denne. Presto jsem toho nazoru, ze nesplnena hrozba (straseni) je neduslednost a tudiz dost zasadni vychovny "prestupek". Proste kdyz to nemuzu dokoncit, tak to nezacinam. Tady se to ted toci kolem Pavla - ale vychazim z clanku Monty - pise, tu ted, ze svou hrozbu splnila, ale neni to tak docela pravda - Stanik sel sice za bubakem, ale ona ho tam u toho bubaka nenechala, jak slibila. Byla proste chyba v tom, ze to nechala zajit tak daleko, ze mu hrozila necim, co nemohla splnit. Taky, Monty, pises, ze ac jsi dusledna, syn na tresty nereaguje. Ja si ale myslim, ze jo; tedy, i kdyz treba na venek nedava nic znat, stejne ho to "pouci".

Monty, drzim palce, at se manza da brzo do poradku!
 Janka.b 


Re: Re: Pavle, 

(6.2.2005 17:40:24)
Souhlasím s Janou a ještě bych dodala, že Pavlova žena určitě v těch dvou hodinách klidu nesedí s nohama na stole a nedělá si manikůru, ale určitě uklízí, žehlí, vaří ... a je ráda, že má klid aspoň na to.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Pavle, 

(6.2.2005 19:31:19)
Pavle,

s tou důsledností máš v mnoha bodech pravdu. Přesto se nemohu zbavit dojmu, jako bys na svou ženu nasazoval, že je úplně hloupá, vychovává děti špatně a že ty víš všechno líp.

Abys mě špatně nepochopil, čistě věcně máš asi víc pravdu ty, ale.. víš, proč to Tvoje žena dělá? jestli třeba není tak unavená, že chce mít fakt pět minut klid? Nebo jsi takový ten přísný otec, který přijde domů a chce mít všechno v lati?

V žádném případě se Tě nechci dotknout, jen mi připadalo, jako bys chtěl svoji ženu trochu shodit. Jestli se mýlím, tak se Ti omlouvám.
 Iva 
  • 

Re: Pavle, 

(10.2.2005 14:44:24)
Pavle, jen jestli tvoji důslednost neodskáče třeba manželka. U známých byl otec taky vždycky "důsledný", když děti zlobily, přestal si s nimi hrát a "vrátil" je mamce. Ta tu možnost ovšem obvykle nemívala, když nebyl pořád doma.
Muž, který je celý den od dětí, má trochu větší odstup a je snazší mít síly na důslednost. Kamarádka na řeči o důslednosti, kterými ji její muž taky krmí odpovídá - jenže ty si pak utečeš a oni tu brečí a vztekají se mě! Což je pravda.
A je tu ještě jedna věc, kterou popisují psychologové, a to je trochu jiné pojetí vztahu matky a dětí a otce a dětí. Knižně řečeno, matka miluje láskou nepodmínečnou, otec si stanoví podmínky. Pro mě jako matku je velký trest pro mě samotnou něco mému dítěti odepřít. Samy pudy mě mají k tomu dávat mu a dávat(bez ohledu na to, jaké dítě je, jak se chová atd. - přírodě jde o přežití). Trestám tak sebe víc než dítě, protože musím jednat proti svým pudům,a dítě je bystré tuto moji slabinu matky odhalí. Nedat proto něco dítěti co mu vlastně můžu dát (a jen nechci z výchovných důvodů) je pro mě obtížné, a pokud dítě pláče a je nešťastné, je tu další pudové jednání matky ho utišit a jednat tak, aby neplakalo. Rozumově si to můžete vysvětlovat že je mu to k dobru, že ho vychovávávte, ale pudy jsou hlubší a fungují. Dítě vycítí víc to, co je v hloubi vaší duše, ať už říkáte cokoli. Myslím, že proto má tolik matek potíže s kázní u dětí, což u otců se takto neprojevuje.
Otcovská láska je vymezená jako podmíněná, otec vytýčí podmínky a pak kontroluje plnění. Pokud dítě podmínkám nevyhovuje, je důslednost otců snadnější. V hloubi duše ví, že jedná správně, je slovy a činy ve shodě s pocity, proto ho dítě snáz respektuje a nesnaží se jeho rozhodnutí zvrátit.
A pokud, otcové, nevěříte, zkuste si chvíli pozorovat třeba jak na různé podněty dítěte reaguje vaše žena a vy. Určitě se najdou výjimky, kdy manželé ragují opačně, ale veskrze tato teorie je dost propracovaná a patrně "na ní něco bude".
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Re: Pavle, 

(13.2.2005 11:24:24)
Zajímavý názor Ivo. Zní to logicky a asi na tom něco bude.
 Dana (Bryanna 4 roky) 
  • 

pro Monty  

(5.2.2005 8:24:06)
Neda mi to napsat par radku. Ja totiz nerozumim, jakou logiku ma vlastne straseni deti. Je to absolutni nesmysl. Budu uprimna, takova rado by "vychovna metoda" spis svedci o tom, ze rodice potrebuji doplnit zakladni znalosti o vychove deti. Tvoje clanky si Monty vzdycky rada prectu, ackoliv velice malo kdy souhlasim s tvymi nazory, ale v tom je ta "challenge" Asi to nemas v zivote uplne jednoduche, ale kdo ma , ze ano ? Zda se mi, ze tvuj Stanik potrebuje predevsim tvoji duslednost a taky urcitou denni respektive vecerni rutinu. Taky je mozne, ze kdyz tvuj maly pred spanim tak vyvadi, to vlastne znamena, ze se nechce s tebou rozloucit a jit spat (mozna s nim nestravis tolik casu, kolik by potreboval, mozna ani nemuzes). Rozhodne si myslim ze je paradox dite postrasit nejakymi hruzami a pak dat do hajan s pusinkou na celo rict, at ma krasne sny. Ha ha ha. A dalsi vec je, ze deti si neustale testuji co si muzou dovolit a co ne. Urcite se s malym lip domluvis, kdyz s nim budes jednat ferove, nez mu vyhrozovat se strasenim. Jinak jsem moc rada, ze mas tak statecneho synka, ktery se neboji tvych bubaku ! !! Mozna bys mu mohla rict, ze ted kdyz neni tatinek doma, je Stanik chlapem v domacnosti a potrebujes, aby ti pomohl. Tim, ze pujdete spolu drive spat, abyste rano meli hodne sil na dalsi hrani a praci. Zkus to ikdyz si urcite rikas, ze je to blba rada.

Jeste jsem chtela napsat jednu vec. Protoze casto ctu tve clanky a myslim si, ze jsi hlava otevrena, nekolikrat jsem ti chtela navrhnout, ze ti poslu zajimavou knizku o vychove deti. Je to v anglictine - coz ti urcite nebude delat problem - jmenuje se "Perfect Parenting" od Elizabeth Pantley. Pro me je to skoro jako bible pri dennim zapolenim s nasi malou. Ja opravdu verim, ze pokud si to pozorne prectes, budes, hodne problem se ti podari vyresit s usmevem a ty i Stanik budete mit o hodne krasnejsi a stastnejsi vztah i bez psychologickych poraden. A hlavne nezapomen, ze deti jsou opravdu velice uprimne a lehko zranitelne, tak tu Stanikovu dusicku opatruj, jak nejlip umis. Opravdu ti rada tu knizku poslu, pokud nechces napsat svoji adresu, chapu to. Muzi ti knizku poslat ke svoji zname, ktera bydli v Praze nedaleko Ceske Televice (v Doudove ulici) - pak si ji tam muzes jenom vyzvednou.
Jinak vse dobre, preju hodne stesti cele tvoji rodine
Dana s Bryankou
 Susans1 
  • 

Re: pro Monty  

(5.2.2005 12:14:24)
Já bych to neviděla tak pateticky. Monty má prostě živého a hlavně chytrého synka, který se nedá jen tak snadno oblafnout. Článek je krásně napsaný - docela jsme se s manželem pobavili (máme taky syna, ale menšího - 8 měsíců - , tak už se těšíme, co nás čeká..musím končit, právě sám sebe uvěznil v prádelním koši a nemůže ani dopředu ani dozadu...)

Zuzana
 Pavel + kluci 4 a 6 let 
  • 

Re: Re: pro Monty  

(5.2.2005 16:39:48)
Holky, jestli se snažíte svoje dítě "oblafnout", pak se nedivím, že vás neposlouchaj.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: pro Monty  

(5.2.2005 12:15:06)
Já bych to neviděla tak pateticky. Monty má prostě živého a hlavně chytrého synka, který se nedá jen tak snadno oblafnout. Článek je krásně napsaný - docela jsme se s manželem pobavili (máme taky syna, ale menšího - 8 měsíců - , tak už se těšíme, co nás čeká..musím končit, právě sám sebe uvěznil v prádelním koši a nemůže ani dopředu ani dozadu...)

Zuzana
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: pro Monty  

(5.2.2005 12:18:23)
Taky se omlouvám, že se takhle blbě opakuju - nezvládla jsem registraci.

Zuzana
 Helena, Alex+Evička 8/02 
  • 

Výchova podle knížky 

(5.2.2005 13:02:32)
Dano, já si myslím, že nelze brát děti jako jeden celek a vychovávat je podle jednoho modelu v knížce, podle mě je každé dítě originál a individualita a každá maminka by se měla řídit při výchově svého dítěte hlavně srdcem. Taky každý národ vychovává své děti jinak. Podle jména tvé dcery soudím, že v ČR nežiješ, tudíž vychováváš dceru podle modelu země ve které žiješ. Navíc, články od Monty by jsi měla brát trochu s nadsázkou.
 Toranoko 
  • 

Re: Výchova podle knížky 

(7.2.2005 10:21:36)
Ja si myslim, ze v knizkach nemusite hledat konkretni predem danou odpoved na konkretni situaci. Dobre napsana knizka je podle me jako navod, ktery doplniote prave tim srdcem a intuici. Podle me v ni muzes najit veci, ktere jsi treba drive neznala, ani ti neprisly na mysl, ale to, jak s nimi pracujes, zalezi uz jen na tobe, na nikom jinym.
Mozna si potom muzes uvedomit, ze i tvoje dite vychovava tebe, nejen ty jeho - tudiz menit se musite oba, nejen ono.
 Dana (Bryanna 4 roky) 
  • 

pro Monty  

(5.2.2005 8:39:23)
. . . .prosim vsechny omluvte moje preklepy. Mame tu uz 3 hodiny rano, uz jsem mela davno spat, ale nedalo mi to . . . .
tak jeste jednou se omlouvam !

Dana
 Šárka  
  • 

Re: pro Monty - Daně  

(5.2.2005 12:58:59)
Jen ti chci napsat, že jsi strašně hodná, že jsi ochotná Monty poslat knížku, dokonce i respektuješ soukromí a jsi ochotná zaangažovat svoji známou, aby si to tam Monty vyzvedla!! Fakt obdivuji!Myslím to vážně! druhá věc je, nechci Monty podceňovat, ale pochybuji, že by projevila vážný zájem. Znám ji z článků a myslím, že chápe výchovu jako intuitivní proces, něco jako u zvířat a moc bych se divila, kdyby kdy vůbec něco o výchově četla. Netvrdím, že je to špatně,ale tvá snaha se asi mine účinkem.
 Magda77 


Re: Re: pro Monty - Daně  

(6.2.2005 1:42:33)
Mozna bys mu mohla rict, ze ted kdyz neni tatinek doma, je Stanik chlapem v domacnosti a potrebujes, aby ti pomohl. Tim, ze pujdete spolu drive spat, abyste rano meli hodne sil na dalsi hrani a praci.

a kdyby měla monty místo kluka holčičku, tak jí má říkat něco ve smyslu - když neni tatinek doma, tak nám tady chybí chlap v domácnosti, zůstaly jsme chudinky samy opuštěný a potřebuji, abys mi pomáhala, .... - ???
 Dana s Bryankou 
  • 

Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(6.2.2005 4:03:31)
Jake chudinky ? ?
tak to vubec nebylo mysleno . . . Tim, ze pozadas 2-4 lete dite, aby ti pomohlo,nedelas z nikoho chudinku. Naopak ony deti v tomto veku vetsinou velice rady pomahaji a pripadaji si hodne dulezite, kdyz se jim dari.Ale to urcite sama vis. Ja uznavam, ze kolik hlav tolik nazoru a ja si dovoluju holt tvrdit, ze strasit deti je vic nez zbytecne. Nevidim v tom vubec nic pozitivniho.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(6.2.2005 9:44:58)
Dano,
nevím jak dalece je syn chudinka, ale pomáhat chce dobrovolně, sám od sebe, úplně se vším. :o) I když daleko větší pomoc by byla, kdyby si šel hrát a nepřekážel. :o)
Dík za nabídku, jsi moc hodná, ale moc tyhle věci nečtu, spíš vůbec, netvrdím že by to nebylo zajímavý, nicméně teď stejně nemám moc čas něco studovat. :o)
 Dana (Bryanna 4 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(6.2.2005 15:22:28)
Ahoj Monty,
nejak jsem to "zvojtila" (jako obycejne . ..) Ta moje odpoved patri vlastne ke komentari ktery napsala Rita. - to jenom vysvetleni.
Naopak nemam pochyb, ze tvuj maly je velice bystry a statecny kluk ! ! Verim ti, ze na studovani knizky o vychove deti nemas cas, urcite se mas sama co ohanet. (nabidka ale plati porad)
 Bara + Inka 6/04 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(7.2.2005 21:39:23)
I kdyz studovani vychovnych prirucek tady vsichni tak hromadne hani, ja bych se o tu knizku Perfect Parenting rada uchazela, jde-li to... Zadny zasadni problem s Inkou zatim nemame, krome casteho buzeni a zacinajici palicatosti, ale urcite se objevi. Ja zrovna jsem takovy "priruckovy rodic" a casto mi to pomaha si urcite situace uvedomit a lip zhodnotit. Pokud by ses mi Dano mohla ozvat, budu rada, jinak si ji zkusim objednat.
Diky
B.
 Dana (Bryanna 4 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(8.2.2005 3:11:12)
Ahoj Baro,
- neni problem - knizku ti rada poslu. Napis mi adresu na muj email : jesndna@rogers.com
 Dana (Bryanna 4 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(8.2.2005 3:14:46)
Baro,
promin tak tak by mi to urcite nedoslo!
spravna adresa je takto :
jesndana@rogers.com
 Magda77 


Re: Re: Re: Re: pro Monty - Daně  

(6.2.2005 16:07:13)
já to myslela tak, že když klukovi říkáš, že zůstal jako jediný chlap v rodině, tak co se má říkat holce.
mířím tím k tomu, že se pak kolikrát divíme, jaký mají dospělí chlapi názory a jak se chovají, a že většina toho je dáno výchovou, už v těch 2-4 letech.
vím, je to trochu mimo téma, se strašením to nijak nesouvisí.
já se asi špatně vyjadřuju, něco si myslím a neumím to napsat, tak toho radši nechám:)
 Gabra 
  • 

Pro Ritu 

(7.2.2005 13:34:09)
Ale kdepak, vyjadřuješ se naprosto přesně a ten, kdo to cítí podobně, Ti snadno porozumí. Kdo to cítí jinak, tomu nepomůžou pochopit Tě ani další slova. Já bych to chlapečkovi taky asi řekla trochu jinak, ačkoli v podstatě s Danou souhlasím. Věta :" Potřebovala bych pomoct, mám moc práce a ty jsi už velikej kluk, kterej spoustu věcí dokáže... " podle mně pěstuje zdravé sebevědomí (bez ohledu na pohlaví). Věta :"Jsi teď jedinej chlap v domácnosti, když tu není tatínek a proto potřebuju, abys mi pomohl" podle mně pěstuje spíš mužskou ješitnost, protože mezi řádky naznačuje, že bez tatínka je maminka úplně v háji, bez chlapa je ženská ve světě úplně ztracená. Nedávno na Rodině proběhla debata o tom, že se spousta mužskejch dívá na ženy s despektem a v pozici šéfa přijmou do práce raději muže, protože je určitě schopnější. Pokud takového šéfa maminka vychovávala v duchu "jsi teď jedinej chlap v domácnosti", tak není až tak nepochopitelné, pokud pak má v podvědomí dojem, že chlap je důležitější a schopnější tvor než žena. Alespoň já mám tenhle pocit. Proč dceru vychovávat jinak než syna ve věcech, které s pohlavím naprosto nesouvisí? Nebo má Dana snahu tímhle vychovat syna k zodpovědnosti za manželku a rodinu?
 Dana (Bryanna 4 roky) 
  • 

Re: Pro Ritu 

(8.2.2005 8:36:41)
Gabro
nevim,co bych k tomu dodala. Muzu se samozrejme mylit, ale snad jsem nenaznacovala, ze chlap je dulezitejsi a schopnejsi jak zena. Ani si nemyslim, ze by syn mel prevzit zodpovednost za rodinu a manzelku. - To jsme si hodne nerozumely . . .
Dana
 Veronika, dva kluci 2,5 a 5,5 
  • 

"Připravené" strašení 

(6.2.2005 16:57:05)
Neměla jsem čas číst všechny příspěvky, a tak možná někdo už podobný názor mému vyjádřil. V tomto případě mi to ale nedá, abych nenapsala krátký komentář. Také si nemyslím, že je strašení dětí něčím, čím bychom se jako rodiče měli chlubit. Prostě nemáme tu správnou trpělivost nebo neznáme všechny dostupné metody jiného typu, takže sáhneme k tomu, co na nás praktikovali naši rodiče (ať už ve větší nebo menší míře). Vzhledem k naturelu mého staršího dítěte jsem dopředu přemýšlela v každém případě použitého strašení, jak budu postupovat, pokud dojde "k nejhoršímu". A můžu jen potvrdit, že se mi tato připravenost jen vyplatila. I když nebo právě proto NIKDY "k nejhoršímu" nedošlo. Dítě možná z rodiče vycítí jistou bezradnost a tak to zkouší a zkouší. Jak ale jednou zjistí, že naše strašení jsou jen řeči, už tuhle metodu moc použít nemůžeme. A naopak. Jednou zjistí, že jenom nevyhrožujeme a pak už ani neprověřuje, zda to myslíme vážně či ne. Sama jsem byla překvapená, jak můj starší syn, u kterého musím v jisté oblasti strašení používat (a věřte, že se za to trochu stydím), reaguje na tuto "hrozbu". Není to přitom dítě, které by se dalo vystrašit vším, spíše projevuje velkou dávku statečnosti v mnoha případech. A ve svém věku už také nevěří všemu, co mu nakukáme. Takže je dobré předpokládat dopředu jistou inteligenci svých dětí a určitě mít připraven i ten nejhorší scénář. Možná že takhle nám to jako rodičům ještě pár let bude fungovat :-))).
 renata 
  • 

hezky clanek 

(7.2.2005 11:12:53)
moc hezky clanek! v podstate prvni, ktery se mi libil mezi temi ostatnimi nudnymi..
Preju hodne stesti se synkem (ten nas chodi spat kolem jedny v noci:-)) a i s manzelem!
 Stáňa 
  • 

Re: "Připravené" strašení 

(8.2.2005 7:32:59)
Mám čtyři děti a starší tři jsem nikdy strašit nemusela, dokonce jsem vedla spory a prarodiči ve smyslu všeho již výše napsaného. Ne, že by byly andílci, ale vždy jsem se s nimi bez větších potíží domluvila. Až náš čtvrtý mi ukázal mou neschopnost jako rodiče. Ví naprosto přesně co a jak má být a samozřejmě taky kdy a kde, případně s kým. Jsou mu čtyři roky a situace,které jsem si s ním prožila jsem neprožila s ostatními dohromady! To, že se válí v obchodě, ale prakticky kdekoli a pro naprosté blbiny, jsem už překousla a statečně přehlížím nnerudné pohledy přítomných vesměs odborníků v pedagogice, psychologii i sociologii. Snažím se vydržet a myslet na to, že můj syn nemůže odskákat mé pocity studu a bezmoci. Popíšu ho asi takhle: venku strašně leje, jsou mu dva roky a já mu chci pomoci vyjít do schodů před domem, samozřejmě nechce, tak si sleze dolů a znovu vyleze nahoru, tak je to se vším. Zírám nad sebou, jak ho nemám zmáklého, všem svým kamarádkám jsem udílela rady, jak mají být důsledné a jak lze s dětmi krásně vyjít, také mi často dávaly najevo, jak je pěkně zvládám. A pak k nám vlétla dělová koule jménem Matěj, která má jasno v tom, jak a co. Pochopila jsem, že nemá příliš význam pouštět se sním do boje. Naučila jsem se vyhmátnout,kdy ještě není rozhodnut a tam ho zpracovat, pak už je pozdě, hrozí mi i pokousání. A teď k tomu strašení. Nemá rád mytí(čehokoli) a stříhání nehtů, tak jsem vymyslela příběhy o dětech-dávám jim směšná jména, které se taky nechtěly.... a jak to s nimi dopadlo,většinou smrděly a tak a nikdo je nechtěl a zabralo to, občas slyším, jak napomíná starší, jestli chtějí být Lojza ap.Tak hygiena je zmáknutá, aspoň na nějaký čas. Přiznám se taky, že jsem na něj jednou dupala na půdě jako čert, když byl v záchvatu vzteku. Ihned přestal a přišel s úsměvem, ale prý neví co jsem slyšela, on nic neslyšel. Ale to asi uplatňovat nebudu. Výchovné knihy jsou dobrá inspirace, ale děti nežijí v knihách a každý vychovatel je osobnost stejně jako dítě je osobnost.Stejně i autor je osobnost a má své zkušenosti, výchovná kniha není návod k použití! Aby nevznikl mylný dojem, čtu je ráda a mám jich vcelku mnoho. Taky děti se dělí na snadno vychovytelné a obtížně vychovatelné. Ale to je na mnoho dalších řádků a já už končím, trochu jsem to natáhla.


 Stáňa 
  • 

Re: Re: "Připravené" strašení 

(8.2.2005 7:43:28)
Bezva,chtěla jsem vložit něco jiného a mám tu můj včerejší příspěvek! Jsem tak tupá? :-)
 mimicert 


Re: "Připravené" strašení 

(11.2.2005 13:29:40)
Ahojky,moc ráda bych věděla,jaký scénář jste si na syna vymysleli.Děkuji Ája
 Káča 
  • 

Radikální metoda 

(7.2.2005 12:16:41)
Máme známé, kteří zažívali něco obdobného jako ty. Vyřešili to naprosto radikálně. Já tedy tuto jejich "radikální metodu" neschvaluju (v životě bych to nemohla dítěti udělat), protože mi to přijde opravdu hrozivý, nicméně jim to vyřešilo jejich problém.
Jednou večer, když jejich dcera nechtěla spát a vyváděla zhruba tak jako tvůj Stáník, tak ji prostě nechali, ať vyvádí. Když ale nastal okamžik, kdy by si ráda lehla a usnula, tak jí to ¨prostě nedovolili. Už už usínala a oni ji znovu probudili s tím, že prostě spát nebude... plakala, chtělo se jí spinkat, ale ne... tatínek byl neoblomný a prostě ji nenechal usnout...vždy když usnula, tak jí zase probudil.. nechal ji usnout až k ránu. Zřejmě to byla opravdu léčba šokem, protože údajně po takto probdělé noci ji normálně následující den uložili do postele a ona v klidu usnula........ Slečně je teď čtrnáct let a žádné psychické následky to na ní nenechalo.
 jana 
  • 

Re: Radikální metoda 

(7.2.2005 12:54:42)
jakpak to vis,ze ten sadismus nenechal zadne nasledky?!!!!!!!!hruza!!!!!!!!
 JaninaH 


Re: Radikální metoda 

(7.2.2005 13:00:27)
Káčo,
zrovna včera jsem v Reflexu četla, že přesně tímhle způsobem se léčí psychicky způsobená nespavost. Člověku, který tvrdí, že v noci usne nejvýše na dvě hodiny, terapeut víc než dvě hodiny spát nedovolí. Postupně se přidává po půlhodince, a nakonec si ten dotyčný tak moc přeje spát, že spí :-)) Prý je to velmi účinné, avšak drastické, a to jak pro pacienta, tak pro terapeuta. To věřím.
J.
 jana 
  • 

Re: Re: Radikální metoda 

(7.2.2005 13:12:43)
tak se leci snad dospeli pacienti a ne deticky,ne?
 maybe 


Re: Re: Radikální metoda 

(7.2.2005 23:16:12)
Janino, prosim te,mas nejaky odkaz na ten clanek ? diky..
 Stáňa 
  • 

Re: Radikální metoda 

(8.2.2005 7:55:43)
Něco podobného jsme také udělali našim dětem, měli období, kdy místo spaní stály na okně a dlouho do noci se dívali z okna. Nic jsme nevěděli, byli jak myšky, až nás upozornili sousedi. Nic nepomáhalo, tak jsem je jednou nechala na tom okně stát a nesměli si lehnout, vydrželi asi 10min. a už kńučely. nechala jsem je tam ještě chvíli a pak si mohly vybrat, jestli chtějí každý večer chodit spát nebo stát na okně. Hádejte, jak to jednou pro vždy dopadlo? Tak drastické to není a je to jedna z výchovných metod.Samozřejmě vše má své meze.
 Helena, Alex+Evička 8/02 
  • 

Re: Re: Radikální metoda 

(8.2.2005 8:28:35)
Já mám pocit, že tuto metodu doporučují dětem, které mají obrácené spaní. Ve dne spí a v noci si hrají. Moje kamarádka měla takovou holčičku, už si sní nevěděli rady a doktorka jim poradila to, že ji nemají nechat usnout. Takhle to dělali pár dní a zabralo to. A slečna se vyvíjí úplně v pořádku.
 Helena, dva kluci 
  • 

Che che, 

(7.2.2005 12:34:17)
Monty, tve prispevky, krasne suche a plne lasky jsou tresnicka na internetovem dortu . A jeste to umocni reakce a rady tetek , ktere ti doporucuji odbornou literaturu , a radi,jak si nenechat synka prerust pres hlavu . Uzasne. Ale to uz neni tak vesely cteni.
Hezky den, Monty !
Helena
 schamka + krakeni 


Re: Che che, 

(17.2.2005 11:53:04)
Nechapem, co je na snahe pomoct druhemu (napr. aj pozicanim nejakej literatury) zle ci smiesne? Ked sa z ponuknutej pomoci vysmievas, tak potom nenadavaj napriklad, ak ti nik nepomoze s kocikom dole schodami do metra...
;o(
 Olina 
  • 

Monty a její syn 

(9.2.2005 14:52:50)
Monty, docela ráda si čtu tvé články a příspěvky, jsi vtipná, pohotová, píšeš pěkně. Někdy s tvými názory souhlasím někdy ne, jak už to bývá :-). Jestli dovolíš, napíšu tě svůj názor. Mám totiž pocit, že tvůj syn nevyrůstá v právě harmonické rodině. Tatínek se mu věnuje cca 2 hodiny měsíčně!! To je myslím bez komentáře, to je jakokdyby vyrůstal bez otce. Nevím, jaký má důvod, že tak zanedbává svoji rodinu, tedy tebe i malýho. Možná, že se mýlím a s někým si tě pletu, pokud ano, předem se omlouvám - ale nejsi to náhodou ty, jejíž manžel měl problémy s drogama? To by i odpovídali jeho současnému pobytu v Bohnicích. Ale jestli jsem si tůj nick spojila s jinou Monty a nejde o tebe - nevím - tak ještě jednou promiň.
A teď k tobě. Mám pocit, že trávíš hodně moc času na internetu, psaním příspěvků, diskuzemi, snad i pracuješ. Kdy se tedy věnuješ Stáníkovi? Dyť tyhle tvé aktivity jsou na úkor času, který bys měla věnovat právě jemu. A asi jako každá mamina na mateřské se staráš o domácnost, vaříš, pereš, uklízíš, nakupuješ atd. Docela by mě zajímalo, kolik času trávíš se svým synem procházkami, výlety, čtením knížek, prohlížením obrázků, malováním, modelováním, stavěním si s kostkami... nechci tu vyjmenovávat všechny aktivity, které děti potřebují, aby se zabavily, učily, motivovaly. Když zlobí zakážeš mu počítač? Dvouletému dítěti? To přece nemá na počítači co dělat. To mi přijde jako usadit prcka k televizi nebo k počítači, aby byl od něj pokoj! Nepíšu jako nováček, vychovala jsem dvě děti, nevím jestli správně, nyní jsou to puberťáci a ža na nějaké ty ústřelky je to docela pohoda :-). Když jsem s nimi byla doma, věnovala jsem jim veškěrý svůj čas. Když spaly přes poledne, snažila jsem se doma poklidit a udělat co bylo zapotřebí, abych po probuzení byla zase k dispozici; pokud neusnuly, zbylo mi to na večer. Já si myslím, jak už to někdo psal, že vyžaduje tvoji pozornost, že si tě přes den moc neužije. Tatínka pomíjím, neboť ten si myslím, že je k ničemu.
Občas jsem večer chodila cvičit, na angličtinu, s kámoškama na kafe - tak 1-2 týdně večer hlídal tatínek nebo babička, to jo, ale přes den tam byla máma na plný úvazek :-))
Vyrůstá tě z něho pěknej lumpík :-)) Ale třeba by se dalo ještě něco dělat....i když začít se má od miminka, že.
Zdraví Olina
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 11:11:48)
Olino,
u nás je to tak, že se synovi vždycky věnuje někdo jiný, když já pracuju. Dřív si ho brala na odpoledne tchýně a tchán, teď má na hlídání „tetu“ nebo mojí mámu a na jaře bych ho ráda začala dávat aspoň na těch 5 dní v měsíci do jeslí. Bohužel se na práci vykašlat nemůžu, manžel není ten typ, který by uživil rodinu a ani to po něm nechci. Ale já pracuju převážně doma, jen občas jedu někam na jednání nebo na služebku, takže se mu můžu věnovat i přes den, když je potřeba nebo když sám přijde a chce mi něco ukázat nebo říct. Krom toho spí tak 10 – 12 hodin denně, odečtu svých osm, mám pořád dvě nebo čtyři hodiny na práci v klidu. Pokud není nějaký extra fofr, tak ty čtyři hodiny denně, možná šest, mi na práci stačí… a když fofr je, tak holt nespím v noci osm hodin, ale třeba jen tři a dělám přes noc.
Opravdu mi nepřijde, že by byl zanedbanej, na dva roky třeba krásně mluví ve větách, má obrovskou slovní zásobu… a že by citově strádal, to mi taky nepřipadá.
K tomu počítači – jednak mu na něm pouštím jeho oblíbený DVD s medvídkem Pú, pak má taky rád různé hry pro děti (já vím, že jsou pro větší, ale když ho to baví… nechci mu překážet v jeho „přirozeným vývoji“), kde se ukazujou zvířátka nebo se něco vybarvuje (třeba na disney.go.com je toho fůra), nebo si chce psát písmenka, já mu vždycky měním barvy a on říká, jaká je to barva a někdy i jaký je to písmenko, třeba „M jako maminka“. Samozřejmě u toho nesedí celý den, tak půl hodiny denně, max. hodinu, to když pouštíme pohádku, která trvá přece jenom dýl.
Že se mu manžel moc nevěnuje je sice blbý, taky mne to trápí, ale co můžu dělat. On se s ním třeba koupe, ale po pěti minutách už toho má dost a volá na mne, ať si ho odnesu. Věnovat se mu soustavně prostě zvládne jen těch pár minut denně. Resp. když nejsem doma, tak si s ním snad i hraje a věnuje se mu, ale jakmile doma jsem, tak na to kašle. Prostě mi řekne, že jsem matka a je to moje starost. :o(
 Olina 
  • 

Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 15:29:27)
No jo, Monty, asi to máš dost těžké když celá výchova Stáníka, domácnost a i finační stránka visí na tobě. Ono zkloubit to všechno dohromady dost dobře asi nejde.... Babičky, tety ani jesličky nenahradí mámu a tátu. Nezávidím ti a tatínek by potřeboval pětadvacet na holou :-(
Držím palce, uvidíš, třeba tě z toho raubíře vyroste skvělej kluk a pak se všemu budeš jen smát :-)
Pa Olina
 Vanda 
  • 

Re: Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 15:57:42)
Tak nevím Olino, taky mi ta Tvoje reakce přišla trošku zvláštní... A věta "třeba ti z toho raubíře vyroste skvělej kluk..." je podle mě dost mimo. To že malé dítě vyvádí kvůli nějaký věci znamená, že neni skvělé???? Máš pravdu, že Monty vtipně popsala jeden problém. Většina maminek ale bojuje se svým dítětem v nějaké záležitosti - některé nechce jíst, pít, spát atd. atd. atd. To je všechny zanedbáváme? Gratuluju k úžasným dětem a k tomu, že si se jim dokázala věnovat 24 hodin denně. Já tolik síly nemám a třeba pár minut strávených tímhle psaním mi pomohlo se docela odreagovat.Ale už jdu utírat pokakaný zadky, aby mě nikdo nenařkl z mizerný péče. S pozdravem Vanda + 2 raubíři.
 mimicert 


Re: Re: Monty a její syn 

(11.2.2005 13:56:30)
Nevím,možná si budeš myslet co si to dovoluju,ale nebylo by lepší,jak pro tebe tak i pro Stáníka najít si jiného muže?Emancipace je sice všude kolem nás,ale to neznamená,že se musíš zničit,takhle to podle mého názoru nemůže fungovat.Ze Stáníka ti bohužel vyroste ten samý mužský,jakého máš doma a nakonec budeš živit oba až dokud je to bude bavit.Stáník si najde nevěstu,manžel milenku a kde jsi
ty???!!!Nekritizuji tě,je to jen můj názor.Takový byl můj bývalý přítel,trvalo mi tři roky a jeden samovolný
potrat,než jsem na to přišla.Teď mám perfektního mužejsme spolu sedm let a máme krásnou 4,5 měsíční holčičku.Ať budeš jednat jak koliv,přeji ti aby se ti tvůj život vydařil dle tvých představ.
S pozdravem Ája
 Áda, 15tt. 
  • 

Re: Re: Re: Monty a její syn 

(11.2.2005 14:53:16)
Souhlasím s tím, že dítě potřebuje od malinka pevné zázemí. A to mu uštvaná matka a tatínek, který se mu nevěnuje, notabene z neznámých důvodů skončil v Bohnicích, nemůže poskytnout. Promiň Monty. Ale už kvůli Stáníkovi se zamysli, jestli by to nechtělo změnit postoj a v první řadě partnera.
 iva 
  • 

souhlasim 

(12.2.2005 13:59:39)
Naprosto s vami souhlasim,myslim,ze monty to nema jednoduche, MAM POCIT,ZE JI MANZEL PRIDAVA STAROSTI NAVIC.LIP BY JI BYLO SE STANIKEM SAMOTNE.A NEJAKY NOVY PARTNER SE URCITE BRZO OBJEVI.MONTY JE INTELIGENTNI, SAMOSTATNA ZENA,TAKZE V TOM URCITE NEBUDE PROBLEM NAJIT SI NORMALNIHO CHLAPA.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 11:35:51)
Milá Olino,

to je opravdu smutné, že ses dětem tolik obětovala a oni už ani to Pexeso nebo Člověče nezlob se teď s tebou nechtějí hrát, když mají ty své pubertální „ústřelky“. Hlavně neházej flintu do žita. Na tvém místě bych zkusila nějaké podnikání - třeba nějakou agenturu na slídění v soukromých záležitostech jiných lidí – mohla by ses nějak šikovně napojit i na státní orgány. Co třeba: „Čmuchalka a syn“?

Z.
 Olina 
  • 

Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 15:19:17)
Milá ZooZo,
ja nějak nechápu, proč se do mě navážíš? Jen jsem napsala svůj názor a rozhodně ho nikomu nevnucuju a ani netvrdím, že právě ten je ten nejlepší a jediněj správnej. Prostě je můj. Ať si každý vše dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Všechno - i vychovává děti.
Pubertálními ústřelky mám na mysli jejich občasné hlášky, jako že to je "hustý" nebo "vopruz" a podobně nebo jejich náhlou hluchotu, když se má mýt nádobí, vyluxovat či jít ze psem ... ale to je snad normální ne? Já své přání zopakuji a na podruhé či napotřetí jsem úspěšná, i když je to "děsnej vopruz" :-))))
Apropo: děti se mnou opravdu už nechtějí hrát Pexeso ani Člověče nezlob se - no ono v jejich věku (19 a 14) by to bylo trochu divný. Hrajeme spíš Žolíky, Kanastu a Scrable - to nás teď bere nejvíc :-).
 Helena, Alex+Evička 8/02 
  • 

Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 15:28:06)
Olino, já taky chodím do práce, dvojčata do jeslí a náš Alex je na tom stejně jako Stáník. Až na to spaní, chodí spát v sedm a spí 12-náct hodin. Jinak je to fakt stejné. Dvojčata nejsou nijak zanedbaná, nijak citově nestrádají. Člověče nezlob se snimi sice nehraju, ale jinak si spolu malujeme, vodovkama, pastelkama ( i po zdi), modelujeme s modelínou, HODNĚ čteme z knížek. (Díky tomu oba mluví ve větách, Evička mluví jako dítě předškolního věku) Ale prostě jsou to hodně živé děti. A jinak jsem slyšela, že takovéhle děti bývají vysoce inteligentní. Takže Monty, sejdeme na promoci. Můj mužskej se o ně taky bezvadně postará když nejsem doma ( nezjišťuju jak), ale jakmile jsem doma, je to na mě.
A ty Olino, myslím si, že by jsi se měla přestat šťourat do věcí, do kterých ti nic není.
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 15:34:24)
Cože? Šťourat do věcí, do kteých mi nic není?
Ja předpokládám, že když tady někdo napíše nějaký článek (mimochodem Monty - moc hezky a vtipně napsaný článek), tak očekává reakce a názory od druhých. Od toho tato diskuze snad je, ne?
Potom tady šťourají všichni, kdo nějakým způsobem zareagovali.
 Connie 
  • 

Monty a její syn- ad Olina 

(12.2.2005 23:59:27)
Co se tady sakra navážíte do Oliny??? Ona napsala jen svůj názor, navíc velmi mírně!! Monty tady ventiluje ryze soukromé věci, řekla bych, že dost intimní. Nemůže se pak divit, že to čtenáři budou komentovat. Navíc, ona se nediví, ona to chce, proto tady píše! Monty je, podle mne, svým způsobem nešťastná žena s mnoha problémy. Maskuje to humorem a psaním, což je dobrá terapie. Nechtěla bych ale být jejím synem /jejich synem.../. A nechtěla bych být z mnoha důvodů ženou jejího muže. Prostě - nechtěla bych být Monty.
 Liba 
  • 

Re: Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 16:37:38)
Jasne a Alex se pustil do kvantove teorie superpozice a objasnil teorii Schrodingerovy kocky.

 Helena, Alex+Evička 8/02 
  • 

Re: Re: Re: Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 21:24:32)
No Líbo, dost jsi to vystihla, oba čtou.
 Míša+2 kluci (8, 4) 
  • 

Re: Monty a její syn 

(10.2.2005 15:51:25)
Ahoj Oli,
já se plně ztotožňuji s tím co jsi tu napsala. Také si myslím, že Monty nemá na syna tolik času, kolik by potřeboval a on si vynucuje její pozornost zlobením. Ale naprosto jí chápu. Co jí zbývá jiného, než pracovat, když manžel není pro rodinu žádným přínosem ani po psychické stránce ani po výchovné ani po finanční. Klobouk dolů před tím co všechno zvládá.
 Máca,holky 2,5 
  • 

Drzim palce! 

(13.2.2005 19:24:56)
Debata me moc zaujala a pro dalsi roky preji pevne dno pod nohama. Nic se nemá lamat pres koleno. Mam dve dcery a kazda v urcitem obdobi mela problemy s usinanim. Jedna jako mala-nutny fyzicky kontakt a druha nyni ve dvou letech. Podle mne hodne zalezi co prozivaji. Mozna i to, ze manzel není delsi dobu doma a syn jej postrádá. Ztráta určité jistoty. Co mi pomaha s tou mladsi je urcity ritual-na co se muze tesit jen pred spanim a neni to divocina. Cteni knihy, prohlizeni casopisu se zviraty,..to co ji zajima. V jedne skolce dava ucitelka detem pod polstar sladkost, kdyz pri kontrole lezi v postylce a jsou hodne.Asi i vysvetleni, ze lide chteji spat a pak by se na maminku mohli zlobit. U ruznych cinnosti kdyz potrebuju aby se rychle najedly nebo ustrojily hrajeme na krale-s nálezitou pochvalou. Dobre si pamatuji jak sem lezela jak blbec v posteli a dcera si hrala s hrackama, ktere jsem ji musela brat z ruky a rikat ze uz chteji spat a ona mi rikala ze nespinkaji kdyz maji otevrena ocicka a navazovalo na to dalsi vysvetlovani,az sem musela kriknout, ze jestli nechce spat tak ja odejdu-ted si tak vybavuji,ze nejlepe usinaly,kdyz se na mne nastvaly.Nepovazuju se za experta! Jen mne ten clanek oslovin natolik,ze jsem mela potrebu neco napsat.
A co se tyka straseni? Nestrasim deti,ze za rohem je bubak, ale cilene je vedu aby si uvedimily nebezpeci a mely z toho primereny respekt.V kazde dobe je nutne mit zdravy strach. I mne cizi pan lakal na bombonky v obchode, otevirani cizim lidem jen na zazvoneni zvonku, chozeni k privazanym psum,atd. Muj bratr prohlasil,ze pohadky jsou horory pro deti-Karkulka neposlechla matku a sla si jak ona chtela, bavila se s cizym vlkem,prozradila adresu babicky a vlk je jako trest obe spolk.Je fakt,ze na uklidneni vzdy vse dobre dopadlo a ziji dodnes. Myslim,ze by deti od mala meli chapat,ze kdyz udelaji neco spatne,prijde neco neprijemneho a z toho by mel byt ten strach.
Nestrasim a snazim se rozumne vse vysvetlit i s dusledky-kdyz to nezabere, tak vydiram. Dalsi den kdyz chteli neco nadstandartniho, tak jim reknu ze ne,protoze kdyz jsem chtela neco ja,tak ony mi take nevysly vstric.
 Jana, 2kluci 
  • 

komentář 

(15.3.2005 15:20:45)
Super, ty bys mohla být druhá Halina Pawlovská!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.