| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem “alternativně” rodila v Českém Krumlově

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 340 [Dalších 310 >>]
DENISA
  • 
5.11.2007 19:41:42
Jáááááá ne :-)))))
5.11.2007 14:51:31
Veroniko, nejsem proti porodům doma, ať si každý zvolí. Překvapuje mě ale, že jsi chtěla rodit bez PA; ta je vždy přítomna i u domácích porodů v cizině! Taky z knihy I. Stadelmannové, kterou zmiňuješ, to jasně vyplývá. Jen asistentka je přece schopna rozeznat a vyšetřit, jak porod postupuje, a zvážit další postup (nahřát, ještě ne do vany, už do vany...; ještě netlačit, když to nutí, ale branka ještě není zcela otevřená, nebo už tlačit, atd. atd.) Jak ses chtěla vyšetřovat sama?? Dále se divím, že jsi (zřejmě) nenavštěvovala žádný předporodní kurz, kde by tě informovali o všech podrobnostech kolem porodu a jeho průběhu, nacvičili polohy a postupy, napomáhající otevírání branky, poučili, jak rozeznat pravé kontrakce od "poslíčků" (a jak poslíčky rozehnat, anebo kontrakce naopak posílit), kdy už do porodnice a kdy ještě ne (při jakých intervalech kontrakcí), promítli nějaký film z domácího porodu apod. Dále nechápu, proč jsi nechávala exkurzi v porodnici až na poslední chvíli (a pak už ji nestihla), když všichni vědí, že rodit 14 dní před nebo po termínu je zcela běžné. Zdá se mi to příliš mnoho otazníků, nejasností a neznalostí, na to, že jsi chtěla rodit doma a sama. (Jen pro úplnost: rodila jsem dvakrát v porodnici, kterou jsem si vybrala, porod probíhal dle mých přání a představ, celý ho vedla PA sama, lékař přišel až po akci - zašít hráz. Pohoda.)
neonka, 2 kluci+břicho
  • 
5.11.2007 12:26:49
Já myslím že rozdíl je tady především v tom jestli naše babičky, či prababičky žili v Praze, nebo na malé vesnici daleko od města, na začátku minulého století i za první republiky bylo běžné rodit doma. To jaká byla úmrtnost novorozenecká i matek v porovnání s dneškem to je snad jasné. Taky myslím že světová zdravotnická organizace se vyjadřuje obecně a nemůže srovnávat podmínky např. v diskuzi zmiňovaném Holandsku a u nás - třeba jen v tom že tam je sanitka vybavená tak že je v ní možno provést akutní císařský řez zacouváním do vchodu nízkopodlažního standartního domku, u nás v paneláku nepředstavitelné!
A ještě jen k článku - trošku se zastat krumlovské porodnice, rodila jsem tam 2x a budu znovu. Samozřejmě že ne všechno je tak jak by si člověk představoval, nejsem rozhodně žádný exhibicionista a chtěla bych mit na porod nejraději absolutní soukromí, ale myslím že zrovna krumlovská porodnice je docela slušný kompromis mezi bezpečností porodu a intimitou pro maminky. Taky jsem se při svých porodech setkala s nepříjemnou porodní sestřičkou ale šlo to, krumlovský pan primář je zas bezvadný, každý je hult jen člověk. A pokud se týká šestinedělí - bezvadný, ta trpělivost než mě s prvním naučili kojit jim vydržela 4 dny, vím že třeba v Českých Budějovicích se tomu prakticky nevěnují.
Jestli rodit doma či ne to je na každém. Já vím že při prvním porodu (vše zdánlivě bez problémů) by nepřežilo doma ani dítě ani já, a rychlost zásahu při komplikaci dušení dítěte z domova nepředstavitelná, od rozpoznání problému během 5 minut kolem kmitalo 7 lidí a za další ch 5 minut byl syn díky císařskému řezu venku - že má šnůru kolem sebe několikrát omotanou se nedá zatím bohužel poznat ani nejlepší technikou.
Takže budoucí maminky co chcete rodit doma, zvažte jestli v případě komplikací dokážete žít s tím že jste vlastní dítě třeba poškodily....
5.11.2007 11:19:42
milá paní Veroniko,
možná to taky bude úplně naopak a bude se ptát, jakto, že jste se nebála rodit sama doma jen s manželem :-)
Milada.
5.11.2007 8:46:50
DENISO,

mas nejakej problem? Kdopak sem zatahl nase babicky co? :-)
DENISA
  • 
5.11.2007 4:19:39
To je uroven diskuse, jeeeeeeeeeeeeje :-))))
5.11.2007 1:36:45
Taky jsem trpěla představou,že dvě hodiny po porodu mi syna vezme nějaká sestra a on bude trpět, ale jelikož měl náš prďoch dost silnou novorozeneckou žloutenku, musel pod modré světlo na novorozenecké oddělení. Nemohla jsem ho tam nechat, stála jsem u té jeho modré postýlky ve dne v noci a viděla všechna ta nově narozená miminka, která byla ihned zabalená do teplé peřiny a ve vyhřívaném lůžku pěkně spinkala a nabírala sílu. Když některé polakalo, tak vždy jen chvilku a pak usnulo. A vůbec se mu nedivím, vždyť pro to malé stvoření je porod zrovna taková zátěž, jako pro maminky. Ty malé uzlíčky se dvě hodiny pěkně nahřívají a hlavně únavou padnou za vlast, takže tam nijak nestrádají. Taky bych chtěla napsat, že i přes ten velký shon, který v létě v litoměřické porodnici probíhal, mě nikdy žádná sestra z novorozeneckého oddělení nevyháněla a mohla jsem být s Pavlíkem jak dlouho jsem chtěla. Litoměřice mají fajn lidičky na porodnici, jen ta čistota nebyla úplně podle mích představ./ jedním hadrem celé patro/
A k tomu porodu doma, taky bych to asi nechtěla, z počátku si to člověk představuje podle těch knih, ale realita je obvykle jiná. Já jsem si myslela jak byl můj porod hrozný, ale zpětně ho hodnotím jako bezproblémový a pohodový,v22.30 začátek těch hodně bolestivých kontrakcí a Pavlík byl 01:20 na světě. Taky souhlasím s věčným, je to vše vždy o lidech.Naštěstí v Litoměřicích jsou lidičky bezva a snad se časem najdou i penízky na lepší vybavení. Pavlíkovi jsou 4 měsíce, je to velký pohodář a já moc doufám, že bude mít brzy sourozence. Děti jsou dar a ze mě je moc šťastná mamina.
kvetahd
  • 
5.11.2007 0:35:53
Musím tedy napsat,že článek je opravdu dost poučný.Když jsem byla v roce 2005 těhotná,taky jsme hledala na netu...informace,jak a kde se "NÁM" bude rodit nejlépe!!Asi bych v té době uvítala nějaké informace o čemkoliv :o))
Můj porod byl spíše noční můrou než krásným zážitkem a poté jsem v šestinedělí dostala velký gynekologiký zánět (na vině byl můj porodník)Takže své porodní zkušenosti raději nikam nepíši...nerada bych ztresovala budoucí maminy!!!
Ale i přes velmi špatné zkušenosti s porodníkem a nepříjemnými sestrami a kompikovanějším porodem,bychom porod v domácím prostředí určo nezvládli!!
Osobně obdivuji ženy,které se takto rozhodnou!!
Ale ať je to tak či onak :o)))Na konci je "Nádherný zázrak života"
Jana + Tom (4,5 měs.)
  • 
4.11.2007 22:05:16
Já bych nerodila ani doma ani do vody. Tomíka jsem rodila v Podolí a bylo to tam SUPER! Jak porod, tak na odd. šestinedělí.
Veronika, autorka clanku
  • 
4.11.2007 21:24:17
mila pani Veroniko a Prcku,
pro moji holcicku uz mozna budou porody doma uplne normalni a bude se jen divit, ze zdrave deti se zdravym maminkam rodily v nemocnici.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 340 [Dalších 310 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.