| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem “alternativně” rodila v Českém Krumlově

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 340 [Dalších 320 >>]
Veronika,autorka clanku
  • 
11.11.2007 19:50:52
To, ze bych rodila bez PA bylo zpusobeno tim, ze tam, kde ja bydlim, zadna PA k domacim porodum nechodi. Moje znama tak rodi take, a proto jsem to nepovazovala za neco az zas tak hrozneho. Nakonec jsem doma nerodila, nemela jsem vyreseno, kdo by me zasil, nemela jsem formularik na patickovy test a nemela jsem jak zaridit problematiku ohledne odlisneho Rh faktoru... Vysetrovat jsem se sama nechtela, predpokladala jsem, ze moje telo samo vi, jak ma porodit - mozna naivni predstava, ovsem v nemocnici jsem take rodila sama, nikdo to za me neodrodil a nikdo mi nerikal, kdy mam tlacit, tlacilo to uplne samo a nedalo se s tim nic delat. O predporodnim kurzu jsem se nezminovala, protoze ho nepovazuji za dulezity. Chodila jsem na kurz k pi. Skalove do Ceskych Budejovic a to jen proto, ze se platilo predem a ja po prvni hodine prekvapene zjistila, ze se predporodnim kurzem mysli hlavne tehotenske cviceni a trocha povidani obecne o porodu - jako, co si vzit sebou do porodnice. K nicemu mi to nebylo (pohybu jsem mela okolo naseho domu s velkou zahradou az az) a proto jsem tam prestala chodit. Mozna existuji kvalitnejsi kurzy, kde se clovek dozvi spoustu informaci, ale ja uz jiny hledat nechtela, kdyz jsem za tento dala 1200,-. Exkurzi do porodnice jsem nepovazovala za tolik podstatnou, protoze jsem mela hodne informaci z webu, nemela jsem moznost se tam dopravit, protoze jsem nemela doma auto a protoze jsem myslela, ze tam nebudu muset. Stejne bych do jine porodnice nejela, i kdyby se mi Krumlov nelibil, jina alternativa nebyla. Jiste, porod v nemocnici muze zena prozivat jako bajecny, ten muj take nakonec byl docela hezky, ovsem k dokonalosti mu par veci schazelo a to se treba do priste zlepsi...
9.11.2007 18:09:44
Ono souvisí všechno se vším ;o) Čím víc je potřeba zásahů do porodu, tím větší je riziko, že k nějaké komplikaci dojde, a proto má výběr žen, která mohou rodit doma, docela přísná pravidla. Paní měla hned (minimálně) tři problémy, které zmiňuje:
1. vysoký krevní tlak
2. vyvolávaný porod (dokonce tři dny)
3. od okamžiku, kdy už obvykle bývá jenom krok k porození dítěte 5 hodin nepostupující porod

No a pokud budu vycházet z toho, co vím od porodních asistentek, tak právě ten 3. bod může souviset právě s problémy pupeční šňůry (příliš krátká pupeční šnůra, ať už vrozeně nebo tím, že je třeba zamotaná, zauzlovaná...) a bývá to důvodem k přesunu do porodnice. Ono se od domácích porodů do nemocnice většinou přesunuje ne ve chvíli, kdy problém právě vzniknul (jako to bývá na sále - kolem rodičky se chodí po špičkách, sleduje se a doufá se, že "to nic nebude"... a pokud je, tak se jede fofrem na sál), ale už ve chvíli, kdy se objevuje náznak, že by nějaký problém být mohl. A v nemocnici se problém buď rozvine a je potřeba zasáhnout, nebo nerozvine a žena porodí normálně.

JInak omotaná pupeční šňůra je celkem běžná, tuším jsem kdysi kdesi četla, že bývá až u třetiny dětí? Většinou stačí jenom přetáhnout pupečník přes hlavu a není k tomu potřeba žádné vybavení.
DENISA
  • 
9.11.2007 16:49:29
Jo, to chapu, ale narazim na to, ze kdyby nemela vysoky tlak, tak by rodila doma, a dite by se uskrtilo na pupecni snure. Neresim jeji konkretni pripad, ale vsechny ty ostatni pripady, kdy to tak muze byt.
MarkétaP + 4 dcerky
7.11.2007 22:37:22
Když se někomu vyvolává porod kvůli vysokému tlaku, nebude to asi dělat doma ... Proč by to jinak mělo souviset? Prostě pisatelka by doma neporodila hned 2x (tlak a protahovaná druhá doba porodní). Porod domá má svá pravidla.
DENISA
  • 
7.11.2007 22:26:06
Nevim jak vysoky krevni tlak souvisi s omotanou pupecni snurou.
MarkétaP + 4 dcerky
7.11.2007 22:05:19
Aleno, nerodila by jsi doma, protože jsi měla vysoký tlak! A po pěti hodinách po otevření by tě do porodnice lifrovala i nejzatvrzelejší porodní bába :) Porod doma neznamená porod doma za každou cenu ... ale to se tu fakt psalo už tolikrát ...
Alena, Terezka 11 měsíců
  • 
7.11.2007 21:49:22
Zdravím vás všechny.
Naprosto souhlasím s Maggie. Rodila jsem jako prvorodička před rokem v českobudějovické porodnici - krajská nemocnice, průměrně 8-12 porodů denně. Porodnice nemá žádnou valnou pověst pokud jde o přístup atd. Já si ale nemohu na nic stěžovat. Porod jsem měla vyvolaný (vysoký krevní tlak), vyvolávali ho 3 dny než se to povedlo. Možná díky jednomu babskému receptu jsem se do 4 hodin (strávených ve sprše) otevřela na 7-8 cm - bez klistýru rovnou na sál. Na sále 5 hodin různých cvičení (míč, stolička, žíněnka, znovu sprcha) a dál už to prostě nešlo. Najednou se jim začalo něco nelíbit s malou a honem na sál a císaře. Terezka měla 2x omotanou šňůru kolem krku - což nikdo dopředu nemůže zjistit a začala se dusit. Neumím si proto představit, že bych rodila doma, protože Terezka by se nenarodila a nejspíš bychom umřely obě. Ještě k tomu přístupu a prádlu. V ČB nemocnici má personál velmi naspěch kvůli množství porodů, ale já jsem se ani na oddělení ani na porodním sále nesetkala s někým, kdo by byl vysloveně nepříjemný. Sestry na oddělení se snažily, staraly, dotazovaly na stav a pohodlí, atd. Na sále je sice fofr, ale pořád tam byla jedna asistentka, která mne povzbuzovala, snažila se mi poradit a pomoci. Mladší doktorka i starší doktor byli příjemní a vstřícní.
Navíc je v ČB erární povlečení, košile, vložky, síťované kalhotky, oblečení pro miminka včetně zavinovaček, startovací balík plínek atd. A každý den se ptají, jestli nepotřebujete něco převléct, vyměnit apod.
gita
  • 
7.11.2007 13:14:26
určitě máte pravdu. já jako prodavačka musím být na lidi slušná,usměvavá,nemůžu si dovolit někoho seřvat když zákazník něco neví nebo rozbije jinak mám padáka,a tak by se měli chovat i lékaři a sestry i když nemají náladu ale jednou se na tu práci dali,tak ať se tak chovají.jim by to taky nebylo příjemné.ty rodičky jsou vystrašené,a když se do nich ještě někdo pustí tak to klidu nepřidá.
Maggie, Barča 14 měsíců
  • 
7.11.2007 12:56:12
Nedalo mi, abych taky nepřispěla k diskuzi o článku. Většinou na žádné články nereaguji, ale tento mi opravdu jak se říká "pohnul žlučí". Nemám žádnou omluvu pro matky, které rodí nebo chtějí rodit doma. Někdo tu zmiňuje, že je obdivuje. Já je vidím spíš jako hazardérky, které na úkor svého světonázoru nejenom ohrožují děti, ale přidělávají práci zdravotníkům, kteří již svých problémů mají dost. Nevím co je tak lákavého na "přirozeném porodu" doma. Dříve umíralo spousta rodiček i miminek ve všech společenských vrstvách - i na královském dvoře. Co by za dnešní porodnictví daly ženy před sto a více lety. Dnešní vymoženosti jako porod s epidurální analgézií (což mimochodem vůbec nemá vliv na miminko), možnost kdykoliv přistoupit k císařskému řezu, případně správné užití kleští, když už je miminko hodně vstouplé do pánve a musí nějak ven (císařský řez je v této chvíli kontraindikován) jsou opravdu komfort a divím se, že si jich ženy nedokáží vážit. Co se týče různých nálad a chování zdravotníků. Tak nevím, jestli vy všichni, co jste přispívali do diskuze, jste ve vašich zaměstnáních (např. ve službách) každý den happy a 100% vstřícní a nápomocní. Prostě každý je jen člověk. Je to jen o slušnosti a toleranci. Já jsem rodila dceru v Karlovarské nemocnici, měla 2x omotaný pupečník kolem krku, bez pomoci bych ji neporodila. Veškerá péče byla super, já jsem byla milá na sestry a ony byly milé na mne. Nebyl problém. Porod byl můj nejkrásnější zážitek v životě!
Helena, tři dospělé děti
  • 
6.11.2007 17:45:47
Moje maminka mne před 55 lety porodila doma. Byla prvorodička, mladá - 24 let, těšila se na další děti. Jenže porod nebyl zdaleka tak snadný, o jakém všichni sníme. Došlo k několikanásobnému natržení hráze a já nevím čeho ještě, maminka to tak tak přežila. Jenomže srůsty zapříčinily nemožnost mít další děti. Nemyslete si proto, že porodíte vždy hladce a bez problémů. Ano, dříve se rodilo doma, ale podívejte se také na statistiku, kolik dětí a rodiček umíralo. Já sama mám tři děti, všechny narozené "klasicky" v porodnici. I kdybych jich měla deset, tak do té porodnice půjdu, protože nejsem tak lehkomyslná, abych si řekla: No tak co, buď porodím hladce a bude všechno v pořádku, nebo se holt musím smířit se vším.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 340 [Dalších 320 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.