| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem “alternativně” rodila v Českém Krumlově

 Celkem 330 názorů.
 Jarka. Stanik 3 
  • 

Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 8:53:18)
Dobry den,

abych rekla pravdu, opravdu se pozastavuji nad tim, ze chce nekdo rosit doma,ale samozrejme tento nazor nikomu neberu a repsektuji ho,ale vzdy si sama pro sebe rikam, ze takova zena nikdy nezazila, jake to je, skoro prijit o dedatko, kvui tomu, ze mu napr. jako nasemu nahle zacalo selhavat srdicko a nastesti, protoze jsem bal na monitoru me provedli akutni cisarsky rez a vsechno dobre dopadlo. Nebo mam mi. dve kamaradky, kterym se dite skrtilo an pupecni snure a zachranili je take diky tomu, ze u toho hned byli lekari. Opravdu bych nikdy takhle nehazardovala se zdravym sveho ditete, po te zkusenosti, co mam ja.
Ja
 Insula 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 11:05:50)
Taky bych si na porod doma netroufla, ale když to někomu vyhovuje, proč ne? :-)
 Inka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:01:43)
Nemůžu srovnávat, rodila jsem v porodnici, ale porod doma si neumím představit z té praktické stránky. O tom jsem ještě nikde nečetla, jak to funguje. Mám v ložnici „letiště“ splu s manželem, na zemi koberec, omezené množství pyžam, které nejdou vyvařovat, 3 sady ložního prádla. V porodnici jsem měla od krve několik košil za den, každý den převléknutou postel, věci na miminko, pleny, noční košile v libovolném množství. Tolik věcí, které jsem tam za ten týden „spotřebovala“ doma nemám ani náhodou a to jsem nijak neplýtvala. Nevím jak by se to pralo a hlavně sušilo v domácím prostředí, přemýšlím o tom takhle pragmaticky, prostě si to doma nedovedu představit technicky.

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:07:02)
Inko, jediné, co jsem měla v porodnici jejich, bylo to ložní prádlo a dvě zavinovačky, a těch pár prostěradel navíc si klidně na těch pár dní půjčím. Noční košile jsem měla dvě svoje a od krve nebyla ani jedna - tys neměla kalhotky s vložkou? Věci na miminko - měla jsem svoje trička i pleny, doma mám určitě věcí tak na pět dní nejméně :) A mám taky tu pračku. A vyvařování? proč? Vyvařuješ, když ti unikne menstruační krev? Když se dítě prokaká na bodýčko? Když starší poblije postel nebo má průjem? Já teda ne ...

Jinak se při porodu doma dává na zem igelit a na postel pod prostěradlo gumové prostěradlo - ostatně v porodnici tam ten igelit měli taky.
 Inka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:35:08)
Kalhotky jsme mít nesměly, to se kontrolovalo, takže ta vložka tam držela dost špatně. Ale krvácela jsem šíleně, nesrovnatelně víc než při menstruaci. Svojeho jsem tam nic neměla, všechno jsme "fasovali". Už je to 16 let, tak teď je to možná jinak.
 Lenelka 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:39:13)
Inko, jak nesmely???? To snad je na uvazeni kazdeho, ne?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:41:24)
Lenelko, před 16 lety? Aby ti pak nepřinesla sestra dítě na krmení, protože sis dovolila urazit pana primáře tím, že sis dala vložku do kalhotek? :((( Vzhledem k tomu, co si dovolí některý personál dnes, si o době před 16 letry nedělám iluze ...
 Lenelka 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:49:16)
Marketo, to zrejme nemelo byt na me, ne?:-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:57:16)
Lenelko, to byla taková povzdechnutá odpověď na to "nesměly mít kalhotky" místo Inky - pokud jsem tedy dobře pochopila tvůj dotaz.
 Lenelka 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 14:02:09)
Ahaaa, no jo, me uz plodovka sploucha az na mozku:-) Uz to chapu:-)
 Jarka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(2.11.2007 12:28:37)
Před 16 lety byla situace naprosto jiná. Rodila jsem 3x a nikdy se nestalo, že by mi dítě ke kojení někdo nedonesl.Oblečení jsme opravdu dostávaly erární, kalhotky svoje jsme opravdu nemohly mít. Důvodem bylo to, že vložky měly podobu prkýnek, (žádné přilepovací), a aby "necestovaly", tak to chtělo pevnější kalhotky. Jenže to zase ohrožovalo hojení šití, (málokterá žena tomu unikne a ani porod doma nezaručuje, že místo nastřihnutí v nemocnici dojde k roztrhnutí hráze). Vznikalo nebezpečí zapaření a hnisání rány.
A ať se rozhodnete pro kterou chcete nemocnici a jakékoliv oddělení, tak vždycky je to o lidech. Jaký je to člověk, jak umí nebo neumí jednat. S tím revoluce nemá nic společného. Zrovna tak je to i s pacienty. Někdo si vymýšlí to i to, to zrovna psali na internetu, tak to chci taky apod. Myslím, že zdraví matky i dítěte je nejpřednější a jestli vám dali mimčo na břicho hned nebo až za půl hodiny v jeho životě nehraje roli, protože máte celý ten jeho život na to, abyste mu svou lásku dokazovali. Vždyť otec ho na břiše taky nemá a miluje ho. A ten mrňousek to ví už v tom vašem břiše a pak po porodu v tom pokračuje. Ty dvě hodiny přestávky mu život nezkazí, tomu nevěřte.
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(2.11.2007 19:32:19)
Ja si myslim, ze ani tak nejde o to, ze se zena a miminko po porodu na dve hodiny oddeli, samozrejme si to nikdo z nas nepamatuje. Spise mi prijde smutne, ze porodim miminko, ktere je porad u me a je na me zvykle a dve hodiny po porodu uz ho nechaji vic jak dve hodiny uplne zbytecne o samote rvat. Neni to pro nej urcite moc pekne uvitani do zivota... Doma svoje miminko dve hodiny plakat urcite nikdo nenechava.
 chloupek 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(5.11.2007 1:36:45)
Taky jsem trpěla představou,že dvě hodiny po porodu mi syna vezme nějaká sestra a on bude trpět, ale jelikož měl náš prďoch dost silnou novorozeneckou žloutenku, musel pod modré světlo na novorozenecké oddělení. Nemohla jsem ho tam nechat, stála jsem u té jeho modré postýlky ve dne v noci a viděla všechna ta nově narozená miminka, která byla ihned zabalená do teplé peřiny a ve vyhřívaném lůžku pěkně spinkala a nabírala sílu. Když některé polakalo, tak vždy jen chvilku a pak usnulo. A vůbec se mu nedivím, vždyť pro to malé stvoření je porod zrovna taková zátěž, jako pro maminky. Ty malé uzlíčky se dvě hodiny pěkně nahřívají a hlavně únavou padnou za vlast, takže tam nijak nestrádají. Taky bych chtěla napsat, že i přes ten velký shon, který v létě v litoměřické porodnici probíhal, mě nikdy žádná sestra z novorozeneckého oddělení nevyháněla a mohla jsem být s Pavlíkem jak dlouho jsem chtěla. Litoměřice mají fajn lidičky na porodnici, jen ta čistota nebyla úplně podle mích představ./ jedním hadrem celé patro/
A k tomu porodu doma, taky bych to asi nechtěla, z počátku si to člověk představuje podle těch knih, ale realita je obvykle jiná. Já jsem si myslela jak byl můj porod hrozný, ale zpětně ho hodnotím jako bezproblémový a pohodový,v22.30 začátek těch hodně bolestivých kontrakcí a Pavlík byl 01:20 na světě. Taky souhlasím s věčným, je to vše vždy o lidech.Naštěstí v Litoměřicích jsou lidičky bezva a snad se časem najdou i penízky na lepší vybavení. Pavlíkovi jsou 4 měsíce, je to velký pohodář a já moc doufám, že bude mít brzy sourozence. Děti jsou dar a ze mě je moc šťastná mamina.
 Inka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:54:50)
No, nesměly, ale tenkrát jsem to tak neprožívala, byly jsme na pokoji 3 mladé (17, 19, 24) holky, tak jsme si je braly tajně a před vizitou je schovávaly pod polštář. Dneska v době porodních plánů tomu asi leckdo nevěří. Přesto nemám na porodnici špatné vzpomínky, hodně jsme se nasmály, děti naše zacházení přežily i když jsme je před vážením dokrmovali glukózou. Byla jsem ráda, že se můžu poradit, když se mi něco nezdálo a ten týden tam nepovažuju za ztracený čas. Být doma s manželem, který byl stejně mladý a nezkušený, to bych se asi bála.
 Michala 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(4.11.2007 7:49:36)
No, dnes si sama každá rozhodne, co si obleče, ale před 16-ti lety to tak opravdu nefungovalo. A z vyprávění našich maminek vím, že opravdu kalhotky mít nesměly a nikoho nezajímalo, jestli je třeba chcete. I v tom nastal v našich porodnicích velký pokrok. Jinak k diskuzi o domácím porodu - pokud by to neproběhlo spontánně, tak bych si to dobrovolně nikdy nevybrala.
 Mortadela 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 13:45:57)
V "naší" porodnici jsou kalhotky též zakázané, ale já jsem si předem koupila ve zdravotních potřebách takové síťované kalhotky (ve stylu oblečená - neoblečená) a proti těm nikdo nic nenamítal. Vložku držely skvěle, ale stejně se mi stávalo, že jsem se ráno probudila se skvrnou na prostěradle. Prostě už té krve bylo moc a vložka ji nepojmula. :-(
 Toranoko 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 19:55:23)
Ja nejak nechapu, PROC jsou kalhotky zakazane?
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 20:03:02)
možná je to kvůli takové té teorii, že musíš "větrat", tzn. mít vložku jen položenou pod sebe, teda mám dojem, že jsem u prvního porodu něco takového slyšela
 Jitka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(31.10.2007 8:55:21)
My jsme směly mít pouze nemocniční kalhotky (byly na zavazování v pase) a prý to bylo proto, abychom nezdržovaly při vizitě (prostě sis je před vizitou rozvázala a jen odhrnula, když přišel doktor. Rodila jsem před 13 lety ve Fakultní nemocnici Plzeň.
 Baba Jaga 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(31.10.2007 16:48:59)
Ja jsem dostavala ty sitovane kalhotky v porodnici, stejne tak ty obrovske poporodni vlozky a stejne tam bylo vsude krve... na prosteradle i na nocni kosili. NOrmalni kalhotky bych ani neriskovala, protoze jsem byla zasita a asi by to dost bolelo.
 Lucka a Klaudinka 4 měsíce 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(1.3.2008 16:29:56)
Marketo, proč tolik zbytečného afektu? Já například měla jak kalhotky, tak vložku a stejně se někdy stane, že očistků je určitou chvíli více a neuděláš s tím nic. Například při kojení, kdy se děloha zavinuje nejrychleji. A neznala jsem nikoho z porodnice, komu by se to nestalo. A kalhotky? Nevím jestli se ty síťové dají takto vůbec nazývat. Ty určitě nic nezadrží!!! A ty normální v porodnici nikdo za mé přítomnosti neměl. Zřejmě nikdo nechtěl dobrovolně bojovat s hnisajícím poporodním zraněním. To totiž ty obyčejné způsobují.;);)
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 15:28:32)
Tak tyhle problemy v Ceskokrumlovske porodnici uplne odpadavaji. Veskere pradlo ma rodicka vlastni a je na ni, jestli ho ma spinave a kdo ji ho vypere... Jednou mi pujcili nocni kosili, nez mi z domova prinesli vlastni. Pleny si maminka musi take prinest. Jen to pradlo pro miminko neresi... Mne postel neprevlikli ani jednou, pouze jednou mi vymenili ten hadr, co ma clovek pod "zadkem", protoze byl nedostatek pradla. Doma bych si jiste pripadala hygienictejsi. Mela jsem smulu, ze za mnou nemohl nikdo jezdit a tak jsem mela jen jedno pyzamo a jednu nocni kosili na 5 dni. Nastesti jsem moc nekrvacela.
 Jarka, 3 děti 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(2.11.2007 12:11:05)
Souhlasím s vámi, že je toho hodně, co musíte doma mít. A hlavně v nemocnici můžete odpočívat, i když jenom taky pár dnů. Ale doma máte další dvě děti a jak jim donekončna vysvětlíte, že teď chcete chvíli spát, protože jste právě porodila.
A co když by člověk potřeboval např. oxytocin proti krvácení? Mám ho snad doma v lékárničce?
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 15:52:23)
Je otazka, jestli vasemu miminku neselhavalo srdicko prave kvuli podani nejakeho leku (takovy pripad ze sveho okoli take znam). Otazka uduseni ditete na pupecni snure je paradoxne prvnim argumentem proti porodum doma, ktery vsude slycham. Od Mgr. Zurkove, ktera publikovala na tomto webu svuj clanek, kopiruji...Omotání pupečníku - je vcelku častá záležitost a většinou žádné nebezpečí neznamená. (Dokud je dítě v děloze je pupečník chráněn před kompresí plodovou vodou. Kromě toho přirozené stahy reagují na stav dítěte, takže i kdyby po odtoku většího množství vody ke kompresi došlo, mělo by to za následek menší intenzitu stahů, případně nepostupující porod, pro který se odjíždí do nemocnice.) Někdy může dojít k mírné (neškodné) hypoxii během 2. doby porodní, které však ani zdravotníci v nemocnici nijak nezabrání. Vzhledem k tomu, že doma volí rodička obvykle vhodnější polohu než nemocniční leh na zádech a netlačí předčasně, má 2. doba porodní rychlý spád. Po porodu hlavičky se omotaný pupečník preventivně přesmykne přes hlavičku tak, aby neobepínal krk. Stává se však, že tělíčko vyklouzne dřív, než-li toto stihnete vykonat, a dítěti samozřejmě šňůra kolem krku nikterak neublíží.
 satty 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 22:39:12)
Také jsem měla o porodu iluze. Rodila jsem v Podolí a musím říct, že co se týká porodu, nemohu si na nic stěžovat. Vlastně i v porodnici i doma je to pouze na ženě a na jejím těle. V porodnici je navíc péče, když se něco zvrtne. Moje švagrová měla naprosto vzorné těhotenství, byla zdravá a kdyby rodila doma miminko by nepřežilo. Ona totiž měla velmi silné stahy, které byly ovšem na nic, protože se vůbec neotvírala,ale jak byli silné, tak dítěti začalo haprovat srdíčko a došlo na císařský řez. Víte, až budeme na tom tak, že nejen v malých soukromých porodnicích, bude příjemné domácí prostředí, příjemný a ochotný personál, který má na mysli jen vaše blaho a řídí se tím co si přejete a jak se cítíte, nebude mít nikdo nutkání rodit doma. O odděleních šestinedělí nemluvě, to je děs a hrůza všude. Já osobně bych se bála ohrozit život mimča a budeme-li upřímní, tak v dobách, kdy se rodilo doma a nebyla taková péče, tak také umíralo víc dětí. Jsem ráda, že jsem rodila dnes a né před lety, dneska už mi porod přijde důstojnější,už si můžeme vybrat porodnici, rodit v jakékoliv poloze, mít vanu, míč, mít někohu u porodu, dostat tlumící léky, jednorázové kalhotky, prsní vložky, jednorázové pleny......myslím, že i porod v porodnici může být příjemně zážitkem.
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 22:59:52)
Ja bych take uplne nejradeji rodila v prijemnem porodnim dome, s porodni asistentkou, ke ktere bych po cele tehotenstvi dochazela na kontroly (misto gynekologa) a navazala bych s ni pratelsky vztah (jak jsem se docetla v knize Zdrave tehotenstvi, prirozeny porod od I. Stadelmann, ktera to praktikuje v Nemecku zcela normalne), nebo uplne v idealnim pripadem v uzasne nemocnici s chapavym personalem, ktery by se mi individualne venoval. Musela jsem ovsem vyjit s tim, co bylo k dispozici. Predpokladam, ze v pripade vasi svagrove by se jelo i pri porodu doma do nemocnice.
 Iva + Simon 
  • 

Pomozte mi vybrat 

(3.11.2007 14:49:38)
Se zájmem jsem si precetla clánecek i vsechny komentáre. Jsem maminka trí detí a vím, jak jsem zoufale hledala porodnici, kde bych mohla rodit podle svého přání. Proto mě napadlo dát dohormady clánecek o tom, kde a jak porody vypadaji. Nechci ale nejaké nudné statistiky, chtela bych opravdové, reálné názory maminek. Pokud chcete pomoci ostatním tehulkám, aby to s vyberem nemely tak tezké, napiste mi, prosím, své zkusenosti a názory. Kazdá i spatná zkusenost je dobrá.
 Baba Jaga 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(31.10.2007 16:52:07)
Veroniko, jak mi tedy vysvetlite, ze jsem rodila v podrepu, vsechno bylo v poradku, jenze proste z neznamych duvodu na konci memu synovi to srdicko zaclo selhavat a narodil se s apgarem 0? Nebyt v nemocnici, tak by tu dnes nebyl.
 Katka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(4.11.2007 19:06:58)
No nevím, ale kamarádce doma odtékala nazelenalá plodová voda a prý to bylo tím, že dítě mělo omotanou pupeční šňůru kolem krku a dusilo se. Nejsem odborník, tak nevím, jestli to tak je možné.
 Hanka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 16:31:02)
Mě kamarádka vyprávěla, že po porodu téměř vykrvácela. Porodila zdravého chlapečka, ale pak začala strašně moc krvácet (možná problém splacentou), doktoři nemohl vůbec zjistit odkud z dělohy krvácí. Bylo to hektické a pravděpdoboně i velice nebezpečné. Dostala ihned injekce na srážení krve a transfuze. Kamarádka si je jistá, že doma by vykrvácela. Věřím tomu, že na převoz do nemocnice by nebyl čas, byl kvůli ní všechni na nohou a lítali.
Její těotenství bylo naprosto v pořádku, problém s placentou tam žádný nebyl.
Tahle zkušenost mě osobně také odradila od toho rodit doma. A to, že je v nemocnici blízko pomoc pro dětátko, když nastanou komplikace, jsem si uvědomila důrazně také při přečtení výše uvedeného příspěvku.
Naprosto respektuji, že se někdo rozhodne rodit doma a odsuzuji přístup nemocničního personálu a lékařů k těmto rodičkám (vadí mi i "pouhá" odměřenost, podle mne by k rodičkám měl být personál vždy profesionálně vstřícný).
Ale jak psala autorka výše uvedeného příspěvku "můj šálek kávy to není".
Já po vytouženém a dlouho očekávaném těhotenství dám přednost porodnici.
Samozřejmě se budu snažit vybrat tu s vstřícným přístupem k alternativním porodům. Bohužel, jak tak surfuji na internetu, je mi jasné, že poptat člověk může, ale pak to chce stejně štěstí. A i ve vyhlášené porodnici můžete mít smůlu na personál, nebo personál mít blbý den. T holt už chce brát jako riziko.

 Hanka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 16:41:04)
Jo ještě jsem k tomu chtěla připsat, že kamarádka prostě mohla mít smůlu. Tu smůlu, jako když jdete po přechodu, že vás přejede auto. Prostě rizika jsou u všeho. A to, že se v některých evropských zemích rodí více doma než v porodnici vypovídá o tom, že rizika domácího porodu nemohou být zase tak velká. I kdzž je třeba samozřejmě brát v úvahu, že jsou třeba lépe vybaveny sanitní vozy a personál pro rychlý převoz do nemocnice v příp.komplikací, většá hustot porodnic.. Nebo také to, že když jsou domácí porody levnější, tak pojistovny v těchto zemích chtějí "ušetřit"-je to logické a domácí porody podporují i s jejich riziky. Nebo, že tu také hraje velká roli tradice. TAkže počet domácích porodů nemusí vypodívat o jejich rizicích.

Jak říkám, rozhodnuté to nemám, řekla bych "každému jeho šálek kávy" a vždy profesionální personál.
 Cucaracha+Daniela 5let+// 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(1.11.2007 21:12:43)
Mám stejnou zkušenost jako Tvoje kamarádka. Těhotenství proběhlo normálně, měla jsem rychlý porod(přijela jsem do porodnice po 20.hod s pravidelnými stahy po 3 min,odteklá plodová voda bolesti v kříži)po naměření srdečních ozev jsem se přesunula na porodní sál, bez klystýru a po jedné sprše jsem si chtěla ulevit na gymballu a najednou jsem začala krvácet. Rychle jsme s manželem zavolali sestru a začal porod...párkrát jsem zatlačila a dcerka se narodila ve 21.49. Když mne lékař zašíval po nástřihu, viděla jsem jak je nervózní, ptal se porodní asistentky zda se jí placenta zdá celá, vůbec jsem nevěděla co se děje, dcerku jsem nedostala, choval jí manžel a pak mě museli narychlo odvézt na sál, v celkové anestezii mne kontrolovali proč tak krvácím. Měla jsem hrozný strach - co se se mnou děje, zda ještě budu moct mít dítě, nikdo mi nic nevysvětlil a moc mě mrzelo, že nemohu být s dcerkou a manželem. No ale prý bylo důležitější zachránit mne, dcerka měla Apgar skore 10-10-10.To bylo nejhorší z celého porodu,ten opravdu proběhl podle mne dobře.Já bych tedy rodit doma nechtěla, už kvůli mému zážitku.Trochu toho nepohodlí, stálé vizity...se dalo překousnout.Je to na každé nastávající mamince, pokud chce podstoupit jistá rizika, je to její rozhodnutí.
 Baba Jaga 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(31.10.2007 1:33:54)
U nas to bylo stejne, cely porod vsechno v poradku, i na mimco na monitoru, a pak najednou pred koncem zaclo selhavat srdicko a maly vylitnul uplne modrej, apgar score 0. Nastesti tam byli pripraveni dva pediatri a okamzite zacali ozivovat a pak ho napojili na pristroje. Jen diky tomu prezil a je bez nasledku. Kdybych rodila doma, tak by umrel, nebo mel minimalne celozivotni nasledky.
 lenka 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(31.10.2007 14:06:08)
Syn byl uplne stejny pripad. Celou dobu vsechno v pohode a nakonec vylezl uplne modrej s pupecni snurou 3x omotanou kolem krku (apgar 3)a z toho co se kolem mne v tu chvili odehralo jsem si naprosto jista, ze slo o vteriny. Nebyt tam pohotovy pediatr se vsim potrebnym vybavenim k odsati a rozdychani, tak jdu domu bez mimina. Kdyz mi cca 12 hodin po porodu rekli, ze syn krasne sam dycha a ze pravdepodobne k zadnemu poskozeni nedoslo, tak mi bylo uplne jedno, ze jsem v nemocnici, kde se rodi jak na bezicim pase a ze ne vsechny sestricky na sestinedeli se usmivaj a nejsou vstricne podle myho gusta.Jen mne mrzelo, ze si nepamatuju ani oblicej ani jmeno toho pediatra abych mu mohla podekovat
 Bleška27 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(3.11.2007 13:56:11)
V žádném případě porod doma nechápu, já hledala naopak nemocnici, kde budou ti nejlepší odborníci, jak pro miminko, tak pro mně. A dobře jsem udělala. Malej měl celý těhotenství neuvěřitelně dobrý výsledky, na všech vyšetřeních. Ale nakonec se mi při porodu skřípl v porodních cestách a nešel ani tam ani ven, byla to otázka vteřin, sláblo mu srdíčko, musel ven, císař už nešel, takže kleštěma. Byla jsem moooc šťastná, že vše dobře dopadlo a slyšela jsem ho se rozplakat, (já brečela taky a Manža též) pak i z pocitu jistoty, že jsou okolo mně samý odborníci. A všichni milí. I tak díky nim, byl můj porod o proti prvnímu velice pozitivní zážitek.

Myslím, že maminky které tohle postupují hazardují se zdravím miminka i se svým. A to je na mně vsázka s mooooc velkým rizikem!!!
 Ufonka 


Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(3.11.2007 22:28:52)
Naprosto s Vámi souhlasím. Po své čerstvé zkušenosti. 26. 10. jsem rodila svou druhou dceru. Porod probíhal naprosto v pohodě, kontrakce přicházely pravidelně a byly mnohem méně bolestivé nežli při prvním porodu. Výsledky natočených monitorů neukazovaly na žádné komplikace. Po dohodě s porodní asistentkou jsem na druhou dobu porodní odmítla oxytocin, ale pouze v případě, že nebude ohroženo miminko. Prakticky téměř do konce druhé doby porodní jsem ho nepotřebovala, ale pak se najednou dcerka v porodních cestách zasekla. Následovalo urputné tlačení, potom nástřih, oxytocinová injekce. Miminku se začaly zhoršovat srdeční ozvy. A to "jen" proto, že se zasekla ramínky... Když už se nám společnými silami podařilo miminku uvolnit ramínka, stále nešlo ven. Když vnímáte kolotoč kolem vás a apel lékaře, že teď už miminko musí ven, na tuhle kontrakci ne později, seberete všechnu sílu, kterou ani nevíte, že máte. Tlačení mimo kontrakci bych nepřála nikomu. Sil ubývá, kyslíku také, a vy musíte tlačit a tlačit a nepřestávat. Nakonec dopadlo všechno dobře. Dcerka měla omotanou pupeční šňůru kolem nožičky, a proto nešla ven. Já osobně bych nikdy porod doma neriskovala, ale chápu, že existují ženy, které si to tak přejí. Dítě je dar, pro mě příliš cenný, než abych se o něj připravila.
 Klara, syn Robin (4 roky) 
  • 

80% deti se rodi doma 

(4.11.2007 9:55:14)
Ziji v Nizozemi a tady se temer 80 procent deti rodi doma. Osoba ktera provazi porodem je specializovana porodni asistentka (oficialne pridelena zdravotnickou organizaci) a take je pritomna jeste jedna asistentka, ktera pak dochazi do domacnosti nasledujicich par dni po porodu (stara se o dite a matku). V pripade ze tehotenstvi probiha bez problemu, matka i dite jsou zdravi, pocita se s porodem doma. Pouze u problemovych tehotenstvi, nebo v pripade vyvolani porodu se chodi do nemocnice. Takze bych jen chtela rict, ze i kdyz jsem se na to nejdrive divala dost skepticky, takhle to jde taky. Jenom na to v Cechach nejsme zvykli. Riziko neni zdaleka tak vysoke, jak by si nekdo myslel. Samozrejme to neni stejne, jako rodit doma pouze s manzelem...
 VeraMicek 


Šílenství 

(4.11.2007 20:29:40)
milá paní inženýrko,
co vám asi jednou řekne vaše dcera až se jí svěříte, že jste její život chtěla svěřit pouze do rukou svého nezkušeného manžela? Já myslím, že by jste měla děkovat veškerému personálu v porodnici, že jste u nich "mohla" porodit a že je vaše holčička živá a zdravá
 VeraMicek 


Šílenství 

(4.11.2007 20:31:23)
milá paní inženýrko,
co vám asi jednou řekne vaše dcera až se jí svěříte, že jste její život chtěla svěřit pouze do rukou svého nezkušeného manžela? Já myslím, že by jste měla děkovat veškerému personálu v porodnici, že jste u nich "mohla" porodit a že je vaše holčička živá a zdravá
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: Šílenství 

(4.11.2007 21:24:17)
mila pani Veroniko a Prcku,
pro moji holcicku uz mozna budou porody doma uplne normalni a bude se jen divit, ze zdrave deti se zdravym maminkam rodily v nemocnici.
 VeraMicek 


Re: Šílenství 

(5.11.2007 11:19:42)
milá paní Veroniko,
možná to taky bude úplně naopak a bude se ptát, jakto, že jste se nebála rodit sama doma jen s manželem :-)
 Lucka 
  • 

Fanatismus nebo pokrok? 

(4.11.2007 21:01:40)
Knížku Zdravé těhotenství a ... jsem četla. Je hezká, ale není úplně příjmána u nás v ČR. Když se člověk zamyslí nad tím, jak se porodnictví hnulo kupředu, byl by to jen krok zpátky rodit doma. (Asi ne všechny porodnice odpovídají tomu, co mám na mysli, ale je jich hodně, kde se snaží zavést nové poznatky do praxe.) Je to dost velké riziko, když vše nejde, jak má. Někdy jde o vteřiny. Ten, kdo zažil, co to je, bude určitě souhlasit. Zajímavý případ je popsán na http://www.florence.cz/cislo.php?stat=301, pod názvem Nechť je slyšena i druhá strana. Na tom jsem si uvědomila, jak je hazardní spoléhat se jen na sebe (nebo i manžela!!) a na porodní asistentku. Nezlobte se na mne, ale článek rodičky zde napsaný na který reaguji, mi připadal na hranici fanatismu. Je to však můj názor a rozhodně nechci nikoho odsuzovat. Pokud to někdo zkusí a vyjde to, tomu blahopřeju. Pevně doufám, že jsou pryč ty doby zabalených vánoček a terorizování personálem. Nutno na závěr zmínit, že trochu více profesionality ze strany zdravotnického personálu by rozhodně neuškodilo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Fanatismus nebo pokrok? 

(4.11.2007 21:14:03)
Lucko, k tomuto případu - pokud je to ten stejný, o kterém jsem slyšela já, tak RSZ na opakované naléhání přijela se židlí místo s lehátkem a musela se vracet. Mimo jiné ... Jinak k výhřezu pupečníku může dojít i při odchodu plodové vody jako prvním signálu blížícího se porodu, tj. i u ženy, která do té podonice plánuje jet. Je to poměrně vzácná komplikace a obvykle nedopadá dobře nikde.
 Jana + Tom (4,5 měs.) 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(4.11.2007 22:05:16)
Já bych nerodila ani doma ani do vody. Tomíka jsem rodila v Podolí a bylo to tam SUPER! Jak porod, tak na odd. šestinedělí.
 Katka, syn 4 roky, bříško 38 tt. 
  • 

Re: Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(1.7.2008 23:22:00)
Je mi jasné, že porod doma má svou logiku a věřím i tomu, že některé komlikace, které se stanou v porodnici, by doma, kde se nic neuspíší a vše jde přirozeně, pravděpodobně nenastaly.
Já sama bych na porod doma neměla odvahu a myslím, že to musí být jen maminka opravdu vnitřně přesvědčená, že to chce - nejen pro sebe, aby se vyhnula porodnici, ale také pro své dítě.
I přesto, že se to snažím pochopit a vím, že i v porodnici se může něco pokazit, přece jenom rodit doma jen s manželem (bez por. asisstentky), to je podle mně hazard.
Zejména (když budu brát, že porod proběhne v pořádku), co když bude něco s dítětem po narození např.poruchy dechu způsobené nějakou vadou, o které nikdo nevěděl, ani nebyly rozpoznatelné na ultrazvuku atd.? To potom opravdu mohou rozhodovat vteřiny a nemusí to vůbec už souviset se samotným porodem. A brát to, jako, že to je příroda, to si myslím, že je dosti sobecké vůči dítěti.
 Jarka. Stanik 3 
  • 

Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 8:53:20)
Dobry den,

abych rekla pravdu, opravdu se pozastavuji nad tim, ze chce nekdo rosit doma,ale samozrejme tento nazor nikomu neberu a repsektuji ho,ale vzdy si sama pro sebe rikam, ze takova zena nikdy nezazila, jake to je, skoro prijit o dedatko, kvui tomu, ze mu napr. jako nasemu nahle zacalo selhavat srdicko a nastesti, protoze jsem bal na monitoru me provedli akutni cisarsky rez a vsechno dobre dopadlo. Nebo mam mi. dve kamaradky, kterym se dite skrtilo an pupecni snure a zachranili je take diky tomu, ze u toho hned byli lekari. Opravdu bych nikdy takhle nehazardovala se zdravym sveho ditete, po te zkusenosti, co mam ja.
Ja
 Jarka. Stanik 3 
  • 

Doma bych v zadnem pripade nerodila 

(30.10.2007 8:54:29)
Dobry den,

abych rekla pravdu, opravdu se pozastavuji nad tim, ze chce nekdo rodit doma,ale samozrejme tento nazor nikomu neberu a respektuji ho,ale vzdy si sama pro sebe rikam, ze takova zena nikdy nezazila, jake to je, skoro prijit o dedatko, kvuli tomu, ze mu napr. jako nasemu nahle zacalo selhavat srdicko a nastesti, protoze jsem byla na monitoru mne provedli akutni cisarsky rez a vsechno dobre dopadlo. Nebo mam min. dve kamaradky, kterym se dite skrtilo na pupecni snure a zachranili je take diky tomu, ze u toho hned byli lekari. Opravdu bych nikdy takhle nehazardovala se zdravim sveho ditete, po te zkusenosti, co mam ja.
Jarka
 fisperanda 


nechápu 

(30.10.2007 9:15:33)
Rodit doma je to stejný, jakobych chtěla, aby mi doma vyndali slepák.
Pro mě je to hazard za cenu vlastního pohodlí.
 ela-ela 


Re: nechápu 

(30.10.2007 9:27:47)
Asi sis nevšimla, že slepák je, na rozdíl od porodu, operace...
 Bob the Ghost 


Re: nechápu 

(30.10.2007 9:59:28)
Elo,
narozdíl od porodu při operaci slepáku hrozí relativně málo komplikací.
 .Žaba 


Re: nechápu 

(30.10.2007 10:43:47)
To neviem tak s istotou posúdiť. Spolužiakovi zomrela pri operácii slepáku sestra, a poznám ďalšieho, ktorému pri operácii v bruchu niečo zabudli a zašili... Zato nepoznám osobne žiaden prípad, kedy zomrela pri porode žena, a to poznám rozhodne viac žien, ktoré rodili, než ľudí, ktorým brali slepák. Chápem ale, že to nie je štatisticky významné...
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: nechápu 

(30.10.2007 11:38:22)
stačí se koukat na televizi, zrovna nedávno zemřela rodička při porodu, ještě se neví proč - je ale fakt, že jí bylo 43, možná komplikace související s věkem. Říkali, že ročně u porodu zemře asi 10 maminek. Jaká je statistika u slepého střeva nevím.
 Lenka 
  • 

Re: nechápu 

(30.10.2007 11:49:27)
Dobrý den,
mě osobně přijde 10 maminek ročně strašně moc, vzhledem k tomu, že je porod přirozená záležitost a že téměř všechny ženy rodí v nemocnici pod dozorem lékařů, monitorů a všech vymožeností. Myslím, kdyby zdravotníci dělali svou práci na plno, nebude umírat nikdo. Zemřít na vykrvácení - proboha proč jí nedali transfuzi? Běhal mi mráz po zádech, když dávali v TV reportáž o tom, jak umřela jedna maminka při porodu - rizikové těhotenství, očekávaný rizikový porod. Nechali ji v nemocnici se začínající doktrorkou, která si nevěděla rady a když začala krvácet, zjistili že nemají dostatek krve její krevní skupiny.Lékařská komora uznala pochybení, potrestán však nikdo nebude. A teď co umřela ta paní, oni řeknou manželovi ať jde slavit a při tom jeho žena nevnímala okolí a svíjela se v bolestech. Myslím, že začali něco dělat až bylo pozdě. Nechtěla jsem tady nikoho urazit, jen mi přijde hrozné že ještě dnes někdo umírá při porodu. To se potom nejkrásnější chvíle života změní v obrovskou tragédii.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: nechápu 

(30.10.2007 11:55:43)
Lenko, je tu o tom založená diskuse, těch 10 rodiček ročně je poměrně dlouhodobý průměr, ve Anglii je to 9 na 100000 porodů, v US 12, ve ýcarsku 6 - když se podíváš do libovolného porodnického textu, zjistíš, že jsou komplikace, které ženu usmrtí během několika minut a nedá se naproto nic dělat i na sebevybavenější klinice. Což pochopitelně nemusí být ten případ z Děčína, ale prostě lidé jsou smrtelní a my jen žijeme v iluzi, že lékařská věda za nás už všechno vyřešila.
 Úja 
  • 

Re: nechápu 

(30.10.2007 11:17:35)
Hm... tak já jsem ve svém okolí nezažila fatální komplikaci u porodu, zato jsem zažila dvě úmrtí při operaci slepáku. Jedno přímo v naší nejbližší rodině, druhé u tchána ve firmě.
 Hanka 
  • 

Re: nechápu 

(30.10.2007 17:38:46)
Bob je totiž takový, že napíše, co ho napadne.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: nechápu 

(30.10.2007 17:42:11)
no, ne že bych s Bobem souhlasila, ale na druhou stranu... ještě, že nanapíše něco, co ho nenapadne! :DDD
 evka 
  • 

Re: nechápu 

(30.10.2007 22:43:22)
Tak to se Ti, Rachel dost povedlo!!!
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: nechápu 

(30.10.2007 22:46:57)
no, to víš, evko, prostě mě to tak napadlo :D
 Bumbi&05,08,10 


Re: nechápu 

(31.10.2007 20:48:33)
Jo, Bobe, pokud ti v břiše nezapomenou páni doktoři třeba drén...

 Nasuada 


Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 9:28:47)
Veroniko, gratuluji k miminečku:-)

Tvůj článeček zase rozdmýchá ty "staré vášně", ale je určitě lepší o tom mluvit než dělat, že porody doma neexistují, že ženy s porodním plánem jsou vlastně jenom ty nepřízpůsobivé osoby co chtějí dělat potíže atp.

Zamyslela jsem se nad tím co to vlastně je porod doma. Převážná většina jich vlastně doma začíná a určitou dobu i probíhá. Já sama jsem doma od prvních kontrakcí strávila cca 15 hod. a teprve pak jsem jela do porodnice na kontrolu jak to postupuje neboť se mi to nějak nezdálo.... a nikdo mi neříkal jaký jsem hazardér a že už jsem tam dávno měla být. Vlastně se mě ani nikdo neptal kdy že to začalo. Takže jde vlastně o ten okamžik kdy miminko vyklouzne z pochvy? Ten musí být v porodnici? Jinak jsou rodiče nezodpovědní? A co ti, kteří to neodhadli, ti, kteří mají překotný porod. Takže ti jsou báječní a zodpovědní rodiče, protože ti doma porod neplánovali. Jenom ti, kteří ho plánují a z vlastní zkušenosti vím, že tito lidé se na něj připravují snad nejzodpovědněji ze všech, tak ti jsou špatní.
Jsem pro možnost volby a respektování rozhodnutí druhých, já taky neříkám všem co chtějí rodit v porodnici, že by tam neměli jezdit, že doma je to lepší, takže nechápu proč odpůrci domácích porodů pořád dokola vytahují ten jedinný důvod proti - tedy komplikace.

Jenže ty komplikace se vám milé maminky staly v porodnici nikoli doma........

PA chodící k porodům doma se netají tím, že občas je nutné do porodnice odjet ať k samotnému porodu nebo k porodu placenty. Ale kdo ví o nějakém případu plánovaného porodu s kvalifikovanou PA, který skončil vážnými zdravotními potížemi nebo smrtí?

Sem s ním, prosím, jestli o nějakém takovém víte.
 štěpulík 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 9:47:14)
Hm, tak třeba nedávno tady v Brně, při porodu doma s PA byli nakonec tak velké komplikace, že mimi skončilo na JIP a nakonec zemřelo..bylo to i v TV, nechtěli ovšem zmínit která PA to byla. Víc už si k tomu nepamatuju, ale dost mě to zasáhlo..já bych to prostě neriskla.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 9:54:53)
Hmmm, tak to já se zase dneska dočetla, že zemřely dvě děti v porodnici...co ty na to Śtěpule?
 Peckaa - Ráďa,Mariánek 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:00:27)
Je to každého věc, ale já bych do domácího porodu nešla. Když se vyskytnou komplikace, tak rozhodují minuty. A jde přece o zdraví mého dítěte. Ve většině porodnic už rodičkám více méně vycházejí vstříc a případná protivná sestřička jde vydržet. Podotýkám, že mám dvě děti.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:04:40)
Já pořád nechápu, co vám na tom tak vadí. Kdo doma rodit nechce, ať tam nerodí. Nikdo vás přece k tomu nenutí a vaše rozhodnutí respektuje. Proč ale nechcete respektovat rozhodnutí jiných?
 Jane 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:12:51)
Tady ale nikdo neříká že nerespektuje rozhodnutí druhých, jestli sis nevšimla. Proč hned na ostatní útočíš. Tak se mi zdá že nerespektuješ akorát ty jiný názor!!! Ať si každý rodí kde chce. Mám dvě děti a doma bych nerodila. Nechápu proč bych to dělala. Ale když si někdo myslí že by mu v porodnici kdo ví jak ubližovali ať si pro mě za mě rodí třeba na poli. Možná bychom se ale divili jak by na ten "návrat k přírodě" reagovaly naše prapraprababičky. Ty by si to s námi asi hodně rády vyměnily a hurá do porodnice :-)!!!
 .Žaba 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:39:51)
No, zrovna moja babička rodila tretie dieťa doma určite rada po tom, ako jej prvé dve deti pri porode v porodnici zomreli... Na všetko sa dá pozerať z dvoch strán...
 Stáňa a dva kluci 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:41:03)
:-DDD opravdu respektující názor
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 13:28:04)
Jane, tvůj příspěvek opravdu není zrovna vzorem neútočné diskuse :)
 Pudicitia 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:36:30)
minuty? při obou mych a porodech trvalo dost dlouho, než se mnou nějaky lekař začal zabyvat. v připadě druhem jsem stala na chodbě 4O minut po přijezdu do porodnice tekla ze mne krev a ja křičela zavolejte mi prosim lekaře už doopravdy rodim! přišla lekařka a začala se mne ptat na vzdělani a povolani manžela. pak mne prohledla a zjistila že jsem otevřena na 10 cm a vlastne už rodim. Šli jsme na sal a ja během okamžiku porodila ditě s hematomem na hlavě, jak se chudak dralo ven a ja jej zadrzovala. Křičeli na mne, že si muzu sama za to, že jsem se potrhala a a stihli mi přivazat nohy ke koze. taky mi okamžite po porodu pichli oxytocin, prootze pídr. pospichala, aby se odloucila placenta - mela konec smeny a chtela jit domu. Pak me nutili abych curala na porodnim stole a kdyz jsem je prosila jestli bych nemohla curat ve sprse nebo aspon na zemi, tak rekli ze se nesnazim... no doma by se mi to nestalo. Sve volby jsem litovala, protoze nadavkem jsem pak byla zavrena 72 hodin na sestinedeli.
 Peckaa - Ráďa,Mariánek 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:56:40)
Těmi minutami jsem myslela třeba to, když dítě potřebuje kyslík. Než se dostaneš do porodnice, tak může být poškozený mozek a já bych nemohla žít s pomyšlením, že za to můžu já. Asi nejsem ten pravý typ na porod doma :-) Tvůj zážitek je opravdu špatný, ale já pořád doufám, že takové jednání v porodnici je vyjímka.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 11:12:32)
Pecko, porodní asistentka nosí s sebou k porodu ambuvak a případnou resuscitaci zvládne. Ale jinak souhlasím, je dobré vědět, co nám vyhovuje a kde se cítíme dobře a bezpečně.

Mimochodem, právě o té informovanosti a zodpovědnosti koneckonců svědčí i tento článek nebo třeba případ té maminky z Hořovic. Obě plánovaly porod doma, obě v nějakou chvíli usoudily, že se už doma bezpečně necítí a odjely do porodnice.

Mom se mi v téhle diskusi líbial poznámka KatkyFifi: kde vlastně končí "porod doma" ... já byla s druhou dcerkou doma ještě 15 minut před jejím příchodem na svět, v porodnici jsem do té chvíle strávila jen 7 minut ... a to jsem domácí porod neplánovala, jen jsem jednala čistě podle svých pocitů, kdy je mi "doma" dobře (bylo to tedy v penzionu, ale velmi domáckém) a kdy už cítím, že je čas.
 Lenelka 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 11:12:47)
Pecko, o to jde. Pri porodu doma v zahranici ma PA kyslik (u nas treba i defibrilator, jestli se to tak pise:-))) sebou. V CR asi ne, nevim to jiste. Porody doma v CR nemaji to zajisteni, ktere by mit mely a to je ta chyba.
 Pudicitia 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 11:23:19)
rodila jsem ve dvou ruznych porodnicich v Praze v Podoli a Na Bulovce. Protoze rodim rychle, v obou pripadech jsem vyjela pri prvnich kontrakcich. V Podoli pri prvnim porodu to vypadalo, ze porodim na chodbe a pokyny nam budou davat mikrofonem, pak ale bylo uz vse na jednicku, byli mili a ochotni, proste super zazitek. Druhy pripad na Bulovce jsem popsala. To byly taky minuty, ktere mohly memu diteti ublizit. Doma bych byvala mela porodni asistentku, ktera by se mnou nic nevyplnovala a nechala by me rodit. Proste jsem to pretahla, protoze jsem disciplinovana a dite jsem pustila az kdyz jsem lezela na stole. Myslim, ze problem toho, ze vam neveri, ze uz doopravdy rodite se da zobecnit. Vsechny me kamaradky, ktere rodily rychle, mely stejnou zkusenost.
Co se tyka urovne porodnic a pristupu, verim ze je spise dobra a ze dost zalezi jestli nemate smulu. Ta doktorka, kterou jsem mela pri druhem porodu byla proste smula. Byla unavena po nocni a chtela jit domu. Kdybych rodila aspon hodinu, uz by me dostala nejaka jina. Ja jsem si spis vycitala, ze i kdyz jsem uvazovala o domacim porodu, zabranila mi v tom ma uzkostnost. Bylo by to proste probehlo lepe.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 20:14:02)
juj Leticie:-( tak u mě to bylo taky na Bulovce.
 Jitka 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 13:53:12)
Ahoj, mám dvě holky,obě jsem rodila v porodnici, doma bych nikdy nerodila,první porod byl delší ale nebylo to tak nejhorší.Druhý proběhl rychle,všechno bez komlikací,dá se říct podle mích představ,porodní asistentka byla skvělá.Oxitocín před porodem placenty mi nevadil.klystýr jsem chtěla,ale už jsme ho nestihly,nástřih byl třeba.Po porodu mi malou hned dali na břicho,přiložili k prsu. Pobyt na šetinedělí byl dobrý,čtvrtý den jsme šly domů,spotřebovala jsem tam spoustu prádla,kdybych rodila doma tak nevím kde bych ho tolik vzala.Doma bych nikdy nerodila,přijde mi to riskantní a nezotpovědné.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 20:11:48)
Jo,dneska si vyčítám,že jsem neporodila doma druhou holčičku. Nemusela mít potíže.Ale když já byla tak hloupá ,že jsem jí prostě do té porodnice chtěla dovést,když ten porod doma je tak málo bezpečný.tak jsem dovezla- s hematomem po celé hlavince a potíže má dodnes.Ale jo jinak at žijou porodnice.
 novi (smudlinka 13 mesicu) 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 11:32:17)
jake procento lidi rodi doma a jake v porodnici? Prece nemuzete srovnavat, ze jste se nekde docetla, ze v porodnici zemrelo miminko. A co okolnosti, ty Vam asi unikly?! Coz by me mimochodem docela dost zajimalo. Vedou se nejake takove statistiky? Znate nekdo nejakou stranku, kde by se to dalo vycist?
Jinak ja sama zastavam nazor "jak to komu vyhovuje". Sama jsem rodila v porodnici, a mozna jsem mela stesti na lidi, ale bylo to moc prijemne. Neriskovala bych jakekoliv komplikace pri domacim porodu. Me osobne desila predstava, ze by mimi melo omotanou pupecni snuru kolem krku, coz se stava pomerne casto. Nebo kratkou pupecni snuru (coz se stalo mne) a o te bychom nevedeli ani z ultrazvuku..
 Lenelka 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:03:25)
Svetova zdravotnicka organizace (WHO) rika, ze porod doma je stejne bezpecny, jako porod v porodnici. Pri zajisteni urcitych podminek a pro nerizikove maminky. Je jasne, ze porod doma neni pro kazdeho. Nekdo se citi lepe v porodnici, nekdo doma. Hlavni na tom vsem je svoboda volby. Porod doma, ambulantni porod, porod v porodnici nebo CS, kazda maminka by si mela moznost vybrat takovy zpusob porodu, ktery ji vyhovuje. Napriklad ja budu rodit za par tydnu ambulantne bud v porodnim dome (preferuji) nebo v porodnici (v pripade, ze porodni dum bude plny). Planuji odchod domu po sesti hodinach (v pripade por. domu) nebo po dvou hodinach (v pripade porodnice). Samozrejme pokud nebudou u miminka komplikace. Mam to napsane v porodnim planu a nikdo se nad tim nepozastavuje. Svoboda volby je preci zakladnim kamenem demokracie.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Přesně tak. 

(30.10.2007 10:07:12)
Máš Lenelko pravdu - porod doma není pro každého - mám jen určité obavy, jestli maminky po něm toužící nepřehlédnout možná rizika svého stavu.
 Toranoko 
  • 

Re: Přesně tak. 

(30.10.2007 20:08:53)
Myslim, ze vznikaji i statistiky o tom, ze naopak maminky, ktere chteji rodit doma, si shaneji daleko vic informaci jak o porodu, tak o detatku. Myslim, ze nikdo nechce rodit "doma za kazdou cenu", alespon ja jsem se s tim jeste nesetkala. Zato znam hodne budoucich maminek, ktere rikaly "me je jedno, jak budu rodit, pokud mozno, abych o tom nevedela a nebolelo to". Tohle mi prijde vetsi sobectvi nez to, ze nekdo chce takove prostredi, aby se v nem oba, maminka i miminko, citili bezpecne a klidne. Podle me je to clovek od cloveka a jak uz tady padlo, kazdy ma pravo se rozhodnout. Jen na nektere lidi po tom rozhodnuti pada punc "nezodpovednych", "sobcu" a "hazardujicich" - pritom jen vyuzili moznost, ktera je k vyberu. Ale kdyz to porovnam s diskuzemi tak pred rokem, je v nich daleko mene emoci, coz me dost tesi :-)
 Pudicitia 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 13:04:13)
Lenelko, a vy žijete v ČR?
 Lenelka 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 13:36:47)
Leticie, neziju:-) nebo spis:-(, protoze se mi po CR moc styska. Ale popravde, rodit bych tam nechtela, neb bych nejspis skoncila jako maminka z Horovic.

Tenhle clanek je pro me zajimavy, protoze sama jsem puvodem z Jiznich Cech, primo z Budejc a na krumlovskou porodnici slysim samou chvalu. Vidim, ze vsechno tam neni tak ruzove, ale porad lepsi nez budejcka porodnice...
 Pudicitia 


ambulantni porody 

(30.10.2007 16:19:27)
hmm. ohledne porodu je to terno, kde bydlis? ja si Bulovku vybrala protoze tam drive pousteli domu hned po porodu, ale dva mesice pred mym porodem se praxe zmenila. Vsechno bych jim odpustila - jako ten porod, jen kdyby me pustili domu. Tenhle tejden mi vyjde clanek v lidovkach na dane tema. Kdyz se stalo to v tech Horovicich, mela jsem z toho zaludecni neurozu, protoze pro mne pobyt v porodnici byl otresny zazitek. Tak jsem se z toho vypsala...
 Lenelka 


Re: ambulantni porody 

(30.10.2007 16:31:30)
Leticie, v UK. Taky tu neni vsechno super, ale ja mam docela stesti, ze jsem tam, kde jsem (myslim kraj). Az na to, ze maji hrozny podstav PA, takze jsem vzdala porod doma, protoze jen za asistence manzela (kdyby naaaahodou se na me PA zrovna v ten den a hodinu nedostavalo) rodit nechci:-))) Porodnice byla minule super, ale pak uz bych si odpustila ten pobyt na sestinedeli, i kdyz jen sestihodinovy. Takze planuji porodni dum, kde jsi od prijezdu az do propusteni na jednom vlastnim velkym pokoji se vsim prislusenstvim, manzelskou posteli, dokonce i postylkou pro starsi dite pro dobu po porodu, kdyby to nahodou spadalo na noc. No a kdyz se nedostanu tam, tak holt porodnice a odchod po dvou hodinach...

Jeste me tu v reakcich prekvapilo, ze jako vyhodu porodnice tu nekdo jmenoval erarni obleceni. Ja bych to teda na sebe nevzala a na dite uz vubec ne!
 Pudicitia 


Re: ambulantni porody 

(30.10.2007 20:33:17)
přeju hezky porod a možnost odejit domu jen tiše zavidim...
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: ambulantni porody 

(30.10.2007 22:53:34)
Odejit domu hned po porodu muzeme vsechny, mame pro to snad i oporu v zakone. Ovsem, jak ukazuje pripad ambulantniho porodu z Horovic, ktery se stal minuly patek, ne kazdy pro to ma pochopeni.
 Lenka, Adamko 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 5:41:38)
v Hořoviciach som bola na predporodnom kurze a tam hovorili, že Hořovická nemocnica nerobí ambulantné porody. ak chceš ambulantný porod, musíš si vybrať takú porodnicu, ktorá to podporuje.. všetko je o diskusii - chcem taký a taký porod, stavím sa v porodnici a spýtam sa, či sú ochotní toto rešpektovať..
inak moj názor je, že každá nech si rodí kde chce.. len čo osobne nechápem, sú argumenty (čo sa týka 6nedelia), že ženám vadia vizity a upratovačky. ??? vizita 1krát za deň, aj to pár minút, upratovačky? - osobne som sa nestretla s takou, čo by mi robila hluk na izbe. v Krči sa ma dokonca pýtala, či može vytrieť, či sa má staviť neskor.. osobne by mi vadilo, keby mi upratovačka nechodila vytierať..
rovno napíšte - chcem rodiť doma, pretože nechcem, aby mi do toho niekto zbytočne kecal, stresuje ma to, prostredie mi nevyhovuje. a nie vymýšľať hlúpe argumenty okolo, čo akurát popuzuje ľudí, ktorý majú iný názor..
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 7:44:45)
podívej, ty jsi se třeba nesetkala s upratovačkou, čo by robila hluk na izbe, ale já ano. dokonce s takovou, která mě neustále buzerovala, kdy si mám převlíkat košili, budila mě i dítě a vůbec se chovala jako ředitelka zeměkoule. pro mne to teda divnej argument není, protože si umím představit, jak nepříjemné a stresující to může být... a to samé s vizitami.
 Pudicitia 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 8:15:44)
v Praze neni mozne rodit ambulante, nejde jen o uklizecku, ale o buzeni rano s teplomerem o polovojenskou buzeraci pred vizitou /svliknete rychle to dite, je vizita, prave kojite? to nevadi, dpkojite potom/ o to, ze vam dite odvezou a nereknou kam, nuti vas ho koupat a mydlit! ne ze by me teda vpripade druheho ditete donutili, ale proc se mam o tom s nekym dohadovat? A pak si myslim, ze bych mela mit volbu mezi domacim, lekarsky vedenym, prirozenym, a ambulantnim, vsechny moznosti bych rada zvazila. a ne ze bud rod doma anebo v porodnici se vsim vsudy...
 Lenka, Adamko 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 10:10:30)
tak to si mala celkom smolu Ráchel. asi s takou pani upratovačkou by som bola rýchlo hotová.. ja som skutočne nemala ani jeden incident.. asi preto, že ako som v Čechách, tak zatiaľ každá upratovačka v nemocnici bola z Ukrajiny. v Krči to fungovalo tak, že chodila sestrička po každej izbe a zisťovala, ako to máme s kojením. tie ženské, čo len išli kojiť, boli odvizitované ako prvé. potom boli na rade nakŕmené deti a na záver boli tie, čo kojili. a tie sa delili na tie, čo dokojili a tie, ku ktorým potom prišli neskor. trošku som sa do toho zamotala, tak dúfam, že ste tomu rozumeli :o)))) ležali sme na nedonoseneckom, tak tam bol úspech, že miminka same papali... ale keď som ležala na 6nedelí v Hořoviciach, žiadna ženská nemala problémy s tým, že by kvoli vizite nedokojila...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 10:20:40)
víš Lenko, já jsem sice docela od rány, ale po porodu se mnou mlátěj hormony a nemám sílu na to se s nějakou babou dohadovat. zpětně nechápu, proč jsem ji neposlala někam, ale prostě v tu chvíli jsem na to neměla energii. jelikož tu "smůlu", jak píšeš, má řada z nás, tak není divu, že jsou protivné uklízečky uváděny jako argument, proč se nějakému zbytečnému pobytu v porodnici pokud možno zdaleka vyhnout.
 Pudicitia 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 11:20:48)
tak to dnes vyslo v tech Lidovkach, pokud vas to zajima, kuote si je. Udelali z toho tema. To mam radost, jeste jsem to nevidela
 Baba Jaga 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 20:02:32)
Leticie, ten pripad z Horovic me taky dost pobouril. Odkdy je novopecena matka vezen v porodnici? Kdyz je ona a dite v poradku, proc by nemohla jit domu? Ja jsem sla domu dva dny po porodu, protoze malemu i mne pichali antibiotika, ale priste, pokud bude vsechno ok, jdu domu hned. Mela jsem pokoj sama pro sebe, neexistuji tady takove veci jako vizity nebo uklizecky otravujici brzo rano, mela jsem veskery konfort a presto jsem si nedokazala odpocinout tak, jako doma. Ambulantni porod mi prijde idealni usmirovaci zpusob pro odpurce i priznivce porodu doma. Tech par hodin v porodnici nikoho nezabije a po porodu halou domu a uzivat si prvni chvilky s mimcem o samote.
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 11:29:59)
Hořovická nemocnica nerobí ambulantné porody. ak chceš ambulantný porod, musíš si vybrať takú porodnicu, ktorá to podporuje.. všetko je o diskusii - chcem taký a taký porod, stavím sa v porodnici a spýtam sa, či sú ochotní toto rešpektovať..

Nerozumím. To jako mám před porodem obcházet porodnice s dotazem: "Dobrý den, prosím vám, mohl byste mi říct, jestli ve vaší porodnici dodržují lékaři platné české zákony?"

Koukni na stránky nemocnice Hořovice, jak tam sama seber prezentuje:

Váš ošetřující lékař je povinen Vás seznámit se všemi potřebnými údaji o zdravotním stavu i všech léčebných alternativách tak, abyste se před zahájením každého diagnostického a léčebného postupu mohli svobodně rozhodnout, zda s ním souhlasíte. V rozsahu, který povoluje zákon, máte právo odmítnout léčbu a současně být informováni o zdravotních důsledcích svého rozhodnutí.

Zaručujeme Vám důvěrnost a ochranu všech údajů o Vaší osobě, neboť naši zaměstnanci jsou ze zákona vázáni povinnou mlčenlivostí o všech skutečnostech, o kterých se dozví při výkonu svého povolání. K léčbě bude přistupováno s veškerou diskrétností a s maximálními ohledy na Vaše soukromí.


Fakt by mě nenapadlo, že pokud v takto prezentované nemocnici V SOULADU SE ZÁKONEM odmítnu léčbu, kterou ani já ani dítě NEJSME POVINNI podstoupit, že se lékař vykašle na nějakou ochranu údajů, povinnou mlčenlivost, o diskrétnosti a ohledech na soukromí už vůbec nemluvě a zalarmuje policajty a sociálku. A ke všemu, jak vyplynulo z prohlášení nemocnice k případu, ty policajty posílají na každého pacienta, který si dovolí odmítnout léčbu a odejde z nemocnice, i když se to lékaři nelíbí. Jak může vedení nemocnice jedním dechem pacienty poučovat, na co mají ze zákona nárok, když (když už to díky TV vyplave napovrch) zároveň vydá prohlášení, ve kterém jako běžnou praxi uvádí, že kdo svého práva využije, dost nejspíš se dočká pletek s policií?


Já rodila ambulantně. Od nemocnice jsem nechtěla žádné extrabuřty, jenom aby dodrželi zákon a nechali mě odejít domů. Nevidím na tom nic tak složitého, aby si rodička musela předem zjišťovat, jstli jsou nebo nejsou v HOřovicích ochotni respektovat zákon


----------------


 Lenka, Adamko 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 11:54:34)
Sylvia :o) nechápem, prečo sa chceš so mnou hádať :o))) iba som tu napísala, čo nám bolo povedané na predporodnom kurze ;o)
inak neviem ako ty, ale ja som pred porodom navštívila porodnicu, kde som chcela rodiť.. mala som možnosť nahliadnuť do porodnického sálu, mala som možnosť diskutovať s lekárom a vrchnou sestrou. takže som sa dozvedela veľa zaujímavých vecí, čo mi možu ako porodnica ponúknuť a spríjemniť porod (rebriny, nafukovacia lopta, relaxačná vaňa, TV, sedačka a pod.). personál som už viac-menej poznala, ležala som tam na začiatku mojho tehotenstva. a nikto ma nenechal zatknúť, keď som po 2 týždňoch odišla domov na revers ;o)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 12:01:26)
nepřipadá mi, že by se Sylvie hádala. jen píše, že ambulantní porod naše zákony nezakazují a proto by mělo být normální, že ho budou lékaři respektovat.
Mně Hořovický případ připadá jako typická ukázka zdravotnické arogance. A nechápu mmch, jak je možné, že ty zákony neznají ani policajti a dovolili si pro tu rodičku a dítě domů jet!
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 12:04:28)
Lenko, jistě, to já taky. Ale přijde mi hodně smutné, když někdo po nemocnici chce takovou samozřejmost, jako aby dodržovala platnou českou legislativu, a ostatní jí radí - a co, že nedodržujou zákony, tvoje chyba, že tam lezeš, máš jít tam, kde zákony dodržujou. To mi přijde na stejné úrovni, jako kdyby si postěžovala znásilněná ženská a dostalo by se jí odezvy - no a co, chlap viděl hezkou ženskou, tak jí HO tam šoupnul, však ta ženská nemá chodit do parku, když nerada šuká.
 Lenka, Adamko 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 13:22:06)
Sylvia, tak ja to beriem zase tak, že nemocnica mi ponúka služby (samozrejme v neakutných situáciách). takže je to ako keď nie som spokojná v jednom obchode, tak idem do druhého.. samozrejme, že by úroveň nemocníc mala byť niekde inde ako je, ale my bohužiaľ nie sme kompetentné, aby sme to zmenili... nevravím, že s tým súhlasím a že sa mi to páči, iba konštatujem, že to tak proste je.. či sa ti to páči alebo nie, toho lekára potrebuješ alebo budeš potrebovať. ako napr. ja - neuveriteľne ma vytáčajú sestry u detského neurológa, ktorý je odborník na svojom mieste. bojovať proti tým husiam nemožem inak, iba že sa voči nim ohradím. ale nabudúce tam budú zase.. takže je to boj s každou návštevou.. práve preto neodsudzujem, keď sa niekto odhodlá rodiť doma. iba to, že to zhadzujú na upratovačky a vizity. keď je pes zakopaný niekde úplne inde...
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 14:25:31)
Lenko, kdybych si měla najít nemocnici, kde NABÍZÍ SLUŽBY AMBULANTNÍHO PORODU, tak se obávám, že bych v ČR asi nemohla ambulantně rodit NIKDE. Tady nejsou porodnice zvyklé tyto služby nabízet - tedy např. mít vyčleněnou porodní asistentku, která bude ambulantně rodící matky obcházet v domácnostech, postará se o odběry krve, o kontrolu novorozence... Pokud si služby spojené s ambulantním porodem ZAJISTÍM SAMA, což je u nás běžné, tak po nemocnici chci jediné - až budu chtít jít domů, aby mě bez problémů pustili. Není to nic, co by nemocnice musela nějak zajišťovat, prostě mě pustí domů, nebudou na mne volat policajti, nebudou mě udávat sociálce - za co? Tím, že odejdu, jim žádnou zbytečnou práci nepřidělávám, žádné služby navíc po nich nechci. Jenom chci, aby respektovali zákon a pustili mne.
 Slunečnice 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 14:48:55)
Sylvie,
myslím,že celý zakopaný pes kolem ambulantních porodů je v tom,že na to neexistuje bodové ohodnocení pojišťovnou.Jiné by podle mého bylo,kdyby rodička platila hotově...Ten samý problém vidím v terénní porodní asistenci - pojišťovny si velmi hlídají s kým a na jaké výkony uzavřou smlouvy...A to je velký rozdíl mezi Čechami a Moravou.Teď trochu odbočím,ale na Moravě je třeba problém mít i agenturu domácí péče,protože to VZP moc nechce.V Praze je to samozřejmost...
Rovněž podle mého názoru je totéž problém s kauzou hořovické porodnice - vyúčtování péče...Je to malá porodnice(ani ne okresní) a tak se budou drát o každou rodičku.Když ta maminka odešla i s dítětem po 48 hod.domů,byl to podle mého názoru jen ušlý zisk...ten chlapeček opravdu(kromě podle mne)mírné žloutenky byl v pořádku...
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 17:48:08)
SLunečnice, nechápu, co bych nemocnici měla platit hotově - to, že tam NECHCI ležet? Za službu, kterou nemám povinnost využít, takže se rozhodnu ji nevyužít? Pokutu za to, že hodlám využít svůj zákonný nárok? Tak to mě ani nehne. Nemám problém si ve zdravotnictví za služby, které hrazeny z pojištění nejsou a já je chci využít. Že budu platit služby mimo porodnici, s tím jsem počítala, byť nakonec porodní asistentka byla na pojišťovnu a lékařka po mne nic nechtěla. Ale abych platila něco, o co nemám zájem? Jako že by třeba moj zubařka měla už 4x zaplaceno vyrvání mojich osmiček, a přitom stále všechny straší v puse? ;o)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 17:56:06)
Sylvie, jen chci vyjádřit obdiv ke tvé argumentační výdrži :) - já bych to dávno vzdala. mám dojem, že prostě některý lidi na normální argumenty stejně neslyšej.
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 18:02:06)
Ale jinak s tou úhradou mi to připomnělo jeden článek z iHned:

"..."Musíme řadu rodiček odmítat," říká primář porodnice v Motole Lukáš Rob...
...Jedna z možností, jak se nyní vypořádat s vysokou porodností, je zavést ambulantní porody. Pokud by nenastaly komplikace, maminky by mohly jít s dětmi domů po pár hodinách a neblokovaly lůžko jiným rodičkám.

O tom ale porodnice neuvažují. "Pro nás by to bylo neekonomické," říká primář Rob a poukazuje na to, že pojišťovny honorují vícedenní pobyt rodičky v nemocnici "několikanásobně lépe"."

http://hn.ihned.cz/c1-21427450-vypukl-baby-boom-porodnice-nestihaji


Jenže popravdě řečeno, to, že nějaký zákrok pojišťovna honoruje lépe než jiný, ještě neznamená, že ho musím využít, když ho nepotřebuju.
 Slunečnice 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 19:11:03)
Sylvie,
myslím,že obě mluvíme o tom samém jen z trochu jiné pozice a úhlu...Chtěla jsem tím říct,že ambulantní porod nemá v systému zdrav.pojištění kody a tudíž ohodnocení.Proto jsem psala o platbě hotově,že to je způsob,jak toho dosáhnout.Jinak klasický porod v zařízení vyjde na cca 5000,-Kč + péče o matku a dítě na šestinedělí.Takže řekněme nějakých 9500,-.
Jinak samozřejmě pokud bych viděla,že to má pro mě přínos,pak bych si terénní PA rovněž zaplatila v tom problém nemám...Já jsem jen vyjádřila svůj názor a náhled na věc...Mám bohužel zkušenost,že pokud jde o terénní PA,pojišťovny na Moravě si velmi vybírají na jaké úkony s konkrétní PA uzavřou smlouvu.A věř,že je mi často líto,jak zkušené a vzdělané PA musí obhajovat každý úkon...

To ostatní(např.kde a jak budu rodit,nebo kde a co si nechám ošetřit,operovat atd.) už je na svobodném uvážení každého....
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 19:24:41)
Jak - nemá kódy? Porod hlavičkou kód má. Vyšetření lékařem kód má. Já už staré výpisy z pojišťovny vyhodila, ale bylo tam všechno rozkódováno. I když jsem rodila ambulantně, tak porod i poporodní vyšetření, která proběhla v nemocnici, nemocnice zaplacená dostala. Nedostala zaplacené dny, kdy jsem v nemocnici neležela a péči nečerpala. Já jsem zdravotně pojištěná, rodila jsem v porodnici, která má s mojí pojišťovnou péči, pojišťovna proplatila tu péči, kterou já čerpala. Nevidím důvod, proč bych měla z vlastní kapsy platit ještě navíc péči, kterou jsem nečerpala.
 Slunečnice 
  • 

Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 19:30:50)
Sylvie,
to máš pravdu,nicméně museli to rozepsat ještě na nějaké další kódy,protože jinak by ta částka byla opravdu tristní...
Psala jsem o tom taky proto,že si myslím,že to dítě s maminkou do hořovické porodnice vezli zpět právě kvůli penězům...Bohužel.I přes žloutenku ten chlapeček vypadal zdravě...Možná to uhráli právě na tu žloutenku - to děťátko vypadalo drobnější,a u těchto dětí to odeznívá pomaleji,nebo se to i vrací okolo dvou dní zpět na vyšší hodnotu...Neznám však gestaci při porodu...
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 19:52:29)
Nevím, jak můj porod rozepisovali - rozhodně nenárokovali nic, co by mi opravdu nedělali, já si výpisy z pojišťovny hlídám :o) Že je pro nemocnici výhodné, pokud mají prázdné lůžko obsazené péčinevyžadujícím pacientem než aby třeba zůstalo prázdné, o tom nepochybuji. To ovšem není můj problém, nikdo mě nemůže nutit čerpat péči, kterou nepotřebuji.
 Sylvie 


Re: ambulantni porody 

(31.10.2007 19:29:40)
Jinak s těmi PA. Ono ani v Praze to s nimi není slavné, mohla jsem si u své pojišťovny vybrat ze seznamu celé jedné PA :o) A vlastně jsem za to byla ráda, protože tady na Rodinu psala holčina, která v Praze sháněla PA u stejné pojišťovny cca půl roku přede mnou a neuspěla :o/
 Nasuada 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 13:10:45)
Tak přesně tenhle porod jsem na mysli neměla. Úloha PA v něm je dodnes nejistá. Každý kdo se o to zajímá tak ví, že současné PA chodící k porodům doma, konec pánevní hodnotí jako rizikový a doporučují porodnici. Nemají s tím prostě dost zkušeností a navíc je u tohoto typu porodu předpoklad komplikací.

Všem kdo ještě někdy rodit budou bych doporučila se připravit na všechny možnosti porodu.

Vrátím se k tomu co je a co není porod doma. Mě lékař doporučil odjezd do porodnice až budu mít pravidelné stahy po 5 min. Žádné takové stahy mi ovšem za celých 15 hod. nenastaly a já prostě byla doma, bylo mi fajn. Kdyby se objevila nějaká komplikace tak koho by kamenovaly odpůrci porodů doma? Mě, že jsem už dávno nebyla v porodnici? Sotva, protože jsem doma porod neplánovala. Kdybych se ovšem v porodnici zmínila, že jsem doma porod plánovala, zcela určitě by se změnil přístup a ihned bych byla ta nezodpovědná.

Porod doma je vlastně jenom o tom, že maminka je doma tak dlouho jak dlouho se cítí dobře.

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 13:18:24)
KatkoFifi, muc se mi tenhle i ten tvůj předchozí postřeh líbil - někde kus jinde jsem psala, že jsem dorazila do porodnice na posledních sedm minut, do té doby mi prostě bylo doma dobře a cítila jsem se bezpečně.

Kdysi tu na rodině proběhl článek od Žaby, která dorazila s hlavičkou mezi stehny prostě proto, že měla stahy zcela nepravidelné, jednou po minutě, jednou po osmi. Teda kromě jiného, je to moc pěkný kus textu :)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Asi nečteš zprávy,  

(30.10.2007 10:04:38)
ale není to tak dlouho, co jedno miminko v Brně bylo v tak vážném stavu, že nakonec zemřelo. A co pak, ptám se? Komu to kdo může vyčítat? Bohužel, jen a jen sobě ...

Já bych doma nerodila ( a to oba moje porody patřily do kategorie těch nejlehčích), neodsuzuju ty, kteří rodí - je to jen na jejich zodpovědnosti, je potřeba jen zvážit to, že už nemáme zodpovědnost jen za sebe, ale i za nenarozené děťátko.

Co mě zaujalo v článku, který je napsán pěkně - to bylo to manželovo kyvadlo - a pak se spolehni na chlapa :))))
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Asi nečteš zprávy,  

(30.10.2007 10:26:52)
Čekala jsem, kdy tenhle případ někdo vytáhne. Jenže podle zpráv šlo o porod koncem pánevním, který není úplně bez komplikací a přítomnost PA se šetří. Není to typický příklad domácího porodu. Ale hlavně, že slouží jako odstrašující příklad, že? Škoda, že se tolik nezveřejňuje, kolik domaporodů proběhlo bez komplikací.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Naštěstí. 

(30.10.2007 12:18:22)
to není typický případ - ale když už tady někdo vytáhl utrhnutou hlavu miminka v porodnici, to přece taky není typický případ.
Já už jsem říkala, že domací porody neodsuzuju, ale odsuzuju lidi (právě z toho případu), kteří v honbě za domácím porodem úplně přestanou uvažovat a nehledí na riziko.
Ještě mě napadlo, lékař, který ublížil potrestán bude, co tedy ti rodiče, kteří se vrhli do něčeho tak riskantního ... taky budou?
 petra 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:29:34)
nebudu diskutovat, zda je nebo není porod doma hazard. kdo chce jak rodit je každého věc.
spíš mě zaujala v článku slova autorky o narůžovělém výtoku. Podle mého názoru se jednalo o odtok plodové vody. Čakala bych, že někdo, kdo chce rodit doma to bude vědět. Také mě pobavila slova pana doktora, že jsou-li kontrakce po třech min., tak to ještě není porod, protože ten začíná desetiminutovými kontrakcemi.
Mně osobně porod začal odtokem plodové vody, pak se čtyři hodiny nic nedělo a pak kontrakace rovnou po 1,5 min. Za čtyři a půl hodiny od začátku kontrakcí byla malá na světě.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 10:32:21)
Narůžovělý výtok může být i hlenová zátka, nepíše se o konzistenci výtoku.
 petra 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 11:15:57)
máš pravdu. Já jsem si jen pod pojmem výtok představila něco "opravdu tekutého" a dlouhodobějšího charakteru.
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Kdo je a kdo není hazardér 

(30.10.2007 14:43:57)
Ja jsem take ten naruzovely vytok za plodovou vodu pokladala, ovsem v porodnici mi pak delali zkousku na pritomnost plodove vody na kalhotkach a byla negativni. Tak nevim... Hadat se o to bylo zbytecne. Nakonec mi vak blan protrhavali.
 Petra 
  • 

Porody 

(30.10.2007 10:17:12)
Gratuluji Veronice ke zdravé holčičce. A její názor uznávám a plně respektuji. Víc se kloním k jejímu názoru na danou problematiku.
Každý má právo si zvolit svou cestu a někoho hanit pro jeho vlastní rozhodnutí, pocit v dané situaci je naprosto hloupé. Například jsem neslyšela, že by někdo výrazně brojil proti kouřící matce (vidím je dnes a denně), která dle mého názoru dítě ohrožuje víc, než matky které chtějí pro své dítě to nejlepší a nechtějí ho při porodu vystavovat stresu, neosobnímu a neintimnímu zážitku. Zrovna tento týden zemřela rodička v nemocnici, rodina je žaluje za zanedbání péče. Byl to její třetí porod a měl být bezproblémový a vykrvácela, tak kde je ta jistota milé rodičky? V Olomouci také lékař utrhl novorozenci při porodu hlavu...jenže to tu nikdy nikdo v diskuzi nevytahuje, ale to, jak jsou domácí porody strašně špatně, matky jsou krkavčí, to tu je slyšet pořád dokola! A nejen v dikuzích, ale i v médiích. Tato hysterie mi připadne poněkud cílená. Nikdo se také nezamýšlí nad tím, kolik například stojí porod v nemocnici a kolik doma? Nebude pak třeba víc prostředků na koupi lepších přístrojů a lepší vybavení nemocnic? Proč to dělají v západní evropě jinak?
 petra 
  • 

Re: Porody 

(30.10.2007 10:32:04)
Petro,

ona utžená hlava byla při porodu mrtvého dítěte. Zdravému živému dítěti hlava utrhnout nejde, takže tvé srovnání zrovna moc nechápu.
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Porody doma 

(30.10.2007 11:29:06)
Asi nejsem ten správný typ na porod doma ... Jsem dost vyplašená ze všeho - v těhotenství z každého píchnutí apod. Možná to bylo i tím, že až třetí těhotenství vydrželo a máme krásnou zdravou holčičku. Porody doma jsou podle mě riskantní, ale když tak někdo rodit chce - je to každého volba. Ale já osobně jsem po porodu málem vykrvácela - myslím, že rodit doma, možná už tady nejsem. A v článku mě hlavně zarazilo, že autorka chtěla rodit doma jen s manželem... ?
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Porody doma 

(30.10.2007 11:44:50)
mě spíš zarazilo to určování termínu porodu kyvadlem, lidi, to snad nemyslíte vážně. Takové šamanství mi vždycky připomene Písaříka z Básníků.... 8-))
Nakonec se teda paní ukázala jako rozumná, když odjela do porodnice, překvapil mě i ten klystýr, hodně maminek je tak strašně zaujatých vůči klystýru, že by bez něj šly snad i do toho bazénku.
Ale fakt jsem čekala nějakou přírodní divoženku 8-)))))))))))
 Lenelka 


Re: Porody doma 

(30.10.2007 11:48:35)
MartinaNOv a muzete mi vysvetlit, proc je klistyr dulezity pri porodu do vody??? Proc je to jine nez pri porodu ""na suchu""?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Porody doma 

(30.10.2007 12:01:12)
Lenelko, některé porodnice klystýr před porodem do vody z neznámých důvodů vyžadují, zřejmě z obavy před infekcí novorozence (jako by netušili, že vylovit pevný bobek je o mnoho jednodušší než lovit tekutý zbytek po neúplném vyprázdnění, když je porod rychlejší, než cekali). Ve Vrchlabí je to ani nenapadlo, ale nevím, jak s novým primářem :(
 Lenelka 


Re: Porody doma 

(30.10.2007 12:15:12)
Marketo, diky za vysvetleni. Mas naprostou pravdu.

Stanko, v Tebou popisovanem pripade by maminku odvezli do porodnice a mimi by se narodilo tam. Od toho je u porodu doma PA, aby podobne komplikace vcas odhalila.
 Zuzka a Anežka 06(05 
  • 

Re: Porody doma 

(30.10.2007 11:54:49)
Jo tak kyvadlo mě také zarazilo, to je pravda :))
 Reya 
  • 

Re: Porody doma 

(30.10.2007 14:33:16)
To kyvadlo mě taky pobavilo. :-D
 Toranoko 
  • 

Re: Porody doma 

(30.10.2007 20:18:40)
Ja s takovou energii pracuju, ale ne s kyvadlem, mam radsi jine techniky :-) Ale rozhodne tyhle veci nepouzivam za ucelem zjisteni konkretni budoucnosti, vpodstate spis jen jako doplnujici voditko k tomu, co a jak si stoji :-)
 Pětka 
  • 

Re: Veroniko 

(30.10.2007 22:19:38)
Připoměla jsi mi to moje, jednou jsme rodili s manželem doma -neplánovaně, ale v pohodě, při dalším dítěti jsme chtěli zůstat doma, ale jeli jsme do por.Bylo to hrozný, takže u třetího jsem byla rozhodnutá že to bude doma, ještě jsme se doluvili v jiné porodnici, kde nás teda dokt. od toho zrazoval, at"" raději přijedeme. Byl ochotný nám vyjít vstříc -mimi si hned po por. nechat, druhý den jít domů. Jen že musím rodit na stole.Jeli jsme tam,bylo tam nějak víc maminek, takže nakonec nějak nestíhali, a opět odrodil manžel. Můj muž je prostě super ! Tobě moc blahopřeju !
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Veroniko 

(30.10.2007 22:24:36)
Pětko, to zní dobře :) Manžel taky tvrdí, že když kdysi asistoval u telení krav, tak porod už taky nějak zvládne :)
 Petra 
  • 

Re: Porody 

(30.10.2007 13:54:25)
Petro,
jéje, že by nám zas média lhaly??? A jak to asi bylo v tom Brně???
Nevím, ale trošku mi připadá, že všichni najednou víme nejlíp, co kde kdy a jak se stalo... nejde tady o slovíčkaření, pravdu ví jen rodičky. Chtěla jsem jen "vytáhnout" jeden zaručený článek ve stínu těch dalších, když se podíváš do diskuze, každý tu nějakou zaručenou zprávou "šermuje"...
 petra 
  • 

Re: Porody 

(30.10.2007 14:42:12)
Petro,

jak to bylo v Brně nevím, ale co se Olomouce týká, tak právě proto, že to mádia podala dost nešetrně, byla ohledně toho docela zajímavá diskuze, aby to posléze média uváděla na pravou míru. možná, že už jsi prostě jenom pak následující vysvětlení médií nepostřehla, což se v záplavě všemožných zpráv není co divit. já zas pořádně nechytila informaci o Brně, proto se v tomto případě do diskuzí nepouštím, abych neuváděla něco zavádějícího.
 suzann 
  • 

souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 11:08:49)
Také bych chtěla rodit ambulantně (vzhledem k tomu, že jsem ještě nerodila), později bych asi chtěla směřovat k porodu doma, kdyby vše bylo v pohodě.
Dost mě mrzí, co autorka článku napsala (a je to tak často) o porodní asistentce: "k porodům doma už nechodí z toho důvodu, že se na ni v porodnici v Českých Budějovicích koukali velice špatně, když se případně objevily komplikace". U medicínsky vedených porodů je naprosto běžné, že u případných "komplikací" se hned podávají různé léky či urychlovače - a nad těmito komplikacemi se nikdo nepozastavuje, nikdo lékaře kvůli jejich výskytu nehaní. (A to přitom podle mě je z poloviny jen o tom, že mají představu, že porod je nutné urychlovat, anebo se stahy zastaví kvůli poloze na zádech - tudíž ty komplikace jsou komplikacemi zcela zbytečnými. Skoro se mi to chce přirovnat k tomu, že by snad doktor nařízl tepnu, aby pak předvedl sv§j prvotřídní zásah zastavování krvácení... - takhle zbytečné ty komplikace podle mě často jsou.) Porody alternativní (doma, ambulantní, s PA, přirozené atd.) jsou tady něco nového, takže každý sebemenší problém je hned zvětšen, pořádně zkritizován. To, že se u medicinských porodů objevuje spousta komplikací (přesnou statistiku neznám), nikomu nevadí, rodit pod lékařským dohledem je tady totiž normální. Přitom v obou případech málokdy dojde k situaci, kdy se problém nepodaří vyřešit...
I zákonem je vymezená oblast působení porodní asistentky a lékaře (výňatek ze zákona Zákon č. 96/2004 Sb., § 5: diagnostikuje těhotenství, předepisuje, doporučuje nebo provádí vyšetření nutná ke sledování přirozeného těhotenství, sleduje ženy s přirozeným těhotenstvím, poskytuje jim informace o prevenci komplikací; v případě zjištěného rizika předává ženu do péče lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví) - z toho je tedy jasné, že PA a lékař by si neměli konkurovat, nýbrž se doplňovat. PA by měla "v případě zjištěného rizika předává ženu do péče lékaře" - není přece nic špatného na tom, když se komplikace vyskytnou a porod dokončí lékař, alternativní porod neznamená porod bez komplikací, případně komplikace vyřešené lékařem neznamenají, že na tom bylo něco špatně. Proč tedy tolik lidí haní PA a alternativní porody? Vždyť komplikace jsou i v porodnicích. A případů, kdy komplikace skončily hodně špatně, je myslím na obou stranách stejně.
 ... 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 11:18:36)
ano, případů kdy porod skončil špatněje na obou stranách asi tak stejně.... až na to, že na jeden porod doma připadají tisíce v porodnici. :-) Sama vím o dovu-třech doma porodech, které skončily smrtí bo poškozením zdraví dítěte. Nejde jen o to, že by se matka měla mít právo samostatně rozhodnout, jde io to, že matka rozhoduje za dítě. A často na celý život.
 Lenelka 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 11:23:19)
..., tady se ale mluvi o procentech. WHO rika, ze procentualne to vychazi stejne.
 suzann 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 11:40:23)
K tvému "matka rozhoduje za dítě" bych přidala poznámku z jednoho článku o tom, jak "velmi bezpečné" jsou porody pod lékařským dohledem: Většina komplikací při porodu plyne pouze z toho, že lékaři zasahují do přirozeného procesu porodu, i ten sebemenší zásah do porodu vyvolává nutnost použití dalších lékařských zásahů, z kterých vyplývají další a další možné komplikace.

Některé maminky se v nemocničním prostředí necítí dobře a nedokážou se uvolnit, jejich organismus se automaticky sám brání přivést do tohoto prostředí miminko a snaží se čekat na vhodnější chvíli, porod se potom zpomaluje a je nutné ho lékařským zásahem urychlovat Oxytocinem, což je nepřirozené, velmi nebezpečné a navíc hrozí nebezpečí, že se děťátko nestihne přizpůsobit rychlosti porodu, začne trpět hypoxií - náhlým nedostatkem kyslíku při porodu a může mít problémy s dýcháním i po porodu (toliko k bezpečí dítěte a k maminám-"hazardérkám"). U maminky navíc hrozí riziko těžkého poporodního krvácení…..

Epidurální anestézie - skutečně odstraní bolest, ale s tím i aktivní účast maminky na porodu (ten pak často končí kleštěmi), vede ke snížení krevního tlaku, což se musí napravovat nitrožilní infuzí, navíc tlumí děložní stahy, takže je nutné podávat Oxytocin... nedostatek kyslíku...velké krvácení... taková maminka, když odchází po porodu domů, musí být naprosto přesvědčená, že by porod sama v žádném případě nezvládla a je šťastná, že ho vůbec oba přežili.
 Staňka,2kluci 
  • 

Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 11:57:27)
Mozna to bude znit tvrde,ale rodit doma muze jen blazen. Moje tehotenstvi bylo naprosto fyziologicke,nemela sem zadne problemy maly byl hlavou dole...takze podle tvrzeni mnohych idealni pro porod doma. Jenomze se pri porodu maly nenasunul do porodnich cest jak by mel,zaklonil hlavicku a zachranily nas kleste.Zajimalo by me jak by toto dotycne rodici maminky resily doma, vlastne neresily,protoze by se napred udusili jejich deti a nakonec by zemrely i ony.Mam pocit,ze pokud to tak spatne doma jednou neskonci,nedaji s tim nektere maminky, a ne jen ony, pokoj. A argument,driv se tak rodilo, se mi zda taky ubohy,protoze driv se doma opravdu umiralo. A spolehnout se na nejaky vesteni kyvadla, proboha to je uplne pritazeny za vlasy,taky ten vyvesteny termin a skutecnost podle toho vypadal... A tvrdit,ze rodit doma je stejny riziko jako v porodnici, no na to snad neni treba ani komentar...
 suzann 
  • 

Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 12:06:27)
Staňko, někdo se rozhodne rodit doma jen třeba s manželem bez asistentky,; já osobně bych rodila s asistentkou, a ta musí umět reagovat i v tom případě o kterém píšeš "Jenomze se pri porodu maly nenasunul do porodnich cest jak by mel,zaklonil hlavicku a zachranily nas kleste.Zajimalo by me jak by toto dotycne rodici maminky resily doma". Asistentka je vysokoškolsky vzdělaná, nevím proč by to o čem píšeš nezvládla.
 Staňka,2kluci 
  • 

Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 16:23:50)
To je zajímavý,byly u mě 2 asistentky,žádná nepoznala nic,obě mě nutily jen tlačit (trvalo to přes hodinu). Kleště mi udělali kvůli strácejícím se ozvám. Pak mi na vizitě primář sdělil,že měl malý špatnou polohu a tudíž se porodit nedal.Tak jak to že to nepoznali???? Jo a co se vzdělání týká pokud vím,PA je vyšší odborná škola a ne vysoká, nebo se pletu?
 Lenelka 


Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 16:33:40)
Stanko, u nas teda PA maji vysokou skolu. V CR si nejsem jista, ale tusim, ze uz take. Ale asi ne vsechny.
 mirka,PA 
  • 

Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 22:27:28)
jsem studnetkou PA, potvrzuji, ze studium je skutecne vysokoskolske, nicmene to nic nemeni na faktu, ze ke klestovemu porodu absolutne nemame kompetence, to je pouze v rukou lekaru.Sama zastavam tzv. prirozene porody, porody jen s asistentkou, ale jen ne PROSIM porody doma!!! Kazdy na to muze mít svuj vlastni nazot, ale z profesniho hlediska bych rekla jen tolik, ze vźdy se z naprosto fyziologickeho porodu muze stat porod zcela patologicky, kdy ani na jakykoliv prevoz rodicky nebude cas!!!skutecne rodit doma je hazadrem, predevsim pro nenarozeneho potomka
 Grainne 


Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 12:13:53)
Staňko, možná by ti někdo mohl dát za pravdu - kdyby v porodnici neumíraly matky i děti. Možná by ti někdo mohl dát za pravdu, kdyby v porodnicích neumíraly matky i děti z důvodu zanedbání odborné lékařské péče. Jak ráda bych ti dala za pravdu, to mi věř. Bohužel umím číst.
 LaraKroft 


Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 13:09:09)
Kdybys rodila doma, PA by při vnitřním vyšetření podle švů na hlavičce dítěte poznala, že není ve fyziologické poloze a doporučila by ti převoz do porodnice. Toť vše, nevím, proč byste měli umírat oba dva doma.
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Rodit doma,to je hazard 

(30.10.2007 15:03:47)
Moc dobre nechapu, proc vas tolik pobourilo to kyvadlo. Jak spolehala na kyvadlo? Ja na nic nespolehala, to byla vicemene nadsazka. Lekarsky urceny termin porodu byl 4. 9., tak snad je uplne jedno na co spoleham, ne? Miminko se mi stejne narodilo 1.9. Stejne se v termin porodu rodi snad jen 10% deticek.
 MM, 2 kluci 
  • 

Nepobouřilo... 

(30.10.2007 15:52:26)
... spíš mi to přijde zcela absurdní! Fakt tomu věříte???
Můj mladší synek nedávno chodil po bytě se starým špuntem od vany na řetízku a kýval s ním, tak jsme s manželem říkali, že to má jako to kyvadlo, že bychom se ho měli zeptat na něco důležitého z naší budoucnosti... ;-)

Já jsem prostě k těmhle nepodloženým esoterickým věcem dost skeptická!

Jinak - kde rodit je každého věc, měly by být dobré podmínky pro oba druhy porodů, tj. doma i v porodnici (a tam i pro ten ambulantní). Já sama bych doma nerodila, i když jinak nemocniční prostředí "nemusím".
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Nepobouřilo... 

(30.10.2007 16:12:18)
Verim tomu uplne stejne jako lekarsky vypoctenemu terminu porodu. Ani jedno nevyslo. Kyvadlo nemelo na muj porod vubec zadny vliv, beru to pouze jako zpestreni. Ovsem ze existuje neco mezi nebem a zemi nezavisi vubec na tom, jestli tomu verime nebo ne. Minuly tyden jsem videla v televizi pana geologa, vysokoskolsky vzdelaneho odbornika, ktery pomoci pruziny urcoval, kde jsou v podzemi chodby a ptal se te pruziny kam vedou. Pak to premerovali pomoci modernich masinek a bylo to presne tak. Muzem se o tom dohadovat, ale bude to uplne zbytecne.
 petra 
  • 

Re: Nepobouřilo... 

(31.10.2007 8:44:06)
Veroniko,

já jsem jedna z mála těch, co vaše "řádění" s kyvadlem chápu.
Proč si nezpestřit těhotenství něčím takovým...
Já sama umím pomocí proutků najít vodu (máme to v rodině -děda to uměl, táta taky, maminka, sestra a manžel ne), takže věřím, že něco mezi nebem a zemí skutečně je. Já zase sestře během jejího těhotenství prstýnkem určovala pohlaví dítětě - vyšel mně kluk. A co sestra má - samozřejmě že holku... Ale užili jsme si u toho všichni tolik legrace, že během mého těhotenství se tu psinu opakovali. (se stejným výsledkem...)
 Jane 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 11:57:48)
Já znám hodně maminek, které si nechali epidurál píchnout a nic z toho co jste zde vyjmenovala je nepotkalo. Tak nevím jak často se to stává. Nemá cenu to pitvat. Ať si každý rodí kde chce. Já jsem ráda že porodnice jsou. Nemám s tím extra negativní zkušenost. Ano jistě byly některé věci které se mi nelíbily ale nedělám z toho vědu. Nečekám že když půjdu rodit tak jedu do Hiltnu. Čekám že porodím a já i dítě budeme v pořádku. Od toho tam ti doktoři jsou!! Nechápu proč tady mají někteří pořád nutnost prezentovat že tím že rodí doma opravdu dítě neohrožují a že je to přece lepší přirozenější, atd. Kdyby to tak cítili tak to přece nemusí takhle hájit to se obhájí samo jejich spokojeností.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:02:13)
Jane, asi proto, že musí neustále čelit výpadům o bnezodpovědných matkách, které nemyslí na své dítě. Ony spokojené obvykle jsou, jen kdyby jim do toho pořád někdo nestrkal nos ...
 Jane 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:07:10)
Pokud jsem si všimla tak článek psala matka která rodit doma chtěla. Tak když je spokojená ať to nepitvá a užívá si! Nevím co z toho děláte vědu. Ať si každý rodí kde chce. Taky tady bylo nespočet útoků na matky které nekojí a řekla bych že zrovna od těch co tak vehementně brádí porody doma. Tak když nechci aby mě někdo soudil nebudu to dělat ani já ne?! Já si myslím že je to zodpovědnost každého kde se rozhodně porodit. Porod doma nechápu ale je to soukromá věc.
 Lenelka 


Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:17:18)
Jane, nikdo z toho vedu delat nechce. Ale mluvit se o tom musi, protoze kdyby se o tom mlcelo, tak se nehneme dopredu a porody doma, porody ambulantni atd. nikdy nebudou v CR rovnopravne s porody v porodnici s ""normalni"" delkou hospitalizace.
 myš 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:55:08)
Jane
To je přece lehce pochopitelné, o porodech doma se tu bude psát tak dlouho, dokud to veřejnost nebude brát stejně tolerantně jako třeba v Holandsku nebo jinde, prostě jako jednu z možností jak a kde rodit.
Kdyby tu nepanovala taková hysterie okolo domácích porodů ať už v lékařských kruzích nebo mezi často špatně informovanýma laikama, státní instituce, stejně jako doktoři by nekladly překážky a porod doma by byl brán jako jedna z rovnoprávných alternativ, těchto článků ubude a vás už to pak nebude tak dráždit:-)
 suzann 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:03:41)
Jane, hájíme to asi stejně jako "vy" porod v porodnici lékařsky vedený. Nemyslíš? Stejně jako já hledám fakta, proč je to rizikové a proč je porod alternativní (nemusí to znamenat porod doma!) "lepší", tak ty vyjmenováváš fakta, co se může stát a kdy lékař zachránil dítě nebo maminku. Jsme na tom stejně co se týče "obhajoby".
 Jane 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:08:28)
Já jsem žádné fakta nevyjmenovávala. Nemusím, mám v tom jasno!
 suzann 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 12:32:22)
Jane, teď nechci útočit, ale jen pro ilustraci použiju stejný druh "argumentování", jako používáš ty (a spousta dalších) - píšeš, že "Já znám hodně maminek, které si nechali epidurál píchnout a nic z toho co jste zde vyjmenovala je nepotkalo. Tak nevím jak často se to stává." a já na to říkám "Já zase znám hodně maminek, které prožily krásný přirozený porod, a nebylo v tom vůbec žádné riziko, vše proběhlo dobře. Tak nevím, proč se odpůrci stále ohánějí tisíce možnými komplikacemi."
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: matka rozhoduje za dítě 

(30.10.2007 13:35:48)
"Většina komplikací při porodu plyne pouze z toho, že lékaři zasahují do přirozeného procesu porodu, i ten sebemenší zásah do porodu vyvolává nutnost použití dalších lékařských zásahů, z kterých vyplývají další a další možné komplikace."

přesně tak - a pak jsou za hrdiny, kteří zachránili dítě, a maminky jsou ji ještě neskonale vděčné... :)
 .Žaba 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 12:40:59)
K tomu, že "matka rozhoduje za dítě..." Ano, rozhoduje. Som matka a rozhodujem za svoje deti ešte pomerne dlho po porode, takže jedno rozhodnutie naviac mi ako tragické rozhodne nepríde... Alebo sa vy svojho pár mesačného mimina pýtate, či mu dáte ATB hneď, alebo až za pol dňa, či mu budete znižovať teplotu po dosiahnutí 38 stupňov, alebo skúsite chvíľu počkať ako sa to vyvinie... Pokiaľ sa dokážem rozhodovať zodpovedne po porode, dokážem sa rozhodovať zodpovedne aj pred porodom, či nie?
 suzann 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 12:56:41)
taky myslím. Celkem nechápu, když mamči obhajují svůj altrnativní porod slovy "Pokud nebudou komplikace, "můžu" tak rodit" a jiní jim na to řeknou "Ale jak víš, že to není komplikované (myslí těhotentsví)?" ...
 Hanka 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 22:01:13)
Musíme si uvědomit, že se pohybujeme v termínech.
I lékaři používají podle mne termín komplikované těhotenství a nekomplikované. Vlastně od nich spíše než od porodní asistentky se budoucí maminka dozví, jak si stojí. Zda je její těhotenství považováno za komplikované či ne. A pak se rozhoduje.
Asi žádná zodpovědná maminka se v případě komplikovaného těhotenství nerozhodne pro porod doma pouze s manželem apod., ale nepřipadá mi vysloveně nezodpovědné (i když já bych to neudělala-své důvody jsem psala výše v jednompříspěvku) rozhodnout se rodit v domácím prostředí s prodoní asistentkou s nemocnicí v dosahu apod.
No a že se může vyskytnout přesto komplikace - ano to je jako když jdete po přechodu, na zelenou, ale stejně můžete mít smůlu a může vás srazit auto.

Míru rizika, co mu domácí porod přinese atd. si musí každý zvážit sám.
Také je tu pohled, že pro maminku, které nedělá dobře nemocniční prostředí, ví že na psychice jí to nepřidá (já se toho také bojím, konkrétně ne bílých plástů a dlaždiček, ale odměřeného personálu), je asi důležitější rodit v domácím prostředí. A porod, je asi hodně o psychice.
Takže takováhle maminka má více důvodů rodit např. doma než v porodnici. Nic z toho neobhajuju, nemám na to vyhraněný názor, jen vím co bych sama pro sebe radši (radši tu porodnici, a najdu si pokud možno vstřícnou k alternativním porodům). A myslím, že na to univerzální recept není, že to je právě volba každého. Pro jednoho lepší to, pro druhého ono.

Pomohlo by mi např. čísla, někdo to tu zmiňoval. Ale já je neznám. Podle myslím WHO prý komplikace vychází stejně u obou alternativ porodů. Skutečně nevím. Jen u naší státní statistiky, bych to brala trochu s nadhledem, protože se obávám, že ji dělá víceméně oficiální zdravotnictví, a tak tím mohou být výsledky zkreslené. Není pochyb o tom, že doktoři se navzájem dost kryjí a to už musí být případ omylem zašité roušky do břicha=opravdu vážného a zřejmého pochybení, aby nesl doktor následky.


 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 22:17:46)
Hanko, naše národní statistiky domácích porodů neexistují. Lze najít studie např. ze Spojených států (ty jsou mám podobné v tom, že jen v některých je domácí porod běžnou alternativou) nebo z Británie, které ukazují, že procento komplikací včetně fatálních je u nízkorizikových těhotenství stejné u porodničních a u porodů plánovaných doma (to plánovaných doma je podstatné, protože součástí plánovaného porodu doma je vždy varianta, že když se žena přestane doma cítit bezpečně nebo nastane komplikace, dopraví se dokončit porod do porodnice). Některé studie dokonce zaznamenávají menší míru komplikací u doma započatých.

On hlavní problém u nás je, že není porodnicemi a veřejností přijímám fakt, že plánovaný domácá porod, u kterého je potřeba zásah v porodnici (někdy banální, jako manuální vyjmutí placenty) není zpackaný nebo neúspěšný domácí porod, je to přirozené, bezpečné a zodpovědné vyústění při nastalých komplikacích. Kdyby tahle komunikace fungovala a tato optika se změnila, úplně by to stačilo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(30.10.2007 22:23:03)
Jinak je třeba moc zajímavé, že až do revoluce mívalo gost gynekologů k ruce nejen takovou tu klasickou sestru, kterou známe, ale i porodní asistentku, která vedla poradnu a pečovala o nízkorizikové těhotné - lékaři pak předávala těhotné s problémy. Po revoluci, když se privatizovaly ordinace, si lékaři nemohli obvykle nechat obě, a tak si ponechali tu "k ruce" a převzali i nízkorizikové těhotné. Obávám se, že odtud se pak odvíjí vysoký počet "rizikových" těhotných na neschopence, nadužívání magnézia a podobné věci, protože lékaři jsou prostě zvyklí léčit (a jsou v tom dobří!) a když nemají co léčit, cítí se nesví :)
 Pětka 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři..... 

(31.10.2007 19:55:44)
taky myslím že těhotenství není nemoc :)
 Anna, dvě dospělé dcery 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 13:36:12)
Suzan,jste prvorodička, svěřte se, prosím, odborníkům, tím myslím lékaře a porodní asistentky, dětské lékaře a dětské sestry, zázemí operačních sálů a všeho potřebného pro případ nutnosti. V porodnici mají jistě nesrovnatelně více vědomostí a zkušeností než Vy. Já vidím současný trend domácích porodů jako krok zpět. Dnes jako by každá nastávající maminka byla nucena , aby si přála v porodním plánu něco zvláštního. A tak si přeje třeba rodit doma jen s manželem ( brrrr.,to vidím jako ten nejstrašnější horror), nebo když už v porodnici, tak rodit v nějaké specielní poloze nebo třeba do vody,pak nějaké ( a ne jiné!) chování k novorozenci atd. atd.. Nebo si rozhodně nepřeje nastřihnout hráz - ale vždyť to nic není, a pomůže to dítěti na svět, ale i mamince, protože ten nástřih se snadno zašije, ale samovolné roztržení rodidel na nevhodném místě je daleko nepříjemnější,bolestivější a hůř se spravuje i hojí. Víte,moje maminka ještě rodila své 3 děti doma. Nejstarší zemřelo.Bylo to v době, kdy na vesnici se ještě občas doma rodilo ,s pomocí "báby", ale i příbuzných žen. Myslím, že jí nikdo nepomohl, že moc vytrpěla, a tomu prvnímu dítěti asi ublížili tím, že ho nešetrně vytahovaly, asi se jednalo o nějakou nevhodnou polohu, se kterou si nevěděl nikdo rady. Buďme rády, že dnes už existuje spousta prostředků jak rodičce ulevit a až na vyjímky jich v porodnicích užívají citlivě a správně v zájmu matky i dítěte.Takový citlivě řízený porod za pomoci medikamentů je podle mne nejlepším způsobem, jak přivést na svět zdravé dítě, a o to jde, to bych uvedla já ve svém porodním plánu. Moje dcera porodila plánovaným císařským řezem - ještě že nikoho, ani jí s manželem, nenapadlo říct, že poloha koncem pánevním je taky normální, a že dítě chce porodit "přirozeně".Jsem ráda, že zvítězil rozum, že ona zbytečně netrpěla, a že má nádhernou, zdravou holčičku.
 Lenelka 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 13:46:27)
Anno, jenom dodam, ze ""specialni"" poloha je prave poloha na zadech, nejlepe s nohama ve vzduchu! Naprosto neprirozene, porod ztezujici. Medikamenty, proc??? Kazdy zasah do prirozeneho prubehu porodu (pokud neni nutny) je nezadouci, to je zcela jasne dokazano. A pokud jde o nastrih a natrhnuti, ja mela natrzeni II. stupne, sest hodin po porodu jsem krasne sedela a nic me nebolelo. Pravda, jsem asi divna, ale ja nechtela, aby mi nekdo s porodem ""pomahal"". Rodila jsem 46 hodin, medikamenty jsem nedostala veskere zadne a na bolest jen gas&air a verim, ze bych se obesla i bez toho.

Mimochodem, ani ja nemela nikdy pravidelne kontrakce, bylo to cokoli mezi 17ti a 2mi minutami od zacatku do konce. No, jsem zvedava, jestli se tech pravidelnych kontrakci dockam tentokrat:-)
 petra 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 14:47:06)
Lenelko,
k natržení druhého stupně a sezení rychle po porodu mohu jen gratulovat a tiše závidět. já měla také natržení 2. stiupně - 2 cm na hrázi a 6 cm uvnitř, po porodu mě zašívali víc jak hodinu a bez nafukovacího kruhu jsem si minimálně 14 dní nesedla. nicméně se domnívám, že v mém případě by nástřih hráze stejně nepomohl, protože největší natržení bylo uvnitř.
 Lenelka 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 14:55:16)
Petro, nafukovaci kruh se tady vubec nedoporucuje. Kdyz sedis s ranou nad tou dirou v kruhu, tak se to hure hoji a dele to trva. Me tchyni to take jeste doporucovali, ale naposledy na zacatku sedmdesatych let. Ja psala o mem natrzeni jen proto, ze automaticky neplati, ze nastrizeni je lepsi nez natrzeni, jak tu nekdo vykladal.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 16:36:03)
souhlas, to teda rozhodně není. už jsem to tu psala kdysi, ale nedá mi to:
1. porod: nastřižení, dlouhé šití, 7 měsíců problémů
2. porod: natržení, dlouhé šití, ani den problémů (!)
3. porod: žádné nastřižení ani natržení a tudíž ani steh
Ale někomu jsou fakta jedno a bude neustále opakovat dokola to samé. Obávám se, že tady je debata marná... :(
 Jane 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(31.10.2007 8:22:57)
Co je to zase za bludy?? Já jsem byla u prvního nastřižená a neměla jsem problémy snad ani jeden den!! U druhého jsem se natrha, i když jen trošku a dva měsíce jsem měla problémy. Je to prostě individuální, případ od případu, tak tady zase nevalte nesmysly!!
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(31.10.2007 8:29:08)
Jane, příště čti prosím v kontextu, než začneš o bludech. Kontext byl, že nejlepší ze všeho na světě je nástřih, jinak se to hůř hojí a blablabla (viz Anna). no, a moje reakce na to byla, že to tak úplně nebude, když je moje zkušenost zásadně odlišná. O doporučeních WHO v tomto směru ani nemluvě...
 petra 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(31.10.2007 8:52:29)
lenelko,

já tě ve svém příspěvku nijak nenapadal, já právě reagovala jen na to, že mě taky nenastříhli a narozdíl od tebe se hojilo dlouho. (taky jsem psla, že nevím, jestli by nastřižení pomohlo.) O tom kruhu jsem nevěděla, můžeš mně poradit, co se má v tomto případě dělat? Jinak manžel si se sháněním kruhu v půli února docela užil. mám totiž velmi malou pánev, takže sehnat v únoru pidikruh byl docela výkon...
 suzann 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 13:51:03)
Anno, nejsem prvorodička, pouze pokud otěhotním tak budu. Ještě dítě nečekám. Jen se o alternativní porody hodně zajímám, stoprocentně bych zvolila tuto možnost porodu a pokud bych těhotná byla, budu se o všechny ty věci zajímat ještě hlouběji. Určitě se svěřím porodní asistentce, a pokud ta uzná za vhodné, pak třeba i lékařům, pokud ne, vystačíme si spolu určitě dobře. Porodnice jistě mají spousta vědomostí, ale bohužel jsou z principu proti alternativním porodům, a já s nimi nehodlám o to bojovat. Využiji "přístřeší" porodnice, která je tomuto spíše nakloněna (pokud taková existuje). Záměrně píši, že využiji přístřeší, protože těhotenství (nerizikové) není nemoc, a není třeba léčit, ta porodnice tam bude jen jako určité zázemí pro porod, poté se hodlám co nejrychleji odebrat do svého domovského přístřeší (=domů). Já vidím porod jen s manželem jako krásný a příjemný zážitek (ovšem za předpokladu, že i on je tomu nakloněn a podporuje mě - to ten můj zatím není...). Nejsme donuceny k tomu, přát si zvláštnosti; my si je pouze prostě přejeme, nazýváš-li tou zvláštností přirozený porod. Chceme rodit v jiné poloze než té, která ve většině případů působí jako zastavovač stahů (a tedy je nutno je vyvolávat lékařsky). Mé mamince nástřih pomohl akorát k tomu, že ho celý život cítila (a asi ne příjemně) a teď má problémy urologického rázu. Nástřihu nebo natržení se dá ve většině případů zabránit. Klasická poloha vleže na zádech jej spíše podporuje.
Často říkám, že "přirozeně" dřív rodila každá. Ovšem dnes se k tomu, co bylo běžné dřív, přidala mnohem lepší hygiena a také vzdělanost v této oblasti. Prot si myslím, že reagovat na to slovy "nojo, ale kolik jich taky dřív umíralo?!" je trochu scestné. Dnes je hygiena i tento obor na jiné úrovni.
Že v porodnicích užívají různé prostředky citlivě, o tom si myslím své. (Spíš tedy, že jich užívají přehnaně.)
Také chci, aby moje dítě co nejméně trpělo, chci pro něj to nejlepší. Jen jsem si k tomu zvolila jinou cestu než ty, toť vše.
 Lenelka 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 14:01:30)
Suzann, naprosto souhlasim s tim, co jsi napsala Anne, az na jednu vec. Slovicko ""alternativni"". Nevim, proc se tomu v CR porad tak rika, ale urcite to neprispiva k tomu, aby sirsi verejnost pochopila, ze porod ambulantni nebo doma jsou rovnocenne porodu v porodnici.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 14:09:06)
...jen mne tak napadlo, že přirozený je porod skrze klasický porodní cesty... takže pro mne by byl alternativní porod třeba porod konečníkem... :o)
 Lenelka 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 14:18:05)
Monty:-)))))) Tak to fakt zkouset nehodlam:-))))
 Bumbi&05,08,10 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(31.10.2007 21:13:58)
Monty :-)
když jsem říkala, že jsem rodila ve Vrchlabí, tak se mě většina lidí ptala, jestli jsem rodila alternativně. Odpovídala jsem: "jako myslíš ušima? Ne, normálne vaginálně..."

grr... co je na tom za alternativu, že jo?
 suzann 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 14:22:20)
já vím, taky mě to napadlo. Obvykle říkám spíš "přirozený porod", teď jsem zvolila tohle slovo, protože mi připadá, že lidi vnímají slovo přirozený jako automaticky porod doma, a to já tím nemyslím, Pravdou ovšem je, že někteří vnímají úplně stejně, když řeknu "alternativní"...
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(30.10.2007 15:14:55)
Uplne me mrazi z toho, co tady pisete. Uprednostnovat medicinsky vedene porody? Kazdy at si rodi, jak chce. Nase babicky si urcite nebyly schopne sehnat informace, ktere dneska sezene kazdy, kdo obsluhuje internet. Podle WHO (Svetove zdravotnicke organizace) napriklad nastrih hraze (ktery si podle vas my blaznivky uplne zbytecne zakazujeme) prokazatelne podle vyzkumu neurychluje prichod ditete na svet ani neni prevenci proti natrzeni hraze a zpusobuje zbytecne komplikace, nekdy i celozivotni bolesti. Delaly snad nase babicky masaz hraze a dalsi opatreni? Posilovaly panevni dno? Pochybuji, drely na poli nebo jinde a pak porodily a sly zase makat. To se neda srovnavat.
 Anna, dvě dospělé dcery 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(1.11.2007 12:27:47)
No, to jste mi to tedy nandaly!Upřednostňuji racionalitu před emocemi a módními trendy. Ano, upřednotňuji kvalitně medicínsky vedený porod a vůbec se za to nestydím. Nechci nikoho urazit, ale některé názory mi hodně připomněly to, jak jsme si kdysi s kamarádkami ve škole povídaly o "hrůzách" porodu. Třeba o tom nástřihu, to jsme považovaly za tu největší hrůzu. Dnes je v módě tvrdit, že porod je naprosto přirozená věc, kterou lze zvládnout v klidu domova s partnerem.Hlavně ať se u toho nikdo cizí (byť odborník) neplete. Asi jste všechny velké hrdinky, ničeho se nebojíte, samy víte všechno nejlíp, pomoc, ani ulevení od bolesti nepotřebujete. Je to tak opravdu, nebo je to póza? Udělal jsem tu chybu, že jsem se podepsala jako matka dvou dospělých dcer, čímž jste si mne zařadily do té staré generace, která podle Vás ničemu nerozumí.Proč si vlastně nechcete nechat pomoct, když tady pomoc existuje? Já to nechápu. Je to stejné, jako když někteří rodiče odmítají očkování dětí, že je to nepřirozené. To je taky kapitola sama pro sebe.
 Cow :-) 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(1.11.2007 12:55:58)
Anno, tyhle debaty se zde vedou stále dokola.
Pro někoho je to jakési přesvědčení...životní postoj...obavy ze zdrav.zařízení a perzonálu,strach, nemilé životní zkušenosti, pocit nesvobody. Volání po změnách v legislativě v našem zdravotnictví. Kopírování ze zahraničí.
Navíc se jedná o velmi nízké % žen. můžeme se tomu podivovat. já se třeba divím velice....a to z více hledisek, ale stále jsou to svobodní lidé, kteří když se tak chtějí rozhodnout, mělo by to být respektováno-neohrožují-li ostatní populaci. A za své zdraví a miminko si přece zodpovídají sami.
 Anna, dvě dospělé dcery 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(1.11.2007 14:26:57)
Ve všem máš pravdu.Už to nechme.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(1.11.2007 14:44:21)
Anno, nač ty uražené řeči? tady je snad jedno, kolik ti je, podobné názory jako ty má řada mých vrstevnic. A podobně jako ty nejsou přístupné diskusi. Zařazuješ si nás do nějaké škatulky, aniž skutečně vnímáš, co říkáme.
 Bleška27 


Re: souboj mezi zastánci a lékaři, svěřte se odborníkům.. 

(3.11.2007 15:03:59)
Jak můžete srovnávat naše babičky a nás? Víte jaká byla kojenecká úmrtnost a kolik žen právě u porodu zemřelo???
 16.5Salám&Lajka14 


Zvláštní, 

(30.10.2007 12:31:17)
slyším prvně, že by někoho napadlo provádět nástřih při porodu do vody. Měla jsem za to, že je to nesmysl. To si paní doktorka vezme brejle a šnorchl a potopí se k rodičce do bazénu s nůžkama v ruce nebo jak?
 Stáňa a dva kluci 


Re: Zvláštní, 

(30.10.2007 12:37:08)
Monty :-))))), úžasná představa...
 Úja 
  • 

Re: Zvláštní, 

(30.10.2007 12:44:03)
Ano.
A další vybavení se odvíjí od toho, jestli je paní doktorka plavec nebo neplavec. Pokud neplavec, tak má v jenom kitu se šnorchlem nachystány i nafukovací rukávky. Samozřejmě zelené a sterilní :o)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zvláštní, 

(30.10.2007 12:51:04)
:))) Ale zrovna nedávno jsem myslím o malém nástřihu ve vodě četla, akorát už si nevzpomenu, kde, za poslední dobu jsem přečetla trochu víc porodních příběhů a jen mě zaujalo, že to vůbec lze.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zvláštní, 

(30.10.2007 13:15:20)
Nejsem teda ani doktor, ani nějakej odborník na porody, ale vzhledem k tomu, že jsem do vody rodila a něco málo o tom přečetla mi to prostě hlava nebere. Jakmile je rodička během II. doby porodní "pod vodou", už z ní nemůže vylézt, takže logicky by doktorka musela skočit do vody za ní... už vidím tu oraxi na lékařský fakultě, figuríny ponořený do cvičnýho bazénku a medici v neoprénu, jak se za nima vrhaj... :o)
 Mortadela 


Re: Zvláštní, 

(30.10.2007 13:34:52)
Správně, Monty, a Ministerstvo zdravotnictví jim platí kurzy potápění. :-)
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Zvláštní, 

(30.10.2007 14:17:16)
Popravde to me ani nenapadlo, pravdepodobne bych musela vylezt z vany a pravdepodobne uz bych musela rodit na porodnickem stole. Ale fakt nevim... Predpokladam, ze do vody uz by me krvacet nenechali a po nastrihu se predpokladam krvaci. To by asi cely muj naplanovany porod ztratil smysl... Ale pani doktorku Bartosovou, s jejim pomerne dost nesympatickym oblicejem, bych takhle asi videla rada:)
 Jan Shon 
  • 

Re: Zvláštní, 

(14.11.2007 11:53:25)
Vážená paní Veroniko,
celkem se zájmem jsem si přečetl Váš komentář k porodu v naší porodnici a následnou diskuzi na portálu rodiny.Nechtěl jsem do ní nijak zasahovat,i když je zvláštní jak se postupem času zhoršovalo Vaše hodnocení porodu.Když jsme spolu mluvili při vizitě,tak jste nám vcelku spokojeně děkovala,v článku uveřejněném v září na stránkách rodiny v medailonu naší porodnice už to je horší a ve výše uvedeném příspěvku z 30.10.už by si od nás pomalu pes kůrku nevzal.Ale co mě vyprovokovalo je Vaše neslušné vyjádření v následné diskuzi ohledně vzhledu paní doktorky Bartošové.Každý vypadá jak vypadá a Vaše komentování vzhledu paní doktorky a posměšek o představě jak se potápí do vany je nehoráznost, hlavně to,že jí klidně jmenujete.Kdyby paní doktorka na ranním hlášení takto komentovala Váš vzhled a chování během porodu,tak dostane výpoveď.Tu Vám bohužel nikdo nedá,ale aspoň byste se mohla přihlásit do kurzů slušného vychování.
Co se týče nástřihu při porodu do vody,tak je klidně možný,ponořit ruku s nůžkami do vany není problém,a vzhledem k tomu,že napjatá hráz po nástřihu,nebo i po ruptuře hráze,skoro nekrvácí,tak to není problém.
Jinak Vám přeju hodně zdraví a příjemnější příští porod,prim.Shon
 Tara zelená 


Gratuluji! 

(30.10.2007 13:02:51)
Prosadila sis v poměrně nevstřícné porodnici maximum!
Gratuluhji k odvaze a samozřejmě k děťátku. Nějak mám pocit, že jsi byla profesionálnější, než personál :)
 Pavla, 4 děti 
  • 

Ochrana matky u porodu 

(30.10.2007 13:19:47)
Myslím, že jste ideální pár pro porod doma, jen by to chtělo kvalifikovanou porodní asistentku a dulu. Dula může provázet matku i otce po dobu těhotenství i při porodu doma či v porodnici, zajišťuje především matce, ale i jejímu partnerovi psychickou i fyzickou podporu - masáže, úlevové polohy... Vedlejším úkolem duly je komunikace se zdravotníky, veškeré požadavky matky zná dopředu, a tak se matka během kontrakcí nemusí sama domáhat svých práv. Možná jste o této možnosti nevěděla. Stačí kouknout na www.duly.cz a najít si svou dulu ve svém okolí. Třeba se vám tato informace bude hodit pro příští těhotenství. Doporučuji knihu Porod s dulou. Pavla - dula ve výcviku
 gatto 
  • 

Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:02:22)
"ultrazvuk kyčlí do 6-ti týdnů od porodu, patičkový test do 3 dnů od porodu a očkování proti TBC do 6-ti týdnů od porodu."

Ve skutečnosti není povinné NIC! Nenechte se zmást. Povinné je to, co určí svobodně rodič na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí. Za to očkování maximálně dostanete pokutu, ale opakuji - povinné není v žádném případě nic!
 hanka 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:15:20)
Svatá pravda, není! Pak již jen sama pro sebe zpracovat případnou dysplázii kyčelních kloubů, hypotyreozu, fenylketonúrii a další nemoci, chránit dítě před každým zakašláním např. i vlastní babičky / starší populace je promořena TBC docela dost/. A je to.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:28:17)
S tím TBC nesouhlasím. Co bych já měla dělat se synem, kterému se očkování z porodnice "neujalo" a znovu očkován byl až ve třech letech? Pokud si pamatuju, měl přijít nejdříve ve dvou letech a dvou měsících, po všech základních očkováních. Šel později, protože vlivem různých chorob se mu očkování protáhlo. Při testu do předloktí před přeočkováním byla reakce absolutní nula, což si amatérsky vykládám tak, že protilátky neměl. Kašli vlastních i cizích lidí byl během těch tří let pochopitelně vystavován.

Pokud jsem pochopila příspěvek, nikdo nikoho nenabádá, aby na vyšetření s miminkem nechodil. Příspěvek pouze upřesňuje, že vyšetření nejsou povinná.
 veronika77 


pro autorku 

(30.10.2007 21:24:04)
Mila Veroniko,já sama jsem rodila v Praze v Podolí a byla jsem tam moc spokojená.Na všechny zákroky se zeptali, žádné medikamenty - prostě pohoda a krásný zážitek, byť jsem 24hodin nespala.Na oddělení šestinedělí to ale bylo horší,takže jsem také uvažovala o možnosti ambulantního porodu a pak jít domů... Doma bych si rodit netroufla,ale ambulatní porod je pro mne dobrá alternativa. Raději dovezu mimi na další vyšetření, než se nervovat...Ale druhorodičky jsou na tom třeba lépe:-). Pěkný den! Veronika
 Slunečnice 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:20:09)
gatto,a jak Ty naložíš se svým "nejlepším vědomím a svědomím",když se včas nepodchytí fenylketonurie,nebo adrenogenitální syndrom u novorozence?? Co chudák dítě,když orthoped nebude mít možnost ho v 6ti týdnech vyšetřit,a zanedbá se něco ve správném vývinu jeho pohybového aparátu,co šlo třeba úplně jednoduše napravit?? Nehrajme si na nejchytřejší mezi chytrými!!! Dítě je dar a ten je třeba si hlídat...
 gatto 


Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:31:17)
To je věc posouzení každého, co je pro něj nejlepší. Jak ty bys naložila se svým svědomím, kdyby ti umřelo dítě na Syndrom náhlého úmrtí v důsledku očkování?
 Slunečnice 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:47:29)
Gatto,

svádět SNÚD(syndrom náhlého úmrtí dítěte)na očkování proti TBC je úplně mimo...SNÚD bývá ve většině případů způsoben aspirací(vdechnutím zvratků),nebo není jeho příčina známá...
 gatto 


Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:53:43)
Ono to tak úplně mimo není, ale o tom není tato diskuze. Můj příspěvek byl pouze o tom, že pouze rodiče rozhodují o tom, co dítě podstoupí a co nikoli a můžou k tomu mít svoje důvody. Výjimka je pouze akutní ohrožení života a zdraví dítěte, což rozhodně není prevence.
 10.5Libik12 


Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 15:27:05)
Když vdechnu zvratky neumírám z nevyjasněných příčin, ne?
 Slunečnice 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 15:33:34)
Libik,

souhlas,jen jde o to,že na ty zvratky se příjde až při soudně nařízené pitvě,protože jako SNÚD se to diagnostikuje ve chvíli,kdy lékař neshledá známky násilí,nebo cizí zavinění...
 Slunečnice 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 15:33:51)
Libik,

souhlas,jen jde o to,že na ty zvratky se příjde až při soudně nařízené pitvě,protože jako SNÚD se to diagnostikuje ve chvíli,kdy lékař neshledá známky násilí,nebo cizí zavinění...
 Toranoko 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 20:38:09)
Ano, a kdyz si ho nekdo hlida po svem, oznaci se za nezodpovedneho :-)
 Vanka 


Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 14:32:12)
Není to tak dlouho co jsem si odbyla svůj 3 porod právě v Českých Budějovicích.
-Porod byl pouze v přítomnosti PA - tu jsem si tam vyhlídla, oslovila, poprosila a ona velmi nadšeně souhlasila.
-Oxytocin byl to jediné co mi píchla - bylo to pár vteřin před porodem, zeptala se a já souhlasila.
-Celou předporodní dobu jsem se procházela, manža drbal záda, monitor byl 2x,
-Při samotném porodu PA velmi pomohla (prcek nebyl dotočen a hrozilo píchání čehosi či kleště), vysvětlila co se děje, co bude dělat rukama a kam přesně mam tlačit - napodruhé se (i díky její síle) povedlo.
-Po porodu omyla pod tekoucí vodou (umyvadlo jsem měla u očí, takže jsem to viděla), velmi rychle změřila, zvážila (netrvalo jí to ani 2 minuty) a když se prcek rozhodl brečet tak jsem ho měla už na břiše.
-Stejně jako mamince v hlavním článku přidržela abych se miminko mohlo poprvé přisát (asi z toho důvodu, že na lehátku vedle mne by nebylo nejbezpečnější a navíc nejde o pití ale o reflex)

Na porodnici i oddělení 6nedělí bez problémů. Pomohli s kojením (a že bylo s čím pomáhat).
Jediné co obtěžovalo byly ranní probouzečky, vizity a tatínci pouze v návštěvní chodbě.

Porody doma rozhodně neodsuzuju, ale nesouhlasím s odsouzením porodice jen na základě "někdo něco povídal"
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Vyšetření pro dítě "povinná"??? 

(30.10.2007 16:07:18)
Ja jsem informace o porodnicich shanela na internetu. Nikde jsem se podrobne nedozvedela, jak porod probiha. Pouze takove ty zkazky typu... Dekuji primari a bajecnym sestrickam... to mi moc informaci nepoda. Me zajimalo, co konkretne se mnou a mym ditetem budou delat. Kazdy si totiz pod tou spokojenosti predstavuje neco jineho. Pro me proti Ceskym Budejovicim rozhodovalo, ze neumoznuji rodit v jine nez "klasicke" poloze na zadech a to, ze maji na muj vkus prilis mnoho porodu, chtela jsem rodit v klidu a nejlepe do vody. Jestli jste byla spokojena, neni problem pridat svoje hodnoceni do Prehledu porodnic na tomto webu.
 Katka Pavlínová 
  • 

pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 14:43:54)
Musím přiznat, že nejsem zastáncem jakékoliv "alternativní" medicíny a už vůbec ne v případě porodu. V červnu jsem porodila svoji první dceru a to v porodnici v Motole. Porod byl dlouhý, nepříjemný...nemůžu říct, že by se mi personál nějak moc věnoval nebo se mě někdo ptal na to co chci či ne, ale stejně jsem byla ráda, že jsem pod dozorem. Věřím lékařům, že vědí co a proč dělají a děkuji jim za to. Doma sama nebo jen pod dozorem nějaké asistentky bych si v žádném případě rodit netroufla. Jistě, dříve se doma rodilo, ale také si přiznejme, že dříve nepomněrně více dětí a rodiček u porodu zemřelo.
Nedávno jsem slyšela názor jednoho porodníka - lékaře, který řekl, že toto je sobecké upřednostnění vlastního pohodlí ženy nad bezpečím miminka. A s tím plně souhlasím. Trocha toho nepohodlí či nepříjemností jistě stojí za tu jistotu, že o mě i miminko bude v případě komplikací kvalitně postaráno.
 gatto 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 14:51:31)
A kdo tedy upřednostňuje vlastní pohodlí? Maminka, která nastuduje hromadu literatury, shání informace o tom, co dělat, aby porod probíhal bez komplikací, aby byla v pořádku maminka i dítě, o tom, jak se staví moderní výzkumy k používání určitých praktik během porodu apod.
...nebo maminka, která se "pohodlně" plně svěří do rukou personálu a nic víc ji nezajímá???
 Lenelka 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 14:51:59)
Katko, Vy s tim panem porodnikem souhlasit muzete. WHO s nim nesouhlasi. A to podle vas nejsou odbornici?

Pokud jde o tu jistotu, tak ja treba v tom, ze jsem v porodnici, zadnou jistotu necitim.
 suzann 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 15:04:24)
Katko, výše už jsem psala věci, které bych ti teď chtěla sdělit, takže někteří možná budete číst tato slova podruhé...
1) Asistentka je vysokoškolsky vzdělaná (studuje tři roky). I zákonem je vymezená oblast působení porodní asistentky a lékaře (výňatek ze zákona Zákon č. 96/2004 Sb., § 5: diagnostikuje těhotenství, předepisuje, doporučuje nebo provádí vyšetření nutná ke sledování přirozeného těhotenství, sleduje ženy s přirozeným těhotenstvím, poskytuje jim informace o prevenci komplikací; v případě zjištěného rizika předává ženu do péče lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví) - z toho je tedy jasné, že PA a lékař by si neměli konkurovat, nýbrž se doplňovat. Porodní asistentka není jen "nějaká asistentka" jak píšeš. Pokud si to dobře pamatuju, jsou v tomto zákoně vymezeny pravomoci lékaře, všeob. sestry a por. asistentky - to myslím mluví samo za sebe, že PA není jen "nějaká" asistentka.
2) k tvému "Jistě, dříve se doma rodilo...": Dnes se k tomu, co bylo běžné dřív, přidala mnohem lepší hygiena a také vzdělanost v této oblasti. Proto si myslím, že reagovat na to slovy "nojo, ale kolik jich taky dřív umíralo?!" je trochu scestné. Dnes je hygiena i tento obor na jiné úrovni.
3)Upřednostnění vlastního pohodlí před bezpečím miminka? Také chci, aby moje dítě co nejméně trpělo, chci pro něj to nejlepší. Jen jsem si k tomu zvolila jinou cestu. A že porod lékařsky vedený je bezpečnější? O tom si myslím své. Většina komplikací při porodu plyne pouze z toho, že lékaři zasahují do přirozeného procesu porodu, i ten sebemenší zásah do porodu vyvolává nutnost použití dalších lékařských zásahů, z kterých vyplývají další a další možné komplikace.
Některé maminky se v nemocničním prostředí necítí dobře a nedokážou se uvolnit, jejich organismus se automaticky sám brání přivést do tohoto prostředí miminko a snaží se čekat na vhodnější chvíli, porod se potom zpomaluje a je nutné ho lékařským zásahem urychlovat Oxytocinem, což je nepřirozené, velmi nebezpečné a navíc hrozí nebezpečí, že se děťátko nestihne přizpůsobit rychlosti porodu, začne trpět hypoxií - náhlým nedostatkem kyslíku při porodu a může mít problémy s dýcháním i po porodu (toliko k bezpečí dítěte).
Skoro se mi medicinsky vedený porod chce přirovnat k tomu, že by snad doktor nařízl tepnu, aby pak předvedl svůj prvotřídní zásah zastavování krvácení... - takhle zbytečné ty komplikace podle mě často jsou.
 Kalamajka2 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 9:57:31)
Suzanne (nebo i kdokoli, kdo o tom něco ví),
prosím, víš ještě neco víc o souvislosti oxytocinu nebo urychlování 2.porod.fáze např. nátlakem doktora na břicho a hypoxií?
Malá se mi narodila v červnu (1.dítko) a byla následující měsíce neskutečně řvavá (pláč jsem prvně slyšela až po několika týdnech) + se špónovala a byla jakoby stažená/nakrčená, utišit se dala jen kojením, pěstování nemělo vliv a mnohdy ji spíše rozeřvalo, ..., až se mi podařilo dostat na neurologii => indikován hypertonus (a označena za extrémně neklidné dítě) a po cvičení vojtovky se začala uvolňovat. Nicméně na neurologii+rehabilitaci se mne ptali, zda nebyla přidušená. Je pravda, že jí hned odstřihli a odnesli, prý protože nekřičela, ale apgar měla 9. Za chvilku ji přinesli a byla už růžová/červená. Prý ale byla "běžně" fialovomodrá a vzápětí se to spravilo. Ke kříšení prý nedošlo. Sestřičky mi ji pak donesly na pokoj, pač nešla utišit - ptaly se,zda nekouřím a ráno detská na vizitě se ptala stejně => pak jen konstatovaly "neklidné" dítě a že pokud v tom není nikotin, pak to asi bude "osobnost" a ona chuděra zatím zápolila s vlastním tělem. Takže trochu pátrám, v čem byl vlastně problém - zda v delší 2.době porodní (téměř hodina) s rychlým koncem nebo někde jinde (těhotenství bylo naprosto pohodové a dalo by se říct, že tabulkové). Při dalším prckovi bych se tomu samozřejmě chtěla vyhnout.
Dík moc

 suzann 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(1.11.2007 7:50:46)
Kalamajko, já o tom popravdě skoro nic nevím, tohle jsou jenom úryvky z různých článků... jinak, "Je pravda, že jí hned odstřihli a odnesli, prý protože nekřičela" tohle je největší hrůza co lze slyšet, opravdu je nutné aby mimi křičelo??? Neměli bychom pak kontrolovat i lékaře třeba ranou kladivem do hlavy, zda vůbec žijí, když nekřičí?? Rozumíš co tím chci říct... Mimi by se podle mého nemělo okamžitě odstřihávat, potřebuje se "rozdýchat" a než se tak stane, mělo by mít přísun kyslíku z pupečníku.
Tohle opravdu pro své mimi nechci, aby potřebovali aby křičelo. Mimochodem, toto připadá zastáncům klasických porodů jako "bezpečí pro miminko"??
 suzann 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(1.11.2007 7:54:14)
A ještě, připadá zastáncům klasických porodů bezpečné, ihned odstřihnout miminko? Vždyˇ""t v tu chvíli nemá ještě dobrý přísun kyslíku!! Tolik se tady zmiňuje že při nějaké komplikaci "miminko nemělo na chviličku přísun kyslíku", ale to, že pak vpohodě dovolí, aby po porodu bylo hned odstřiženo, je najednou bezpečné?
 kalamajka2 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(1.11.2007 23:46:09)
Suzann,
dík i tak - dosud jsem na tuto spojitost nenarazila, a hlavně mne to nenapadlo.
Jinak, samozřejmě, že jsem měla v porodním plánu nestřihat (právě kvůli pozvolnějšímu vypořádání se s dýcháním), dát na břicho, ... - prostě klídek. Ale seběhlo se to příliš rychle ala "zatlačte - ještě ramínka", ty zatlačíš, cítíš, že je už celé na světě, odfoukneš si, nadechneš se "konečně" normálně, otevřeš oči a vidíš, jak mini je odcvaknuté od tebe úplně. Vše je to záležitost velmi krátká (tipuju tak max. 3sec i se zasvorkováním), takže nejsi-li pohotová a předem připravená na takovou situaci, tak skutečně nestihneš zareagovat - musela bych to "připomenout" právě před "ramínkama" nebo při té sekundě, kdy vybíhá zbytek tělíčka. Po pravdě řečeno si už nejsem schopna uvědomit, zda mi ji vůbec ukázali, než ji na pár minut odnesli - myslím si, že jo, ale nedaří se mi vybavit si ten okamžik pořádně. Při dalším miminu už vím, že chci x věcí jinak, včetně toho, aby se mnou zůstalo ty 2 hodiny na sále - což jsem taky původně chtěla, ale prostě mi na místě kopa věcí nedocvakla. Nebyla jsem na porod sama, ale partner není z těch, co by se doktorům "pletlo do práce" a taky nebyl na nic takového připraven - pravděpodobně by mu řekli, že malá neřve a on nevěděl, nakolik je třeba, aby řvala a v rámci těch páru sekund prostě skoro nemáš šanci. Celkově to byl silný zážitek pro nás oba a bylo tam několik "momentů překvapení". Dosud se si říkala, že snad nebudou mít na malou zásadnější vliv a "rozchodí" to přinejmenším stejně dobře jako my narození za totáče - je to takového to uklidňování po akci, že mohlo být hůř a přitom víš, že mohlo být i o dost líp. Mj. celkově jsem porod vůbec nevnímala jako něco strašného, možná i proto, že byl celkem rychlý, celkově bez znatelných problémů a možná mám i práh bolestivostii dost vysoko ;-) Hlavně jsem byla zvědavá na malou a chtěla, aby nenarazila na nějaký problém. A ona narazila, ale nebylo to "vidět" a nevím, zda to bylo při porodu nebo už někdy předtím :-(
V každém případě bych uvítala osobní PA, kterou bych znala předem, věděla, že zrovna ona tam bude, bude vědět co chci a nebude se to dozvídat pár minut před 2.fází a nebude tam doktor, co s "alternativama" nesouhlasí (chtěla jsem stoličku, byla moc nízká => improvizace na stole), ačkoli se snaží to nedávat moc najevo, nicméně inklinuje k medikaci, kterou jsem chtěla celou vynechat(až na oxytocin na konci se to povedlo).
Mj. z formalit nejhorší pro mne byly 2 věci - jak už bylo někde tady řečeno, zdlouhavé vyplňování formuláře, přičemž mi byla nabídnuta dřevěná židle ala k piánu (jediná zrovna volná místnost byla ta s touto dřevěnou židlí a ještě jednou - koženou - a na ní seděl mladičký doktůrek a pomalu se trefoval na klávesnici, aby napsal mé odpovědi mezi prodýcháváním cca 3min. stahů ;-) ) Ta druhá věc byla erár košile s dlouhým rukávem - bylo horko venku, vevnitř a mi dík porodu ještě o něco víc, takže jsem se šla zbláznit z těch dlouhých rukávů (sestry se omlouvaly, že jiný typ nemají a mne nenapadlo pro jistotu si vzít svou). To trvalo ale jen chvíli, protože velmi záhy nastoupila 2.doba porodní a tam to ustoupilo do pozadí.
Nějak jsem se rozepsala - omlouvám se ...
 suzann 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(2.11.2007 11:25:29)
kalamajko, rozumím tomu, nemůžeš za to, prostě doktoři nehodlají respektovat přání rodiček (NE pacientů ;-) ). Nerozumím tomu, proč nejsou schopný to vidět tak, jako "my" - že dítě je živé už v bříšku a také po porodu, tudíž by s ním mělo být zacházeno jako s malým milovaným miminkem (příklad - kdyby oni, lékaři, chovali třeba 2týdenní mimi u známých, asi by je v životě nenapadlo chovat se k němu tak, jak to často dělají miminkům po porodu...). A to nemluvím o tom respektování přání rodiček. Určitě si najdi PA, kterou budeš znát po celou dobu těhotenství... mohlo by to určitě pomoct.
 Linda 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 15:26:46)
Ne že by byli lékaři 100 % neomylní, ale mám-li si v případě porodu vybrat mezi kvalifikovaným porodníkem a PA nebo manželem a jeho kyvadlem, volila bych rozhodně to první :-) Je to sporné, většina lidí chce pro své děti to nejlepší, ale třeba Svědci Jehovovi odmítají krevní transfúzi. Někdo zase porody v porodnici. Atd. Holt každý věří v něco jiného.
 Lenelka 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 15:33:33)
Lindo, srovnavas nesrovnatelne. Svedci Jehovovi, pokud vim, odmitaji transfuzi za vsech okolnosti. Neznam domorodku, a ze jich znam hodne, ktera by se branila prevozu do porodnice v pripade ohrozeni zivota miminka.
 Margot+1 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 16:55:54)
Máš pravdu. Jenom se bojím, že tomu Jehovovu svědkovi u nás v nemocnici tu transfuzi vrazí ať si "pindá" co chce... (Tím nechci nijak podporovat Svědky! Jde mi spíš o to, nakolik jsou zdravotníci ochotni respektovat přání pacienta)
 Linda 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 9:03:43)
No já se těm doktorům ani nedivím, pokud nemaj Svědkové jasný reverz, je to vždy pro lékaře ošemetné vystavovat se situaci, kdy neposkytl potřebnou pomoc.
 Slunečnice 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 10:25:34)
Lindo,

ono s těmi Svědky Jehovovými je to všechno dvojsečné = zažila jsem matku,která nedovolila dát transfuzi svému 3letému dítěti a mělo to fatální následky...Na druhou stranu jsem zažila vyznavače Jehovy,který "mezi čtyřma očima" odsouhlasil MUDrovi transfuzi,ale nesmělo se to nikam zaznamenat...
 MSteflova 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 10:29:30)
Že by se ta transfuze nezmínila ve zdravotnické dokumentaci? To by musel byl doktor sebevrah...
 Slunečnice 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 10:32:41)
Lassie,

ono by to bylo jako bumerang i kdyby ji nepodal,protože by to ohrozilo pacientovu krvetvorbu po operaci,takže to si moc nevybereš...
 Margot+1 


No jo, 

(31.10.2007 21:16:28)
ale tady jsme u toho: Jaký je rozdíl, když doktor dá pacientovi proti jeho vůli transfuzi, nebo když proti vůli rodičky nastřihne hráz, píchne vodu atd? Podle mě žádný.
 Linda 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 9:00:41)
Mě to ale přijde srovnatelné. Kdybych já rodila doma, v našem podkrovním bytě bez výtahu a zavolala sanitku až v případě ohrožení života a 4 lidi by mě s miminem museli ty 3 patra snášet na nosítkách, bylo by to riziko dost velké. Neříkám, pokud někdo bydlí vedle porodnice, tak je to třeba něco jiného. Ale rodit někde na samotě u lesa nebo na jiném těžko dostupném místě, tam se už pak člověk vystavuje riziku, že (ač by sám aktivně žádal o pomoc lékařů), by se mu patřičné pomoci nedostalo. A vystavovat se vědomě riziku, že pomoc by nemusela dorazit včas, považuji za podobnou nezodpovědnost, jako odmítnout transfuzi. Ale jak říkám, je to subjektivní, když má někdo pocit, že je porod stejně rizikový jako procházka po ulici a lékaře si přivolá, až sám uzná za vhodné, je to jeho názor.
 & 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 11:36:07)
Lindo,

V Holandsku je jednou z podminek na porod doma bud vytah nebo se sanitaci musi vytocit na schodech s nositkama a dojezd do nemocnice do 15 min. Samozrejeme, kdyz nejsou zacpy.
 Linda 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 14:13:15)
No vida, to jsem nevěděla, ale to má logiku.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

:) 

(30.10.2007 16:58:05)
"manžel s kyvadlem" mě pobavil.....Mimochodem můj manžel vždycky (ze srandy) určoval kyvadlem pohlaví našich dětí a dětí asi 4 přátel a nespletl se opravdu ani jednou! Že by to byl ten pravý porodník ? Ale asistentek se zastanu. Při prvním porodu na mě Mudr. spěchala,píchla vodu, musela jsem ležet a skončilo to po dlouhém trápení císařem (mohlo to mít i další příčiny). Se strachem jsem šla rodit podruhé a díky báječné asistentce, co si dala práci s hledáním poloh a pod. se to povedlo rychle a přirozeně. Doma bych se rodit neodvážila,ale mám subjektivní pocit, že zkušená asistentka,co dělá ráda svoji práci,je asi někdy lepší,než nervózní,naštvaná a přetažená doktorka...
 Linda 
  • 

Re: :) 

(31.10.2007 8:51:42)
Ty porodní asistentky jsem počítala k doktorům, myslela jsem ty PA v porodnici.
 Toranoko 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 20:35:05)
No, me teda rozhodne porod doma neprijde pohodlnejsi, uz jenom ta priprava, shaneni informaci, PA apod. zabere daleko vic casu nez bezne porodnicke kurzy.
Krome toho mi neprijde, ze jde maminkam o vlastni pohodli, ale jen o to, aby se dobre citily a tudiz se dobre citilo i jejich dite. Myslim, ze vetsina lekaru si zdaleka neuvedomuje, do jake miry nase zdravi ovlivnuje nase psychika.
Me treba zase prijde ponekud sobecke nechat se znecitlivet (jen abych ja necitila bolest) a privodit tak diteti pocit ohrozeni, zmatku a samoty - protze ja jsem presvedcena o tom, ze detatko tohle vsechno vyciti a vyciti, kdyz maminka "neni s nim". Nemluve o maminkach, ktere "preventivne" pozaduji cisare.

Ale kazdy ma proste jiny pohled a je jen na nas, jestli se dokazeme vzajemne respektovat.
 Mamina 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 21:12:55)
To nechápu, rodila jsem s epiduralem necitila jsem bolest, ale citila jsem kdy mam tlačit a co se děje, byla to moje volba a od te doby epi. všem doporučuji,myslím si,že miminko cití když je maminka v behem porodu v pohodě. Vadilo skoro povine podávání brufenu po porodu podle mě to má daleko větší vliv na dítě než epi.
 Mamina 
  • 

Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(30.10.2007 21:15:59)
Oprava: Vadilo mi .....
 alžbjeta 


Re: pohodlí pro rodičku nebo bezpečí pro miminko? 

(31.10.2007 14:42:39)
Někde jsem vyčetla teorii, že při použití epidurálu, nevytváří tvoje tělo endorfiny, které pomáhají tobě i miminu snášet bolest. Tobě tedy pomůže epi, ale mimi je v tom samo... Ale nevim, jen jsem to četla...
 Jana, dvě holčičky  
  • 

Taky jsem rodila v Krumlově 

(30.10.2007 19:39:56)
Ahoj, cítím trochu povinnost zareagovat na tento článek, protože se mi zdá, že celkově vyznívá spíš negativně pro krumlovskou porodnici. Já jsem tam rodila letos a před dvěma lety, pravda, ne alternativně, ale musím si pochvalovat, personál byl příjemný a letos to snad bylo ještě lepší než před těmi dvěma roky. A to se na sálu střídaly asi 4 sestřičky pořád dokola (jak mi sdělily, když jsem tam čekala) a byly úplně vyřízené. Za sebe můžu jen říct, ať je víc takových porodnic.
 Pavla,syn 2 a půl roku 
  • 

Re: Taky jsem rodila v Krumlově 

(30.10.2007 20:09:04)
Ahoj, také jsem syna rodila v Krumlově a mám odtud dobrou zkušenost, včetně oddělení šestinedělí, kde se všichni chovali fakt skvěle. Další miminko se chystám opět porodit v ČK.
 pajaja, 06/05 
  • 

názor na porod do vody 

(30.10.2007 21:10:33)
nejsem lékař, ale v jedné slovenské diskusi jsem narazila na názor jistého gynekologa, který porody do vody zcela zavrhoval. Je to podle něj úplná šílenost, která nikomu a ničemu nepomáhá, je to jen módní "alternativa". On sám jich prý udělal několik a do té vody by on sám nestrčil ani palec na noze a ne do takového zcela nehygienického prostředí přivést dítě. Prý opakovaně zažil, že v tý vaně plavalo i ehm ehm...protože taková alternativní matka samozřejmě klystýr odmítla jako zcela brutální zásah do její intimity a porodního plánu...no comment. Věřím mu, protože těch porodů zažil bezpočet.
Osobně si myslím, že prvořadé je přivést dítě na svět zdravé a kvůli tomu se klidně i příště ochotně podřídím ve všem podstatném a polknu i nepřívětivé sestry a podobně...při porodu je důležitý cíl, cesta bolí stejně jako čert...proto jsem proti porodům doma. Je to hazard, který fakt nestojí za ohrožení života toho malého tvorečka.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: názor na porod do vody 

(30.10.2007 21:14:09)
Fajn, třeba nikomu v ničem nepomáhá, ale ze všech holek ve svým okolí, který znám jsem jediná, kdo rodil bez nástřihu hráze, protože jsem rodila do vody... i bez natržení, podotýkám.
Možná je to pro pana doktora málo. Zjevně nebude gay a neví, jak moc je příjemný mít natrženou prdel...
 Kahlan+5 


Re: názor na porod do vody 

(30.10.2007 21:18:58)
Monty, souhlas, rodila jsem do vody dvakrat, zadne poraneni, zadne siti...jestlipak to nebude tou vodou??? A mimochodem, ani jednou v ni nic neplavalo, zustala cista az do samotneho vypluti miminka. Skoda ze si pan doktor nemuze vyzkouset nastrih a siti, treba by nakonec do te vody i ten palec strcil:-))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: názor na porod do vody 

(30.10.2007 21:20:52)
Kahlan,
jasně, voda totiž změkčuje tkáně, což pan doktor asi neví.
Asi se nerad koupe a dává přednost sprchování. :o)
 Mamina 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(30.10.2007 21:25:29)
Voda je fajn, ve sprše jsem byla pomalu cely porod, nakonec jsem rodila na křesle, taky bez šití, a byl to muj první porod, prý to je skoro zázrak, takže to není vanou, ale tím, že jsme šikovny holky.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Nic proti porodům do vody 

(31.10.2007 7:10:36)
Já jen, že jsem rodila "na suchu" a prdel nemám natrženou taky :)))
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: názor na porod do vody 

(30.10.2007 21:14:55)
No a porod do vody je jedna z cest, jak to pak bolí míň. Není na tom nic jiného - voda (někomu) ulevuje v bolestech, napomáhá k uvolnění svalů, změkčuje hráz, takže je pak menší riziko natržení, nadzdvihuje tělo při některých polohách při tlačení, které by na suchu byly pro matku namáhavé, ale které pomáhají správnému dorotování a vypuzení dítěte.
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(30.10.2007 22:45:41)
Mne je popravde uplne ukradeny nazor jednoho slovenskeho gynekologa. Vse co delam nedelam proto, ze si to nekdo jiny takhle mysli, nebo ze je to zrovna modni, ridim se vlastnim rozumem. Postoj gynekologu zcela chapu, nikdy nerodili a nikdy rodit nebudou, a tak jim nastrihy a medikamenty pripadaji jako nejjednodussi cesta, jak dostat dite co nejrychleji na svet. Porod na ne!!! Ja nechci svuj zivot urychlovat, chci zit pokud mozno v harmonii s "prirodou". Porod do vody je napr. tradicni rusky zpusob porodu, jak se lze docist v knize Porod doma od pani Dolezalove, ktera tak rodila pod vedenim ruske PA.
 Jane 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 8:39:39)
"v harmonii s přírodou"?? Tak to doufám že nemáte doma televizi, nejezdíte autem a bydlíte v jeskyni :-)! A hlavně nechápu jak jste se vlastně dostala na internet. Co ten má společného s přírodou, hmmm?!
 Fidorka 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 8:54:25)
tak tos me Jane dostala,me napadlo neco podbnyho s tim prirodnim Jestli se doma u autorky vede neco jako mobil,obarvena hlava a oholeny nohy...
 Apolena. 


Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 9:02:57)
Fidorko (a Jane),
v harmonii s přírodou se dá žít i s obarvenou hlavou, oholenýma nohama, dokonce i s mobilem. I s automatickou pračkou, ale chápu, že pro někoho je nemožné to pochopit.
Je to jako s porody doma. Je to jaksi o něčem jiném.
 PajaMM 


Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 9:38:24)
Silvi,
ahojky!!!! Zase se snazis? Jsi dobra :-) A jak se porad mas? Jsem ted doma na PN, takze jsem na mailu, kdybys chtela....
 PajaMM 


Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 9:41:44)
Promin mi to i, Sylvo, to bude tehudemence :-)
 Apolena. 


Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 10:14:47)
Ahoj Danielo,
zdravím a gratuluju!
Ne, nesnažím se, jen jsem po delší době zapnula počítač, ze zvyku jsem koukla na Rodinu, padly mi do oka dvě hlouposti, reagovala jsem na ně a teď už zase vypínám počítač a nejspíš se k němu zase delší dobu nedostanu, taky se množíme, máme doma třicetikilové půlroční štěňátko, chodící drtič nábytku a trhač oblečení a bot, nevím, kde mi hlava stojí :-)).
 PajaMM 


Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 10:35:13)
Sylvi,
ted jsi me pobavila, diky :-)))
Tak at se vam jen a jen dari...No my budeme mit asi neurotika, protoze jestli to dobre dopadne, tak ja v tehu neprestanu mit strach, bojim se porad, sileny....snad me vsechna vysetreni, co me cekaji, budou postupne uklidnovat, aspon trosku :-)
Jo a my si chceme na jare poridit kocicku :-)))

Tak se opatrujte a at se ti vsechno dari a hlavne, at jste vsichni zdravi...
 eau a lipo 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 9:56:28)
hmmm...tak k takovemu trapnemu prirovnani mam taktez jedno :-}}}...
kdyz tak pripominas auto, umis ridit? nebo se nechavas vozit, aby nevznikly komplikace? nebo rovnou radeji chodis pesky?
kdyz pripominas televizi, divas se na ni doma, nebo radeji u pratel co kdyby nahodou bouchla?
a ten mobil? to asi chodis primo k operatorovi, aby ti napsal sms, nebo vytocil cislo? nebo si na to obcas troufnes i sama?
:-}}}
...a ted vazne...muj nazor je, ze at se tomu rika prirodne, alternativne, prirozene, tak je to pouze a jen O SVOBODE...pokud chces rodit v nemocnici-porodnici, rod si tam...pokud nechces, rod si kde ti bude fajn...svobodny porod, tot o co tu jde...ovsem svoboda jeste asi malo lidem neco rika...
 Jane 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 13:16:34)
Já jsem o komplikacích nic nepsala, takže tvoje přirovnání trošičku nesedí. Ale když už jsme u toho. Auto sice řídím sama ale přezouvat ho nechávám u odborníků!! Takže tak! Mě je celkem jedno kde kdo rodí. Ale přirovnávat to k návratu k přírodě mi přijde trochu zcestné, protože pak by si paní nemohla vzít ani prášek na bolení hlavy a prala by v potoce.
 eau a lipo 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 13:28:34)
ale sedi...ty prece jdes do porodnice, co kdyby komplikace, ne? nebo tam jdes jako do hotelu?
a s tim autem...to ze pneumatiky menis u odbornika je jasny...to je jakoby vycitila maminka u porodu doma komplikace a odjela to opravit do porodnice :-}
a ja jsem nepsala o navratu k prirode, ale ke svobode :-}}
ale ja se vlastne vubec nechci hadat...i kdyz se vlastne uz trosicku hadam...nechci :-}}...vsechno v dobrym...
 pajaja 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(1.11.2007 13:59:21)
pokud jste obojživelník a vaše dítě má ploutve, tak pak je porod do vody opravdu ten pravý přírodní:-))
tolik se toho navykládá o těch porodech, jak to má být v harmonii, přírodní, přirozené, alternativní, intimní, příjemné a přitom je to tak nebo tak bolest bolest a ještě jednou bolest, která končí příchodem nového človíčka na svět.
A ta největší alchymie stejně přichází až po porodu...po měsíci, po roku, po dvou, po pěti, po 18...atd.
 LU,2děti 
  • 

Re: názor na porod do vody 

(31.10.2007 16:30:09)
Můj názor na porod do vody je jednoduchý. Není to přirozené (který savec, kromě velryby, rodí do vody), ale je mnohem šetrnější (minimálně pro matku). Skoro jako epidurál, že?
 Hanka, holky 6/03 + 6/08 


Kyvadlo? 

(30.10.2007 21:57:11)
mne by zajimalo, jak manzel kyvadlem zjistil, ze porod bude 4.9.?
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: Kyvadlo? 

(30.10.2007 22:38:18)
Ma na to takovou tabulku a pta se pomoci kyvadla na otazky, na ktere je odpoved ano ci ne. Muze tak vykyvat prakticky cokoliv. Ovsem s kyvadlem se musi hodne trenovat a na to on nema cas, proto vysledky nejsou zatim stoprocentni:) Ale to, ze to bude holcicka jsem vedela driv od nej nez od pana doktora.
 DENISA 
  • 

Re: Kyvadlo? 

(2.11.2007 20:42:42)
"Muze tak vykyvat prakticky cokoliv." Tak to je spravna definice - muze vykyvat pohlavi, strefil se, no to je uzasne, kdyz mel 5O % sanci, v datumu se netrefil - proste a jednoduse muze vykyvat cokoli - treba peknou ptakovinu.
 veronika 
  • 

porod doma je bežná záležitost 

(30.10.2007 22:35:14)
smutné, že v Čechách stále ještě, určitě hodně vlivem ortodoxních názorů lékařů, tolik lidí odsuzuje porod doma
žiji ve Švýcarsku a tady je rodit doma celkem bežné, v každém větším městě je i porodní dům, samozřejmě je i možné rodit v nemocnici
ale vůbec se tu neřeší, že rodit doma je hazard, nezodpovědnost atd., je to zkrátka jedna z možností a lékaři s tím nemají problém

stejně tak je to snad ve všech západoevropských zemí, v Holandsku, pokud nejsou v těhotenství komplikace a předopkládá se tedy fyziologický porod, rodí žena s porodní asistentkou (doma nebo v porodním domě), pokud by chtěla do porodnice, musí si pobyt a porod zaplatit, posišťovna platí porodnici jen v případě, že je těhotenství rizikové



 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: porod doma je bežná záležitost 

(30.10.2007 23:10:56)
Nejsmutnejsi na tom je, ze se proti porodum doma a vubec porodum jinak nez jak je tady u nas obvykle ozyvaji hlavne zeny! Pritom jednim dechem jsou ochotne rict, ze porod je hruzostrasna zalezitost, kterou ale zenska musi vydrzet pro to dite. Dulezity je podle nich vysledek a ne proces. Pritom to muze byt take uplne jinak a zrovna v pripade porodu je to tak, ze psychicka pohoda primo ovlivnuje samotny proces porodu a nasledne psychiku kazdeho z nas. Je videt, jak jsou stereotypy v mysleni zazrane v kazdem z nas. Jakkoliv se nekdo odlisuje, musi se proti tomu vetsina vyjadrit a vymezit se vuci tomu.
A zajimave je, ze muj clanek vubec neni o porodu doma, nybrz o porodu v jedne nemocnici...
 veronika 
  • 

Re: porod doma je bežná záležitost 

(31.10.2007 1:07:34)
souhlasím
myslím, že je v nás stále hodně zakořeněná představa, že lékař je skoro jako pán Bůh, všechno ví, musíme ho plně respektovat, poslouchat, nepochybovat, nevyptávat se a být vděčni, když bude tak hodný a vysvětlí nám (ne latinsky) co nám je a proč předepisuje zrovna to, co předepisuje...

většina nastávajících matek má obavy o své dítě, samozřejmě všechny chceme porodit zdravé dítě, bez komplikací, bezpečně, a to je dobrá půda pro zastrašování a umělé vyvolávání strachu z jiného než medicínsky vedeného porodu (ani nemusí jít o porod doma)

moje osobní zkušenost: asi tak v 8. měsíci (bezproblémového) těhotenství se mě můj gynekolog zeptal, zda mám už vybranou porodnici, řekla jsem mu, že jsem se rozhodla pro přirozený porod v malé porodnici (vyhlášené přirozeným přístupem k porodu a rodičkám) asi 100 km od Prahy. Jeho reakce byla velice nepříjemná, v podstatě mi vynadal a vysvětlil mi, že jsem nezodpovědná matka, která je ochotna riskovat zdraví dítěte, protože tato porodnice není dostatečně vybavena. Ve chvíli, kdy probíhal jeho monolog (já jsem vůbec neměla šanci zúčastnit se) jsem stála polonahá před gynekologickým křeslem. Bohužel absurditu té situace a nevhodnost jeho chování jsem si uvědomila až když jsem odešla z ordinace. Cítila jsem se velice nepříjemně a poníženě a k tomu lékaři už jsem nikdy nešla.
V té nevhodně vybavené porodnici jsem pak prožila, sice náročný (jak jinak), ale krásný porod a vlastně i celý pobyt. Teprve po vlastní zkušnosti jsem si plně uvědomila, jak moc je při porodu důležité přívětivé, intimní a bezpečné prostředí.

a obecně bych řekla, že vliv psychiky na zdavotní stav pacienta je bohužel lékaři v České republice stále podceňován nebo vůbec není brán v úvahu
 Baba Jaga 


Ambulantni porody 

(31.10.2007 1:28:30)
Ja bych se doma rodit bala, mela jsem pri porodu komplikace a nebyt rychleho zasahu pediatru, tak by mi maly umrel, ale domu jsem sla za dva dny, totalne vycerpana z nedostatku spanku - v cizim prostredi mam vzdycky problemy se spanim, a to jsem mela pokoj sama pro sebe a nebyli tam zadne vizity nebo jine otravne a rusive procedury. Odpocinula jsem az kdyz jsme prisli domu, dala jsem maleho tatkovi a 12 hodin v kuse jen spala a spala. Pak uz to byla pohoda, ale v porodnici jsem mela slusny nabeh na poporodni depresi. Po pristim porodu chci jit hned domu.
 LU,2děti 
  • 

Re: Ambulantni porody 

(31.10.2007 22:57:50)
Tak to já si svůj druhý pobyt v porodnici užila. Bylo to něco jako dovolená. Nemusela jsem vůbec nic, jidlo (dobré, někdy i výborné) mi donesli až pod nos, všude bylo čisto, doktoři chodili ze začátku 2x denně pak sotva jednou.A já jenom spala, kojila, přijímala návštěvy a kecala se setřičkama. Doma bych musela skákat kolem staršího syna, oběd by se sám neuvařil a špína kolem by mě deptala. Mě spíš vadí porod jako takový, v tu chvíli jsem přecitlivělá na hrubé a chladné chování personálu.
 Renata 
  • 

doma určitě ne 

(31.10.2007 8:53:50)
Přečetla jsem si článek a nedá mi, abych na něj ve stručnosti nezareagovala. ČekAla jsem své první dítě. Celé těhotenství naprosto bez problémů, dítě zcela zdravé. Rodila jsem v porodnici, úplně hladce a přirozeně. Žádné léky, žádný klystýr, žádný nástřih. Vše šlo jak mělo. Zcela soukromí na pokoji jen já a můj muž a občas porodní asistentka. Ke konci porodu mi najednou začalo být nějak ouvej. Myslela jsem že je to v normě a že to tak je normální. Mezi kontrakcemi jsem začala ztrácet vědomí. Pak se synáček vykulil na svět a za ním vyteklo 2 litry mé krve. Stala se naprostá banalita. Praskla mi křečová žíla na děloze (podotýkám, že nikde jinde křečové žíly nemám!)a synek celou dobu fungoval v porodních cestách jako špunt, takže nikdo netušil, že mi jde o život. A šlo.
Kdybych nebyla v porodnici, kde mi okamžitě podali transfuzi krve, nepomohla by mi ani svěcená voda (snad možná živá voda, ale neznám žádného Jiříka , který by ji obstaral)a tatínek by se o synka , zcela zdravého fyziologického novorozence, musel starat sám. Zvládl by to, ale asi by ho nemohl kojit 18 měsíců tak jako já.
V té chvíli, kdy se ze mě vylila všechna ta krev by nikdy nikdo nestihl přijet i kdybych bydlela naproti porodnici, aby mi pomohl. Při ztrátě 2 litrů krve mi začalo selhávat srdce a nebýt okamžitého zásahu lékařů v Podolí v Praze, už tady nejsem.
Takže vážené dámy. Porod doma je zhovadilost a strašný hazard. A nebo, prostě občas může mít nějaká skoro maminka smůlu. I tak se k tomu dá postavit.
Zdravím a přeji všem jen štěstí.
 Ell 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 10:23:15)
Renato neodsuzuj něco, o čem moc nevíš a co jsi nezkusila.
Kdyby ti ke konci porodu začalo být ouvej doma, sbalila bys saky paky a svištěla do porodnice, a kdyby to bylo zlé, tak záchrankou, kde mají také možnost transfuze. Nedostala jsi na příjmu v porodnici náhodou "malou injekci na bolest"?
Po té se dělá šoufl kde komu, jen si to nespojuje a věří, že bez téhle "směsi vitamínů a analgetik" by umřel bolestí. Houby s octem.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 10:32:22)
Ell, nejsem narozdíl od Renaty proti domácím porodům, ale tvůj příspěvek není fér. Renata jasně napsala, že nedostala žádné léky, tak co jí to vykládáš? Navíc jí nehrozilo to, že by umřela bolestí, ale že by umřela díky vykrvácení.
 Dana 2 děti 
  • 

Ob(ú)div 

(1.11.2007 19:35:14)
Ženské, co rodíte doma, nebo pár hodin po porodu chvátáte domů, teda obdivuji a divím se současně. Jsem já tak nemožná, že jsem ráda užívala dobrodiní porodnice, dokonce v jednom případě přes celé vánoce? Přestože jsem těhotenství i porody u obou, byť čtyřkilových, dětí měla bez problémů, po porodu jsem se vždy cítila jak zpráskaný pes. Byla jsem vděčná za těch pár dnů, co jsem si mohla jen lelkovat, háčkovat, číst, brebentit s ostatními matkami a samozřejmě laškovat s miminem, v noci si zazvonit na sestru, když se mi růlování dělohy hodně přestalo líbit nebo mě vyděsily pupínky na nosánku děťátka a měla jsem potřebu okamžitě tento veledůležitý problém řešit. Co doma, nedalo by mě to, šukala bych po světnici, tu něco zvedla, tu upravila a nervovala se z toho jestli dítě dost dýchá, nebo má dýchat jinak , nebo proč mi to mlíko tak moc teče, nelze vyrobit nějaký kohoutek na přivírání, upnula bych se na své poblázněné hormony a změněné proporce. V porodnici jsem se na všechno hned zeptala, bylo mi jedno, co si myslí pobavená sestra či doktorka s obočím až na temeni. Takže já rozhodně patřím k těm co v žádném případě porodnice nezatracují a jsou tam spokojené.
 Helena 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 11:53:01)
to je hrozné, co se všechno může stát při porodu a po porodu. Hlavně, že jste oba v pořádku. Taky jsem proti porodům doma. Zajímavé je, že jakmile těm, co doma rodí, začne být ouvej, tak frčí do porodnice. To už jim pak nevadí ani klystýry, ani injekce, ani to, že se jich nikdo na nic neptá, co s nimi dělají, protože na to pak už ani není čas něco vysvětlovat. Ale takovým lehkovážným ženským to vždycky vyjde. Dítě i ony jsou v pohodě. Ale jedno jim nezávidím, když se něco pos.... , tak to pak můžou vyčítat jen samy sobě.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 12:24:42)
Přece nezůstanou doma, když je zle. Nemocnice je snad od toho, aby se v ní léčily patologické stavy, ne? Na tom snad není nic překvapivého.
 Lenelka 


Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 12:39:23)
Heleno, tak tady jsi predvedla typickou zabednenost cloveka, ktery o domacim porodu nevi ani zbla... Nemocnice je tu pro vsechny v pripade potreby. Kazdy si plati zdravotni pojisteni a kazdy ma pravo na osetreni. Pri porodu doma ma nemocnice fungovat jako pojistka (v UK v porodnici konci zhruba 10% porodu, ktere byly planovane jako domaci porody).

Mimochodem, pochybuju, ze pri nutnem prevozu do porodnice bude cas na klystyr (takovou ceskou libustku...) a podobne ""nutne"" zakroky. A na vysvetleni je cas vzdy, kdyz ne mamince, tak doprovodu.
 suzann 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 13:43:23)
Heleno, tvé životní motto je zřejmě "kdo nic nedělá, ten nic nezkazí..." že? Těhotenství není nemoc, proto není potřeba "preventivně léčit" v nemocnici. To by měla ženská dokázat sama. Pokud se něco zvrtne, hledá lékaře, pokud se něco zvrtne při porodu v porodnici, také na to reaguje lékař. Je to úplně stejné. Já pořád nechápu, proč tolik lidí je proti takovýmhle porodům, když i lékařům v nemocnici se leccos nepovede a musí to pak zachraňovat. To ale už divné není že?!! Zato když vše neběží hladce u přirozených porodů, tak je hned důvod proč se do toho navážet. Zřejmě jen proto, že rodit v porodnici je tady "běžné". Super důvod. :-((
Mimochodem, i v reklamách se upřednostňuje to neběžné před běžným :-D
 suzann 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 13:36:01)
jen na okraj... je tu někdo, kdo tomu rozumí a dokázal by mi zodpovědně odpovědět, zda by v případě Renaty a její křečové žíly se zjistilo že má křečovou žílu už před porodem? A bylo by jí v tom případě doporučeno, aby (pokud by si to přála) nerodila doma, ale v porodnici? Jen mě to zajímá, porody doma by měly absolvovat pouze zdravé maminky, zdravé děti a při nerizikovém těhotenství, tak jestli by toto bylo posouzeno jako rizikové (pokud by se to zjistilo předem).
 Slunečnice 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 13:42:02)
Suzzan,
v případě výskytu křečové žíly(a je celkem jedno,kde je uložená)se dá předpokládat,že těch "hůře funkčních" žil může být víc a nemusí být ani vidět...Je zde nebezpečí embolie,i když je třeba srážlivost i jiné parametry v pořádku...
 suzann 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 13:45:07)
aha... znamená to vpodstatě to, že i když budu mít třeba křečové žíly v nohách, bude tam potenciální riziko? A co se týče těch nohou - bude to riziko i při porodu?
 Slunečnice 
  • 

Re: doma určitě ne 

(31.10.2007 14:02:31)
...může to být při porodu,ale i třeba 3 dny po něm...Trombus,který embolizuje může kolovat v těle.Dostane do zúženého žilního kanálu a je zle...Zvláště škaredé křečové žíly bývají na velkých stydkých pyscích...U nás je tohle i jedna z indikací k císařskému řezu...
 eau a lipo 
  • 

miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(31.10.2007 12:15:44)
Teoreticky si myslim ze pro miminko je lepsi kdyz se narodi doma a neosahava ho hned po vytlaceni tucet cizich smradlavych rukou, nevazi ho a nemeri jako kus dobytka a nedavaji ho do "odpocinout" do bekarny-nebo jak se tomu rika...myslim ze nejlip je mu u mamy, ze ktere vzeslo a pekne v klidku doma...
porod je tuze intimni vec a tuze zodpovedna-privadime na svet novy zivot...myslim ze bychom se meli naucit vzit tu zodpovednost na sebe...stejne pak za dite budeme zodpovidat az do doby nez bude schopne se o sebe postarat samo...to ze jdeme rodit do porodnice je jen to ze tu zodpovednost hodime na doktory...a ti jsou radi ze jo...vzdyt je to zivi, tak bodejt...ale co kdyz doktorum neverite? me se treba ted stalo, ze mi doktorka predepsala leky ktere se nesmi uzivat pri kojeni, i presto ze jsem ji vyslovene rikala ze kojim...a to je jen takova banalita...moji mamince nedali najist ani po trech dneh porodu a navic ji nechali v deloze kus placenty a zjistila to az doma s vysokyma horeckama...moje teta rodila cisarem a kvuli tomu ze ji dite nedonesli nemohla kojit a navic druhy den si na ni studentky zkouseli cevkovani az z toho dostala zanet mocove trubice???
maji se ty zeny co se podobnym nedopatrenim chteji vyhnout premahat a rodit ve strachu v porodnici? ...porod doma chce mnohem vic odvahy, protoze ta zodpovednost je jen na vas...neni to pohodlnost a ty zeny toho vi o porodu mnohem mnohem vic nez spousta z nas...
komplikace jsou uplne normalni vec...nastavaji vsude, doma, na ulici, v nemocnici, v letadle, v aute, vsude...kdo veri na osud, prestane se tu ohanet recma ze rodit doma je riskantni...proste to tak je...bohuzel...nemohou se svadet na porod doma...
myslim, ze nasi spolecnosti chybi vetsi informovanost co se tyce porodu...malokdo jde tak do hloubky aby zjistil co je pro nej skutecne nejlepsi...a velice casto slychavam jak budouci maminky maji STRACH z porodu anebo rikaji jak to NEJAK prezijou, nebo kdyz porodily vsechny tak ja taky NEJAK porodim...zijeme ve strachu a nevime co chceme...
kdyz bychom prirovnali porod k milovani a samy konec k orgasmu...nedokazu si predstavit sebe na porodnim stole s nohama ve trmenech v ruce kapacku s oxytocinem, popripade v zadech epidural, kazdou chvilku vas vyrusi a zastouraji si ve vas...hmm...ted jak to ctu docela drasticky priklad...
no ale taky to treba nekdo nevnima jako intimni zalezitost...
 LU,2děti 
  • 

Re: miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(31.10.2007 13:07:43)
Taky by se mi líbil krásný intimní porod doma. Ale při svém druhém porodu bychom krásně intimně porodili mrtvou nebo přidušenou dceru. Byla jsem celou noc doma a užívala si od začátku kontrakce po půl minutě.Párkrát mě přišla zkontrolovat porodní asistentka (byla zároveň u jiného porodu)a vše bylo dobré, otevřená jsem byla maličko. Ale v 7 ráno jsem najednou dostala velice intenzivní pocit, že musím do nemocnice. Přijeli jsme tam, natočili mi ozvy a já šupala na operační sál. Malá měla krátkou šňůru obtočenou kolem krku, byla jsem otevřená sotva 2 cm a trvalo by to asi ještě dlouho.
O porodu doma si můžu po svých 2 sekcích nechat zdát. A přiznávám, že závidím všem, které mají přirozený a intimní porod. Pro mě holt jsou ty porodnice. Naštěstí jsem si při druhém těhotenství vybrala tu správnou - malou a přátelskou:-)
 eau a lipo 
  • 

Re: miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(31.10.2007 13:22:42)
no a to je prave ono...ty jsi to presne v tu pravou chvili vycitila...zadna maminka neohrozi sve dite pokud je na nej naladena...pokud poslechne svou intuici...vsechny to mame v sobe...
s tema komplikacema me to mrzi...tak jak jsem psala:bohuzel se to stava a bohuzel i stavat bude :-{...
aspon ze uz jsou nektery porodnice v pohode :-}...
 Linda 
  • 

Re: miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(31.10.2007 16:15:42)
To je zvláštní, že když nevěříš doktorům, že sis nechala vůbec předepsat nějaké prášky...Jasně že je porod intimní zážitek, ale riskovat to, že se nic nezkomlikuje a že mě povede nějaká intuice (zvlášť pokud se jedná o první dítě), to si nedovedu představit. Nemyslím si, že ženy, které rodí doma, jsou pohodlné - spíš je vede jakási víra v to, že to dobře dopadne. Já to mám horší, já v osud nevěřím, a tak jsme museli sehnat porodnici, kde máme známé, a zaplatit doktora (abych měla jistotu, že udělá maximum).

Pokud někomu připadá stejně rizikové sedat do letadla jako rodit, je to dle mého názoru dosti iracionální. Sedat do auta je sice také rizikové, ale typ vozidla a řidič toto riziko může podstatně eliminovat.
 eau a lipo 
  • 

Re: miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(31.10.2007 21:40:43)
Me zase prijde zvlastni, ze jsi uplne presla moji zkusenost s doktory...me to prijde hrozny, fakt sileny na to ze jim takova spousta lidi veri...kazdy nema takove stesti jako ty, ze by mel zname v nemocnici a zaplatil si doktora...mimochodem, to jsi myslela jak???
klasickou medicinu neodsuzuju, odsuzuju pouze doktory,kteri nejsou profici...od te doby co jsem si od takovych prestala kydat hnuj na hlavu, mam problem najit nekoho opravdu dobreho...no ale to je na jinou diskuzi...
...a k tem porodum, myslim, ze jsi me uplne nepochopila....nikde jsem nepsala, ze bude nejlepsi, kdyz doma budou rodit VSICHNI...ja jsem kupodivu taky nerodila doma...jen se priklanim na stranu tech, ktere jak uz jsem tu psala chteji rodit svobodne...at si kazdy rodi jak chce...KAZDY...rizika ktere prinasi porod doma nejsou tak velke aby kvuli tomu muselo byt tolik povyku, protoze se tu pracuje na uplne jine rovine...i v porodnici je spousta ukonu, ktere maji sva rizika...
a ano myslim si ze to jde prirovnat k jizde autem-kdyz jste v porodnici musite mit stesti na ridice-lekare...to v jake kondici je, jake ma schopnosti a jak moc je dobry neovlivnite...ledaze byste si toho dobreho predem zaplatili...jizda muze byt v pohode, ale muze byt i silena, jenze z rozjeteho se uz vysednout neda...kdyz rodite doma, musite si verit a musite taky vedet jak dobry ridic jste a nesmite precenovat sve sily a schopnosti...jste tu jen vy, tedy kdyz nastanou komplikace,presne vite kdy neco neni v poradku, vice se soustredite na sebe...to si myslim, ze je tak jeste k tomu dobre dodat...
ale to uz jsem se do toho zamotala opravdu vic nez jsem chtela...a uz to zni jako fantasmagorie...tak pardon...

jo a myslim nejhorsi varianta je, kdyz se rozhodnete rodit doma, nastanou komplikace, vyrazite do porodnice a tam si vas vezme do parady nejakej debil...to teda potes...
 petra 
  • 

Re: miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(1.11.2007 8:56:11)
eau,

nevím, jak přesně to Linda myslela, ale v některých porodnicích lze za úplatu mít u porodu svého doktora, pokud člověk chce.
 Lenka, Adamko 
  • 

Re: miminko-zodpovednost-intimita-strach 

(1.11.2007 8:52:25)
Eau - iba taká poznámka pre ostatné ženské, neber to ako provokáciu. písala si, že tvoja teta nemohla kojiť, lebo rodila cisárom a hneď jej nepriložili mimčo. samozrejme bola iná doba, myslím, že s kojením si detské sestry nedávali toľko práce, myslím, že bývalý režim dosť propagoval sunár ako lepší ako materské mlieko.. ja som rodila akútnym cisárom v 33.tt, dieťa mi zobrali rovno z operačnej sály do inej nemocnice (videla som ho až po týždni, keď ma prepustili, priložili mi ho prsu až po 2 týždňoch po narodení) a plne kojím už 4 mesiac. takže maminy, nebuďte zúfalé a nebojte si vyžiadať odsávačku a rozbehnúť to s ňou.
inak historky z nem.prostredia sú husté. mne zase mamča hovorila, že keď po porode odpadla, tak sa musela sama odplaziť na svoju posteľ.. že ich tam chodili sestry iba buzerovať
 Vandalka, 3 děti 
  • 

Kyvadlo? 

(31.10.2007 14:41:59)
Přilišné "alternativě" u porodů nefandím, asi proto že jsem měla porody dobře a rychle "odsejpací" a k nějakému medicínskému zasahování nebyl čas a asi ani důvod. Jen by mne zajímalo, zda vyšel manželovi termín porodu "dle kyvadla"? Poslední dítě jsem přenášela a našel se jakýsi samozvaný věštec s virgulí, který mi přepověděl holčičku na 4. dubna a já si v klidu porodila kluka o pár dní později :-). Asi je důležité, že jsem si pohlaví dítěte nenechala říci na ultrazvuku a že jsem ho tedy neovlivňovala svými myšlenkami. Na hledání vody je ten pán ale docela machr.... :-). Kyvadlo a jiné dají mnohem spolehlivější informaci, pokud je v "problému" dotyčný co nejméně citově vázán. Tak jak jste to napsala, to vyznívá tak, že jste tomu prostě bez pochybností věřili.... Tomu se trochu vlídně a shovívavě směju. Jinak gratuluji k narození dcery!!!
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Kyvadlo? 

(31.10.2007 16:10:01)
Problem s psanym textem je, ze se v nem tezko zobrazuji emoce. V mluvene reci bych to rekla se shovivavym usmevem. Kyvadlo povazuju spise za zpestreni, nic jineho. At si kazdy veri cemu chce a kdyz to nekomu pomuze... ja byla o trochu klidnejsi, kdyz jsem vedela od kyvadla, ze to dobre dopadne. Ale porodu jsem se stejne ani moc nebala, mela jsem vnitrni tuseni, ze to tak bude. Kyvadlo ovsem muzi v unoru predpovidalo, ze jeho maminka prezije rakovinu a zemrela na ni. Ono toho nakeca... Napsala jsem to asi ne uplne tak, jak bych to rekla. Nejsem spisovatelka, chtela jsem jen napsat pro tehulky prubeh porodu pokud mozno co nejvice do podrobna, o nic jineho mi neslo. Nikomu nerikam verte kyvadlu nebo rodte doma...
 Emitom (Michi 8/04+Veru 7/07) 


ČK  

(31.10.2007 18:49:07)
porodila jsem v ČK dvě děti a se zájmem jsem si tenhle porodní příběh přečetla.. opět mi to potvrdilo, že každý jsme jiný, každý vnímáme porod a přístup personálu jinak.. každý máme jiná očekávání. Veroniko, určitě pokud pojedete do ČK pro další miminko, komunikujte s nimi předem. Dokumenty lze sepsat předem, takže vás před porodem nebude nikdo "otravovat" s dotazy, jen s tím nejnutnějším. Pan primář je velice ochotný, lze se domluvit na spoustě věcí, ale chce to opravdu s nimi komunikovat, ptát se- potom člověk není zklamaný, že něco probíhá jinak než si přál.
Já sama jsem "posera", z nemocnice mám strach, ale v ČK jsem se cítila výborně-i na oddělení šestinedělí jsem nepociťovala nějaké obtěžování - při vizitě jsem kojila, žádný problém, když jsem něco potřebovala, snadno jsem se s lékaři/sestřičkami/sanitářkami domluvila. Pravda, rodila jsem teď v červci a pleny ještě dávali..
A maminkám, které se chystají rodit a nestačí jim jak píšete info "díky sestřičkám a primáři" radím ať si najedou na porodnici tady na webu (rodina, aperio..) a klidně tam dají dotaz, určitě se najde někdo kdo má s konkrétní porodnicí zkušenost.

Hodně zdraví a radosti všem maminkám a miminkům.
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: ČK  

(31.10.2007 19:45:20)
Mam pocit, ze presne to same jsem prave popsala ve svem clanku. Zajet do porodnice driv a vsechno vyplnit. A s personalem jsem komunikovala jak jen to slo. Muj clanek nemel byt vyjadrenim nespokojenosti, byla jsem nakonec i docela spokojena. Bajecne jsme si po porodu na porodnim sale pokecali s jednou porodni asistentkou. Stejne stesti ovsem nemela moje spolurodicka, kterou jina PA okrikla, at tolik nerve, ze tam neni sama:( Leccos se dalo domluvit az do okamziku, kdy se narodilo dite, pak se uz veci odehravaly vicemene beze me a to me mrzi, ovsem nerikam, ze to byla nejaka tragedie. Na sestinedeli mi uz nikdo nesdeloval, ze jdou rezat pupik, ze jdou pichat TBC... jestli si to preji, ale ... pichli jsme TBC, rezali jsme dneska pupik. Ja bych doma pupik nechala odpadnout a na TBC bych sla pokud mozno co nejpozdeji. Nechtela jsem se na detskem s nekym dohadovat a nervovat se, tak uz jsem proste nechala veci plynout.
Porod samotny byl hezky, to co prislo po nem uz mene. Nejsem zadna fnukna, ale pobyt v nemocnici byl pro me dost narocny a nechapu, proc bych nemohla dny s cerstve narozenym miminkem travit doma tak, aby o me pecovala moje rodina. Proto jsem take zastankyni ambulantnich porodu a pokud pri mem pristim porodu nebudou jeste fungovat porodni domy nebo se neodvazim porodit doma, doufam, ze najdu odvahu vyhadat si odchod domu hned po porodu. Nikomu neberu to, ze byl v porodnici spokojeny a nikoho nepresvedcuji, at rodi doma, je to kazdeho vec.
 Emitom (Michi 8/04+Veru 7/07) 


Re: ČK  

(1.11.2007 10:53:06)
Veroniko, díky za reakci, tak jsem to vpodstatě i pochopila. Já považuju za dobrý i přístup novorozeneckého, mně předem říkali, co se bude s dítětem dělat.. ale asi proto, že jsem se ptala..
Byla jsem moc ráda, že při obou porodech jsem se dostala hned na ten pokoj se žebřinami, nebyla na té čekací místnosti, tam to není asi moc příjemné..
Když si vzpomenu jak ještě před pár lety Krumlov všichni považovali za nemocnici kde je absolutně všechno špatně a dneska spousta maminek jezdí do ČK rodit i z okolí, říkám si, že pan primář do toho dal asi hodně práce... je vidět, že všechno je o lidech-pokud mě PA okřikne ať neřvu, budu už celou dobu "uražená" a v mém případě bych přestala i spolupracovat a důvěřovat.

 DENISA 
  • 

OXYTOCIN BY SI DOMA NEPICHALA, RADEJI BY VYKRVACELA 

(31.10.2007 19:31:00)
Ale priste to zkusi urcite doma. Ach jo.
 Helena 
  • 

tak to je tedy síla 

(31.10.2007 23:04:32)
Tak takový s prominutím blábol jsem tedy dlouho nečetla. Paní Ing. Veronika Vojáčková tomu tedy dala na frak. To co popisuje je podle mě uvažování naprosto mimo realitu. Ještě že to nakonec dopadlo, tak jak popisuje. Porody doma bez odborné pomoci - pouze za přítomnosti manžela - tak to je tedy síla.
Já jinak porody doma podporuji, stejně tak jako porodní domy - no prostě obecně rozšíření péče o možnosti běžné v mnoha jiných zemích. Nebudu se zde rozepisovat, co mě k těmto názorům dovedlo. Rozhodně se nepovažuji za hazardéra a zdraví mého dítěte je pro mě priorita.
Rodila jsem v porodnici a dětská lékařka moje děcko prokazatelně ohrozila tím, že mě se setřičkou vyrušily těsně před koncem porodu, kdy nakráčely jako dvě madam na porodní sál a čuměly mi mezi nohy jako dvě telata. A mě přestaly kontrakce - moc do smíchu mi nebylo. Způsobilo to , že miminku začalo být ouvej a museli mu dávat po porodu kyslík. Přitom v průběhu porodu vše OK, tep OK - viděla jsem to na monitoru těsně před tím, než tam dámy vtrhly. Jim nedockvaklo naprosto nic. V tomhle tedy nevidím nějaké snižování rizika a pocit bezpečí z toho, že jsem v porodnici.
 DENISA 
  • 

Re: tak to je tedy síla 

(1.11.2007 15:19:36)
Jeste nedavno tu prispivali domorodky, co rodili s PA. Dneska uz porodem doma s PA nikdo neni tak zajimavy, tak je vice IN rodit bez PA, treba s manzelem. Nedavno tu byl clanek jedne domorodky, ktera je vsechny trumfla tim, ze i manzela poslala pryc a rodila uplne sama! To jsou borkyne.
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Také raději porodnici 

(1.11.2007 23:35:00)
Největší obavy jsem neměla nikdy z porodu jako takového, ale z lidí co budou okolo. Nakonec, ale vždy zvítězila má povaha z ničeho si nic nedělat a tak i když se vyskytl někdo ne úplně příjemný vypustila jsem to a snažila se soustředit jen na svůj čerstvě narozený poklad. Hormonální polévka kolující mi v žilách mě ani nic jiného nedovolila. Jediné co trošku kulhalo byl lidským faktorem ovlivněný výsledek. Takhle velké dítě přeci není možné, tak to trochu zmenšíme a zreálníme. Tím pádem všichni očekávali narození sice velkého dítěte, ale možného porodit fyziologicky. A tak jsem rodila a rodila a rodila ... Typ porodu překotně nepřekotný. Tj. časté kontrakce nikam nevedoucí. Mimi sice bylo masírováno správným směrem, ale jaksi tam nebylo místo. Další co mě málem potkalo, že jsme jeli i na podruhé domů. Naštěstí jsem již vyčerpáním měla teplotu a tak se "smilovali" a nechali si mě tam. Doma bych to už stejně nevydržela. Takže shrnutí myslím že domácí porod má smysl pro maminky co již rodily a mají zkušenost nebo pro maminky mladší, ne "tuhé" třicátnice.
 sunsung 


co by vadilo mně 

(2.11.2007 11:45:12)
nejvíc to, že po porodu mimino někam odnáší, proč? my jsme ho nedali po narození z ruky v podstatě až do teď
 Emitom (Michi 8/04+Veru 7/07) 


Re: co by vadilo mně 

(2.11.2007 13:43:00)
Ajli, naše dítě nikdo nikam v ČK nenesl.. pokud si řeknete a je vše v pořádku, dítě může být celou dobu s vámi nebo s tatínkem.. opět, je to o komunikaci.. ale pravda, že maminka po porodu není vždy schopna říct svoje přání a "bránit se"
 Markéta Červenková /3 měsíční dcera/ 
  • 

Jako bych četla o sobě.... 

(3.11.2007 22:25:24)
Se zaujetím jsem si pročetla Váš porod a v mnoha případech jsem měla pocit, jako bych to psala sama já. Rodila jsem 24.7. 2007 v porodnici ve Zlíně..... Zcela se s Vámi ztotožňuji v tom, že pobyt na oddělení šestinedělí je naprostá katastrofa.... Rodila jsem poprvé, takže jsem si vůbec nedovedla představit, jak to tam bude probíhat. Pokud někdy budu rodit podruhé / raději tedy v porodnici než doma /, chtěla bych ihned, případně druhý den po porodu jít domů...
Markéta
 Lenie 


porod doma 

(4.11.2007 8:34:38)
Zdravim vas vsechny. Podle meho nazoru je dost odvazne rodit doma. Kdyz si vzpomenu na svuj prvni porod, tak se v tom jen utvrzuji. Cele tehotenstvi jsem mela vsechno v poradku. Porod byl presto vice komplikovany a to jen proto, ze mala byla hodne velka - vazila 4,5kg, a nikdo to predtim na ultrazvuku nepoznal. Vubec nechtela jit ven, doktor mi pomahal tlacit na bricho (nevim jestli je to spravne, ale me to pomohlo) a nakonec to slo. Ale byla modra a museli ji trosku okyslicit. Navic tim, ze byla velka nedorotovala a mela ochrnutou rucicku (poporodni parezu brachialniho plexu), ale po roce cviceni Vojty jsme to zvladli. Ted ma 3,5 roku a je uplne v poradku, nikdo by nerekl ze mela pri porodu nejake komplikace. Presto kdyz bych chtela tehdy rodit doma, tak by mala pravdepodobne nebyla na svete, a to jsem mela normalni tehotenstvi a miminko bylo taky uplne v poradku. Proste se to zkomplikovalo az u porodu. Pri porodu doma, bychom nestacili zavolat lekare a dcerka by to bud neprezila vubec nebo by diky nedostatku kysliku mela nasledky na cely zivot.
 Natasok 


No to snad ne... 

(4.11.2007 19:23:19)
Doma bych nerodila snad ani kdybych musela ,hazardovat mohu tak s životem svým a ani to si myslím má maminka nezaslouží -natož s malým ještě nenarozeným dítkem. Přece jen porodnice snižují úmrtí při porodu ,zeptejte se svých babiček jaké to bylo rodit na poli-byl tam dostatečný klid ke kojení?!!!!!
 marketa 
  • 

nase babicky 

(4.11.2007 19:49:42)
muzu se zeptat kolik ti je let ze tvoje babicka rodila na poli? pocitam tak 80 ...
moje babicka rodila pokrokove v nemocnici, o otci u porodu se ji ani nesnilo, nesmel ani do budovy, jen pod okna, v nemocnici byla tyden, dite svazane v povijanu ji nosili jednou za tri hodiny, neni divu, ze kojila jen dva mesice, tak ji zpitomeli, ze miminko nemuze mit hlad drive nez za tri hodiny, ze v tom pokracovala i doma a pochopitelne dite rvalo, zacala dokrmovat ... dodnes toho lituje .. ale jak rikas mela na to kojeni asi klid, kupodivu nakonec nekojila ....
 Markéta 
  • 

Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:01:27)
dobry, moji babicce je pres osmdesat ...
ja ale predpokladam, ze 80 je pisatelce toho hlodu, co se nad nim smejeme, to by totiz jeji babicka klide mohla rodit za napoleonskych valek a opravdu na poli!!!!!!
:-) pri kanonade u lipan na kojeni klid nebyl, to je pravda ...
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:24:36)
Teda vy jste ale nepříjemná, já s pisatelkou Natasok musím naprosto souhlasit, to jenom vy jste zatvrzelá a neochotná přijmout názor, který se vám nelíbí. Jak může někdo hazardovat se svým nenarozeným dítětem?!?!
 Lenelka 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:29:31)
Haha, Veroniko, prijmout nazor, ktery se vam nelibi. Co takhle, kdyby vy jste prijmuli nazor Svetove zdravotnicke organizace, ze porod doma, ani ambulantni porod neni hazardovani, ale legitimni zpusob porodu??
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:33:00)
a co až by vám to vaše mimi doma zemřelo? Neříkejte, že byste nelitovala, že jste neměla při ruce lékaře?!?!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:40:21)
Moje babička porodila doma dvě děti a zatím nezemřelo ani jedno...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:49:10)
Milado,
no, moje prababička porodila doma pět dětí, když teda půjdeme dál v čase. Doma, ne na poli, a bylo to v letech cca 1905 - 1926. Jedno sice umřelo, ale ve dvou letech na záškrt, ne při porodu... pokud se tu vedou statistiky, kdo rodil doma a kdo při tom umřel. :o)
 neonka, 2 kluci+břicho 
  • 

Re: nase babicky 

(5.11.2007 12:26:49)
Já myslím že rozdíl je tady především v tom jestli naše babičky, či prababičky žili v Praze, nebo na malé vesnici daleko od města, na začátku minulého století i za první republiky bylo běžné rodit doma. To jaká byla úmrtnost novorozenecká i matek v porovnání s dneškem to je snad jasné. Taky myslím že světová zdravotnická organizace se vyjadřuje obecně a nemůže srovnávat podmínky např. v diskuzi zmiňovaném Holandsku a u nás - třeba jen v tom že tam je sanitka vybavená tak že je v ní možno provést akutní císařský řez zacouváním do vchodu nízkopodlažního standartního domku, u nás v paneláku nepředstavitelné!
A ještě jen k článku - trošku se zastat krumlovské porodnice, rodila jsem tam 2x a budu znovu. Samozřejmě že ne všechno je tak jak by si člověk představoval, nejsem rozhodně žádný exhibicionista a chtěla bych mit na porod nejraději absolutní soukromí, ale myslím že zrovna krumlovská porodnice je docela slušný kompromis mezi bezpečností porodu a intimitou pro maminky. Taky jsem se při svých porodech setkala s nepříjemnou porodní sestřičkou ale šlo to, krumlovský pan primář je zas bezvadný, každý je hult jen člověk. A pokud se týká šestinedělí - bezvadný, ta trpělivost než mě s prvním naučili kojit jim vydržela 4 dny, vím že třeba v Českých Budějovicích se tomu prakticky nevěnují.
Jestli rodit doma či ne to je na každém. Já vím že při prvním porodu (vše zdánlivě bez problémů) by nepřežilo doma ani dítě ani já, a rychlost zásahu při komplikaci dušení dítěte z domova nepředstavitelná, od rozpoznání problému během 5 minut kolem kmitalo 7 lidí a za další ch 5 minut byl syn díky císařskému řezu venku - že má šnůru kolem sebe několikrát omotanou se nedá zatím bohužel poznat ani nejlepší technikou.
Takže budoucí maminky co chcete rodit doma, zvažte jestli v případě komplikací dokážete žít s tím že jste vlastní dítě třeba poškodily....
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:38:31)
no asi píšu svůj názor, ale to se mezi váma asi nenosí. tohle nemá cenu, já při porodu měla dost velké komplikace a rozhodně bych to do nemocnice nestihla. co řekneš na tohle?
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:44:43)
Milado,
díky Bohu za těch 100 zdravých dětí

 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:52:28)
Milado,
psala jsi, že ten můj případ tu byl už 100x tak snad to všechny děti zvládly :-)
tak nic ve zlým, asi budeme mít vždy jiný názor...
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:52:58)
Milado,
psala jsi, že ten můj případ tu byl už 100x tak snad to všechny děti zvládly :-)
tak nic ve zlým, asi budeme mít vždy jiný názor...
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:53:02)
Milado,
psala jsi, že ten můj případ tu byl už 100x tak snad to všechny děti zvládly :-)
tak nic ve zlým, asi budeme mít vždy jiný názor...
 VeraMicek 


Re: nase babicky 

(4.11.2007 20:53:43)
mooooc se omlovám, nějak to sem vlítlo 3x.....
 DENISA 
  • 

Re: No to snad ne... 

(5.11.2007 4:19:39)
To je uroven diskuse, jeeeeeeeeeeeeje :-))))
 DENISA 
  • 

Re: No to snad ne... 

(5.11.2007 19:41:42)
Jáááááá ne :-)))))
 kvetahd 
  • 

"Nádherný zázrak života" 

(5.11.2007 0:35:53)
Musím tedy napsat,že článek je opravdu dost poučný.Když jsem byla v roce 2005 těhotná,taky jsme hledala na netu...informace,jak a kde se "NÁM" bude rodit nejlépe!!Asi bych v té době uvítala nějaké informace o čemkoliv :o))
Můj porod byl spíše noční můrou než krásným zážitkem a poté jsem v šestinedělí dostala velký gynekologiký zánět (na vině byl můj porodník)Takže své porodní zkušenosti raději nikam nepíši...nerada bych ztresovala budoucí maminy!!!
Ale i přes velmi špatné zkušenosti s porodníkem a nepříjemnými sestrami a kompikovanějším porodem,bychom porod v domácím prostředí určo nezvládli!!
Osobně obdivuji ženy,které se takto rozhodnou!!
Ale ať je to tak či onak :o)))Na konci je "Nádherný zázrak života"
 Lada_ 


Příliš mnoho otazníků 

(5.11.2007 14:51:31)
Veroniko, nejsem proti porodům doma, ať si každý zvolí. Překvapuje mě ale, že jsi chtěla rodit bez PA; ta je vždy přítomna i u domácích porodů v cizině! Taky z knihy I. Stadelmannové, kterou zmiňuješ, to jasně vyplývá. Jen asistentka je přece schopna rozeznat a vyšetřit, jak porod postupuje, a zvážit další postup (nahřát, ještě ne do vany, už do vany...; ještě netlačit, když to nutí, ale branka ještě není zcela otevřená, nebo už tlačit, atd. atd.) Jak ses chtěla vyšetřovat sama?? Dále se divím, že jsi (zřejmě) nenavštěvovala žádný předporodní kurz, kde by tě informovali o všech podrobnostech kolem porodu a jeho průběhu, nacvičili polohy a postupy, napomáhající otevírání branky, poučili, jak rozeznat pravé kontrakce od "poslíčků" (a jak poslíčky rozehnat, anebo kontrakce naopak posílit), kdy už do porodnice a kdy ještě ne (při jakých intervalech kontrakcí), promítli nějaký film z domácího porodu apod. Dále nechápu, proč jsi nechávala exkurzi v porodnici až na poslední chvíli (a pak už ji nestihla), když všichni vědí, že rodit 14 dní před nebo po termínu je zcela běžné. Zdá se mi to příliš mnoho otazníků, nejasností a neznalostí, na to, že jsi chtěla rodit doma a sama. (Jen pro úplnost: rodila jsem dvakrát v porodnici, kterou jsem si vybrala, porod probíhal dle mých přání a představ, celý ho vedla PA sama, lékař přišel až po akci - zašít hráz. Pohoda.)
 Veronika,autorka clanku 
  • 

Re: Příliš mnoho otazníků 

(11.11.2007 19:50:52)
To, ze bych rodila bez PA bylo zpusobeno tim, ze tam, kde ja bydlim, zadna PA k domacim porodum nechodi. Moje znama tak rodi take, a proto jsem to nepovazovala za neco az zas tak hrozneho. Nakonec jsem doma nerodila, nemela jsem vyreseno, kdo by me zasil, nemela jsem formularik na patickovy test a nemela jsem jak zaridit problematiku ohledne odlisneho Rh faktoru... Vysetrovat jsem se sama nechtela, predpokladala jsem, ze moje telo samo vi, jak ma porodit - mozna naivni predstava, ovsem v nemocnici jsem take rodila sama, nikdo to za me neodrodil a nikdo mi nerikal, kdy mam tlacit, tlacilo to uplne samo a nedalo se s tim nic delat. O predporodnim kurzu jsem se nezminovala, protoze ho nepovazuji za dulezity. Chodila jsem na kurz k pi. Skalove do Ceskych Budejovic a to jen proto, ze se platilo predem a ja po prvni hodine prekvapene zjistila, ze se predporodnim kurzem mysli hlavne tehotenske cviceni a trocha povidani obecne o porodu - jako, co si vzit sebou do porodnice. K nicemu mi to nebylo (pohybu jsem mela okolo naseho domu s velkou zahradou az az) a proto jsem tam prestala chodit. Mozna existuji kvalitnejsi kurzy, kde se clovek dozvi spoustu informaci, ale ja uz jiny hledat nechtela, kdyz jsem za tento dala 1200,-. Exkurzi do porodnice jsem nepovazovala za tolik podstatnou, protoze jsem mela hodne informaci z webu, nemela jsem moznost se tam dopravit, protoze jsem nemela doma auto a protoze jsem myslela, ze tam nebudu muset. Stejne bych do jine porodnice nejela, i kdyby se mi Krumlov nelibil, jina alternativa nebyla. Jiste, porod v nemocnici muze zena prozivat jako bajecny, ten muj take nakonec byl docela hezky, ovsem k dokonalosti mu par veci schazelo a to se treba do priste zlepsi...
 Lada_ 


Re: Příliš mnoho otazníků 

(17.11.2007 9:35:54)
Veroniko, jsi tedy odvážná (upřímně), že se tak spoléháš na vlastní tělo. K tomu tlačení - někdy už to tlačí samo, ale ještě se nesmí rodit (branka není úplně otevřená a mohl by vzniknout otok nebo tak něco), musí se jen prodýchávat (psí dýchání) a netlačit. Osobně bych to sama nerozeznala. Náš kurz byl kvalitní (stř. Morava) a na tvém místě bych musela mít prostě mnohem více informací o průběhu porodu, abych si troufla na porod sama (bez přítomnosti odborného personálu). Kromě toho je známo, že při otevření branky asi na 5 cm "vypíná" mozek, takže je podle mě dobré mít tam pak někoho (PA), kdo to všechno za mě sleduje, rozumí tomu a příp. rozhoduje o tom, co dál (když by bylo potřeba něco řešit). Hodně úspěchů u dalších porodů!
 Sylvie 


Re: Příliš mnoho otazníků 

(17.11.2007 10:05:58)
K tomu tlačení - někdy už to tlačí samo, ale ještě se nesmí rodit (branka není úplně otevřená a mohl by vzniknout otok nebo tak něco), musí se jen prodýchávat (psí dýchání) a netlačit.

Mně PA říkala, že když se chce tělu tlačit, můžu tlačit. Buď to půjde a tlak pomůže rychleji rozvinout branku, nebo to nepůjde, pak opravdu při usilovném tlačení může hrozit otok, takže pokud to nejde, je dobré tlak prodýchat a zkusit přitlačit o něco později.


-----------------
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

porod doma ani náhodou 

(6.11.2007 17:45:47)
Moje maminka mne před 55 lety porodila doma. Byla prvorodička, mladá - 24 let, těšila se na další děti. Jenže porod nebyl zdaleka tak snadný, o jakém všichni sníme. Došlo k několikanásobnému natržení hráze a já nevím čeho ještě, maminka to tak tak přežila. Jenomže srůsty zapříčinily nemožnost mít další děti. Nemyslete si proto, že porodíte vždy hladce a bez problémů. Ano, dříve se rodilo doma, ale podívejte se také na statistiku, kolik dětí a rodiček umíralo. Já sama mám tři děti, všechny narozené "klasicky" v porodnici. I kdybych jich měla deset, tak do té porodnice půjdu, protože nejsem tak lehkomyslná, abych si řekla: No tak co, buď porodím hladce a bude všechno v pořádku, nebo se holt musím smířit se vším.
 Anna, dvě dospělé dcery 
  • 

Re: porod doma ani náhodou 

(12.11.2007 15:26:41)
Heleno, to jsem ráda, že má někdo se mnou shodný názor. Souhlasím s tebou ve všem, výše jsem psala svou téměř navlas stejnou zkušenost. Hrozně mi lezou na nervy ty názory budoucích maminek, které všechno tak dobře ví, a je jim úplně jasný jak co má být, jak se má kdo chovat atd. Přitom nikdo netuší, jaké překvapení nám příroda může přichystat. Ale o tom už bylo napsáno dost. Já vždycky říkám svým dětem, že musí být mnohem chytřejší a vzdělanější, než jsou jejich rodiče, protože jinak by lidsto ještě žilo v jeskyních. Proto mě tak štve , že prohlášení některých maminek je krokem zpět. Jak znevažují všechny ty vymoženosti, které jsou dnes rodičkám dopřány - a co to stálo úsilí, výzkumů, práce atd., než se nové poznatky uvedly do praxe......A najednou tím někdo "chytrý" pohrdá.
 Maggie, Barča 14 měsíců 
  • 

Hazard! 

(7.11.2007 12:56:12)
Nedalo mi, abych taky nepřispěla k diskuzi o článku. Většinou na žádné články nereaguji, ale tento mi opravdu jak se říká "pohnul žlučí". Nemám žádnou omluvu pro matky, které rodí nebo chtějí rodit doma. Někdo tu zmiňuje, že je obdivuje. Já je vidím spíš jako hazardérky, které na úkor svého světonázoru nejenom ohrožují děti, ale přidělávají práci zdravotníkům, kteří již svých problémů mají dost. Nevím co je tak lákavého na "přirozeném porodu" doma. Dříve umíralo spousta rodiček i miminek ve všech společenských vrstvách - i na královském dvoře. Co by za dnešní porodnictví daly ženy před sto a více lety. Dnešní vymoženosti jako porod s epidurální analgézií (což mimochodem vůbec nemá vliv na miminko), možnost kdykoliv přistoupit k císařskému řezu, případně správné užití kleští, když už je miminko hodně vstouplé do pánve a musí nějak ven (císařský řez je v této chvíli kontraindikován) jsou opravdu komfort a divím se, že si jich ženy nedokáží vážit. Co se týče různých nálad a chování zdravotníků. Tak nevím, jestli vy všichni, co jste přispívali do diskuze, jste ve vašich zaměstnáních (např. ve službách) každý den happy a 100% vstřícní a nápomocní. Prostě každý je jen člověk. Je to jen o slušnosti a toleranci. Já jsem rodila dceru v Karlovarské nemocnici, měla 2x omotaný pupečník kolem krku, bez pomoci bych ji neporodila. Veškerá péče byla super, já jsem byla milá na sestry a ony byly milé na mne. Nebyl problém. Porod byl můj nejkrásnější zážitek v životě!
 gita 
  • 

Re: Hazard! 

(7.11.2007 13:14:26)
určitě máte pravdu. já jako prodavačka musím být na lidi slušná,usměvavá,nemůžu si dovolit někoho seřvat když zákazník něco neví nebo rozbije jinak mám padáka,a tak by se měli chovat i lékaři a sestry i když nemají náladu ale jednou se na tu práci dali,tak ať se tak chovají.jim by to taky nebylo příjemné.ty rodičky jsou vystrašené,a když se do nich ještě někdo pustí tak to klidu nepřidá.
 Alena, Terezka 11 měsíců 
  • 

Re: Hazard! 

(7.11.2007 21:49:22)
Zdravím vás všechny.
Naprosto souhlasím s Maggie. Rodila jsem jako prvorodička před rokem v českobudějovické porodnici - krajská nemocnice, průměrně 8-12 porodů denně. Porodnice nemá žádnou valnou pověst pokud jde o přístup atd. Já si ale nemohu na nic stěžovat. Porod jsem měla vyvolaný (vysoký krevní tlak), vyvolávali ho 3 dny než se to povedlo. Možná díky jednomu babskému receptu jsem se do 4 hodin (strávených ve sprše) otevřela na 7-8 cm - bez klistýru rovnou na sál. Na sále 5 hodin různých cvičení (míč, stolička, žíněnka, znovu sprcha) a dál už to prostě nešlo. Najednou se jim začalo něco nelíbit s malou a honem na sál a císaře. Terezka měla 2x omotanou šňůru kolem krku - což nikdo dopředu nemůže zjistit a začala se dusit. Neumím si proto představit, že bych rodila doma, protože Terezka by se nenarodila a nejspíš bychom umřely obě. Ještě k tomu přístupu a prádlu. V ČB nemocnici má personál velmi naspěch kvůli množství porodů, ale já jsem se ani na oddělení ani na porodním sále nesetkala s někým, kdo by byl vysloveně nepříjemný. Sestry na oddělení se snažily, staraly, dotazovaly na stav a pohodlí, atd. Na sále je sice fofr, ale pořád tam byla jedna asistentka, která mne povzbuzovala, snažila se mi poradit a pomoci. Mladší doktorka i starší doktor byli příjemní a vstřícní.
Navíc je v ČB erární povlečení, košile, vložky, síťované kalhotky, oblečení pro miminka včetně zavinovaček, startovací balík plínek atd. A každý den se ptají, jestli nepotřebujete něco převléct, vyměnit apod.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hazard! 

(7.11.2007 22:05:19)
Aleno, nerodila by jsi doma, protože jsi měla vysoký tlak! A po pěti hodinách po otevření by tě do porodnice lifrovala i nejzatvrzelejší porodní bába :) Porod doma neznamená porod doma za každou cenu ... ale to se tu fakt psalo už tolikrát ...
 DENISA 
  • 

Re: Hazard! 

(7.11.2007 22:26:06)
Nevim jak vysoky krevni tlak souvisi s omotanou pupecni snurou.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hazard! 

(7.11.2007 22:37:22)
Když se někomu vyvolává porod kvůli vysokému tlaku, nebude to asi dělat doma ... Proč by to jinak mělo souviset? Prostě pisatelka by doma neporodila hned 2x (tlak a protahovaná druhá doba porodní). Porod domá má svá pravidla.
 DENISA 
  • 

Re: Hazard! 

(9.11.2007 16:49:29)
Jo, to chapu, ale narazim na to, ze kdyby nemela vysoky tlak, tak by rodila doma, a dite by se uskrtilo na pupecni snure. Neresim jeji konkretni pripad, ale vsechny ty ostatni pripady, kdy to tak muze byt.
 Sylvie 


Re: Hazard! 

(9.11.2007 18:09:44)
Ono souvisí všechno se vším ;o) Čím víc je potřeba zásahů do porodu, tím větší je riziko, že k nějaké komplikaci dojde, a proto má výběr žen, která mohou rodit doma, docela přísná pravidla. Paní měla hned (minimálně) tři problémy, které zmiňuje:
1. vysoký krevní tlak
2. vyvolávaný porod (dokonce tři dny)
3. od okamžiku, kdy už obvykle bývá jenom krok k porození dítěte 5 hodin nepostupující porod

No a pokud budu vycházet z toho, co vím od porodních asistentek, tak právě ten 3. bod může souviset právě s problémy pupeční šňůry (příliš krátká pupeční šnůra, ať už vrozeně nebo tím, že je třeba zamotaná, zauzlovaná...) a bývá to důvodem k přesunu do porodnice. Ono se od domácích porodů do nemocnice většinou přesunuje ne ve chvíli, kdy problém právě vzniknul (jako to bývá na sále - kolem rodičky se chodí po špičkách, sleduje se a doufá se, že "to nic nebude"... a pokud je, tak se jede fofrem na sál), ale už ve chvíli, kdy se objevuje náznak, že by nějaký problém být mohl. A v nemocnici se problém buď rozvine a je potřeba zasáhnout, nebo nerozvine a žena porodí normálně.

JInak omotaná pupeční šňůra je celkem běžná, tuším jsem kdysi kdesi četla, že bývá až u třetiny dětí? Většinou stačí jenom přetáhnout pupečník přes hlavu a není k tomu potřeba žádné vybavení.
 Anucha 


Je to otazka nazoru 

(17.12.2007 14:56:03)
Je mi dvacet a rodit budu poprve, termin mam v unoru. Moje mama dela na gynekologicko-porodnickem oddeleni v mistni nemocnici, takze tak nejak vim, do ceho jdu a co me ceka....Kazdopadne bych svoje dite nikdy neohrozila tim, ze bych rodila doma a bez odborne pomoci. Chci rodit normane v nemocnici a pod dohledem doktora, premyslim i o epiduralu, ale uvidim jak to vsechno budu snaset... ale urcite bych ho vedome nevystavila riziku, ze se neco stane a ja nebudu vedet jak mu pomoct. To ani nahodou. Prijde mi to strasne neodpovedny....
 Veronika, autorka clanku 
  • 

Re: Je to otazka nazoru 

(22.3.2008 21:01:23)
Je zajimave, ze zena, ktera nechce dite vystavovat riziku, premysli o epiduralu. Ale dulezite je tam slovicko "vedome", nic o epiduralech nevime, ani o jejich rizicich, neptame se. A proto se pouziva, kdyby meli lekari opravdu informovat o jeho rizicich, zadna z maminek by o nem nemohla uvazovat. Jedine ta, ktera dite ohrozit chce.
 Housenka :-) 


Český Krumlov 

(28.5.2008 21:04:18)
Taky jsem rodila v ČK. Nebyli tam nijak vstřícní, kdybych chtěla druhé dítě určiě bych nešla rodit tam. PA na mě pořád křičela ať jsem zticha, malýho mi nedali hned k prsu a celkově byli dost nepříjemní. Nevím jestli to je tím, že mi je 16, ale rodila jsem jako každá jiná ženská a oni mě brali jako malý dítě. Doktor když přišel k porodu tak zíval a celkově byl nepříjemný i PA. Prostě žádný bod. Ani na míč jsem nemohla to nevím proč. Byla jsem celou dobu na hekárně. Ani doktor nečekal jestli to zvládnu sama a hned mě nastříhl. A mimochodem, rodila jsem přes 50 hodin a žádný soucit. Ještě mi řekli že mi to moc trvá!!!!
V Krumlově už nikdy!!!!!!!!!!!!!!!!RvRvRvRv
 Martina a Kuba 
  • 

Ahoj 

(23.8.2008 10:21:25)
Ahoj Veroniko,tak jsem si se zájmem přečetla tvůj příspěvek,a říkala jsem si celou dobu že je mi to celé nějak povědomé,a ono je to fakt ja jsem ta druhá,vzpomínáš. Tak se ozvěte na můj mail macka80@seznam.cz MARTINA A JAKUB

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.