| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S kloboukem v ruce projdeš celý svět

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 66 [Dalších 36 >>]
5.10.2007 15:52:04
No, tak já to tedy chápu jinak. Je to slušnost.A jak je vidět (dle reakcí na článek) názor nejen můj. Svoje děti tak vychovávám, byla jsem tak vychovávaná i já. Žila jsem několik let ve Švýcarsku a tam je naprosto běžné, že se zdraví všichni (ale to už tu někdo psal).
O tom, že někdo vstává ráno zrovna nevesele, nemusí přece hned každý vědět. Respekt je věc druhá.

Moje děti odmalička měly "problém" s tím, když ve školce dospělí neodpověděli na jejich pozdrav. A většinou se jednalo o rodiny, které se k nám do vesnice kousíček od Prahy přistěhovali, čímž samozřejmě nechci paušalizovat.
5.10.2007 15:10:52
Ano, i tady na vesnici jedna z nově přistěhovalých žen ve středním věku pozdravila starousedlíka (chlapa, důchodce) a on na ni vyjel, proč ho zdraví, když ho nezná. No, takhle to taky může dopadnout, když někdo slušně pozdraví.
5.10.2007 14:59:35
Ve Švýcarsku jsem jako dítě strašně nesnášela, že jsme v rodině, kde jsme byli na návštěvě, pokaždé museli večer před spaním obejít dospělé a každému zvlášť podat ruku a říct "Gute Nacht, Onkel Ernst", "Gute Nacht, Tante Ursula". Nestačilo před odchodem z místnosti říct GUTE NACHT všem najednou, ba ani Gute Nacht každému zvlášť, ještě se musela podat ruka a oslovit jménem. A totéž ráno po probuzení... Guten Morgen... ještě dnes mám z toho osypky, když na to myslím.
Marta + Adélka
  • 
5.10.2007 12:43:37
Mě doma zas učili, že pozdravit je slušnost a odpovědět povinnost. Takže já zdravím a kdo mi neodpoví, jeho problém, pro mě se shodil on....
Terreza
5.10.2007 8:08:03
Zjistila jsem, že když já někoho pozdravím, tak děti už neváhají, a často holčičky pozdraví někoho jako první, protože to tak prostě mají - někoho potkám, tak pozdravím. Jim to nepřipadá divné.
Starší děti naopak, když někoho pozdravím, tak ne mne udiveně pohlédnou: Ty ho/ji znáš, mami?

Je fakt, že tady se lidi většinou znají, přesně jak píšete - jsou to starousedlíci.
S čím váhám je, jestli zdravit i někoho, koho já "znám" a on mě znát nemusí, protože jsem pro něj "dav". Typicky řidič autobusu, který si jde koupit rohlík. Já ho "znám", vím kdo je, a tak mám tendenci ho pozdravit, ale když si to představím opačně, tak bych si připadala jako nemožnej blbec, že mě zdraví někdo a já NETUŠÍM KDO A PROČ! Možná bych si vzpomněla, že jsem ho NĚKDE viděla ale kde?!
Pracovala jsem v prodejně (ještě v Praze), k zákazníkům jsme se chovali poměrně osobně, vstřícně, ale kdyby mě zdravili volně na ulici, asi by mě kleplo. :-)

Ještě jedna věc - zjistila jsem, že hodně záleží také na tom, jak je to DOBRÝ DEN proneseno. Dávám si záležet, aby to nebylo jen zamumlané slovo, které znamená "jsem tady", ale vyjadřuju tím skutečné přání dobrého dne. Když takhle někoho pozdravím (na poště, v autobuse...) tak se odpovědi dočkám. Ale zase s tím váhám, jak k těm cizím lidem, co jsou mi s prominutím ukradení, jestli mají den dobrý nebo špatný? :-[[
M,Christina+Dean
  • 
5.10.2007 7:54:13
Tak jim odpovez uplne stejne ja kdyz sem bydlela v Cesku taky sem taky nekdy rikala dobry a nashle bydlela jsem ve Zline a tam to bylo uplne normalni takze me to vubec nepripada divne to si teda myslim ja.
monika
  • 
5.10.2007 7:09:53
Poraďte, jak odpovídat na verzi pozdravu "dobrý" a "nashle" řečeného na půl huby. Sama tuto zkratku nedokážu vypustit z úst a odpovídat, tak jak mne učili, nahlas a srozumitelně v tomto případě není to pravé.
5.10.2007 0:52:21
Si nemohu pomoct, ale SLUŠNOST chápu trochu v jiným dimenzích než to, zda pozdravím ráno cizího člověka v obchodě (v šatně MŠ, na zastávce..) nebo ne. (Mimochodem, ranní pozdrav dvou cizích lidí nechápu jako povinnost, na rozdíl od autorky, a trochu mi vadí tón (skoro bych řekla, že "neslušný"), kterým si ho v článku vymáhá.)

Slušnost je o respektu.

Vadí mi třeba, když lidé vedou posměšné řeči o jiných z důvodů nějaké odlišnosti. (Příklad z poslední doby jsou uštěpačné poznámky lidí, kteří nejsou věřící, na svatby v kostelech, jsou-li pozváni.) Vadí mi, když někdo nerespektuje moje práva.

Ale to, že mi cizí člověk nepopřeje dobrého dne, když na sebe ráno natrefíme, tak za to se na nikoho skutečně nezlobím. To totiž chápu jako dobrou vůli každého, nikoli jako povinnost, a pokud ji někdo nemá - respektuju to.
4.10.2007 23:44:09
Já to tak tragicky nevnímám. Bydlím v centru Prahy, ve čtvrti, kde se lidé znají a zdravíme se běžně.
U Dr. v čekárně se zdraví, v obchodech, v domě také.

Také bych nezapomínala na etiketu. Mladší zdraví staršího první, muž zdraví ženu jako první... Jsou lidé, zjm. ti starší, kteří si na to potrpí.
sedamyska
4.10.2007 21:39:06
no ja nevim blabla, tak jak jsou u nas lide zdravici a nezdravici tak jsou i za hranicemi slusni a neslusni. Ja jsem jako aupair mela na starosti ctyri holky a ty byly opravdu vychovane a nic z toho, co popisujes jsem zavadet nemusela! Takze nehazet vsechny do jednoho pytle, prosim!
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 66 [Dalších 36 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.