| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Valentýn - svátek, který mi k srdci nikdy nepřirostl

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 63 [Dalších 23 >>]
Kocík, syn 5 a dcera 16 měs.
14.2.2007 20:36:50
Naprostý souhlas. Hezky jsi to Zutop napsala, přímo mi to mluví z duše. Hezký večer při lahvince dobrého vínka si děláme tak 3x týdně a vypneme při tom televizi a povídáme si, prohlížíme fotky, popř. posloucháme muziku z "mládí". Jinak myslím, že říkat někomu, že ho mám ráda můžu přeci pořád a nepotřebuji k tomu specielní datum (mimořádné jsou přeci narozeniny, výročí svatby, seznámení, nebo narozeniny našich dětí - nikoliv nějaký určený den). To srovnávání Vánoc s Valentýnem mi připadá postavené na hlavu. To, co mi opravdu vadí, je ta reklamní masáž.
Eva + Matys (3) + Julie (1) + Tobias (3)=bratranec na navsteve
  • 
14.2.2007 20:29:10
Diky za inspiraci. Pridam svoji. Taky mam pocit, ze je v tomhle obdobi trochu preromantizovano, nicmene se nenechavam zviklat natlakem reklam. Nepripada mi divne, ze dnes vecer moje draha polovicka nepriklusala z prace s naruci tulipanu a z kapsy nevytahla briliantovy nahrdelnik. Ani jsme nezasedli k veceri pri svickach a nehledeli si zhypnotizovane do oci. Manzel je sluzebne pryc a ja tu mela tri deti. Nase oslava byla jednoducha, ale mam z ni dobry pocit. Proste jsem vystrihla kupu papirovych barevnych srdicek (i na ruzovou doslo...), vysvelila jim, ze Valentyn je svatek lidi, co maji nekoho radi. Pak jsme na ty srdicka napsali jmena tech, koho mame radi my a rozvesili to kolem stinitka svetla nad stolem. Pak jsme si dali pod ozdobenym svetlem na svacinu pudink nality do srdickovych formicek a bylo vymalovano. Eva
Osminka
14.2.2007 19:13:29
Říkejte si co chcete, ale svátky jsou super. Dávají roku rytmus, odlišují všední dny od svátečních, popostrčí člověka k věcem, ke kterým se jen tak nedonutí (třeba já dnes pekla tradiční "valentýnský medovník" i když to zrovna nedělám nejraději, protože ho můj muž rád jí). Je na každém, jak moc si do svátků a slavností pustí komerci a nakolik si to udělá po svém. Ale rodinné rituály jsou u nás pilíře, orientační body a krásné zpestření všedních dnů. Hezkého Valentýna.
14.2.2007 18:59:35
...taky máme doma jednu "Valentýnku":-) A Valentýna ignorujeme. Možná časem, kdo ví:-)
14.2.2007 17:11:00
Danko,
ano, naše rodina neslaví ani vánoce. Nechci slavit cokoli "na povel", na pokyn nějakého data v kalendáři nebo reklamy v TV. Pravda, je těžší udělat si pěkný den bez "povelu", ale když se mají lidi rádi, je to mnohem lepší.
Nicméně ať si každý vybere, jak to chce ve své rodině dělat.
14.2.2007 17:00:48
Já tady nemíním slovíčkařit. Každý ať to cítí podle svého naturelu. Já to taky nějak hystericky neprožívám, ale ani to neodsuzuju a den si ráda užiju. Naštěstí doma mám chlapa, který není konzervativní a je pro každou srandu, takže to jde tak nějak samo. Tak hezký zbytek 14.2.
MarkétaP + 4 dcerky
14.2.2007 17:00:15
Kdyby ti to stačilo anglicky, tak velmi podrobný text je na wikipedii. Přidávám stručný překlad:

Datum splývá s římskými luperkáliemi, svátkem, kdy mladí mužové běhali veselí a nazí ulicemi Říma a šlehali trnitými větvemi okolojdoucí - zejména ženy, které se nechaly šlehat, aby dobře porodily (těhotné) nebo otěhotněly. Tedy takové římské velikonoce.

První zanamenaná souvislost mezi Valentýnem a romantickou láskou je v básni G. Chaucera z roku 1382 na oslavu sepsání svatební smlouvy mezi anglickým králem Richardem II a Annou Českou, dcerou Karla IV, konkrétně 2. května (!). Dokonce v té básni praví, že to bylo v den sv. Valentýna, kdy si každý ptáček hledá druha. Chaucer to vztahoval k svátku sv. Valentýna z Janova (takže tady máme ten "náš" lásky čas"), ale celkem brzo to čtenáři popletli s sv. Valentýnem, římským mučedníkem, který je toho 14. února.

Odtud je krok ke vzniku "Soudu dvorské lásky" 1400 na sv. Valentýna v Paříži - tady vzniká valentýnská tradice. První dochovaná "valentýnka" je z roku 1415, kterou napsal z vězení vévoda Orleánský své ženě. Zhruba do této doby se datují první "romantické" legendy o sv. Valentýnovi (že oddával mladé křesťanské páry, že napsal své milé z vězení před umučením a podepsal se "od tvého Valentýna" atd.)

A jako perlička na závěr - v roce 1969 byl sv. Valentýn jako výhradně mýtický světec odstraněn z katolického církevního kalendáře. Místo něj je tam 14. února sv. Cyril a Metoděj! Tak se nám "svatovalentýnská tradice" vrací zase nazpátek do Čech, odkud vlastně s princeznou Annou přišla :))))
Danka
  • 
14.2.2007 16:53:23
Zdobeni vanocniho stromku rozhodne je importovany zvyk, prisel k nam z Nemecka :). Poprve jej postavil pro sve pratele reditel Stavovskeho divadla Jan Karel Liebich v roce 1812. Tento zvyk se prosazoval velmi pozvolna (nejspis jej mnoho lidi odmitalo jako importovany :) ), az ve 40. letech 19. stoleti v bohatych prazskych mestanskych rodinach. Na venkov pronikalo zdobeni vanocnich stromku jeste pomaleji, az v obdobi prvni svetove valky.
viz napr. http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_stromek
kaculda
  • 
14.2.2007 16:42:48
Nerekla bych, ze zdobeni stromecku je neco importovaneho.

Pridavam se k Tem, kteri tento svatek neslavi. Ale jinak ruzovou mam rada:o)).
14.2.2007 16:37:37
Za ignoranty musím říct, že se mi jeví jako protimluv "okázalá ignorance". Ten kdo zdůrazňuje, jak něco nedělá, tak to neignoruje, tímméně pokud to zdůrazňuje okázale.
Já mám prostě dneska 14. února. K článku jsem přispěla na téma "postavení žen", že je to o nějakém význačném dnu mi dochází díky článkům v diskusi.
Věřte nebo ne, já to ignoruji, protože o tom nevím, neútočí to na mě v obchodech víc než jakékoliv jiné akce a jak jinak by mě to mohlo dostihnout, netuším.
Jo vlastně mě požádala dcera abych vyvedla pokrm, že se staví její příťel, tomu říkám "svátek".
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 63 [Dalších 23 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.