| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Valentýn - svátek, který mi k srdci nikdy nepřirostl

 Příspěvky 110 z 63 [Dalších 53 >>]
Lenka, 4 děti
  • 
19.2.2007 22:04:58
Ahojky, myslím si, že pokud někdo něco ignoruje, tak mu snad ani nestojí za to o tom mluvit... Srovnávání Vánočních svátků se sv. Valentýnem je a není dobré. Vánoce přece nejsou o dávání dárků!!! Vánoce mohou být i bez dárků, jsou to důležité svátky pro křesťany, protože se slaví příchod Ježíše na svět. Svátek sv. Valentýna mohou někteří vnímat jako oslavu manželství, rodiny (původně byl Sv: Valentýn patronem, ale ne jediným) stejně jako slavíme jiné svaté. Někde se dělají i valentýnské poutě, tak jako se dělají poutě v den jiných světců. Je pravda, že stejně jako vánoce i jiné svátky mají svoji "světskou podobu" (velikonoce, dušičky, poutě..)

U svatého VAlentýna je opravdu znát, že jeho dnešní podoba je převzatá (koneckonců máme mnoho dní D. Den dětí, Den matek, Den otců, Den bez aut...atd.), tak proč právě kolem Svatého Valentýna (čili Den zamilovaných, jak se někdy říká)je takový rozruch? Je to proto, že k nám přišel z Ameriky (tedy myslím)? Je to pro to, že zamilovaný může být každý, čili se to týká většiny? Je to proto, že obchodníci vycítili možnost výdělku na tomto svátku a tak rozjeli patřičnou kampaň? Myslím si, že tak ode všeho trochu...a postupně se hledají kořeny a prameny, abychom si zdůvodnili, proč by se měl slavit i u nás :-). Já osobně jsem ho na střední chvíli chtěla slavit, pak zase ne, protože mi připadal hloupý, s manželem jsme preferovali romantiku rozkvetlé třešně 1. května. Domluvili jsem se, že Valentýn pro nás nebude důležitý (každá dvojice má "své dny" (seznámení, první rande, když už nic, tak výročí svatby, narozeniny), které slaví po svém). Ale musím přiznat, že jsme asi tak trochu podlehli tomu, že je to všude kolem nás, opět po svém (docela mi vadí ty regály plné valentýnských věcí a návody v časopise, který je jinak docela normální (DORKA), jak překvapit svého milého. Asi mi vadí ta zahuštěnost, se kterou to podávají média, jinak nic proti takovému svátku nemám. Svátek matek se také docela ujal :-)
Toranoko
  • 
19.2.2007 16:11:20
Imporotvane je uplne vsechno - temer, vcetne Vanoc, Velikonoc, dusicek, apod. Svaty Valentyn byl Ital a svatek vznikl v Evrope
Toranoko
  • 
19.2.2007 16:11:19
Imporotvane je uplne vsechno - temer, vcetne Vanoc, Velikonoc, dusicek, apod. Svaty Valentyn byl Ital a svatek vznikl v Evrope
Toranoko
  • 
19.2.2007 16:11:12
Imporotvane je uplne vsechno - temer, vcetne Vanoc, Velikonoc, dusicek, apod. Svaty Valentyn byl Ital a svatek vznikl v Evrope
19.2.2007 13:52:04
Velikonoce taky nejsou zrovna svátek, který by mi něco říkal. Každoročně jej trávíme v klidu na procházkách, nebo jako už dvakrát po sobě v ZOO. Co se týká svátku matek. Asi jsem se nevyjádřila úplně přesně. Já sice jsem matka, ale nevidím důvod, proč by mne měl někdo oslavovat za to, že se starám o dítě, které jsem chtěla. Je přece jasné, že když to dítě chci, jak ty říkáš v bolestech porodím, tak se o něj starám. Vadí mi ale to, že tento svátek oslavuje ženu JEN jako matku. Je spoustu žen, které byť se velice snaží matkami být nemohou, nebo takové, které nechtějí. Ale jsou to ženy. MDŽ oslavuje ženu jako takovou, její boj za nezávislost a volební právo, ne den matek.
Saliceto
19.2.2007 11:35:51
My starší si na novinky zvykáme dost těžko, ale pro mladé se stal Valentýn samozřejmostí. Je to možná tím, že v této době prožívají své citové záležitosti velmi vážně, což pro nás kteří jsme se zaměstnaní v každodenními starostmi a povinnostmi je už pouhá vzpomínka na to, jaké to bylo před tím než jsme se stali zodpovědnými. Mladí mají tento den možnost znásobit to magické šimrání a rozostřený pohled, pro nesmělé je to možnost jak říct to co už dlouho cítí. Všichni potřebujeme cítit lásku abychom byli šťastní, každý ať je to dítě, dospělý, starý, hubený, tlustý, škaredý, krásný, otec, matka, dědeček, babička. Děti nemocné, zdravé, děti opuštěné …… Všichni potřebujeme milovat a být milováni a možná, že tento den má přinést jen zamyšlení nad tím, že usměv a lásku pokud někomu nás nestojí nic, potěší a zahřeje duši druhého a nám se vrátí znásobena zpět. Užívejme tedy lásky rozdávejme ji a ducha tohoto dne nosme po celý rok ve svém srdci abychom mi ti naše okolí byli šťastní.
18.2.2007 19:43:45
Janko, to je zvláštní, že tohle píšeš a máš syna. Den žen mi přijde tak trochu jako že bojuje za dlouhá staletí odpíraná práva žen (nemožnost volit, vzdělávat se, nucená podřízená role atd.). A den matek jako by v mých očích oceňoval fakt, že žena devět měsíců nosila dítě, porodila ho v bolestech, po nocích hlídala horečkující děťátko, vypiplávala, vychovávala, bojovala za jeho práva (zvlášť za dřívějších dob, kdy byli někteří lidé obzvlášť zlí)... Myslím, že pokud člověk vnímá kterýkoliv svátek nějak zevnitř a neklouže jen tak po povrchu, tak že má smysl kterýkoliv z těch svátků...
Když o tom tak přemýšlím, sama mám nejspornější vztah k Velikonocům. Všechny ostatní běžně slavené svátky mi umožňují něco vnitřně prožívat, něco si představovat. Jen Velikonoce ne. Nejsem věřící, takže nemůžu oslavovat "zmrtvýchvstání" - a nejsem moc společenská, takže si ani nevychutnám nějakou takovou sousedskou veselici (notabene když ateistická tradice zvrhla koledování v pro mě nepochopitelné opíjení se).
18.2.2007 14:39:02
Není potřeba být ironická. Je to také svátek jara. Od té doby, co se narodil syn jsme každý rok u našich. Jdeme ven, protože po městě jsou postaveny stánky a atrakce. Bavíme se a užíváme si rodiny. Po celém světě se slaví, jen u nás je každý hned na koni, a má velké kecy o komunistech. Je to stejné, jako s 8.březnem. Je to mezinárodní den žen. Ten taky slavíme a nezapomínáme na maminu. Naproti tomu, den matek je pro mne zbytečný. Neoslavuje ženu jako takovou, ale jako matku, což já velmi odsuzuji.
Petra
  • 
18.2.2007 11:46:39
Je úžasný, a nejen kvůli těm fréziím.
17.2.2007 21:25:06
Podobný dopis jsem manželovi psala k Valentýnu minulý rok. Měli jsme za sebou velice nelehké období. V červnu 2005 jsem z ničeho nic ochrnula na nohy a po operaci páteře se jedna z nich celkem vzpamatovala, ale druhou jsem za sebou stále "táhala". Jen díky tomu, že manžel převzal veškeré povinnosti, veškerou zodpověnost za děti, veškeré starosti o běh rodiny, jsem mohla po dobu 7 měsíců denně rehabilitovat a v lednu 2006 jsem odjela na 1/4 roku do rehabilitačního sanatoria.... A tam mne zastihl - do té doby námi opomíjný - svátek sv. Valentýna. Přesto, že po 25 letech je náš vztah už lecčím prověřený, že VÍM, že on mně miluje, že já jeho miluji a že se na sebe navzájem můžeme spolehnout, uvítala jsem tento svátek jako možnost poděkovat mu jaksi "viditelněji". A tak přes celou republiku putoval dopis, kde jsem mu napsala, jak si vážím toho, co pro naši rodinu dělá a udělal. Jak jsem ráda, že děti v něm mají vzor a já oporu. Použila jsem i moto z našeho svatebního oznámení a napsala mu, že sem ráda, že se díváme stejným směrem již tolik let a doufám, že ještě mnoho takových let - kdy i já mu budu moci být oporou a oplatit tak všechno, co pro mne udělal on - bude.
Přijela jsem z rehabilitačního pobytu, předvedla lékařům, kteří tvrdili, že již nikdy na nohách stát nebudu, že opět chodím, odmítla invalidní důchod a nastoupila do práce. Život šel dál a ani já, ani můj manžel jsme se k dopisu nevraceli...
Tento rok jsem přišla ve středu ráno z noční a na stole v kuchyni byla kytička barevných frézií a bonboniéra mých oblíbaných Mon Cheri. Já měla pro muže čokoládové srdíčko (asi za desetikačku, takže komerce na nás moc nevydělala :o))) ) a tak jsme si opět bezeslov řekli, co pro sebe znamenáme. Láska po 25 letech je nádherná věc a každá přípežitost, jak za ni poděkovat, je dobrá.

Simča

PS. Mimochodem - z barevných frézií byla moje svatební kytice - no řekněte: není ten můj manžel úžasný???
 Příspěvky 110 z 63 [Dalších 53 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.