| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Valentýn - svátek, který mi k srdci nikdy nepřirostl

 Celkem 63 názorů.
 JankaP 


Importované svátky 

(14.2.2007 8:58:28)
Taky mě Valentýn otravuje. Kupte ab, abyste své(mu) xy dokázali lásku!
Snažím se vyhledávat dárky pro manžela cíleně po celý rok. A myslím na to, abych mu vždycky řekla, jak jsem ráda, že se o nás perfektně stará atd. atd. Není to u nás něco výjmečného. Tak proč se povinně otravovat s Valentýnem?!
 Vlaďka+Daniel 3/05 


Re: Importované svátky 

(14.2.2007 9:04:46)
Já u sebe třeba vidím, že byť manželovi kupuju dárky když něco pěkného najdu po celý rok, snažím se o něj starat a říkat mu, jak jsem ráda, že ho máme, ale ono to dost dobře nestačí. Můj život se totiž neskládá jenom z těch příjemných věcí a taky na něj bývám zlá a protivná. Takže byť Valentýn zavrhuju coby příležitost kupovat další a lepší dárky, docela jej vítám jako příležitost uvědomit si, že si manžela opravdu vážím a miluju ho, a ráda mu to řeknu nad dobrou večeří:) Když se člověk nenechá strhnout reklamní masáží mozku, není to svátek úplně k zahození. Ale je pravda, jak už zaznělo jinde, že je škoda 1. máje, který je co do umístění v ročnním období o mnoho romantičtější a přitom ho nikdo nepropaguje.
 Lilith 


Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 9:28:54)
Me to neotravuje...proste tu komercni stranku veci nevnimam, nebo uz ji beru jako automatickou a nenecham si zkazit nic,zadny svatek, protoze bych mohla dopadnout jako napriklad spousta lidi, kteri si tim kazi Vanoce.
Na Valentyna si nedavame zadne srdce , ani plysaky, to je spis pro hodne mlade rocniky:-), ale napriklad jsem pred chvili dostala od manzela krasny dopis...a to potesi moc. No a na 1. maje si pujdem dat pusu pod tresen a je to :-)
 simiki+koťátko 03/07 


Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 13:38:36)
taky čekáme obyčejně na 1.máje ... minulý rok jsem přitáhla přitáhla pod třešeň, i kdy můj přítel tvrdil, že není žádná kvetoucí v okolí, a asi to funguje :))
 Berika + 2 holčičky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 22:12:07)
Valentýn proč ne? Je to svátek při kterým se vyplatí zastavit se a říct někomu, že jej máš nebo máte rádi. Proč něco tak krásného obcházet proto, že je to importované? Někdy mě napadá zda-li by se musel importovat , kdyby tu nebyla tolik let železná opona? Vždyť jsme pod tlakem slavili tolik nesmyslů a čase i nečase jásali ať žije 1. máj! Nepřemýšlejte o tom a neodsuzujte co je hezké. Hezkého je v této době málo a buďme za to vděční. Reklama je jedna věc a nikdo vás nenutí kupovat tomu svému Valentýnovi nebo Valentýnce co je vám proti vůli. Je jenom na každém z nás, jak ten den pojme.....a jám mám tento den ráda a nepřemýšlím kde se tady vzal
 peťa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Importované svátky 

(15.2.2007 8:47:15)
no a? Beru každou příležitost zatáhnout za ruční brzdu v kolotoči odpadkového koše, vaření, návštěvy, dětských nemocí, starostí s financemi aby jsme se mohli zastavit a říct si Ty jo, vidíme se každý den ale Miluji tě jsme si už dlouho neřekli...je mi fuk jestli se líbáme pod třešní nebo si dáváme kýčovité srdíčka z čokolády...včera jsme byli na večeři, vybrali jsme si jednu s dětským koutkem, aby jsme se vůbec najedli tady http://www.odetech.cz/katalog/detske-koutky-baby-cafe-restaurace/ mňam ;)
 Lusík 


Pro me k nicemu 

(14.2.2007 10:57:04)
Valentyn, pochopitelne super vec pro obchodniky. Kdyz se to vhodne poda, proda se vlastne cokoli. Me osobne tento svatek nic nerika a je mi uplne jedno, jestli jsou vylohy plne srdicek, spodniho pradla a nebo cokolady. Absolutne to jde mimo me. Ani tento svatek nepotrebuji k tomu abych si uvedomovala, jaky poklad doma mam. S manzelem jsem stastna a to co pro me znamena si uvedomuji denne. Miluji ho a necitim potrebu si to pripominat darky zrovna v nejaky den, kdy je urceno, ze by se to melo delat.
 Danka 
  • 

Re: Importované svátky 

(14.2.2007 12:00:44)
Vanoce jsou take puvodne importovanym svatkem, take Vas tak otravuji? Nezdobite stromecek, nebot tento zvyk je importovany uplne stejne? Nepotesite sve deti nejakou drobnosti na Den deti? I ten je importovany.

Nikdo nerika, ze si nemuzeme davat darky nebo si rikat a davat najevo, ze se mame radi kdykoliv v roce. Ale potom nechapu, ze nikomu nevadi jako svatek lasky 1. maj... vzdyt se prece mame radi cely rok, ne?

A co se komerce tyce, zalezi jen a jen na kazdem cloveku, nakolik ovlivnitelny reklamou je. Protoze ani toho Valentyna neni nutne slavit predavanim ruzne drahych daru... Je jen na Vas, zda neco koupite nebo jen napisete dopis (to Vas neco stoji?), nachystate dobrou veceri (nebo doma nejite a potraviny nenakupujete, nebot se Vam prici komerce a potraviny se prece take propaguji?), pripadne muzete neco vlastnorucne vyrobit.

Me zkratka fraze o odmitani otravnych importovanych svatku prijdou jako poza, a ani ne moc originalni.

A zajimalo by me, ktere svatky jsou tedy ty opravdu original ceske.
 Lilith 


Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 12:48:18)
Pekne napsane, Danko. Souhlasim s tebou do puntiku, nemam rada pozu...vsechno je fuj a importovane atd.
Snad ty Carodejnice jsou ryze ceske :-))
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 13:03:16)
Tohle je legrační:

"Děkuji za všechna milování, kdy jsi se snažil, aby to bylo hezké i pro mě."

Když se jen snažil, znamená to, že se mu to tak docela nepovedlo...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 22:39:21)
No a hlavně z toho lze odvodit, že všechny ty ostatní milování byly dost NIC MOC..
 Janka.o 


Re: Re: Re: Re: Importované svátky 

(16.2.2007 20:06:32)
Bože ty jsi ale kus vola, to svět neviděl. Koukám, že tvoje žena musí být "velice šťastná manželka" :-((
 Zutop 


Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 12:50:28)
Když to tak čtu, tak my vlastně máme "Valentýna" po celý rok.
Drobné dárky si dáváme každou chvíli.
Večer při víně a dobré večeři si děláme každý pátek nebo sobotu.
Milé dopisy (maily) či smsky si píšeme několikrát za den (joo i po těch letech :-)) )

A k Valentýnu - pro mě je to opravdu jen komerční svátek, není to póza, já nesnášim, když mi někdo něco vnucuje. Přece to, že se máme rádi si dokazujeme denně různými pozornostmi, pomocí, pohlazením, polibkem, milou smskou...

Ale ať si každý dělá jak chce. Mě by vyznání lásky 1x za rok, 14.2., povinně, nestačilo. Bylo to to takové strojené (musíme dneska, dělají to všichni, říkali to v televizi...).


Srovnávat Valentýna s Vánoci mi přijde hloupé.




 Danka 
  • 

Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 14:45:53)
Ale ja prece nesrovnavala Valentyna s Vanoci :) Jen jsem upozornovala na to, ze i Vanoce jsou svatkem prevzatym, tj. importovanym. :)

Nikdo prece nerika, ze vyznani lasky, drobne darky, pozornosti, mile dopisy atd. maji byt vyhrazeny jen pro den sv. Valentyna. I my s manzelem tyto veci nedelame jen v tento den, ale rekla bych casto v prubehu celeho roku. Casto od sveho manzela slysim, ze me miluje (stejne tak casto, jako on ode me), temer kazdy tyden prijde domu s nejakou kytkou, ja mu rada, kdyz nakupuju, koupim neco (treba nejakou sladkost) co vim, ze ma hodne rad, nebo nejakou drobnost, co ho potesi. Neznostmi nebo treba masazi take nesetrime. Presto nevidim duvod, proc bych ho dnes nemela nejak potesit (i kdyz - mozna prave proto, na protest :)), tim, ze ode me dostane veliky pytel gumovych medvidku (ktere miluje) a dobrou veceri. Ja zase tusim, ze dnes prijde s ruzi a treba nejakou drobnosti. Vecer si pustime nejaky film a uzijeme si prijemny vecer. Ne proto, ze nam to nekdo nuti (nedali bysme se), ale, proste proto, ze nam to dela radost.

Komercni svatek je to totiz jen natolik, nakolik mu to dovolite, a obchodnici vam vnuti jen tolik, kolik jim sami dovolite (jako konecne i u tech Vanoc, tam mi tlak komerce i obchodniku prijde mnohem silnejsi, a presto je slavime :) ).

Me nevadi, kdyz se tento svatek nekdo rozhodne neslavit. Jen mi prijde zcestne zduvodneni, ze "my se mame radi cely rok, tak si to nepotrebujem dokazovat na Valentyna". Proc jsou potom na Dusicky plne hrbitovy (copak kazdy z tech navstevniku nerekne, ze vzpomina na blizke, kteri zemreli, v prubehu celeho roku?) a nebo (ze se k nim vracim), proc tedy slavime ty Vanoce a davame si darky, kdyz se prece mame radi a davame si darky po cely rok?

K svatkum, ktere u nas nemaji tradici (nebo ji maji velice kratkou) - ja slavila treba i Dikuvzdani - jednoduse proto, ze me behem meho pobytu v USA na tuto oslavu americti pratele. Pro ne je to vyznamny den, a presto, ze vedi, ze my tento den neslavime, nechteli, abych tento den travila sama. Protoze je to hodne rodinny svatek, je takove pozvani i tak trochu cest. Mela jsem odmitnout, ze ja zadne cizi svatky neslavim? Mozna by to mnoho z rad odmitacu cizich svatku udelalo, ja ale prijala a oslavy se zucastnila a delala to, co ostatni. A bylo to fajn. Proste prijemne straveny den s prateli :).

Nechci svymi prispevky nikoho presvedcovat, ze ma Valentyna slavit. Jen chci reagovat na ten "hon na carodejnice", ktery prave ti, jez tento svatek odmitaji, rozpoutali. Clovek, ktery se rozhodne jej uplne neignorovat, by se mel skoro stydet. A taky jsem trochu chtela svymi priklady s Dusickami nebo Vanoci poukazat na zcestnost argumentace typu "my se prece mame radi cely rok".
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 20:36:50)
Naprostý souhlas. Hezky jsi to Zutop napsala, přímo mi to mluví z duše. Hezký večer při lahvince dobrého vínka si děláme tak 3x týdně a vypneme při tom televizi a povídáme si, prohlížíme fotky, popř. posloucháme muziku z "mládí". Jinak myslím, že říkat někomu, že ho mám ráda můžu přeci pořád a nepotřebuji k tomu specielní datum (mimořádné jsou přeci narozeniny, výročí svatby, seznámení, nebo narozeniny našich dětí - nikoliv nějaký určený den). To srovnávání Vánoc s Valentýnem mi připadá postavené na hlavu. To, co mi opravdu vadí, je ta reklamní masáž.
 Linda 
  • 

Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 14:54:47)
Mě ale přijde divné slavit Valentýna jako den zamilovaných, protože si myslím, že v našich končinách se za den zamilovaných považoval 1. máj. A nikdo mi nevymluví, že Valentýn JE komerční - kdyby člověk srovnal výlohy obchodů před Valentýnem a před 1. májem, teď se toho na nás valí podstatně víc. Vánoce mi rozhodně nevadí, ale vadí mi importovaný Santa Claus. Jo, a proč slavit Valentýna a Den díkůvzdání a ne jiné svátky z jiných kultur???
 Slečna Marplová 


Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 15:16:06)
Nevnimam Valentyn vs. 1. maj. Slavim oboje. Oba dva dny jsou pro mne vyznamne, ackoliv se mame radi cely rok. Valentyn je dost komercni, ale to je dnes opravdu uz vse a Vanoce taky slavim, ackoliv mam rada klid a pohodu cely rok (a vylohy jsou ozdobeny uz od rijna).
Jine svatky, z jinych kultur neznam, tak proto je neslavim. Kdyz me nekdo ty svatky vysvetli a oslovi mne, tak proc je neslavit, ze?

Osobne mi nechut Cechu proti sv. Valentynu prijde takova typicka pro nas narod. Namisto toho, aby si lide treba vyznali lasku a jen se spolu prosli (bez veskere komerce), tak vidim spis zamracene obliceje a slysim brblani, ze to sem prislo z Ameriky, tzn. spatny svatek :-(
 dasa T 


Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 16:30:52)
Já to cítím podobně. A beru to s nadhledem. Tak proč si nezpříjemnit nějaký ten den v roce. Musím se smát lidem, kteří okázale ignorují Valentýna, protože prý se má láska partnerovi vyjadřovat během celého roku a ne nuceně 14.2. (vždyť se to vzájemně nevylučuje), divím se lidem, kteří odsuzují oslavy na Silvestra, protože prý nesnášejí nucenou a organizovanou zábavu, lidem, kteří považují Vánoce za komerci a jen na ně nadávají. Včera, když jsem byla nakoupit, tak mě dorazil jeden starší, zřejmě manželský pár. S takovým hnusem a opovržením pronesl ten muž: "no, jo, Valentýn!..." No když jsem je tam tak viděla, zapšklé, otrávené, zamračené - podle mě tyhle typy lidí odsuzují snad každý svátek. Možná, že tu jeho ženu by potěšilo, kdyby aspoň v tento den dostala kytku a pusu. Myslím, že Valentýna odsuzují spíš starší lidi, kteří si neradi na něco nového zvykají. A potom takoví ti věční brbralové, kteří potřebují za každou cenu všem dokazovat, jak jsou odlišní, podle mě to moc prožívají, vždyť zas tak moc o tolik nejde.
Spíš by mě zajímal nějaký podrobnější výklad o sv. Valentýnovi, jeho historie a proč se 14.2. připomíná. Mám o tom jen takové povrchní informace.

Věřím, že Jarda by o sv. Valentýnovi něco zajímavého mohl sdělit.
 manina 


Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 16:37:37)
Za ignoranty musím říct, že se mi jeví jako protimluv "okázalá ignorance". Ten kdo zdůrazňuje, jak něco nedělá, tak to neignoruje, tímméně pokud to zdůrazňuje okázale.
Já mám prostě dneska 14. února. K článku jsem přispěla na téma "postavení žen", že je to o nějakém význačném dnu mi dochází díky článkům v diskusi.
Věřte nebo ne, já to ignoruji, protože o tom nevím, neútočí to na mě v obchodech víc než jakékoliv jiné akce a jak jinak by mě to mohlo dostihnout, netuším.
Jo vlastně mě požádala dcera abych vyvedla pokrm, že se staví její příťel, tomu říkám "svátek".
 dasa T 


Re: Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 17:00:48)
Já tady nemíním slovíčkařit. Každý ať to cítí podle svého naturelu. Já to taky nějak hystericky neprožívám, ale ani to neodsuzuju a den si ráda užiju. Naštěstí doma mám chlapa, který není konzervativní a je pro každou srandu, takže to jde tak nějak samo. Tak hezký zbytek 14.2.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 17:00:15)
Kdyby ti to stačilo anglicky, tak velmi podrobný text je na wikipedii. Přidávám stručný překlad:

Datum splývá s římskými luperkáliemi, svátkem, kdy mladí mužové běhali veselí a nazí ulicemi Říma a šlehali trnitými větvemi okolojdoucí - zejména ženy, které se nechaly šlehat, aby dobře porodily (těhotné) nebo otěhotněly. Tedy takové římské velikonoce.

První zanamenaná souvislost mezi Valentýnem a romantickou láskou je v básni G. Chaucera z roku 1382 na oslavu sepsání svatební smlouvy mezi anglickým králem Richardem II a Annou Českou, dcerou Karla IV, konkrétně 2. května (!). Dokonce v té básni praví, že to bylo v den sv. Valentýna, kdy si každý ptáček hledá druha. Chaucer to vztahoval k svátku sv. Valentýna z Janova (takže tady máme ten "náš" lásky čas"), ale celkem brzo to čtenáři popletli s sv. Valentýnem, římským mučedníkem, který je toho 14. února.

Odtud je krok ke vzniku "Soudu dvorské lásky" 1400 na sv. Valentýna v Paříži - tady vzniká valentýnská tradice. První dochovaná "valentýnka" je z roku 1415, kterou napsal z vězení vévoda Orleánský své ženě. Zhruba do této doby se datují první "romantické" legendy o sv. Valentýnovi (že oddával mladé křesťanské páry, že napsal své milé z vězení před umučením a podepsal se "od tvého Valentýna" atd.)

A jako perlička na závěr - v roce 1969 byl sv. Valentýn jako výhradně mýtický světec odstraněn z katolického církevního kalendáře. Místo něj je tam 14. února sv. Cyril a Metoděj! Tak se nám "svatovalentýnská tradice" vrací zase nazpátek do Čech, odkud vlastně s princeznou Annou přišla :))))
 Vera S. USA 
  • 

Re: Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 23:15:23)
Prave, jak se pozna "importovany" svatek? Pokud to tak u Valentyna je, tak uz velmi davno. Dokonce asi driv nez ty vanoce se stromeckem, jak tu holky pekne vysvetlily. Za I.republiky se slavil, ale to uz si nikdo z nas nepamatuje. Za komunismu se neslavil, byl to "svatej". Tak jako se neslavila Svatojanska noc, mimo vericich nikdo nevi, co je advent a od kdy do kdy je masopust atd. Tak to se svatky je. Vnikaji a zanikaji...Nekdy cestou prirozenou, jindy z moci uredni. Nekdy nenasilne, jindy s nasilim (pronasledovani pohanu, krestanu, marxisky natlak atd.). Slavit Valentyna nikdo nikoho nenuti, pokud si reklamu nepripoustite k telu. O svatku je na Rodine uz par clanku, vyhledejte si je. Vera S.
 dasa T 


Re: Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(14.2.2007 23:22:10)
Děkuju :)
 Mortadela 


Re: Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(15.2.2007 14:12:47)
Zajímavé. Děkuji.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(16.2.2007 16:22:02)
Ahoj,
musím tady poopravit mylný názor. Svatý Valentýn je skutečný světec, který z katolického kalendáře nikdy odtsraněn nebyl a opravdu je jeho jméno napsáno v tento den. Byl to kněz a lékař, který za císaře Marka Aurelia Claudia tajně oddával, milující se mladé lidi. Za tento přečin byl odsouzen a usmrcen. Takže asi tak. Nevím, kde jsi našla tuto informaci ohledně neexistenci této postavy, ale toto jsou informace z knihy Životopisy svatých... a myslím, že podobných informací se dá najít celá řada.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Re: Re: Valentýn vs. 1. máj 

(16.2.2007 18:46:59)
Byl to překlad z Wikipedie (viz odkaz), chtěla jsem to ještě ověřit z jiných zdrojů, ale už jsem se k tomu nedostala :)
 kaculda 
  • 

Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 16:42:48)
Nerekla bych, ze zdobeni stromecku je neco importovaneho.

Pridavam se k Tem, kteri tento svatek neslavi. Ale jinak ruzovou mam rada:o)).
 Danka 
  • 

Re: Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 16:53:23)
Zdobeni vanocniho stromku rozhodne je importovany zvyk, prisel k nam z Nemecka :). Poprve jej postavil pro sve pratele reditel Stavovskeho divadla Jan Karel Liebich v roce 1812. Tento zvyk se prosazoval velmi pozvolna (nejspis jej mnoho lidi odmitalo jako importovany :) ), az ve 40. letech 19. stoleti v bohatych prazskych mestanskych rodinach. Na venkov pronikalo zdobeni vanocnich stromku jeste pomaleji, az v obdobi prvni svetove valky.
viz napr. http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_stromek
 JankaP 


Re: Re: Importované svátky 

(14.2.2007 17:11:00)
Danko,
ano, naše rodina neslaví ani vánoce. Nechci slavit cokoli "na povel", na pokyn nějakého data v kalendáři nebo reklamy v TV. Pravda, je těžší udělat si pěkný den bez "povelu", ale když se mají lidi rádi, je to mnohem lepší.
Nicméně ať si každý vybere, jak to chce ve své rodině dělat.
 Lenka, 4 děti 
  • 

Srovnávání 

(19.2.2007 22:04:58)
Ahojky, myslím si, že pokud někdo něco ignoruje, tak mu snad ani nestojí za to o tom mluvit... Srovnávání Vánočních svátků se sv. Valentýnem je a není dobré. Vánoce přece nejsou o dávání dárků!!! Vánoce mohou být i bez dárků, jsou to důležité svátky pro křesťany, protože se slaví příchod Ježíše na svět. Svátek sv. Valentýna mohou někteří vnímat jako oslavu manželství, rodiny (původně byl Sv: Valentýn patronem, ale ne jediným) stejně jako slavíme jiné svaté. Někde se dělají i valentýnské poutě, tak jako se dělají poutě v den jiných světců. Je pravda, že stejně jako vánoce i jiné svátky mají svoji "světskou podobu" (velikonoce, dušičky, poutě..)

U svatého VAlentýna je opravdu znát, že jeho dnešní podoba je převzatá (koneckonců máme mnoho dní D. Den dětí, Den matek, Den otců, Den bez aut...atd.), tak proč právě kolem Svatého Valentýna (čili Den zamilovaných, jak se někdy říká)je takový rozruch? Je to proto, že k nám přišel z Ameriky (tedy myslím)? Je to pro to, že zamilovaný může být každý, čili se to týká většiny? Je to proto, že obchodníci vycítili možnost výdělku na tomto svátku a tak rozjeli patřičnou kampaň? Myslím si, že tak ode všeho trochu...a postupně se hledají kořeny a prameny, abychom si zdůvodnili, proč by se měl slavit i u nás :-). Já osobně jsem ho na střední chvíli chtěla slavit, pak zase ne, protože mi připadal hloupý, s manželem jsme preferovali romantiku rozkvetlé třešně 1. května. Domluvili jsem se, že Valentýn pro nás nebude důležitý (každá dvojice má "své dny" (seznámení, první rande, když už nic, tak výročí svatby, narozeniny), které slaví po svém). Ale musím přiznat, že jsme asi tak trochu podlehli tomu, že je to všude kolem nás, opět po svém (docela mi vadí ty regály plné valentýnských věcí a návody v časopise, který je jinak docela normální (DORKA), jak překvapit svého milého. Asi mi vadí ta zahuštěnost, se kterou to podávají média, jinak nic proti takovému svátku nemám. Svátek matek se také docela ujal :-)
 Toranoko 
  • 

Re: Importované svátky 

(19.2.2007 16:11:12)
Imporotvane je uplne vsechno - temer, vcetne Vanoc, Velikonoc, dusicek, apod. Svaty Valentyn byl Ital a svatek vznikl v Evrope
 Toranoko 
  • 

Re: Importované svátky 

(19.2.2007 16:11:19)
Imporotvane je uplne vsechno - temer, vcetne Vanoc, Velikonoc, dusicek, apod. Svaty Valentyn byl Ital a svatek vznikl v Evrope
 Toranoko 
  • 

Re: Importované svátky 

(19.2.2007 16:11:20)
Imporotvane je uplne vsechno - temer, vcetne Vanoc, Velikonoc, dusicek, apod. Svaty Valentyn byl Ital a svatek vznikl v Evrope
 Radka, dvě děti 
  • 

Děkuji 

(14.2.2007 9:28:25)
Děkuji moc za inspiraci (Valentýna také osobně nemusím).Ale dopis manželovi s poděkováním jsem hned dnes ráno napsala a těch poděkování je fakt plná stránka!!!
Děkuji a hezký den všem
Radka
 Dáša a Maruška (2005) 
  • 

Stejné jako Vánoce 

(14.2.2007 9:36:00)
Ano, ani já si tento svátek nenechám zkazit komercí, stejně tak jako Vánoce.Ale děláme to posvém. Asi něco dobrého manželovi ukuchtím a on těžko říct...někdy si stačí dát vínko, večeři...někdy když se zapomene nemusí být nic a taky se katastrofa nestane. prostě vklidu, hezký den, kdy si člověk může připomenout, že má v životě lásku a to je hrozně moc.
Dáša
 Samarlu 
  • 

Slavíme zásadně 1. máje 

(14.2.2007 11:00:10)
a Valentýn je úplně normální všední den. Líbáním pod břízou se člověk vyhne svátku práce, který u nás drží jen komunisti, a vyhne se i valentýským reklamám.
 Janka.o 


Re: Slavíme zásadně 1. máje 

(16.2.2007 20:15:28)
To ti asi budu oponovat, nejsem komunista, ale 1. máj slavíme. Je to v přístupu a dost dobře nechápu, proč o tom každý mluví jako o komunistickém svátku, když se slaví téměř po celém světě.
 Vanda 
  • 

Re: Re: Slavíme zásadně 1. máje 

(16.2.2007 22:46:22)
Tak to by mě tedy velmi zajímalo, jak ten Svátek práce slavíte.
 Janka.o 


Re: Re: Re: Slavíme zásadně 1. máje 

(18.2.2007 14:39:02)
Není potřeba být ironická. Je to také svátek jara. Od té doby, co se narodil syn jsme každý rok u našich. Jdeme ven, protože po městě jsou postaveny stánky a atrakce. Bavíme se a užíváme si rodiny. Po celém světě se slaví, jen u nás je každý hned na koni, a má velké kecy o komunistech. Je to stejné, jako s 8.březnem. Je to mezinárodní den žen. Ten taky slavíme a nezapomínáme na maminu. Naproti tomu, den matek je pro mne zbytečný. Neoslavuje ženu jako takovou, ale jako matku, což já velmi odsuzuji.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Slavíme zásadně 1. máje 

(18.2.2007 19:43:45)
Janko, to je zvláštní, že tohle píšeš a máš syna. Den žen mi přijde tak trochu jako že bojuje za dlouhá staletí odpíraná práva žen (nemožnost volit, vzdělávat se, nucená podřízená role atd.). A den matek jako by v mých očích oceňoval fakt, že žena devět měsíců nosila dítě, porodila ho v bolestech, po nocích hlídala horečkující děťátko, vypiplávala, vychovávala, bojovala za jeho práva (zvlášť za dřívějších dob, kdy byli někteří lidé obzvlášť zlí)... Myslím, že pokud člověk vnímá kterýkoliv svátek nějak zevnitř a neklouže jen tak po povrchu, tak že má smysl kterýkoliv z těch svátků...
Když o tom tak přemýšlím, sama mám nejspornější vztah k Velikonocům. Všechny ostatní běžně slavené svátky mi umožňují něco vnitřně prožívat, něco si představovat. Jen Velikonoce ne. Nejsem věřící, takže nemůžu oslavovat "zmrtvýchvstání" - a nejsem moc společenská, takže si ani nevychutnám nějakou takovou sousedskou veselici (notabene když ateistická tradice zvrhla koledování v pro mě nepochopitelné opíjení se).
 Janka.o 


Re: Re: Re: Re: Re: Slavíme zásadně 1. máje 

(19.2.2007 13:52:04)
Velikonoce taky nejsou zrovna svátek, který by mi něco říkal. Každoročně jej trávíme v klidu na procházkách, nebo jako už dvakrát po sobě v ZOO. Co se týká svátku matek. Asi jsem se nevyjádřila úplně přesně. Já sice jsem matka, ale nevidím důvod, proč by mne měl někdo oslavovat za to, že se starám o dítě, které jsem chtěla. Je přece jasné, že když to dítě chci, jak ty říkáš v bolestech porodím, tak se o něj starám. Vadí mi ale to, že tento svátek oslavuje ženu JEN jako matku. Je spoustu žen, které byť se velice snaží matkami být nemohou, nebo takové, které nechtějí. Ale jsou to ženy. MDŽ oslavuje ženu jako takovou, její boj za nezávislost a volební právo, ne den matek.
 Eva 
  • 

super nápad 

(14.2.2007 11:01:44)
vážně! lepší než plyšáci apod. Budu se opičit:-) Přeju mnoho štěstí, zdraví a lásky všem.
 manina 


Děkování? 

(14.2.2007 12:52:37)
já bych choti děkovala za vtip, radost,inspiraci, všední i nevšední chvilky, vůli k pomoci a toleranci, ale nikoliv za to, že pracuje v domácnosti, protože to je naše společná povinnost.
A až mě zamrazilo poděkování za to, že neseřval autorku za odřené auto(které bylo patrně rodinným vozem).To fakt někde je?
Můj muž mě někdy škádlí, když vařím(což dělám ráda) a říká:"Ty už jsi uklidila, že si hraješ v kuchyni?" A já se směju, protože si myslím, že období ženské podřízenosti už naše společnost překonala.No vidím že nikoliv a že to holkám celkem lahodí.
Což takhle poděkovat za to, že mohu dýchat?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Děkování? 

(14.2.2007 13:03:53)
Manino, oni mají auto velmi nové (autorka je moje nejlepší kamarádka) a přiznám se, že i já jsem dva měsíce po koupi nového rodinného auta obrečela každé škrábnutí a byla svému muži vděčná, že to nekomentuje - ačkoliv bych to do něj nikdy neřekla (k věcem má celkem velkorysý vztah), tak nové autíčko prvních pár měsíců hýčkal jako miminko, a mně to prostě bylo líto.

A koneckonců, někdy je prima poděkovat i za samozřejmosti. Nebo tebe by to nepotěšilo?
 Meluzína 
  • 

Re: Děkování? 

(14.2.2007 14:54:36)
Mamino, myslím, že jsi autorčino poděkování pochopila malinkatojinak, naž by měl její muž. Je to moc hezké, líbí se mi to. Máš pravdu, že spoustu těch věcí by měla být samozřejmost, ale každý z nás je rád, když to, co dělá samozřejmě, je i tak oceněno, to přece potěší
pěkný den
 Eva 
  • 

Re: Děkování? 

(15.2.2007 16:13:47)
A proč to hned tak dramatizovat? U nás teda rozhodně nepanuje patriarchát. Např. přítel vaří mnohem líp a častěji než já. Prostě mi přijde fajn vyjádřit jednou za čas druhýmu vděk za to jakej je. Stejně tak on mi poděkuje, když mu vypraný prádlo poskládám do komínku a dám mu ho, aby si odnesl do skříně. Po vzoru autorky článku jsem nelenila sepsala podobný děkovný dopis do valentýnky. Pravda je, že jsme děkovala spíš za to, že mě přítel podporuje, pomohl mi v mnoha těžkých chvílích a za to, že je ke mě vždycky laskavý, i když já jsem někdy nesnesitelně paličatá. Ale poděkovala jsem mu právě i za to vaření a nakupování. Proč ne? Každého potěší, když se mu dostane dík za něco konkrétního. A až budeme mít děti, budu možná děkovat i za ten háček na plíny na balkoně. Jen jsem chtěla říct, že mě autorka inspirovala, protože původně jsme žádného Valntýna slavit vůbec nechtěli (jsme spíš na ten první máj), ale nakonec jsem valentýnku napsala, šla jsem na vínko s kamarádkou, zatímco on šel na pivko s kamarádem a valentýnku jsem mu položila na polštář(stejně jako on mně tam dal pozornost, kterou jsem nečekala). Ráno byl úplně naměko. To jen tak pro dokreslení, aby si Manina nemyslela, že sedím doma a čekám na něj s teplou večeří... Prostě si myslím, že každá příležitost, kdy člověk může lehce vybočit ze stereotypu, se má využít. Mějte se krásně:-)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Co mě dnes překvapilo. 

(14.2.2007 12:59:52)
Já musím říct, že na Valentýna s manželem docela kašleme. Raději jsme si to řekli dopředu, aby bylo jisto na obou stranách. Prostě si dáme obrovskou pusu, to, že se milujeme víme i bez čokoládek, přáníček, plyšáků, atd....Každopádně, pokud někdo Valentýna bere vážně, prosím, to je každého věc.
Jen mě dneska překvapilo, že když jsem přišla pro Terezku do školky - vyběhly všechny děti ze třídy s větou "mám tě moc rád/a" a daly maminkám papírové srdce a ubrousek potištěný barvičkami. Což o to, věcičky jsou to krásné, opravdu mě potěšily, ale..... Úplně náhodou jsem dneska Terezce koupila krabičku s mini puzzle, občas jí takhle nějaké překvapení přinesu, takže se to hodilo. Kdybych ho neměla, bylo by mi líto, že pro ni nic nemám a horko těžko bych přemýšlela, jak to zaonačit. Vypadá to tak, že si na Valentýna budu muset zvyknout, když už ho vsugerovávají i dětem ve školce.
Na co si ale doopravdy nezvyknu, jsou ty blikající reklamy na internetu, člověk si chce přečíst normálně zprávy a začne na mě blikat červený rámeček s polonahým zadkem: valentýnské spodní prádlo, valentýnské letenky..., což kazí dojem solidnosti zpráv.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Co mě dnes překvapilo. 

(14.2.2007 20:45:02)
Souhlas. Každý z nás je jiný, někdo sv. Valentýna může, jiný nemusí, ale myslím, že do budoucna se tomuto trendu neubráníme, ať chceme, nebo nechceme. Pro naše děti, kterým to je od mala podsunováno z reklam, od kamarádů, nebo dokonce ve školce, bude sv. Valentýn prostě svátkem zamilovaných, ať děláme, co děláme. Tak jen doufám, že až dozraje čas, budou naše děti mít někoho, s kým budou i sv. Valentýna slavit s radostí :)
 Niki 
  • 

Je to hezké 

(14.2.2007 14:40:44)
Valentin je hezký svátek a kdo je zapšchlej a závistivej, tak ať ho ignoruje.
 dasa T 


Díky za inspiraci 

(14.2.2007 14:42:37)
Díky za inspiraci dopisem, hodně originální a určitě to víc potěší, než jakékoliv dárky. Nelenila jsem, sesmolila dopis, manžel ho našel "náhodou" na polštáři - a výsledek je úžasný. Málem, uronil kroupu, což u něho opravdu nebývá zvykem. On jinak totiž na nějaká srdíčka a dárečky moc není, dělá to jen kvůli mně. Dopis ho překvapil, jeho obsah potěšil a možná až dojal. Takže romantika na Valentýna asi patří. Na Valentýna má jedno z našich dětí narozeniny, takže si tento den užíváme.
Všem romantickým duším, které si tento den užívají, přeju pohodu, zkrátka hezkého Valentýna!
 Mery72 


14.2. 

(14.2.2007 18:59:35)
...taky máme doma jednu "Valentýnku":-) A Valentýna ignorujeme. Možná časem, kdo ví:-)
 Osminka 


Všechny svátky jsou super 

(14.2.2007 19:13:29)
Říkejte si co chcete, ale svátky jsou super. Dávají roku rytmus, odlišují všední dny od svátečních, popostrčí člověka k věcem, ke kterým se jen tak nedonutí (třeba já dnes pekla tradiční "valentýnský medovník" i když to zrovna nedělám nejraději, protože ho můj muž rád jí). Je na každém, jak moc si do svátků a slavností pustí komerci a nakolik si to udělá po svém. Ale rodinné rituály jsou u nás pilíře, orientační body a krásné zpestření všedních dnů. Hezkého Valentýna.
 Eva + Matys (3) + Julie (1) + Tobias (3)=bratranec na navsteve 
  • 

inspirace, jak prozit Valentyna 

(14.2.2007 20:29:10)
Diky za inspiraci. Pridam svoji. Taky mam pocit, ze je v tomhle obdobi trochu preromantizovano, nicmene se nenechavam zviklat natlakem reklam. Nepripada mi divne, ze dnes vecer moje draha polovicka nepriklusala z prace s naruci tulipanu a z kapsy nevytahla briliantovy nahrdelnik. Ani jsme nezasedli k veceri pri svickach a nehledeli si zhypnotizovane do oci. Manzel je sluzebne pryc a ja tu mela tri deti. Nase oslava byla jednoducha, ale mam z ni dobry pocit. Proste jsem vystrihla kupu papirovych barevnych srdicek (i na ruzovou doslo...), vysvelila jim, ze Valentyn je svatek lidi, co maji nekoho radi. Pak jsme na ty srdicka napsali jmena tech, koho mame radi my a rozvesili to kolem stinitka svetla nad stolem. Pak jsme si dali pod ozdobenym svetlem na svacinu pudink nality do srdickovych formicek a bylo vymalovano. Eva
 Jana 
  • 

Re: inspirace, jak prozit Valentyna 

(14.2.2007 21:11:31)
Krásný!
 Winky 
  • 

Re: inspirace, jak prozit Valentyna 

(14.2.2007 23:31:25)
Evo, hezký. Taky si na jednu stranu říkám "aby se to nepo..... jestli to je dneska, včera nebo zítra". Ale na tu druhou mě to trošku pohnulo a s obyčejným perníkem který peču běžně, jsem trošku "zatočila" - vystříhala si z papíru srdíčka, podle nich vykrájela z upečeného těsta a jednoduchou bílkovou polevou obarvenou potravinářskou barvou jsem je ozdobila - každému v rodině jedno...... prakticky minimum práce navíc, ale efekt to mělo - změna, ozvláštnění. A taky trošku toho vyjádření se - myslím na vás.

Ono když se to vezme do důsledků, jsou lidé, kteří neslaví narozeniny, jmeniny ani jiné svátky, protože se jim zrovna "nechce". A oslaví si to jindy. Občas se mi taky "hodí" být takhle pragmatická a nenechat se do něčeho nutit datumem. Na druhou stranu, když jsem byla v UK jako au-pair, měli tam moc hezký zvyk - slavit všechno ten konkrétní den. Takže když měl narozeniny tatínek a připadly na čtvrtek, ve středu v noci maminka a kluci podle plánu vyzdobili kuchyň a ráno si přivstali dřív aby mohli tátovi popřát a dát si s ním snídani. Pochopitelně že měl pak i obvyklou párty o víkendu, ale tohle se mi moc líbilo - neodkládat, slavit hned :-)))
 DENISA 
  • 

VALENTÝN NA RODINĚ 

(15.2.2007 3:45:10)
Já si myslím, že hlavním cílem letošního Valentýna bylo, zavítat sem na Rodinu, aby se tu přispivatelky mohly několik dní dohadovat zda ho slavit či nikoliv :-))
 Eli+3kluci 


Dorki, úžasný dopis - děkuji!!! 

(15.2.2007 9:45:53)
Milá Dorki!
Děkuji za zveřejnění Vašeho dopisu... Poslední dobou jsem na manžela spíše protivná, i když nechci, a pak mě to moc mrzí (co mě k tomu vede je na dlouhé povídání a Valentýna se opravdu netýká...).
Váš dopis mi ale ukázal, že není vše samozřejmostí, a že i pro mého muže není spousta věcí snadná... otevřela jste mi oči. Takže děkuji moc a moc!!!

Co se týká Valentýna, připadá mi jako komerční svátek, který k nám tzv. dorazil z cizích krajů. My ho doma nijak neslavíme -mám ráda 1. Máj a rozkvetlé třešně. A možná díky Valentýnu si ten květen udržel své kouzlo a nestal se (zatím) svátkem obchodníků :-) Eliška





 Dana,dcera 
  • 

Dopis 

(15.2.2007 11:25:55)
Tento svátek neslavim,nelíbí se mi.Ale ten dopis pro manžela se mi moc líbí.Jen mě štve,že já nic takovému svému příteli napsat nemohu. :-(( Byla by to jedna věta.
 Tom 
  • 

Zkuzte www.iustin.cz 

(15.2.2007 22:43:12)
Něco z jiného soudku.www.iustin.cz nebo www.k213.cz
 Jahůdka 
  • 

škoda ... 

(15.2.2007 23:11:51)
... že takový děkovný dopis nemůžu taky napsat. Upřímně - ze svého okolí neznám žádnou ženskou, která by v manželovi měla takovou oporu, pomoc a péči jako pisatelka článku. :-D
Blahopřeji.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Dopis k Valentýnu 

(17.2.2007 21:25:06)
Podobný dopis jsem manželovi psala k Valentýnu minulý rok. Měli jsme za sebou velice nelehké období. V červnu 2005 jsem z ničeho nic ochrnula na nohy a po operaci páteře se jedna z nich celkem vzpamatovala, ale druhou jsem za sebou stále "táhala". Jen díky tomu, že manžel převzal veškeré povinnosti, veškerou zodpověnost za děti, veškeré starosti o běh rodiny, jsem mohla po dobu 7 měsíců denně rehabilitovat a v lednu 2006 jsem odjela na 1/4 roku do rehabilitačního sanatoria.... A tam mne zastihl - do té doby námi opomíjný - svátek sv. Valentýna. Přesto, že po 25 letech je náš vztah už lecčím prověřený, že VÍM, že on mně miluje, že já jeho miluji a že se na sebe navzájem můžeme spolehnout, uvítala jsem tento svátek jako možnost poděkovat mu jaksi "viditelněji". A tak přes celou republiku putoval dopis, kde jsem mu napsala, jak si vážím toho, co pro naši rodinu dělá a udělal. Jak jsem ráda, že děti v něm mají vzor a já oporu. Použila jsem i moto z našeho svatebního oznámení a napsala mu, že sem ráda, že se díváme stejným směrem již tolik let a doufám, že ještě mnoho takových let - kdy i já mu budu moci být oporou a oplatit tak všechno, co pro mne udělal on - bude.
Přijela jsem z rehabilitačního pobytu, předvedla lékařům, kteří tvrdili, že již nikdy na nohách stát nebudu, že opět chodím, odmítla invalidní důchod a nastoupila do práce. Život šel dál a ani já, ani můj manžel jsme se k dopisu nevraceli...
Tento rok jsem přišla ve středu ráno z noční a na stole v kuchyni byla kytička barevných frézií a bonboniéra mých oblíbaných Mon Cheri. Já měla pro muže čokoládové srdíčko (asi za desetikačku, takže komerce na nás moc nevydělala :o))) ) a tak jsme si opět bezeslov řekli, co pro sebe znamenáme. Láska po 25 letech je nádherná věc a každá přípežitost, jak za ni poděkovat, je dobrá.

Simča

PS. Mimochodem - z barevných frézií byla moje svatební kytice - no řekněte: není ten můj manžel úžasný???
 Petra 
  • 

Re: Dopis k Valentýnu 

(18.2.2007 11:46:39)
Je úžasný, a nejen kvůli těm fréziím.
 Saliceto 


Podívejme se na to i z jiné strany 

(19.2.2007 11:35:51)
My starší si na novinky zvykáme dost těžko, ale pro mladé se stal Valentýn samozřejmostí. Je to možná tím, že v této době prožívají své citové záležitosti velmi vážně, což pro nás kteří jsme se zaměstnaní v každodenními starostmi a povinnostmi je už pouhá vzpomínka na to, jaké to bylo před tím než jsme se stali zodpovědnými. Mladí mají tento den možnost znásobit to magické šimrání a rozostřený pohled, pro nesmělé je to možnost jak říct to co už dlouho cítí. Všichni potřebujeme cítit lásku abychom byli šťastní, každý ať je to dítě, dospělý, starý, hubený, tlustý, škaredý, krásný, otec, matka, dědeček, babička. Děti nemocné, zdravé, děti opuštěné …… Všichni potřebujeme milovat a být milováni a možná, že tento den má přinést jen zamyšlení nad tím, že usměv a lásku pokud někomu nás nestojí nic, potěší a zahřeje duši druhého a nám se vrátí znásobena zpět. Užívejme tedy lásky rozdávejme ji a ducha tohoto dne nosme po celý rok ve svém srdci abychom mi ti naše okolí byli šťastní.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.