| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jsme mámy stejně jako vy…

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 53 [Dalších 23 >>]
Hanka
  • 
30.8.2006 11:29:17
Dagmarjano,
ještě jsem zapomněla napsat, že dnes toho možná litují. Stalo se to cca před 4 až 5 lety a švagrová již asi 5 let zkouší bezúspěšně otěhotnět. Prostě si myslím, že co člověk udělá, ať ve zlém či dobrém, se mu jednou vrátí. Švagrové samozřejmě přeji, aby měla co nejdřív zdravé dítě.
Hanka
  • 
30.8.2006 11:20:34
Dagmarjano,
abych řekla pravdu, nevím, jak to známá vyřešila.
30.8.2006 10:45:24
Hanko,
tak to čumím. Vlastně bych ty lidi měla litovat, ale spíš se opravdu ZLOBÍM!!!
A co ty a ta známá? Normálně jste to přešly? Já bych si asi neodpustila nějakou ponámku! Ale po tolika zkušenostech s omezenci asi nedochází síla, co?
Ufff!!!
Hanka
  • 
30.8.2006 9:15:33
Dagmarjano,
bohužel to myslím vážně. Rodiče švagrové (oba VŠ)jsou pyšní na svou dcerunku, která dělá velkou kariéru a já, která mám postižené dítě, jsem pod jejich úroveň.
Jsou ale ještě horší situace. Jedna známá, která má tělesně postiženou holčičku vyprávěla, že s ní byla v bazéně na plavání dětí a všechny ostatní maminky zdravých dětí z bazénu demonstrativně vylezly.
30.8.2006 8:40:26
ŽANDO,
tak to je teda drsné.
Moje kamarádka má dvě lehce postižené děti, gen. vada, nějaký syndrom kardio-faciální či jak se to nazývá. Mají srdeční vadu (několik operací)a hodně špatně mluví. Mají 7 a 8 let.Mentálně jsou vpořádku. Chodí, hrají si, smějí se, obstarají se samy.
Od doktora se Lenka (ta kamarádka)dozvěděla, že měla jít raději na potrat, a kolik ta léčba ročně stojí. Toto ji řeklo NĚKOLIK doktorů během několika návštěv u různých specialistů...!
Jak může lékař toto vypustit z úst před mámou, která se za své dítě denně modlila, aby přežilo?!
To se mi fakt otvírá kudla v kapse!
30.8.2006 8:31:13
No, Hanko, to nemyslíš vážně?!!
Dospělí lidé se s tebou nechtějí zdravit a nepodají Ti ruku, protože máš postižené dítě?
To mě opravdu šokovalo. Zajímalo by mě myšlení těch lidí. Proč? Bojí se, že je to nakažlivé? Fakt nechápu!!
Hanka
  • 
30.8.2006 6:33:30
Nyní jsem si uvědomila, že co jsem napsala v předchozím příspěvku, nebyla úplně pravda. Jedna sousedka mých rodičů od doby co se dcera narodila mi přestala odpovídat na pozdrav a rodiče mé švagrové mi odmítli podat při setkání ruku. Ale to jsou vyjímky, které neřeším.
Hanka
  • 
30.8.2006 6:11:00
Jsem maminkou mentálně a sluchově postižené holčičky. Nevzpomínám si, že by se mě kdokoliv z dospělých nějak dotkl. Někdo se usměje, jiný se zeptá. Nikdy se mi nestalo, že by se někdo vyptával nevhodně. Bohužel mám nepříjemné zážitky s chováním dětí vůči dceři. Děti ze školky, které ji znají se k ní chovají moc hezky a mají ji rády, ale děti cizí a potkáváme jich opravdu hodně, protože bydlíme blízko základní školy, se chovají dost nevhodně. Dělají na ni grimasy, pošklebují se na ni nebo se uchechtávají a vůbec jim nevadí, že tam jsem také. Je pravda, že dcera vypadá na první pohled normálně, ale prostě nemluví a vydává skřeky (domlouváme se znakovou řečí). Netvrdím, že se tak chovají všechny, ale bohužel se mi to stává docela často a hlavně se tak chovají chlapci. Dceři to samozřejmě nevadí, protože to nechápe, ale já jsem na to velmi citlivá.
Žanda + dvě
  • 
30.8.2006 1:23:19
Když se mi před 10 lety narodila těžce postižená dcera opustil mě manžel a všechny dosavadní kamarádky. Prostě nevěděly, jak se ke mě chovat. Měly pocit, že mi mohou ublížit už jen tím, že ony jsou vpohodě. A já jsem se tak potřebovala vykecat! Starší, zdravé dceři byly 2 roky a tak jsem neměla čas ani na kafe. Rodiče postižených dětí jsou vpodstatě stejní, jako byli před tím, než se jim děti narodily! Jen mají drsnější zkušenosti. Není tak snadné jim ublížit a nejdrsnější věci většinou vyslechnou od lékařů! Většina známých a sousedů se k nám chová skvěle a Šárka má spoustu kamarádů i když používá jen pravou ruku a to špatně a mentálně odpovídá tak 3 letům. Moje starší dcera dělí ty lidi, co se chovají opravdu nevhodně na "čučáky" a "alibisty" Čučáci jsou ti, co vás třeba desetkrát obejdou, aby si vás prohlédli a pak prohodí: To je teda pokroucený děcko! A alibisti táhnou své děti, které se právě chtěly zeptat proč ta holčička sedí na vozíku, pryč se slovy: Ani se tam nekoukej, to není slušný! Věřte, že člověk s postiženým dítětem už překousl mnohé a tak ho nic tak snadno nerozhází! Mnozí jsou dokonce pořádní cynici a jejich vtípky patří k těm nejdrsnějším, co znám. Prostě není třeba se nás bát!
Evča, kluci 90+96
30.8.2006 0:23:09
Ahoj všem, nezažila jsem situace jako Zuzka a další, ale měla jsem nedonošené a těžce postižené dítě, které v 17 měsících zemřelo v nemocnici, odkud prakticky ani neodešlo. Lidi mě tedy s malým na ulicích nepotkávali.

Kdo mě neznal, tak si možná mohl říct, že jsem nějaká divná... stopy po pláči, nervy na pochodu, stres a deprese, i když jsem se snažila ovládat, naděje i beznaděj, bezmoc a úpěnlivé přemýšlení jak to vyřešit a co dál, i když ono nic moc řešit nešlo, aspoň ne mými silami atd.

Ale lidi, co mě znali a VĚDĚLI, se chovali velmi různě. Někteří se odvraceli a radši mě nepotkali, nebo jen tak na půl úst pozdravili a honem spěchali pryč... Celkem to chápu, asi honem nevěděli, jestli se ptát/neptat, jak se ptát, dotknou se mě nebo ne, nebudou zbytečně jitřit už tak dost hlubokou ránu atd. Ale i tak mě to leckdy zamrzelo, hlavně od některých. Jiní se zase vyptávali až příliš, až jsem měla pocit jakési "bulvární" zvědavosti. Ale ten první přístup "nevidět nebo jen rychle pozdravit a zmizet" dost převažoval.

Cítila jsem se dost sama a ocenila bych, kdybych se mohla "vypovídat" Opravdu platí, že sdělená starost = poloviční starost.

Nejvíc mi vyhovovalo chování lidí, kteří se ke mně chovali úplně normálně a kteří - když měli čas a byla na to situace - se mě s upřímným zájmem zeptali, jak to s malým vypadá, a dalšími otázkami mě povzbuzovali v tom, abych jim řekla co nejvíc.

Oceňovala jsem lidi, kteří mi na rovinu řekli: "Evi, vůbec nevím, jak se k Tobě chovat, co Ti říct nebo neříct, tak mi kdyžtak promiň, pokud řeknu něco nevhodného, ale opravdu mě zajímá, jak se daří malému i jak to zvládáš Ty." Myslím, že upřímný zájem se pozná a byla jsem za něj vždycky vděčná.

Stejně tak jsem byla vděčná za svobodu volby u některých prima lidí - někdy se "vypovídat", jindy říct "promiň, dnes se mi o tom nechce mluvit" - a ti zlatí lidé to "vzali" oboje. (Volba "vypovídat se" byla ovšem mnohem častější).

Ze své zkušenosti se tedy přimlouvám za upřímnost, otevřenost, citlivost a vstřícnost... myslím, že to by mohlo fungovat v mnoha složitých situacích. Všem přeju hodně síly a moudrosti!
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 53 [Dalších 23 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.