13.4.2003 16:56:26 sally
Re: Skolka pro Julii
Marcelo,
já jsem tě nijak nenapadala, jenom jsem chtěla trochu ujasnit situaci. Autor knihy je poměrně dost PROTI instutucím pro děti a tak jak to on podává s ním musím souhlasit. Opravdu si nemyslím, že systém, kdy dítě přes den vystřídá tři vychovatelky a pět institucí je k něčemu dobrý (maximálně z dítěte bude zmatený človíček, po kterém se chce, aby se každou hodinu choval podle jiných pravidel).
Ale ty jsi to napsala Julii jako stanovisko PROTI tomu, aby dávala dceru do školky. V jedné takové školce jsem pracovala a musím říct, že jsem byla nadšená. A že spoustu aktivit sama s dítětem v obýváku opravdu neuděláš (třeba nenaučíš ho taneček, kde děti probíhají "bránou"). Také budeš mít doma těžko takový výběr interaktivních hraček. Možná že ty sama máš pedagogické vzdělání se zaměřením na předškolní výchovu, ale většina matek to nemá - a učitelka ve školce obvykle dokáže vypozorovat, co dítěti chybí a nenápadně ho přisunout k aktivitám, které by mělo posilovat, případně i doporučit rodičům, co s dítětem dělat. Učitelka zná určitě víc básniček a písniček než matka - a nebo zná zase jiné - čili dítě si zase obohatí slovník. Ale myslím, že nejdůležitější je ten kolektiv bez maminky. Dítě se musí naučit vycházet s jinou autoritou, než je maminka a naučit se vycházet s ostatními dětmi i bez zásahu maminky. V tomhle musím souhlasit s Miškou.
Jediná otázka je, zda Juliina dcerka bude dostatečně zralá pro nástup do (takovéto) školky v osmnácti měsících, nebo třeba až ve dvou letech.
Odpovědět