| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vaření a pečení

23.4.2014 10:37:52 angrešt

Re: domácí šunka - stačí 70°C?

Šunku bez nitrosoli je nejlepší vůbec nedělat. Já vím, že je to teď děsná móda, jenže rozum se při tom hurá šíření vytratil.
Vpodstatě už po 24 hodinách začíná clostridium pracovat. Tj. správně by ji neměli jíst po více než cca dni až dvou ani dospělí. Proto jsme psala max. třetí den. Ale dítěti můžestačit i mnohem menší dávka, takže tomu já bych to nedala ani druhý den. Teda já sama bych mu takovou věc nedávala vůbec.

Když chceš dávat dítěti věci bez nitrosoli, tak mu nedávej žádnou šunku, to je naprosto zybtečná potravina pro dítě. Riziko šunky bez nitrosoli vysoce převyšuje riziko plynoucí z nitrosoli. Šunka byla "vymyšlena", aby se maso nemuselo hned sníst, ale uchovalo se o něco déle v době bez lednic a mrazáků. V dnešní době je šunka, stejně jako jiné uzeniny, smysluplné leda někde na výletě nebo chatě. Jinak je to jen chuťová zpovykanost (neříkám, že nejsem sama zpovykaná ~;)). A ta nitrosůl je tam nutná z bezpečnostních důvodů. Nedává se tam pro barvu (to až druhotně, protože si na ni konzumenti zvykli jako "správnou šunkovou", ale v počátcích používání nitrosoli to bylo vnímané spíš jako vzhledová vada), ale jako ochrana.

Pokud máš potřebu dávat batoleti něco masitého na chleba, normálně důkladně upeč nebo uvař libové maso, třeba obalené v bylinkách, nebo předem marinované, vychlaď a pak krájej na tenoučké plátky. Asi jako italské vitello tonnato. Plátky dáš pak úplně normálně na chleba. Batole k životu žádnou šunku nepotřebuje. Dospělý teda taky ne, ale už je zmlsaný ~:-D

Odpovědět
Průběh diskuze (12 názorů)
domácí šunka - stačí 70°C? Jája s čápátkem 22.4.2014 12:34
*Re: domácí šunka - stačí 70°C? Felisín 22.4.2014 13:5
**Re: domácí šunka - stačí 70°C? Krabatka 22.4.2014 13:10
*Re: domácí šunka - stačí 70°C? margotka78 alias shit-roller 22.4.2014 13:26
*Re: domácí šunka - stačí 70°C? angrešt 22.4.2014 14:7
**Re: domácí šunka - stačí 70°C? Jája s čápátkem 22.4.2014 17:31
***Re: domácí šunka - stačí 70°C? angrešt 22.4.2014 17:48
****Re: domácí šunka - stačí 70°C? Jája s čápátkem 22.4.2014 22:1
*****Re: domácí šunka - stačí 70°C? angrešt 23.4.2014 10:37
******Re: domácí šunka - stačí 70°... Jája s čápátkem 23.4.2014 17:46
*******Re: domácí šunka - stačí 7... angrešt 23.4.2014 18:55
********Re: domácí šunka - stačí... Jája s čápátkem 23.4.2014 20:7

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.