Re: domácí šunka - stačí 70°C?
Šunku bez nitrosoli je nejlepší vůbec nedělat. Já vím, že je to teď děsná móda, jenže rozum se při tom hurá šíření vytratil.
Vpodstatě už po 24 hodinách začíná clostridium pracovat. Tj. správně by ji neměli jíst po více než cca dni až dvou ani dospělí. Proto jsme psala max. třetí den. Ale dítěti můžestačit i mnohem menší dávka, takže tomu já bych to nedala ani druhý den. Teda já sama bych mu takovou věc nedávala vůbec.
Když chceš dávat dítěti věci bez nitrosoli, tak mu nedávej žádnou šunku, to je naprosto zybtečná potravina pro dítě. Riziko šunky bez nitrosoli vysoce převyšuje riziko plynoucí z nitrosoli. Šunka byla "vymyšlena", aby se maso nemuselo hned sníst, ale uchovalo se o něco déle v době bez lednic a mrazáků. V dnešní době je šunka, stejně jako jiné uzeniny, smysluplné leda někde na výletě nebo chatě. Jinak je to jen chuťová zpovykanost (neříkám, že nejsem sama zpovykaná
). A ta nitrosůl je tam nutná z bezpečnostních důvodů. Nedává se tam pro barvu (to až druhotně, protože si na ni konzumenti zvykli jako "správnou šunkovou", ale v počátcích používání nitrosoli to bylo vnímané spíš jako vzhledová vada), ale jako ochrana.
Pokud máš potřebu dávat batoleti něco masitého na chleba, normálně důkladně upeč nebo uvař libové maso, třeba obalené v bylinkách, nebo předem marinované, vychlaď a pak krájej na tenoučké plátky. Asi jako italské vitello tonnato. Plátky dáš pak úplně normálně na chleba. Batole k životu žádnou šunku nepotřebuje. Dospělý teda taky ne, ale už je zmlsaný
Odpovědět