Re: Ochrana nebo svoboda?
Ananto, já teda příslušné spisy neznám totál vůbec, ale divné mi to nepřipadá. Podle mně MÁ svoboda přednost před rizikem újmy na zdraví. Přece položeno bez kontextu, jenom "svoboda nebo bezpečí", je odpověď jasná, ne?
Dokavad je senior svéprávný=svobodný, má jeho svoboda přednost před péčí okolí o jeho bezpečnost.
Jinak to ovšem celé vypadá ve světle institucionální péče. Ta nemůže při absolutním zachování svobod všech zúčastněných fungovat. A je celkem na bíledni, že nepřiměřeným okleštěním pravomocí poskytovatelů péče se problém nevyřeší. To je problém, který existuje mj. i v základním vzdělávání dětí, tam ho ale Pawlla kupodivu nevidí. Tam vidí zhůvěřilé učitelky tyranizující křehké duše nevinných dětí, podobně jako leckdo jiný zase vidí stádo mengelů přikovávající staroušky k poslelím železy. Problém je v tom, že veškerá moc je zneužitelná a je téměř jisté, že každý charakterově nepevný člověk ji dřív nebo později zneužije, zároveň ale pokud na někoho vkládám zodpovědnost za řízení (byť části) života jiných lidí, těžko se toho zhostit s nulovým pravomocemi. Na péči o nemocné nebo opuštěné seniory je docela dobře vidět, jak zoufale blbé je očekávat, že "dobrý pečovatel si prostě poradí" - čistě kouzlem osobnosti.
Celý vtip je v tom, že by měl existovat alespoň jistý tlak na to, aby v pomáhajících profesích nemohl pracovat kdokoliv. Náš stát má ale zatím přesně opačnou politiku a maskuje ji právě těmihle "opatřeními na ochranu svobody". Je to dost bléé.
Odpovědět