Denisa | •
|
(14.7.2010 6:07:27) Nebudu ted psat o tom, jake jsou nutricni hodnoty, nebo jestli krava ze ktere je hamburger vyrobeny byla behem zivota stastna, nebo naopak. Vcelku bych i opominula reklamu apod. Ale musim vam rict, co me na McDonald"s vytaci nejvic - vsechny, VSECHNY produkty krome 6ti ktere se u McDonalda prodavaji obsahuji tzv. High fructose corn syrup (cesky asi glukoza-fruktoza nebo neco podobneho). Je to nahrazka cukru, ktera se bezne pouziva v USA, ale kterou se EU zatim snazi kontrolovat a limitovat.Proto ji zatim prave najdete jen ve vsech tech sragorkach z ameriky - subway, mcdonald"s, coca-cola a dalsi. Kdo umite anglicky zadejte si to do googlu, budete koukat co to je. Je to pro telo vlastne jed, chova se to v tele uplne stejne jako alkohol (az na ten akutni stav - ze proste clovek neni opily), ale telo a jatra na to reaguji stejne - zpusobuje to jizveni jater, ketre vede k cirhoze, tuk na jatrech (tady v USA mi osobne gastroenterolog rekl, z ekvuli tomu maji velike mnozstvi malych deti, co uz maji tuk na jatrech (neco, co normalne mivaji az obezni dospeli nad tricet!).Zpusobuje to cukrovku a taky obezitu, proto je v americe tolik tlustych lidi,a tuk se uklada na brise, tak jako u alkoholu, kde je nejnebezpecnejsi.. tahle sragora se do jidla zacala pridavat asi pred 20 ti lety a ted uz je temer ve vsem - jogurty, chleby, marmelady, zmrzliny, i v beznych vecech, kde cukr necekate, jako treba zrovna ten chleba. Vy v Evrope mate zatim jeste stesti, ze se tomu muzete vyhnout. Tedy za predpokladu ze se vyhnete americkym fast foodum. A jen na zaver chci rict, ze nejsem zadny fanatik nebo nekdo kdo nesnasi ameriku. ziji tady skoro 6 let a mcdonalda a tak, jsem si s radosti davala cela leta. Preslo me to pred par mesici, kdy jsem se o tomhle dozvedela a neco vic si o tom zjistila a prodiskutovala to s gastroenterologem...Je to hnus.
|
Niky | •
|
(14.7.2010 11:10:01) Prosím vás, mohla byste o HFCS napsat něco víc nebo přidat nějaké odkazy? Co je problémem u tohoto sladidla - vždyť přece fruktóza by měl být čistý ovocný cukr, glukóza hroznový, nebo to nějak rafinují?
|
Denisa | •
|
(15.7.2010 0:11:18) Tak nejak ve zkratce jde o to, ze enzymatickym procesem zmeni glukozu v kukuricnem sirupu ve fruktozu a tu potom smichaji s cistym kukuricnym sirupem (100% glukoza), aby dosahli pozadovane sladkosti. Vysledny sirup je mnooohem sladsi nez klasicky cukr, je tekuty (takze se lip prevazi a skladuje), zvysuje trvanlivost vyrobku a je mnoooohem levnejsi nez cukr! Proto mu vetsina spolecnosti dava prednost. Vetsina velkych spolecnosti proste radsi pouziva tohle, nez cukr, je to i treba v Heinz Kecupu, ktery se u vas prodava bezne..Problem je to, ze cukr premenuje kazda bunka v nasem tele, ale tuhle vec dokazi premenit jen jatra a to jeste ne celou, velka cast se rovnou meni na tuk, protoze telo proste nevi co s tim. Kdyz tot u zacalo, tak bylo jen asi 400g na osobu rocne. Ted uz toho je 27kg na osobu rocne! Hruza. V evropske unii na to dali limit, nesmi se tam toho vyrobit (nebo prodavat, to ted nevim, jak presne to maji) vic nez 300.000tun. cukru tam je asi 19 bilionu tun. Zlatej cukr, podle me... To co tam mate je podle me prave to, co je tam natahano odsud. My se tomu zacali vyhybat, domu to neprinesu, ctu ted kazdou cedulku. Ale taky to nejde porad, treba kdyz jsme pred par tydny jeli na vikend a bydleli v hotelu, stacilo se podivat na stul pri snidani - chleba (na 99% to mel, ale nemel na sobe napsany slozeni, samozrejme ), marmeladicky na stole, takovy ty malinky - bylo to na nich, yougurt - bylo to na nich, ketchup od Heinz - bylo to na nem.. Takze jsme to holt jedli, venku se tomu proste je tezke vyhnout, ale jak rikam, domu to uz neprinesu. a zadna sranda, jsme v mnoha smerech odkazany na bio veci, coz se teda vcelku prodrazi. ale stoji to za to, vim, za co platim. za zdravi. u HFCS zdravim platim. jinak par odkazu tady : ale je to v anglictine... http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100322121115.htm http://healthmad.com/nutrition/dangers-of-high-fructose-corn-syrup/ http://www.thekitchn.com/thekitchn/food-science/princeton-proves-high-fructose-corn-syrup-woes-once-for-all-112003 http://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100322204628.htm
Dr. Lustig, profesor pediatrie z Univerzity San Francisco ma zajimavy nazor na to, proc uz se to davno nezakazalo..Rekl - Amerika nemuze priznat svetu, ze je jeji jidlo skodlive. Protoze co by nam pak zbylo na prodej svetu? Jedine co mame na prodej jsou zbrane, zabava (entertainment, uz nevim,jak to prelozit..) a jidlo. Nic jineho nemame.
|
Denisa | •
|
(19.7.2010 22:14:47) Tak jsem akorat prijela do Cech a sla jsem nakoupit pro sve deti nejake jidlo a docela me to vysokovalo, ale mate toho tady uz taky hodne a vubec ne jen v americkych vecech jak jsem si myslela. Uzasne, ceske pochoutky pro deti tim oplyvaji! Pribinak, Opavia, Brumik, yogurty..No, nevidim uz zadny rozdil v tom co tady v obchodech mate vy a co je na policich v americe. Ale tam uz se o tom aspon vi, tady jsem nenasla jedinej odkaz na netu v cestine...:-( Jmenuje se to tu glukozo-fruktozovy sirup.
|
Denisa | •
|
(19.7.2010 22:18:18) Tedy takovy, ktery by doopravdy vysvetloval, co to HFCS je a v cem je skodlivy..
|
Niky | •
|
(22.7.2010 18:41:06) Díky za všechny informace. Docela mne to vystíhovalo. Že je v kdečem glukózo-fruktózový sirup, to tak nějak vím dávno, ale vždycky jsem si to představovala asi jako kdyby se cukr rozpustil ve vodě nebo tak nějak. No tak to už se teda fakt nedá jíst skoro nic. Ach jo. Ještěže aspoň nejíme pribiňáky...
|
|
Niky | •
|
(22.7.2010 18:45:24) Díky za všechny informace. Docela mne to vystíhovalo. Že je v kdečem glukózo-fruktózový sirup, to tak nějak vím dávno, ale vždycky jsem si to představovala asi jako kdyby se cukr rozpustil ve vodě nebo tak nějak. No tak to už se teda fakt nedá jíst skoro nic. Ach jo. Ještěže aspoň nejíme pribiňáky...
|
|
|
|
|
|
|