Tak nejak ve zkratce jde o to, ze enzymatickym procesem zmeni glukozu v kukuricnem sirupu ve fruktozu a tu potom smichaji s cistym kukuricnym sirupem (100% glukoza), aby dosahli pozadovane sladkosti. Vysledny sirup je mnooohem sladsi nez klasicky cukr, je tekuty (takze se lip prevazi a skladuje), zvysuje trvanlivost vyrobku a je mnoooohem levnejsi nez cukr! Proto mu vetsina spolecnosti dava prednost. Vetsina velkych spolecnosti proste radsi pouziva tohle, nez cukr, je to i treba v Heinz Kecupu, ktery se u vas prodava bezne..Problem je to, ze cukr premenuje kazda bunka v nasem tele, ale tuhle vec dokazi premenit jen jatra a to jeste ne celou, velka cast se rovnou meni na tuk, protoze telo proste nevi co s tim. Kdyz tot u zacalo, tak bylo jen asi 400g na osobu rocne. Ted uz toho je 27kg na osobu rocne! Hruza. V evropske unii na to dali limit, nesmi se tam toho vyrobit (nebo prodavat, to ted nevim, jak presne to maji) vic nez 300.000tun. cukru tam je asi 19 bilionu tun. Zlatej cukr, podle me...
To co tam mate je podle me prave to, co je tam natahano odsud. My se tomu zacali vyhybat, domu to neprinesu, ctu ted kazdou cedulku. Ale taky to nejde porad, treba kdyz jsme pred par tydny jeli na vikend a bydleli v hotelu, stacilo se podivat na stul pri snidani - chleba (na 99% to mel, ale nemel na sobe napsany slozeni, samozrejme
), marmeladicky na stole, takovy ty malinky - bylo to na nich, yougurt - bylo to na nich, ketchup od Heinz - bylo to na nem.. Takze jsme to holt jedli, venku se tomu proste je tezke vyhnout, ale jak rikam, domu to uz neprinesu. a zadna sranda, jsme v mnoha smerech odkazany na bio veci, coz se teda vcelku prodrazi. ale stoji to za to, vim, za co platim. za zdravi. u HFCS zdravim platim.
jinak par odkazu tady :
ale je to v anglictine...
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100322121115.htm
http://healthmad.com/nutrition/dangers-of-high-fructose-corn-syrup/
http://www.thekitchn.com/thekitchn/food-science/princeton-proves-high-fructose-corn-syrup-woes-once-for-all-112003
http://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100322204628.htm
Dr. Lustig, profesor pediatrie z Univerzity San Francisco ma zajimavy nazor na to, proc uz se to davno nezakazalo..Rekl - Amerika nemuze priznat svetu, ze je jeji jidlo skodlive. Protoze co by nam pak zbylo na prodej svetu? Jedine co mame na prodej jsou zbrane, zabava (entertainment, uz nevim,jak to prelozit..
) a jidlo. Nic jineho nemame.