listeriosa - slíbený seznam potravin a pokynů
Listeriosa - potraviny
Jedná se o stručný výtah z franc. psaného dokumentu A4,který jsem obdržela v rámci předporodní přípravy ve FN v Grenoblu v červnu 2005.. Mám oskenovaný i franc. originál, v případě zájmu zašlu mailem.
1) Listeria monocytogenes (L.m.) je odolná vůči chladu, ale citlivá na teplo
- vyvarujte se: - sýrů z nepasterizovaného mléka, tak i prodávaných strouhaných sýrů
- uzených ryb, syrových škeblí, mušlí ústřic, krabího masa, tarama (omlouvám se,
nenašla jsem ve slovníku) apod.
- syrových klíčených zrn (soja apod.)
- uzenin a lahůdek (např. husích jater, produktů v aspiku, pomazánek z vepřového nebo
husího masa, pečiva s masovou nápní, paštik apod.)
- šunku kupujte raději balenou
- tatarských bifteků apod.
2) L.m. je všudypřítomná
- odstraňte “kůrku” ze sýrů
- velmi pečlivě omývejte zeleninu, kterou konzumujete syrovou (zejména tu, která byla v přímém
kontaktu se zeminou) a čerstvé bylinky
- důkladně uvařte potraviny živočišného původu (maso, ryby, uzeniny, slanina, steaky)
3) abyste se vyvarovali přenosu L.m. z jedné potraviny na druhou, dodržujte tyto zásady :
- skladujte syrové potraviny (maso, zeleninu apod.) odděleně od potravin již vařených a připravených
ke konzumaci
- po práci se syrovými potravinami pečlivě umyjte všechny nástroje, které s nimi přišly do styku
(používejte jiné nože, prkénka apod. na tyto potraviny a jiné na ostatní potraviny), pečlivě si
umyjte ruce (teplou vodou a mýdlem)
- zbytky jídel ohřívejte těsně před konzumací
- často umývejte ledničku a poté ji dezinfikujte přípravkem s obsahem chloru (Savo apod.)
Za případné překlepy a gramat. chyby se omlouvám, píšu trošku ve spěchu, dokud skřítek spinká.
Všem těhulkám (stávajícím i budoucím přeji hodně štěstí a klidu a zdravá a spokojená miminka.
Iva
P.s. ještě jsem našla vytištěný odkaz na stránky http://www.zdravcentra.cz/?act=m-1&infekce_id=40, určitě se ale dá na netu najít informací více.
P.s. asi se trošku rozhodil formát textu, omlouvám se :-)
Odpovědět