19.6.2014 10:50:21 Ajlina
Re: Obecné kecy
Na to nebudou prachy. Ony nejsou už takhle. Když koupíš moderní soustruh nebo jinou mašinu za půl mega, pustíš k tomu učně, aby to zmrvil? Kdo a za kolik to bude opravovat? A kdo je bude učit?
Názor mojí známé (má cukrářskou výrobu):
Měla jsem učně. Protože jde o potraviny, vedla jsem je v 1.roce k hygieně. Protože ta se jim musí zadřít pod kůži. Právě proto, že jde o práci s potravinami. Když způsobí nákazu, jsou za to tvrdé pokuty. To se nelíbilo ani škole, ani učenkám. Ty chtěly dělat odbornou práci, ale zatím toho moc neuměly. To jsme ale nějak překousaly. Pak přešly do vyšších ročníků, kde jsme je pustily ke strojům. Jeden mi zmršily chybnou obsluhou, oprava stála dost a platila jsem to já, ony byly jen učnice. Učila jsem je postupy, poznávaly receptury. Já mám ale za XX let podnikání vychytané receptury, to si mám vychovávat konkurenci? Já je vyučím a ony si za 2 roky otevřeou ve vedlejší ulici konkurenční provozovnu? Proč bych to dělala? A tak už učně nemám. Když jsem je měla, zdržovaly moje lidi od práce a ještě jsem jim musela platit. Tak jsem to zabalila a mám klid.
Odpovědět