Brýlovec |
|
(31.12.2022 0:16:35) Spokojeně si rekapituluji recept na vánočku, jejíž upečení jsem kvůli chřipce odložila až na Silvestra. Rozhodla jsem se pro pomalé kynutí přes noc v lednici (natolik jsem si věřila, že se odchýlím od psaného postupu). A teď bác ho, 3 dkg másla opravdu není 300 gramů, který jsem tam propašovala moc se mu tam nechtělo, přidávala jsem mouku, ale jinak se to nezdálo úplně nepoužitelné. Otázka zní, až to ráno vyndám, bude to možné po upletení upéct a vydávat to za vánočku, nebo to ani nevykyne a mám tam dát třeba ještě droždí? Jsem mazal, achjo. Všechny rady a útěchu vítám a děkuju za ni.
|
Stáňa * |
|
(31.12.2022 8:35:52) Kolik máš mouky, že v receptu bylo jen 30 gramů tuku? Muj recept je 500 g mouky a,120 g tuku.
Bylo by mi líto vyhodit tolik tuku (já dávám maslo) tak bych doplnila ostatní suroviny a udělala do toho nový kvásek. Dala,bych tomu ještě šanci 🙂
|
Martina, 2 kluci |
|
(31.12.2022 8:53:17) Jak říká Stáňa, dej tomu šanci, množství tuku vůči mouce je dost různorodý, já mám 700 g mouky a 140 g másla. Ale pekla jsem s dětmi ve škole, každý dorazil se svým rodinným receptem na vánočku, divila jsem se, jak "mastné" těsto někteří měli. Pokud si pamatuju, klidně mouka s maslem 2:1.Ale všechno vykynulo, ty mastnější jen kynuly déle. A taky se jim všechno líp válelo a drželo.
|
Marika Letní |
|
(31.12.2022 9:54:27) “ ty mastnější jen kynuly déle”
Ano to uvádí Florentýna také.
“Čím víc tuku v těstě, tím hůř kyne. Proto je tak důležité, kdy tuk do těsta přidáte. Pravidlem je, že se mají nejdřív přidat do těsta všechny tekutiny, pak až rozpuštěný tuk. Kdybyste to udělali obráceně, tuk by se nasákl do mouky, obalil její částečky, uzavřel je a mouka by pak nemohla dobře bobtnat.“
|
|
|
|
Silvie+dva kluci |
|
(31.12.2022 9:21:22) Mám poměr 500g mouky a 60g másla. Kynuté testo někdy překvapí, zkus jak se s ním bude pracovat. Přemaštěné bys poznala. Já jsem se takhle spetla u perníčků, místo 25g másla jsem dala 250g. No, testo letělo do koše, bylo odporné a mouka nezabírala.
|
Stáňa * |
|
(31.12.2022 10:11:47) Silvie, takový poměr (500 g mouky a 60 resp. 70 g tuku) mám na normální kynuté těsto. Ale vanocku dělám tucnejsi. Zase ji už ničím nemazeme. Jak vím, někteří si ji pak ještě mazou máslem.
|
TaJ |
|
(31.12.2022 11:38:46) Stáňo, já taky, do vánočky na 600g hladké mouky dávám 120g rozpuštěného tuku, 140 g cukru, 2 celá vejce a 30 g droždí. Plus vlažné mléko pak podle potřeby.
|
|
|
|
La Pepa |
|
(31.12.2022 9:26:50) Nás rodinný recept hovoří dokonce o 250 g másla na kilo mouky.... Výsledek je dost hutný, dá se sbalit i do batohu.... Vždycky jsme odjížděli na hory hned 25.12....
|
|
Pruhovaná |
|
(31.12.2022 9:37:31) Asi záleží na množství mouky a droždí a na konzistenci těsta. Ale 30 gramů, to já bych měla u vánočky tak na dvanáct deka mouky... Tak to možná taková katastrofa nebude.
|
|
Marika Letní |
|
(31.12.2022 9:50:23) A důvod proč nepostupuješ dle receptu je?
Já když už věnuji energii tak chci aby to vyšlo. Peču dle Florentýny a je to spolehlivé. 500 g mouky 80 g cukru 100 gr másla … recept je v Kuchařové pro dceru s podrobným vysvětlením co proč se děje.
Rozinky/ brusinky ani mandle já nedávám do těsta - trhá se při pletení. Dám je mezi patra a mandle navrch.
Kdybych dala moc másla tak bych přidala mouku.
|
K_at |
|
(31.12.2022 9:56:39) "A důvod proč nepostupuješ dle receptu je?"
Snad je úplně zřejmé,že se spletla, ne?
|
Marika Letní |
|
(31.12.2022 10:07:00) To jsem tedy z toho nepochopila když píše “ natolik jsem si věřila, že se odchýlím od psaného postupu”. To mi znělo jako záměr nikoliv omyl.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(31.12.2022 10:33:48) "píše “ natolik jsem si věřila, že se odchýlím od psaného postupu”. To mi znělo jako záměr nikoliv omyl."
Jenže to se vztahuje na kynutí v lednici...
|
Marika Letní |
|
(31.12.2022 12:18:02) "odchýlím od psaného postupu"
Ale přece i ten jiný poměr ingrediencí je odchýlení od postupu. Takže jsem to chápala takto, no.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(31.12.2022 10:01:49) Důvod je,že špatně prepocetla jednotky,ne? Jinak zásada mé babičky zněla,že v žádném případě se nesmí dodatečně přidávat mouka,tak aby to nebyl větší problém,než to máslo.Ja kdysi zpracovala krásné těsto,byla jsem náramně spokojená až do chvíle,kdy jsem zjistila,že kastrolek s rozpuštěným tukem (dávám 200 g másla a sádla na 1 kg mouky) stojí stále na stole! V depresi jsem ho zapracovala do dodatečně a těsto vyplynulo normálně (možná trochu pomaleji)
|
Marika Letní |
|
(31.12.2022 10:10:30) Mouku přidat můžeš ale po troškách poprášit těsto a zapracovat.
|
|
neznámá |
|
(31.12.2022 10:52:05) On se tuk má přidávat až do propracovaného těsta a znovu těsto propracovat. Těstu se pak lépe propracuje lepek, tekutiny se vsáknou do mouky a těsto má i lepší konzistenci.
Zakladatelko, nevím jaký si vytvořila poměr tuku a mouky, ale vykyne, ovšem pomaleji. Možná je lépe, že si zvolila lednicové kynutí, těsto se tím zpevní a bude se s ním lépe pracovat. Mouku přidávat můžeš, ale vše pořádně propracovat, aby se i u té přidávané uvolni lepek. já jednou zadělala mazanec rumem místo mlíkem, došlo mi to, až když jsem do něj přidala panáka mlíka. A také vykynul, sice to nebyl nadýchaný obláček, ale měl jiné chuťové přednosti.
|
Pruhovaná |
|
(31.12.2022 12:01:17) No alkohol myslím kyprost podpoří, ne? Muselo to být dobré 🙂!
|
|
|
|
Kaliope X |
|
(31.12.2022 10:07:44) Já i v pečení jsem dost - uprav si dle svého. Za mě v troubě vykyne každý můj hokus pokus. Jen bych se tedy nesnažila zaplétat, vánočkové nebo těsto na štolu jsem dávala do dortové formy nebo větší verze srnčích hřbetů. V případě potřeby bych si koupila formu se vzorem vánočky.
|
Brýlovec |
|
(31.12.2022 11:08:42) Všem dík za postřehy. No těsto jsem míchala během sledování filmu, recept je dle Cuketky a prostě jsem se přehlídla. Divné mi to bylo, to zas jo. Je to na půl kila mouky, dva žloutky, půl kostky droždí. Těsto je teď tuhé a lehce popraskané. Tak že bych udělala ze zbytku droždí kvásek, přidala třeba ještě jeden žloutek a mouku a zkusit to tam zapracovat? A co pak s takovou hromadou těsta?
|
magrata1 |
|
(31.12.2022 11:40:43) Já mám recept na vdolečky za studena (koláčky takové ty xctihodné plněné tvarohem a navrch povidla a posypátko) kynuté přes noc v lednici. Recept je po prababičce, Cuketka plácá blbiny, že je to novinka, kterou umožnilo až používání lednice. Asi nikdy nebyl v komoře starého domu. Tam byla i v létě pořádná kosa.
750 g hl. mouky 100 g cukru 250 ml mléka 2 vejce 3 žloutky 500 g másla (já teda tuk míchám - máslo, sádlo, olej) 1/2 kostky kvasnic špetku soli
V lednici to vykyne velmi málo, musí se nechat v teple "probudit". A normálně do toho těsta zavinu tvaroh. Určitě by se dala udělat i vánočka, to bych si asi rozválela ty válečky z ještě neprohřátého těsta a pletla bych to, až by to trochu vykynulo. Pletu z 5 nebo 6 pramenů, ale vánočku dělám ze slánku. https://www.vune-chleba.cz/2020/12/vanocka-se-sadlem-pro-maminku/
|
magrata1 |
|
(31.12.2022 11:41:37) Moje vdolečky každý obdivuje.
|
Brýlovec |
|
(31.12.2022 11:53:54) Aha, to zní ale povzbudivě. Těsto je stále tuhý a fakt hodně mastný, mám cukání tam ještě něco přidat. Manžel se ráno divil, že došlo máslo
|
magrata1 |
|
(31.12.2022 12:00:03) Nic s tím nedělej, můžeš z toho udělat třeba něco typu vdolečky, kdyby ses bála vánočky. V létě děláme větší, mají asi 8-10 cm v průměru. Plníme tvarohem, navrch jahody, rybíz nebo marmeládu a posypátko. Nebo třeba závin s čokoládou nebo ořechama nebo mazanec
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(31.12.2022 12:04:37) Vybodla bych se na vánočku, udělala bych z toho obdélník jako na štolu, dala nádivku z ořechů, rozinek, kandovaného ovoce a přeložila jako štolu...
|
Brýlovec |
|
(31.12.2022 12:14:23) Ta nádivka je asi řešení, mám tvaroh, mám ho tam dát dovnitř?
|
magrata1 |
|
(31.12.2022 12:19:56) A co teda chceš dělat? A jaký máš tvaroh? Já jsem letos zuřila u vdolečků. tvaroh ve vaničce jsem málo vyždímala (dám do utěrky a vymačkám) a vdolečky nešly plnit. Musela jsem znovu vyždímat tu ochucenou náplň. V kostce koupit nelze, dcery nesnáší laktózu, bezlaktózový je ten řídký ve vaničce. Jo, a sladit krystalem, moučkový jinak reaguje a tvaroh naředí.
|
holkamodroočka |
|
(31.12.2022 12:38:34) Magráto, to slyším poprvé, s tím cukrem.
|
Stáňa * |
|
(31.12.2022 16:18:26) S tím cukrem to znám tady. Taky dávám krystal do ridkych náplní. Třeba když dělám Míša řezy, kde jsou tři tvarohy a jedno maslo.
|
|
|
:-) zaregistrovaná |
|
(31.12.2022 12:52:28) Lactanon z lékárny dcerám nefunguje? Mě připadá spolehlivější než bezlactozové výrobky
|
magrata1 |
|
(31.12.2022 13:15:44) Občas si dají, nejstarší už má problémy i z výrobků s méně než 0,01 g/100 g. Většinou vaří vegansky s masem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(31.12.2022 12:20:36) Hodně těsta by nevadilo, upekla bys vánočky dvě. Ale přidávat kvásek do hotového těsta bych si netroufla. To jsem nikdy nezkoušela. Asi bych tedy udělala ty "vánoční" vdolky, jak tu někdo radí, že to těsto je podobné. A neplněné, radši. Tak hodně štěstí. Napiš pak, jak to dopadlo.
|
Brýlovec |
|
(1.1.2023 11:29:32) Pekla jsem až včera večer po příchodu z návštěvy. Řídila jsem se radou postupovat jako u štoly, ale plát těsta jsem potřela oslazeným odkapaným tvarohem. Pak rozinky v rumu a oříšky. Nechala jsem to ještě trošku dokynout, pak vajíčko navrch a plátky mandlí navrch. V troubě to působilo velkolepě, po vychladnutí to teda spadlo hodně a štola vypadá jak po přejetí. Ale! Chuť fakt fakt dobrá, je to zdrclé, ale velmi máslové a příjemné. Tak dík ještě jednou za rady a tipy a vše nej do nového roku, kéž by byl lepší
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.1.2023 11:49:20) Tak to je dobře, že se to nemuselo vyhodit.
|
|
|
|
|
|
|
Kaipa |
|
(31.12.2022 14:43:54) Radu nemám, snad jedině že se bude vidět. Zato mám příhodu spojenou s kynutím vánočky. Kdysi jsem zadělala, nekynulo, nekynulo, tak jsem to nechala den a půl na lince, co kdyby. Trošku to nakynulo, dala jsem to upéct, ale vánočka byla tvrdá, skoro nejedlá. Nakrájela jsem ji (to nevím proč), dala do krabičky a postavila na stůl na manželovo místo, že to ráno vezme ke tchánovcům pro slepice. On to mylně vyhodnotil tak, že to má vzít do práce kolegům. Fakt to snědli, ale nechci vědět, co si myslí o mém pekařském umění. 🙈🤣
|
|
|